AAR zgadnij jakim państwem :)

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez zarek, 4 Czerwiec 2007.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. zarek

zarek Guest

Trochę danych technicznych
    -wersja- HoI 2 DD 1.3a ( czysta )
    -poziom trudności/agresywności- norma/furious
    -----------------------------------------------------------------------------
    Mój pierwszy AAR :)
    -----------------------------------------------------------------------------

Rozdział I
    Królewski Sen

Skandynawia na dzień 2 stycznia 1936 roku.

-Szanowny Królu !! - Gustaw V KRÓL SZWECJI podniósł swoje KRÓLEWSKIE powieki i spojrzał się z lekką KROLEWSKĄ pogardą na premiera Albina Hanssona
    później przemówił - och... przepraszam musiałem przysnąć, jestem taki zmęczony po świętowaniu ostatniej nocy.
    -Dobrze waszą mość rozumiem, też nie czuje się najlepiej, ale niestety jest król zmuszony do wysłuchania tego co mam mu do powiedzenia.
    -Niestety... no mów co masz mówić, jak moja babcia zwykła mawiać " Im szybciej dojdziemy tym szybciej wrócimy".
    -Ale my nigdzie nie idziemy królu....
    -To taka przenośnia mój drogi premierze, ale mów co masz do powiedzenia, gdyż mam jeszcze kilka ważnych KRÓLEWSKICH SPRAW do załatwienia.
    -Już zaczynam. Otóż rząd zatwierdził nowy budżet. Stawiamy na rozbudowę naszego potencjału przemysłowego. Oto dokładne informacje, dokumenty te zawierają również wszystkie ważniejsze informacje dotyczące wydobycia surowców oraz potencjału ludnościowego Szwecji.
    Król po odebraniu całego pliku papierów dał je do rąk swojemu służącemu i
    szepnął mu do ucha - "To co zwykle" - czuł się usatysfakcjonywany tym, że jego sługus po tym nudnym spotkaniu spali wszystkie dokumenty.
    - Proszę kontynuować premierze - rzekł KRÓL swoim KRÓLEWSKIM tonem.
    - Rząd uchwalił również postanowienie o rozwiązaniu dywizji obywatelskiej "Landstormen".
    - Och to bardzo dobrze premierze, byli zupełnie nieprzydatni, wyjadali nam wojskową żywność. teraz będą bardziej pożyteczni, niech zajmą się sadzeniem ziemniaków..... czymkolwiek co robią zwykli NIEKRÓLEWSCY obywatele.
    - Yyyy tak królu masz rację, kontynuując nawiązaliśmy parę umów handlowych z krajami sąsiadującymi oraz dokonaliśmy spisu naszych wojsk.
    Wojska Lądowe:
    Flota:
    oraz Lotnictwo:
    - Dobrze, czy to już wszystko ?
    - Z grubsza tak, resztę informacji Wasza królewska mość znajdzie w dokumentach. Do widzenia.
    - Ehhh te papierzyska, Do widzenia.
    KRÓL Gustaw z ulgą usiadł na swoim KRÓLEWSKIM fotelu i zagłębił się w swoich myślach...

KONIEC CZĘŚCI PIERWSZEJ
    ------------------------------------------------------------------------
    * dodałbym jeszcze kilka screenów ale imageshack coś szwankował , dodam je kiedyindziej
    ** ew. sugestie mile widziane
    EDIT : orty ,które widział Word poprawione
    ED2: Screeny dodane

2. zarek

zarek Guest

Odcinek II
    "Całkiem nie królewska pobudka"

KRÓL Szwecji Gustaw V, po ciężkim dniu pracy postanowił położyć się spać. Gdy przebrał się w swoją KRÓLEWSKĄ piżamkę i legł na KRÓLEWSKIM łożu jego powieki natychmiastowo zatrzasnęły się i Gustaw uciekł do krainy snów. Jak mawiała jego babka "Guciu śpi, coś przekazać?".
    Obudził go zapach, którego nienawidził. Zapach ,który wwiercał mu się w najgłębsze zakamarki jego umysłu i przeszkadzał we wszystkim. Zapach
    PLEŚNI !!!!!!
    Gustaw V szybko zerwał się ze swojej KRÓLEWSKIEJ poduszki i wrzasnął na cały głos -" AAAALFREEED ! "- i spostrzegł że nie jest już Gustawem V KRÓLEM Szwecji, jest :
    Majorem Generałem Chaconem De Leonem... czyli sobą, dowódcą drugiej armii
    Gwatemalskiej stacjonującej obecnie w niedawno podbitym San Salwadorze.
    Tymczasem za drzwiami kwatery de Leona dwóch żołnierzy ucina sobie pogawędkę:
    - Ty słyszałeś to ? Chyba nasz dowódca znowu wyobraża sobie że jest królem tej całej Szfepcji czy jak to tam...
    - Szwedecji BARANIE, nie wiem czemu ty jesteś w gwardii przybocznej, jesteś tak głupi jak but u lewej nogi osła.
    - Aaa TY głupi jak but u prawej... O !
    - ŻOŁNIEŻE ! CO TO MA BYĆ - zza rogu małej drewnianej chatki wychylił się oficer i groźnie zmierzył wzrokiem dwóch żołdaków.
    - Pełnimy wartę panie oficerze ! Melduje się Starszy kapral Jospe !
    - Melduje się szeregowy Papo! - zameldował się za kolegą młody Papo
    - Dobrze żołnierze pilnujcie naszego dowódcy, będe kontynuował obchód...-i mówiąc to znikołł za drewnianą chatką zza której przed chwilą wyskoczył.
    - Uff dobrze że sobie poszedł, nie lubię oficerów. - stwierdził papo i wyjął z kieszeni kubańskie cygaro - chcesz ? Mam jeszcze jedno.
    - Jezu Chryste Nazareński miłościwy dobry ,szczodry Boski przenajświętszy litościwy Boże ! PAPO z kąd to masz ?
    - W końcu byłem w oddziale biorącym budynek ... yyy ten no... tych takich co maja garnitury i mówią innym co...
    - Rządu ?
    - TAK TAK rządu :) no i tam jeden taki grubas miał przy sobie całą paczkę to skorzystałem.
    - Ehhh Papo tobie kiedyś urwą palce... no ale dawaj jedno.
    I tak dwaj żołdacy stali i palili na warcie nie wiedząc, że człowiek którego pilnują leżał na swoim łóżku, całkowicie nie królewskim i rozmyslał o dalekiej Szwecji - kraju ,którym fascynował się od dawna.

Tajne spotkanie dotyczące przyszłości armii Gwatemalskiej i ewentualnych podbojów- uczestniczą:
    - Generał Ponce Vaides
    - Mj.Generał Chacon de Leon
    - Przywódca Gwatemali Jorge Ubico Castaneda

- Panowie zebrałem was tu by przedyskutować przyszłość Gwatemali pod względem militarnym, po wchłonięciu San Salwadoru nasze państwo się rozwija, choć są głosy niezadowolenia - są to ludzie z Gwatemalskiego Ruchu na rzecz obrony praw Dziobaków oraz ludzie demonstrujący przy każdej okazji - bo po prostu lubiący demonstracje. Dokarmiamy ich więc niezadowolenie stopniowo maleje. Ale nie o tym chciałem mówić. Tematem naszego spotkania... eee będzie .... "Teatrzyki kukiełkowe - stwórz TWOJE pokolenie"
    - Eee na pewno ? - swoją wątpliwość postanowił zgłosić generał Vaides
    - Oj przepraszam panów to na wtorek. Czekajmy... Czekajmy... o już mam ! Dziś rozmawiamy o dalszym rozwoju naszego państwa poprzez kolejne aneksje terytorialne oraz rozbudowę wojska.
    - Chciałbym zabrać głos.
    - Proszę bardzo panie de Leon
    - Powinniśmy zaatakować Honduras, wystarczająco długo tamtejszy rząd blokuje handel bananami z naszym państwem.
    - Ale my mamy bananów pod dostatkiem panie Leon.
    - Ja to wiem ... ale reszta świata nie i to właśnie może być nasze Cassus Belli czy jak to toam się wymawia.
    - Co pan na to generale Vaides ? Ja uważam, że to świetny pomysł.
    - Ja też jestem za. Proponuję jednak zaatakować gdy niezadowolenie w społeczeństwie zniknie na dobre.
    - Zaraz zlecę odpowiednim ludziom przygotowanie planów inwazji. Kryptonim ?
    - Banan...
    - Doskonały pomysł Generale Vaides !
    - WYPIJMY ZA OPERACJE "BANAN" !
    - HURA - wszyscy trzej mężczyźni zakrzyknęli hurem i napili się zdobycznej whisky prosto z magazynów rządu San Salwadoru.

Na biurku sekretarki najważniejszego człowieka w Gwatemali leżało kilka dokumentów. Przywódca państwa miał obejrzeć je od razu po powrocie... dokumenty te zawierały główne informacje o państwie na dzień 5 Kwietnia 1936 roku. W papierach były informacje na temat:
    Granic Gwatemali:
    Sił lądowych:
    Budżeu:
    Oraz dwie karteczki z krótkimi informacjami od Głównodowodzących Lotnictwa i Marynarki :
    BEZ ZMIAN

Koszary w San Salwadorze 10 Kwietnia 1936:
    - Panie oooFicerzeeeE proszę już nie dam rady !
    - Pompuj Papo ! Jeśli chcesz by nikt z wyższego szczebla nie dowiedział się o twoich cygarach to POMPUJ !
    - TA jest PANIE OFICERZE ! kiedy dorwe Jospea powyrywam mu z dup* nogi
    - Coś tam powiedział Papo ?
    - Nic panie oficerze nic...
    Cygaro młodego Papa, które znalazło się w rękach nazistowskiego dowódcy.

-------------------------------------------------------------------------
    KONIEC
    - CHESZ SIĘ DOWIEDZIEĆ WIĘCEJ O FASCYNACJACH de LEONA?
    - CHCESZ POZNAĆ DALSZY LOS DOKUMĘTÓW Z BIURKA SEKRETARKI ?
    - CHCESZ WIEDZIEĆ CZY GWATEMALSKA ARMIA ZDOŁA ZDOBYĆ HONDURAS?
    - NO I CZY CHCESZ WIEDZIEĆ.... Z KĄD HIMMLER WZIOŁ TO CYGARO?
    TO WsZYSTO I JESZCZE WIĘCEJ
    W NASTĘPNYM ODCINKU !

3. zarek

zarek Guest

Na początku kilka słów wyjaśnienia:
    Odcinek byłby znacznie wcześniej, ale komp mi padł.
    Straciłem sava ,ale postanowiłem kontynuować aara. Zacząłem grać odnowa na nowym savie więc w tym odcinku dat nie będzie. ŻADNYCH :) No i takie małe zapytanko : jak wyśrodkować jakiś wybrany fragment tekstu ?
    --------------------------------------------------------------------------

ODCINEK III
    Bananów cierpka woń.

Przed małą chatką w gwatemalskiej wsi zebrał się spory tłumek. Niektórzy byli uzbrojeni, ale to nie dziwiło nikogo. Od czasu wybuchu wojny z Hondurasem kupa uzbrojonych ludzi szlajała się po przygranicznych wioskach nazywając siebie " Patrolem Obywatelskim " kradnąc, grabiąc i gwałcąc przy tym ile wlazło. Doszło nawet do tego ,że kilka wsi podniosło się przeciw temu i utworzyło własną grupę zwaną "Obroną Obywatelską", która tak samo jak Patrol gwałciła grabiła i kradła. Dochodziło do otwartych rozruchów i walk między organizacjami. Do tego dochodziła jeszcze armia - zdemoralizowana i wciąż zasilająca szeregi jednej bądź drugiej organizacji - dowódcy nie mieli wpływu ani na jedno ani na drugie. I to właśnie taka a nie inna sytuacja w państwie prowokowała takie a nie inne zachowania ludności i takie a nie inne wydarzenia.
    - POWIESIĆ GADA ! DAWAĆ SZNUR! - krzyczał pewien młodzian z karabinem, normalnie dostał by kamieniem, ale karabin zniechęcał ludzi do miotania w niego czymkolwiek
    - SPALIĆ ŻYWCEM ! - wrzeszczał ktoś inny
    - GŁUPOTY GADACIE ! - osoba z której wydobyły się te niezwykle mądre słowa była bardzo poważana w wiosce i natychmiast wszyscy zamilkli, był to stary maj Piczu - powiadam wam wszystkim, to co siedzi w tamtej chacie to demon wcielony ! Zwykłe uśmiercenie go nic nie da. Tu trzeba wykonać starożytny rytuał, należy związać ludzia demonicznego , a każdy obecny przy ceremonii musi go opluć,dopiero wtedy można go zabić, ale trzeba do tego uzyć krucyfiksa i portretu Najświętrzej Panienki, tłuc nimi aż ludzia się uśmierci, ciało spalić a prochy zmieszać z bananami i rozsypać na cztery strony świata
    - DOBRZE PRAWI ! TAKA TRADYCJA !
    - BÓG TAK CHCE!
    Odezwało się kilkadzieśiąt głosów naraz i nieiwadomo kiedy cudzoziemiec znalazł się przywiązany do drzewa, a wokół stały dziesiątki ludzi uzbrojonych w krucyfiksy i portrety Najświętrzej Panienki.
    - ZAAAABIĆ DEMOONA ! - krzyknoł starzec i jako pierwszy udzerzył krucyfiksem obcego po twarzy
    - NIEEEEEEEEE LUDZIE PRZESTAŃCIE ! - obcy krzyczął ile sił w gardle ale krucyfiksy i Najświętrze Panienki sypały się na niego jak grad
    Nagle ktoś wystrzelił w górę i ludzie natychmiast zamilkli. Ze wzgórza zjechało około piętnastu konnych i zaczęło rozganiać tłum.
    - WON niemyte szczury ! Z drogi ! - tłum natychmiast się rozpierzchł i zostało tylko kilku ludzi z karabinami i stary maj
    - WYPAD Z TĄD KUrRczęta żebym was tu nie widział ! Co to za zgrupowanie ? - wrzeszczał kawalerzysta z najwyższym stopniem. Co to do choroby ma być ? Zakon zakładacie ?
    - Tu my panie dobrodzieju szatana chcieliśmy ubić - odezwał się maj - oo tu do drzewa przywiązany.
    Oczom kawalerzysty ukazał się obtłuczony człowiek. Zza oceanu, najprawdopodobniej europejczyk.
    - Jasssna najświętrza ! Banda wsiowych głąbów ! Ludzie ! Z koni i odwiązać mi go ! Szeregowy Papo już ! Z konia ! Miguel pomóż mu ! No nie to przecież przyjaciel naszego generała...
    - Panie poruczniku źle z nim ... dostał ostro i cały krwawi, znaleźliśmy tez kilku ztratowanych w trawie widać się za mocno pchali żeby mu przyłożyć.
    - No nie! WIEŚNIAKU - krzyknął porucznik zwracając się do maja - TO BYŁ PRZYJACIEL NASZEGO GENERAŁA ! POLAK Z EUROPY PAN MARIAN KURKOWSKI ! Oooo panie za karę pewnie całą wasza wioska pójdzie z dymem.... Chłopcy zróbcie mu coś wygodnego do jazdy i przywiążcie między swoimi końmi - do jazdy na siodle on się nie nadaje.
    - TA JEST !
    Mimo ,iż był to niezwykle niemiły incydent generał Ponce Vaides nie puścił wioski maja z dymem, gdyż wioska masowo wyemigrowała do dżungli najwidoczniej ostrzeżona przez staruszka. Przynajmniej nie ucierpiała żywa część wioski...
    Tymczasem w stolicy:
    - KRYZYS ! KRYZYS ! KRYZYS ! W armii kryzys ! Tak to można w kilku słowach opisać. Dezercja jest olbrzymia dodaj do tego jeszcze okropną organizacje i niskie morale - dostaniesz KRYZYS ! Ja tego nie przetrwam. W dodatku tysiąc doborowych żołnierzy pod De Leonem okrążonych. Ofensywa załamana ! To już koniec ! Mówiłem że nie powinniśmy się w to pakować ! MÓWIŁEM !
    -Spokoojnie Skinner spokojnie jakoś z tego wybrniemy. Wojska Hondurasu nie są w stanie wejść w obręb naszych granic.
    - DOMINGUEZ ! Ty mnie nie denerwuj ! Jak mogę być spokojny ? No powiedzm i jak ? Musiałem przeznaczyć jeden gabinet na przechowalnie not protestacyjnych ! Wiesz ile ich mam ?
    - Wyobrażam sobie.... HAHA dobrze że nie jestem tobą... ochh nie wiesz jak dobrze.
    - Ja nie mam na ciebie siły ! Wychodzę !
    - Dowidzenia dowidzenia... będziesz na bankiecie wieczornym ?
    - BANKIECIE ? JAKI BANKIET ?
    - Ochh taki tam mały bankiecik. Wpadniesz ?
    - Ja nie mam czasu na bankiety ! ZAPOMNIAŁEŚ ? MAMY KRYZYS !
    - Ojojoj nie przesadzaj tak.
    - Mam dość. - minister spraw zagranicznych wybiegł i z hukiem zamknął za sobą drzwi
    - Głupi mazgaj... - zkwitował minister bezpieczeństwa i sięgnął po cygaro. "Achh kocham to" pomyślał.

Uczestnicy dyskusji Minister Spraw Zagranicznych i Minister Bezpieczeństwa

Przechadzający się po budynku rządowym lekko podpity strażnik usłyszał ciche chlipanie... dochodziło ono ze ślepego zaułka, nie wiadomo po co konstruktorzy wybudowali tu ten zaułek, było w nim ciemno. Gdy strażnikowi oczy przyzwyczaiły się do mroku ujrzał chlipiącego cicho i skulonego w kącie ministra spraw zagranicznych, koło niego leżało kilka butelek po wódce. Strażnik zamrugał parę razy i mruknął do siebie " Nic nie widziałem"- wiedział że minister MSZ na następny dzień po piciu to bardzo zły minister.

Dookoła słychać było tylko wystrzały. Szeregowy Pablo Mirante Esto Vesta trzymał karabin w trzęsących się coraz mocniej w dłoniach serce dygotało mu jak szalone. Nie słyszał nic i gdy padł rozkaz do ataku młodzieniec ruszył dopiero gdy zobaczył plecy swoich kolegów wyskakujących z okopu.
    Bał się.
    I nie wierzył tym co mówili że się nie boją.
    Bał się.
    Kule świstały mu dookoła głowy.
    Bał się.
    Biegli wszyscy razem - on i jego przyjaciele. Od wstąpienia do armii poznał ich
    już wszystkich, zaprzyjaźnili się. Razem śpiewali ,bawili się, grali, gwałcili nawet razem.
    Teraz mieli razem zginąć.
    Od rozpoczęcia wojny z Hondurasem minął miesiąc. A oni od ponad tygodnia tkwią w okrążeniu tracąc za każdym dniem coraz więcej terenu i coraz więcej ludzi.
    "Atak nie powiódł się panie generale. Nie odbiliśmy wioski Guga. Wróg kontratakuje.Potrzebne posiłki" - taka była treść telegramu którą otrzymał De Leon. Posiłków oczywiście nie wysłał. Każdy odcinek prosił o posiłki i każdy odcinek wiedział że ich nie dostanie.

Zdawało się że po rozpoczęciu wojny i załamaniu się pierwszych linii obrony wroga Hondurasu już nic nie uratuje. Szli w euforii, mylili się.
    Wojska Hondurasu odbiły natarcie otaczając ponad tysiąc żołnierzy gwatemalskich i samego dowódce doborowej Gwatemalskiej Pierwszej Armii

Po chaotycznym odwrocie sztab zmienił dowódcę

został nim Generał Orellana. Przez wielu uważany za kiepskiego, ale przez równie wielu uważany za idealnego organizatora obrony. Czas pokarze.

-Panie Naczelniku oto raporty z frontu- ładna i obdarzona niezwykłym urokiem sekretarka dała teczkę najważniejszemu człowiekowi w państwie.

- Dzięki Dotarone. Do której dziś pracujesz ?
    - Do tej co zawsze panie Naczelniku.
    - Dobrze, więc tam gdzie zawsze.
    - Oki doki misiu pysiu.
    - Dot nie tutaj !
    - Rozumiem naczelniku. Do widzenia.
    - Dziękuje za raporty.
    Po wyjściu sekretarki Naczelnik na chwilę zagłębił się w myślach. Nie mógł sobie jednak na to długo pozwolić, gdyż czekały na niego raporty z frontu.
    Zapewnienia o kontrataku gdy tylko będzie możliwość i uwolnieniu z kotła De Leona. Kilka zawiadomień o niezadowoleniu nadgranicznych wiosek. Oraz raport o obecnej sytuacji na froncie i kontruderzeniu. i Dokładne informacje o przegranej bitwie

Wojska Gwatemalskie prą do przodu.

I dostają po łbie.

Ale to nie koniec.

Pot pojawił się na głowie i karku Naczelnika. Potrzebował rozluźnienia.
    "Może wcześniej zwolnię Dot z pracy ?" - Pomyślał, a jak pomyślał tak zrobił. Jutro zajmie się państwem. Mocarstwa z dnia na dzień nie upadają.

Miał rację... ale kto powiedział że jego państwo jest mocarstwem ?

KONIEC
    * Chcesz wiedzieć jak potoczy się los polaka okładanego symbolami religijnymi ?
    ** Chcesz dowiedzieć się czy Gwatemala wygra wojnę?
    *** Chcesz dowiedzieć się jaki był los szeregowca o długim nazwisku?
    WYPATRUJ NASTĘPNEGO ODCINKA !
    I jak ?

Od ostatniego odcinak minęło ponad 30 dni w związku z tym AAR oczyszczam i zamykam. W przypadku chęci kontynuowania zgłoś się do HOI Officium w celu ponownego otwarcia.
    Shogun

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie