Afganistan - nie tak łatwa droga

Temat na forum 'HoI - AARy' rozpoczęty przez TROCKI2, 18 Kwiecień 2009.

?

Jaki sojusz jest najlepszy dla Afganistanu ?

1. Kommitern

0 głos(y/ów)
    0,0%
  2. Alianci

0 głos(y/ów)
    0,0%
  3. 0 głos(y/ów)
    0,0%
Status Tematu:
Zamknięty.
  1. TROCKI2

TROCKI2 Zbanowany

Niezawisłość Afganistanu została przypieczętowana w 1921 przez zawarcie dwustronnych układów z Wielką Brytanią i Rosją. W 1923 Amanullah przyjął tytuł padyszacha (króla). Mając oparcie w postępowych kołach mieszczaństwa (zwłaszcza kupców),przeprowadził szereg reform w dziedzinie oświaty, administracji, gospodarki (zmodernizował system podatkowy) oraz kodyfikacji prawa (ustanowił świeckie sądownictwo). Nowa konstytucja została wprowadzona 1923. Zmiany wywołały niezadowolenie elementów wstecznych skupionych wokół kleru muzułmańskiego i przywódców plemiennych, które doprowadziło do wystąpień zbrojnych (1924-1925 i 1928) przeciwko Amanullahowi, zmuszając go do abdykacji. Tron objął jego brat, Inajatullah, po trzech dniach panowania zastąpiony przez jednego z przywódców powstania, Tadżyka Bacza-je Saghao, który przybrawszy imię Habibullaha II anulował wszystkie przeprowadzone przez poprzednika reformy. Jeszcze w tym samym roku Habibullah II został pozbawiony władzy przez pozostający w opozycji pasztuński ród Musahiban, który osadził na tronie wuja Amanullaha, Nadera Szaha.

Afganistan i kraje sąsiadujące na czarno tereny Pasztuńskie które chcemy odzyskać
    Powrócono do programu stopniowych reform. W 1931 Afganistan podpisał z ZSSR układ o neutralności i nieagresji. W 1933 Nader Szah został zamordowany, na tron wstąpił jego syn, 19-letni Muhammad Zaher Szah, który kontynuował politykę ojca, pozostając przez następne 30 lat pod wpływem swych wujów i kuzynów, zwłaszcza generała Muhammada Daud Chana

Obecny król Afganistanu

2. TROCKI2

TROCKI2 Zbanowany

Początki

10 marzec 1936
    Muhamed Zahir zaprosił swych ministrów do swej rezydencji w Kabulu mieli wiele spraw do omówienia między innymi tematem rozmów było wiele dywizji radzieckich na pograniczu Afgańsko Radzieckim ...

Mohammed Daouh :Królu mamy poważny problem z Stalinem nasi zwiadowcy mówią o dużym zgrupowaniu wojsk na pograniczu możliwe ,że to manewry jednak jest to podejrzane .
    Muhamed Zahir :Co ?? przecież mamy z nimi pakt o nie agresji jedyne plany ofensywne jakie posiadamy to atak na pasztu m więc o co mu chodzi ?
    Mohammed Daou: Myślę że chce na nas wywrzeć presję polityczną swoją drogą gdybyśmy przekazali informacje na ten temat ich wrogom to...
    Muhamed Zahir : Nie na razie nie ,naprawdę nie aż tak bardzo nam zależy na staniu się nową republiką radziecką ! Przejdźmy do stanu armii powiedz mi jak
    gdzie i ile dywizji posiadamy oraz kto nimi dowodzi .

Mohammed Daou :Oczywiście więc w naszej stolicy stacjonuje królewska armia Afganistanu w jej skład wchodzi dobrze wyszkolona dywizja piechoty oraz dwie
    jednostki milicji ,Dowodzi nią Sah Ghazi jest to jedyny marszałek w naszej armii ,dobrze wykonuje swe zadania .
    Muhamed Zahir: Mów dalej
    Mohammed Daou: W kandaharze stacjonuje Armia Kandahar, w jej skład wchodzą 2 dywizje milicji ,dowodzę nimi ja .
    Ostatnie zgrupowanie wojsk znajduje się w prowincji Herat ,Armią Herat dowodzi generał Wali Khan w jej skład wchodzą jedna dywizja kawalerii i jeden dywizjon milicji .
    Muhamed Zahir :Wojska są ulokowane na wschodzie i zachodzie co z środkową częścią kraju ?
    Mohammed Daou Właśnie ,miałem prosić o zezwolenie na stworzenie nowej dywizji górskiej, będzie ona doskonała do operowania na naszym terenie co pan na to ?
    Muhamed Zahir Hmm niech się tak stanie . Dobrze Abdulu Maid Zabuli proszę przedstaw mi aktualną sytuację gospodarczą naszego kraju .
    Abdul Maid Zabuli: Więc nie jest najgorzej .Posiadamy 12 fabryk wydobycie surowców jest duże , stali i węgla mamy pod dostatkiem staram się wraz z ministerstwem
    wymieniać je na gumę, zapasy ropy na razie nie są zagrożone przez znikome zużycie jej przez armię .Uważam że nie powinniśmy inwestować w przemysł ze względu na naszą sytuację surowcową, z kolei rozwój infrastruktury pożre wiele środków potrzebnych choćby dla armii powiem jedno jakoś sobie poradzimy .
    Muhamed Zahir : Jeszcze poproszę szefa dyplomacji na chwilę
    Haji Faiz Muhamed Zikiera : Słucham co chcesz wiedzieć panie ?
    Muhamed Zahir:Mam tylko jedno pytanie jak postrzegają nas nas ZSRR i WB ?
    Haji Faiz Muhamed Zikiera :Z punktu widzenia dyplomatycznego jesteśmy idealnym państwem buforowym ,który jest całkowicie pomiędzy dwoma światopoglądami .Mimo to dość duża armia ZSRR przy granicach mnie niepokoi .
    Muhamed Zahir:Hmm to dobrze z tego co czytałem w zach prasie w europie Hitler wojuje ciekawe co będzie jego następnym krokiem masz śledzić poczynania III
    Rzeszy i Cesarstwa Japońskiego oraz Włoch które walczą w Etiopi .

Haji Faiz Muhamed Zikiera: Dobrze to świetny pomysł te kraje są zdecydowanie anty brytyjskie i antykomunistyczne mogą nam pomóc w odzyskaniu pasztumu lub zdobyciu nowych ziem .
    Muhamed Zahir: Dobrze Możecie odjeść muszę pomyśleć ...

Szykuje się naprawdę coś wielkiego tylko co ?
    Muszę wszytko przemyśleć ...
    Kolejne wydarzenia pewnie powiedzą coś o niepewnej przyszłości.
    Hmmm będę musiał przywołać ministra wywiadu by powiedział parę słów o świecie ...

3. TROCKI2

TROCKI2 Zbanowany

Kommitern 9 47.37%
    Alianci 4 21.05%
    Oś 6 31.58%
    Wyniki przepraszam ale nie zauważyłem że poufne wyniki są ,za dzień dwa dam nowy odcinek rozbudowa robotniczo chłopskiej armi afgańskiej a potem odcinek kodowanie fabularne hmm mam rozumieć że chcecie bym myśl trockiego nt wyzwolenia indii spod rąk imperialistów wprowadził ?

---------- Post dodano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

W 2 połowie 1936 niewiele się działo w Afganistanie Mohammed Daou dzielnie modernizował naszą armię ,
    oraz pilnował by sztab naukowców i inżynierów dokładnie wykonywał swe zadanie .

19 lipca rozpoczęła się rewolta faszystowska w Hiszpanii po niespełna 2 dniach zbuntowane wojsko opanowało cały kraj świat był zaskoczony skutecznością faszystów
    Wiedzieli że to samo może spotkać ich kraj. w Hiszpanii rozpoczęły się masowe mordy ludności związanej z frontem ludowym ,ginęli wszyscy komuniści anarchiści wszelkiej maści lewicowcy musieli opuścić kraj ...

6 września 1936

Faszystowskie włochy po wielu miesiącach zmagań pokonało Abisynię Mussolini stworzył afrykę wschodnią - powiedział sarkastycznie Haj Faiz Muhammed Zikiera
    Muhammed Zahir :Wiesz makaroniarze właśnie udowodnili swą potęgę i słabość jestem ciekaw jak by sobie poradzili z Wielką Brytanią pewnie od razu by się poddali na widok zwykłej piechoty!
    Haj Faiz Muhammed Zikiera : Na razie faszyści mają powody do dumy i ubolewania zajęcie Hiszpanii niewątpliwie jest sukcesem etiopi ha to dodaje mi otuchy ...
    Nasza armia jest lepiej wyszkolona i uzbrojona wysokie góry hmm możemy się bronić latami ...
    Muhammed Zahir Dobrze ale nie przesadzajmy niech zabierze głos szef sztabu proszę przedstaw mi plany ataków na ZSRR i WB .
    Mohammed Dau A więc nie będę wiele mówił przestawię panu mapy Granice z ZSRR jest licznie obstawiona atak jest możliwy tylko w wypadku wojny np w Azji
    jeśli nic nie będzie na granicach to całkowita ofensywa przez całą granicę jeśli jednak będą stacjonowały tam wojska wroga to zaatakujemy Czardżou mimo małej infrastruktury nie będziemy mieli problemów z forsowaniem rzek .
    Co do wielkiej bratani atak z Kabulu i Kandaharu a zresztą zna się JKM (jego królewska mość nie kórwin ) na mapach więc widzi .
    Plany ofensywy

Muhammed Zahir: Plany śmiałe pamiętaj także byś przypilnował naukowców sam wiesz jak potrzebujemy nowych broni !

Mohammed Dau : Taak wiem pamięta pan plany o lotnictwie ?
    Muhammed Zahir Jakże mógłbym zapomnieć !
    Mohammed Dau Więc proponuję budowę bombowców taktycznych trochę to zajmie sam minister gospodarki to powiedział jednak moglibyśmy wspierać
    wojska lądowe przeprowadzać zwiad ...
    Muhammed Zahir Wiem wiem interesuję się lotnictwem to dobry pomysł ale najpierw sformuj piechotę górską później pogadamy...

Dobrze mam jeszcze pytanie do Abdula Majid Zabuli . Więc jak stoimy z gumą ?

Abdul Majid Zabuli Nie najlepiej panie coraz mniej nie wiemy jak sobie z tym poradzić handel nie idzie ...
    Muhammed Zahir To niepokojące rzeczywiście niestety nie wiem jak pomóc może zwrócicie się do jakiegoś państwa o pomoc ?
    Abdul Majid Zabuli Muszę całą sprawę przemyśleć na następnym spotkaniu rządu powiem co wymyśliłem !

Noo to na tyle czekam na komentarze i rady co do sojuszu z ZSRR !
    Czy pomocne ludziki by stworzyłyby eventa czy sam mam dołączyć do ZSRR czy też w scenariuszu pomieszać ?

4. TROCKI2

TROCKI2 Zbanowany

Koniec roku 1936 był dla nas bardo pomyślny została stworzona nowa dywizja piechoty górskiej ,rozpoczęliśmy pracę nad bombowcami taktycznymi ,jedynym problemem były ciągle malejące zapasy gumy ale i to miało się zmienić...

Do rezydencji Mahmuda Zahira wpadli minister wywiadu Sah Mahmud Ghazi oraz minister przemysłu Abdul Majid Zabuli .
    Co was sprowadza? -zapytał z niesmakiem król .
    Królu Królu mam już wiemy jak rozwiązać nasz problem z gumą !-krzyknął wyraźnie zadowolony Sah .
    Mów mów -powiedział wyraźnie zmęczony król.
    Więc -zaczął Abdul
    Nasz plan polega na rozwinięciu ogromnej siatki szpiegowskiej, na dosłownie każde państwo z nadwyżką gumy będziemy kupować ,kraść i różnymi innymi
    drogami podbierać te surowce by nasz przemysł mógł rosnąć .
    TO SZALEŃSTWO ! Chcecie okradać cały świat - głos uniósł tak wysoko że niejedna ambasada w Kabulu to usłyszała .
    Można tak powiedzieć to jedyna szansa dla przemysłu więc zgoda ?
    Zgoda zgoda ...
    ALE PAMIĘTAJCIE JAK TEN PRZEKRĘT WYJDZIE NA JAW TO JA PIERWSZY WAS UKARZĘ !
    Ahh jakie pomysły haha ale niech się uczą taki świat jest .

Dwa dni później :

Królu Królu nareszcie udało się -Krzyczał jak opętany Mohamed Daod
    Hmm słucham czyżby udało ci się sformować piechotę górską ?
    Tak dokładnie na funkcję generała nowej jednostki mianuję pana -powiedział spokojnie i poważnie Mohmed Daud .
    Dobrze cieszę się i sam także się mianuję - z lekką ironią parsknął król wiedząc że Mahmed jest lekko zadowolony

Następnym naszym celem jak rozumiem są bombowce ? -Kolejne pytanie ze strony króla wyraźnie zmieniło twarz Mohameda
    Tak tak to bardzo ważny krok więc jak podpisze pan ? -pytanie bez ironii bez niczego puste jak każde inne
    Chyba muszę dobrze idź do swego ministerstwa i daj mi spokój !

5. TROCKI2

TROCKI2 Zbanowany

[/COLOR]

Rozpoczęła się pierwsza misja dyplomatyczna do ZSRR szefem delegacji był nowy minister spraw zagranicznych-Abdul Hawi Dawaj.
    Nikt wtedy nie wiedział że jest on działaczem podziemia komunistycznego które miało poważnie zbliżyć nasze stosunki dyplomatyczne .
    Jego ostatecznym celem jest stworzenie ARR (Afgańskiej Republiki Ludowej ) w której to król byłby marionetką w rękach sił rewolucyjnych .

Spotkanie odbyło się 14 lutego w Moskwie w atmosferze ciepłej jednak "oficjalnie " nie byliśmy zbytnio podobni w toku myślenia co nie zaszkodziło jednak naszej dyplomacji większość misji krajów burżuazyjnych się tak kończy .

Zaczęła się także ogromna operacja wywiadu mająca na celu zapewnienie nam strategicznych źródeł gumy , nasi szpiedzy podkradali ,uprowadzali statki na potęgę nikt nie spodziewałby się że stoi za tym malutki Afganistan...

Komunistyczne podziemie zaczęło obejmować kontrolę nad wieloma ministerstwami zmiany kadrowe doprowadziły
    do tego ,że tylko 2 kierowników pozostało wiernymi rządowi....
    komuniści mają kontrolę nad :

Szef rządu jest z nami towarzysze ! krzyknął Hasim
    Wszystko jasne teraz teraz mamy władzę ....

Jak widać nasze poglądy zbliżyły się do ZSRR

Po tym jak król zrzekł się dowództwa nad piechotą górską siły rewolucyjne miały praktycznie kontrolę nad całym krajem pozostaje jedynie kandachar który
    znając Dauda szybko przejdzie na naszą stronę ...
    Tajne negocjacje trwały Stalin nie był pewny czy przyjąć nas do sojuszu więc musimy czekać w niepewności ...

17 października przybyła delegacja japońska, minister spraw zagranicznych śmiał się prosto w twarz delegacji, powiedział, że Afganistan nie chce mieć nic
    wspólnego z krajem który nie przestrzega żadnych zasad .

---------- Post dodano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

PS niektóre screeny nie wchodzą potem to poprawię bo nie teraz nie wiem o co chodzi i:p

---------- Post dodano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

PS niektóre screeny nie wchodzą potem to poprawię bo nie teraz nie wiem o co chodzi i:p

---------- Post dodano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Pisać dalej xD >?

6. TROCKI2

TROCKI2 Zbanowany

Już ok jest :)
    Mam odc potem wrzucę powiem jedno niedługo wojna xD

---------- Post dodany 20:40 ---------- Poprzedni post dodano o 19:56 ----------

30 lutego po wielu zmaganiach dyplomatycznych nasz naród dołączył do Kominternu!​
    Niemal natychmiast postanowiliśmy przygotować się do ataku na
    Wielką Brytanię lub Iran.
    Jednak do tego celu potrzebujemy poważnego osłabienia W.B na arenie międzynarodowej oraz wsparcia zsrr, by ofensywa nie zakończyła się klęską .

Co było ułatwione dzięki możliwości kontrolowania armii Zsrr.
    Zbliżały się do nas 2 radzieckie dywizje pancerne i dywizja piechoty zmotoryzowanej rumor warkot silników budził grozę w okolicznych mieszkańcach ...
    Te dywizje miały nam pomóc w ataku na Indie lub Iran ponadto mają za zadanie zabezpieczyć kabul przed ewentualnym atakiem Brytyjczyków ...

Pod koniec lipca operacja mająca na celu kradzież gumy przyniosła pierwsze efekty 5000 ton gumy uzbieranej przez rok będzie wystarczyła na długo

Pod koniec tego roku w listopadzie Afgańska republika Rad wreszcie sformowała dywizjon bombowców taktycznych jednak nie spoczywamy na laurach potrzebujemy siły pancernej by uzyskać jeszcze większą przewagę nad wrogiem który jej praktycznie nie posiada sił pancernych ...

Mam nadzieję że lubicie oglądać obrazki :D

PS: Czemu nikt już nie pisze AAr'ów w HOI1?

7. TROCKI2

TROCKI2 Zbanowany

Idzie wojna idzie wojna idzie krwawa rzeź !

5 marca 1939 roku Czechosłowacja postanowiła walczyć z najeźdźca którym była III Rzesza .

ZSRR jak i jego sojusznicy postanowił wspomóc naród czechosłowacki i wypowiedział wojnę Osi , teraz Niemcy mają dwóch wrogów od wschodu jest to Komintern od zachodu alianci ...

Czesi walczą dzielnie jednak bez fortyfikacji na granicach będą musieli spierać się z najeźdźca w miastach ...

W dniach 28 29 marca flota radziecka pokonała niemieckie okręty pływające po Bałtyku ...

Specjalne posiedzenie Afgańskiego rządu :
    Muhhamed Zahir :Co robimy jak pomóc zsrr ?
    Mohamed Daud :Spokojnie na razie jedyne co możemy zrobić to czekać ...
    Zahir : Dobrze to jedyne słuszne rozwiązanie,wyślemy także na front zachodni kilka jednostek mam na myśli doborowy 1 korpus z kawalerią piechotą i dywizją górską
    Daud : musimy ich wesprzeć to nasza szasa !

4 kwietnia polska dołączyła do wojny po stronie aliantów jednak nie dała zgody na przemarsz wojsk ZSRR ...
    Miejmy nadzieję że zdławimy faszyzm w zarodku ...

Walki na morzu bałtyckim trwały nadal, duże straty ponoszone w walce zmusiły flotę radziecką do zawinięcia w porcie Gdańsk.

Pod koniec kwietnia rząd polski postanowił się zgodzić na przemarsz wojsk w celu zniszczenia niemieckiej armii.
    Kilkadziesiąt dywizji lądowych i lotnictwa stanowią duże wsparcie dla polskiej armii ...

Tymczasem Czesi desperacko bronią Pragi

jeszcze latem będziemy w Berlinie Towarzysze -krzyknął Stalin
    To prawdopodobne musimy wykorzystać tę wojnę do poszerzenia swych wpływów ,polska nie przetrwała by gdyby nie pomoc
    armii czerwonej i dużej ilości komunistów w Niemczech skutecznie paraliżujących wermacht -odpowiedział Zhukow
    Dobrze pamiętajmy o tym iż Alianci zachodni mogą się obudzić !
    O tym pamiętam jednak mam pewne plany otóż po pokonaniu osi ruszymy na nich !
    Hmm może to i dobry pomysł atak na Indie jest możliwy , na Francję będzie więc myślę że jeśli szybko uporamy się z Niemcami to będzie dobra kontynuacja kampanii !

We wrześniu nasi naukowcy opracowali specjalistyczne wyposażenie bojowe nasi żołnierze otrzymają nowoczesne karabiny nowe granaty itp dzięki czemu bedą jeszcze lepszymi żołnierzami

wiem że fabuła cienka jak na razie jednak takiej wojny to chyba jeszcze w aar'ch nie było :p

Czyszczę i zamykam.

Dżemik

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie