Aksum, Mussolini i Arka Przymierza

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez moskal, 28 Styczeń 2016.

1. moskal

moskal Опричник

Jak to wiele osób zapewne słyszało - w Etiopii ulokowana jest rzekomo oryginalna Arka Przymierza. Ma być przetrzymywana w kościele w Aksum i dostęp do niej może mieć tylko jeden zakonnik, a po jego śmierci wyznaczany jest kolejny. Wiadomo także, że Włochy dokonały podboju Etiopii, w tym miejscowości Aksum (w znaczeniu - realnie je kontrolowani a nie fikcyjnie - całej Etiopii nie kontrolowali i były całe rejony "dzikie", a nawet takie które nie wiedziały że zmieniła się władza). Wiem też, że okupanci nie weszli do tego kościoła.

I teraz jest pytanie z mojej strony - czy wiadomo coś na temat tego, czy cokolwiek Włosi kombinowali bądź myśleli o tym miejscu? Odezwała się kolonialna wyższość i uznali to za bajania dzikusów którą nie warto sprawdzać czy też tutaj trafili Włosi mający kompletnie w nosie takie kwestie. Bo mi to trochę dziwne się wydawało, że nikt nie wpadł do kościoła i nie ogłosił światu, że oto Włosi obalili lub potwierdzili legendę.

Ostatnia edycja: 28 Styczeń 2016

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie