ARR Francja od 1881 roku

Temat na forum 'Victoria - AARy' rozpoczęty przez Mariobosss, 10 Listopad 2004.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Mariobosss

Mariobosss Aktywny User

Rozpoczynam grę w roku 1881 potężną Francją. Jedakże nie jest to jeszcze państwo posiadjące ogromne terytoria w Afryce i Indochinach. Będę dążył do stworzenia państwa o wielkich posiadłościach kolonialnych, jednakże najpierw muszę ujażmić Rzeszę niemicką patrzącą łąkomym okiem na nadgraniczną Alzację i Lotaryngię: regiony posiadające bardzo ważne surowce dla rozwijającej się gospodarki (siarkę, żelazo i węgiel)

2 sierpnia 1881
    Należy jak najszybciej ustabilizować budżet i wysłąć piersze ekspedycje zasiedlające wybrzeża Afryki. Za główny cel uważam jednak pozyskanie sojusznika na wschodzie. Sojusznika, który będzie w stanie przeciwstawić się wojskom Rzeszy i Austrii na wschodzie. Rosja, bo o niej mowa, nie roszczy sobie żadnych pretensji do terytorium Francji, również miedzy tymi krajami nie ma konfliktów interesów. Nie będzie jednak łatwe stworzenie sojuszu razem z Rosją. Główną przeszkoda to wciąż ważny sojusz Trzech cesarzy (Niemiec, Austrii, Rosji) który utrzymuje się od czasów rozbiorów Rzeczypospolitej.
    Budżet ustabilizowany, jednakże wydatki na wojsko są wciąż maksymalne. Powodem jest wojna kolonialna z ANNAMEM (w Indochinach)
    Mimo 2,5 raza mniej liczebnych wojsk rozkazałem atakować. Wojska podzieone są na dwie dywizje po 10 tyś żołnierzy znajdujące się w różnych prowincjach. Atak pierwszej dywizji poprowadzony zostanie od południa natomiast druga dywizja nacierać będzie od wschodu. Myślę że lepsze wyszkolenie i atak z dwóch kierunków powinien przechylić szalę zwycięstwa na moją korzyść.

3 sierpnia 1881
    Rozpoczęła się kampania wyborcza, ostatnie sondaże informują o dużej przewadze poparcia dla Konsrewatystów (ok. 77% głosów). Wybory odbędą się za 9 misięcy.

23 sierpnia 1881
    Rozpoczęła się bitwa w prowincji Phouyin w Indochinach. Żołnierze francuscy najwyrażniej nie są przygotowani do walki w tak ciężkich warunkach klimatycznych. Wojska ponoszą wielkie straty. Zdecydowałem się na odwrót. Należy jak najszybciej przygotować się do obrony w nadgranicznych prownicjach i czekać na posiłki. Pierwsze dwe dywizje wpsparcia przybędą za około 2 miesiące.

12 pażdziernika 1881
    Do Indochin dotarły 2 dywizje posiłkowe, jednakże wspominając ostatnią bitwę z tyutejszymi wojskami postanowiłem przejść do obrony i wyczekiwać na kolejne wojska z Europy.

24 pażdziernika 1881
    Zapadła decyzja o obstawieniu wojskiem całej strefy nadgranicznej z Niemcami

17 listopada 1881
    Przybyły dwie kolejene dywizje w rejon ogarnięty wojną. Zdecydowałem się na desant w stolicy Annamu na tyły wroga.

10 stycznia 1882
    Desant w Indochinach zakończył się sukcesem. Zdobyta została stolica, a 50tyś żołnierzy wroga znalazło się w okrążeniu. Myślę że wojna zakończy sie zwycięstwem do końca bierzącego roku .

2 marca 1882
    Podjąłem decyzję o zaprzestaniu wysyłania wojsk do Indochin. W tej chwili znajduje się tam 8 dywizji liczących ok 65 tyś żołnierzy. Oby ta wojna zakończyła się jak najszybciej. Skutki tego konfliktu toczącego się na drugim końcu świata są bardzo odczuwalne w Europie. W tej chwili zadłużenie państwa spowodowane prowadzeniem wojny wynosi
    22 700$.

13 kwietnia 1882
    Kolonizacja trwa mimo dodatkowego obciążenia budżetu państwa. Rozpoczęto zasiedlanie pasa wybrzeża od hiszpańskiego Maroka do francuskiego Dakaru.

5 maj 1882
    Dzień wyborów: wygrała partia Bonapartiste.

5 czerwca 1882
    Rzesza niemiecka wraz z Austrią Rosją i Bułgarią wypowiedziały wojnę Francji, Grecji i Danii.
    Trzy mocarstwa skierują trzon swej armii na zachód. Czy to koniec mocarstwowej pozycji Francji ????
    Trzeba ogłosić mobilizację i jak najszybciej szukać sprzymirzeńców.
    WOJNA ZOSTAŁA PRZEGRANA, a oto krótki opis przebig:
    Dość dlugo walki toczyły się w nadgraniczych terenach, jednakże wyczerpanie wojną i mniejsz liczebność wojsk zmusiła Francuzów do odwrotu. Po tych wydarzeniach Front rozciągnął się zbyt mocno aby skutecznie odpierać ataki wroga. Ostatecznie wojska Francuskie skupiły się wokół Paryża. Doskonałe oddziały niemieckie wyposażone w dużą liczbe armat pokonały lewą Flankę broniących się wojsk Francuskich i przygotowywały się do rozstrzygającego ataku na Paryż.
    W tym momecie zdecydowano się na ucieczkę z kraju.

Jako, że AAR nie będzie raczej kontynuowany zamykam go. - Wehr

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie