Austria - pod nią cały świat!

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Ensifer, 14 Lipiec 2009.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Ensifer

Ensifer Guest

Od autora: mój pierwszy post, a zarazem pierwszy AAR, w dodatku pisany pod koniec gry. Wiem, że to raczej dziwne (a przynajmniej takie odczuwam wrażenie), ale po prostu poczułem straszną potrzebę podzielenia się z kimś moją... wizją. Ostrzegam, że jestem kompletnym nowicjuszem. Po prostu bądźcie szczerzy. Będę naprawdę bardzo wdzięczny za wszelkie rady i pomysły! To jedziemy, panowie ;) . Mam zamiar kontynuować, jeśli komuś się spodoba. Miłego czytania! Jeszcze jedno - autor używa w tekście zwrotów i słów z języka niemieckiego. Czasami robi błędy... (w pewnych sytuacjach specjalnie) Na końcu został umieszczony słowniczek.

„Uderzcie na Nas całą swoją potęgą!”

I. Wenn, was und warum.​

Austriacka Szkoła Wojenna w Wiedniu, sala im. arcyksięcia Karola, rok 17…
    - Ruhe! Idioten! – ryknął Oberst von Wittenstein i walnął swoją starą pięścią w drewniany, profesorski stół. Młodzi oficerowie piechoty w stopniu Leutnantów natychmiast zamilkli i zwrócili swoje oczy w stronę surowego wykładowcy szacownej placówki edukacyjnej austriackiego Ministerstwa Wojny. Mieli szacunek do von Wittensteina, które pieszczotliwie nazywali pierdołą, ponieważ w czasie swojej wieloletniej służby w K.u.K Infrantiere brał udział w wielu bitwach i potyczkach licznych wojen owego okresu (zaciągnął się mając lat 23, a obecnie dochodził do sześćdziesiątki).
    Widząc, że studenci-oficerowie zamienili się w słuch, Oberst rozpoczął swój wykład:
    - Słuchajcie, synowie monarchii austriackiej! Zapewne wielu z Was zastanawia się, w jaki sposób nasz ukochany Heimat… - przerwał mu straszny kaszel, który od jakiegoś czasu męczył szacownego profesora. Po chwili kontynuował – nasz ukochany Heimat wszedł na sam szczyt potęgi i chwały! Jak być może wiecie w latach dawniejszych położenie nasze nie należało do najkorzystniejszych… - tu znów przerwał, wstał i skierował swój mały palec w stronę mapy, która prezentowała sytuację w Europie w XV i XVI w. Studenci wyciągnęli głowy, żeby móc lepiej dostrzec szczegóły, ponieważ jakość pomocy naukowej pozostawiała wiele do życzenia. Wykład trwał dalej w najlepsze, pełen dat, rozbudowanych opisów bitew i traktatów pokojowych. Dochodziła godzina 13.

rys. 1 – posiadłości austriackie w Europie w I poł. XVIII w. (kolor biały)​

Prowincja Linzburg (Cochin), główne miasto Kaiserall, gdzieś na murach miasta, rok 17..
    - Gońcie go, to złodziej! – tego rodzaju krzyki dotarły do uszu Obersta Reinza w czasie jego zwyczajowego obchodu miejskich murów. Austriacki oficer szybko dobył swojej szpady i pobiegł w stronę głównej (i jedynej) bramy. Pilnujący jej żołnierze już z daleka usłyszeli hałas, więc zastał ich czujnych i gotowych do działania – Leutnant Schwarz! Zu mir! – dowódca bez zwłoki wydał odpowiednie rozkazy. Brama została zamknięta, a patrole z latarniami ruszyły, żeby złapać domniemanego złodziejaszka. Oberst cieszył się, że coś urozmaiciło jego, zazwyczaj nudny, dzień pracy…

rys. 2 – kolonie austriackie na Półwyspie Indyjskim i jednostka płk. Reinza​

---- --- --- ---
    SŁOWNICZEK
    Wenn, was und warum. - Kiedy, co i dlaczego.
    Ruhe! Idioten! - Cicho! Idioci!
    Oberst - pułkownik
    K.u.K Infrantiere - cesarsko-królewska piechota
    Heimat - ojczyzna
    Leutnant Schwarz! Zu mir! - Porucznik Schwarz! Do mnie!

Minął miesiąc od ostatniego odcinka, AAR zamknięty, w razie kontynuacji PW.

Aux Teergois

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie