Baśnie Tysiąca i Jednej Tury - Maroko AAR [Civ5 BNW]

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez Kentucky, 4 Wrzesień 2013.

1. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Baśnie Tysiąca i Jednej Tury
    Maroko AAR

Odcinek 1. "Rozsądnemu wystarcza znak, głupiemu trzeba pięści."

Tura 0
    Tutaj zaczynamy wielką przygodę! Okolica jest całkiem przyzwoita: trochę równin, trochę wzgórz, rzeka, od groma soli, pszenica, kamienie i kakao. Wygląda legalnie. W Marrakeszu rozpoczynam trenowanie robotników.

Tura 1
    Wśród ruin znajduję mapę, która odsłania praktycznie całą pustynię oraz kawał oceanu.

Tura 2
    Znajduję kupieckie miasto Melbourne oraz Górę Synaj znajdującą się o rzut kamieniem od tego miasta. Przy odrobinie szczęścia i wojska podbiję to miasto i zgarnę potężne profity z Góry Synaj.

Tura 7
    W ruinach odnajduję mapę pokazującą lokalizację barbarzyńskich obozów. Niedobrze, jeden z obozów jest o kilka heksy (heksów? dunno) od Marrakeszu. Wyczuwam mordownię.

Tura 8
    Populacja w Marrakeszu wzrasta!

Tura 9
    Kolejne ruiny. Tym razem odnajduję w nich artefakty zwiększające kulturę o 20. To mój ulubiony rodzaj znalezisk wśród ruin.

Tura 10
    Odkrywam garncarstwo. W Ustrojach Społecznych rozpoczynam rozwój Tradycji.

Tura 11
    Kolejna mapa z ruin, prezentująca tym razem (prawdopodobnie) południową cześć kontynentu oraz Cerro de Potosi.

Tura 15
    Nawiązuję kontakt z Mediolanem (miasto kulturowe). Barbarzyńscy zaczynają się kręcić w okolicy Marrakeszu.

Tura 17
    Sytuacja wymusza na mnie rozpoczęcie rozwoju Honoru w Ustrojach Społecznych. Trzeba sobie jakoś radzić z wszędobylskimi dzikusami, co nie?

Mamduh mówi: "Tą rzeczą jest honor!"

Tura 23
    Odkrywam technologię Kalendarzu, a w ruinach poznaję tajniki górnictwa.

Tura 25
    Ranking najsilniejszych militarnie imperiów znany także jako 'Ludzie o najostrzejszych kijach'. Jestem na samym dole posiadając marne 13 punktów (w sumie to 13 punktów ma 6 z 10 nacji, więc nie jest aż tak tragicznie.

Tura 27
    Barbarzyńcy nie dają ani chwili spokoju. Tymczasem w ustrojach rozwijam Tradycje poprzez dodanie Arystokracji.

Barbarzyńcę bij, bij, BIJ!

Tura 34
    Odkrywam technologię Murarstwa (screen gdzieś wcięło). W tym czasie przeganiam ze swojego terytorium ostatnich barbarzyńców.

Tura 39
    Dodaję do Tradycji kolejne rozwinięcie, tym razem legalizm.

Tura 41
    Poznaję Indie, a w kolejnych dwóch turach Valettę i Ormuz. Powinienem się cieszyć, że moim sąsiadem jest Gandhi, a nie ktoś pokroju Attyli.

Tura 44
    Odkrywam pismo. Za jakieś 20-40 tur ktoś napisze Koran.

Tura 49 i 50
    Buduję Stonehenge i zaraz po tym przyjmuję Folklor Pustynny (każde pole pustyni generuje 1 punkt wiary). Odkrywam też hodowlę zwierząt.

[HR][/HR]
    Ledwo jeden AAR zakończyłem i już biorę się za następny. Tego formata to chyba nigdy nie zrobię przez to. No i chyba w tym jednym odcinku znalazło się więcej tekstu niż w Tropico razem wziętym. Ciekawe, jak długo wytrzymam z tym AARem?
    Technikalia:
    Rodzaj mapy - Kontynenty II (z mniejszą ilością lodu)
    Rozmiar mapy - Duża (10 imperiów, 20 wolnych miast)
    Trudność - Normalna/Książę (1. nie jestem pro 2. fakt że muszę wszystko screenować już dość utrudnia)
    Szybkość - zwykła
    Epoka startowa - starożytność
    Wiek świata - 3mld lat
    Temperatura - umiarkowana
    Klimat - normalny
    Poziom morza - średni
    Surowce - standardowo

Rodzaje zwycięstw: Czasowe (tylko czasowe, bo chcę pograć na spokoju, a nie ścigać się)
    Zaaw. opcje: brak konieczności przyjęcia ustroju przed zakończeniem tury

Mody:
    Barbarians - Unlimited Exp (v.2)
    Faster Aircraft Animations (v.3)
    Less Ice on Maps (v.101)
    No Pantheon Cost Increase (v.1)
    True ICBM Mod (v.1)
    Units - Starting Scout (v.1)
    Capture Great People (v.2)
    Calypso's Colored Religious Icon (Basic & Extended) (v.4)
    More Luxuries (v.121)

2. pavioniusz

pavioniusz Znany Wszystkim

Jak na mój gust lepiej na początku iść w wolność + honor oraz do filozofii.

Już na samym początku ta wredota:F bij go szybko bo w każdej mojej grze pierwszy startuje do wojenki;)

Czemu nie Polska!!!

3. Kentucky

Od czasu GnK oraz BNW nie przepadam za wolnością, która wiele straciła w moich oczach właśnie na rzecz tradycji. Tradycja bardziej pasuje do mojej 'defensywnej' metody grania. Ale to wszystko jest kwestią przyzwyczajeń ;)

Muszę liczyć na to, że bliżej niego znajdzie się jakieś inne imperium :p

Bo Polską nie dość że grałem, to jest ona zbyt overpowered ;____; A Marokiem to jeszcze nie było mi dane pograć.

No wiesz co..? ;___;

4. pavioniusz

O kurcze to w civ da się grać defensywnie?o_O

5. Kentucky

Tak. Po prostu nie lubię wojować (tj nie lubię wojen w epoce renesansu i wcześniejszych, bo od przemysłowej zaczyna się fun) :curve: Tak poza tym to już teraz mogę powiedzieć że ten AAR pokaże czego nie można robić oraz co trzeba robić a nie zrobiłem :p Przegram ;___;

6. pavioniusz

Chyba, że tak:p

7. filip133

filip133 Ten, o Którym mówią Księgi

Będę czytał. Ciekawe państwo :)

8. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

O Civka V... I Maroko! Już miałem się zapytać jaki to mod na kakao - ale dojrzałem spoiler na końcu. 50 tur na odcinek - czy to będzie jakiś standard czy później - adekwatnie do postępu tur (a raczej tego ile jedna tura to lat) będziesz zmniejszał ten czas? Nie zapominaj o bonusie Maroka z karawan. Co do trudności "seems legit"

@arcyżużel: widać ktoś lubi średniowieczne standardy... ;P

9. Kentucky

Na początek dałem tyle tur, bo jak wiadomo na początku trochę mało się dzieje. Na następny odcinek przewiduję już 25 tur. Z czasem pewnie i to spadnie pod napływem informacji ze świata. ;)

Pamiętam, pamiętam. Właściwie to chyba cały handel zagraniczny oprę na karawanach (nie wiem jak będzie wyglądać sytuacja z Nowym Światem) ;)

10. vimes6

vimes6 Guest

Mnie jedynie dziwi zachowanie barbarzyńców. U mnie, jeden z nich zgarnąłby niewolnika znaczy robotnika i uciekł gdzie pieprz rośnie.

11. Maciej-Kamil

Maciej-Kamil Ten, o Którym mówią Księgi

Mam nadzieję, że rozgrywka będzie ciekawa.

12. Kentucky

Postaram się :v

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie