Bawaria AAR

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez RappaR, 16 Grudzień 2005.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. RappaR

RappaR Guest

W roku 1418 pewien anglik odkrył nowy, wydajniejszy system podatkowy, który pozwalał zbierać podatki 4 razy wydajniej. Zainteresowali się tym żywo wszyscy władcy w Europie.
    ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    Monachium, siedziba królewska(01.01.1419):
    -Tak więc twierdzisz Robercietvu, że twój system podatkowy zwiekszy mój dochód z pogłówne?
    -Zgadza sie wasza wysokość, zwiększy się 4-krotnie. Ale jest pewien haczyk...
    -Tzn?
    -Musi być w państwo rozwinięte - szkoły dla urzędników, drogi dla ludzi, którzy będą przenosić pieniądze i inne tego typu budynki wasza wysokość.
    -To moja domena posiada.
    -Oprócz tego muszą byc kabarety wasza wysokość.
    -Kabarety? Po co?
    -Są niezbędne wasza wysokość, na nich sie opiera mój system podatkowy.
    -Jak je mogę zbudować?
    -Mogę tanio zaoferować ich budowę, dla waszej wysokości tylko 50 od prowincji.
    -Ty zdzierco
    Dalszy fragment pomińmy.
    ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    Mimo pewnych nieporozumień zaczęła w bólach i mękach powstawać sieć podatkowa w Bawarii. Jednak zanim
    Monachium, siedziba królewska(29.08.1419):
    -Jakiej sprawie przybywasz arcybiskupie Karisie?
    -Pogańscy Czesi poparli nauki heretyka Husa. Twoim obowiązkiem władcy jest im wskazać prawdziwą wiarą.
    -Jestem niepraktykujący.
    -Jeśli nie zareagujesz zostaniesz przeklęty przez Papieża wasza wysokość.
    -Papież już nie ma tej władzy co niegdyś.
    -Nasza ignorancja może się niespodobać naszemu południowemu sąsiadowi - Austrii.
    -Nie zaatakuje, bo mój sojusz jest silniejszy od ich.
    -Czechy są bogate, a władca, który je kontroluje jest jednym z najpotęzniejszych królów w Europie wasza wysokość
    -Hmm, możesz rozwinąć tę myśl?
    29.08.1419 wosjka Bawarskie ruszyły zając i złupić Czechy. Wobec walki na kilka frontów Słowianie nie mogli ich początkowo zatrzymać. Jednak kiedy sojusz Niemiecki podpisał pokój z Czechami, w któym Brandenburgia zyskała Bautzen na Bawarie ruszyła 30-tysięczna armia. Generałowie Bawarscy zebrali się na naradę.
    Obów wojskowy gdzieę w Czechach(gdzieś w 1424):
    -Scorpinie, powinniśmy zaatakować Czechów w Nurnbergu. Plan jest taki - ty i twoja kawaleria oskrzydlają, a ja Piechotą atakuję centralnie.
    -A ja Tomie?
    -Ty Samborze będziesz z obozu ostrzeliwał armatami wraże wojska.
    -Ale ja nie mam armat.
    -Twój problem.
    -Ale...
    -Posiedzenie uważam za zakończenie.
    23.10.1424 odbyła się ogromna bitwa w Nurnbergu, w której zginęło 90% armii Czeskiej. Bohemia stanęła otworem. Kolejne twierdzy upadały niszczone przez artylerię(procent znisczonych zamków - 0,00000000000000000000000000000000%). W czasie wojny wydarzyło się pewne wydarzenie.
    Monachium, siedziba królewska(03.06.1427):
    -Dlaczego w moim państwie zwiększa się inflancja RobercieTVU?
    - Bo urzędnicy oszukuję. Mogę rozwiązać ten problem,a le to będzie kosztować wasza wysokość.
    -Ile?
    -75 dukatów, no i małe rozruchy w państwie.
    -Co? Piepsz się*...
    W wyniku tego wydarzenia podniosła się w państwie inflancja o 1%. Wkrótce po tym wydarzeniu skończyła się wojna z Czechami, w wyniku której Czechy stały Się Enklawą.
    -Wasza wysokość, jestem kartograf Dżoser, oferuję 10 map w cenie 100 dukatów. Oprócz tego jest promocja na zamówieniu dowolnej liczby map - 1 jest gratis.
    -Zamawiam zero +1 gratisową.
    -Ale, wasza wysokość...
    -Straż, zaprowadźcie go do jego gabinetu kleślarskiego i bądźcie przy nim tak długo, aż nie narysuje mapy Bawarii.
    *Z błedem ortograficznym się nie liczy :)

2. RappaR

RappaR Guest

W latach 1429-1433 kupcy Bawarscy zaczęli monopolizować handel w swoim kraju wykorzystując nieuccziwe praktyki. Spowodowało to oburzenie wśród Geldryjczyków. Wysłali swojego reprezentanta do księca Bawarii.
    Monachium, dwór królewski(15.05.1433):
    -Witaj wasza książęca mość. Jestem Tomeczek i reprezentuję pokrzywdzonych kupców Geldryjski. Bawarscy kupcy stosują dumping. Prosimy waszą oświeconą wysokość o reakcję.
    -Jeśli robią to moi kupcy to nic się nie stało.
    -Brak reakcji ochłodzi stosunki waszej wysokośc z Geldrią.
    -I co się stanie?
    -Książe Geldryjski wyśle do waszej książęcej mości list potępiający.
    -Dobrze. Da mi to Powód wojny na Geldrię.
    Jednak do wojny z Geldrią nie doszły. Zamiast tego Bawaria wypowiedziała wojnę Badeni i jej sojuszowi. Doszło w czasie niej do wielu bitew. Jedna z nich została namalowana...
    -Witaj wasza wysokość. Jestem Artysta PaWw_ i chciałbym zaoferować tobie swe usługi.
    -Jak powsechnie wiadomo każdy artysta to prostytutka. A w mojej domenie nierząd jest karany śmiercią.
    -Ale...
    -Straż, zabrać go.
    Z dzieł PaWwa_ ocalał tylko jeden obraz przedstawiający bitwę o Augsburg:
    W międzyczasie zdobyty został Wurzburg. Książe tego państwa osobiści przybył do Monachium by omówić pokój.
    -Witaj, jestem książe Wurzburga Jędrek XXXXI. Mogę Ci za pokój 125 sztuk złota.
    -Skąd tyle masz? Przecież to 2-krotnośc dochodu Bawarii, a jesteście mniejszi niemal 10-krotnie.
    -Jest na to sposób. Tworzysz sejm dając im prawa do ustaw i temu podobne. Zachowujesz sobie tylko prawo do rekwiracji majątków i nie pozwalasz go sobie pozbawić. Czekasz 10 lat. W tym czasie posłowie kradną, sprzedają ustawy, robią lewe prywatyzacje na czym zbijają kokosy. Po 10 latach używasz swojego prawa i konfiskujesz majątki posłom na czym zyskujesz ogromną ilość dukatów.
    -Błyskotliwe...
    Ostatecznie Bawaria zwasalizowała i skonkfiskowała skarbce Wurzburgowi, Badeni i Alzacji.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    -Jestem Dżoser Junior wasza wysokość. Oferuję 5 map za sumę 50 dukatów. Niestety promocji nie ma.
    -Ani tyci tyci?
    -Niestety, ale nie wasza książeca mość.
    -Niech będzie, poproszę o te 5 map na każdą część AARu za sumę 50 dukatów.
    -Ale to jednorazo...
    -Straż, odprowadźcie go.

3. RappaR

RappaR Guest

W roku 1441 Bawaria wypowiedziała wojnę Węgrom. Wojska Bawarii pod dowództwem genialnych strategów: SamboRa, Toma i Scorpina ruszyły w głąb kraju.
    Cesarz Austri, Woland przybył na dwór króla Bawarii.
    -Twoja agresja na Węgry jest sprzeczna z historią. Węgry są prawnie przyszłą częścią Austrii. Tak samo Czechy!
    -Jakim prawem?
    -Nie znasz historii renesansu? Austria anektuje Czechy w 1526 kiedy wygasa tamtejsza dynastia i Węgry w 1540. Wszystko pisze w tej książce.
    -Data wydania 1945? Przecież jest 1441.
    -Kupiłem to od jednego kupca Geldryjskiego. Niejakiego Tomeczka. Twierdził, że to z przyszłości.
    -Pomówię z nim.
    Kupiec Tomeczke przybył na dwór królewski.
    Skąd masz tą książkę?
    -Kupiłem w penym sklepie?
    -Co to był za sklep?
    -Takim dziwnym, pełnym tajemniczych przedmiotów.
    -Przypuszczam, że jak wcześniej tam przechodziłeś nie było go.
    -Zgadza się, zawsze był mur.
    -A obecnie tam go znów nie ma?
    -Dziwne, ale masz rację.
    -ech, a kupiłeś coś jeszce, np. jakąś broń?
    -kupiłem plany Wundurwaffe, ale nie potrafi nikt tego skonstruować. I niewolnika, który twierdzi, że jest z przyszłości.
    -Przyprowadź go.
    Zdjęcie niewolnika.
    -Jak się nazywasz?
    -Ich bin Hitler und ich bin fuhrer. Masz mnie uwolnić.
    -i jesteś z XX wieku?
    -Tak, masz mnie uwolnić.
    -Potrafisz skonstruować Wundurwaffe?
    -Tak, masz mnie uwolnić.
    -Możesz mi je skonstruować?
    -Tak, masz mnie uwolnić.
    -Straż, zaprowadźcie go do warsztatu.
    Wojna z węgrami i Austria przebiegała pomyślnie i pod kontrolą Bawari znalazła się połowa Austrii i całość Węgier. Tymczasem do Bawarii przybył emigrant z Francji.
    Dwór królewski w Bawarii.
    -Jestem hrabia Rapek. Chciałbym zaoferować swoje usługi księciu Bawarii.
    -A na czym polegają twoje usługi?
    -Jestem (bez)błędnym Rycerzem. W pakiecie mam ratowanie księżniczek, zabijanie smoków i zwalczanie saracenów. Do tego używam nowoczesnego miecza - dureńdał
    -Dobra, zatrudniam Cię. Masz przynieść głowę smoka.
    -Ale smoki nie istnieją - powiedział jeden z gwardzistów
    -Milcz. Tak więc rapku idź i przynieś mi głowę smoka. Jeśli to zrobisz, nagroda Cię nie ominie.
    Wojna z Węgrami i z Austrią zakonczyła się pokojem, w którym węgry oddały wszystkie prowincje oprócz stolice, a Austria Tyrol i Styria. Z tego powodu Polska wypowiedziała wojnę Bawarii. Ogromne wojska Polski ruszyły.
    Narada dowódców.
    -(Tom)Plan jest taki. Ustawiamy armie w Sączu i Legnicy. Jak się będą prezprawiali przez rzeki, wtedy atakujemy.
    -(SamboR)Przecież nikt nie jest tak głupi by atakować przez rzeki, jak może je obejść.
    -(Tom z uśmiechem)Zobaczymy.
    rok później
    -(Tom)Widzisz?
    -(SamboR) Nie podobają m się plany opierające się na głupocie przeciwnika. Nawet Debil może czasem wpaść na genialny pomysł.
    Wojna z Polską zakończyła się pokojem w wyniku którego Polska straciła Sącz. Tymczasem w dzielny rycerz Rapek szukał smoka.
    -Wie pan gdzie tu jest bestia?
    -Jedyna bestia jaką znam to moja teściowa.

-Wie pan gdzie tu jest potwór?
    -Mój sąsiad jest potworem. Wie pan co zrobił?
    -Nie i nie chcę wiedzieć.

-Wie pan gdzie tu jest smok?
    -Z tego co mi wiadomo to smoki są na Krynnie.
    -Gdzie to jest?
    -To jeden ze światów równoległych.
    -A jak się tam dostać?
    -Musisz znaleźć maga, przekupić go, a on Cię przeniesie.
    -A gdzie znajdę dajmy na to jakś wiedźmę?
    -Moja żona jest wiedźmą, ale chyba nie o taką rycerzowi chodzi. Najlepiej udać się do Włoch, tam się może znajdzie jakiś czarodziej.
    Tymczasem w Bawarii kler podniósł bunt.
    -Dlaczego przybyłeś arcybiskupie Karisie?
    -Chcemy większych praw i pieniędzy. Polski Rydzyk z Torunia ma Maybachy, willę i konta w szwajcarskich bankach. My chcemy mieć to co on.
    -Maybachy? Co to jest?
    -To są samochody, bardzo drogie.
    -Samochody?
    -Takie pojazdy wynalezione w 19 wieku.
    -Mamy 15.
    -Tak, ale taki jeden kupie oferuje ich przemyt.
    -Straż, wezwać Tomeczka!! A ty spadaj - Maybachów nie dostaniesz.
    -Pożałujesz - mamy wierne oddziały moherowych beretów.
    Starsze kobiety opanowały twierdzę w Morawi, pokonały elitany oddział 20 tysięcy Kawalerii i ruszyły na Śląsk. Tymczasem we włosech Rapek znalazł czarodzieja KrzystofaZW.
    -Witaj, jestem hrabia Rapek. Poszukuję kogoś kto mnie przeniesie na Krynn.
    -A dlaczego mam Cię tam przenieść?
    -Otrzymałem zadanie od księcia Bawarii - mam mu przynieść głowę smoka, a smoki są na Krynnie.
    -To dalej nie wyjaśnia powodu, dla którego JA mam Cię przenieść.
    -Zostaniesz hojnie nagrodzony jeśli mnie przeniesiesz.
    -Czym?
    -Książe Bawarii obiecał hojną nagrodę.
    -Dobrze, przeniosię Cię.
    C.D.N.
    Mam ugrane więcej, jednak brak postaci. Screeny pokazę, jak dojadę do tego roku, w którym mam save. W kolejnej części przygody KryztofaZW i Rapka na Krynnie, Wundurwaffe, wojna włoska i tajemnica Maybachów.

________________________________________________________________________________________

OT skasowano - AAR zamknięty - w celu kontynuowania proszę zgłosić się do administracji forum.
    Raferti

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie