Bazgroły Ersa

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez ers, 12 Marzec 2017.

1. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

Otóż od jakiegoś czasu chodzą mi po głowie różne pomysły, które pozbierane razem mogłyby stworzyć coś w stylu podręcznika do RPG. Tak ,wiem, że porywam sie z motyką na słońce, ale postanowiłem je spisać. Może ktoś je wykorzysta i jakoś je ogarnie, poprawi itp, itd.

Całość, to dokument googla, który będę aktualizował na bieżąco. Link daje możliwość komentowania. Gdyby ktoś dodał jakiś komentarz proszę o podpisanie sie nickiem z forumka ;)

BAZGROŁY ERSA

2. moskal

moskal Опричник

Przy tworzeniu swojego uniwersum najpierw trzeba zadać pytanie o wątek przewodni. Wtedy pod to tworzy się związki przyczynowo-skutkowe oraz tworki. Przykład: DarkSun - świat fantasy, gdzie ekologia została całkowicie zrujnowana przez magię a Prawo Murphiego prawie zawsze działa ("dziwny szlam niszczy życie morskie! Zbudujmy wielką soczewkę, która skupi promienie słoneczne i wypali szlam, przecież nie wyparujemy całego morza? Ups, wyparowaliśmy i teraz żyjemy na pustyni :( ). Potem tworzysz najwcześniejszą historię - czy to historię realną czy legendarną. I przykład: Śródziemie i Pierwsza Era, muzyka Ainurów, zniszczenie latarni, narodziny mroku, smoków itd. Potem tworzysz sytuację obecnie obowiązującą - kto teraz funkcjonuje, gdzie, jakie są kraje, wiary itd. Tutaj to najlepiej zrobić mapę i ołówkiem pozaznaczać strefy wpływów ras, kultur, wiar, gdzie są granice, jakie klimaty itd. Potem tworzysz historię pomiędzy okresem legendarnym a współczesnością, wyjaśniając z grubsza dlaczego na zachodzie jest bieda, na środku Morze Śródziemne a Szczurołaki nie dokonują ekspansji na puste rejony południa, robiąc przy tym poprawki dla okresu legendarnego i współczesności.

Mechaniką możesz się nawet nie bawić i tylko pobrać z innych systemów - nawet głupie D20 się nada na początek.

Na razie za mało, by coś ocenić czy skomentować.

jasniok i casanunda lubią to.
  3. pavioniusz

pavioniusz Znany Wszystkim

@moskalu chyba mu chodziło o stworzenie "coś w stylu podręcznika do RPG" niż kreacja własnego uniwersum.

Jeśli chcesz pisać podręcznik to musisz określić ramy w jakich klasyfikował te gry. Czy to będzie chronologia powstawania czy system w którym działają twój wybór. Przejrzyj jakikolwiek podręcznik nikt w nim nie zaczyna od środka zagadnienia jego tematu;)

4. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

@ers Dodałem ci parę propozycji, mam nadzieję że się przydadzą i oczywiście życzę ci udanej pracy zakończonej pełnym sukcesem ;)

5. ers

Dzięki bardzo, widziałem propozycje.

6. ers

Dodałem mapkę.

7. ers

i ją zmieniłem.

8. cobran

i usunąłeś wszystko inne :p

9. ers

No tak. Stwierdziłem, że opiszę to inaczej.

10. ers

No i w końcu poszła aktualka.

moskal i cobran lubią to.
  11. Axeve

Axeve User

Jak zrobiłeś mapę?, podoba mi się

12. ers

@Axeve photoshop + tutek z neta + kilka zestawóch customowych końcówek do pędzla.

13. Axeve

Axeve User

@ers chciałbym mieć możliwości i narzędzia takie jak ty, sam tworzę różne uniwersa, a mapki zwykle robię na kartce w kratkę,

14. cobran

@Axeve ściągnij gimpa (albo paint.net), pobierz z google jakiś podkład w stylu starej mapy, popróbuje, porób błędy, naucz się na nich i twórz :D

15. Axeve

Axeve User

Kiedyś w szkole miałem gimpa, niestety kilka razy instalowałem w domu na przestrzeni kilku lat, i nigdy mi gimp nie działał :/

16. cobran

@Axeve spróbuj paint.net ma nieco mniejsze możliwości ale również mniejsze wymagania, a obsługuje się go tylko trochę trudniej niż zwykłego painta ;)

17. ers

Mały update odnośnie ras. Reszta dziś popołudniu lub jutro.

18. moskal

moskal Опричник

Porada - wyłącz edycje dla gości.

"Nikt nigdy nie widział krasnoludkach kobiet, stąd przekonanie, że rodzą się z ziemi." Zmieniłbym na "Żaden obcy nie widział nigdy krasnoludkach kobiet, stąd przekonanie, że rodzą się z ziemi." bo z logicznego punktu widzenia wygląda, że i same krasnoludy swych kobiet nie wiedzieli ;)

Co do zwierzołaków to bym proponował inne nazwy na podział. I tu w zależności od tego, czy inne rasy będą na nie patrzeć mniej lub bardziej z pogardą można się troszkę zabawić. Np. dla kultur wyższych, które patrzą na zwierzołaki z dużą pogardą i dystansem (jak np. Dwemerowie na Argonian w świecie TES) byłby podział ten na "bestie" (aktualnie zoomorficzni) i "metysi" (aktualnie antropomorficzni).

Ogólnie w rasach postarałbym się unikać stwierdzeń typu "Bardzo dobrzy w skradaniu się i tworzeniu trucizn idealnie pasują do roli asasynów". To sprowadza niebezpieczny determinizm jaki ma miejsce w np. starym Świecie Mroku (przedstawicielami władzy zawsze są Venturowie, by szukać informacji idzie się do Nosferata itd.) bo długofalowo tworzy się jednoznaczny schemat który niekiedy ciężko przełamać. Zaproponowałbym raczej użycie czegoś w rodzaju "w kulturze popularnej uznaje się ich za dobrych skrytobójców".

19. ers

Szukam tutoriali do tworzenia planów miast w stylu średniowiecza w Photoshopie, ewentualnie GIMPie.
    Generatory takowych także mogą być.

20. ers

Stary Bazgroł przywitał śmierć w czeluściach kosmosu. Rozpocząłem nowy.

Przyjmę każdą opinię.

Alteria

21. ers

Mam pytanie odnośnie moich bazgrołów. Próbowałem rozpisać armię od najmniejszej podjednostki liczącej 3 osoby. Liczby wyszły mi olbrzymie na koniec, wiec postanowiłem ugryźć to z innej strony. Czy taka rozpiska byłaby prawdopodobna dla quasi średniowiecznego państwa? Zaznaczam, że mogłem pomylić, które nazwy jednostek stój wyżej w hierarchii.

Armia - 25k Ludzi podzielone na: Dywizje - 5x5k Ludzi.
    Dywizja: 5 kompanii - 1k ludzi każda
    Kompania: 5 batalionów - 200 ludzi każdy
    Batalion: 10 pułków - 20 ludzi każdy
    Pułk: 4 plutony - 5 ludzi każdy
    Pluton - 5 ludzi

22. thorfinn

thorfinn Znany Wszystkim

Ja proponuję tak:
    Poczet - 10-20 osób
    Rota - 100 osób
    Chorągiew - 200 osób
    Pułk / Regiment - 400 osób

Brygada i Dywizja to nowocześniejsze struktury, ale biedy też można je ująć.
    Brygada - 1200-1600 osób
    Dywizja - 2-3 Brygady

23. cobran

A nie prościej iść dziesiątkami?
    10 (+ ewentualnie dziesiętnik) - dziesiątka
    10 x dziesiątka (+ ewentualnie setnik) - setka
    10 x setka (+ ewentualnie tysięcznik?) - tysiąc
    etc. (nazwy zresztą możesz pozmyślać w zależności od kultury i rasy w gierce)

24. Laveris de Navarro

Laveris de Navarro Ten, o Którym mówią Księgi

Pomysł cobrana spoko, bo najprostszy. Naprawdę w średniowieczu to albo były struktury dziesiątkowe, albo po prostu jakiś zaciąg podzielony na regimenty, kompanie lub chorągwie (tylko rycerze konno). Kapralstwa -> kompanie to dopiero XVI-wiek, zaś bataliony brały się od dzielenie regimentów na dwa lub trzy już po epoce wczesnonowożytnej. Roty/dziesiątki to był mniej strukturalne, a raczej organizacyjne szczeble: ot, dziesiętnik/rotnik był zobowiązany do rozmowy w imieniu swoich 6-12 ludzi przed dowódcą całej kompanii/manipułu/chorągwi.

Najlepiej ująć to od tego, co jest najmniejszą funkcjonalną "jednostką" w realiach zaprezentowanych. A jakiego rozmiaru są największe armie i jak były wstępnie dzielone. Reszta to możliwie najmniejsza linia oporu pomiędzy najmniejszym użytecznym "unitem" a całą armią.

Co do samych chorągwii (rycerskich), to zacząłbym po prostu od "poczet" (rycerz, jego 1-2 giermkowie i ewentualnie pazie plus co najmniej jeden towarzysz zbrojny), zaś z kilku-kilkunastu pocztów z danej ziemi formowano chorągiew. Później wynaleziono 100-250 osobowe kornety.

25. cobran

Czyżby projekt upadł :(

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie