Bitwa o Morze Śródziemne czyli Włochy w czasie II WŚ - AAR od 1936

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez Milka, 21 Sierpień 2009.

?

Czy chcecie następny AAR?

1. TAK

0 głos(y/ów)
    0,0%
  2. NIE

0 głos(y/ów)
    0,0%
  3. TAK ale najpierw zrób sobie przerwę

0 głos(y/ów)
    0,0%
Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Milka

Milka Ten, o Którym mówią Księgi

Technikalia
    Hoi2 Armageddon v 1.2 + eventy Cristiano + SKIF N/N pełne przejęcie PP i TT
    ===================================================

To mój pierwszy AAR więc liczę na pewnego rodzaju wyrozumiałość i rady od czytelników a także doświadczonych "pisarzy". Wszystkie słowa krytyki, prośby lub sugestie mile widziane. Mam nadzieje że się wam spodoba moja radosna twórczość :) Tyle tytułem wstępu a więc zaczynajmy.

Odcinek I POCZĄTKI
    01.01.1936 - 01.03.1936

Flaga

Mapa z stycznia 1936

"Włochy na dzień 1.01.1936r. są krajem któremu jest daleko do demokracji. U władzy jest nasz dzielny wódz Benito Mussolini. Od 1922 kiedy objął on urząd sukcesywnie rozwija kraj budując drogi, mosty oraz miejsca pracy dla wielu bezrobotnych po pierwszej wojnie światowej. Głosi że tylko silne Włochy mogą odbudować cesarstwo rzymskie. Musze pomóc w dziele odbudowy. Ciekawe co tam u Filippo i Matteo?"

Z pamiętnika Marco Tarabelli młodego mężczyzny, ochotnika do armii włoskiej.​

Armia włoska

Siły lotnicze

15.48 31.12.1935
    Mussolini (do sekretarza) : podaj mi numer do Giuzeppe Valle i Domenico Cavagnari
    Sekretarz: momencik. (chwila ciszy) Już mam to będzie tak Giu...
    M: Już nie musisz szukac znalazłem w swoich papierach. Zrób sobie w końcu przerwę.
    S: Dobrze. Dziękuje.
    Następnego dnia 9:50
    Mussolini: Witam pana.
    Giuzeppe (lekko zaspanym głosem) : Dzień dobry.
    M: Stwierdziłem że musimy zreorganizować nasze lotnictwo nie może tak być aby było ono tak strasznie podzielony.
    G: Dlaczego? Jeśli można spytać. wiele państw tak robi.
    M: Ale nie my. Chce aby nasze dywizjony były połączone w formacje rodzajami maksymalnie po 6 dywizjonów.
    G: Ale my nie mamy tyle samolotów a te co mamy są w nie pełnym składzie.
    (chwila ciszy)
    M: Przeorganizujcie co się da a co do uzupełnień i nowych maszyn to się tym zajmę. Zrozumiano.
    G: Oczywiście.
    przeorganizowane lotnictwo zgodnie z myślą duce

Siły morskie
    10:00 31.12.1935
    Mussolini: Witam pana.
    Domenico: Dzień dobry.
    M: Czy nie uważa pan że nasz flota jest zbytnio rozdrobniona??
    D: Dlaczego? Tak podział pozwoli nam w razie wojny działać na większym obszarze.
    M: Może i tak ale z mniejszym efektem. Proszę tak połączyć nasza okręty aby flot było mniej za to bardziej skuteczne
    D: Oczywiście mogę to zrobić z tym że brakuje nam okrętów a te co są to są bardzo przestarzałe niektóre nawet z Wielkiej Wojny.
    M: Niech się pan o to nie martwi najpierw niech pan zreorganizuje to co jest. Dobrze?
    D: Oczywiście.
    Flota zreorganizowana wedle rozkazu wodza.

Siły lądowe
    13:00
    Mussolini (gdy szef sztabu wreszcie odebrał telefon) : co może mi pan powiedzieć o naszej wspaniałej armii
    Francesco: Jest dobrze mamy około 30 dywizji. głównie to piechota ale mamy też odziały przygotowane do walki w górach oraz kilka oddziałów milicji które rozmieścimy gdy już zajmiemy Etiopię.
    M: Bardzo dobrze czy niczego pan nie potrzebuje i jesteś na różne okoliczności przygotowani.
    F: Tego nie powiedziałem.
    M: Jak mam to rozumieć?
    F: Większość naszych żołnierzy jest wyposażona w sprzęt bardzo odbiegający od powszechnie stosowanych można powiedzieć że praktycznie cała nasza armia używa sprzętu z Wielkiej Wojny. Na dodatek jest mało brygad np. artylerii.
    M: Co ja słyszę postaram się coś z tym zrobić ale nic nie obiecuje, ponieważ w pierwszej kolejności chce aby nasze lotnictwo było w pełni sił ale obiecuje że wszelkie dostępne środki zostaną przeznaczone na unowocześnianie i doposażanie naszych żołnierzy.
    F: Dziękuje
    włoska armia

Badania
    17:30 31.12.1935
    Mussolini (w rozmowie telefonicznej z swoim sekretarzem): sprowadź mi na jutro ministra zbrojeń
    Sekretarz: Oczywiście. O której godzinie ma przyjść?
    Mussolini: niech się stawi jak najszybciej.
    Sekretarz: Oczywiście.
    Następnego dnia godzina 16:30
    Mussolini: Mam bardzo proste pytanie do pana.
    Guido: Słucham duce?
    M: Nasz kraj musi się rozwijać jeśli chce się liczyć na arenie między narodowej ale aby to osiągną musimy być postępowi i dlatego moje pytanie brzmi co jest w tej chwili badane.
    G: Jeżeli ktoś coś wynajdzie swój projekt kieruje do urzędu zajmującego się patentami i następnie są przeprowadzane odpowie..
    M: Nie obchodzi mnie proces nadawania patentu tylko to co w tej chwile nasi specjaliści badają.
    G: Właściwie to nic. (Guido lekko zbladł , ponieważ pierwszy raz widział aby złość tak gwałtownie opanowała duce)
    M: zarządź powołanie państwowych zespołów badawczych specjalizujących się w określonych dziedzinach, będą badać dla nowych Włoch
    G: Ale coś takiego już istnieje.
    M:To dlaczego nie funkcjonuje. Natychmiast rozpocząć badania nad nowymi technologiami. JUŻ!!
    G: Tak jest. Już się robi.
    Po tej rozmowie Guido szybko zorganizował prace nowym zespołom co uspokoiło duce
    pierwsze badania

Wywiad i Dyplomacja
    Mussolini (do sekretarza po rozmowie z Guido): wezwij zaraz do mnie Giano Ciano oraz Casare Ame
    Sekretarz: Już się robi.
    15 min później
    (ministrowie lekko przestraszeni bo słyszeli że wódz coś nie jest dziś w dobrym humorze więc chcąc nie chcąc bali się)
    Mussolini (milutkim głosem): co tam w wywiadzie panie Ame?
    Casare: Dobrze.(odpowiedział niepewnie minister)
    M: ile szpiegów nas infiltruje?
    C: Ciężko to określić szacujemy że zaledwie 30 paru.
    M: Co?! Zaledwie?! natychmiast proszę to zmienić.
    C: Ale ja nie mam środków.
    M: Dostanie je pan a teraz do roboty już.
    początek kontrwywiadu​

(po wyjściu Casary)
    M:No dobrze panie Giano a co pan może mi powiedzieć o naszej polityce zagranicznej?
    G: Jest bardzo dobrze mamy bardzo dobre stosunki z Niemcami oraz zawarliśmy dogodne dla nas umowy handlowe.
    M: To bardzo dobrze. Pan jeden mnie chociaż nie zawiódł. A może mi pan powiedzieć co ludzi o nas myślą.
    G: To nie jest chyba pytanie do mnie.
    M: Ja się pytam pana jako obywatela. Tak o jak pan chodzi między ludźmi to co o nas myślą.
    G: Aha. No to z tego co zauważyłem to ludzie coraz mnie się boją innych państw i są coraz bardziej dumni z tego że są Włochami.
    M: I bardzo dobrze na tym właśnie mi zależało. No niech już pan wraca do pracy.
    większenie lobby jastrzębi w moim państwie

Produkcja
    Mussolini (Do sekretarza): Sprowadź mi jeszcze raz Guido.
    Sekretarz: Już się robi.
    30 min później
    Mussolini: Przy naszym ostatnim spotkaniu nie zdał mi pan raportu z produkcji
    Guido: O przepraszam oto on. W naszych stoczniach są budowane dwa statki lekki krążownik oraz okręt podwodna.
    M: proszę przerwać produkcję okrętu podwodnego i przeznaczyć te środki na uzupełnienie osobowe naszych wojsk oraz modernizację.
    G Ale...
    M: Bez dyskusji.
    G: Oczywiście
    zmiany w produkcji.

2. Milka

Spróbuję jeszcze jeden odcinek z dialogami jeżeli nie przyjmą się zmienię formę.

Odcinek II SYTUACJA SIĘ ZAOSTRZA
    01.03.1936 - 01.06.1936

Flaga

Włochy do czerwca 1936

"Mamo. Udało mi się. Jestem żołnierzem. Przydzielono mnie do 4a Divisine "Livorno". Codziennie mamy ciężkie ćwiczenia ale wiem że są one nam potrzebne abyśmy mogli być najlepsi z najlepszych. Ostatnio dostaliśmy nowiutką broń. No powiem ci szczerze że jeszcze pachnie świeżością. Z wszystkich tych rzeczy, których nas uczą najbardziej nie lubię wykładów nudzą mnie ale co zrobić, są obowiązkowe. Tęsknie za twoją kuchnią. W sobotę byłem z kolegami z odziały: Fabiem i Teo w pobliskim mieście. Żałuj że tego nie widziałaś, naprawdę piękne miasto. Postaram się przyjechać w sierpniu a teraz muszę kończyć bo znów idziemy na ćwiczenia.
    Pozdrawiam Marco"​

List Marco Tarabelliego do matki.

Armia włoska

Siły lotnicze

11:00 29.04.1936
    (do gabinetu duce wchodzi Giuseppe Valle)
    Mussolini: O! Witam pana. Jak tam sytuacja w lotnictwie.
    Giuseppe: Bardzo dobrze. Nasze lotnictwo rozwija się bardzo dynamicznie.
    M: No to wspaniale. Chcę aby było ono naszą chlubą, gotowe na wszelką ewentualność.
    G: I będzie. Obiecuje to. Już w tej chwili wszystkie nasze dywizjony zgodnie z pańskim życzeniem zostały uzupełnione nowymi maszynami. Regia Aeronautica jest gotowa i czeka na pańskie rozkazy duce.
    M: Wspaniale. Już niedługo nadejdzie ich wielka chwila ale jak na razie muszą czekać.
    M: Bardzo mnie cieszy pańska postawa. Włochy potrzebują takich ludzi jak pan. Prawdziwych patriotów.
    G: Dziękuje.
    M: Czy ma pan coś jeszcze dla mnie.
    G: Oprócz tego jeden z naszych zespołów kończy już prace nad nowym modelem myśliwców.
    M: A co im jeszcze zostało do opracowania? ( zapytał z zainteresowaniem duce)
    G: Drobnostki. Piloci testowi już latają na prototypach a specjaliści ustalają najlepsze parametry.
    M: Dobrze. Jak tylko skończą prace proszę mi o tym zameldować. Rozpoczniemy produkcję.
    G: Tak jest.

lotnictwo

Siły morskie

12:00 29.04.1936
    Mussolini: Jak tam sytuacja w w naszej wspaniałej marynarce? Morale marynarzy dobre?
    Domenico: Bardzo dobre. Są dumni że mogą służyć na włoskich okrętach.
    M: Bardzo się z tego ciesze. My włosi musimy pokazać Anglikom i Francuzom że nasza marynarka jest od nich lepsza i nie boi się ich. Rozumie mnie pan, to oni muszą się nas bać.
    D: Oczywiście. Rozumiem. Osiągniemy ten efekt zwłaszcza wtedy gdy oddamy do służby te trzy nowe okręty, które są budowane w naszych stoczniach. One wzmocnia nasze siły oraz nie możemy również zapominać o lekkim krążowniku który już służy w naszej flocie.
    M: O tak to nam pomoże dominować na Morzu Śródziemnym.
    D: Tak jest. Cała Flota o to zadba a marynarze w godzinie wielkiej próby dadzą z siebie wszystko zapewniam Cię wodzu. Francuzi i Anglicy nie mogą pływać bez karnie po wodach które od zawsze były włoski.
    M: Tak jest ma pan całkowitą racje Domenico. Trzeba będzie się z nimi rozprawić. Liczę na pana i mam zaufanie w tej sprawie.
    D: Dziękuję. Obiecuje że go nie zawiodę.

lekki krążownik o którym była mowa.

Siły lądowe

13:00 29.04.1936
    Francesco: O to mój raport.
    M: Bardzo dobrze. (dłuższa chwila ciszy) O! Widzę że są postępy. prawda?
    F: Tak, są dzięki przeznaczonym środkom udało nam się już w pełni zmodernizować 5 dywizji a następny 2 są w trakcie. Nasza wspaniała Armia jest z każdym dniem doposażana w nowy sprzęt. Niedługo wyposażenie Wielkiej Wojny pójdzie do muzeum dla potomnych.
    M: To bardzo dobra wiadomość.
    (Mussolini wstał od biurka poszedł do okna wychodzącego na ogród.)
    Widzi pan, (Zwrócił się do Francesco nie odrywając wzroku od kwiatów.) nie którzy uważają że nasza wspaniała armia nie może się z nimi liczyć. Oczywiście wiem pan kogo mam na myśli.
    F: Tak. Francję i Anglię. Oba te kraje praktycznie w ogóle nie uszanowały tego że stanęliśmy po ich stronie w czasie wielkiej wojny. Francuzi śmieją się nam w twarz siedząc w swoich bunkrach a Anglicy posiadają Egipt, który nam się należy.
    M: Dokładnie. W ogóle się z nami nie liczą ale to się zmieni.
    F: O tak. Włoski żołnierz jeszcze pokaże na co go stać.
    M: Dokładnie. Liczę że mogę na panu polegać. Prawda?
    F: Oczywiście. Wierzę w Ciebie duce i w twoje działania tak samo jak w to że Ziemia jest okrągła.
    M: Cieszy mnie to a na razie nie przeszkadzam panu, niech pan wraca do pracy.

Badania

14:00 29.04.1936
    Mussolini: Jak tam nasze zespoły specjalistów od postępu.
    Guido: Bardzo dobrze. Opracowali oni narzędzia które od razu zaczęto wprowadzać do użytku a co za tym idzie zwiększyła się wydajność naszych fabryk.
    M: Idealnie. Coś jeszcze.
    G: Jeden z zespołów opracował nowy sposób zwiększenia plonów.
    M: Mmm ciekawe. Przybliż mi główną myśl tego sposobu.
    G: To bardzo proste. Opracowali kilka syntetycznych rzeczy które do tej pory trzeba było pozyskiwać w sposób naturalny co oczywiści nie było tak łatwe jak teraz.
    M: Bardzo dobrze. To powinno pomóc naszym rolnikom. Nad czym teraz pracują.
    G: Zespół który opracował narzędzie poinformował nas że możliwe są pewne ulepszenia co jeszcze bardziej zwiększy wydajność. Natomiast Cantieri Navali Riuniti stwierdziło że jest w stanie opracować model jeszcze większego i lepszego pancernika niż te które aktualnie możemy budować.
    M: To wspaniale. Nasz przemysł potrzebuje takich rzeczy tak samo marynarka, które potrzebuje nowego sprzętu.
    G: Dobrze. To ja wracam do pracy.
    M: Tak idź i koordynuj wszystko.

dwa nowe projekty i postęp w starych

Wywiad i Dyplomacja

15:00 29.04.1936
    Mussolini: No witam pana, ostatnio jak zdawał mi pan raport to nie byłem zbyt zadowolony czy teraz też tak będzie?
    Casare: Tym razem mam znacznie lepsze wieści niż ostatnio. Dzięki przeznaczonym środkom nasza siatka się rozwija i już nie długo zaczniemy likwidować obcych szpiegów, węszących w naszym państwie.
    M: A dlaczego dopiero nie długo? Przecież oni zarazą w naszym zdrowym faszystowskim państwie.
    C: Wiem ale chcemy osiągnąć jak najlepszy rezultat. Zaczynając już teraz robić czystki to możemy złapać jednego czy dwóch ale za to reszta się pochowa i nie będziemy mogli ich wykryć. Jednak jeśli poczekamy to kto wie co nam się uda osiągnąć.
    M: Dobrze, dobrze już rozumiem o co pany chodzi. Mam nadzieje że to poskutkuje a teraz niech pan już idzie.

siatka się rozwija​

15:30 29.04.1936
    M: No dobrze panie Giano a co pan może mi powiedzieć o naszej polityce zagranicznej?
    G: Dalej poprawiamy nasza stosunki z Niemcami oraz zawarliśmy z nimi kilka umów handlowych na potrzebne dla naszego kraju surowce.
    M: Co jeszcze.
    G: Bułgaria dwukrotnie przekazywała nam listy dyplomatyczne chwalące działania naszego kraju i pańskie duce oraz mówiące o chęci Bułgarii do współpracy z nami.
    M: Bułgaria? To dobrze to mały kraj ale skoro chce z nami współpracować to czemu nie, nam też może się to opłacić.
    G: Ja też tak myślałem. Zastanawiałem się nie nie moglibyśmy z nim podpisać umowy handlowej.
    M: Jeżeli mają to czego potrzebuje to czemu nie, tylko po rozsądnej cenie. Nie zamierzam zatwierdzać umów które mogłyby narazić kraj na straty.
    G: Dobrze.

poprawione stosunki z Bułgarią i Czechosłowacją.

M: Coś jeszcze??
    G: Wygasł nasz pakt o nieagresji z Republiką Hiszpańską.
    M: O to chyba nic ważnego, prawda??
    G: Tak myślałem że może to ciebie zainteresować wodzu.
    M: Bardzo dobrze że mi to przekazałeś. Jako przywódca włochy i twórca tak wspaniałej ideologi jaką jest faszyzm, muszę wiedzieć o wszystkim.
    G: Oczywiści. Czy nie powinniśmy spróbować zawrzeć nowy pakt z Hiszpanią.
    M: Nie. Nie sądzę aby przywódca tego słabego państewka miał teraz czas na myślenie o paktach.
    G: Duce, dlaczego tak uważasz?
    M: A powiedz mi mój drogi kolego co się dzieje teraz w Hiszpanii. No proszę powiedz.
    G: No trzeba przyznać że nie jest najlepiej. W kraju są ciągle jakieś wystąpienia ludności, protesty niejednokrotnie zamieniają się w zamieszki z policją.
    M: No właśnie. Nie powinniśmy się przejmować takim słabym państewkiem. Włochy, moje włochy, nasze włochy nie mogą bać się ich.

wszystko się kiedyś kończy

Mam do przekazania jeszcze jedna, ważną wiadomość.
    M: Słucham.
    G: Hitler rozpoczął remilitaryzację Nadrenii.
    M: Ooo! Jaka jest na to reakcja Anglii a przede wszystkim Francji.
    G: Oba te kraje rozpoczęły przygotowania do wojny.
    M: Aha. To znaczy że już niedługo nadejdzie chwila w której to będziemy mieli okazję pokazać że nie wolno nami poniewierać.
    G: Masz całkowitą racje duce. Pokażemy że pominięcie nas w polityce wielkich mocarstw to wielki błąd.
    M: Dokładnie mój drogi Giano.

Remilitaryzacja i jej skutki​

Produkcja

16:15 29.04.1936
    Mussolini: witam jak tam przedstawia się sytuacja naszych zakładów zbrojeniowych.
    Guido: Jest coraz lepiej. Dzięki opracowanym ostatnio narzędziom zwiększyła się wydajność tak jak wspominałem. Oprócz tego cała nasza armia ma pełen skład osobowy a przynajmniej żaden z dowódców nie skarżył się oby brakowało mu ludzi.
    M: No i bardzo dobrze armia to jedyna rzecz na której nie wolno nam oszczędzać. To ona pozwoli nam na odrodzenia się imperium rzymskiego i rozszerzenie faszyzmu w Europie i nie tylko.
    G: Tak masz całkowitą racje duce. Zaakceptowane prze ciebie trzy okręty są już w budowie i będą gotowe pod koniec 1937.
    M: To dość długo nie dałoby się tego jakoś skrócić? Marynarka potrzebuje ich.
    G: Nie niestety na razie nie jesteśmy w stanie przyspieszyć budowy. Zresztą i tak prace trwają całą dobę siedem dni w tygodniu.
    M: No trudno poczekamy. Dziękuje za raport.

Zamówione 3 okręty o których była mowa oraz potrzeby i przeznaczane na nie środki.​

==========================================================================
    Mam nadzieje że teraz pisze lepiej i Mussolini w dialogach bardziej przypomina tego z historii. Oczywiści wszelkie uwagi mile widziane.

3. Milka

może tak lepiej??

Odcinek III
    POMOC
    01.06.1936 - 09.08.1936

Włochy do sierpnia 1936

Na początku lipca w Hiszpanii niepokoje społeczne i protesty przemieniły się w wojnę domową. Nacjonaliści pod przywództwem Francisco Franco walczyli z utrzymującymi władze republikanami. 19.07.9136r. Nacjonaliści zwrócili się o pomoc do Królestwa Włoch. już następnego dnia Mussolini spotkał się ze swoim ministrem spraw zagranicznych Giano Galeazo Ciano. Tematem rozmowy była oczywiście pomoc Hiszpanii.
    Oto fragment tej rozmowy:

Mussolini: Czego oni od nas potrzebują?
    Giano: Nie skonkretyzowali. Powiedzieli że potrzebują ludzi i sprzętu i że za wszystko zapłacą.
    Mussolini: TaK akurat ale najpierw muszą wygrać. Dobra, nie ma co się zastanawiać. Przekaż im że wyślemy im ochotników i sprzęt. To jest dogodna okazja dla nas aby sprawdzić nasz sprzęt a poza tym dzielni włoscy żołnierze zdobędą coś cenniejszego nisz złoto. Zdobędą doświadczenie.
    Giano: Oczywiście już idę przekazać twoją decyzje duce.

Obiecana pomoc dla nacjonalistów.

Po tej rozmowie Mussolini wezwał do siebie Francesco Grazioli oraz naczelnych dowódców wojsk lądowych marynarki i lotnictwa. Po krótkiej i burzliwej rozmowie Zatwierdzono plan Mussoliniego. Cała armia miała zostać postawiona w stan najwyższej gotowości w ciągu tego tygodnia. Wszyscy żołnierze bez względu na okoliczności mieli się stawić w swoich oddziałach.

wspaniali żołnierze włoscy stawiający się na rozkazy.

Nie długo po mobilizacji Sztab na czele z Benito Opracował Szczegóły plan "pomocy" Nacjonalistom.

Kampanię Iberyjską bo tak nazwano tą wojnę podzielona na 3 etapy. Co miało zminimalizować straty i zapewnić zwycięstwo. Niestety Tak duża operacja desantowa potrzebowała czasu i dopiero w sierpniu rozpoczęto pierwsze działania.

=========================================
    W badaniach nastąpił przełom. Zespół Macchi opracował nowy model myśliwca, który od razu został wprowadzony do produkcji.

I co lepiej.

4. Milka

dla mnie wojna się skończyła ale Hiszpanie dalej ze sobą walczą. Odcinek nie wiem kiedy uda mi się opublikować. Teraz czeka mnie zebranie i obróbka screenów oraz poszukiwanie fajnych zdjęć.

---------- Post dodany 25.08.2009 o 16:40 ----------Poprzedni post został napisany 24.08.2009 o 15:57 ----------

Odcinek IV
    Kampania Iberyjska cz. 1
    10.08.1936 – 02.11.1936

Włochy do sierpnia 1936

Zgodnie z planami dnia 10.08.1936 Włoch wypowiedziały wojnę Republice Hiszpańskiej.

WOJNA

Hiszpański plakat propagandowy mówiąc o inwazji Włochów

Rozpoczęła się pierwsza faza Kampania Iberyjskiej. Flota włoska rozmieszczona już wcześniej u wybrzeży Hiszpanii rozpoczęła blokadę morską dużych portów, należących do republikanów oraz często uczęszczanych szlaków morskich.

Pozycje Włoskiej floty oraz planowane tereny do zajęcia

Po nie długim czasie doszło już do pierwszych potyczek morskich. Znacznie lepsza i większa marynarka faszystowskich Włoch, bez problemów pokonywała słabe okręty Hiszpanów.

Włoski okręt na chwile przed oddaniem salwy oraz pierwsze napotkane okręty wroga

W tym samym momencie, w porcie nie daleko La Spezia, pierwsze oddziały włoskie wchodziły na okręty aby rozpocząć podróż na Półwysep Iberyjski.

Konwój wiozący żołnierzy do Hiszpanii

Przybycie konwojów do wybrzeży Republikanów, dało to początek drugiej fazie operacji. W pierwszej kolejności należało zdobyć i utrzymać przyczółek. Za miejsce jego utworzenia wybrano plaże niedaleko Valencii. To zadanie zostało powierzone generałowi Lisi F.

Włoscy żołnierze nie mieli większych problemów z wrogiem

Po zajęciu miasta, wojska włoskie skierowały się na południe. Zajmując Murcję i Almerię. W tym samym czasie inne odziały włoskie bez żadnego oporu ze strony przeciwnika zajęły Baleary oraz Wybrzeże Maroka należące do Republiki.

Sytuacja 1.10.1936

Po zabezpieczeniu zdobytych terenów, 07.10.1936 włoskie dowództwo rozpoczęło ofensywę której celem był zdobycie terenów Andaluzji. Po przełamaniu obrony odziały generała Reverberi ruszyły w stronę miasta Malaga. Natomiast siły generała Lisi w kierunku Albacate. W czasie tej ofensywy do działanie weszło lotnictwo które w Hiszpanii było od początku kampanii ale nie startowało zbyt często ze względu na słabe zorganizowanie.

Atak w dwóch miejscach zapobiegł skupieniu się wojsk wroga

wsparcie lotnicze od razu przyniosło pożądane efekty
    Gdy tylko Reverberi zdobył Malagę, ruszył na północ w pościg za wycofującymi się do Jean oddziałami Republikanów. Tam na wzgórzach otaczających miasto doszło do bitwy po której to generał Reverberi otrzymał przydomek „mistrza w walkach na wyżynach”.

Nowa umiejętność na pewno mu się przyda

Do końca października wojska włoskie wyparły wroga z terenów Andaluzji , dzieląc je z nacjonalistami. Ten fakt znacząco wpłynął na morale żołnierzy republiki. Każdy wiedział że Republika chyli się ku upadkowi ale nikt nie wiedział jak można temu zaradzić. Radzieckie dostawy sprzętu były za małe a na dodatek kosztowały majątek.

===========================================================
    W czasie wojny wszystko dzieje się szybciej tak też było z badaniami. Postęp odnotowano w Przemyśle oraz doktrynach lotniczych.

postęp i tyle

5. Milka

no przecież. Zapomniałem że jest en temat :) Następny odcinek w ciągu godziny

---------- Post dodany o 10:13 ----------Poprzedni post został napisany o 09:15 ----------

Odcinek V
    Kampania Iberyjska cz. 2
    02.11.1936 – 20.12.1936

Włochy do 02.11.1936

Na początku listopada Republika posiadała Madryt, Katalonię, Kastylię-Leon oraz La Mancha oraz część Aragonii.

Sytuacja w Hiszpanii 02.11.1936

Po udanej ofensywie w Andaluzji generał Lisi F. przegrupował większość oddziały włoskich do Walencji. Tam dostały one potrzebny sprzęt i amunicję. Dnia 02.11.1936 włosi uderzyli na Castellón co rozpoczęło ofensywę na Katalonię oraz fazę drugą. Dzięki przeważającym siłom i lepszemu wyposażeniu oddziały włoskie złamały obroną Hiszpanów i rozpoczęły marsz w kierunku Barcelony głównego celu operacji.

moment rozpoczęcia operacji

Hiszpańskie oddziały nie stawiały zaciekłego oporu, dlatego też już 07.11. 1936 włosi stanęli u bram Barcelony. Walki o miasto trwały dwa dni. Republikanie nie mieli żadnych szans.

Walki o Barcelonę.

Barykady na ulicach Barcelony, wysiłek cywili który i tak nic nie zmienił.

Po kapitulacji ostatnich oddziałów broniących miasta, Katalonia była już w rękach Włochów.

Ofensywa zakończyła się pełnym sukcesem przy minimalnych stratach własnych

Włosi chcący zmusić Republikanów do ustępstw wobec nich, zaatakowali na Guadalajarę. Miasto znajdujące się na najkrótszej drodze do Madrytu. Atak na miasto nastąpił 17.11.1936. Broniło się w nim cztery dywizje. Włosi zaatakowali tak niespodziewanie i z taką siłą że republikanie jeszcze tego samego dnia wycofywali się z miasta.

Pozory włoskiego marszu na Madryt

Jednak włosi nie wkroczyli do nie go. Ten atak miał tylko pokazać Hiszpanom że Faszyści jeżeliby chcieli to mogliby zając Madryt w każdej chwile. Wycofywanie się republikanów i nie zajęcie miasta przez Włochów wykorzystali nacjonaliści zajmując je trzy dni później.

Republikanom pozostała praktycznie tylko stolica i skrawek Kastylii -León

W tym momencie wojna dla Włochów się praktycznie skończyła. Przyszedł czas na bilans zysków i strat aie ma co ukrywać Włochom strat ciężko będzie się doliczyć.
    Zaprzestałem nalotów i stwierdziłem że Hiszpanie muszą to załatwić między sobą :lol2:
    Faza trzecia : naloty na Madryt i inne ważne miasta nie doszła do skutku. Ale będzie jeszcze nie jedna okazja do wprowadzenia jej w życie.

Kilka moich zabłąkanych bomb trafiło w Madryt

6. Milka

Dzięki.
    ==============================================================================
    Odcinek VI
    Podsumowanie Kampanii Iberyjskiej
    20.11.1936 – 02.01.1937

Mapa Włoch z stycznia 1937​

W styczniu Włochy nawet jeżeliby by chciały dalej prowadzić wojnę z Republiką Hiszpańską to nie nie mieli jak. Przeciwnikom Franco Został Madryt niewielki teren Kastylii – León. Już wtedy można było dokładnie określić nabytki terytorialne Królestwa Włoch.

Sytuacja w Hiszpanii​

Po koniec grudnia już pierwsze oddziały wracały z wojny. W pierwszej kolejności wróciło lotnictwo.

cenne doświadczenie, którego nie zastąpią żadne treningi​

W drugiej kolejności wróciła flotę, która mogła pochwalić się wieloma zatopieniami.

Pierwsze ofiary włoskiej floty

jeden z tonących hiszpańskich okrętów

Na końcu dopiero wróciły wojska lądowe, które też mogły pochwalić się sukcesami.

Jak widać włości umieją się bić

Oprócz tego dane z naczelnego dowództwa mówią że w Kampanii Iberyjskiej zginęło zaledwie około 3500 osób a 5000 zostało rannych. Włochy zyskały wiele cennych pod względem gospodarczym jak i strategicznym terenów.

Najcenniejsze zdobyte prowincje

Podsumowując Włochy wiedzą już jak prowadzić współczesną wojnę, teraz musi tylko do niej dojść.

=====================================================================
    Nie ukrywam że teraz będzie ciężki. Nastał pokój a to jest to czego nie lubię najbardziej.

7. Milka

Odcinek VII
    Czas pokoju.
    01.01.1937 – 01.01.1938

Mapa Włoch z stycznia 1937

Rok 1937 był dla Włoch, rokiem rozwoju. Wojna w Hiszpanii dobiegała końca a siły włoskie w większości zostały przegrupowane do Libii. 15.01.1937 Republika Hiszpańska złożyła Królestwu Włoch propozycją pokoju na co Włosi się nie zgodzili. Nie chcieli przyjmować tak hańbiącej propozycji.

Propozycja pokoju

Działanie takie jeszcze bardziej przekonywały społeczeństwo że oni i ich kraj są niepokonani i nikogo się nie boją.

Suwaki

Dnia 19.01.1937 Niemcy zaproponowały Włochom oraz Cesarstwu Japonii Pakt Antykominternowski, którego celem była wymiana informacji i wzajemna pomoc. Mussolini podpisał pakt mówiąc, że walkę z komunizmem trzeba prowadzić wspólnie.

Pakt antykominternowski

12.03.1937 Mussolini dostał kolejną dobrą wiadomość. Tym razem z Hiszpanii, wojna domowa się skończyła a tereny które Włochy zdobył w jej czasie zostały w ich posiadaniu. Wkrótce wrócili też ochotnicy którzy zostali jako pomoc do nacjonalistów.

Franco Anektuje Republikę

Hiszpanie ogłaszają koniec wojny domowej

Powrót ochotników do domu.

Przez cały rok trwały prace w fabrykach zbrojeniowych, czego efektem był stopniowy rozwój armii. Pod koniec lutego sformowano pierwsze trzy dywizje piechoty a w maju następne.

Nowi rekruci...

… oraz kolejni

Największe inwestycje poczynione poczyniono w marynarce. Do końca roku wyprodukowano sześć nowych systemów naprowadzania które rozmieszczono na pancernikach oraz dwóch ciężkich krążownikach.

Nowe systemy zwiększą skuteczność włoskich okrętów

Oprócz systemów, marynarki otrzymała nowe okręty. Ukończono budowę trzech nowoczesnych pancerników typu Littorio.

Tak wyglądają trzy nowe okręty włoskiej floty.​

W 1937 odkryto i wprowadzono wiele nowinek technicznych. Poczynając od przemysłu oraz marynarki a kończąc na artylerii. Trzeba przyznać, że w tej ostatniej dziedzinie poczyniono największe postępy. Naukowcy opracowali aż dwa modele artylerii z tym że rozpoczęto produkcję tylko tego późniejszego, wczesny został odrzucony.

Nowy typ okrętów

Nowe działa wzmocnią armie

Wydajność naszych fabryk zwiększyła się.

==================================================================
    Dużo zdjęć mało tekst . Dlaczego tak ?? Stwierdziłem że jak zacznę się rozpisywać w trakcie pokoju to znów mój AAR będzie kiepskiej jakości więcej tekstu będzie w trakcie wojny w czasie pokoju nie umiem pisać.

8. Milka

skoro czytacie i czekacie na następny odcinek to ukaże się on już dziś

---------- Post dodany o 16:35 ----------Poprzedni post został napisany o 15:59 ----------

Odcinek VIII
    Rok postępu.
    01.01.1938 – 01.01.1939

Mapa z 01.01.1938

Rok 1938 był rokiem dość burzliwym na arenie międzynarodowej. Zwłaszcza Europy. Wtedy właśnie Niemcy zajęły Austrię oraz Sudety Czechom. Takie działania przyjaciół Doprowadziły do całkowitego przekonania Włochów o ich przewadze nad innymi krajami.

Społeczeństwo całkowicie przekonane do lobby jastrzębi

Zajęcie Austrii i reakcja Aliantów.

Zajęcie przez Niemcy Sudetów.

Włochy do niczego się nie mieszały. Skupiły się na rozwoju armii oraz jej unowocześnianiu. Od początku roku prowadzono intensywne prace nad modernizacja armii. W połowie stycznie zmodernizowano już pierwsze 3 dywizje.

Pierwsze dywizje które otrzymały nowy sprzęt.

Modernizacja następnych poszła równie szybko i już pod koniec kwietnia wszystkie dywizje były zmodernizowane. Oprócz modernizacji starych oddziałów, formowano nowe i tak przez cały rok 38 udało się utworzyć dwie nowe dywizje górskie oraz trzy dywizje piechoty.

Nowe odziały górskie

Nowe dywizje piechoty

W dalszym ciągu dozbrajano wojsko jak i marynarkę. W styczniu skończono produkcję trzech nowy brygad artylerii a we wrześniu systemy naprowadzania ognia oraz obrony przeciw lotniczej dla najcięższych okrętów.

Nowe działa wzmocnią siłę ognia żołnierzy

Nowe systemy dla krążowników i pancerników

Oprócz systemów i sprzętu dla nowych oddziałów Włochy poczyniły inwestycje w celu zabezpieczenia zdobytych wybrzeży Hiszpanii. W ciągu trzech kwartałów wybudowano wiele bunkrów oraz zaplecze logistyczne w celu jak najlepszej współpracy wojsk w razie ewentualnego ataku.

Mimo braku wojny Włosi zabezpieczają swoje pozycje.

W 1938 Niemcy duży wpływ wywarli na Włochy i ich poglądy. Agresywna polityka III Rzeszy wobec Aliantów oraz bardzo dobre stosunki z Włochami, zmieniły poglądy społeczeństwa na niektóre sprawy

Niemcy mają bardzo duży wpływ na Włochy

16.08.1938 do Mussoliniego dotarła wiadomość że ponad 40 spółek ogłosiło większe zyski niż przypuszczały a to oznaczało będzie można zwiększyć produkcje oraz obniżyć koszty w sektorze publicznym.

Potrzeba nam więcej takich wiadomości.

Dzięki dużym nakładom na wywiad w czerwcu 1938 roku włochy mogły się pochwalić świetną siatką kontrwywiadowczą oraz brakiem aktywnych szpiegów w państwie.

Jeden front zlikwidowany

W roku 1938 Włochy odnotowały największy skok technologiczny jaki kiedykolwiek miał miejsce w tym kraju. W ciągu dwunastu miesięcy zespoły badawcze z całych Włoch zdołały opracować aż jedenaści nowych technologii.

To się nazywa postęp.

===========================================================================
    CHCIAŁEM PODZIĘKOWAĆ
    MarekR ZA NAUKĘ I POMOC PRZY TWORZENIU IKONEK.
    GDYBY NIE ON DO TEJ PORY NIE WIEDZIAŁBYM
    JAK STWORZYĆ WŁASNE IKONKI.​

9. Milka

Odcinek IX
    Cisza przed burzą
    01.01.1939 – 15.09.1939

Mapa z 01.01.1939

Od końca 1938 w armii włoskiej mówiono coraz więcej o zmniejszeniu roli poboru na rzecz armii zawodowej. W styczniu 1939 poczyniono już pierwsze ku temu kroki.

Nieznaczne zmiana armii w kierunku profesjonalizacji.

Potem po jakimś czasie pod wpływem Niemców armia włoska poczyniła kolejne kroki w stronę pełnej profesjonalizacji.

Wpływ Niemców na rodzaj włoskiej armii

W marcu 1939 wojska Hitlera przekroczyły granice z Czechosłowacją. Był to koniec tego państwa. Niemcy zajęli Czechy a na terenach Słowacji utworzyli państwo marionetkowe.

Aneksja Czechosłowacji oraz jej skutki

Nie długo po tym wydarzeniu Mussolini wysłał ultimatum Zogowi władcy Albanii. W którym to proponował mu pieniądze w zamian za zgodę na pełne przejęcie i kolonizację Albanii.

Przedstawienie ultimatum Zogowi

Gdy ten odmówił Włochy rozpoczęły inwazję.

Odmowa Zoga nie była mądrym posunięciem

Odmowa oznacza wojnę

Kilka dni później włoskie dywizje Wylądowały na plażach kilkanaście kilometrów od Tirany. Tego samego dnia wkroczyły do miasta a dwa dni później Włochy ogłosiły aneksję Albanii

Włoscy żołnierze w stolicy Albanii

Koniec żałosnego królestwa.

Po zajęciu kraju włosi rozpoczęli formowanie Albańskiej Milicji Faszystowskiej. Miały to być oddziały głównie porządkowe, których celem było utrzymanie spokoju.

Utworzenie Milicji Faszystowskiej

Niemcy w tym samy czasie wysunęli żądania wobec Litwy, które ta przyjęła bojąc się niemieckiej agresji.

Niemieckie żądania przyjęte

Te wydarzenia, które odbiły się głośnym echem na arenie miedzy narodowej skłoniły Anglików widzących że ustępstwa jakie do tej pory poczyniono wobec Hitlera tylko go bardziej zachęciły do coraz to nowych żądań. Złożyła w 1939 Polsce propozycje gwarancji niepodległości i nie naruszalności granic. Polska ochoczo przyjęła tą propozycję chcąc w ten sposób rozwijać swoje dobre stosunki z dalekimi przyjaciółmi.

Polska przyjęła złożoną im propozycję

W sierpniu 1939 Niemcy podpisali pakt z ZSRR dzielący Europę środkowo-wschodnią w tym Polskę pomiędzy oba kraje.

Podpisanie paktu.

Po zawarciu porozumienia między Hitlerem a Stalinem, III Rzesza wysunęła żądania terytorialne wobec Polski. Ta jednak odmówiła ich spełnienia będąc pewna pomocy sojuszników. Tak wybuchła Wojna Polsko-niemiecka. 3 września Anglia I Francja Wypowiedziały Niemcom wojnę co oznaczało przerodzenie się konfliktu w wojnę światową.

Początek II Wojny Światowej

Włochy przez cały ten okres rozwijały swoją armię oraz marynarkę. Do września sformowano dwanaście dywizji milicji które to odziały zostały częściowo dozbrojone w brygady artylerii. Część wysłano od razu do Hiszpanii aby pilnowali wybudowanych bunkry a część pozostała jeszcze we Włoszech czekając aż z taśmy zejdą kolejne brygady artylerii.

Odziały Obrony Wybrzeża

Program dozbrajania idzie pełną parą

Oprócz milicji utworzono sześć nowych dywizji piechoty, każda z przydzieloną do niej brygadą.

Nowe oddziały lepiej będą chronić granic królestwa

W tym samym czasie rozwijała się marynarka. W lutym ukończono budowę nowego pancernika. Największego jakiego do tej pory wybudowano w stoczniach włoskich.

Nowy pancernik włoskiej floty

Oprócz niego ukończono budowę dziesięciu nowoczesnych flotylli niszczycieli oraz pięciu systemów radarowych.

Niszczyciele nowszej klasy będą lepiej chronić okręty główne

Lepsze radary zwiększą szanse włoskiej floty na wykrycie wroga

Oprócz kampanii albańskiej i rozbudowy armii Włochy odnotowały również ukończenie kilku projektów badawczych.

Ukończone projekty badawcze

======================================================================================
    Ikonkę milicji sam zrobiłem :D Jak wam się podoba

10. Milka

Jeszcze nic nie wiadomo
    Odcinek X
    Kampania Bałkańska cz.1
    15.09.1939 – 09.11.1939

Włochy 15.09.1939

15.09.1939 Włosi widząc że Anglia i Francja zajęta jest dyplomatycznym przekonywanie Niemców do pokoju, postanowili uderzyć na Jugosławię do której mieli żądania terytorialne a które to nie chciała spełnić.
    Front 15.09.1939
    Granica Włoch i Jugosławii na chwile przed wojną

Rozpoczęcie się wojny.

Inwazja zaczęła się z terenów północnych Włoch oraz niedawno zajętej Albanii. Główne uderzenie miało nastąpić z południa ale żeby nie ponieść zbyt dużych strat inwazje zaczęto z Wenecji. Do pierwszej dużej bitwy doszło niedaleko Ljubljany. Dzięki przeważającym siłom Włosi wygrali bez problemów.

Pierwsza konfrontacja

Ten atak zaskoczył wroga. Dowództwo Jugosławskiej armii przerzuciło na północ tak jak przypuszczali włosi większość sił. To pozwoliło na szybką ofensywę na południu. Dwa tygodnie po jej rozpoczęciu udało się włochom odciąć i zniszczyć część sił w znajdujących się niedaleko miejscowości Stip.

Okrążenie i zlikwidowanie trzech dywizji Jugosławskich

W tym samym czasie Włosi atakowali Rijeke. O miejscowość tę toczyło się wiele bitem, ponieważ wróg ciągle wysyłał nowe oddziały mając nadzieje że utrzyma pozycję. Na nic się to jednak zdało.

Jedna w wielu bitew o miejscowość.

Gdy Włosi w końcu zdobyli miejscowość i przygotowali pozycje do obrony. Mussolini dostał propozycję pokoju. Z relacji świadków będących przy składaniu oferty wynika, że Duce słysząc co przywódca Jugosławii ma mu do zaoferowania tylko się roześmiał a dokumenty wyrzucił do kosza. Oznaczało to że warunki pokoju w tej wojnie będą dyktować Włosi.

Propozycja pokoju na którą Włochy nie mogły się zgodzić.

Nacierający Włosi zbliżyli się do miasta Split Największego portu morskiego Jugosławii. Utrata go oznaczałoby dla Jugosławii brak efektywnego handlu z Mocarstwami takimi jak Anglia i Francja oraz USA. Atak na port rozpoczął się 20 .10.1939 dzięki przeważającej sile włosi szybko wkroczyli do miasta.

Ostrzał artyleryjski portu

Włosi przypuszczali że dowództwo wroga nadal jest w szoku niestety się przeliczyli. 28.10.1939, aż dziewięć dywizji zaatakowało na zaledwie trzy włoskie. Generał Trezzani zarządził odwrót na wyżej upatrzone pozycje na północ od portu. Po tym fakcie Włosi zrozumieli że mimo lepszego sprzętu i wyższych moralia żołnierzy ich armię można pokonać.

Wycofywanie się armii Trezzaniego

Jeden z zabitych w czasie walk o port

Trzy dni później wojska przeciwnika ostatecznie zajęły Split.

Niestety miasto musiało paść

Przez cały ten okres działań armie wspierało lotnictwo. Dużą role odegrali włoskie myślistwo.

Jedna z wielu potyczek lotnictwa włoskiego.

Front częściowo się uspokoił dopiero 09.11.1939.

Sytuacja na dzień 09.11.1939

W czasie kiedy włosi wypierali wojska Jugosławii z kolejnym obszarów Niemcy zaanektowali Polskę. Kiedy tylko kampanie wrześniowa się skończyła, Hitler i Stalin zgodnie z paktem Ribbentrop-Mołotow podzielili Rzeczpospolita między siebie.

Podział Polski

W czasie działań w Jugosławii we Włoszech opracowano dwie nowe technologie które od razu zaczęto wprowadzać w życie.

i przemysł i lotnictwo tego potrzebują

============================================================================
    Kampania ciekawie się rozkręca co nie. Za błędy przepraszam wstawiałem trochę już zaspany

11. Milka

Odcinek XI
    Kampania Bałkańska cz.2
    09.11.1939 – 01.02.1940

Włochy 09.11.1939

09.11.1939 Włosi zrozumieli że Jugosławia otrząsnęła się z faktu niespodziewanej wojny i rozpoczęła obronę tej części kraju która jej pozostała.

Sytuacja na dzień 09.11.1939

Włoskie dowództwo postanowiło zrobić wyłom w zwartych szeregach wroga.11.11.1939 Włoskie oddziały uderzyły na pozycje Jugosłowian znajdujące się niedaleko miejscowości Zanica

Pierwszy ruchy Włochów w nowej ofensywie

Obsługa karabinu maszynowego ostrzeliwująca drugi brzeg w czasie walk o Zanice

Po tym zwycięstwie Włosi postanowili postanowili uderzyć na Mostar gdzie biegł ważny szlak zaopatrzeniowy. Po wielu bitwach jakie stoczono w tych górach Faszyści zajęli szlak.

Włoscy żołnierze w czasie walk o Mostar

Po jego zajęciu Split główny port Jugosławii został odcięty od głównych sił. Tej sytuacji nie mogło zmarnować włoskie dowództwo. 01.12.1939 Włosi zaatakowali okrążone miasto, po dwóch dniach walk oddziały Jugosławskiej armii poddały się.

Atak na okrążony port

Po wkroczeniu do portu Włosi zastali w nim kilka okrętów i statków które nie zostały zniszczone bądź zniszczenie były nie duże. Dowództwo marynarki postanowiło przejąć te okręty.

Kolejne okręty na pewno znajdą swoje zastosowanie

Po tym fakcie Mussoliniemu znów została przedstawiona propozycja pokoju na, którą ten zareagował podobnie jak na poprzednią.

Znów nic nie warta propozycja pokoju

03.11.9139 inne odziały Włoskie zaatakowały przypartych do morza Jugosłowian nie daleko miasta Dubrownik. Wróg nie widząc szans na pomoc ani żadnej drogi ucieczki poddał się jeszcze tego samego dnia. W walkach tych bardzo dużą role odegrał Oddział Milicji Faszystowskiej sformowany po zajęciu Albanii.

Atak na okrążone oddziały Jugosłowian

Zdjęcie części Oddziału Milicji Faszystowskiej.

Gdy zlikwidowano już oba kotły, oddziały przesunięto do miasta Podgorica oraz wzmocniono siły znajdujące się koło Mostar. 26.12.1939 Włosi zaatakowali nowo przybyłe oddziały Jugosłowiańskie w miasteczku Uzice.

Atak zakończył się sukcesem.

Z nastanie nowego roku włoskie dowództwo mogło ogłosić kolejne zmiany w armii. Armia coraz bardziej była profesjonalna a nie tylko poborowa.

Zmiany poczynione w armii

Po zajęciu Uzic Włosi 02.01.1940 przypuścili atak na Sarajewo. Po zajęciu miasta. Front się ustabilizował.

Front w styczniu 1940

Po tym ataku Włoscy generałowie stwierdzili atak na stolicę nie może być spontaniczny, musi być dokładnie zaplanowany. Tym samy atak na Belgrad nastąpił dopiero 22.01.1940. Po zaciekłych walkach które trwały dwa dni miasto zostało zdobyte.

Włoscy żołnierze maszerujący ulicami Belgradu.

Tydzień po zajęciu Belgradu Włochy zaanektowały Jugosławię. Po tej wojnie Włoscy dowódcy zrozumieli że armię włoską można pokonać i postanowili opracować nowe taktyki walki. Od listopada Włoskie zespoły zdołały ukończyć dwa kluczowe dla włoskiej armii projekty.

Włoska armia musi być bardziej mobilna.

Oprócz badań w stoczniach ukończono budowę sześciu nowoczesnych lekkich krążowników.

Trzeba wymieniać stara okręty na nowe.

=======================================================================
    Od dnia dzisiejszego odcinki będą się ukazywać znacznie rzadziej co nie oznacza że porzuciłem AARa wręcz przeciwnie mam zamiar dalej go rozwijać

12. Milka

Odcinek XII
    Kampania Bałkańska cz.3
    01.02.1940 – 04.05.1940

Włochy 01.02.1940

Po wygranej wojnie z Jugosławią następnym celem włoskiej agresji stała się Grecja.

Kolejne potrzebna wojna.

Po błyskawicznym Zajęciu Edessy Włosi uderzyli na Loannine.

Dzięki bardzo dużej przewadze Włosi wygrali bez mniejszych problemów

Mając nauczkę po Polsce tym razem Alianci wysłali wsparcie dla walczącej Grecji.

I tak im to nie pomoże

Gdy Włosi wyparli Greków z ich początkowych pozycji, uderzyli na Larise kolejne nadmorskie grecki miasto. Po jego zajęciu celem stało się miasto Saloniki.

Bitwa była zaciekła

Po kilku dniowej bitwie włosi pokonali greków i zajęli miasto. Chcą pozbyć się zagrożenia jakim były wycofujące się na wschód oddziały greckie Włosi ścigali ich aż do Kavala gdzie wszystkie oddziały wroga po desperackiej obronie się poddały. Czekając aż część jednostek wróci z Kavala. Reszta wojska odpoczywała i uzupełniała zapasy amunicji.

Gra w karty jest dobrym sposobem na zabicie czasu przed walką

Każdy wiedział że walki o Ateny nie będą łatwy więc każdy chciał się do tego przygotować. Bitwa o miasto zaczęła się 04.05.1940 ku zaskoczeniu Włochów zakończyła się już następnego dnia. Zajęcie stolicy i innych ważniejszych miast spowodował że już 26.04.1940 Włosi zaanektowali Grecję.

To nie był trudny przeciwnik.

Zaraz po zaanektowaniu Grecji Mussolini rozkazał zorganizować wielką defiladę wojskowa na ulicach Aten aby pokazać że ta wojna to był wielki sukces militarny

Nich widzą naszą potęgę

W czasie walk z Grecją Mussolini i Hitler doszli do porozumienia w sprawie Słowenii. Jej tereny podzielono między oba kraje co znacząco poprawiło relacje między Królestwem Włoch a III Rzeszą.

Teraz to już Włochy.

Gdy włoscy żołnierze bili się o kolejny miasta i wsie w Grecji z włoskich linii produkcyjnych zjechał sprzęt który pozwolił na sformowanie 2 dywizji piechoty zmotoryzowanej oraz czterech brygad artylerii.

Nowe szybkie jednostki.

Milicje trzeba wzmocnić.

W czasie działań zbrojnych w Grecji Włoskie zespoły poczyniły duży postęp w opracowaniu nowych taktyk walk dla lotnictwa i marynarki oraz planowanie produkcji w przemyśle.

Doktryny i przemysł potrzebował tego.

Na początku maja Niemcy wypowiedziały wojnę Belgii, Holandii i Luksemburgowi co zmieniło dziwną wojnę w prawdziwy konflikt zbrojny.
    Wojna przeniosła się na zachód

Jak wam się podobają takie Włochy??

13. Milka

Odcinek XIII
    Podsumowanie Kampanii Bałkańskiej
    04.05.1940 – 11.06.1940

włochy w maju 1940

Po zajęciu Gracji przyszedł czas na bilans zysków i strat. W wojnach z Grecją i Jugosławią Włosi zrozumieli że ich wojsko musi być szybsze aby zapewnić sobie przewagę. Oprócz tego postanowiono że należy opracować nowe taktyki walki. Poszczególne oddziały zyskały cenne doświadczenie ale najbardziej zaskoczyła dowódców skuteczność Milicji Faszystowskiej. Oddział ten utworzony dla zachowania porządku znacząco się wsławił w walkach w Jugosławii a w szczególność o Dubrownik.

Doświadczenie powinno zwiększyć ich skuteczność

Milicja nie była jedynym oddziałem który zdobył doświadczenie. Nowe doświadczenie zdobyli tez lotnicy.

Oby tak dalej

Zatopiono trzy okręty: dwa grecki i Jeden Jugosłowiański. W całej kampanii zginęło około 18 000 żołnierzy a 23 000 odniosło rany.

Do jedenastego czerwca zespoły badawcze opracowały dwa nowe projekty a z linii montażowych zjechał sprzęt dla kolejnych dwóch dywizji piechoty zmotoryzowanej.

Nowe taktyka walk oraz rozwój włoskiej broni pancernej

Nowe dywizje piechoty.

Krótki odcinek, ale pomyślałem nie ma co się rozpisywać. Co do porównania PP to szczerze mówiąc nie mam doświadczenia więc nie wiem jak się za to zabrać.

14. Milka

Ciesze się że mogę to usłyszeć, to naprawdę superowskie uczycie usłyszeć taki komplement od innego gracza. Co do brytoli i Francuzów to powiem tyle. Następny odcinek będzie tylko z dwóch tygodni więc łatwo można się domyśleć że będzie się dużo działo. :mrgreen:

---------- Post dodany 04.09.2009 o 21:50 ----------Poprzedni post został napisany 02.09.2009 o 19:57 ----------

Odcinek XIV
    Bitwa o Morze Śródziemne rozpoczęta.
    11.06.1940 – 21.06.1940

Włochy na początku czerwca

11.06.1940 Stało się to co musiała się stać Włochy oficjalnie weszły do sojuszu z Niemcami i włączyły się do wojny z Aliantami. Dodatkowy przeciwniki zaskoczył Sprzymierzonych zwłaszcza Francję która zaczęła zbierać siły z południa kraju aby bronić zachodu przed Niemcami. W tym momencie wszystkie siły zostały skierowane znowu na granice z Włochami. Włosi w pierwszej kolejności zamierzali zająć Gibraltar należący do Anglii. Była to ważna strategicznie pozycja, ponieważ dzięki niej można było kontrolować cieśninę między Atlantykiem a Morzem Śródziemnym.

Stacjonujący na Gibraltarze garnizon był kompletnie nie przygotowany do obrony.

Zajęcie Gibraltaru było wielkim osiągnięciem armii włoskiej, a zarazem porażką Wielkiej Brytanii której konwoje z zaopatrzeniem do Afryki musiały teraz opływać cały czarny ląd. W tym samym czasie włoska flota zablokowała port w Marsylii i Aleksandrii atakując wszystkie okręty wroga chcące wpłynąć i wypłynąć z baz morskich.

Kilka bitew morskich rozegranych w pierwszych dniach oraz ich skutki

Wygrane w tych bitwach pokazały Aliantom że włoska flota będzie dla nich trudnym przeciwnikiem. Niestety ceną tych zwycięstw było utracenie dwóch okrętów podwodnych. Co było niewielką ceną w porównaniu z stratami przeciwnika. Oprócz blokady portów flota włoska działająca nieokreślonych obszarach zatapiała wszystkie statki przepływajcie w jej pobliżu.

Inne nie mniej ważna bitwy

Początek wojny z Aliantami oznaczał początek włoskiej ofensywy na Egipt. Głównym calem ataku było zdobycie kanału sueskiego, który to był pod kontrolą Anglików a co za tym idzie pozwał im na ciągłe dosyłanie nowych oddziałów do Afryki Północnej.

Grupka włoskich żołnierzy, biorących udział w początkowej fazie ataku na Egipt.

Tydzień po pierwszych zatopieniach doszło do pierwszej dużej bitwy morskiej. Francuska flota wypływająca z Marsylii spotkała się z czyhającymi na nią włoskimi okrętami.

Francuzi nie wykazali się wielką wojowniczością i uciekli za nim coś stracili.

Na początku włosi nie napotkali praktycznie żadnego oporu. Zanim doszło do pierwszych walk włoskie oddziały znalazły się niedaleko Niebeiwy gdzie doszło do jednej z pierwszych bitew.

Już od pierwszej chwili można było zauważyć przewagę ilościową włochów

Na wieść o tym że Włochy przyłączyły się do wojny z Aliantami Włoskie społeczeństwo które do tej pory nie chciało brać w niej udziału zareagowało nadzwyczaj entuzjastycznie.

Każdy Włoch wie że to dobre posuniecie.

====================================================================================
    Nie wiele bo i nie nie długi czas. Wszystkie sugestie mile widziane.

[TABLE]ITA | FRA | ENG | GER | ZSRR | USA | JAP
    144 | 110 | 203 | 422 | 308 | 335 | 173
    121 | 92 | 156 | 281 | 228 | 342 | 119[/TABLE]
    Zestawienie PP tak jak mnie prosiliście. Pierwsze to PP użytkowe a drugie podstawowe. Niestety coś nie mogłem ładnie wyrównać ale mam nadzieje że wybaczycie

15. Milka

Jakbyś czytał w moich myślach :-D

dziękuje za wyłapanie wszystkich błędów mam nadzieje że podczas poprawiania nie przeoczył żadnego. Jeżeli zauważycie jakiekolwiek to piszcie nawet najmniejsze wszystko będę starał się poprawiać. Obiecuje.

Dziękuje też za pokazanie mi jak powinna wyglądać tabelka do tej pory nie miałem potrzeby ich wstawiać więc nie miałem doświadczenia.

---------- Post dodany 07.09.2009 o 07:22 ----------Poprzedni post został napisany 05.09.2009 o 17:44 ----------

Odcinek XV
    Walki w Egipcie.
    21.06.1940 – 06.07.1940

Włochy 21.06.1940

21.06.1940 wojna w Afryce oraz na Morzu Śródziemny cały czas się rozwijała. Włoskie oddziały nie spowalniały marszu w głąb Egiptu. Na ich drodze stawały pojedyncze dywizje, które nie były w stanie powstrzymać fali jaką szyli Włosi.

Front przesuwał się na całej jego długości.

Niestety w czerwcu doszło do tragedii. Samolot z Italo Balbo na pokładzie został zestrzelony przez przyjacielski okręt San Giorgio. Według oficjalnego raportu był to nieszczęśliwy wypadek. Niektórzy jednak zastanawiają się czy to nie było morderstwo. Jakby na to nie patrzeć była to wielka strata dla Włoch.

To wielka strata dla włoskiego dowództwa.

W tym samym czasie po zdobycie Paryża w dawanej stolicy Francji podpisano Pakt Trójprzymierza dzielący świat Na Niemiecka, Włoska i Japońską strefę wpływów.

To wspaniały pomysł.

Do 06.07.1940 front w Afryce bardzo się zmienił. Włosi atakowali we wszystkich kierunkach dzięki czemu Anglicy i Egipcjanie nie byli w stanie ich zatrzymać.

Walki w Afryce Północnej nie idą po myśli Sprzymierzonych.

Kolejny front na którym Alianci przegrywają z Włochami.

=================================================================================
    Zastanawiam się czy nie robić trochę dłuższych odcinków.

16. Milka

Odcinek XVI
    Walki w Egipcie cz.2
    06.07.1940 – 25.08.1940

Włochy 06.07.1940

10.07.1940 Włosi uderzyli wszystkimi swoimi siłami na El Alamein. Była to najkrótsza droga do delty Nilu i dalej do Kanału Sueskiego.

Natarcie którego Anglicy nie byli w stanie zatrzymać.

Po wygranej bitwie pod El Alamein Włosi mieli cały Egiptu jak na tacy. Siły Wielkiej Brytanii były niewielkie a Egiptu praktycznie żadne. W krótkim czasie zajęto Aleksandrię a następnie Kair. Oddziały zmotoryzowane oraz kawaleria zbliżały się do Port Said. Miasto zdobyto bez większych problemów ale nie ono było głównym celem natarcie. Aby kontrolować kanał Włosi musieli zdobyć oba jego brzegi ale niestety na drugim przygotowywali się do obrony Alianci. Postanowiono zaatakować praktycznie z marszu aby nie dać przeciwnikowi czasu na zorganizowanie się. Nie była to dobra decyzja, ponieważ mimo przewagi liczebnej i dobrego morale, zorganizowanie oddziałów bardzo szybko spadło i bitwa która praktycznie była wygrana zakończyła się porażką.

Ta bitwa zatrzymała na jakiś czas włoskie natarcie.

W tym samym czasie wycofujące się oddziały Angielskie były cały czas bombardowane przez włoskie lotnictwo.

Lotnictwo zadało dotkliwe straty wycofującym się oddziałom.

Po przegraniu bitwy o Suez Włosi postanowili ściągnąć dodatkowe dywizje. Gdy te doszły rozpoczęto zmasowany atak. Przy takiej przewadze Anglicy nie mieli szans.

Tej bitwy nie można było przegrać.

Gdy Włosi zajmowali drugi brzeg kanału Wielka Brytania nieoczekiwanie z desantowała swoje siły W Port Sudan. Włoskie dowództwo od razu zmieniło cele jednej z arami. Najważniejsze było zlikwidowanie przyczółka.

Zdobycie tych plaż nie było wielkim sukcesem Wielkiej Brytanii.

Niedługo po zlikwidowaniu przyczółka Włochy zaanektowały Egipt.

Egipt jest nasz.

Kiedy Włosi zajmowali Egipt, Francja skapitulowała a jej tereny podzielono. Północną część zajęli Niemcy a południową i wszystkie kolonie rząd Vichy, utworzony przez Rzeszę. Oprócz francuskiego rządu kolaboracyjnego po upadku Francji powstały dwa nowe państwa Syria i Liban.

Kapitulacja Francji wiele zmieniła

Nie długo po utworzeniu Vichy dostało od Niemców tereny które zdobył Wehrmacht na południu Francji. Żądania zwrócenie zajętych obszarów złożono również Włochom. Mussolini nie chciał czegokolwiek oddawać Francuzom ale pod naciskiem Hitlera zgodził się.

Tereny które Włochy musiały oddać.

Jakieś dwa tygodnie po zaanektowaniu Egiptu Mussolini dostał wiadomość że Syria przyłączyła się do sojuszu z Niemcami i Włochami. Rzesza od razu rozpoczęła dostarczanie sprzętu i ludzi do Syrii w ramach pomocy.

Zmiana strony

W sierpniu Włochy podpisały umowę z Niemcami o wymianie technologicznej. Był to początek współpracy tych dwóch państw na arenie postępu.

Każdy na tym skorzysta.

=======================================================================
    Macie jakieś prośby, życzenie. Słucham i czekam.

17. Milka

oba powody są prawdzie. I wymagające liceum a co za tym idzie wczesne pobudki i chęć zrobienie czytelnikom przyjemności kolejnym odcinkiem.

---------- Post dodany o 08:51 ----------Poprzedni post został napisany o 06:05 ----------

Odcinek XVII
    Sytuacja w Afryce.
    25.08.1940 – 07.10.1940

Włochy i ich sojusznicy 25.08.1940

Po przekroczeniu Kanału Włosi parli cały czas na wschód w celu zajęcie Iraku i pól naftowych tego kraju. Niestety na drodze Włochom stanęła Syria, nowy sojusznik Osi. Zajęła ona tereny przyległe do Arabii Saudyjskiej zagradzając drogę włoskim żołnierzom. Po wielu negocjacjach nie ustąpiła i Irak pozostał nie tknięty. Po tym Fakcie Włochy uderzyły na nowo powstały Liban.

Kolejna ofiara włoskiej ekspansji

Po krótkiej i prawie bez krwawej wojnie Włochy zaanektowały Liban.

I po wojnie

Po tej wojnie nieoczekiwanie Irak uniezależnił się od Wielkiej Brytanii i wycofał się z wojny. Na Bliskim Wschodzie wszystko szło nie tak jak chciał tego Mussolini.

Sytuacja terytorialna na bliskim wschodzie.

W tym samym czasie włoska ofensywa na południu Afryki została zatrzymana przez Aliantów.

To będzie ciężka przeprawa.

Na zachodzie Włosi cały czas parli w głąb belgijskich kolonii.

Jak na razie Włosi są na wygranej pozycji.

Sytuacja w Afryce ogólnie sprzyjająca Włochom których armia zajęła praktycznie całe wschodnie wybrzeże tego kontynentu.

Oby tak dalej.

W tym samym czasie włoska dyplomacja poparła Węgrów w ich żądaniach wobec Rumunii.

To były słuszne żądania

W podzięce za pomoc, niewielką ale zawsze, Węgrzy zaproponowali podzielenie się swoimi technologiami z Królestwem Włoch.

Miło z ich strony

Oprócz tego Mussolini podpisał dwie umowy z Hitlerem. W zamian za technologie Włosi obiecali dostarczyć do Niemiec spore zapasy broni i amunicji niezbędnych do prowadzenia dalszej wojny.

To rozsądna wymiana.

Włochy nie polegały tylko na obcych pomysłach w wielu centrach naukowych praca szła pełną parą czego efekty można było bardzo szybko zobaczyć.

Oby tak dalej.

W fabrykach broni pracowano przez cała dobę co w krótkim czasie zaowocowało kolejnymi dywizjami piechoty zmotoryzowanej.

Wszystko się przyda.

==================================================
    Nie wiem czy odcinek wam spodoba ale mam nadzieje że tak.

18. Milka

Odcinek XVIII
    Czyżby karta się odwracała???
    07.10.1940 – 25.12.1940

Włochy i ich sojusznicy 07.10.1940

08.10.1940 Włoskie plany dalszego marszu w kierunku RPA drastycznie rozbiły się o rzeczywistość. Alianci nie zamierzali się poddać i prawdopodobnie postawili wszystko na jedną kartę. Zebrali tak dużo wojska że Włosi nie mogli się przebić. W krótkim czasie Sprzymierzeni przeszli do ofensywy i wyparli Włochów z ich pozycji w Tabora.

Niedobrze

Faszyści wiedzieli że mają za mało sił aby powstrzymać Aliantów. Dlatego też jak tylko Anglicy z sojusznikami zaatakowali na Tanga włoski odziały wycofały się. W naczelnym dowództwie podjęto decyzję o wysłaniu dodatkowych oddziałów do Afryki Południowej. W pierwszej kolejności do ratowania frontu miały ruszyć dywizje zmotoryzowane. Jednak nieoczekiwany desant Anglików w Berberza zmusił dowódców do kolejnej zmiany rozkazów.

Włoscy żołnierze w czasie walk w Barbarze.

Anglicy bardzo szybko przysłali dodatkowe oddziały.

Jednak to im nie pomogło i w kilku następnych bitwach Włosi wyparli ich z Barbara.

W tym samym czasie Włoscy dowódcy starający się powstrzymać marsz Sprzymierzonych na północ, znaleźli lukę w ich silnej bronie. Zaatakowano na Tanga. W innych rejonach frontu oddziały przeszły do obrony do czasu przybycie posiłków z Bliskiego Wschodu.

Miejmy nadzieje że to im pokrzyżuje plany

W tym okresie ukończono budowę samolotów bombowych z których sformowano trzy dywizjony bombowców taktycznych i jeden bombowców okrętowych.

Siły lotnicze muszą się rozwijać.

W czasie kiedy walka z Wielką Brytanią była w zenicie doszło do tego czego Włochom w tym momencie potrzeba było najbardziej. Kryzys gospodarczy. Ogromne wydobycie surowców dla olbrzymich potrzeb produkcji doprowadziło braku surowców w magazynach. Co za tym idzie fabryki stanęły. Niewielka ich ilość w ciąż pracowała ale była to kropla w morzu potrzeb jakim był przemysł wojenny.

To problem większy niż wojna

Na szczęście postęp technologiczny cały czas był odnotowywany.

Zakupione technologie przystosowano do włoskich warunków

Oprócz tego zakupione następne technologie oraz dobito targu z Węgrami.

Dobrze mieć postępowego sojusznika

Miło z ich strony

====================================================================
    Co mi radzicie w sprawie przemysłu bo teraz on jest moim największym zmartwieniem

19. Milka

z tymi surowcami to będę bardziej uważał następnym razem. A co do tego że nie wygrali żadnej bitwy to muszę przyznać zaskoczyłeś mnie na szczęście w Hoi można to zmienić.:rotfl:

---------- Post dodany o 12:25 ----------Poprzedni post został napisany o 09:01 ----------

Odcinek XIX
    Pułapka
    25.12.1940 – 02.03.1941

Włochy i ich sojusznicy 25.12.1940

Na początku 1941 w włoskiej armii poczyniono kolejne zmiany mające na cele zwiększenie jej efektywności.

Kierunek - profesjonalizm

Pod koniec 1940 Włosi postanowili zmienić taktykę. Idące wybrzeżem oddziały piechoty zmotoryzowanej napierały na Anglików w kierunku Dar es Salaam. Po zdobycie wzgórz zatrzymały się i przeszły do defensywy co zaskoczyło Sprzymierzonych.

Włoscy żołnierze w Dar es Salaam.

Postanowili oni uderzyć na Kigali, ponieważ była to najlepsza droga do odcięcia Włochów walczących w koloniach belgijskich. Atak na te pozycje przeprowadzili Kanadyjczycy, nieświadomi planów Mussoliniego. Wzgórza zostały zajęte bez większych problemów. Niestety w tym samy czasie Włoskie oddziały uderzyły w kierunku Tabora.

To dopiero początek.

Po przełamaniu obrony włosi zajęli osadę a następnie nie oczekiwanie wycofali się pozostawiając na pozycjach jedynie odział kolonialny. Został on szybko pokonany przez Aliantów którym zależało na uwolnieniu z okrążenia Kanadyjczyków. Gdy tylko alianci znów zajęli Tabor włoscy żołnierze uderzyli. Tylko że tym razem zwycięstwo było tylko sygnałem dla lotnictwa, które rozpoczęło zmasowane naloty na wycofujących się Anglików.

Efekty są imponujące.

Faszystowskie oddziały po bitwie wróciły na swoje pozycje i czekały na kolejną ruch Sprzymierzonych. Zmiana taktyki z nacieranie na pozycję wroga i obronę każdego zdobytego kawałka ziemi na wabienie i zadawanie dużych strat z zaskoczenia oraz lotnictwem opłaciła się.

Sytuacja w marcu

Królestwo Włoch zaczęło ponosić mniejsze straty niż do tej pory natomiast Wielka Brytania w kilku takich bitwach straciła dwie dywizje piechoty oraz jedna pancerną.

porzucony czołg angielski.

We Włoszech oprócz produkcji amunicji dla walczących oddziałów wyprodukowano i utworzono dwie nowe dywizje.

Już niedługo pójdą na front

Dzięki konsultacji z niezależnymi ekspertami wygrano z kryzysem gospodarczym co od razu zaowocowało przyśpieszeniem produkcji oraz opracowaniem zaczętych już projektów których przyszłość mogła była nie pewna.

Rozwój włoskiej technologi

Oprócz tego doszło do przełomu w badaniach. Co mogło znacząco wpłynąć na przyszłość Królestwa.

Oby to coś dało.

Niemcy podarowały też Włochom część swoich technologi co bardzo ucieszyło Mussoliniego.

Na Rzeszy można polegać.

================================================================
    Tak, tak, ci niezależni eksperci to wy drodzy czytelnicy.

20. Milka

Powiem ci na pocieszenie że to dopiero początek.:Devil:

chodziło mi o wszystkich którzy czytają i piszą swoje opinie oraz udzielają mi rad. Inni też zaliczają się do grona tych ekspertów ale w czasie konsultacji byli oni poza Rzymem więc kontakt z nimi był utrudniony.;-)
    A co do badań Włosi skupili się na czym innymi i to dlatego.

Miło mi to słyszeć

---------- Post dodany 14.09.2009 o 20:48 ----------Poprzedni post został napisany 13.09.2009 o 16:07 ----------

Odcinek XX
    Ofensywa
    02.03.1941 – 04.07.1941

Włochy i ich sojusznicy 02.03.1941

W kwietniu Mussolini podpisał dokument mówiący o utworzeniu Niepodległego Państwa Czarnogórskiego.

Może to częściowo uspokoi nastroje w tym regionie.

Utworzenie Czarnogóry nie było jedynym ważnym dokumentem jaki został podpisany w kwietniu. Druga ważna decyzją było uwolnienie jeńców którzy byli w niewoli włoskiej.

Po co nam oni.

W tym samym czasie w południowej Afryce Włosi przestali zastawiać na Aliantów pułapki tylko przeszli do otwartej ofensywy. Zaczęła się ona od zmasowanego ataku na Tabora gdzie broniło się zaledwie 2 dywizje piechoty.

Początek Włoskiej ofensywy

Po zajęciu Tabor Faszyści uderzyli na Kigali gdzie znajdowali się okrążeni Kanadyjczycy. Bitwa nie była długa, ponieważ wygłodzeni, schorowani i okrążeni sojusznicy Wielkiej Brytanii nie mieli wielkiego zapału do walki.

Okrążenie zniszczone.

Po tym zwycięstwie następnym celem stało się Lindi gdzie walki trwały znacznie dłużej ale i tam Sprzymierzeni nie mieli szans.

Obsługa Włoskiego działa prowadząca ostrzał Angielskich pozycji

Decydująca bitwa ofensywy.

Gdy Alianci zaczęli się wycofywać Do akacji ruszyło włoskie lotnictwo. Zadając olbrzymie straty przeciwnikowi.

Włoskie bombowce ścigające wycofujących się Anglików.

Dzięki skrupulatnie przygotowanym atakom i wsparciu lotniczemu ofensywa zakończyła się pełnym sukcesem. Zginęło około 60 000 Sprzymierzonych a do nie woli trafiło około 120 000. Strona włoska odnotowała straty rzędu około 10 000zabity i 9 000 rannych.

Pielęgniarki - to dzięki nim Włochy poniosły małe straty.

Po zajęciu Lindi Front na chwile się uspokoił.

Sytuacja po zakończonej ofensywie i plany nowej

W tym samym momencie w którym włoscy żołnierze pokonywali Aliantów w Afryce Rzesza rozpoczęła wojnę z ZSRR.

Drugi Front

To nie była wiadomość na, którą Mussolini zareagowałby euforią zwłaszcza że Hitler zawiadomił go jedynie listownie. Pomimo tego Włochy zgodziły się pomóc Rzeszy w wojnie z Stalinem.

Reakcja Mussoliniego na drugi front.

Oprócz tego Włochy odnotowały kolejny postęp technologiczny oraz podpisały umowę z Rumunami którzy ofiarowali Królestwu kilka cennych planów.

Postęp w wielu dziedzinach.

Umowa z rumunami.

W maju we Włoszech utworzono pierwsze dwie dywizje pancerne. Był to początek włoskich starań w dążeniu do mobilnej i nowoczesnej armii.

Załoga czołgu i nie tylko wraz z nową maszyną

To dopiero początek.

================================================================
    Mam nadzieje ze się wam podoba powolne ale postępujące przeobrażenie armii włoskiej.

21. Milka

Może cię przerażę ale skoro jestem w pierwszej klasie LO to mam 16 lat:-D niestety pisząc ten odcinek odrabiałem właśnie matmę i francuski wiem ze to kiepska wymówka ale przepraszam chciałem jak najszybciej wydać odcinek i niechcący przegapiłem kilka błędów co u mnie nie jest rzadkością wiem:oops:

To jedna z opcji.

Nie. Mam zamiar zepchnąć ich do brzegu. Najszybciej jak się da.

---------- Post dodany 16.09.2009 o 17:45 ----------Poprzedni post został napisany 14.09.2009 o 21:26 ----------

Odcinek XXI
    U bram.
    04.07.1941 – 20.10.1941​

Włochy i ich sojusznicy 04.07.1941

Na początku lipca Włosi utworzyli Oddział Czerwonych Koszul, którego szeregowi byli jeńcami z walk w Egipcie. Miało to wpłynąć negatywnie na morale wojsk sprzymierzonych niestety nie odniosło większego skutku oprócz tego że faszyści mieli dodatkowy oddział do walki z wrogiem.

Będzie im lepiej u nas niż u wroga

14.07.1941 Włosi zaatakowali Mpika rozpoczynając kolejną ofensywę w kierunku RPA.

Natarcie nie do zatrzymania.

Dzięki przewadze liczebnej i wsparciu lotniczemu włoskie odziały do października zdążyły stanąć u bram stolicy RPA. Walki w afryce wkraczały w decydującą fazę.

Koniec jest bliski.

W tym samym czasie słaby rząd Vichy nie był w stanie zapanować nad swoimi koloniami i w sierpniu za przykładem Czadu do Wolnych Francuzów przyłączyła się Afryka Równikowa.

Czy ten rząd ma jakąś przyszłość?

W sierpniu widząc swoją szansę na odegranie ważnej roli w tej wojnie władze w Persji wypowiedziały wojnę ZSRR i Wielkiej Brytanii.

Każdy chce coś ugrać.

Włochy na ten fakt praktycznie nie zareagowały, ponieważ w tym samym czasie Mussolini podpisywał dwie ważne umowy handlowe z Rzeszą i Bułgarią. Obie dotyczyły pozyskania przez królestwo kolejnych technologii.

Rzesza obfituje w nowe pomysły i chętnie się nimi dzieli.

Nowy sprzęt oddziałom górskim na pewno się przyda.

Na początku września sformowano z nowo przybyłych ochotników tak zwane Oddziały Obrony Afryki. Ich zadaniem była obrona wybrzeży czarnego lądu przed Aliantami po zakończeniu w niej działań zbrojnych.

Nowi żołnierze odbierający broń

Nowo powstałe odziały jeszcze przed podziałem na poszczególne armie.

W tym samym czasie wojska niemiecki wykorzystując w pełni doktrynę Blitzkriegu dotarły pod Moskwę. Ich prędkość natarcie zaskoczyła wszystkich.

Blitzkrieg w pełniej okazałości.

Do połowy października we Włoszech ukończono kolejne projekty.

Odkrycie zmniejszające dystans między III Rzeszą a Królestwem.

===========================================================
    Jak wam się podoba. Domyślam się że nie jest za ciekawie no ale nie było praktycznie żadnych większych bitem tylko małe potyczki. Sorry za brak screenu z Czadem ale niechcący go zamknąłem zanim zrobiłem zdjęcie.

22. Milka

Nie bądź takie mądry.xD Wiesz o co chodzi :mrgreen:

Dzięki

---------- Post dodany o 13:15 ----------Poprzedni post został napisany o 11:58 ----------

Odcinek XXII
    Nowy rozdział historii
    20.10.1941 – 12.12.1941

Włochy i ich sojusznicy 20.10.1941

Okres od października do grudnia nie obfitował w wielkie bitwy. Przez ten czas Włochy prowadziły ofensywę mającą na celu zaanektowanie RPA co stało się dopiero 10.12.1941.

Kolejny sojusznik Wielkiej Brytanii pokonany.

Na początku listopada Włosi wylądowali na Cyprze zajmując ostatnią wyspę Anglików na Morzu Śródziemnym. Po tym fakcie Mussolini wprowadził w życie akt przekształcający Królestwo Włoch w Cesarstwo Rzymskie. Dało to początek nowemu rozdziałowi w historii Włoch.

Nasz główny cel został osiągnięty.

Gdy tylko podpisano akt przekształcenia Benito został cesarzem trzy pułki zwane również legionami, które do tej pory były jedynie oddziałami reprezentacyjnymi przekształcono w normalne odziały włoskiej. Charakteryzowały się one świetnym wyszkoleniem i najlepszym sprzętem.

Pierwsze zdjęcie nowo powstałych legionów

Najlepsi z najlepszych

Opracowano również nowe sposoby walki oraz sprzęt dla włoskich żołnierzy.

Coraz lepiej.

Na arenie między narodowej powołanie Cesarstwa odbiło się szerokim echem. Niemcy oraz inni sojusznicy słali gratulacje i listy poparcia. Mussolini Podpisał również kilka umów dzięki którym kraj mógł się dalej rozwijać.

Musimy to jak najszybciej wykorzystać

To pomoże uratować wielu żołnierzy

Wymiana technologiczna się rozwija.

W czasie gdy Rzym świętował Vichy straciło kolejną ze swoich kolonii. Mussolini rozmawiał osobiście z Hitlerem na temat słabości Vichy ale ten nie chciał słuchać o jakiejkolwiek pomocy Włochów w rozwiązaniu problemu mówiąc że ten rząd musi na razie istnieć.

Vichy nie ma przyszłości.

W czasie rozmowy z Adolfem Benito zorientował się również jak wygląda aktualna sytuacja na froncie wschodnim. Po przeanalizowaniu map pogratulował Niemcom wspaniałej szybkości natarcie.

Rzesza wciąż w natarciu.

======================================================================
    A teraz konkurs.
    Zasady :
    Każdy użytkownik eufi ma prawo przysłać swoje propozycję na legion. Może to być na forum lub na pw. ''Prace'' mogą zawierać: nazwę legionu; nazwę i charakterystyczne cechy; ikonkę dla legionu lub jeżeli ktoś się zna na plikach to może od razu zrobić legion. Jeżeli ktoś chce może podesłać wszystko. Ja z swojej strony obiecuję przemyśleć każdą propozycję. Od razu uprzedzam nie wszystkie i nie od razu wasze pomysły pojawią się w moim AARze ale na pewno znaczna ich część. Mam nadzieję że będzie ktoś zainteresowany uczestniczeniem w rozwoju cesarstwa.

CHCIAŁEM RÓWNIEŻ ZŁOŻYĆ PODZIĘKOWANIA:
    Scyzorro ( za pomoc przy legionach)
    Krakau ( za napisanie eventu o cesarstwie)
    MarekR ( za pomoc przy ikonkach)

23. Milka

Odcinek XXIII
    Jedni odchodzą inni przychodzą.
    12.12.1941 – 02.04.1942

Włochy i ich sojusznicy 12.12.1941

Pod koniec grudnia ZSRR zaanektował Persję, której ziemie podzielił razem z Wielką Brytanią.

Tak to jest jak się prowadzi nie przemyślane wojny

Natomiast 05.01.1942 do wojny przystąpił kolos który pociągną za sobą jeszcze Filipiny i Brazylię.

Jeszcze tylko ich tu brakuje

Ten fakt nie zraził Cesarza, który poczynił kolejne kroki w kierunku profesjonalizacji swojej armii.

Już prawie koniec

Okres od połowy grudnia do początku kwietnia charakteryzował się znaczącym wzrostem liczebności armii cesarskiej. W lutym skończono formować kolejne Oddziały Obrony Afryki.

Już niedługo zajmą wyznaczone pozycję.

W marcu natomiast z pochylni zjechało dwanaście nowych transportowców.

Im więcej statków tym więcej wojska można przewieźć na front.

Oprócz tego Włochy zakończyły budowę lotnisk polowych w Afryce. Miały one posłużyć samolotom jako bazy w czasie jakichkolwiek działań przeciwko włoskim żołnierzom.

Ta inwestycja kiedyś pewnie nam się zwróci.

Początek kwietnia był dobrym momentem na przeanalizowanie sytuacji na frontach państw Osi. Zaczęto od Afryki w której Włosi praktycznie wykańczali już Aliantów.

Niewielki bastion pozostał Sprzymierzonym

Następnie dowództwo oglądało mapę frontu wschodniego gdzie Niemcy wolniej już ale ciągle posuwali się na przód.

Chyba nic ich nie zatrzyma

W dość spokojnym okresie na frontach włoscy specjaliści opracowali kilka ważnych dla skuteczności Włoskich oddziałów technologii.

To poprawi i tak już bardzo duże zdolności armii

===============================================================================
    Domyślam się że odcinek nie za ciekawy ale niestety cóż mogę zrobić. Cały czas przesuwam linię frontu w Afryce i rozbudowuje armię ale mogę was zapewnić że od następnego odcinka będzie się działo. Wiem że jedno badanie jest jeszcze z starą flagą ale ukończono je w czasie gdy dyskusja nad nową flagą trwała w najlepsze.
    sir Raleigh możesz mi może podesłać link z tą flagą tylko ten podstawowy anie ten już gotowy do wstawienia do plików?

24. Milka

dzięki szczerze mówiąc już mam pomysł na górską i zwykłą a co do morskiej i spadochroniarzy też znajdę dla nich jakieś zastosowanie:D

---------- Post dodany 25.09.2009 o 07:49 ----------Poprzedni post został napisany 23.09.2009 o 18:09 ----------

Odcinek XXIV
    Otwarcie drugiego frontu.
    02.04.1942 – 19.06.1942

Włochy i ich sojusznicy 12.12.1941

12.04.1942 Cesarstwo zmusiło do inkorporacji Syrię. Kraj ten był dla Mussoliniego solą w oku. Nowy cesarz chciał utworzyć z Morza Śródziemnego morze wewnętrzne a nie mógł po prostu wypowiedzieć wojny ze względu na sojusz jaki łączył Imperium, Syrię oraz Niemcy. Wykorzystując jednak incydent jaki zdarzył się na początku kwietnia oraz dużą ilość wojsk stacjonujących na terenach małego sojusznika zmusił Muhammeda Bey al-Abida do przyjęcie propozycji Duce.

jeden z powodów aneksji

Problem rozwiązany

Niedługo po zaanektowaniu Syrii wojska cesarstwa przekroczyły granice z Turcją co rozpoczęło wojnę między oboma krajami.

Te tereny będą nasze.

W krótkim czasie Włosi zajęli Istambuł co pozwoliło flocie cesarskiej wpłynąć na Morze Czarne. Niedostępny akwen wodny na którym znajdowała się flota ZSRR. Zaraz po przepłynięciu cieśnin doszło do pierwszej i ostatniej walki z flotą turecką. Naprzeciwko wielki dział włoskich pancerników stanęło do walki kilka przestarzałych okrętów których lata świetności dawno już minęły.

Włoski okręt oddający salwę.

Bitwa nie do przegrania.

Po zajęciu Istambułu Włosi Uderzyli na Bursa. Było to ważne miejsce z powodów strategicznym, ponieważ to tam właśnie włosi mogli w miarę łatwo utworzyć swój przyczółek po przeprawieniu się przez cieśniny. Przeprawa nie była trudna gdyż tureckie siły były zbyt małe aby powstrzymać włoskich żołnierzy.

Przeprawa powiodła się.

W tym samym czasie dywizje atakujące z Syrii zmierzała do Trebizond aby odciąć wojska Tureckie na wschodzie. Do zamknięcia kotła doszło pod Samsun gdzie nowo sformowane legiony cesarskiej armii bez większych problemów pokonały broniącą się dywizje wroga. Była to pierwsza bitwa tych oddziałów bez jakiegokolwiek wsparcie innych dywizji.

sprawdzian zdany

W tym samym czasie Turcy musieli stawić czoła oddziałom cesarskim atakującym z trenów przyczółka. Te bitwy jak i pozostałe wygrano bez większych problemów.

Coraz bliżej Ankary
    .

Po zajęciu Izmir i Izmit włoskie dywizje pancerne, Rozpoczęły rajd w stronę Karabuk. Przez nikogo nie zatrzymywane zajęły miejscowość po czym przystąpiły do ataku na stolicę Turcji Ankarę.

Włoscy żołnierze ostrzeliwujący pozycje Turków

Ankara jest nasza.

Po zajęciu Ankary Turcy przenieśli stolicę do Trebizond. Na miasto uderzyły wszystkie trzy legiony. Dzięki szybkiemu natarciu i dużej sile ognia pokonano wroga i zajęto jego pozycje. Utrata drugiej już stolicy praktycznie zredukowała morale wroga do zera. Widząc to rząd turecki podpisał złożoną mu propozycje kapitulacji.

Legioniści włoscy po zajęciu Karabuk.

W czasie rozstrzygania sprawy Syrii i walk z Turcją w włoskich fabrykach ukończono produkcję dodatkowych trzech dywizjonów bombowców.

Na pewno się przydadzą na nowych froncie.

W maju podpisano z Niemcami dwie umowy w których Niemcy dzielili się swoimi technologiami.

Na pewno to się nam przyda

10.06.1942 Dowództwa Imperium i Rzeszy spotkały się w celu omówienia dalszych działań na froncie wschodnim. W pierwszej kolejności omówiono sytuację Niemców po zajęciu Moskwy a następnie Włoch w Afryce aby wiedzieć jakie siły może rzucić Cesarstwo na ZSRR.

Nieznaczna zmiana frontu w kierunku północnym.

Inicjatywa ciągle po stronie Włochów.

W włoskich centrach naukowych opracowano przez czas walk w Azji Mniejszej kilka cennych dla armii badań.

oby tak dalej​

Po zatopienie tureckich okrętów Cesarska marynarka pokosiła się o podgumowanie wszystkich swoich zatopień.

Efekt podsumowań

==============================================================
    Sorry za brak screena z aneksja ale zapomniałem go zrobić.
    I jak wam się podoba tak rozrastające się Cesarstwo??
    Wiem że z zatopień mam głównie transportowce i niszczyciele no ale cóż mogę zrobić.

25. Milka

Odcinek XXV
    Cel Baku.
    19.06.1942 – 11.09.1942

Włochy i ich sojusznicy 19.06.1942

22.06.1942 Po zaanektowaniu Turcji włoskie oddziały uderzyły na Batum. Miasto z dużym portem przeładunkowym oraz z lotniskiem. Legiony mimo niekorzystnego ukształtowania terenu szybko rozprawiły się z wrogą dywizją piechoty i zajęły port.

Kolejne zwycięstwo legionów

Gdy do granicy z Związkiem Radzieckim dotarły dodatkowe oddziały znajdujące się wcześniej w środkowej Turcji Włosi uderzyli na Tabriz. Nie przygotowane do obrony odziały radzieckie szybko się poddały. Dywizje cesarskie zaczęły maszerować w głąb gór Kaukazu w celu zajęcia najlepszych pozycji.

Nawet w górach nasze wojska są nie zwyciężone

Z czasem coraz więcej dywizji włoskich wkraczało do ZSRR rozlewając się po terenach Kaukazu. Jednym z celów tej operacji było Baku znajdujące się u wybrzeży Morza Kaspijskiego. Był to obszar bardzo bogaty w ropę i jego zajęcie poważnie ograniczyłoby rosyjskie wydobycie a znaczącą zwiększyło cesarskie. Rozkaz zdobycie pól naftowych przypadł dywizjom pancernym. Przez nikogo nie zatrzymywane wykonały go w czasie krótszym niż przypuszczano.

Baku - widok współczesny

W tym samy czasie kiedy Włosi przygotowywali się do Obrony Baku dywizje zmotoryzowane przy wsparciu piechoty pokonały oddziały radzieckie pod Groznym.

Ciągle w natarciu

15.07.1942 Dywizje pancerne zostały zaatakowane. Tego dnia rozpoczęła się ataki wojsk radzieckich mających na celu odbicie Baku. Dzięki dobremu wyszkoleniu oraz dobrze przygotowanym pozycjom obronnym atak jak i wile następnych zostało odpartych przy prawie zerowych stratach.

Nasi żołnierze tak łatwo się nie poddają.

W sierpniu włoscy żołnierze zajmujący pozycje w górach Kaukazu zostali nieoczekiwanie zaatakowani przez Anglików. Okazało się że w momencie kiedy jeden z oddziałów mający na celu zdobycie terenu i oczyszczenie go z niedobitków wroga został pokonany i Anglicy zaczęli przejmować pozycje włoski. Tak doszło do drugiej bitwy o Tabriz.

Tym razem też wygraliśmy.

20.08 Hitler spotkał się z Mussolinim i omówili oni sytuację na froncie wschodnim Hitler pogratulował cesarzowi szybkich postępów i zajęcia Baku oraz wyraził nadzieje że Rzesza będzie miała swoją część tego cennego terytorium. Duce pozostawił to bez słowa dając Führerowi do zrozumienia że nie zamierza dzielić skóry na niedźwiedziu zwłaszcza że Niemcy ostatnimi czasu nie chcą sprzedawać Imperium energii której potrzebuje przemysł włoski.

Mussolini i Hitler pochyleni nad mapą.

Na północy Niemcy tracą tereny na południu Włosi zyskują

Obaj przywódcy rozmawiali również o sytuacji w Afryce gdzie Włosi przełamali się przez obronę francuską ale utracili część terenów na rzecz Anglików. Mussolini żądał aby Hitler oddał pod dowództwo włoskie część oddziałów niemieckich która znajdowała się w Afryce. Ten jednak odmówił twierdząc że żołnierze niemieccy podlegli są tylko Niemcom. Mimo braku współpracy z Niemcami oraz utratą części terenów Włosi parli cały czas na przód.

Teraz nikt nie ma przewagi.

Do września z fabryk Włoskich wyjechał sprzęt pozwalający na sformowanie dodatkowych trzech dywizji piechoty oraz pierwszych w włoskiej armii dywizji zmechanizowanych. Dodatkowo utworzono dwie dywizje dowodzenia, których powołanie miało zwiększyć wydajność włoskiej armii.

Te oddziały na pewno przydadzą się na froncie.

Włochy nie tylko ukończyli formowanie nowych dywizji ale również rozbudowali w Afryce niektóre port. Miały one być przystankami dla konwojów ślących zaopatrzenia na czarny ląd.

To pozwoli nam na większy zasięg działań.

Po wielu testach, doświadczeniach i obliczeniach ukończono również dwa projekty.

Oby tak dalej.

===============================================
    I jak odcinek?? ciekawy?? czekam na opinie.

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie