Brak możliwości zdobycia achievmentów.

Temat na forum 'EU IV - Pomocy!' rozpoczęty przez zaciekawiony98, 25 Maj 2014.

1. Nigdy nie grałem na ironmanie, bo odstraszało mnie zapisywanie w chmurze, ale jednak osiągnięcie na steamie to jest jakiś cel gry. Ale zorientowałem się że w menu wyboru kraju nie mogę zaznaczyć tego kwadracika przy ironman. Żadnych modów nie miałem, gra jest najnowsza (w końcu steam) i nic. Usunąłem zawartość lokalną i pobrałem ją na nowo, ale bez rezultatu. Nie wrzucałem screenów, bo wszystko jest w miarę klarowne :)

2. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Miałem coś podobnego, update sterów do karty graficznej pomógł.

3. W sumie to dość dziwne, bo jestem po reinstalu systemu (bo wywalało mi jakiś błąd z europką) i mam wszystko najnowsze, łącznie ze sterownikami

4. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

5. Ok, spróbuję :)

6. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Aż do wydania 1.6 trzeba grać na becie. Ironmen nie działa normalnie. W ustawieniach Steam, aktualizacja i tam się ustawia by aktualizował do bety 1.5 ironman czy jakoś tak na P-plazmie jest temat w pomocy technicznej. Nie ma Hasła, po wybraniu tej bety po prostu dajesz zamknij.

7. Jagdtiger

Jagdtiger Znany Wszystkim

Patch już się pojawił. Jest nowe okno powitalne. Pojawiło się 11 nowych achievementów. Przy okazji orientuje się ktoś czy zdobycie po ostatnich patchach osiągnięcia The Three Mountains czyli podbicia całego świata jako Ryukyu, jest w ogóle możliwe?

8. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

To EU, tutaj wszystko jest możliwe ;)

9. gall2

The Three Mountains było możliwe na 1.5 przynajmniej jedna osoba uzyskała go drogą "legalną". Straszny wyścig z czasem, podbijanie prawie wyłącznie przez karmienie i anektowanie wasali [10-20 lat przed końcem zaczęły się wojny totalne z 99999999% OE na koniec]. Używanie explotów - ściany (z wasali/sojuszników, dalej działa) przeciw AE, palacz AE (nie działa w 1.6, modyfikatory do AE nie działały, gdy AE traciłeś), pewnie było tego więcej, ale w porównaniu do DDR Jake (ten gra w Exploit Universalis IV) to kolo i tak grał w EU IV ;D.
    Teraz jest ciężko, bo ręczne CORE'owanie jest kosztowne: -25% claim, -25% adm, -10% HRE, policy -15%=-75% dla większości Państw. Trzeba być Ottomanami (zwykłe ortho otto), Hordami (HRE...) lub Włochami (easy mode) - one mają NI -25% CORE cost. Ottomani nie potrzebują nawet HRE (2% kosztu). Lepiej jednak ottomanami być cesarzem - czasem nie ma jak claim zdobyć.

10. Jagdtiger

Ciekawe jak po nowym patchu...Z innej beczki. Ma ktoś sposób jak przetrwać Bizancjum początkowe lata? Sposób z poradnika od nowego patcha już nie działa. Tam podpowiadali, żeby palić ziemie a tureckie wojsko nie wkroczy do prowincji ze spaloną ziemią. W tym czasie można było zbudować flotę, którą można się było rozprawić z Turkami. Teraz jednak spalona ziemia nie powstrzymuje już tureckich wojsk. Próbowałem jak najdłużej utrzymać się pokojowo budując w międzyczasie flotę, ale w kilku próbach odnosiłem klęskę bo Turcy atakowali zanim wybudowałem odpowiednią ilość galer. Zresztą flota obawiam się, że i tak by nie pomogła bo Turcy i tak trzymają jakieś wojska po europejskiej stronie, więc blokada cieśniny nic nie da. Odpowiednich sojuszy w tak krótkim czasie nie udało mi się zdobyć. Ma ktoś inne pomysły?

11. Isoroku

Isoroku Aktywny User

Dużo zaleczy od szczęścia. Przymierzam się do Bizancjum i tak na szybko teraz sobie włączyłem i na początku lat 50 wybuchła wojna: Wenecja (i sojusznicy) na Ottomanów i sojusz rozbil im flotę. Sam mam 13 galer i teraz to wystarczy. Dodatkowo tez sojusz wybił tureckie wojsko w Europie, więc tez wypowiedziałem wojnę i zacząłem zajmować prowy. Ale przyszedł Krym, który jako sojusznik Turków ma wojnę tylko ze mną i po zawodach ^^ Trzeba mieć dużo szczęścia, żeby Turcy zaczęli przegrywać jakąś wojnę i wtedy wkroczyć i nie robić błedów (jak ja z Krymem). Podejrzewam, ze nie obejdzie się bez reloadów, bo na starcie każdy błąd jest w stanie przekreślić wszystko co osiągnęliśmy. Potem jak się uda zając jakieś prowy Turkom to już zaczyna być coraz łatwiej, bo wtedy możemy zrobić większa armie i łatwiej o sojuszników.

12. Jagdtiger

U mnie ciężko o reloady, bo gram na ironmanie, żeby zrobić osiągnięcie.

13. gall2

Jak próbowałem na 1.5 zgarnąć Jihad to zaczynałem grę chyba z 50 razy :p. Koniec końców nie zdążyłem przed 1.6. Im bliżej mi było do Rosjan (odcięcie od Syberii) tym więcej czasu siedziałem i myślałem, zamiast grać..
    Wojna z Albanią dla niepoznaki, sojusz z Serbią. Czekasz 60 dni od wybuchu wojny (niestety, ale nie uda Ci się ukraść oblężenia Albanii) i wtedy wysyłasz CTA. Serbia odrzuca, wypowiadasz im wojnę, zajmujesz wszystkie prowincje, sojusz z Bośnią, znów późne CTA, dostajesz CB - celem jest zwasalizowanie obojgu. Teraz nie masz kary za dystans z Austrią i jesteś całkiem mocny. Relacje, gwarancja, mariaż, sojusz. Doradca z dep rep może się przydać. Gwarantujesz minory w Azji mniejszej. Turcy je zaatakują to dostaniesz defensywne CTA i Austria Ci pomorze. Ponoć Polskę da się wciągnąć. Austria chętnie Ci pomoże wytrząsnąć Twoje CORE z Wenecji, ale chcesz by ich flota (Mamelucka lepsza :p) pomogła Ci zatopić Osmańską, prawda? Przyjdzie na Nich kolej później.. Jasne, można Ramazań, Trepizod skasować na starcie, zrobić dwóch wasali jak wcześniej i próbować solować Osmanów (koło 1470 pewnie).
    Czasem sprzedawanie (za 0) prowincji z nacjonalizmem krajowi z RR>0 (np. po wojnie) dla podbicia mu trochę OE i by wesprzeć u Niego swoich buntowników (VEN?) ponoć dobrze działa. Nie testowałem.

Ostatnia edycja: 3 Czerwiec 2014
  14. Jagdtiger

Ktoś się orientuje czy achievement The Princess is in this Castle nie jest zbugowany? W końcu po wielu godzinach gry trafiła mi się żeńska spadkobierczyni mojego królestwa. W stolicy mam zamek i nic. Achievement się nie pojawia. Próbowałem już burzyć ten zamek i budować jeszcze raz, rozbudowałem go nawet o poziom wyżej i dalej nic.

15. Elas

Elas Genialdo

happened = {
    has_female_heir = yes
    capital_scope = {
    has_building = royal_palace
    }
    }

Nie chodzi o zamek tylko o pałac (to co dodawało legitymacy)

16. Jagdtiger

hmm..dobrze myślę, że po ostatnim patchu nie da się już zbudować pałacu? W opisie tego osiągnięcia na steamie zrobili w takim razie błąd, bo wyraźnie jest napisane, że chodzi o zamek a nie pałac.

17. Tiomor

Tiomor Nowy

Da się, da. Zrobiłem to ze dwa dni temu ;)

18. Jagdtiger

A kiedy pojawia się możliwość wybudowania pałacu?

19. Chidori

Chidori Nowy

Nigdy.
    Po prostu naprawili warunek jakiś czas temu.

happened = {
    .............has_switched_nation = no
    .............capital_scope = { has_building = fort_15th }
    .............has_female_heir = yes
    }

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie