Brandenburgia AAR

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Malin84, 19 Wrzesień 2005.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Malin84

Malin84 Guest

BRANDENBURGIA
    Poziom trudności - Trudny
    Agresywność - Wściekły

Rok 1419 okazał się jednym z najkrwawszych w Europie Środkowej. Już na samym początku stycznia Polacy wypowiedzieli wojnę Prusakom, oni w zamian uruchomili swoje sojusze i razem z Zakonem Krzyżackim, Pomorzem, Holsztynem. Bremą, Maklenburgią i Oldenburgiem rozpoczeli działania wojenne. POlakom jedynie Litwini pomogli.

Dwór Fryderyka I Luty 1419r
    Do Fryderyka przyszła obelga ze strony Czeskiej, monarcha zareagował natychmiastowo zwołując naradę wojenną. Do berlina przybył międzyinnymi hrabia Gera który jak to bywało od lat jest głównodowodzący Armi Brandenburskiej. W czasie tej narady zdecydowano że najważniejszym cele będzie pokazanie Czechom gdzie znajduje się ich miejsce. Uzgodniono również że działania militarne rozpoczną się wtedy gdy Czesi wplącza się w jakąś wojnę, a najdogodniejszym celem będzię Śląsk.

W ten oto sposób mając dokładne plany Fryderyk czekał w między czasie utwożył sojusz z sąsiadującą od południa Saksoniią i poprawił stosunki z lennem Magdeburgią.

A wojna w europie szalała Pomoże ruszyło na kujawy gdzie bez najmiejszego oporu rozpoczeli obleganie fortecy. Pomagała im w tym śmietanka północno Niemieckiego rycerstwa. Niespodziewanie około Listopada na Kujawy wpadła jazda Polska gromiąc przeciwnika i wykożystując te zwycięstwo skierowała się na pomoże

Sprawa Czeska umilkła na dworze w Berlini na dwa lata Czesi nieprowadzili żadnej wojny a ich silny sojusz z Austrią i Węgrami był potężną zaporą dla działań militarnych.

Roku pańskiego 1422 - "Nadzieja na pokój"

Tego roku kronikaże całej Europy odnotowali w swych księgach zakończenie wojny w środkowej Europie a traktat pokojowy pomiędzy Polską i Prusami nazwali "Nadzieją na pokókj" Polacy otzrymali Gdańsk i potężną dawkę pieniędzy o Prus.

1423 - Nadzieja matką głupich.

Kolejna wojna tym razem Geldria razem z Francją rozbiła pokój na zachodzie "Niemiec" Geldria zdobyła Munster i Hesje Francuzi Luksemburg

Maj 23 Wojna na którą czekał Fryderyk

Austria wypowiedziała wojnę Wenecji posypały się znowu sznurki sojuszy i doszło do niezłej wojenki na południu. Frydery z decyzją nieczekał zbyt długo. Tylko gdy przybyli szpiedzy z wiadomościami że na terenie śląska prócz garnizonów niema innego wojska rozpoczoł atak. Do wojny przystąpiła również Saksonia i Magdeburg. Saksończycy zajeli się Sudetami a wojska Magdebursko-Bradenburskie oblegały Wrocław Oblężenie było bardzo bolesna dla żołnieży. Twierdza niepadła do zimy, a ta była sroga w tym roku na śląsku. i dopiero przybycie posiłków z Kustzrynia na wiosne pomogło obalić twierdzę śląsk. Co ciekawi mnie w pradze stacjonowało 27 tyś wojska czeskiego i czekało, czekało (niewiem na co ja miałem jedynie 12 tyś) Czesi niegodzili się na utratę śląska postanowiłem ruszyć na morawy i oblężyć kolejną twierdzę. Wtym czasie Saksończycy poradzili sobie z Sudetami i ruszyli na Łużyce w moim kierunku ruszyła już 30tyś armia Hrabia Gera postanowił mwycofać wojska z moraw i ulokować je na Śląsku gdzie w spokoju mógłby czekać na posiłki. Jednak posiłki niedoszły, doszedł za to poseł czesk z propozycją pokojową na mocy której Brandenburgia otrzymuje Śląsk i 100 dukatów.

I tak oto nastąpił pięcioletni okres pokoju w centralnej Europie
    w 28 roku Cały związek Niemiecki ryszył na Geldrię i tutaj nawet Francuzi niepomogli. Do tego konfliktu wkręciła mnie saksonia i wspomogłem ją ale jedynie politycznie i jak się okazało była to dobra decyzja gdyż w następnym roku w Kustrzyniu wybuchło potężne powstanie chłopskie które tzreba będzie stłumić.

2. Malin84

Malin84 Guest

Part II

Kronika Księstwa Brandenburgii

Jak już ostatnio wspomiałem rok 1428 rozpoczoł się tragicznie dla Brandenbyurgii. W Kustrzynie nad Odrą wielki tłum Fanów Przystanku Woodstok się zbuntował!! Król nieczekając zbyt długo z decyzją po rozmowie z doradcą stwierdził:
    -Helmut, czy to prawda żę te brudasy na przystanku Woodstok się zbuntowały przeciwko mnie??
    -tak jest.
    - Czyżby mieszkańcy są niezdowoleni, przecież dałem im spotkanie w Kustzrynie, galony piwa, i weeken wolności.
    -No właśnie panie dałeś im weekend wolności. Oni chcą mieć teraz tą wolnośąć na zawsze.
    - O nie co to to nie! Ja im dam wolność!! KIm ja będę puźniej rządził!!!
    Natychmiast wysłać wojsko

Z jakiegoś tam pamiętnika jakiegoś tam szeregowca armi brandenburgi wykopanego 500 lat po bitwie z buntownikami w Kustrzyniu.
    Dzień 7
    Szliśmy już tak od tegodnia w pełnym ekwipunku a nogi nam w dupe już właziły. Każdy z nas przeklinał buntowników, przez których musieliśmy zrezygnować z knajpy z zimnym browarem pięknymi panienkami i tłustą golonką. Teraz maszerują w potężnym upale co chwila w kolumnie ktoś wyzywa buntowników od K... H.. i innych tam.

Dzień 13
    Mój dowódca podszedł do mnie i powiedział mi że spotkaliśmy wroga który oblega twierdzę kustrzyńską. Powiedział takżę że mamy na tamtym wzniesienu rozbić obóz i czekać na sygnał do ataku co moiże nastąpić już jutro. Tak też postąpiliśmy. Obóz był gotowy przed zmrokiem. przed zmrokiem wrócili takżę posłańcy wysłąni do buntownikójednak stałem zbyt daleko by coś usłyszeć.
    Dzień 14
    Już świtało gdy cał nasza 10 tyś armia stała na nogach, dowódcy poszczególnych chorągwi wrócili już z odprawy i przekazywali rozkazy dotyczące ataku.
    Coś koło południa:
    Rozniosło się trąbienie- to sygnał ataku dla ciężkiej jazdy- A ta po chwil zajeła pozycję na wzgórzu i rozpoczeła natarcie wróg był przygotowany do obrony. Jednak przy samym głosie nadjeżdżającej Ciężkiej konnicy zaczeli sę wycofywać z pozycji, doszło do zwarcia powstał tuman kużu i niewiedziałem co się tam dzieje. W tedy z m,iasta wybiegł garnizon około 3000tyś pieszych i zaatakował wroga od tyłu doszło do masakry. gdy kuż opadł na polu było odcholery ciał.

Narrator:
    Reszta buntowników która przeżyła to starcie uciekła do swych domów i już nigdy w życiu nawet niepomyślała o buntowaniu się.

Rok 1432 Umarł król niech żyje król
    Fryderyka I na stołku zastąpił jego syn Fryderyk II
    oN w porównaniu do swojego ojca wiedział o potędze handlu i o dochodach jakie można z niego otzrymać. Rozpoczoł więc wojnę przeciwko Meklemburgi gdzie znajdowało się CH Jaki powiedział jednemu z Braronów-Najlepiej kontrolować handel gdy kontroluje się CH.
    Meklemburgia razem z Holsztynem i Bremą była wplątana w wojnę z Danią i Szwecją. Niestety mnie sojusznicy opuścili. Młody król się tym niezraził i podpisał sojusz z ligą północną.wojna była długa i wyczerpująca ale udało się. Jednak nie do końca, sąsiedzi zaczeli wypatrywać we mnie krwopijnego władcę a Duńczycy zyskali na tej wonjnie zbyt dużo i trzeba było ich nieco uspokoić. Po wojnie kontrolowali następujące prowincje na terenie niemiec. Pomorze Przednie Brema Hanower Hoplsdztyn. Ja zaś kontrolowałem Meklembnurgie i POmorze. Okazja nadażyła się do tego szybko a mianowicie w 1460 Szwedzi wypowiedzieli wojnę Moskwie. Ja zaś olałem ten sojusz i wypowiedziałem wojne Duńczykom. Jedna gruap armi ruszyła na Hanower i Breme druga na Pomoże a Trzecie czekała w Meklemburgi na ruchy duńczyków,których jak się okazało nie było po dwóch latach oblężeń odzyskaliśmy to co niemieckie i podpisaliśmy traktat pokojowy. Oprócz tych ziem optzrymalkiśmy jeszce 200 złota. Jednak stosunki z sąsiadami pogorszyły się jeszce bardziej niepozostało mi nic innego jak obdarować ziemią kilku lenneików co w znaczący sposób poprawiło mój wizerunek.
    [​IMG] chołd lenny pomorza.
    ________________________________________________________________________________________

OT skasowano - AAR zamknięty - w celu kontynuowania proszę zgłosić się do administracji forum.
    Raferti

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie