By być wielkim, trzeba było kiedyś być małym. [CIV 5 G&K;unoficial patch;Enhanced Mod

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez finker, 3 Kwiecień 2013.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. finker

finker Ten, o Którym mówią Księgi

Technikalia.
    Gra Cywilizacja 5, dodatek Gods & Kings, mody: unoficial patch;Enhanced Mod

Cywilizacja - Francja
    Mapa największa, kontynenty plus
    Cywilizacji 24 (1 gracz + 23 SI)
    Ustawienia mapy standardowe
    Poziom Trudności Imperator (7)
    Szybkość gry standardowa

Prolog​

By być wielkim, trzeba było kiedyś być małym.

Los rzucił moich osadników nad morze, co zdecydowanie cieszy. Obecność trzech pól z pszenicą, rzadkich krabów wynagradza brak wielu wzgórz, lasów czy złotonośnej rzeki.

Już w 33 turze stolica ma 4ech mieszkańców. Pierwsi nowi osadnicy, pozyskani dzięki odpowiedniej polityce społecznej już wyruszyli ku nowym terenom. Pierwsze koty za płoty, setki dni spędzonych w drodze i wiemy, już, że Francja leży na południowym krańcu kontynentu. Teren nie sprzyja za bardzo rozbudowie, za mało miejsca na miasta. Ledwie 2 dobre miejsce naliczyłem, za to łatwo będzie się obronić.
    Na południu wolne miast Mombassa, na północy płodny Ghandi, na wschodzie Wilhelm I z Holandii. Gdzieś przypałętała się jeszcze Katarzyna (Rosja), Izabela (Hiszpania) i Hiawatha (Irokezi).
    Ghandi i Wilhelm założyli miasta przy tej samej rzece, blisko siebie, konflikt jest nieunikniony.

Tura 28
    Holender przychodzi z ofertą ambasady, za drobne 25 złota zgadzam się, a co? Złoto potrzebne a zepsuć dobre stosunki zawsze zdążę.

Tura 35
    Dochodzą nas słuchy, że gdzieś w świecie zbudowano Świątynię Artemidy, bogini płodności, budowniczowie będą bardzo niebezpiecznymi łucznikami.

Tura 41
    Moi osadnicy zakładają drugie (pierwsze po stolicy) miasto, nazwali je Troyes.
    Troyes znajduję się nad morzem, w bezpośredniej bliskości ryb i dwóch pól z pszenicą. Nieco dalej jest cud natury, Uluru, wielka czerwona skała zwiększająca poziom wiary w mieście. Dostęp do niego szybko wykupujemy.

Tura 42
    Budowa we Francji kaplic szybko zaowocowała, niezorganizowana wiara przyjęła formę panteonu. We Francji zaczęto stawiać pomniki bogom, dzięki czemu o jedną czwartą wzrosła prędkości budowy cudów starożytnych i klasycznych, epoki jaka miała dopiero nadejść.

Tura 44
    Z propozycją założenia ambasady w Paryżu przyszła Izabela. Zgoda przyznana.
    To nagłe ocieplenie kontaktów, skłoniło mnie do ogłoszenia naszej przyjażni, Izabela chętnie na to przystała.

Tura 45
    Deklaracji przyjaźni z Hiszpanią, przywiodła do mnie Katarzynę, która chciała tego samego.

Tura 50
    Francja decyduje się podążać ścieżką honoru, niech barbarzyńcy mają się na baczności.

Tura 53
    Paryż zadziwia kontynent, budujemy Stonhenge. Prawdopodobnie jesteśmy najbardziej wierzącym narodem na świecie.

Chwilę wcześniej Hindusi postawili Terakotową Armię, kultura bijąca z tego cudu spowodowała poszerzenie strefy wpływy wokół miasta Mumbai. Zaczęliśmy graniczyć z Indiami, niedobrze.

Tura 55
    Kontynent przebiegła wiadomość o nowej religii Chrześcijaństwie założonej w Madrycie, przez Izabelę.

Szansa na pozyskanie zaufania Mombasy, wolnego miasta na skraju kontynentu. Mombasa czuję się zagrożona, przez obóz barbarzyńców na półwyspie na wschód od Paryża. Wysyłam dwie grupy wojowników.

Obóz po kilku turach rozbity, niestety tuż przed ostateczną eksterminacją obóz woduje wrogie Slavery, te ostrzeliwując z wody powodują śmierć jednej z grup wojowników. Jednak mimo wszystko wyprawę należy uznać za sukces. Przyjaźń Mombasy zdobyta, złoto złupione w obozie przydaje się w rozbudowie Paryża.

Władni miasta Mombasa przekazują nam wiedzę o kolejnym cudzie natury, kraterze Krakatoa. Wiedza ta powoduje szczęśliwość we Francji.

Tura 57
    Podobno ktoś gdzieś założył kolejną religię - Judaizm.

Tura 60
    Piramidy zostały zbudowane - pytanie gdzie?

Tura 63
    Flaviusz buduje gdzieś Amfiteatr...
    Wolne miasto Genua zafascynowane postępem naukowym Hiszpanii, zdecydowało się na zostanie jej sojusznikiem.
    Tego samego roku Ghandi napadł na Wilhelma...

Tura 65
    Zakładam religię - Konfucjanizm oraz...

... trzecie miasto Tours. Tours to kolejne miasto, które będzie czerpało z bogactwa morza.

Podsumowanie odcinka.
    Pierwsze trzy miasta stoją w dobrych lokalizacjach, samo położenie Francji też jest dobre. Mamy dwóch bezpośrednich sąsiadów, w dodatku ze sobą zwaśnionych - to duża szansa aby coś na tym ugrać.
    Jeden cud zbudowany, drugi w drodze - Wielka Biblioteka, gdyby powstała w Paryżu, to by była duża szansa nadrobić dużą stratę do reszty cywilizacji. Założona religia to też świetna sprawa.
    Generalnie nie jest źle - powinniśmy dożyć co najmniej renesansu.

2. finker

Odcinek Pierwszy​

Wśród szczęku oręża milczy prawo.​

Przemyślałem sprawę wojny z Wilhelmem lub Ghandim i... zdecydowałem się nie interweniować. Przynajmniej na razie. Niestety miałem 3 wojowników tylko, cisnęli mnie pływający barbarzyńcy, nie potrafiłem nawet łuku skonstruować z braku technologii, nie mówiąc o katapultach potrzebnych do zdobywania miast.

Postanowiłem się najpierw uzbroić. Dokończyć Wielką Bibliotekę i postawić czwarte miasto. Ponownie popatrzyłem na mapę i wypatrzyłem na północy, niedaleko od stolicy Indii miejsce na przeciętne miasto. Bez rewelacji, ale zatrzymywać się na trzech miastach tylko to trochę głupio.

Podpisałem deklarację przyjaźni z Ghandim, aby wzmocnić dobre stosunki, szczególnie, że jeśli postawię tam miasto, to będę dla niego wrzodem na ***** i prędzej czy później do mnie zawita na czele armii, więc póki co trzeba nabijać kapitał dyplomatyczny.

Tura 67
    Zgromadzony kapitał kulturalny wykorzystałem do podjęcia Militarnej Tradycji, dostałem 20% boosta do produkcji wojska i od razu dwie grupki wojowników. No to teraz nie jestem już zupełnie bezbronny.

Tura 68
    Ktoś zbudował Tarasy Ryżowe, cud ten wspomaga produkcję żywności. Mnie on zupełnie nie interesuje.

Tura 71

Wilhelm zapytuje, czy chcę być jego przyjacielem. Nie z adzam się... Wilhelm jest słaby a nuż jeszcze zdążę to wykorzystać?

Izabela, najsilniejsza na kontynencie, prowadzi w wyścigu technologii jak i religii. Wykorzystuje to i prosi o kraby, do których właśnie zyskałem dostęp, nie opodal Tours. Jedne już mam, więc te miały iść na eksport za grube pieniądze. Ubolewam, ale oddaję jej za darmo w imię przyjaźni... nie, ja wcale się jej nie boje...

Tura 72

Katarzyna wynalazła Handel i założyła u mnie ambasadę.

Tura 75

Pitagoras ukończył monumentalne dzieło, Listę najbardziej zaawansowanych naukowo państw.
    Ze znanych mi, prowadzi Izabela (14), potem Katarzyna (11), Hiawatha (11), moi sąsiedzi słabo po 10 Ghandi i Wilhelm na szarym końcu ja (8).

Barbarzyński Slaver, który ubił moich dzielnych wojowników terroryzuje Tours, przez niego nie mogę korzystać z krabów i ryb. Muszę zwodować Triremę.
    Ktoś buduje Wielki Mur.

Tura 76

Wielka Latarnia również zostaje gdzieś zbudowana.

Tura 77

Barbarzyńcy znów założyli obóz w pobliżu mojego państwa. Tym razem jest to obóz włóczników, dodatkowo komplikuję sytuację fakt, że obok pływa strzelający Slaver. Zbieram armię aby zrównać obóz z piachem.

Tura 78

Udało się, Wielka Biblioteka jest moja! Zostaję powitany w klasycznej erze... jako ostatni ze znanych mi cywilizacji...

Tura 81

Moi zwiadowcy donoszą o braku jakichkolwiek działań zbrojnych pomiędzy Ghandim a Wilhelmem w pobliżu moich granic, nie widać żadnej armii, pomijając zwiadowców, czy samodzielną grupę wojowników. Cała wojna przeniosła się pod Amsterdam an północy, jak widać stolica Holendrów się dzielnie opiera, ale kto wie czy zaraz nie padnie. Kusi ta sytuacja, oj kusi.

Tura 82

Rozszerzam religię.
    Decyduję się na wierzenia wspomagające szczęście, tego na pewno będzie mi brakowało najbardziej. Z nadwyżki wiary będę stawiał katedry, stawiam też na ekspansję za pomocą misjonarzy, obniżając ich koszt o połowę.

Tura 83

Wspomagając się miastem Tours zdobywam obóz barbarzyńców, ale brakowało tylko jednej tury, aby znów Slaver skrócił mnie o jedna jednostkę.

Tura 84

Przyjmuję Obywatelstwo (polityka społ.) dostaję dwóch robotników, wcześniej wynalazłem handel zaprzęgam ich do pracy przy drogach.

Tura 87

Właśnie miałem zakładać miasto u granic z Indiami, gdy Wilhelm i Ghandi podpisali pokój. Jak zwykle we wczesnych wojnach bywa, bez machin oblężniczych i w starciu z tanimi łucznikami wszelka ekspansja wymaga dużego wojska. Jak widać Ghandi się przeliczył i nic nie skorzystał na wojnie z Wilhelmem. Obaj się tylko wykrwawili - w to mi graj.

Tura 88

W końcu event z moda wyskoczył wtedy kiedy byłem obfity w złoto i mogłem go wykorzystać. Za 150 złota zdecydowałem się na ulepszenie kopalni srebra w pobliżu Tours, ulepszenie jest na stałe i jest świetną sprawą, warto trzymać jakąś sumkę na wypadek właśnie takiego eventu. Wcześniej upgradowałem wojowników za 100 złotam a jeden event przegapiłem bo nie miałem z czego go sfinansować.

Tura 89

Izabela proponuje otwarte granice. Zgadzam się, choć pewnie ona skorzysta na tym więcej. Ja nie mogę pozwiedzać jej kraju, bo jestem zamknięty przez Indie i Holandię, eksploracja tylko morska, a raczej przybrzeżna, bo oceany to będę mógł pokonać za setki lat.

Tura 91

Irokezi budują Partenon a moje najmłodsze miasto Marysylia nawiedza wrogi Slaver, na szczęście miasto samo potrafi przegonić intruza.

Tura 92

Intrygi czas zacząć. Katarzyna zaproponowała wspólną napaść na Ghandiego...
    Zastanawiałem się chwilę, akurat był w trakcie kompletowania 3ech oddziałów łuczników, którymi był wstanie odeprzeć dwukrotnie liczniejsze oddziały wroga. Ale atak? Hmmm...

A niech tam, damy radę! Zgodziłem się, ale za 10 tur.

Tura 93

Tak zacząłem planować wojenkę gdy zauważyłem przy Delhi jednostkę Wojennych Słoni, Ci łucznicy na słoniach rozjadą moich wojowników jak masło, a ja mam im wypowiedzieć wojnę za 10 tur?

Zacząłem wytwarzać włóczników, którzy jako jedyni są wstanie powstrzymać te słonie.
    Ponadto za jedyne mi dostępne srebro przekupiłem Hiawathę aby wypowiedział wojnę Ghandiemu. Będę miał szansę w wojnie, jeśli będzie zmuszony bić się na wielu frontach. Kosztowało to będzie mnie trochę niezadowolenia, ale cóż to jest wobec armageddonu, jaki sobie za kilka tur sprowadzę?

Tura 95

Walka z niezadowoleniem zmusza mnie do rozniesienia wśród mojego kraju religii misjonarzami, każde wierzące w konfucjanizm przynosi mi jedno zadowolenie. Pierwotnie miałem zamiar kupować z wiary katedry, które dają więcej, ale są za drogie a tu trzeba działać już.

Tura 99

Izabela namawia nas do ataku na Hiawathę, chyba właśnie spowodowałem podżeganiem go do wojny jego koniec. Izabela nie ma konkurencji na naszym kontynencie. Ja grzecznie Izie odmówiłem, ale zaraz zaproponowałem jej przedłużenie naszej deklaracji przyjaźni.

Tura 103

Przywódca Majów odkrywa mnie, od razu wymieniamy się ambasadmi, okazuje się, że jego stolica leży niedaleko mnie. Dziwne, że poznaliśmy się tak późno.

Tura 105

Katarzyna przypomina o obietnicy wypowiedzenia Ghandiemu wojny. Nie zawodzę, jestem już przygotowany do wojny.

Główny ciężar walk przypadnie na okolice miasta Mumbai, to jest zresztą mój cel, jak je zdobędę to będę chciał podpisać pokój.

Na północy opierając się o stojącą na wzgórzach Marysylię będę chciał toczyć walki obronne. Liczę na to, że Ghandi tu przyjdzie z największą armią. A korzystne uwarunkowanie terenu pozwoli mi ją eksterminować.

Spis mojej armii to
    Trzech wojowników, trzech włóczników, trzech łuczników i jeden rydwan, niestety na więcej jednostek konnych nie mogę sobie pozwolić, bo nie mam koni.
    Flota skromniutka ledwie jedna Liburna na zachodzie i jedna trirema na wschodnim akwenie, powinno wystarczyć do obrony sieci rybackich, ale na walki zaczepne będzie za mało.

Spis demografii. W sumie, to jestem bardzo zadowolony z początku. Martwi trochę, że już brakuje szczęścia, ale spróbujemy temu zaradzić.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    @ Matheos

Nie ten mod, na którym gram jest samodzielny. Jak spojrzeć tu to oba mody stoją obok siebie. Ten mój to pierwszy z tych pięciu.
    Communitas Expansion Pack

3. finker

Odcinek Drugi​

Wojna nie rozstrzyga, kto ma rację, lecz kto ma odejść.​

Tura 105

No i zaczęło się. Wkraczam na terytorium Indii. Topografia wokół Mumbai mi sprzyja, samo miasto leży nad rzeką w otoczeniu równin. Ja zaś mogę wykorzystać łańcuch wzgórz ciągnący się z północy na południe.
    Ghandi jest ślepy i widzi tylko to co na wzgórzach, ja z góry widzę dalej. A to co widzę trochę mnie zaskakuje. Aż 4 Bojowe słonie zgrupowane ciasno wokół dobrze ufortyfikowanego Mumbai. Szczęśliwie w tej turze kończę opracowywanie matematyki. Ulepszam łuczników do łuczników kompozytowych i uruchamiam produkcję dwóch katapult. Będą gotowe za około 10 tur, do tego czasu mam nadzieję uporać się bojowymi słoniami.

Tura 106

Obrywam na przywitanie salwę kilku słoni bojowych, są one mocniejsze niż moje najlepsze jednostki strzeleckie.
    Ale wykorzystuję, fakt że na północ od Mumbai jeden ze słoni jest wystawiony na strzał, wykańczam go. Druga tura i już zmniejszam potencjał bojowy Ghandiego o 1/4.

Tura 107

Tymczasem przemykający się zwiadowcy na wschód spostrzegają kolejne słonie Ghandiego. Czyli ma ich co najmniej 4, niedobrze. Salwa 4ech słoni zmiata na turę dowolną dostępną mi jednostkę...

Obecność Wielkiego Proroka z Majów przy stolicy, zmusza mnie do powołania do życia inkwizytora, który powstrzyma herezję ze wschodu.

Wieści ze świata.
    Izabela, druga cywilizacja na świecie i kontynencie napada na Irokezów.
    Odnawiam deklarację przyjaźni z Katarzyną.

Tura 108

Próba ataku wzdłuż rzeki dzielącej prowincje Delhi i Mumbai kończy się niepowodzeniem, wejście w ogień słoni z północy i z południa, to nie ostatnie głupstwo, które popełnię w tej wojnie. Dodatkowo posłałem północą Liburnę ku Delhi, tam spotkałem ... trzy Liburny Ghandiego. Na szczęście tym razem mnie Ghandi nie skarcił w żaden sposób, udało mi się wycofać jednostki.
    Re lokuje łuczników z północy na południe. Inaczej jak łucznikami nie wyjmę tych przeklętych słoni.

Wieści ze świata.
    Izabela pewnie namówiła Holendrów na łatwy łup, Wilhelm wypowiada wojnę Hiawathcie.
    Hiawatha, który od ponad 10 tur walczył, pewnie tylko na papierze z Ghandim, teraz przyciśnięty przez Wilhelma i Izabelę, podpisuje zapewne biały pokój z Hindusem.
    Izabela jako pierwsza wchodzi w erę średniowiecza.

Tura 109
    Moi łucznicy już na pozycjach, gotowi do rozpoczęcia ostrzału słoni bojowych pod Mumbai.
    Skoncentrowany na łucznikach, nie zwróciłem uwagi, że mojego drugo-poziomowego wojownika podstawiłem pod ostrzał aż 2 słoni bojowych i miasta Mumbai. Ghandi nie traci okazji i niszczy mi najbardziej doświadczoną jednostkę.

Wieści ze świata
    Hiawatha buduje Wiszące ogrody, no to teraz będzie mógł się skoncentrować na odpieraniu Holendrów i Hiszpanów.

Tura 110

Salwa 4ech łuczników wykańcza jeden z oddziałów słoni, stojący na najbardziej wysuniętym na zachód heksie.

Pacal prosi mnie o otwarcie granic. Popełniam największy błąd w tej kampanii. Zaaferowany walkami i nie myślę, tylko zgodnie z moją polityką otwartości zgadzam się, co być może będzie mnie kosztowało religię.

Tura 111

Dalsza wymiana ciosów pomiędzy strzelcami u przedmieść Mumbai.

Tura 112

Ghandi robi coś głupiego, kiedy ja powoli jestem zmuszony wycofać się, Ghandi dzieli siły i wypuszcza jednego ze słoni na południe. Wysyłam za nim w pościgu włóczników.

Tura 113

Zmuszony jestem wycofać się, wszystkie jednostki już mają braki kadrowe, ale na odchodne łucznicy na rydwanach kończą jeden oddział słoni.
    Ghandiemu zostają jedne słonie w stolicy, jedne w Mumbai i ostatnie gonione już na moim terytorium przez moich włóczników, los Mumbai wydaje się przesądzony.

Tura 114

Na froncie północnym i środkowym leczę rany, a na południu włócznicy i łucznicy dopadają marudera.

Wyprawa morska na zachód od Tours odkrywa wysepkę opanowaną przez barbarzyńców, a dalej stolicę nieznanej mi wcześniej cywilizacji - Korei. Oczywiście zakładamy u siebie ambasady.

Przyjmuję nową politykę społeczną - dyscyplinę, dzięki niej jednostki stojące obok siebie mają 15% do siły, dostaję również pierwszego Wielkiego Generała.

Tura 116

Missclick i wysyłam samotnego wojownika na wizytę do Mumbai... oczywiście tracę go w następnej turze...

Wielka Biblioteka przyniosła mi Wielkiego Naukowca, rozkazuję mu zbudować na równinach przy Paryżu Akademię, Paryż będzie teraz silnym ośrodkiem naukowym. Pozyskanie Wielkiego Naukowca, daje mi uznanie w oczach wolnego miasta Mombassy. Zostaje moim sojusznikiem, co prawda w wojnie mi nie pomoże, jest za daleko, ale futra które wytwarza zmniejszą mi niezadowolenie w państwie.

Tura 117

Wojsko w końcu się zregenerowało, dodatkowo na front dojechała pierwsza katapulta. Niestety Ghandi też nie próżnował, tyły Mumbai zabezpieczają kolejne słonie bojowe.

Tura 118

Szyki rozwinięte, pierwsze płonące głazy poleciały w stronę Mumbai. Ghandi po raz pierwszy proponuje pokój, oczywiście odrzucam. Odczytuję to jako zwiastun łatwego zwycięstwa. Jak do tej pory straciłem tylko dwóch wojowników, a on 3 słonie bojowe, a zostały mu już tylko 3 chyba.

Tura 119

Ghandi się odgryza, z południa muszę wycofać już jeden oddział włóczników a miasto wciąż się mocno trzyma. Rozkazuje marsz północą, aby okrążyć Mumbai.

Tura 120

Ghandi pokazuję, jak głupi był to ruch, skoncentrowany ostrzał z północy, z południa oraz nowy słoń ze wschodu i już nie mam północnej flanki. W stratach jest już 3-3, a Mumbai się trzyma dzielnie. Może włączenie się do walk drugiej katapulty przyśpieszy upadek miasta.

Kolejna tura i odsiecz z północy niszczy mi kolejną jednostkę z wysuniętej północy. Tym razem łuczników. Widmo klęski zaczyna mi patrzeć w oczy.

Tura 121
    Mumbai wciąż trzyma się w ponad 50% a ja już nie mam kolejnej jednostki, wojowników. Nie ma już północnej flanki. Jest źle.

Wieści ze świata, najmniej teraz interesujące.
    Pacal ukończył Kolosa z Rodos.

Tura 122

Ściągam odwód w postaci włóczników na wypełnienie pustki na północnej flance. Chyba jednak się uda.

Słonie bojowe tracą tę turę na pokonywaniu rzek i lasów, tej jednej tury im zabraknie...

Tura 123

Miasto jest moje. Viva la France!
    Mumbai zdobyte dzięki katapultom oraz ofiarności włócznika i łucznika, które zginęły u bram miasta.

Ghandi rozkazuje odwrót, zdobycie Mumbai przekazuje mi kontrolę nad wszystkimi heksami w promieniu 3 pół od miasta, moim oczom ukazuje się pięć słoni bojowych, nie trzeba dużej wyobraźni aby przewidzieć co by się stało gdyby oblężenie potrwało kilka tur dłużej.

Tura 127

Rozkazuje pościg za słoniami bojowymi, zanim te znów się ufortyfikują przy stolicy, niestety katapulty do tego się nie nadają. Wysyłam wszystko jak leci, nie zastanawiając się co robię...

Wieści ze świata
    Wojna Hiszpanii z Irokezami, chyba nie poszła po myśli agresorki. Spadła w rankingu i podpisała pokój. Pokój podpisała także Katarzyna z Ghandim oraz Pacal z Koreańczykiem. No wygląda na to, że tylko ja już wojuje. Przebiegł moje plecy dreszcz, czyżby po zdobyciu Mumbai moja wielkość zaczęła kłóć już wszystkich w oczy? Przegrupowują się? Nie to niemożliwe, za wcześnie na to.

Tura 127 (przeciwnika)

Na szczęście nie. Porażka Izabeli z Hiawathą, sprawiła że ona teraz jest na celowniku, ma za mało sił aby obronić co posiada. Ramzes, nowa cywilizacja, którą odkrył mój zwiadowca, namawia mnie do wojny z Izą. Grzecznie odmawiam. To samo robi Sejong z Korei, otrzymuje taką samą odpowiedz.

Ghandi wykorzystuje to, że wysyłam w pościgu jednostki bez składu i ładu. Tracę kolejnych łuczników. Tuż przedtem, jednak wspaniałomyślnie proponuje mi pokój, w zamian za zawieszenie broni oddać mi chce barwniki, wino, żelazo i trochę złota. Mimo wchłonięcia Mumbai moje niezadowolenie jest na niezłym poziomie -1, czuję się na siłach zdobyć i wchłonąć Delhi - odmawiam.

Tura 128
    Na froncie. Po ostatniej utracie łucznika decyduję się planować ruchy ostrożniej, powoli podprowadzam jednostki.

Na tyłku, po raz trzeci pojawia się barbarzyński obóz, a ja nie mam tam żadnych jednostek. Barbarzyńcy zaczynają zagrażać moim robotnikom.

Tura 130

Ulepszony z rydwanów Jeźdźca kończy jedne z czterech słoni ocalałych po bitwie pod Mumbai.

Tura 134

Zamykam pierścień wokół Delhi. Ghandiemu zostały tylko dwa słonie oraz katapulty w samej stolicy.

Barbarzyńskie sentinely zagrażają usprawnieniom terenu wokół Troyes, obecny tam jeden sentinel nie poradzi sobie, ściągam jeźdźców z frontu.

Tura 136

Katarzyna wypowiada wojnę Izabeli.

Tura 137

Gdy już myślałem, że na kontynencie pokój zapanuje, Wilhelm zaatakował dawnego sojusznika w wyprawie irokeskiej, to samo zrobił Ramzes i Sejong (ktoś musiał wydać na to dużo złota). Izabela w odpowiedzi na to... wypowiada wojnę Ghandiemu, co jest wynikiem pewnie dawnych obietnic.

Tura 139

Wyprawa Liburny na zachód przynosi mi odkrycie Ameryki.

Ameryka akurat kończy Angkor Wat, ktoś inny kończy Petrę.

Znów popełniam błąd i tracę przy oblężeniu Delhi włóczników.

Tura 141

Hiawatha wchodzi w średniowiecze.
    Liburna, która odkryła Waszyngtona odkrywa teraz Aleksandra.

Tura 143

Znów przerywam oblężenie Delhi, nie jestem wstanie wytrzymać bez strat ostrzał ze stolicy, wycofuję wojska.

Wchodzę do średniowiecza.

Tura 144
    Wielki Majański Prorok konwertuje moją stolicę...

Tura 145

Rozpoczynam ostateczne oblężenie Delhi.

Tura 146

Podpisuję umowę naukową z Senjongiem.

Tura 148
    Upadek Delhi to kwestia czasu. Pacal, który również prowadzi wojnę z Ghadim przychodzi mnie wspomóc... Na szczęście nie jest w stanie mi ukraść miasta.

Jednocześnie konwertuje mi kolejne miasto. Coś czuję, że będziemy mieli wkrótce wiele kwestii do omówienia...

Tura 150
    Ibn Battuta kończy swoje wielkie dzieło najsilniejszych militarnie cywilizacji na świecie.

1. Waszyngton 3080
    2. Aleksander 3029
    3. Hiawatha 2179
    4. Pacal 1929
    5. Ramzes 1823
    6. Katarzyna 1800
    7. Sejong 1600
    8. Wilhelm 918
    9. Izabela 859
    10. ja 529
    11. Ghandi 249

Nie jestem ostatni - Hurra!

Izabela zamyka jeden z frontów, podpisuje pokój z Aleksandrem. To pewnie on był przyczyną jej klęski w poprzedniej wojnie. Nie znałem go, to nie wiedziałem, że on też ją ciśnie z zachodu.

Tura 151

Podbijam Delhi i odsyłam w zapomnienie Ghandiego.

Podsumowując wojnę straciłem około 6 jednostek, dwóch wojowników, dwóch łuczników kompozytowych i dwóch włóczników. Żadna z tych strat nie jest uzasadniona, bo jako agresor to ja wybierałem miejsce i czas. A czasu miałem dużo. Dlatego wojna ta na pewno nie jest wielkim sukcesem. Aczkolwiek lepiej ją było wygrać z takimi stratami, niż nie zaczynać jej wcale. Przy czterech miastach byłbym skazany na wegetację, a tak to wciąż jestem rozgrywającym.

Jak pokazuje demografia, mam najliczniejszą cywilizację. Nie uważam abym, tracił bardzo w naukach. Mam własną religię, o którą co prawda muszę walczyć z Pacalem. Ale powinno mi się udać, bo Pacal generalnie jest daleko ode mnie.

Pytanie co dalej. Dalej w głębi kontynentu dyplomacja będzie trudniejsza, bo bardziej chaotyczna. Cieszy że znalazłem tak szybko Amerykę i Grecję, obie civki są strasznie mocne militarnie, dobrze będzie mieć z nimi dobre stosunki.

---------------------------------------------------------------------------------
    PS Dziękuje wszystkim za repy, ale ostatnio reputacja się zdewalualizowała i jeśli chcecie, żeby ten AAR nie zakończył się przed wcześnie jak reszta moich
    AARów to piszcie komentarze. Nawet takie życzące mi szybkiej porażki, będą mile widziane.

4. finker

Odcinek Trzeci​

Bogactwo jest jak miecz, który w rękach nieudacznika i głupca, potrafi wyrządzić więcej szkód niż pożytku.​

Sytuacja geopolityczna na świecie.

W poprzednim odcinku dowiedzieliśmy się, że najsilniejsza na kontynencie Izabela, tak niefortunnie prowadziła wojnę, że mimo przewagi technologicznej nie wygrała wojny z Irokezami. Osłabiła się na tyle, że zaraz stała się celem ataku Holendrów i Egiptu. Jej losy niech będą motywem przewodnim tego pewnie nudnego dla czytelników odcinka.

Francja po zbrojnej aneksji Indii, stała się na krótko najliczniejszą i największą terytorialnie cywilizacją na świecie. Jednak wojna przetrzebiła mocno armię, utrzymywanie małej armii jednocześnie poszerzając w jakikolwiek sposób granicę to doskonały sposób na harakiri. Dlatego w następnym okresie postawiłem na rozbudowę armii i floty. Tak aby siła militarna nieznacznie odbiegała od średniej światowej. To raczej powinno zapobiec atakom z każdej strony.

Wyznaczając jakiekolwiek cele należało się zorientować w sytuacji geopolitycznej. Poszukać i zaplanować miejsce na przyszłą ekspansję.

Na wschód od Francji, jest mała wysepka, na której wcześniej widziałem barbarzyńców, wysepka jest na tyle daleko, że jej zajęcie nie powinno zaszkodzić stosunkom z Koreą. A te są wyjątkowo ważne, bo obaj nie jesteśmy zadowoleni z istnienia Majów. Korea i Majowie już mieli wojnę w swojej historii, tak więc na tym antagonizmie będzie można skorzystać w przyszłości. O Majach wiem, że próbują zdominować religijnie kontynent. Koreańczyk stworzył buddyzm, ale Majowie zalali go swoim szyizmem. Ponad to Majowie mimo wielu miast mają najmniej na świecie mieszkańców, co źle im wróży, bo kluczem do postępu technologicznego są właśnie mieszkańcy. W tej dziedzinie z kolei prym wiedzie, ich sąsiad z południa. Więc czas gra na korzyść Korei. Dodatkowo Majowie na północy sąsiadują z kilkoma civkami, a Korea ma chyba tylko morze wokół siebie.

Na wschodzie kontynentu jest Ramzes, który choć ma silną armię, to wciąż tkwi w erze klasycznej, co nie mówi dobrze o jego postępie technologicznym. Za nim na wschód wiemy tylko o Katarzynie, która wciąż miesza się do innych civek (to ona namówiła mnie na atak na Indie), ale sama jest całkiem daleko od innych. Katarzyna jako jedyna ze znanych mi civek rozwinęła maksymalnie politykę społeczną w dziedzinie Honoru (militarną).

W centrum kontynentu jest Wilhelm ze swoimi trzema miastami. Jeśli nic się nie zmieni to on będzie kolejną civką, która sąsiedzi rozbiorą. Ja sobie ostrze ząbki na Rotterdam, który jest enklawą na południe od Mumbai. Ale sam wolałbym rozbioru nie wszczynać, bycie prowodyrem nie służy dyplomacji. Poczekam na innych, którzy przestaną lubić Wilhelma.

Na północ od Holandii jest Hiszpania, która jest pomiędzy Aleksandrem i Irokezami. Irokezi urośli do rangi cesarstwa. Liczny naród z mocną ekonomią. Grecja z wojowniczym Aleksandrem na czele, to nie jest mój ulubiony sąsiad. Hiszpania skazana jest na śmierć, mimo że w początkowej fazie gry wzbudzała mój strach.

Na zachód od naszego kontynentu jest dość blisko kolejny. Póki co wiem, tylko o istnieniu Ameryki tam, Waszyngton nie jest do mnie przyjacielsko nastawiony, zgaduję, że zdążył się zaprzyjaźnić z Ghandim, zanim go załatwiłem.

Tura 151

Wysłana ku wyspie na morzu wschodnim trirema donosi o niesamowitej okazji. Obecni tam barbarzyńcy złapali osadnika. Jeśli szybko podeślę tam jakiegoś horsemana to zgarnę łatwy łup, a na wysepce postawię miasto. Jakiegoś szału nie będzie, ale kadzidła się bardzo przydadzą.

Tura 152

Koreańczyk bodajże jako pierwszy wszedł do renesansu, dzięki temu dostałem pierwszego szpiega. Mr. Dupont jedzie na przeszpiegi do Madrytu. Hiszpania dobrze stała z naukami, a raczej nie groźny jest jej gniew za szpiegowanie.

Tura 154

Irokezi i Majowie namawiają mnie do krucjaty przeciw biednej Izie. Dziękuje, ale postoję.

Rozpoczynam walkę z szyizmem, usuwam tą herezję inkwizytorami a szerzę konfucjanizm mnichami (misjonarzami). Dobrze, że wybrałem dogmat, który zmniejsza o połowę ich koszt. Jestem wystawić inkwizytora lub mnicha co 7 tur.

Tura 158

Jeźdźcy już są zwodowani w drodze na wyspę. Trirema ostrzeliwuje barbarzyńskich mieczników.

Tura 135

Popełniam błąd, Izabela prosi o deklarację przyjaźni, zgadzam się, a w następnej turze po kolei odwiedzają mnie przywódcy, którym podpadła Aleksander, Hiawatha, Katarzyna, Wilhelm, Waszyngton i Pacal... nie ma to jak być nonkonformistą w dyplomacji.

Tura 159

Minął pewnie okres rozejmu i Irokezi wypowiadają wojnę Izabeli. Moi zwiadowcy już są niedaleko Madrytu, zaraz zobaczę jak przebiegają działania obronne.

Tura 161

No ładnie to wygląda, nie powiem. Widać jak mądrze Irokez dwoma generałami wybudował w poprzedniej wojnie dwie twierdze nieopodal Madrytu. Mądry to był ruch, pewnie pomógł mu nie przegrać.

Tymczasem na południu jestem już o krok od przejęcia horsemanem wysepki, gdy do zabawy wtrąca się Senjong. ***** no nie!

Tura 162

Już był w ogródku, już witał się z gąską... Ciekawe jest zachowanie barbarzyńców, którzy pewnie z mojego powodu (zbytnio ich natłukłem triremą) nie zaatakowali bezbronnego osadnika koreańskiego.

Mr. Dupont wykrada technologie Izabeli, z dwóch do wyboru, wybieram obróbkę metalu, będę miał dostęp do węgla.

Tura 163

Pacal wypowiada wojnę Izabeli i proponuje mi umowę technologiczną. Długo się zastanawiam. Z jednej strony umowa to co mnie cieszy, z drugiej strony Pacal to nie jest mój kumpel na dłuższą metę. Ale zgadzam się. A niech tam, czy on będzie miał jedną naukę do przodu czy nie, to już będzie małe zmartwienie. Ważne, żebym ja odrabiał do reszty straty. Może nie wybuchnie między nami wojna w ciągu 30 tur i umowa nie zostanie zerwana?

Tura 164

Liburna wysłana na zachód zajrzeć Waszyngtonowi za kołnierz donosi o jednostkach strzeleckich, jakie posiada Amerykanin. Dobrze, że dzielą nas setki kilometrów wody.

Tura 165

Do tej pory Izabela, dzielnie swoimi kusznikami się opierała, ale właśnie wypowiedział jej wojnę Aleksander.

Poznajemy Anglików, choć są niebezpiecznymi rywalami, to lubię Elżbietę i tą jej królewskość w mowie.

Tura 167

Wyprawa w celu skolonizowania wysepki na południu się nie udała, ale za to na kontynencie do z góry upatrzonego miejsca dociera osadnik. Udało się!

Po chwili to miejsce wygląda tak. Mam zapewniony dostęp do złota, a miasto na wzgórzu i twierdza obok być może odegrają ważną rolę w wojnie z Pacalem. Co prawda wydarte tereny Genui powodują jej niezadowolenia, ale kto by się nią przejmował.

Tura 168

Wilhelm okazuje się, też nie jest zadowolony z nowego miasta, odpowiadam niegrzecznie. Niech przygotowuje się do ochłodzenia stosunków.

Pacal wciąż spamuje mi miasta Wielkimi Prorokami, niech ktoś mu coś powie w końcu!!!

Tura 169

Liburna, która znalazła Anglików, teraz znalazła Austriaków.

Tura 170

W Paryżu urodził się Wielki Artysta namawiam go do zbudowania punktu krajobrazowego (? Landmark).

Nie przedłużam umowy o otwartych granicach z Pacalem. Ale jego szyiccy prorocy wciąż mi łażą po kraju. Do cholery jak ich powstrzymać?

Do wojny przeciw Izabeli dołącza się Waszyngton, chyba tylko ja zostałem jej sojusznikiem... coś mi to z historii przypomina, jakiś rozbiór, jakąś Turcję...

Znowu nowa cywilizacja, tym razem odnalazł ją zwiadowca na naszym kontynencie, Ramkhamkaeng z Syjamu zabunkrował się na północnym wschodzie, za daleką Rosją.

Tura 171

Tuż przed upadkiem Madrytu mój szpieg kradnie drugą technologię, wybieram mechanikę, najwyższa pora zmodernizować trochę armię, ulepszę łuczników do kuszników.

Zabieram Mr. Duponta z Madrytu, dalsza tam obecność jest bez celowa. Oprócz Irokezkich wojowników, jest tam już kawaleria aleksandryjska. Szpiega wysyłam do Amsterdamu, zobaczymy co piszczy w Holandii.

Zaczyna się, Aleksander stwierdza, że mój sojusz z wolnym miastem Mombasa na południu, to wchodzenie z butami w jego strefę wpływów, co za bezczel, co za buc! Ale ma armię, a ja nie, grzecznie go przepraszam...

Tura 174

Poznaję Sulejmana, tym razem to on mnie odnajduje. Imperium Otomańskie znajduje się na południowej półkuli, poniżej Ameryki.

Tura 175

Ibn Battuta melduje jak się ma sprawa zadowolenia w poszczególnych cywilizacjach. Ekhm...

1. Aleksander 75 zadowolenia
    2. Waszyngotn 45
    3. Sejong 45
    4. Wiliam 42 (oż kurde, Wiliam a nie Wilhelm, ale błąd... )
    5. Ramzes 39
    6. Izabela 35
    7. Ramkhamkhaeng 33
    8. Sulejman 32
    9. Katarzyna 32
    10. Elżbieta 31
    11. Maria Teresa 30
    12. Pacal 27
    13. Hiawatha 23
    14. Ja -3....

Poziom trudności imperator, w całej okazałości...

Tura 176

Z czym nie dał sobie rady Wiliam i Ramzes, a potem Hiawatha poradził sobie Aleksander.

Kończę tym wydarzeniem odcinek. Upadek Hiszpanii, to będzie moment zwrotny. Do tej pory wszyscy się zjednoczyli aby ją pokonać, pytanie teraz jak się rozładuje napięcie nagromadzone w tej wojnie.

Aleksander na pewno nie zatrzyma się. Jak widać w tabelce wyżej ma dużą nadwyżkę, zadowolenia, ma gigantyczną armię i jest wojowniczy. Pytanie czy pójdzie na Irokezów czy na Wiliama, jeśli to drugie, to wkrótce będziemy sąsiadami, a to może się skończyć tragicznie...

Pacal też nie jest zbyt bierny, rozciągnięty jest przez cały kontynent. Wydaje się być łatwym celem. Jest za dużo możliwości ja będę się na razie starał powolutku rozbudowywać, a na jakiejkolwiek wojnie coś ugrać dla siebie. Raczej małe szanse, aby któryś z sąsiadów zdecydował się na mnie napaść, a nawet jeśli to jestem w stanie sobie z nim poradzić, czy to z Pacalem czy z Wiliamem. Zresztą zobaczymy w następnych odcinkach.

A propos dziękuje za pozytywne przyjęcie tego AARa, jak widzicie rozgrywka w tych ustawieniach i na tym modzie jest interesująca. Grunt to dobrze zacząć i nie dać się rozwalić w pierwszych turach.

Następny odcinek pewnie dopiero po weekendzie, niestety.

Na osłodę demografia.

5. finker

Odcinek Czwarty​

Świat wspiera się na czterech filarach. Na naukach mądrych, na sprawiedliwości wielkich, na modlitwach prawych i na waleczności dzielnych. Ale to wszystko jest niczym bez władcy znającego sztukę władania.​

Po zakończeniu cywilizacji hiszpańskiej na naszym kontynencie nastał pokój. Pokój ten nie zatrzymał jednak zbrojeń i ekspansji. Wolnego od słupków granicznych miejsca na ziemi zaczęło szybko ubywać. Kto nie miał już miejsca na kontynencie eksplorował morza i zasiedlał wolne wysepki. Wraz ze rozwojem miast, te zajmowały coraz większe przestrzenie wokół siebie, powodując lokalne konflity graniczne. Najsilniejsze cywilizacje nie miały innego wyjścia jak zaatakować słabszych. Wojna była pewna, nie było pewne tylko kiedy i kto będzie następną ofiarą.

Moja Francja wówczas była największyą terytorialnie, bardzo liczną i dość bogatą cywilizacją. Niezadowolenie jednak bardzo cisnęło kraj, nie pozwalając jej rosnąć. Uznałem za priorytet poprawić warunki szczęśliwego życia w państwie. Drugim priorytetem było utrzymywanie nowoczesnej i silnej armii. Trzecim priorytetem było eksplorowanie ziemi. Szukałem nowych cywilizacji, które mogły mieć surowce luksusowe. Dodatkowo warto było szukać bogatych wysepek wartych skolonizowania.

Tak też w 179 turze, mój Galeas, średniowieczny okręt specjalizujący się w ostrzeliwaniu wrogich okrętów, odnalazł wysepkę na południe od Ameryki i na zachód od Paryża.

Choć wyspa była zaledwie kilka tur żeglugi od kontynentu, to dzielił ją ocean. A tego we wczesnym średniowieczu nie byłem wstanie pokonać, tak więc żegluga do niej trwała kilkadziesiąt tur.

Wyspa otoczona była rafami i ławicami ryb, gwarantowała duże zasoby żywności, na samej wyspie był kamień i węgiel oraz marmur, luksusowy surowiec, do którego nie miałem dostępu.

Wysepka szybko na wysoką pozycje na liście priorytetów. Pamiętałem wyścig z Koreańcem o wysepkę na wschodzie. Tak więc szybko zdecydowałem się wyprodukować w stolicy osadników.

Jednocześnie szykując się do wojny, zdecydowałem się ochładzać stosunki z Holendrami. Nie przedłużyłem deklaracji o przyjaźni oraz odmówiłem umowy o otwartych granicach.

Tura 182

Mój arcyszpieg Dr. Dupont wykradł kolejną naukę z Amsterdamu. Wybrałem rycerstwo. Różnica między rycerzem a horsemanem, jest niebagatelna.

Tura 186

Odkryłem architekturę. Była mi potrzebna z kilku względów. Po pierwsze potrzebna jest do odkryć w dziedzinie nauki i żeglugi oceanicznej. Drugi wzgląd jest taki, że jak dotąd nikt nie zbudował Kaplicy Sykstyńskiej, a ja dzięki skompletowaniu drzewka Wolności w polityce wewnętrznej dysponowałem Wielkim Inżynierem. Chciałem zbudować ten cud przy jego pomocy. Przy okazji jako czwarta cywilizacja wszedłem do renesansu.

Tura 188

Udało się, zbudowałem Kaplicę Sykstyńską. Cud ten zapewnia premię do kultury we wszystkich miastach, bonus ten w połączeniu z moim francuskim +3 do kultury w każdym mieście daję możliwość mimo wielkiego państwa w miarę szybkiego rozwoju kulturalnego.

Maria Teresa proponowała deklarację o przyjaźni, odmówiłem jej, gdyż kilka tur wcześniej dostałem kilka wiadomości o tym, że inne, nieznane mi jeszcze cywilizację znieważają ją. Lepiej nie narażać się nikomu dla Marii Teresy.

W tej samej turze zaczęło się spiskowania na kontynencie. Hiawtha jeden z pogromców Hiszpanii namawia mnie do ataku na Ramzesa. Oczywiście nie jestem zainteresowany, ale tym samym zaskoczony, że Ramzes jest jego celem. Muszę się zorientować w sytuacji, bo jak widać coś mi umknęło.

Tura 189

Minęło 7 tur i Dr. Dupont znów staje na wysokości zadania, tym razem wybór jest skromny, wzmocnione kadłuby już sam wynajdowałem, musiałem zdecydować się na gildie.

Wracając do szykującej się wojny Irokezko-egipskiej. Popatrzyłem na mapę i zobaczyłem tylko trzy miasta Ramzesa, ulokowane pomiędzy Rosję, Majów i mnie, a Irokezi daleko na północy. Czegoś mi tu brakowało. Jakiś kolor zółty spozierał z mgły wojny na północy, rozkazałem się zwiadowcom się tam skierować.

Tymczasem zwiadowcy eksplorujący terytorium Irokezów zobaczyli taki to spektakularny widok. Na południowy zachód od stolicy Onondagi na górze wzniesiono Machu Picchu. Pięknie się prezentuje.

Tura 190

Szykując się podjęcia jakiś działań w kategorii zdecydowane ruchy dyplomatyczne. Przepytuję doradce wojennego o siły wojskowe poszczególnych cywilizacji.

Armie, która by nas zmazały z mapy posiadają
    Ameryka, Anglia, Grecja i Irokezi
    Armie silniejsze, ale nie na tyle żebyśmy nie sprawili im problemu mają
    Ottomani, Rosja, Korea, Egipt i Majowie.
    Armię taką jak my, mają
    Holendrzy i Austria
    Słabsi od nas jest Syjam.

Nie jest tak zle!

Tura 191

Wraz z odkryciem Carvel hulls okazało się, że Wilhelm nie jest już w posiadaniu nauki jaką mógłbym od niego ukraść, przenoszę szpiega do Tebów, stolicy Ramzesa. Zobaczymy, czy tam się czegoś ciekawego dowiem. Ewentualne reperkusje z powodu szpiegowania są mało istotne, gdyż dni Ramzesa i tak są już policzone.

Kolejny zwiadowca donosi o misjonarzach Majów kierujących się do Syjamu. To robactwo jest wszędzie. Niech drzwi ścisnął tego zafajdanego teokratę Pacala.

Przezornie nie podpisuję deklaracji przyjaźni z Ramkhamhaengiem, jest słaby, więc zły z niego materiał na sojusznika.

Tura 194

Zwiadowcy odkryli właśnie cel przyszłej wyprawy Hiawatthy. Ramzes ewidentnie się pomylił zakładając Elephatine oraz zdobywając wolne miasto Ałma Atę, tak daleko od stolicy i tak blisko Irokezów. Irokezi wypowiadają wojnę Egiptowi. Czas pokoju na kontyncie trwał całe 18 tur!

Z tej okazji podglądam demografię. Chyba mogę powiedzieć, że dzięki rozsądnej polityce wewnętrznej i zewnętrznej, mądrym inwesytcjom zajmuję wysokie miejsce na świecie.

Terytorialnie wygrywam, ale to na nic się nie przekłada tylko na punkty, o niczym to nie świadczy, ważniejszy wskaźnik to liczba ludności, a tu zajmuje tylko, lub aż trzecie miejsce (jeśli wziąc pod uwagę poziom trudności.
    W ilości produkowanej żywności czwarty a w produkcji towarowej drugi. We wszystkich tych trzech kategoriach prowadzi Irokez. Prawdziwy lider świata. Zaledwie w ilości bogactwa, wyprzedza go Elżbieta.

W nie ekonomicznych kategoriach Francja wygląda dobrze. Wręcz bardzo dobrze, jestem bardzo zadowolony z trzeciego miejsca w czytelnictwie, które w zasadzie informuje o tym jak innowacyjny jest mój kraj, na pewno dużo w tym zasługi Dr. Duponta, który ukradł mi w sumie już chyba 5 nauk.

O dziwo prowadzę w kwestii zadowolenia, ale nie mam złudzeń jest to chwilowe. W bardzo istotnym wskaźniku wielkości armii, wciąż zajmuje dolne miejsca w tabeli. Ale nie mam abicji mieć więcej na razie. Zbyt droga to by była zabawa. Wystarczy mi tyle dopóki nie podpadnę nikomu pokroju, Waszyngtona, Aleksandra czy Hiawatthy.

Tura 195

Kolejny podżegacz, tym razem Sejong namawia mnie do napadu na Pacala. Długo się zastanawiam. W sumie to jest mój wróg i wojna w sojuszu z Sejongiem przeciw Pacalowi, to dobry pomysł. Z drugiej strony, na pewno komuś się to nie spodoba, wciąż nie wiem co szykuje Aleksander, a i William mógłby się opowiedzieć przeciw mi jak coś mi nie pójdzie z Pacalem.

Myślę i myślę, ale zgadzam się. Ale za 10 tur.

Dr. Dupont zaraportował z Egiptu, że prześcignęliśmy ich w badaniach, każę mu się skierować do Palenque, stolicy Majów.

Tura 196

Pacal nie świadomy intrygi uknutej przeze mnie i Sejonga, namawia mnie do wojny z Ramzesem. Pacal nie ma jaj, chce napaść Ramzesa, który już jest w trudnej sytuacji i jeszcze w dodatku szuka sojuszników. Sic!

No i już wiem co będą przez następne tury robić Holender i Aleksander, oni się zajmą sobą.

Grecja wypowiada wojnę Holandii, czyli Aleksander obiera ścieżkę na południe, ku mojej Francji. Będę musiał pilnie obserwować konflikt, bo nie omieszkam wbić Holendrom noża w plecy i zająć ich enklawę Rotterdam, który mi się prawnie należy! Poza tym następnym celem będę pewnie ja, więc warto prewencyjnie zająć Groningen położone w bardzo górzystym terenie, łatwo będzie się tam bronić. No i fajnie było zająć bogaty Amsterdam, ale to już może być ponad moje siły. Wszak ja zaraz będę walczył na innym froncie z Pacalem.

Tura 197

Odkrywam bardzo ważną naukę. Astronomię od tej pory moje morskie jednostki mogą pokonywać lód i oceany. Niezwłocznie wysyłam osadników na wysepkę z marmurem, którą odkryłem na początku tego odcinka, dzięki temu, że popłyną w poprzek oceanu, a nie naokoło zaoszczędzą kilkanaście tur żeglugi.

Odkrywam Francję Napoleona, coś musiałem popsuć w ustawieniach i jego też ustawiłem :) Na szczęście Napoleon już długo nie pozyje, Chartres to jego ostatnie miasto.

Tura 198

Kolejna ofensywa majańskich innowierców, choć przez ostatnie tury miałem spokój i mój konfucjanizm zapanował w sercach i duszach moich poddanych, to teraz znów mi mącą Majowie. Naliczyłem czterech wielkich proroków na terytorium mojej Francji. Tak się cieszę, że za parę tur im wypowiem wojnę i ich radosne podróże się skończą.

Tura 199

Dr. Dupont dotarł do stolicy Pacala, ale ten miał pecha, naprawdę wielkie gratulację, że z powstając w takiej dziurze, cywilizacja dożyła tak późnych czasów i jeszcze stworzyła najsilniejszą religię na świecie. Palenque liczy sobie tylko 6 mieszkańców, dla porównania mój Paryż 13 a Delhi 15. Zresztą widać na screenie, żałosne miasto jak na stolicę, ale za to w jednym bije mnie na głowę, produkuje więcej wiary niż ja w całym państwie, jego 19 z Palenque wobec moich 16 z siedmiu miast.

Nakazuje Dr. Dupont przeniesienie się do Tical, to jest najliczniejsze miasto Majów, stąd powinniśmy szybciej coś ukraść.

Tura 200

Oczom moim ukazuje się lista najbardziej produktywnych cywilizacji na świecie, pozwolę sobie tylko poinformować, że prowadzę... a co!
    Na drugim miejscu jest Irokez, a potem Aleksander. Moi wrogowie William jest 17, a Pacal jest na ostatnim miejscu (19) z ponad czterokrotnie mniejszym wskaźnikiem. Wojna z nim powinna być łatwa, ale jestem pewien, że może on za wiarę kupować jednostki, więc on nie potrzebuje wielkiej produkcji aby wystawić wielką armię.

Katarzyna teraz namawia mnie do wojny z Ramzesem, grzecznie odmawiam.

Tura 201

Anglia wraz Amerykanami atakują Sulejmana. Ot taka ciekawostka praktycznie bez wpływu na moje obecne poczynania.

Tura 204

Kolejne miasto skonwertowane przez Majów.

Kolonizuje wyspę o której była mowa. Zakładam Rouen.

Wykorzystuję zebraną kulturę na powołanie polityki społecznej, profesjonalnej armii. Maleje o jedną czwartą koszt utrzymania jednostek oraz o połowę koszt ulepszenia ich, dzięki temu oszczędzam ponad 500 złota i upgraduje
    horsemanów do rycerzy, katapulty do trebuszów , łuczników do kuszników, teraz moja armia jest znacznie nowocześniejsza. Do czasów prochu nic jej nie zagrozi.

Jestem teraz w posiadaniu
    3 kuszników
    6 mieczników
    4 rycerzy
    1 horsemana
    3 trebusze

Sytuacja międzynarodowa.

Toczą się trzy wojny. Jak dotąd bez zmian terytorialnych.
    Egipt został zaatakowany przez Irokezów.

Aleksander napadł na Williama.

Sulejman został zaatakowany przez Anglików i Amerykanów.

6. finker

Odcinek Piąty. Specjalny. Część 1​

Przeciw Francuzom i widły stają w szeregu​

Tura 205

Sejong wypowiada wojnę Pacalowi a w następnej turze prosi mnie o uhonorowanie paktu o agresji. Oczywiście jestem przygotowany wypowiadam wojnę Majom.
    Powtórzę moje oczekiwania wobec wojny, zajmuję okupowane przez Majów miasto Utrecht, podbijam młode miasto Coba leżące po mojej stronie gór. W miarę możliwości potem podpisuje pokój i uderzam na Holendrów dokonując z Aleksandrem ich rozbioru. Czy mi się to uda? Zobaczymy.

Tura 206

Wyskakuje ciekawy event. W Tours koloseum jest odwiedzane przez wielkie tłumy, doradza mi się zainwestować 150 złota i przekuć to na wzrost zadowolenia lub kultury, jednak ostatnie złoto poszło na modernizację armii, więc zlecam zająć się tym burmistrzowi i mam tylko mały wzrost złota z tego budynku.

Majowie prowadzą wojnę na dwa fronty, mój front jest dla nich drugorzędny. Ważniejsza jest batalia z Koreą. Ja swój front z dzielę na północny pomiędzy miastami Utrecht i Avignon i wschodni z miastem Coba.

Nie spodziewam się dużego oporu przeciwnika, ale staram się rozsądnie dysponować jednostkami wszak nie mam ich aż tak dużo. Niebagatelne znaczenie ma to, że odkąd jesteśmy w stanie wojny z mogę atakować jednostki misjonarzy i proroków Majów, nie jestem już taki bezbronny w kwestii religii.

Na północy
    Oddziały 6 mieczników mają sforsować obronę miasta przy pomocy 3 kuszników pod dowództwem generała.

Na wschodzie
    Niesamowicie silni rycerze, mają wykorzystać teren równinny i rozbijać w pył wszystko co się pojawi na równinach wokół Coby, w tym czasie dwa trebusze, mają prowadzić ostrzał ze wzgórz otaczających miasto.

Obiecany gameplay. Niestety bez narracji. Traktujcie to na razie jako dodatkowy materiał, a dla wszystkich, którzy nie mieli okazji pograć w civkę, mają okazję popatrzeć jak to wygląda.
    Moja tura okrojona o zarządzanie civką.
    [video=youtube_share;yzkbRRtzwuM]http://youtu.be/yzkbRRtzwuM[/video]
    I tura przeciwnika
    [video=youtube_share;MSoftROmawc]http://youtu.be/MSoftROmawc[/video]

Tura 207

Front północny

Majowie wokół Utrechttu zgromadzili całkiem pokaźną ilość strzeleckich jednostek, ale w tej turze moi miecznicy niszczą jedną z trzech obecnych kuszników. Tych mieczników na których skupił się ostrzał Majów wycofuję do Avignon, podprowadzam pod miasto trzebusze. Na razie jest dobrze, rozwijam natarcie.

Front wschodni

Wysunięci rycerze, odnajdują dwie katapulty wroga tuż za Cobą, wsparte levimi. Kusznik w samym Coba również jest. Całkiem pokaźna obrona. Do tego tylko dwóch rycerze są dostatecznie blisko aby dokonać ataku, wycofuje ich a na pozycje strzeleckie wprowadzam trebusze.

Carrack, który w założeniu miał eksplorować ocean za Koreą, opłynął jej półwysep i płynąc wzdłuż brzegu na północ na trafił na dwa carracki Majów oraz małe miasto Majów na wysepce. Wycofuje stamtąd mój okręt.

Materiał filmowy z tury 207 mojej i przeciwnika. Mój głos jako narratora można usłyszeć w turze przeciwnika.

[video=youtube;Ar3pI-ASEkI]http://www.youtube.com/watch?v=Ar3pI-ASEkI[/video]
    Tura przeciwnika

Tura 208

Zabijam ostatniego Wielkie Proroka Majów na moim terenie, w końcu mogę zacząć odbudowywać wiarę w konfucjanizm wśród Francuzów.

Od tego momentu szczegółowe informację na temat działań wojennych będą mówione na filmach a opisy screenów będą bardziej skrótowe. Nie chcę mi się pisać tego co można usłyszeć.

Tura moja i tura przeciwnika

Podsumowanie. Na północy posuwam się na przód, ale rozwijając natarcie spotykam kolejne jednostki Majów, trudny teren bardzo ułatwia obronę Utrechtu.

Na wschodzie, moich rycerzy jest za mało, a Majowie się rozsądnie poustawiali, ciężko ich ugryźć.

Wojny na świecie. Wojna Grecji z Holandii nabrała rumieńców, bliski upadku jest już Amsterdam. Za to Egipsko-Irokeski konflikt jest w całkowitym zastoju.

Tura 209

Odkrywam stal. Dostęp do tej technologii pozwoli mi na ulepszenie mieczników do ciężkozbrojnych, doskonałych jednostek pancernych.

Tura moja.

Front wschodni śmiały wypad rycerzy kończy żywot levich. Gdzieś znikają liczne katapulty Majów, zapewne zostały zabrane na Front Poludniowy, gdzie Pacal walczy z Sejongiem. Pojawiają się za to pogromcy rycerzy pikinierzy, uciekam przed nimi.

Front północny, kończę kuszników i wprowadzam jednostki w zasięg ostrzału z Utrechtu. Od tej pory północny front będzie bardzo krwawy dla Francji.

Tura przeciwnika.

W stratach jak dobrze liczyłem jest 2 do jednego dla mnie.

Tura 210

Tura moja

Podsumowanie

Front północny

Strata miecznika nie powstrzymuje mojego natarcia, na wschód od miasta rozwalam mu katapulty, inne dwie jednostki ciężko ranię, sytuacja nie wydaję się taka zła.

Front wschodni.

Wycofuję się.

Tura przeciwnika

Podsumowanie

Straty 3 -2 dla mnie.

Tura 211

Aleksander podbija Amsterdam a ja nawet się nie zbliżyłem do moich celów wojnyc

Moja tura

Podsumowanie

Front wschodni

Mój odwrót sprowokował Pacala do ataku, a to pozowliło mi go skrócić o kolejną jednostkę levich.

Front północny

Kończę katapulty Majów, ale wchodząc na wzgórza odkrywam, że za nimi są kolejne. Coraz mniej jednostek mam sprawnych.

Tura przeciwnika

Kolejna strata na froncie północnym już trzeci swordsman. Już jest 4-3, na wschodnim froncie niezwykle bohaterska obrona rycerzy przecim levim. Przeżyli!

Tura 212

Katarzyna wypowiada wojne Egiptowi, który do tej pory mężnie się bronił.

A Elżbieta jako pierwsza wchodzi do ery przemysłowej...

Moja tura

Podsumowanie

Front wschodni śmiały atak rycerzy i kończę levich i pikinierów, jak dotąd bez strat, na wschodzie. Viva la Rycerz!! Coba wydaję się już pozbawiona z wspomagających ją jednostek.

Front północny

Zmuszony ciężkimi stratami wycofuję się na południe od Utrechtu, decyduje się ostrzeliwywać miasto. Upgraduje w końcu pierwszego ciężkozbrojnego. Na front dotrze za kilka tur.

Tura przeciwnika

Straty
    7-3

Tura 213

Moja tura

Front wschodni

Popełniam pierwszy błąd na wschodzi, wysyłam dwóch rycerzy na wschód, w zasadzie nie wiem po co?

Front północny

Ostrzał trebuszy i dwóch kuszników przynosi rezultat, obrona Utrechtu zniszczona w 1/3.

Tura przeciwnika

Straty
    Pierwsze straty na froncie wschodnim i to od razu najlepsze jednostki rycerzy.

7-4

Tura 214

Moja tura

Tura przeciwnika

Podsumowanie

Oblężenia Utrechtu i Coby ciąg dalszy.

Tura 215

Moja tura

Podsumowanie

Front północny

Utrecht wciąż oblegany, na wschód od miast idą ciężkozbrojni, ale z uwagi na trudny teren, tylko jeden heks na turę.

Front wschodni

Całkowity odwrót.

Tura przeciwnika

Straty

W pobliżu Utrechtu straciłem niezwykle doświadczonych kuszników

7-5

Tura 216

Urodzony w Paryżu Wielki Naukowiec funduje kolejną akademię pod Paryżem, dzięki niej moja stolica to na pewno jedno z największych ośrodków naukowych na świecie.

Ramzes zdobywa enklawę Irokezów Salamancę.

Moja tura

Podsumowanie

Na froncie wschodnim impas

Na północy

Mimo topniejących wojsk prę naprzód, Utrecht broni się resztką sił, upadek miasta jest bliski.

Straty

8-5

Tura 217

Moja tura

Podsumowanie

Front północny

Coś co w czasie gry mi umkneło, turę wcześniej widzimy Utrecht ledwo dyszący z obroną miasta 27, w tej turze już pasek życia jest pełny w połowie a obrona miasta to 32. A ja już nie mam czym strzelać. Swoisty zwrot w wojnie, nie wiem co tam się stało. Może postawił zamek, może wybrał jakąś politykę społeczną. Ważne jest, że Utrecht był już na wyciągnięcie ręki...

Tura przeciwnika

Straty

9-5

C.D.N. jeszcze za kilka godzin.

7. finker

Odcinek Piąty. Specjalny. Część 2​

Tura 218

Wieści ze świata.
    Maria Teresa z Austrii straciła właśnie stolicę na rzecz Bizancjum.

Żeglując na daleki wschód odkrywam Pekin.

Front wschodni

Podchodzę pod Cobę po długim okresie stagnacji.

Front północny

Brakuje mi oddziałów oblężniczych, zwycięstwo nad garnizonem Utrechtu znów się oddala.

Tura 219

Moja tura

Front wschodni

Po powrocie na pola pod Cobą okazuje się, że garnizon jest zostawiony sam na moją pastwę wykorzystuję to i zarządzam frontalny szturm, miasto się trzyma, ale już widać jego koniec.

Front północny

W pościgu za ostatnimi kusznikami nie będącymi garnizonem wypuszczam mocno poharatane już jednostki w zasięg miasta. Jest niebezpiecznie.

Tura przeciwnika

Straty

9-6

Tura 220

Wieści ze świata

Teodora z Bizancjum, ma niezłe wejście, poznaję ją jak akurat plądruje stolice Austrii, z miejsca dostaje mój szacunek.

Rosjanie zdobywają maleńkie miasteczko Salamanca, które wcześniej Egipcjanie zdobyli na Irokezach.

Front wschodni

Kolejna tura szturmu, Coba ledwo zipie

Natomiast na północy Utrecht ma się doskonale.

Tura przeciwnika

Straty w ostatniej turze, to rycerz i kusznik

9-8

Tura 221

Front północny

Mszczę się na kuszniku. Wygląda na to, że został mi tylko Utrecht i zgarnizowany kusznik w nim, ale to i tak za dużo na wojska jakie tam zgromadziłem. Wzywam posiłki.

Front południowy

Szturm trwa miasto pożyje jeszcze jedną turę tylko.

Straty

10-8

Tura 222

Moja tura

Front wschodni

Zdobywam Cobę! Po ciężkich walkach. W których zabiłem kilka jednostek Majów a sam straciłem dwóch rycerzy.

Front północny

Próbuje ocalić ciężkozbrojnych, ale raczej się to nie uda. Wprowadzam na pozycje strzeleckie zregenerowane trebusze.

Straty

10-9

Tracę ciężkozbrojnych jednak.

Tura 223

Wieści ze świata

Aleksander zdobywa Groningen i ciężko doświadcza Bredę.

Tura 223

Front wschodni

Odpoczynek

Front północny ostateczna rozgrywka. Utrecht został sam sobie, ale siła miasta wzrosła z początkowego 27 do 38 już, teraz to już jest potężna renesansowa forteca.

Tura 224

Front północny, ostrzeliwuję Utrecht a on mnie. Znów tracę jednostkę, tym razem mieczników.

Straty

11-9

Tura 225

Dostaję listę najbardziej szczęśliwych cywilizacji.

Większość civek ma ponad 20 szczęścia. A prowadzi Aleksander. Ciekawe jest, że przedostatnie miejsce tuż przede mną zajmuje Hiawattha z 6 punktami zadowolenia, co jest bardzo ważne, bo ukazuję, że Irokez osiągnął już maksymalny rozrost swojej cywilizacji, powinien zacząć teraz tracić. Martwi, że Aleksander jest prze szczęśliwy mimo, że zjada już kolejną civkę.

Poznaję Ode Nobunagę, Japońska cywilizacja jest średniej wielkości, więc ku smutkowi niektórych czytelników nie ona stanie mi na drodze do zwycięstwa.

Na froncie północnym oblężenie trwa, na wschodzie kończę przegrupowanie i szykuję się do ataku na kolejne miasto Majów.

Tura 226

Odkrywam proch. Daje mi to dostęp do muszkieterów, jednostki unikalnej dla mojej cywilizacji. Muszkieterzy mają ciekawy bonus, dostają 20% do siły we wrogim terytorium.

Moja tura

Front wschodni wchodzę pod miasto Tulum, po trupach kusznika, który gdzieś tam zabłądził.

Tura 227

Moja tura

Front północny - nuda

Front wschodni

Okazało się, że sie walnąłęm i z pozycji na wzgórzach nie da się ostrzelać Tulum, więc albo mogę podprowadzić pod samo miasto trebusze (samobójstwo) albo będę je szturmował bez trebuszy (samobójstwo). Bez artylerii, lub bez wsparcia z morza, nie jestem w stanie zdobyć Tulum, zarządzam odwrót.

Tura 228

Złość mnie ogarnia, nic ciekawego sie nie dzieje.

Tura 229

Kończę gałąź honoru, w dziedzinie polityki wewnętrznej. Od tego momentu dostanę pewną kwotę złota za każdą zabitą wrogą jednostkę.

Sejong podpisuje pokój z Pacalem. Nie wiem jak to jest możliwe, ale w wojnie na dwa fronty Pacal stracił zaledwie jedno miasto, Cobę. Kurde mać... Co jest?

Aleksander zdobywa resztę miast Holendrów... jeszcze nie kończy wojny, pamietać trzeba, że Ci mają jeszcze dwa miasta. Czas mi ucieka...

Tura 230

Krótkie podsumowanie sytuacji na frontach. W skrócie wycofuję się na froncie wschodnim a atakuję Utrecht.

http://www.youtube.com/my_videos?o=U&pi=0

Straty

12-9

Tura 231

Front wschodni

Ja się wycofałem, ale pokój Pacala z Sejongiem uwolnił mu mnóstwo wojska, które właśnie dotarło pod Cobę, gdy ja tam zostawiłem ledwie ciężkozbrojnego i rycerza...

Tura 232

Na północy bez zmian, ale na południu zaczyna być coraz bardziej ciekawie, popatrzcie na screeny...

Tura 233

Spotykam na morzu, galleon Majów, pierwszy taki okręt jaki spotykam, ja jeszcze ze 25 tur takiego okrętu nie będę mógł zbudować.

Front wschodni

Tak wygląda sytuacja, przed moimi ruchami

a tak po nich, przeciwnikowi zniknęło dwóch kuszników

straty

14-9

Tura 234

Front wschodni

Rozwalam kolejne trzy jednostki Majów
    Czyż nie łatwiej się broni niż atakuje?

Tura 235

Front północny

W przeddzień upadku Utrecht

Front wschodni

Sam jestem zdziwiony jak łatwo zatrzymuję ten kontratak Pacala

Zarobione pieniądze na łupach wojennych inwestuje w umowę naukową z Katarzyną.

Tura 236

Moja Tura

Tura 237

Tura 238

Zdobywam w końcu Utrecht po 32 turach!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jestem tak znudzony tą wojną, taki zły, taki rozczarowany, że aż mi z trudem się pisało te dwa ostatnie odcinki.
    to miało być szybkie efektowne zwcyięstwo, a było długie żmudne i jeśli zwycięstwo to pyrrusowe, bo aż się boje spojrzeć do demografii jak dużo straciłem na tej wojnie. Wojna teoretycznie wciąż trwa, wokół Coby wciąż wiele Majów łazi, ale swoje cele zdobyłem i mogę ją kończyć.

A co dalej?

Nie wiem czy złamałem już potęgę Majów, na pewno plan się nie powiódł bo to Korea miała zagrozić największym ośrodkom Majów, a ja zdobyłem ledwo dwa miasta, jedno miało dwóch mieszkańców a Utrecht był okupowany. Być może utrata dwóch dziesiątek jednostek wojskowych utrąci mu kark i raczej wielka cywilizacja Majów nie powstanie, ale wystarczy aby mi bruździć w dyplomacji. Pchanie się dalej na wschód jest bez sensu. Niezwykle kosztowne by to było i czasochłonne. Tulum i Palenque są otoczone górami i wzgórzami.

Za to na północy graniczę już z Aleksandrem, który wciąż nie jest nasycony i ma teraz trzy opcje ataku. Amerykanin prze morze i Irokez - obaj równie silni jak on oraz ja i Ramzes, póki ten ostatni żyje dopóty jestem bezpieczny, ale to tylko kwestia czasu zanim ten pod naporem Katarzyny i Irokezów padnie, a wtedy będzie kolejny wybór najsłabszej civki na kontynencie.

Pytanie co zrobić z Rotterdamem, czy kończyć Holendrów, militarnie to jest do zrobienia w 15 tur, 10 tur przygotowań i 5 tur wykonania, ale Holendrzy mają gdzieś jeszcze jakieś miasto i stamtąd mogli by mi bruździć w dyplomacji. Z kolei taki Rotterdam to by było bardzo bogate miasto, no i co tu dużo mówić ono leży na mojej ziemi. Muszę się zastanowić.

Generalnie nie jest źle, ale jest gorzej zanim zacząłem tą wojnę z Pacalem, przeszacowałem własne siły, a nie do szacowałem jego. Powinienem od razu wszystkimi katapultami podejść pod Utrecht i go załatwić wszystkim co mam a potem pójść na Cobę, a nie łapać dwie sroki za ogon.

Jeśli chodzi o filmiki, to wiem, że takie relacjonowanie każdej tury jest bez sensu, ale ja sądziłem, że to będzie 10tur, a nie 30!

Po drugie jest to niesamowicie czasochłonne, zuploadowałem na yt ponad 3gb danych.

Na pewno tak wojnę relacjonowałem po raz ostatni, ale to nie ostatni raz kiedy filmik się w aarze pojawia. Prawdopodobnie po każdym dłuższym okresie gry, będę na filmie podsumowywał odcinek/ki, bo tak mi będzie wygodniej, niż popełniać taki wall of tekzt pełen literówek..

8. finker

Odcinek Piąty. Część 3​

Tura 238

Z braku konkretnego pomysłu (byc może ze względu na pózną noc) na grę decyduję się kontynuować rozpoczęte dzieło.

Po podbiciu Utrechtu rozbijam kolejne jednostki Majów, za każdą mam kilkadziesiąt złota, więc trudno taką okazję przepuścić. Na tym screenie chodzi w pomarańczowo-szarych barwach kilkaset sztuk złota. Ponad to obecność Wielkiego Proroka i mijonarza przypomina mi co się stanie z moją religią jak zawrę pokój. A więc do boju na Maja!

Tura 239

Kradnę Astronomię i z miejsca mogę budować nowoczesną flotę. Nadchodzi epoka galleonów, fregat i okrętów liniowych.

Tura 241

Tak wcinam Maja i wcinam i myślę, że skoro już tak daleko zaszedłem, to zajrzę do Lamanai. To miasto jest młode i na mojej mapie go nie ma. Łatwiej mi będzie wyrównać teren w tym miejscu niż zmusić moich kartografów do zmiany mapy.

Tura 242

Dochodzę do wniosku, że jestem gotów na wojnę z Holendrem, aby "koszty dyplomatyczn" na niego był niższy zniesławiam go publicznie. Zaraz okażę się kto ma więcej przyjaciół.

Wkurzam tym olmajtiego Waszyngtona.. hmmm.. niedobrze oraz Ramkhamhaenga - trudno.

Tura 243

Sejong wchodzi w erę przemysłową, a zaraz po nim Aleksander i Katarzyna.

Po odkryciu archeologii mam dostęp do dwóch cudów świata. To onzacza, ze nie odbiegam za bardzo od najlepszych civek w naukach. Moje najbardziej uprzemysłowione miasto Mumbai potrafi każdy z nich wybudować w ciągu 10 tur, co uważam za bardzo dobry wynik. Uważam, że bardziej przyda mi się Porcelanowa Wieża i jej budowę zlecam w Mumbai. W Marsylii karzę budować Wat Phra Kaew.

Tura 244

Zgadzam się na deklarację przyjazni z Teodorą czym podpadam Aleksandrowi i Odzie Nobunadze... ta najpierw Waszyngton, teraz Aleksander - będzie się działo pózniej.

Uśmiech do uśmiechu i mamy złoty wiek Cesarstwa Francuskiego. Brakuje mi tylko konstytucji, Roberspierra i Bonapartego.

Tura 245

Długo się zastanawiam nad umową naukową z Aleksandrem, w końcu decyduje się ją podpisać.

Tura 246

Poznaję ostatnią civkę na świecie, jest to Buddica. Jej avatarek świetnie ją obrazuje, zajmuje ostatnie miejsce przed moją nieudolną kopią Napoleonem.

Podglądam demografię, w złotym wieku awansuje na 4 miejsce w przychodzie złota. Wciąż zajmuje bardzo wysokie drugie miejsce pod względem produkcji.

Ludność na 3 miejscu z trzymilionową do niemal 15 milionowej Grecji. Spadam w czytelnictwie na 4 miejsce, w naukach prowadzi Waszyngton - mój sąsiad przez morze.

Najwięcej wojska na świecie ma Aleksander jego 267 tyś wobec moich 111 tyś, te plasują mnie nieco poniżej średniej światowej.

Uważam, że jest dobrze. Head up!

Tura 247

Ładny screen, niestety nie pamiętam co moja fregata zatopiła :)

Waszyngton wyprzedza mnie o kilka tur i buduje Wat Phra Kaew, na szczęście mam wciąz szansę na Porcelanową Wieże.

Tura 248

Tura pózniej w Bostonie powstaje kolejny cud.... No comments...

Tura 249

Haha pierwsze tarcia potęg. Aleksander przekupuje leżące na archipelagu wysp nieopodal Marysylii, Colombo. Waszyngton dotychczasowy sojusznik nie będzie pocieszony :)

Chwilę pózniej oczernia drugą potęgę tym razem z drugiej strony Irokezów. Wydaję się, że buc Aleksander nie zna umiaru i pokoju.

Podbijam Lamanai i rozpoczynam naprawę tego miejsca, za kilka tur wszyscy zapomną o tym mieście.

Majowie ledwo dyszą, a Palenque leży w dolince otoczonej wzgórzami, ja dysponuję odpowiednią siłą do jego zdobycia. Nauczony doświadczeniami z oblężenia Utrechtu, mam 4 trebusze i mnóstwo piechoty - kieruję armię na stolicę Majów.
    Holender musi poczekać.

Tura 250

Po zakończonych drzewkach Wolności i Honoru, otwieram w politykach społecznych drzewko Wiedzy. Niestety lubię w tym momencie po Wolności i Honorze brać Handel, ale ucieknie mi reszta jak nie wybiorę tego boosta.

Tura 251

Persja traci stolicę na rzecz Japonii. Przy tej okazji oglądam Imperium Japońskie. Znam ten kontynent od kilkunastu tur i jak dotąd nie zobserwowałem żadnych napięc między potężną Anglią a Japonią, ale Tokio nie brzmi zbyt angielsko prawda? Ktoś chyba skreślił zbyt wcześnie Japończyka, parę wpisów wcześniej...

Tura 252

Powolutku rozstawiam trebusze na północy Palenque. Robię to bardzo ostrożnie i praktycznie bez strat.

Deklaracją przyjazni z Japończykiem podpadam Irokezowi, Katarzynie i paru innym przywódcom. Dyplomacja na tym świecie jest trochę zbyt skomplikowana aby ją wyrywkowo opisać. W następnym odcinku, postaram się te wszystkie sojusze i konflikty w filmiku opisać, bo na papierze by to kilka stron zajęło... dzieje się w każdym razie.

Tura 254

Godzina 2.28 (w prawym rogu na screenie jest zegar) a rozpoczynam oblężenie Palenque - tej nocy nie pośpię za długo i z racji póżniej pory nie zrobię nic wielkiego w grze a o tej porze, ryzyko błedów jest wysokie, ale czym jest głód, potrzeby naturalne i zdrowy rozsądek wobec syndromu "jeszcze jednej tury"...

Tura 256

Paryż właśnie zakończył budowę cudu narodowego Aklademii Nauki, wraz z trzema akademiami zbudowanymi przez Wielkich Naukowców "produkcja nauki" skacze do 116 pkt na turę. Dla porównania ledwie w 190 turze (sprzed wojny z Majami) całe imperium robiło 130 pkt. Za prawdę oświecenie panuje w stolicy Francji.

Tura 257

Kiedy świat myślał, że Aleksander skoczy do gardła Irokezom, ten wspólnie z Sejongiem napada na najsłabszy na kontynencie Syjam. Splendoru to im nie przynosi...

Tura 258

Obecnie eksplorując południe drugiego wielkiego kontynentu nie sposób nie zatrzymać się nad historią Japonii. Spróbuje pobawić się kreatywną historiotwórczość i opowiedzieć o dziejach Japonii bazując na układzie miast i na współczesnych wydarzeniach.

Japonia zrodziła się dokładnie w centrum kontynentu. Mając za sąsiadów na wschodzie Persów na południu Celtów, na zachodzie w znacznej odległości Ottomomanów, na północy bezpośredniej bliskości cesarz Francji, Napoleon i dalej bardzo ważny gracz w tej historii - Anglia.

Oda Nobunaga zdążył postawić 4 miasta. Potem wobec braku miejsca prawdopodobnie pocisnął słabych Celtów na południu, zabierając im dwa miasta. W tym momencie prawdopodobnie z północy zeszli Anglicy, przewalili się po Francji i zaatakowali Japonię, zabrali jej dwa miasta Tokyo i Satsumę. Ta nie poddała się, po uergulowaniu stosunków z Anglią, która w tym czasie zajęła się leżącymi na wschodzie Ottomanami, zaatakowała wspólnie z silnym Bizancjum Persów. Cywilizacja Perska została okrojona do jednego miasta.

Teraz Japonia mimo bardzo trudnej sytuacji w pewnym okresie wydostała się z biedy i teraz podbijając Persów i wcześniej Celtów ma bardzo bezpieczne tyły, może pokusić się na odzyskanie swych włości w wojnie z Anglikami. Pytanie czy Samuraje dadzą radę Anglii, która jako jedna z najsilniejszych civek na świecie właśnie weszła w erę przemysłową.

Tura 268

Tarcia na świecie trwają, Elżbieta buduje koalicję przeciw Odzie Nabunadze, ja jej nie pomogę. A tymczasem we własnym grajdołku.

Ostatnie chwile niepodległego miasta Majów.

Tura 272

Katarzyna jak niegdyś przeciw Indiom, teraz podżega przeciw Holendrowi, na taką okazję czekałem kilkadziesiąt tur. Zgadzam się.

Tura 274

Dwudziesty piąty screen dodany, czas kończyć odcinek.
    Początkowo starałem się podbić jeszcze Tulum, ale dość silna obrona i nie sprzyjający teren sprawił, że straciłem chyba ze dwie jednostki i się wycofałem. Niestety, ale Tulum bez wsparcia z wody nie zdobędę, a takiego wsparcia na tą chwilę nie mam. Pacal jest na morzu silniejszy. Wobec odliczajemu stoperowi, wojna z Holandią to kwestia kilku tur, podpisuje z Pacalem pokój. Może Majowie jako śreniej wielkości cywilizacja nie została zniszczona, ale jej potęga religijna na pewno tak. Teraz to ich święte miasto Palenque zacznie pracować na mój Konfucjanizm, mam wielkie szansę zdominować nasz kontynent.

Mój czas pokoju z Pacalem to dla Japończyków czas wojny. Anglia wypowiedziała im wojnę wraz z nimi Sejong, marionetka Sejong, który sam siedząc na wypizdowie atakuje każdego, którego mu wskażą pieniądze. Do tych dwóch civek dołączają Syjam, Majowie i Austria. Wszystkie te małe civki, które są tanie i nie mają już własnej linii dyplomatycznej. W każdym razie nie powinii się za bardzo wmieszać w konflikt. Ja kibicuje Japonii. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

9. finker

Odcinek Szósty Specjalny. Wideo. ​

Dla wytrwałych 22 minuty opowiadania o sytuacji geopolitycznej na świecie.

[video=youtube;Kd0AyPcV2Bk]http://www.youtube.com/watch?v=Kd0AyPcV2Bk[/video]

[video=youtube_share;ygo7R4x0Xfw]http://youtu.be/ygo7R4x0Xfw[/video]

[video=youtube_share;HBdbLkH5384]http://youtu.be/HBdbLkH5384[/video]

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie