Царство България - Carstwo Bułgarii AAR

Temat na forum 'HoI - AARy' rozpoczęty przez Sevgart, 31 Maj 2008.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Sevgart

Sevgart Targowica

Technikalia:
    Droga do wojny
    Poziom trudności: Normalny
    Agresywność: Normalna

Царство България

Rozdział I - Prolog

Wszystko zaczęło się 1 listopada, 1937 roku. III Rzesza z Hitlerem na czele wypowiedziała wojnę Belgii. Oczywiście pociągnęło to za sobą lawinę nieszczęść. Alianci wstawili się za obrońcą i wypowiedziało wojnę Niemcom, wcielając Belgię do swojego sojuszu. Fuhrer widząc łatwy cel, zaatakował Luksemburg. To nie był nawet atak. Po prostu wszedł do niego i tyle, nie stawiali oporu. 10 listopada, Bułgaria najechała Albanię. Tak, ze spokojnego kraju, zmieniliśmy się w napastników. Od Rzeszy różniło nas tylko to, że my udawaliśmy kraj demokratyczny. Rozochocony zajęciem Albanii car (27 listopada Bułgaria zmieniła się w carat) najechał Grecję. Była to także łatwa wygrana lecz jaką ceną? Zginęło około 300 młodych ludzi. Większość ledwie po szkole. Sowieci zaczęli szaleć w swojej strefie wpływów. Zajęłi Litwę i Łotwę. Polska, wydawało by się główny cel faszystowskich Niemiec ostała się do 30 marca ’39 roku. Wtedy Wielka Brytania wplątała ten kraj w II Wielką Wojnę. Państwa OSI do 30 marca to Niemcy, Czechosłowacja, Francja Vichy, Rumunia, Węgry i Włochy. Niedługo potem do tego wesołego grona dołączyła Japonia z zapędami na Stalina. 7 maja Niemcy zaanektowały Polskę, a już 12 wypowiedziały wojnę czerwonym. OŚ kontra cały świat, oczywiście wygrywa... OŚ. Bułgaria jeszcze przed widoczną dominacją w wojnie Niemców dołączyła do Komiternu, dzięki temu zajęła kilka terenów rumuńskich. Wspomogliśmy też Aliantów w walce o Francję. Najpierw pogoniliśmy faszystów pod Marsylią razem z Anglikami, a później zajęliśmy Tulon. Nie wiedzieć czemu, car wysłał wojska do Afryki walczyć z Włochami. Kampania egipska była najłatwiejsza w całej wojnie. Włoskie wojska były zreorganizowane oraz wyczerpane uciekaniem przed patrolami powietrznymi Wielkiej Brytanii. Doszliśmy aż do miasta Asuan gdy dostaliśmy informację, że armia Radziecka została całkowicie rozbita w Rumunii. Wojska fuhrera ruszyły na Bułgarię. To co zdarzyło się potem, można porównać do bohaterskiej walki Poslki przeciwko bolszewikom w 1919 – 1921. Bułgarskie dziewięć dywizji stanęło za Dunajem przeciwko połączonej armii Niemiec, Włoch, Czechosłowacji oraz Węgier, łącznie dwadzieścia cztery dywizje. Wróg przeliczył się i... został doszczętnie zniszczony. Przez chwilę wydawało się, że ten cios odwróci bieg wojny. Faszyści wycofali nieco wojsk z frontu radzieckiego i czerwoni zdobyli Moskwę. Niestety szybko musieli się cofnąć. Partyzanckie oddziały Bułgarów broniły się jeszcze na półwyspie Peloponeskim oraz na pomniejszych wyspach greckich. Kreta była nie ruszona, i miejscowi ludzie organizowali już odsiecz. Wrzesień, trzeci rok wojny. Związek Radziecki podpisuje Gorzki Pokój w Moskwie 14 dnia tego miesiąca. Zrzeka się europejskich posiadłości na rzecz Niemiec oraz wschodnich ziem na rzecz Japonii. Klęska była powalająca. Bułgaria odeszła z Komiternu. Teraz czeka co się wydarzy...

Europa, Azja i Afryka 1 października 1940 roku.Bułgaria posiada też tereny Wielkiej Brytanii w Egipcie

Carstwo Bułgarii, 1 październik 1940 r.
    Wojska Niemieckie nie zdążyły jeszcze opuścić naszych granic.​

Alianci:
    Wielka Brytania, Irak, Francja, Australia, Nowa Zelandia, Kanada, Afryka Połud., Nepal, Bhutan, Jemen, Oman, Belgia, USA, Filipiny i Liberia.

OŚ:
    Niemcy, Węgry, Czechosłowacja, Włochy, Francja Vichy, Japonia, Mandżukuo, Syjam i Afganistan

Nie zacząłem pisać od '36 bo nie wiedziałem, że tak ładnie się potoczy :p, ale za to mam nadzieję grać do 2000 roku xP. Od razu mówię, że na początku trochę pod pakowałem Bułgarię, ale liczy się treść racja :<? Pierwszy odcinek jutro.

P.S. W Sofii stoją jeszcze te jednoski z "Cudu nad Dunajem" x<.

2. Sevgart

Sevgart Targowica

Царство България

Rozdział I - Prolog

Ach tak, zapomniałem się przedstawić. Nazywam się Stanko Todorow Georgijew. Jestem Bułgarem. Służę w Piątej Armii. Aktualnie stacjonujemy gdzieś przy granicy z Jugosławią, najbliższe miasto to Tirana. Nasza armia jako jedyna w całym kraju posiada dywizjon najnowocześniejszych bułgarskich czołgów typu Hotckiss H – 39. Czołgi świetnie dawały sobie radę w walkach obronnych o Albanię. W Bułarii pojawiły się nastroje faszystowskie. Wielu ludzi widząc pogrom komunistów wręcz otwarcie propaguje te zgubne idee. Miejmy nadzieję, że nadal pozostaniemy „demokracją”. Może to udawany ustrój, ale jednak lepszy niż faszyzm.

Hotckiss H – 39

Doszła do nas niedawno wiadomość, że kilku z nas może dostać przepustkę na cały miesiąc. U oficera zebrali się chyba wszyscy wojacy z naszej armii. Przepustkę dostałem ja i moich kilku innych kolegów. Wracamy na miesiąc do Sofii! Już w pociągu doszła do nas dobra wiadomość, że w kraju zaczęto szkolenie trzech dywizji łodzi podwodnych oraz dwóch dywizji piechoty razem z brygadami artylerii. Miejmy nadzieję, że tw jednostki odciążą nas nieco na granicy z Jugosławią. Krążą plotki jakoby mielibyśmy najechać Jugosławię. Car uważa, że tamte tereny są bułgarskie, może i tak, lesz Serbów jest tam dużo więcej. Oby nie wybuchła nowa wojna, wtedy i Rzesza mogła by się w to wplątać. Wtedy nic już nas nie uratuje. Kończę już, za kilka minut mam obiad z moją rodziną. Niestety pozostał mi tylko tydzień przepustki.

Kanał Sueski, 21 listopad 1940

Dwóch żołnierzy, ubranych w jasne mundury siedziało pod wielkim baldachimem i obserwowali kanał. Byli spokojni, mimo że trwała wojna im nie groziło nic. Musieli tylko pobierać podatek od przepływających statków. Po drugiej stronie kanału siedzieli przygnębieni Rosjanie. Nie dość, że Hitler ośmieszył ich w oczach świata to jeszcze nie zdążyli podbić kanału, opłaty odbywały się po Bułgarskiej stronie. Tereny te były angielskie lecz zostały oddane do końca wojny Bułgarom we względy na ich poświęcenie. W oddali pojawił się statek, potem następny i jeszcze jeden. Cztery statki pod włoską banderą płynęły w stronę żołnierzy. Dwóch strażników leniwie wzięło karabiny i ruszyło w ich stronę aby pobrać opłatę. Tego co zobaczyli później nikt się nie spodziewał. Włosi wybiegli z transporterów i zaczęli strzelać do Bułgarskiej załogi stacji. Cztery dywizjony Włoskie kontra kilkudziesięciu Bułgarów. To była najzwyklejsza rzeź.

- Patrzcie! Tam! Na flagę kretyni! To nie jest stacja Wielkiej Brytanii, popełniliśmy cholerny błąd! – żołnierze włoscy zamarli. Zaatakowali państwo, z którymi byli w pokoju, bez wypowiedzenia wojny. Cała armia płynęła do Etiopii walczyć ze sprzymierzonymi. Stali jak osłupienie póki ich dowódca nie krzyknął.

- Jasna cholera ruszać się! Opatrzyć rannych, a zabitych pochować. Jeżeli jakiś Bułgar zginie od tej chwili wszyscy staniecie przed plutonem egzekucyjnym! Duce was pozabija!
    Z, jak potem obliczono, siedemdziesięciu strażników przeżyło tylko dwudziestu sześciu, w tym dwudziestu rannych. Był to incydent, który mógł zadecydować o tym czy wybuchnie kolejna wojna z Włochami. Jeden bułgarski i włoski żołnierz polecieli samolotem do Sofii.

Tymczasem w stolicy, w siedzibie rządu odbywała się uroczystość odznaczenia czterech generałów odznakami antyfaszystowskimi. Byli to Lukov, Zaimov, Stoichev, Toshev. Sam car odznaczał wojskowych. Pozostałe towarzystwo to byli „przyjaciele z III Rzeszy” oraz ważne osobistości Bułgarskie, Albańskie oraz Greckie. Do Bułgarii uciekało wielu Czechów i Węgrów z faszystowskich ojczyzn. Próbowali głosić swoje idee niestety bez skutecznie.

Z IQ 88 okna nie narysujesz.

Od ostatniego odcinka minęło ponad 30 dni w związku z tym AAR oczyszczam i zamykam. W przypadku chęci kontynuowania zgłoś się do kogoś z HOI Officium w celu ponownego otwarcia.
    Shogun

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie