Cypr - Ostatnia Twierdza Krzyżowców AAR

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Darker, 29 Sierpień 2005.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Darker

Darker Guest

Prolog

Upalny grudniowy dzień, Szkoła w Famaguście.
    Mimo Okresu świąt narodzenia pańskiego uczniowie w równym rzedzie podążają do szkoły. Są wśrod nich Grecy, Frankowie, Italijczycy, Niemcy, Normanowie, Ormianie, Chalcedończycy, Arabscy Chrześcijanie, Potomkowie Pierwszych Krzyżowców i Autochtonów semickich.
    Budynek ten jest biały, zbudowany z marmuru, zimnego ale świadczącego o dawnej potędze Greków. W Wejściu stoi Temida, albowiem mieścił tu się Bizantyjski sąd.

- Powiedz mi huncwocie czy wiesz dlaczego siedzimy na tej wyspie, a nie we Francji, prowansji czy Inszej prowincji Europy ?- Powiedział Belfer. Był niski i łysawy, jego skóra była ciemna co wskazywało że nie był Europejczykiem. W ręku trzymal Wierzbowe Wicie. Tak, tak kto nie zna odpowiedzi na własnej skórze przekona się że Wiedza nie boli
    - Ojcowie nasi, przez niemożność pielgrzymki do grobu pańskiego, postanowili wyruszyć z Europy aby oswobodzić Jerusalem i cały Lewant- Odpowiedział Chłopiec, na oko 16 letni, o wzroście najwyższym w szkole, na oko ponad 6 stóp Saskich
    - A dlaczego nie uczymy się w Gajach oliwnych Nazaretu ? - Mówiąc to zacisnął ręke na rózdze
    - Izaak Komenus oderwał Cypr od Imperium Rzymskiego. Wielki wódz, Ryszard Lwie Serce odebrał mu wyspe i oddał ją w wieczyste użytkowanie Baldwinowi, Królowi Jerusalem i jego następcą. Jednak poprzez zdrajców takich jak Renald, Władza Keraku, który myślał że zniszczy Saladyna bez pomocy Sasów. Saladyn spalił Bazylike w Keraku, następnie na wzgórzach Hittin ściał krola Jerozolimy, którym nie był już Baldwin a następnie zniszczył łacińskie państwa. Więc wszystko to przez nieudolność Lusignanów- Zakończył Uczeń
    - To obraza panującej dynastii! Za coś takiego grozi chłosta a nawet ścięcie - krzyknął rozwścieczony Nauczyciel - Wiem co zrobie! Zaprowadze Cie do najjaśniejszego pana

- Wejść! - powiedział Król Janus. Był już w średnim wieku, lekko posiwiały, prawdopodobnie na skutek walk z Mamelukami
    - Ten Norman mówił że Lusignanowie przyczynili się do upadku Jerusalem!
    - Nie krzycz, panie. Pamietam jak mnie uczyłeś w szkole. Nauczyłeś mnie że trzeba znać przeszłośc i patrzeć w przyszłosć.....Ten chłopiec ma racje. To egoizm Lusignanów i innych władzców sprawiła że jesteśmy tutaj, czekając na flote Arabską albo na zbawienie i Siódmą wyprawe krzyżową. Zostaw nas samych, porozmawiam z nim- po tych słowach nauczyciel opuścił pałac- Jak się zwiesz synu ?
    - Tankred, syn Roberta, syna Rogera, syna Tankreda. Pochodze z Neapolu. z rodziny Normanów. Teraz mój ojciec jest biedny, ma jedynie pole i warsztat kowalski - Powiedział chłopiec nie odrywając głowy od podłogi
    - Zaprawde smutne jest to, że tutaj tracimy ziemie, mając tylko swoje herby i powieści o przodkach. Umiesz czytać?
    - Umiem po Łacinie i po Włosku, Greke znam slabo
    - A pisać ?
    - Umiem
    - Przyjmę Cię na dwór, będziesz uczył się na Skrybe, polubiłem Cie chlopcze, jeśli dobrze sie ożenisz może uciekniesz z Cypru, i nie będziesz musiał patrzeć na rozkład panstwa
    - Czemu wasza królewska mośc nie wierzy w odzyskanie Jerusalem ?
    - Bo mając w skarbie pustke a za wojsko 8 tysięcy ludzi trudno wierzyć w cud

AGCEEP Deluxe + kilka własnych poprawek :wink: B.Trudny/Szalony

To narazie tylko prolog, później napisze następne części Cypryjskiego AAR-a :wink:

2. Darker

Darker Guest

Re Jendrek: Flandria będzie dalej pisana, Gdańssk odkładam na dalszy termin.

Samobójstwo ? Może troche, dodałem sobie 1 event dający mi flote i troche pieniędzy :wink:

reforma państwa

Jaśnieoświecony Król mając w skarbcu 50 sztuk złota, opracował plan mający na celu reforme państwa. Wysłano kupców, aby nawiązali kontakty handlowe w nieprzyjaznym nam Egipcie. Większości się udało, co znacznie zwiększyło nasze dochody.

- Panie, posłowie z Włoch- powiedział Herold, lekko głuchawy Jan Farrakir
    - Królu, mamy propozycje. Damy Ci 2 okręty wojenne i 6 galer oraz 320 sztuk zlota, jednak w przyszlosci musisz dać nam pewne przywileje - zaproponował Szczupły brunet, po ubraniu można było rozpoznac jego Weneckie korzenie
    - Zaprawde, przyjmuje propozycje, jeśli z waszą pomocą odbije Lewant, dam wam przywileje oraz złoże hołd waszym krolą - odpowiedział Król, myśląc że odbicie grobu pańskiego jest niemożliwe.

Reformy były natychmiastowe: Centralizacja państwa, sojusz z Bizancjum, Moreą i Zakonem Św. Jana z Rodos, poborcy podatkowi na cyprze

Zdradzieccy Genueńczycy rozniecili bunt, zajmując Famaguste. Nasi Weneccy ,,przyjaciele" odżegnali się od tego aktu, jednak powiadam wam, jeszcze będą kłopoty z Wenecją.

- Tankred, Chlopcze, proszę Cie o udanie się ze mną do latarni morskiej- Król był wyraźnie ucieszony
    - Jak każesz panie

- Widzi to wasza Królewska mość? Liban Płonie! U mameluków wielka rewolta. Podobno Syria w rękach Chalcedończyków!

Szlachta Cypryjska zabiła w dzwon Św. Andrzeja. Przed kościołami ustawiono Wielkie Tace, na które zbierano dary na wojne. Uzbierano 75 sztuk złota. Ahh wspaniały to Dzień, kiedy każdy mieszkaniec wrzuca coś na państwo.

Rynek w Limassol:
    -Na Tej wici jako zdrajca zawisi ten ktonei stawi się na wezwanie. Jaśnie oświecony Król wzywa wasali swoich do oddania silnych synów a w miare możliwości i osobiste wyruszenie na wielką wyprawe wojenną- Powtarzał Raz po raz herold na rynku w Limassol

-Panie, o co w tym wszystkim chodzi ?! - powiedział zaniepokojony Tankred- Kto nas napada ?
    - Nikt nie czycha na wolnośc łacińskiego Raju, jednak rekrutujemy żołnierzy do obrony wyspy
    - A nie chce Pan ruszyć na Jerusalem ?
    - Jeszcze wiele w życiu zobaczysz. I, powiadam Ci że Jerusalem jeszcze za mojego życia zobaczysz
    - Ale te bunty...wystarczyło by wysłać nasza armie .... sojusznicy Mameluków to tylko Ottomani, pokonają ich Joanici
    - Nie myślałem o tym, jednak ten pomysł jest równie odważny co głupi i nierozważny
    - Panie, jeśli wezwiesz na krucjate pujdę w pierwszym rzędzie na Jerusalem!

Tankreda zerwało z nocy szarpanie
    - Wstawaj! na Okręt ! - szepnęła Katerina, służąca w pałacu, dziewczyna o wzroście ledwo 5 stóp i kruczoczarnych włosach
    - Co się dzieje ? Sąd ostateczny !? Genua Atakuje ?!
    - Krucjata!

Tankred wbiegl na okręt króla który w tym momencie rozmawiał z Henrim Lusignanem, swoim bratankiem

- Miłościwy Panie, czy to naprawde krucjata ?
    - Tak, to ona synu. Sam mnie do tego namawiałeś. No, idź do Andela, mojego Szafarza, odbierz Miecz i Zbroje. Może nie tak to sobie wyobrażałes ale pasuje Cię na rycerza

Wypowiedzieliśmy wojne Mameluką kiedy statki były u wybrzeży Libanu
    Tankred wraz z oddziałem Normanów wyruszył na konny zwiad. Ledwo umiący jeżdzić konno potomek wikingów trzymał sie tyłów.

Po 5 miesiącach oblężenia, na które szkoda atrmentu, zdobyliśmy Liban a nasze posiłki zdobyły Adane.

Fragment przemowienia Janusa, Króla Cypru
    Oddział Henriego i Tankreda Udał się pod Mury Syrii. Widzieli broniących się buntowników. Rzucali w nich kamieniami i ciałami poległych. Jednak niezłomny duch Krzyżowców wziął góre nad przebviegłością Arabów

Maszerowali w Damaszku, ludzie rzucali pod ich nogi kwiaty

-Kim jesteś o szlachetny panie ? - spytała Błękitno oka dziewczyna, sądząc po stroju Chalcedonka ( Syryjka)
    - Jestem Tankred z Cypru, a Ty kim jesteś ?
    - Amara Bablir, córka patriarchy Damaszku, Druzów i Innych wschodnich wyznań
    - List do Rycerza znanego jako Tankred !- Krzyknął Goniec
    Kod:
    Wzięliśmy Pożyczke. Bizancjum jest gniecione przez Joanitów. Mamelucy przez bunt Szyitów. Alepo nasze. Bronimy się przed Turkami w Gorach
    - List do Króla Janusa, Pana naszego, Króla cypru
    - Nareszcie jesteś ! - Krzyknął Król. - Turcy oddali Bułgarie Bizancjum za moim nakazem. Zawarliśmy też pokoj z Mamelukami. Liban i Adana nasze. Dostaliśmy Reparacje wojenne wysokości 125 sztuk zlota. Mianowałem Poborce w Libanie. Wracajmy na Cypr!

VII Krucjata zakończyła sie strategicznym zwycięstwem.
    Tankred wrócił do roli skryby w pałacy w Limassol.
    - Panie - zakrzyknął zdyszany goniec- Turcja wasalem otomanów. -Jesteśmy straceni. Koniec sojuszu.

Piraci i Odbudowa
    - Nazywam się Henryk Lasstrotte. jestem marynarzem. Prosze o zgode na plądrowanie egiptu.- Powiedział Jasnowłosy Mężczyna
    - Dostajesz pozwolenie i błogosłwaienstwo Króla - Odpowiedział Krol. Wiedział że Każdy dukat mniej u Mameluków to dukat bliżej wjazdu do Jerusalem

-Straszna Rzecz! Ludzie się buntują ! Nicossia zniszczona przez piratów Mameluckich. Kraj niestabilny!- Krzyczał człowiek na rynku w Famaguście
    - Mam nadzieje że podloże ogień pod Kair - Krzyknął Zrozpaczony Tankred. Stracił cay majątek życia

Kraj w tak niestabilnym czasie nie był przygotowany na wojne. Podobno od Mameluków uciekła Cyrenaica.

- Straszliwa wiadomość. Król w niewoli. Musimy złożyć hołd Mameluką- Tankreda zbudziła jego żona. Niedługo miała urodzić mu syna

Tankred pobiegł do portu, do wyzwolonego króla

- c-c-c-co , kk-k-kkkk to to jest ?!- zająkal się Król - Nnniee przyjme Islamu! Przeklinam CIę Basarabie!!!

Na ratowanie państwa zaberano 75 sztuk złota. Król praktycznie przestał rządzić. Wspaniały Administrator stał się biernym obserwatorem. Ratunkiem mógł być Tankred

- Rada Cypru powieża Ci urząd Palatyna i zarządzcy skarbu - powiedział ślepy Starzec - Dobre wieści. jerusalem Oderwało się do Czarnej Owcy a Serbia jest teraz częścią Turcji

Tankred zcentralizował kraj, jednak niepokojąca była postawa Turcji ( aneksja Ghazi)

-Panie, Husyci nawrocili na reformacje Węgry- Powiedział tankred
    - Wspaaannn...to znaczy straszne. Odzyskałem już zdrowie. Byłeś wspaniałym Ministrem- Odpowiedzial Król

3. Darker

Darker Guest

VII Krucjata

W Libańskim Ratuszu zebrała się Rada wojenna: Król Janus, przedstawiciele naszych sojuszników Trapezuntu, Gruzji. Białej Owcy, Tankred i Arcybiskup Cypru Maros

- Mamelukowie są w Rozsypce- Powiedział Tankred
    - Nadal mają 30 tysięczną Armie w Aleksandrii!- krzyknął niski i posiwiały juz Biskup
    - Ale walczą z Wenecją i Joanitami-Powiedział Krój przechadzając się po marmurowej posadzce-musimy zaatakować

Armia została podzielona na dwie części Pierwsza, Armia Lewantu pomaszerowała do Libanu. Armia Syrii do Alepo. Tym razem Tankred został w Libanie wyczekując Wieści.

Nie było żadniej wiadomości od roku. Obawiano się utraty Króla i Armi. Okręty były juz gotowe do odicia od brzegu i ucieczki na Cypr. Kiedy Jednak....

- Pan naszy, jaśnieoświecony Janus, informuje że Jego Władza sięga teraz tagże Alepo oraz że skarb jego wzbogacił się o 75 sztuk Mameuluckiego Złota. Jaśnieoświecony Monarcha Mianował poborców podatkowych w Alepo.

4. Darker

Darker Guest

Czarna Owca
    :cry:

Nowy Król

Roku 1432 Król Janus zmarł.
    -Czy Ty Janie ( jeanie) Lusignan przyjmujesz korone Krola Cypru, Małej Armenii, Fenicji i Alepo oraz strażnika grobu pańskiego ?
    - Przyjmuję

Narada w Limassol
    - Musimy nawrócić Greków na cyprze- Oznajmił Jan- Mogą oni być powodem buntów
    - Tak się stanie, jednak to wyczyści nasz skarbiec- odpowiedział Tankred mający już trzydzieści lat

W Kraju nastały niepewne czasy. Resztki pieniędzy nie wystarczały na utrzymanie armi którą zredukowano do Konnicy. Kraj jednak Radował sie ślubem Jana z Córką Księcia morei, Bratanka cesarza, dzięki czemu uniknęliśmy buntów wśród Greckiej ludności.

- nastał Czas reform. Stworzmy nowoczesną Flote - Rozkazał Arcybiskup Makarios, dowódzca naszej floty

W następnych latach nie dzuało się wiele, oprócz kilku buntów wśród Turków w Adanie.

- Wieści z Delfinatu!
    Kod:
    delfin Karol został Królem Francji. Anglia opuściła swoje posiadłości oprócz Calais.
    Wiadomośc ta ucieszyła Króla. Zaprawde, niech Angli dadzą to co Angielskie, Francji - to co Francuzkie, nam wystarczy reszta.

-Wieści z Brandenburgii!
    Kod:
    Król Brandenburgi Cesarzem!
    - Mamelukowie mają bunt na swoich barkach- oznajmił Król- Możemy jeszcze troche pożyć w pokoju. Nasze królestwo ma teraz wspaniałą Reputacje, dzięki temu że utrzymujemy tu pokój.

Rok 1439
    - Panie! Wspaniała wieść! Bizancjum Katolickie! Cesarz przyjął naszą wiare! Patriarcha został suwerenny, jednak uznał zwierzchność Papieża- Powiedział herold wbiegający do pałacu
    - Wspaniale! nie ma już Schizmy-odpowiedział Jan

Król wydał przywilej dla miast ( -1 arysto) dający im prawo handlu bez wiedzy Króla. Niestety nie udało się nawrócić Cypru, zdławiliśmy bunt jednak musieliśmy wziąć pożyczke na odbudowe Armii.

Cypr wypowiedział Wojne Mameluką pogrążonym w pożodze wojennej...

5. Darker

Darker Guest

IX Krucjata

Wojna z Mamelukami szła bez problemowo. Wojska Króla zajęły Syrie i Samarie, otrzymując tą drugą w ramach kontrybucji. Za pieniądze z odszkodowań Rada Cypru wysłała wyprawe Misyjną Biskupa Jana z Klevów, która tym razem miała nareszcie nawrócić Cypr na jedyną słuszną wiarę.

Tankred został zarządcą Alepo. Wydał Wewnętrzne prawo Handlowe ( Basic tax +1) co ugruntowało Alepo jako najbogatsze miasto Imperium.

- Możni chcą praw! - krzyknął Majordomus, Jan Cornetti- Jeśli im ich nie dami rozniosą pałac w proch!
    - Niebęde tolerował nieposłuszeństwa. Na szafrot!-krzyknął Król, wiedząc że karze szlachte za liczne zabójstwa i Zdrade

Polityka Króla, bardzo popularna wśród mieszczan, została nagrodzona Darem miast Arabskich. Wspaniałą wiadomością było nawrócenie Greków na Cyprze na jedyną słuszą wiare.
    X Krucjata
    - Szpieg wraca z Czarnej Owcy
    - Panie , ta Orda się rozpada. Wrzućmy tam troche wojsk, a ztego kotła dostaniemy Jerusalem!

Tankred, na czele Rycestwa Syrii pomaszerował na Jerozolime
    - Odebrać miasto niewiernym -Krzyczał- Niech zapamiętają nas jako Krucjate która się udała ....

Urwał Nagle, spadając z konia na ziemie.

- Gdzie ja jestem ? Czy Turcy mnie zabrali??!!
    - Nie bój się. Jesteś w Jerusalem. W naszym Jerusalem. Otrzymaliśmy je w pokoju haniebnym dla Turków. Oddali też Armenie Greką w Trapezuncie.- Powiedziała Kobieta w namiocie Tankreda- Idź do Króla. Oczekuję CIę

- Tankredzie, leżałeś we śnie przez tydzień. Jednak musimy wracać do kraju. Tam nie pokoje ogranęły naszą stolice

Buntownicy okazali się Włochami, nikczemnymi, chcącymi otrzymać przywileje. Panstwo Zbankrutowało. Buntownicy bronili już ostatnich domostw. Rebelia została stłumiona, jednak za cene Bankructwa. W takiej sytułacji wydano przywilej dla Chłopów , zrównujących ich wobc prawa i kościoła ze szlachtą. Armia była odbudowywana. Liczyła znowu 15 tysięcy najlepszych wojsk.

w Roku 1450, Tankred został mianowany Ministrem Wojny. Zreformował on armie, na wieśc o rozpadzie Imperium Timura.

Następne lata były latami spokoju, który rozwiała wiadomośc o upadku Bizancjum. uchodźy z tamtąd osiedlili się na Cyprze, korzystąjąc z życzliwości Franków.

- Tankredzie, mój przyjacielu. Charlotte moja Córka spiskuje wraz ze swoją matką. Chcą odsunąc od władzy mojego syna...nie dopuśc do tego...

Tankred Chciał żeby państwo było zbyt wielkie na intrygi Wenecjan. wypowiedział wojnie rozpadającej się Białej Owcy. Wojska wydarły im Nussabin, wasalizując Owce, czyszcząc ich skarb i oddając Kostamou Gruzji.

- Panie, wszyscy chcą się buntować. Nie płacą Podatków- powiedzial przerażony Jaques, syn Jana.
    - Podatki, a nie śmierć. Niech płacą albo płaczą

Spisek
    Tankreda obudził hałas. Mieszkał w pałacu, więc było to dziwne. Wyjrzał prez okno. Wojsko!? Włoskie, z lwem więc.... Weneckie! Idzie z Nimi Charlotte!
    Tankred wybiegł przed pałac
    - Co to jest? Wynoście się z tąd! Macie zgode na przemarsz wojsk ?
    - Mamy - powiedział niski Wenecjanin- Od Królowej Charlotte
    - Królem jest Jan!
    - Już nie - powiedziała Uzurpatorka- Zmarł.
    - Więc jest nim Jaques!
    - Jaques uciekł do Egiptu słysząc o tym co się dzieje - poweidział wenecjanin
    Tankred odbył szabli. Wiedział że nie ma szans z Wenecjanami. Kilkoma ruchami pokaleczył kilku Wenecjan i zaczął uciekać. W Strone Portu

- Odbijaj od brzegu!
    - gdzie mam płynąć, Panie?
    - na południe...daleko z tąd

tydzień później

- Panie, jesteśmy w Egipcie
    - Idziemy
    Szli poprzez proste uliczki Aleksandrii. Wiedzieli że nie są tu mile widziani
    - Idziemy do Katedry Koptów

Katedra była wysoka na 200 stóp, w środku było kilkuy czarnych kapłanów i Arabów.
    - Panowie z Europy ? - powiedział skrzeczącym głosem młody mnich
    - z Cypru
    - Z cypru - powtórzył- Więc pewnie szukacie Jaquesa ? Jest w pałacu. Jest honorowym więźniem Sułtana. Zanim po niego ,,pujdziecie" zostańcie tutaj. W mieście nie ma miejsca dla Ludzi którzy wygladają jak Lord Tankred, rzeźnik Egiptu

Co jakiś czas dostawali pergaminy od swoich szpiegów na Cyprze
    Kod:
    Charlotte interesuje się tylko Włoskimi Kochankami. Ludzie jednak sami z siebie stworzyli fortyfikacje w Libanie i Dali dar, ale nie jej ale nam
    Byli już tu prawie rok. Zajmowali sie czytaniem opasłych ksiąg, pisanych przez Etiopczyków, Nubijczyków, Greków, Arabów, Ghassydów, Fencjan, Starożytncych....
    Kiedy nagle nadszedł list
    Kod:
    To ja Jaques. Egipcjanie pomogli mi zająć Wyspe dla Siebie. Charlotte uciekła do Wenecji. Wracajcie

6. Darker

Darker Guest

Złoty Wiek

Po powrocie do kraju Tankred zastał państwospiskujących Wenecjan, Arabów i Neapolitańczyków. Król Jaques, poprzez doświadczenia z wygnaniem stał się władzcą Srogim, ale sprawiedliwym. Kiedy możni Odmówili płacenia podatków, kazał ukarać ich więzieniem. Kraj wszedł w okres złotego wieku. w Roku 1463 wszystkie siły w Libanie wybudowały Wytwórnie Ekwipunku Okrętowego, co wzmocniło Gospodarke Kraju.

Kraj potrzebował jednak sukcesów, aby złoty wiek mógł trwać. Król Jaques napisał w liście do poddanych
    Kod:
    Mamelukowie, nasz największy wróg, Cały czas gnębią Chrześcijańska ludnośc Koptyjską. W obronie jej wypowiadamy im wojne
    Wojska pomaszerowały we wszystkie kierunki. Mamelukowie ogarnięci Buntami nie mogli sie bronić. Padła Syria, Synai i Kair. Rząd upadł i ogłosił, że oddaje nam wszystko aż do Synaju. Wojska wracały do Kraju obwieszone łupami jako Bohaterowie Chreścijaństwa. Tym samym jedynym dostępem Mameluków do świata islamu była mekka i Medyna.

Papiez ogłosił wezwanie na Krucjate przeciwko Turką. Jendak nikt nie mysli o wysyłaniu wojsk przeciwko 200 tysiącą Ottomanów.

Nasz kraj, będącym jednym z najbardziej nowoczesnych na świecie, Zreformował Marynarkę.

Kolejnym Krokiem była Aneksja resztek Czarnej Owcy, ot tak wojska Cyprysjkei wkroczyły do Tabrizu , zajęły go i anektowały. Mieliśmy teraz dostęp do Handlu Bliskiego i środkowego wschodu

7. Darker

Darker Guest

Era spisków

Wpływy Weneckie w Kraju rosły. Nie na tyle jednak, by Król Jaques nie mógł wyzwalać chłopów z pańszczyzny, co zmniejszyło liczbe ludzi do walki w kraju, jednak ucieszyło pospólstwo. Następny okres czasu był okresem przejściowego spokoju.

Kraj był zmuszony do uznania cztermnastoletniej cateriny Cornero następczynią tronu, jsli wygasnie linia Lusignanów. Neapolitańczycy byli z tego powodu bardzo niezadowoleni.

Roku 1470 kraj nawiedziła plaga. Jej żniwo nie bylo ogromne, zmarł jednak Tankred, zostawiając 10 potomków. Jego najstarszy Syn, Henryk był już w wieku średnim. Został mianowany ojedynie dowódzcą Kawalerii w Armi Cyprysjkiej. Jednak miało się to okazać pocątkiem drogi jego rodziny o władzy.

Jaques zmarł w roku 1473. Wenecjanie jeszcze bardziej Uzależnili od Siebie biedny Cypr. Katalończycy ( Neapolitańczycy) byli znowu niezadowolenie z niemożności zajęcia Cypru. Zamordowali Wuja i Brata Cateriny Cornero, jednak Wenecjanie Zapobiegli jej śmierci. Henryk probował wplynąć na polityke kraju, jednak beskutecznie. Rok później zmarł Jaques III. Na krolową Koronowano Caterine Cornero

- Wasza Wysokośc- Rzekł Henryk - Zwiadowcy donoszą o Niepokojach w Państwie Timurydzkim. Szykuje się tam zmiana rządów. Czy zaatakować ?
    - Dobrze, więc. atakujcie

Wojska ruszyły na Bagdad. Henryk widział Babilon, najboagtszą prowincje Bliskiego wschodu. Zdobywano kolejne Wioski, koljene Miasta. Opierał się tylko Bagdad. Henryk dostawał co jaikś czas Listy o sytułacji na swiecie
    Kod:
    Anglia odbiera Francji Normandie, Bordeaux, caen i Calais.
    Roku 1475 po zdybyciu bagdadu, do obozu wszedł Arab z Białą flaga.
    - Orda zmieniła władze. Oddajemy wam Bagdad, zaprzestańcie jednak ataku na nas. Mamy nowe wojska, a zresztą to nie była nasza wojna

W Kraju czekały na Henryka złe wieści. Catherina Cornera miała zamiar abdykować na skutek swoich Włoskich Doradzców.
    - Pani- Poczekajmy z decyzją.- jeżeli teraz odpowiemy że Cypr będzie ich, zginiemy później.
    - Tak musi być
    - Pani, wstrzymajmy się z decyzją.

Po tym wydarzeniu na Henryka spadł wyrok śmierci Wenecjan. Obwiniali go o utrate wpływów na wyspie, jednak nadal rządzili De facto w Limassol i w Jerozolimie. Oszczędna Polityka Krolowej zaowocowało deflacją, Cypryjskie Denary były jednymi z najbardziej stabilnych na świecie.
    Wciągu kilku lat, Henryk został zdegradowany do dowódzcy garnizony w Bagdadzie. Był zbyt daleko spraw którymi chciał się zajmować. Powierzył więc swoją misje Bratu, Baldwinowi.

Do sali tronowej weszli dwaj Armeńczycy. Mieli Ciemną skóre i basy ze skóry byka.
    - Najjaśniejsza Pani- zaczął pierwszy - Chcemy osiedlić się w niektórych rejonach Kraju
    - Chodzi nam o Małą Armenie, Kurdyjskie rejony i tabriz.
    - Nie, już pozwoliłam osiedlić się Greką w Libanie i w allepo [ Cultura tam zminiła się na Grecką ]
    - Pani- powiedział Baldwin- Ręcze swoją głową, że Armeńczycy będą posłuszni
    - Skoro tak, to dobrze. Jednak jeden bunt Armeńczykow, a bedziesz wygnany kraju
    - Tak się stanie - Baldwin pokłonił się, więdząc że od jej decyzji nie ma odwołania

Ludność Cypru zbudowała na Cyprze Fort. Wenecjanie byli wściekli, poniewać forteca w Limassol była na tyle duż aby przez pietnaście misięcy odpierać ich ataki.

Za namową Baldwina, wysłano Misjonarzy do kuryskiej prowincji. Mieli nawrocić armenczykow i ludnośc mieszaną na wiare płynąca z Rzymu.

W roku 1480, chlopi prosili Królową o pomo
    - Pani, szlachta rząda od nas więcej bezpłatnej pracy i więcej posłuszeństwa
    - ma do tego prawo - powiedziała wściekła Caterina
    - Pani, daj chłoą więcej wolności. To oni utrzymują kraj - rzekł baldwin - Dobrze, więc - odpowiedziała Królowa. Było wiadomo o Tajemnych kontaktach Królowej i Baldwina. Wenecjanie byli wściekli że Romans zmiejszał władze Weneckich panów na Cyprze.

Roku 1485 po długim okresie spokoju, Zmarł Henryk, Rzeźnik z Bagdadu. Całye Miasto i jego rodzina było obecne na pogrzebie. oto fragment jego testamentu:

Kod:
     Baldwinowi oddaje 40 złotych denarów. Syną moim po 40 tagże. Córką oddaje Dom mój bagdadzki i Stadnine moja Koni Arabskich w Tabrizie. Reszte złota oddaje na nawracanie Synaju na jedyną prawdziwą wiare. Zaprawde, góra 10 przykazań musi być katolicka
    Po Żałobie, dowódzca kawalerii Bagdadzkiej został Robert, syn Henryka. Odrazu z własnej kieszeni powołał 5 tysięcy piechoty do obrony Cypru. Przy okazji inspekcji sił zbrojnych na Wyspie, Przekonał dwór królewski o Wojnie z Imperium Timura.

Wosjka Wyruszyły do Zajordanii, Iraku północnego i Basry. Zajęcie ich przeplatało się z bitwami, wygrywanymi bez problemu przez Cypr, który nie zmagał się jak Timurydzi z buntami Persów. Wszystkie te 4 prowincje zostały przyłączone do Państwa po upadku rządów Timura w Persji.

Tuż po zdobyciu basry, Robert został dowódzcą wojsk w tym, szyickim mieście. Bunty były teraz największa plagą państwa Krzyżowców. Na szczęście siły Królewskie było to elitarne wojska zdolne do walki z sszumowinami.

8. Darker

Darker Guest

Wielka Decyzja

Królestwo, nieugięte wobec Wenecjan musiało znaleźć Dynstie która przedłóży Ród królewskich strażników Grobu Pańskiego albo ulegnie Wenecjaną.

Do Limassol przybyli Weneccy żołnierze. Byli uzbrojeni, jednak biała flaga przypominała o ich wątpliwie pokojowych zamiarach.

- Pani, ultimatum minęło. Tu jest akt ślubu , ożenisz się Pani z Naszym możny, po Twojej śmierci Cypr będzie częścią Wenecji, Posiadłości w Azji oddamy Mameluką.

Nagle do sali wkroczyła Gwardia Jerozolimska: Henryk Norman, Patriarcha Jerozolimy, Syryjscy dostojnicy
    - Pani- Zaczął Henryk- W Imieniu Rady Cypru, udasz się z nami do Libanu, w Celu rozmów o przyszłości kraju. Wtym czasie rządy będzie sprawować Rada Cypru.
    - CO?! Cypr jest od dziś Prowincją Republiki Weneckiej- Krzyknał Dowódzca Włochów. Elitarne oddziały zaczeły ze sobą walczyć.

W Tym Chaosie Henryk wyprowadził Królową wraz z potrójną koroną do portu, gdzie czekał statek.

Rada Cypru rządziła sprawiedliwie, aczkolwiek była tylko przejściowym okresem na Cyprze. Zaakceptowano Petycje Chłopów, zdławiono kilka Buntów. Jenak najważniejszą decyzja dopiero miała nadejść.

Catherina Cornero została ożeniona z Królem Neapolu Alfonsem D'Aragona. Włosi, tym razem Neapolitańczycy zaczęli mieć wpływy w wspólnym państwie.

W Roku 1493 Cypr zdobył pierwszy monopol, praktycznie eklasując kupców z Azji w handlu Lewantynskim. Jednak cały świat postrzegał Cypryjczyków jako Siepaczy, którzy mozolnie, acz skutecznie wyrąbują sobie droge od Rzymu po Jerozolime.

Berberowie nawrócili włochów z Parmy na Islam. Parma ogłosiła niepoldegłośc jako Kalifat Północnych Włoch.

Przedsiębiorczy Ormianie z Tabrizu zostali nawróceni na jedyną prawdziwą wiarę. Jednak na te ziemie spadła Plaga, zabijając niejednego nowoochrzczonego Katolika. Pokój ich duszą!

w 1495 roku Cypr bankrutował. Może z powodu buntów i rozgległego terenu który potrzebował Armi, może z powodu Złej polityki. Jednak Nigdy nie chciano do tego wracać. Cypr był najbardziej wolnym krajem Świata. Chłop mógł jeździć gdzie chce, czytać co chiał i robić co chce. Te wspaniałe osiągnięcia przypieczętowała Budowa Pałacu na Cyprze, nazwanego Pałacem Czwartego Rzymu.

Henryk starzał się, nie miał praktycznie żadnej funkcji, Catherina Cornero dażyła go niechęcia, albowiem Maż wybrany przez niego był Władczy i oszczędny.

Roku 1500 Król ogłosił koniec mrocznych wieków a początek Odrodzenia. Arabowie synaju wrocili do Chreścijanstwa, Możni wysłali Dar dla Państwa, a Król Ogłosił Się dziedzicem do Królestwa Neapolu, Sycyli i Hrabiego Malty, co wywołało ostry sprzeciw Francji, Aragonii i Papiestwa które kontrolowało Neapol.

W roku 1504 Cypr przystąpił do Sojuszu Niemiec Północnych ( Brandenburgia, zajmująca połowe Niemiec, Berg, zajmujący jedną piątą i Pomorze, posiadające jeszcze holsztyn I tyrol). Tym samym wypowiedziano wojne Papieżowi. Wojna skończyła się po roku, bez żadnej bitwy po stronie Cyprysjskiej. Był to jeden z największych błędów Króla Alfonsa I Królowej. Wyczerpani buntami, powtórnie zbankrutowała kasa Krolewska. Cypr był na skraju rozpadu .

Henryk został Marszałkiem Armi cypru tuż po tych wydarzeniach. Byl teraz jednym z najbardziej wpływowych ludzi poza pałacem.

Brandenburgia wypowiedziała Wenecji Wojnę. Niechętnie, Henryk podązył na Krete do oblężenia, reszta armi popłynęła do Dalmacji, którą to już nie raz zdobywał doża poslugująć się Krzyżowcami. Zaprawde, wybiła godzina zapłaty.

Oblężenie Cypru było bardzo trudne. Henryk nie chciał oblegać je miesiącami, więc zarządził szturm. Udany Szturm.

Doża Wenecki przybył na Krete aby negocjować warunki pokoju. Po 3 dniach wyszedł z pod rąk władzców taki o to dokument

Kod:
    Doża Wenecki oddaje Królowi Cypru, Armenii i Strażnikowi Jerozolimy 75 sztuk złota oraz Krete
    Pieniądze przeznaczono na rozbudowe Floty oraz jej reforme co było bardzo potrzebne dla państwa mającego ambicje na morzu śródziemnym. świętujący Poddani wybudowali Fort w stolicy małej Armeni, Adanie.

Król Zmarł roku 1510, zostawiając kraj Ferdynandowi D'Aragona, synowi swemu.

Ferdynand Wódz

Ferdynand najlepiej czuł się na koniu, nie lubiąc zbytnio zarządzać Rozległymi posiadłościami. Miał zamiar zdobyć kolejne ziemie dla rodu Jerozolimy.
    W roku 1514 przeprowadził Reformę Armi oraz zebrał owoc entuzjamu morskiego: 10 galer.

Poprzez dalekie sojusze, Cypr był zmuszony do wojny z Trapezuntem. Wojska szybkimi szturmami zajęły Artmenie i Stolce, Włączając tą pierwszą do Królewskich posiadłości. Cypr miał nareszcie poważne kopalnie złota na kaukazie.

Henryk polował w lasach Adany, kiedy przybiegł zdyszany posłaniec
    - Wodzu, prowadź. Turcy nadchodzą i wypowiedzieli nam wojne
    Wieśc była to nienajlepsza, zważywszy że Turcja niewiele ustępowała Cyprowi w jakości Armi. Jednak Ilosciowo całkowicie przytłaczała oddziały Cyprysjkie.

Henryk wsiadł na konia i pogalopował do Miasta gdzie czekała na niego 20 tysięczna Armia. Następnego dnia wyruszyli do Angory, starożytnego miasta, które zdobyli szturemem. Następnym celem Była Anatolia i jej wielkei miasto: Bursa.

Tym czasem Armia z Krety wylądowala w Atenach. Miasto wyglądało wpaniale: Akropol górujący nad nim, wszędzie wzgórza i biale domy. Wiedziano że trzeba oswobodzić miasto z rąk Turków.

Henryk po zdobyciu Anatoli otrzymał upragnioną wiadomośc: Ateny nasze po układzie pokojowym.

Na świecie zaczął się szerzyć dziwny ruch: Reformacja. Marcin luter przybił kilka tuzinów postulatów swoich, do kościoła w Wirtemberdze, chcąc nparwiać kościół. Jednak w kraju były weselsze rzeczy do opowiadania: Entuzjazm młodcyh grekow pragnących służyć w Cyprysjkiej Marynarce. Królewska Flota byłą już trzecia na świecie.

Król ogłosił się władzą całej Armenii i Małej grecii. Jednak największym problemem była bieda. prowincje nie przynosiły zbyt wielkich funduszy. Buntownicy ciągle nękali Cypryjską Armie.

W 1521 roku, dla poprawy nastrojów społecznych wzięto pożyczkę i Wybudowano Katadre. W tym samy roku na swiecie powstał ruch podobny do Węgierskich Husytów: Reformacja. Węgrzy, osamotnieni przez sto lat wreszcie nie byli już odmieńcami.

Polityka ,,Cypryjska

Kraj biedny i niewydajny posunął się do desperackich kroków: Utrzymanie wojska zostało sprowadzone do minimum mimo wielu buntów mogących grozić secesją, Inwestycje wstrzymano, wszystko zaczęto pakować do skarbu. Na szczęście Cypryjczycy po raz kolejny entuzjastycznie wstępowali do marynarki, co stanowiło punkt wyjścia do obrony kraju.
    W roku 1522 wzięto dwie pożyczki. Wybudowano za nie Winiarnie na Styl Francuzki
    Wino Św. Jan, produkowane za zgodą zakonu Św. Jana
    Ten owoc rozruszał gospodarke Kraju :)

Radujący się procętow ucztą Cypryjczycy, nietrzeźwymi rękoma powiększyli Fortyfikacja na Cyprze.

W roku 1524 stworzono kolejną Winiarnie Tym razem na Krecie.

-------------------------------------------------------------------------------------
    Następne 11 lat, bardzo ciekawych wydarzeń, opublikuje dziś/jutro. Sorry za błędy :wink:

9. Darker

Darker Guest

Roku 1524 Król nasz Ferdynand Wódz, Potajemnie spotkał się z Wielkim Mistrzem Zakonu Templariuszy, chodź dawno już zakon nie istniał. Zakon ten założony został przy świątyni Salomona. Jego oficjalnym celem była obrona pielgrzymów przed Saracenami. Jednak doszedł on w krótkim czasie do takiej władzy że Papież nadał mu prawa większe niż Cesarskie. Jednak 13 października 1307 roku w piątek spalono większość templariuszy. Przetrwali tylko Ci w Północnej Anglii, na Cyprze i W Aragonii

- Czy to prawda ? - spytał nerwowo Król
    - Tak. Nasz zakon miał coś czego nie powinien mieć. Miał narzędzie do zniszczenia kościoła. Miał narzędzie prawdy
    - Jak Coś co jest symbolem kościoła miałoby go zniszczyć ?
    - Sangreal daje wiedze o prawdzie, która może naprawić zło Biskupów i obalić fałszywe proroctwa Kościoła. Znalazł się na Litwie wraz z Synami Edwarda Wyznawcy. Założyli oni dystie Giedyminowiczów. Teraz Jagiellonów. Graal wyruszył potem do Jerozolimy. Z Akki wywiózł go wielki Mistrz zakonu NMP. Krzyżacy mieli Graala w Wenecji, Siedmiogrodzie a potem na Kujawach. To dlatego Papież nadawał im kolejne Bulle. Aby milczeli. W Bitwie pod Grunwaldem Witold Giedyminowicz odebrał go, i umieścił w Klasztorze gdzieś na Litwie. Znajduje się tam do teraz.
    - To dlatego Kościół i Wenecja tak atakują Cypr i resztki Templariuszy. - zrozumiał król - Będziemy was bronić, jeśli tylko będziecie walczyć u naszego boku

Kroniki Rodziny Normandie. Księga Henryka

Nasi Niemieccy sojusznicy Wypowiedzieli Wojnę Wenecji , posiadającej Ogromne Połacie w Środkowej Rzeszy. Elektor-Cesarz Brandenburski chciał koronować się na Cesarza. Wojska Templaryjsko - Cypryjskie wyruszyły na Ionie. Druga Armia, dowodzona przeze mnie zdobyła Same miasto. O dziwo broniło się dłużej niż sama Ionia. Mocą traktatu pokojowego Wyspy wraz z 50 sztukami złota zostały własnością Cypru.

Roku pańskiego 1526 zatrudniliśmy Dyplomatę. Jest nim mój Syn. Dzięki niemu łatwiej nam będzie przekonywać Inne dwory do naszej polityki.

Król Spłacił obie pożyczki, nareszcie byliśmy płynni finansowo. Szczęśliwi Poddani podarowali nam Dar. Król Zreformował Armie, co na dobre wyszło w perspektywie kolejnych wojen.

Rok 1528

Wielki Mistrz zakonu świętego Jana z Rodos i Papież ogłosili krucjatę przeciwko Niewiernym Turkom otomańskim. Armia i Flota która dostarczył Zakon pomogła. Zaatakowaliśmy ich z trzech kierunków. Pierwsza Armia Zajęła się Macedonią. Druga Armia przeprawiła się do Smyrny. Trzecia Armia Oblegała Angorę. Turcy zadali nam kilka klęsk w Macedonii, jednak Car Bułgarski przyszedł nam z odsieczą. Oblegał Konstantynopol, kiedy my mogliśmy się zająć Turkami.

W Kraju nie było dobrze. Na Utrzymanie Armii trzeba było wziąć kolejną pożyczkę. Zaskoczyło nas że udało się wywołać Deflację w Kraju, co dodało skrzydeł Królowi.

Mocą traktatu z Varny, Cypr otrzymał Macedonie i 200 sztuk zlota.

Lata 30 XVI wieku.

Te lata są tak straszne że nie będę o nich pisał. Kraj był wciągany w bezsensowne Wojny, które niszczyły państwo. Jednak jakoś udało nam się z tego wybrnąć. Inflacja została ograniczona Deflacją, Poddani znowu wyłuskali z sakw złoto. Do stolicy przyjechali kolejni osadnicy.

Rok 1532, Sala tronowa

- Ogłaszam. Opuszczamy sojusz Niemiecki i wstępujemy do sojuszu Hiszpańskiego.
    Zaprawdę dziwny był to krok, albowiem Niemcy nic nam krewni nie byli, a Hiszpania posiadała naszą Sycylię i naszą Maltę.
    - Fortyfikujemy złotonośny Erewań- Ciągnął Dalej-i wysyłamy misję do Macedonii
    Kolejne dziwy. Skarbiec był prawie pusty.

Zakon Templariuszy wyłuskał kilkaset dukatów na dar dla nas. Dzięki temu spłaciliśmy ostatnie pożyczki. Wyszliśmy na prostą.
    ________________________________________________________________________________________

OT skasowano - AAR zamknięty - w celu kontynuowania proszę zgłosić się do administracji forum.
    Raferti

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie