Cypr - twierdza chrześcijaństwa

Temat na forum 'EU III - AARy' rozpoczęty przez buszmen85, 28 Grudzień 2009.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. buszmen85

buszmen85 Znany Wszystkim

Prolog

Specyfikacja
    czyste HTTT w wersji 4.1a

Poziom trudności
    normal/normal

Cele gry
    wyparcie muzłumanów z Europy
    zdobycie Mekki i Jerozolimy
    stworzenie nowego Bizancjum

Sposób prowadzenia AARa
    Każdy odcinek będzie zawierał 10 lat rozgrywki. Zakładam przewagę grafiki nad tekstami. Nie będę pisał dialogów ani dawał spoilerów. Styl? Zamierzam pisać w pierwszej osobie, jako osoba, która gra w grę. Z opisami tego co robię i dlaczego. Żaden tam kronikarz czy władca ze mnie nie będzie, zapewniam ;). Pozwalam na konstruktywną krytykę xD.

Zaczynamy..

Cypr -wyspa położona we wschodniej części Morza Środziemnego.
    Brak dostępu lądowego daje pewne poczucie bezpieczeństwa.

Wrogowie
    Przede wszystkim Mamelucy oraz Imperium Osmańskie. Możliwe, że w dołączą do nich wkrótce Timurydzi. Drobniejsze kraje islamskie jak Tripolitania czy Karaman prędzej czy później staną się celem agresji tych większych, trzeba to wykorzystać :). Z okolicznych krajów chrześcijańskich Wenecja ze względu na swoją silną flotę stanowi pewne zagrożenie.

Sojusznicy
    Kawalerowie Rodyjscy to naturalny sojusznik. Może któreś z państw greckich dołączy do sojuszu. Nie ma tu zbyt wiele wyboru, trzeba się liczyć z tym, że może przyjdzie walczyć w pojedynkę.

Ustrój
    Monarchia feudalna i taki ustrój jest odpowiedni. Mimo, że Monarchia despotyczna daje większy przyrost magistratów (+0,4 zamiast +0,15) to dla jednoprowincjonalnego państwa bonus +15% do land force limit jest ważniejszy.

Polityka wewnętrzna i technologie
    Centralizacja, centralizacja i jeszcze raz centralizja. To jedyny słuszny wybór na wiele lat.
    Wszystkie technologie na poziomie trzecim. Priorytetem technologia rządowa do osiągnięcia wolnego slotu idei narodowej.

Władca
    Póki nie mam następcy, a dokładniej pełnoletniego następcy to Janus nie stanie na czele armii. Nie ufam umiejętnościom Rad Regencyjnych :).

Historiofilom polecam tego linka http://en.wikipedia.org/wiki/Janus_of_Cyprus

Terytorium
    Cenny surowiec, napewno powstanie tutaj rafineria.

Religia i kultura
    religia państwowa - katolicyzm; religa na Cyprze - prawosławie
    kultura państwowa - cosmopolitaine (francuska); kultura na Cyprze - grecka
    wszystko na opak :crazy:

Wojsko i flotylla
    1 oddział Eastern Medieval Infantry / do zmiany na Bardiche Infantry ze względu na wyższe morale w defensywie
    1 koga "Pomos"
    1 galera "Lempa"

To chyba wszystko na wstępie. Rozegrałem już pierwsze 10 lat i pierwszy odcinek wkrótce powinien się pojawić.

-----------------
    To mój drugi AAR. Pierwszy Marokiem na EU3 zacząłem, zrobiłem wstęp oraz mapki, rozegrałem sporo lat.. i mi się dysk twardy skopał :mad:. Oby tym razem historia potoczyła się inaczej.

2. buszmen85

Odcinek I 1399 - 1410
    Janus de Lusignan

1399 Anno Domini
    Zawarto sojusz z Kawalerami Rodyjskimi. Można się poczuć odrobinę bezpieczniej.

Dostępna misja narodowa - Storzenie amii lądowej. Potrzebowałem 2 oddziałów do wypełnienia, easy.

1400 Anno Domini
    Już? Pierwsze zamieszki w królestwie Cypru. Konstantinos Doria pośpieszył na czele 1000 rycerzy aby zdobyć koronę...
    ...ale równie szybko poległ :).

Przyjęto zmianę kultury narodowej na grecką. Kosztem 5 stabów :mad:.

Czego skutkiem również było utrata kultury greckiej jako akceptowanej.

Ostrzeżenie dla Mameluków, wsumie bez znaczenia bo nie mamy wspólnych sąsiadów. W każdym razie niech czują oddech walecznego Cypru :).
    Gwarancje dane od Lorraine.
    Mariaże królewskie z Achają, Sycylią i Neapolem. Im więcej tym lepiej, może stanie się cud i coś odziedziczę? Zawsze to jakiś plan ^_^\'.

Pierwsza ekskomunika. Nałożona na Luksemburg, ale że Brandenburgia jest z nimi w uni personalnej, to też się załapali.

1401 Anno Domini
    Królewskie mariaże z Urbino, Sardynią oraz Milanem. Poza tym nic się nie działo.

1402 Anno Domini
    W styczniu dobiłem się do staba +3. Od razu lepiej się poczułem :).

Linia dynastyczna Lusignanów rośnie w siłe. Kolejne królewskie mariaże, tym razem z Umbrią oraz Moreą (powstałe z ziem Bizancjum; sojusznik Imperium Osmańskiego).

1403 Anno Domini
    Powstał trzeci oddział piechoty a zarazem misja narodowa dobiegła końca.

Nowa misja. Posiadać większa armię od gruzińskiej. Bardzo możliwe, do spełnienia w bliskiej przyszłości. Gruzja posiada prowincję ze złotem i jest otoczona przez potężne kraje muzłumańskiej. Prędzej czy później ktoś im rozbije armię :Devil:.

Powstały kolejne więzy małżeńskie między królestwami. Tym razem Bóg połączył nas z Mołdowią, Bizancjum, Gruzją oraz Epirem. A dziedzica póki co nie ma..

1404 Anno Domini
    27 lipca Janus de Lusignan został królem Sycylii. Unia personalna połączyła te dwa królestwa.
    Fart od losu, ale w złym momencie. Królestwo Sycylii (Palermo, Mesyna i Malta) było w trakcie wojny z Sardynią przeciwko Aragonii. Dostałem sojusznicze Casus Belli, ale wolałem nie ryzykować. Aragonia napewno pokusiłaby się i bez problemu zdobyłaby Cypr. Natomiast Królestwo Sycylii (jak zawsze zresztą) skazane jest na upadek. Nie zapominajmy o królestwie Neapolu, które ma cory na wszystkie prowincje i napewno się o nie upomni ^_^.

Pierwsza krucjata przeciwko innowiercom. Celem jest muzłumańska Grenada.
    Gdyby Imperium Osmańskie nie zostało obrońcą wiary, to Cypr z chęcią dołączyłby do krucjaty. A jeszcze chętniej przyjęłoby bonusowy modyfikator ;-).

Nadszedł odpowiendni moment na zmianę religii w prowincji Cypr.
    Wykorzystując punkty kultury na królewskim dworze pojawił się teolog Zacharias Crispo.
    Szkoda, że nie jednogwiazdkowy.. wyszłoby taniej :).

To dało dostęp do decyzji religijnej...

...którą Królestwo Cypru z przyjemnością przyjęło.

Zaczełą się katolizacja ziem...

...która nie trwała dłużej niż miesiąc :!::!:
    To była mega, ultra, hiper szybkie nawrócenie. Można powiedzieć, że chyba nieco za szybkie. W każdym razie ja nie narzekam xD. A teologowi podziękowałem i szybko wysłałem na bezrobocie, na Cyprze nie ma już roboty dla niego.

Kultura się zgadza, religia się zgadza, stab na +3. Jest dobrze.

Zakończenie udanego roku zwieńczył królewski mariaż z Raguzą.

1405 Anno Domini
    Zakończyła się wojna między Aragonią i Sycylią, która musiała oddać Maltę. Mimo strat nadal dysponowali większą armią i AI zaczęło wysyłać zniewagi. Dane wcześniej gwarancje i dostępy wojskowe nie pomogą jednak zatrzymać tak szybko spadających relacji.

7 kwietnia przyszedł na świat syn Janusa de Lusignan. Przyszły władca Królestwa Cypru otrzymał na imię Philippe.

Niezłe umijętności a silne roszczenia do tronu napewno cieszą.

Sycylia po kilku zniewagach wkońcu zerwała sojusz.

Hedjaz i Karaman, sąsiedzi Mameluków dostali gwarancje, to na wypadek agresji. Szczególnie istotny jest Karaman, który jest wasalem Imperium Osmańskiego a Mamelukowie posiadają cora do jego prowincji. Poczekamy, zobaczy co z tego wyjdzie.

Dlaczego Mamelukowie powinni być pierwszym celem ?
    - mają CoTa
    - oraz wiele prowincji bez fortec
    - posiadają ustrój plemienny, im częściej dochodzi do zmiany władcy tym częściej wybuchają liczne bunty i pojawiają sie pretendenci do władzy
    - kraj długi i szeroki, gdyby armia Mameluków stacjonowała w okolicach Etiopii to trochę by zeszło zanim by dotarli nad Morze Śródziemne.
    - cała marynarka na starcie znajduje się w basenie Morza Czerwonego

Pojawiły się żądania możnych...

...tym bardziej, że stabcost jest bardzo niski.
    Miły i rzadki to wydok. Tym bardziej, że człowiek już się przyzwyczaił do stabcostu 2, 3 tysięcy dukatów :crazy:.

Nowym cesarzem został niepełnoletni czeski król.. Boczek I :lol::lol::lol:

1406 Anno Domini
    Królestwo Cypru otrzymało gwarancje od Królestwa Gruzji. Miło.

Następna ekskomunika burgundzkiego papieża.

Ale tym razem miałem możliwości aby to wykorzystać :eek:k:.
    Do wojny przystąpili Kawalerowie Rodyjscy. Natomiast strony przeciwnej nie wsparli Czesi i na czele stanęła Brabancja. Jest to oczywisty fakewar, podniesienie podataków i powiększanie królewskiego skarbca o kolejne dukaty ^_^.

1407 Anno Domini
    Królestwo Cypru uzyskało 2 magistratów. Świetnie, można wprowadzić pierwszą decyzję prowincji: Land reform.

To + 50%tax z podatków wojennych daje...

Najwidocznie armia gruzińska napotkała na jakieś trudności. Misja wypełniona, a nowa o rozbudowie marynarki jest zgodna z moją strategią.
    Dwa kogi oraz karaka zostały zamówione w cypryjskich stoczniach.

Nowy mariaż królewski został zawarty. Tym razem z silnym militarnie krajem jakim niewątpliwie jest Litwa.

1408 Anno Domini
    Królestwo Neapolu wkońcu upomniało się o swoje core'owe prowincje. Sycylia stała się celem agresji, a Cypr został lidem militarnym jednej z walczących stron. Kawalerowie Rodyjscy shańbili sojusz i do wojny nie przystąpili.
    Królestwo Cypru dostało Casus Belli na Kawalerów Rodyjskich. Nie Neapol a właśnie oni stali się głównym celem militarnym ;-).

W międzyczasie został podpisany biały pokój z Brabancją. Natomiast wojna z Neapolem zakończyła się w lutym 1409 roku oddaniem Mesyny. Sycylia stała się jednoprowincjonalnym państwem.

1409 Anno Domini
    Głównym problemem były gwarancje dane Kawalerom Rodyjskim i to nie przez byle kogo, bo przez Wenecję, Aragonię, Kastylię i Francję :crazy:. To było miejsce do popisu dla dyplomatów cypryjskich. Wszystkie kraje dostały dostępy militarne do terytorium Cypru. Zrywając je, naraziliby się na karę 5 stabów :Devil:.

Koszty utrzymania wojska i marynarki zostały podniesione na maksa. Do tego czasu wybudowały się dwa kogi i 3 tysięczna armia weszła na pokład (bez dowódcy).

Wojna została wypowiedziana i... Kawalerowie Rodyjscy zostali sami na placu boju :Devil:. Nikt ich militarnie nie wesparł.

Tysiąc piechoty, tysiąc kawalerii i kog (szkoda, że nie udało mi się go zdobyć) nie stanowili wiekszęgo problemu dla armii Królestwa Cypru. Po dziesięciu miesiącach Rodos został podbity i anektowany (8.0 infame).

W trakcie wojny wyszły na jaw błędy popełnione przez cypryjskich morskich reformatorów.

1410 Anno Domini
    Święta wojna ? Nie dzięki, narazie nie skorzystam :).

Nowy sojusznik. Achaja.
    Może też shańbi sojusz wojskowy ? ;-).

W zbijaniu infame pomocny okaże się papieski kardynał Doria.

Zakończona misja narodowa o stworzeniu marynarki. Przyszła kolej na katolizację Rodosu, co i tak było w planach.

Stan floty cypryjskiej.
    Dwa nowe kogi Pakhyammos i Kato Yialla oraz karaka Maurvoll.

Ruch w stronę centalizacji i oto tego skutek.
    Bunt stłumiony bez problemu.

Rodos.
    Grecka kultura, prawosławie, ryby oraz graniczenie z Imperium Osmańskim. Ale najważniejszy jest dodatkowy manpower, bez tego nie ma co marzyć o dalszych podbojach :).

Mapy dodam w osobnym odcinku, nie mam czasu teraz aby nad nimi posiedzieć. Jutro powinny się pojawić.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

W HTTT znacząco utrudnili przypływ gotówki z handlu. Już nie jest tak łatwo jak w IN, że zawsze idąc we Free Trade dawało ci to gwarancję zysków. Kraje z CoTami mają wysoki merkantylizm, a na dodatek w Europie są przecież republiki kupieckie. Jesteś członkiem jednej ligi kupieckiej, to nigdzie indziej nie pohandlujesz, ale dostaniesz Trade Stations w swoich prowincjach itd. Coś za coś.

Jak dla mnie prościej jest zdobyć CoTa, takiego jak Aleksandria :Devil:. Suwaki pójdą w centralizację i trochę w innowację, żeby przeprowadzić westernizację. Wkońcu Cypr jest w grupie technologicznej eastern.

Decyzję "Accept Cultural Shift" o zmianie kultury mam już na starcie.

Nie gram na lucky nations.

Pozdrawam i życzę miłej lektury :)

Oczywista sprawa, już poprawiłem.

3. buszmen85

Odcinek II październik 1410
    Mapy, konflikty i strategia
    Janus de Lusignan

Mapy
    Mapa polityczna

Mapa prowincji
    /Trochę się nasiedziałem w photoshopie nad tą mapą z prowincjami. Każda prowincja to oddzielna warstwa + kolejna warstwa z modyfikacją. Dzięki temu w przyszłości będzie dużo łatwiej tworzyć kolejne, bardziej dopieszczone mapy ;-)/

Konflikty
    W ciągu 10 lat sporo się zmieniło na mapie politycznej wchodniego basenu Morza Śródziemnego. AI nie próżnowało i kilka krajów zniknęło z mapy.

Czarnogóra /12.01.1403/ - Wenecja posiadała cora na prowincję Zeta i to skrupulatnie wykorzystała.
    Epir /1.3.1407/ - Tym razem agresja Wenecji spowodowana była przewagą militarną.
    Naksos /20.4.1409/ - I znowu w roli głównej Wenecja, pokojowa aneksja własnego wasala.
    Kawalerowie Rodyjscy /19.12.1409/ - Znamy już ta historię, była świetna xD. Szkoda, że nie było w niej stwierdzenia "Odzyskaj prowincję corową" .
    Trapezunt /19.12.1400/ - Niepodległości pozbawił go Kandar, tyle że pięć lat później /4.11.1405/ prowincja przeszła w gruzińskie ręce.
    Mołdawia /1.2.1406/ - Najpierw Budjak zdobyli Turcy /6.10.1403/, aby dzieło zniszczenia dokończyła Wołoszczyzna.
    Ramazan /8.2.1401/ - Imperium Osmańskie ruszyło na krucjatę podbojów, Ramazan stał się jego celem.

Z ziem Bizancjum, dzięki znacznej pomocy Imperium Osmańskiego, powstała Morea /23.6.1402/.

Zmiany terytorialne
    Zacznijmy od największej sensacji tego dziesięciolecia, Adana została zdobyta przez Mameluków na Turkach /22.4.1404/, szok :shock:. Tak mnie to zaciekawiło, że przeszukałem historię i znałazłem przyczynę.
    name="Jalayirid Subjugation of Haasa"
    history=
    {
    1403.10.17=
    {
    add_attacker="JAI"
    }
    1403.10.17=
    {
    add_defender="ALH"
    }
    1403.10.18=
    {
    add_attacker="TUR"
    }
    1403.10.18=
    {
    add_defender="ADE"
    }
    1403.10.18=
    {
    add_defender="OMA"
    }
    1403.10.18=
    {
    add_defender="NAJ"
    }
    1403.10.18=
    {
    add_defender="HED"
    }
    1403.10.18=
    {
    add_defender="ALG"
    }
    1403.10.18=
    {
    add_defender="MAM"

Neapol zdobył Messynę na Sycylii /28.2.1409/ - Już to znamy, trudno się mówi.
    Imperium Osmańskie zdobyło Konyę na Karamanie /14.4.1400/ - Nie mogłobyć inaczej, wkońcu to wojna na samym starcie.
    Imperium Osmańskie zdobyło Oltenię na Wołoszczyźnie /30.5.1402/ - Bizancjum zaatakowało Turcję w celu odzyskania core'ów. Do Bizancjum dołączyła Wołoszczyzna a do Turcji jej wasale + Kazań i Jalajrydzi. Totalna głupota AI.

Trwające konflikty
    Jak na złość, w momencie w którym robiłem mapki /przyp. październik 1410/ Bałkany znajdują się w ogniu wojen potęg tego rejonu :!:.

Wenecja, Węgry i Siedmiogród (wasal węgierski) przeciwko Imperium Osmańskiemu, Bośnii, Morei, Serbii (wasale tureccy), Kazaniowi i Jalajrydom.
    Do tej pory 2:0 prowadzi stronnictwo Turków. Zdobycie Transylvanii i Zety to jednak jeszcze nie koniec. Mimo wszystko wydaje się, że większe szanse na zwycięstwo ma jednak Imperium Osmańskie. Tym bardziej gdy Turcy zdobędą Szolnok to stolica Węgier stanie przed nimi otworem.

Strategia
    Zdobycie Rodosu i konflikt na Bałkanach daje pewne nadzieje jak i stanowi zagrożenie. Granica lądowa z Imperium Osmańskim to kiepska wiadomość. A jak dostaną core'a na Rodos ? Brrr :?.

Jak obronić Rodos przed Turkami? Są dwie możliwości: A) lądowo B) morsko (połączenie - cieśnina). Ta druga opcja wydaje mi się bardziej realna.

Flota turecka oraz jej admirał.

Flota wenecka oraz jej admirał.

Skoro te dwa państwa są w stanie wojny, to może jakaś bitwa morska :?:;-). Znając życie, flota turecka pewnie nawet nie ruszy się z portu. Ale kto wie, kto wie. Marzenia czasami się spełniają xD.

Jak dobrze pójdzie, to za 10 lat Cypr osiągnie 4 govtech i pojawi się możliwość na pierwszą ideę narodową.
    I pojawia się dylemat, co wybrać. Biorę pod uwagę cztery możliwości, dwie morskie i dwie lądowe.
    1. Press Gangs - to mój faworyt; -50% kosztów budowy statków i utrzymania; jak wiadomo, statki w utrzymaniu nie są tak drogie jak piechota i można mieć ich trochę ponad limit ;-).
    2. Grand Navy - +100% naval force limit; przydatne, ale nie konieczne.
    3. Grand Army - +33% land force limit; to by mi dało na oko, jedną dywizję więcej w limicie; nie jestem przekonany do końca.
    4. Military Drill : +1 land morale; ważna idea narodowa w HTTT; dodatkowe morale na początku gry, gdy nie ma przewagi technologicznej może okazać się zbawienne :).

Większa flota, to szansa walki z Wenecją o Kretę i Naksos oraz obrona przed Turkami. Ale to tylko domysły, póki co Cypr ma na głowie nacjonalizm orax katolizację Rodosu. Oczywiście, bacznie przyglądam się wojennej zawierusze na Bałkanach, czekam jak sęp na jakiś ochłap :Devil:.

W tym odcinku sporo było tekstów, ale trzeba było to i owo opisać. Pozdrawiam nowych, wiernych i oddanych czytelników :).

4. buszmen85

Odcinek III 1410 - 1420
    Janus de Lusignan

1410 Anno Domini
    Do końca roku pozostały trzy miesiące, ale nic się w tym czasie ciekawego nie wydarzyło.

1411 Anno Domini
    Walka o władzę cesarskę HRE przybiera różne formy. W tym przypadku jest nią ekskomunika.

Zawarto królewskie mariaże z Aragonią i Burgundią.
    Trzeba przyznać, że był to wyjątkowo spokojny rok. Czyżby była to cisza przed burzą ?... oby :Devil:.

1412 Anno Domini
    Cisza, spokój, harmonia oraz powolne zbijanie infame i nacjonalizmu na Rodosie. Kolejny nudny rok :sleep:.

Linia dynastyczna de Lusignanów z każdym rokiem rośnie w siłe. W tym więzy małżeńskie połączyły Cypr z Wołoszczyzną i jakże ważnymi w Europie Czechami. Dobra robota dyplomaci, oby tak dalej :eek:k:.

1413 Anno Domini
    W cypryjskim skarbcu było wystarczająco dużo dukatów, aby rozpocząć katolizację Rodosu. Oczywiście pod czułą opieką armii Cypru.

National focus
    Mimo obniżenia ryzyka buntu i większej szansy na nawrócenie to jednak nie opłaca się go przenosić na Rodos. Taki proces zablokuje National Focus na 25 lat. Poza tym jest to zbyt biedna prowincja, nawet żeby wprowadzić decyzję - Land Reform (trochę szkoda, bo to dodatkowe +15% do lokalnego manpowera).

Chciałem bitwy morskiej między Wenecją a Imperium Osmańskim ? Oto i ona.
    Wspaniałe AI Wenecji wysłało kogi bez obstawy w rejony Turcji. Gdyby miało galery to by je pewnie wysłało jako obstawę. Ale skoro ich nie ma... to woli 10 karaków trzymać w porcie. Na dno poszły wszystkie weneckiej transportowce, zapewne z oddziałami na pokładzie :crazy:.

13.12.1413 zakończyła się wojna na Bałkanach. Siły węgiersko-wenecko-siedmiogórskie doznały sromotnej klęski.
    Każdy z przegranych utracił prowincje na rzecz Imperium Osmańskiego. Wenecja straciła Janinę i Albanię, Siedmiogóra Banat, a Węgry Dalmację. Na prowincje weneckie Turcy posiadają core'y, w przypadku reszty prowincji można się spodziewać buntów.

Szybko rośnie ten turecki moloch, oby równie szybko się rozpadł :Devil:.

1414 Anno Domini
    Początek roku rozpoczął się ofensywy dyplomatycznej Cypru. Zawarto królewskie mariaże z Bawarią i Ferrarą.

18.5.1414 wojnę Sycylii wypowiedział Neapol. Automatycznie, z miejsca do konfliktu przystąpił Cypr. Bądź przeklęta unio personalna :!:.
    Cel Neapolu był przewidywalny: odzyskanie Palermo.

Achaja stchórzyła..

...ale i tak była poza zasięgiem ;-).

Podniosłem podatki wojenne i czekałem kiedy Sycylia zniknie z mapy.

1415 Anno Domini
    Neapol oczekiwał w pokoju oddania Palermo oraz... uwolnienia Rodosu. Nie ma takiej opcji :mad:.
    Dałem gwarancje odległym państwom muzłumańskim, aby w punktacji wojennej się ich zrzec (5% za każde). To nie pomogło, bo AI chciało więcej niż miało victory points. Ale to zrozumiałe. Wojna była stosunkowo krótka, Neapol miał przewagę liczebną armii jak i floty. Sam bym się nie zadowolił byle czym xD. Trzeba było się bronić.

Samotna koga z transportem rycerzy płynęła sobie w kierunku Cypru...
    ...ale nie dopłynęła :p. Po bitwie trzeba było szybko uciekać do portu, bo nadpływało 13 neapolskich galer.

Neapol się tak łatwo nie poddawał.
    Kolejna próba desantu na Cypr zakończyła się.. zdobyciem kogi "Bisenzio":jupi:. I znowu szybka ucieczka do portu.

Powtórka z historii?
    Tym razem bez galery, która ze sporymi uszkodzeniami pozostała w porcie. Nie ma co ryzykować ;-).

Do czterech razy sztuka?
    Tym razem galere Neapolu podążały tuż za swoją kogą. Nie udało się ją na czas zatopić, tyle dobrego, że podczas ucieczki żaden statek nie zatonął.

Na Cypr zdesantowało się 1000 rycerzy neapolskich. Poza splądrowaniem, wiele nie zdziałali, bo wojna wkrótce dobiegła końca.
    Żegnaj Sycylio, żegnaj mój koszmarze ;-).

1416 Anno Domini
    Trochę wody w Pediasie upłynęło zanim katolicyzm stał się religią Rodosu.
    Pedias - najdłuższa rzeka Cypru, w dodatku okresowa

Misja narodowa została spełniona, ale pojawiła się nowa - stara.
    I tym razem nie jest zależna ode mnie.

1417 Anno Domini
    Dyplomaci spisali się na medal. Dane gwaracje i dostepy militarne sprawiły, że nowym sojusznikiem Cypru zostało Państwo Kościelne.
    Państwo Kościelne (kościół, papież) i Cypr (krucjata, walka z muzłumanami). Czy wy też widzicie tą naturalną symbiozę ? :Devil:.

W stolicy przyjęto kolejną reformę - Conduct Population Census!.
    Jak widać, daje porządnego kopa do taxa oraz pewne ryzyko utratry populacji w prowincji. Jeśli chodzi o podatki to Cypr ma bazowe 8 dukatów:!:. Spodziewam się znacznie większych wpływów do skarbca.

Szczęście nie dopisało i ubyło mieszkańców Cypru. (W wersji 4.0 ta decyzja była zbugowana, za każdym razem ubywało. Ciekawe czy to naprawili, a powinni :>).

1418 Anno Domini
    Przytrafił mi się event o śmierci dziedzieca :mad:.
    Wybrałem budowę kościoła, bo druga decyzja dawała nowego dziedzica, tyle że bękarta. Nowy heir miałby niskie lub średnie roszczenia do tronu, co za tym idzie niską legitymizację władzy. A jak niska legitymizacja to ujemne modyfikatory w tym większe procenty na bunty. Brr nie chcę tego :).

Janus de Lusignan nie stoi na czele armii, więc dłużej powinien pożyć. Może wkrótce doczekam się nowego dziedzica ?. Mam taką nadzieję xD.

Odkryto 4 poziom govtechu.
    Nowa idea narodowa: Press Gangs - czyli tańsza budowa statków i mniejsze koszty utrzymania

Przed...
    ...i po.
    Dwie karaki zostaną zbudowane już teraz a potem zacznie się wielkie oszczędzanie.

Dzięki decyzji prowincjonalnej i idei narodowej wzrósł roczny przyrost dochodów. Z 8 dukatów na 14 :).
    A gdyby jeszcze były podatki wojenne to by dopiero było miło xD.

Zmiana wojskowej taktyki.

Dwa nowe królewskie mariaże: z Badenią i z Wirtembergią.

1419 Anno Domini
    Na Cyprze zbudowano nową karakę - "Leivadi".

Kolejny ślub dynastyczny, tym razem z Połotskiem.

I nic więcej się nie działo :sleep:.

1420 Anno Domini
    Powstała druga z zaplanowanych karak. A jej nazwa to "Symvoulos".

Odkryto 4 poziom landtechu.

Jak tak dalej pójdzie, to pół Europy będzie miało królewski mariaż z Cyprem. W 1420 roku więzy dynastyczne połączyły z Cyprem Brunszwik oraz Fryzja.

W następnym odcinku pojawią się mapy z 1420 roku, garść statystyk oraz opis nowego konfliktu w rejonie: Turcy kontra państwa włoskie. Nowy odcinek po nowym roku, nie przegapcie go ;-).

5. buszmen85

Odcinek IV październik 1420
    Mapy, konflikty, statystyki i strategia
    Janus de Lusignan

Mapy
    Mapa polityczna

Mapa prowincji
    /Dodałem rzeki i oznaczyłem stolice. Z czasem pojawią się kolejne elementy jak miasta, porty, lasy, góry, pustynie itd. Powolutku, ale do przodu :)./

Konflikty
    Po wojnie na Bałkanach, tym razem Bliski Wschód oraz Półwysep Arabski został pochłonięty walką.

1. Mamelukan Conquest of Mus /2.8.1413 - 11.4.1415/ - wojna krajów muzłumańskich, Mamelucy i Kara Kojunlu przeciwko Timurydom i państwom półwyspu arabskiego. /16.2.1414/ - prowincja Mus stała się częścią państwa Mameluków i jednocześnie Dulkadir (wasal Timurydów) przestał istnieć./15.1.1415/ - Hidżaz zdobył Al Karak na Mamelukach.
    2. Mamelukan Reconquest of Karaman /8.4.1417 - 13.8.1419/ - kolejna agresja Mameluków, tym razem przeciwko Imperium Osmańskiemu i jego sojusznikami. Ostatecznie wojna zakończyła się białym pokojem, ale w trakcie /12.2.1418/ Jalajrydzi zostali zmuszeni do zrzeczenia się 3 prowincji (Badiyat Ash Sham, Al Jawf, Karbala).
    3. Golden Horde Jihad against Ryazan /29.5.1418 - 6.10.1419/ - ofensywa Złotej Ordy na kraje prawosławne, której efektem było zdobyciem gruzińskiej Alanii.
    Jestem pozytywnie zaskoczony grą AI Mamelukami. Kraj ze słabym ustrojem był nie tylko w stanie pokanać silną armię Timurydów, ale także samotnie powalczyć z Turkami i ich sojusznikami.

Trwające konflikty.
    1. Bizancjum - Imperium Osmańskie, Bośnia i Serbia: to ostatnie chwile istnienia nigdyś potężnego Cesartwa Wschodniorzymskiego.
    2. Kadar - Imperium Osmańskie, Bośnia, Serbia, Kazań, Jalajrydzi: jak narazie Kandarowi udało się zdobyć Sivas. Wydaje się, że to tylko kwestia czasu kiedy podda się Turkom.
    3. Jalajrydzi - Hidżaz, Oman, Najd: dobicie osłabionego kraju Jalajrydów? Bardzo możliwe.
    4. Milan, Neapol - Imperium Osmańskie, Bośnia, Serbia, Kazań, Jalajrydzi, Czagataj: już w ręce chrześcijan dostała się Dalmacja, przez co sąsiednia Bośnia i Serbia są teraz poważnie zagrożone. Spodziewam się, że wojna będzie toczyła się na terytorium Turcji, a każda próba desantu na kraje włoskie zakończy się klęską. Czas pokaże jak będzie. Wynik tej wojny, o ile będzie interesujący, napewno dam w oddzielnej mapce ;-).

Statystyki
    Według najniższej stabilności

Według najniższej legitymizacji władzy
    Najniższa możliwa stabilność, legitymizacja władzy oraz prestiż. Kraj Timurydów praktycznie już przestał istnieć. Kilka państw się już oswobadziło, a to jeszcze nadal nie koniec (prowincja Van).
    Zagrać teraz Timurydami to byłby niezły hardcore :Devil:.

Armia i flota Imperium Osmańskiego
    Niebezpiecznie rozrastwa się marynarka turecka, żeby przetrwać muszę mieć nad nią przewagę :!:.

Strategia
    Sojusze
    Zapomniałem w ostatnim odcinku wspomnieć o nowym sojuszniku. Do paktu wojskowego Cypru i Państwa Kościelnego dołączyła.. Genua (która utraciła nadkrymski Azow na rzecz.. Aragonii).

Technologia
    Navaltech jest teraz najważniejszy. Celem jest osiągnięcie 9 poziomu, który da możliwość blokowania portów. Jeżeli nie można pokonać na lądzie, to trzeba zadusić wyczerpaniem wojennym ;-). Kasa z blokad portów też się przyda, nie mówiąc o piratach którzy dadzą trochę % tradycji morskiej.

Polityka wewnętrzna
    Suwaki cały czas idą w centralizację aż do -2.

Morea - cel cypryjskiej agresji ?
    Świat się szybko kurczy, dając coraz mniej możliwości do ekspansji.

Nie najgorzej.. Nie najgorzej :).

ZA:
    1. Dodatkowy manpower
    2. Dodatkowy tax
    3. Zgodna kultura
    4. Szansa na podatki wojenne
    5. Prowincja jak narazie nie graniczy z Imperium Osmańskim
    6. Gdyby Gruzja przystąpiła do wojny, to byłaby możliwość zatopienia kogów z wojskiem i być może wykonanie misji narodowej
    7. Słaba dyplomacja - bez sojuszu, tylko gwarancje dane przez Gruzję
    8. Słabsza armia i marynarka
    PRZECIW:
    1. Infame
    2. Prawosławie
    3. -3 staba: królewski mariaż oraz brak casus belli
    4. Pogorszenie się stosunków ze wszystkimi krajami
    5. Prowincja lądowa, flota nie pomoże w obronie
    6. Byłaby to druga niecore'owa prowincja z nacjonalizmem

Jak myślicie, która racja przeważy ? ;-) . Następny odcinek już wkrótce.

------------------------------------------------------

Gram wyłącznie na angielskiej wersji i się do takiej przyzwyczaiłem. Czasami nie mam pewnoście jakie powinno być poprawne tłumaczenie danego słowa. Dlatego też mapa prowincji jest po ang. Koga, karaka.. Zapamiętam sobie xD.

6. buszmen85

Odcinek V 1420 - 1430
    Janus de Lusignan

Mapa polityczna oraz mapa prowincji (październik 1420 roku)
    /Stonowane, nienasycone kolory, cienka linia graniczna i jak najmniej czerni. Tak prezentuje się kolejna wersja mapy. Mogę przyrzec, że napewno nie ostateczna, mam jeszcze kilka pomysłów, które będę chciał zrealizować :). /

1421 Anno Domini
    +1 do centralizacji i mamy bunty do tłumienia.

Wypowiedzenie wojny Morei, do której dołączyła Gruzja jako militarny lider.
    Potencjalne korzyści przeważyły nad stratami. Stab szybko się odrobi, natomiast na infame potrzeba będzie trochę więcej czasu.

Państwo Kościelne nie odmówiło wsparcia..

..ale Genua już tak.
    Gdyby nie podbój Morei to Azow byłby nawet smakowitym kąskiem ;).

Odkryto 4 poziom navaltechu.
    I tak dalej, aż do możliwości blokowania portów :smile:.

Morea została zdobyta..
    ..ale to nie koniec wojny. Szkoda tak szybko rezygnować z podatków wojennych xD.

15 października 1421 roku urodziła się Charlotte de Lusignan, przyszła królowa Cypru.
    Wysokie roszczenia do tronu, przeciętne umiejętność (przydałaby się lepsza administracja) ale czy musiała być to kobieta ? :Devil:.

1422 Anno Domini
    Ponowienie decyzji prowincjonalnej na Cyprze.
    Tax, tax i jeszcze raz tax.

Znowu się nie udało, -10% populacji :F.

Odkryto 4 poziom prodtechu.

1423 Anno Domini
    Event: The Weeping Song.
    5000 manpowera + 40 dukatów za 1 infame. Nie ma wątpliwości, jak dają, to trzeba brać :smile:.

Odkryto 4 poziom tradetechu.

22 czerwca 1423 Morea stała się częścią Królestwa Cypru.
    Wojna z Gruzją ciągle trwała. Znowu AI za dużo chciało niż miało punktów zwycięstwa.

Zaczęła się masowa rozbudowa floty o galere.

Nowy nabytek - prowincja Morea.

1424 Anno Domini
    Pokój z Gruzją..
    ..w zamian za anulowanie gwarancji. Trzeba przyznać, że przydają sie do nabijania punktów zwycięstwa.

Papież kastylijski ekskomunikuje Grenadę. Cypr dostaje CB Świętą Wojnę.
    W tym momencie za duże było wyczerpanie wojenne ;-).

1425 Anno Domini
    Gruzini, Turcy, Mamelucy ?.
    Cholera wie :smile:.

Flotę cypryjską wzmocniły trzy nowe galere: "Maa", "Lachi", "Agios Georgios".
    Jeszcze sporo statków trzeba zbudować.

1426 Anno Domini
    Rok rozaczął się królewskiego mariażu z Polską.

Wypowiedzenie Świętej Wojny Grenadzie.
    Fakewar dla podatków wojennych. O nic więcej nie chodzi :Devil:.

Bonusowy modyfikator.
    Jak miło xD.

Zaczęto proces katolizacji Morei.
    Oby szybko się zakończył :smile:.

Event: Choroba króla.
    Cypr nie będzie handlową potęgą, zatem plutokracja jest zbyteczna.

1427 Anno Domini
    Król austriacki nowym cesarzem HRE.

Na Cyprze nic się ciekawego nie wydarzyło :sleep:.

1428 Anno Domini
    Event: Bening Neglect
    Dar od Boga! 100 dukatów to znaczące wsparcie cypryjskiego skarbu. Teraz będzie czym sponsorować przyszłe wojny :p.

Nowy papież.

W stoczni na Cyprze wybudowano nowe statki. Trzy galere, imienniczki prowincji, wzmocniły cypryjską flotę.

1429 Anno Domini
    Biały pokój z Grenadą.
    Szkoda utraty +10% national tax modifier :-?.

Kolejny król Austrii zostaje cesarzem.

Wykonana misja narodowa. Wypełnienie nowej, procesu nawrócenia Morei, to tylko kwestia czasu.

Nowa galera "Galley".
    Ambitna nazwa xD.

Na ten moment flota cypryjska liczy sobie: 3 karaki, 8 galer i 4 kogi. To ciągle za mało w porównaniu z flotą wenecką czy turecką.

Roczny przychód do skarbca.
    Zero mintowania i żadnego doradcy. Straty spowodowane są kosztami nawrócenia oraz utrzymaniem ponadlimitowej marynarki i to z 0% morali :Devil:.

Czyje to floty walczą ze sobą?
    Nowa wojna turecko-mamelucka. Więcej szczegółów w przyszłym odcinku.

Powtórny sojusz z Państwem Kościelnym oraz dane Casus Belli przeciwko Wenecji.
    Musiałabyć jakaś wojna obronna, w które zaangażowało się Państwo Kościelne. W pokoju AI anulowało związki dyplomatyczne z Cyprem.

Możliwość podbicia Achaji, Naksos i Krety. Kuszące, czyż nie? :p.

Mapa polityczna oraz mapa prowincji (styczeń 1430 roku)

W następnym odcinku mapa religijna, omówienie zmian na mapie politycznej, porównanie sił lądowych oraz morskich, oraz argumenty za i przeciw wojnie z Wenecją :smile:.

7. buszmen85

Odcinek VI styczeń 1430
    Mapa religijna, konflikty, potencjał wojenny oraz strategia
    Janus de Lusignan

Mapa religijna
    /Rozdzielczość 1200 x 961, polecam otwierać w nowym oknie. Jak widać zająłem się efektem podstarzania, ale to jeszcze nie koniec kombinowania :smile:. /

Cypr w statystykach
    Porównanie prowincji.
    Trzeba chronić Cypr przed wszelką zawieruchą wojenną. Każde splądrowanie to spory minus do taxa.

Możliwości technologiczne.
    Słabo to wygląda, ale trzeba pamiętać, że to wciąż początek rozgrywki.

Konflikty
    "Jakie AI, takie częste zmiany granic". To motto powinno przyświecać HTTT gdyż wojenna sieczka trwa tu non stop xD.

Zniknęły z mapy:
    1. Morea /22.06.1423/ - agresja cypryjska zakończona zdobyczą terytorialną. Tylko życzyć sobie więcej takich :Devil:.
    2. Korfu /11.08.1421/ - pokojowa aneksja weneckiego wasala.
    3. Karaman /13.06.1424/ - tym razem Turcy pochłonęli własnego lennika.
    4. Jalajrydzi /01.01.1426/ - kilka wojen i kraj został pokrojony. Rebelia iracka dokończyła dzieła zniszczenia.
    Powstały:
    1. Trapezunt /25.07.1428/ - wyzwolenie spod gruzińskiej okupacji w wyniku "Qara Koyunlu Jihad against Georgia" 22.03.1427 - 21.11.1429.
    2. Irak /01.01.1426/ - powstał na gruzie państwa Jalajrydów.
    3. Al Koyunlu /01.04.1429/ - jeden z wielu krajów, który zbrojnie oswobodził się z Imperium Timurydów.
    Pozostałe zmiany terytorialne:
    1. Al Karak i Tobouk /24.05.1428/ - agresja Hidżazu na państwa półwyspu arabskiego zakończyła się katastrofą. Po stronie obrońców stanęli Mamelucy, którzy odzyskali wcześniej stracony Al Karak ale również zdobyli Tobouk.
    2. Sopron, Krain i Steiermark /16.15.1415/ - w wyniku "War of Austrian Aggression" przeciwko Węgrom. Obrońcy ponieśli klęskę, tracąc przy tym trzy prowincje.
    Aktualnie trwające wojny:
    1. Najważniejsza tocząca się wojna to agresja Mameluków wraz z Chiwą na Turków i kraje półwyspu arabskiego. Jak narazie sukcesy odnoszą Mamelucy, którzy okupują Erserum oraz Sivas.
    2. Niemal całe Włochy znajdują się ogniu wojennym, a wszystko przez Ferrarę. Do walk przyłączyła się Wenecja i póki co, niestety (podkreślam niestety) udało jej się zdobyć bogatą Weronę :-|.
    3. Węgry zdecydowanie przegrywają z koalicją austriacką. Habsburgowie zdobyli Bratysławę oraz stolicę Pecz. Wszystko wskazuje na to, że to początek upadku Węgier :roll: .

Potencjał wojenny
    Porównanie sił lądowych.
    Siedmiokrotna przewaga liczebna wojsko tureckich i mameluckich. Na walkę z nimi zdecydowanie za wcześnie :smile:

Porównanie flot.
    Tutaj już bardziej wyrównanie. Trzeba dobudować jeszcze trochę galer i można coś powalczyć :Devil:.

Generałowie i admirałowie.
    Turcy mają generała-rodzynka xD.

Strategia
    Pojawiła się możliwość zdobycia nawet trzech prowincji (dzięki Casus Belli przeciwko Wenecji). Posiadanie Krety, Naksos i Achaji (w grę wchodzi jeszcze Corfu) znacznie zwiększyłyby możliwości w walce z muzłumanami. Dodatkowy tax na utrzymanie ponadlimitowej floty :D.
    Argumenty w kwestii wypowiedzenia wojny Wenecji.

ZA:
    -dodatkowy taks
    -dodatkowy manpower
    -prowincje ze zgodną kulturą
    -podbój wysep, czyli pierwszą linią obrony byłaby flota cypryjska
    -do wojny może przystąpić Achaja sojusznik wenecki; to daje kolejną możliwość podbicia nowego terytorium a może zdobycie wasala? xD
    -Wenecja jest w trakcie wojny; siły lądowe są pochłonięte walką na innym froncie; to także większe wyczerpanie wojenne i łatwiejsze podpisanie przyszłego pokoju
    -szansa na zdobycie misji narodowej z core'm
    -na ten moment jest to jedyna możliwość ekspansji

PRZECIW:
    -prowincje prawosławne
    -nie zakończył się proces katolizacji Morei
    -flota wenecka jest w tej chwili silniejsza; trzeba będzie unikać otwartej bitwy morskiej
    -nabicie dodatkowego infame, już i tak sporego, da szybszy spadek relacji z muzłumanami, czyli przyspieszy wybuch świętej wojny
    -kolejne niecore'owe prowincje i związany z tym nacjonalizm

Przyszły odcinek zapowiada się ciekawie, czyż nie ? :mrgreen:

8. buszmen85

Odcinek VII 1430-1440
    Janus de Lusignan

1430 Anno Domini
    Wprowadzno na Cyprze decyzję prowincjonalną: Conduct Population Census!
    Po raz kolejny wypadło -10% do populacji. Ehh.. Czyżby nie poprawili buga tej decyzji?

Od razu Cypr uzyskał dodatnie roczne dochody.
    Oby taki stan utrzymał się jak najdłużej :smile:

Kontantynopol kusi swoim bogactwem.
    Bazowy tak 14 to coś co Cyprowi bardzo by się przydało.

Ekskomunikowane Pomorze.
    W sam raz na fakewara xD.

1431 Anno Domini
    Suwak polityki wewnętrzej w stronę centralizacji i mamy bunt na Cyprze.
    Były pewne problemy z jego stłumieniem, ale po drugiej bitwie sytuacja została opanowana.

Lepsza obrona Morei.
    Może się bardzo przydać. Dzięki ci losie :smile:.

1432 Anno Domini
    Nic totalnie się nie wydarzyło. Nudny to był rok :sleep:.

1433 Anno Domini
    Drobne problemy Janusa de Lusignan.

Do nabicia staba i przy niskim wyczerpaniu wojennym najlepszy jest fakewar.
    Z Austrią na czele. Dobrze, że nie mają marynarki :Devil:.

Kolejny papież i kolejna ekskomunika. Tym razem Węgry szukają powodu do wojny z Czechami.

1434 Anno Domini
    W Morei pojawił się Heliodoros Bragadin (2 poziom Master Recruiter) a na Rodosie Nikolaos Crispko (4 poziom Naval Reformer).
    Celem numer jeden na ten moment jest uzyskanie jak największych dochodów. Oczywiście szkoda tego Naval Reformera, ale ważniejsza jest ponadlimitowa flota. Tym bardziej, że są małe różnice technologiczne, a Cypr jeszcze nie przeszedł westernizacji.
    Jedyny doradca jaki może zostać ewentualnie zatrudniony to dyplomata do zbijania infame.

W cypryjskiej stoczni zakończyła się seria budowy statków. Osiem nowych galer o wyjątkowej nazwie "Galley" zasiliło skład floty.

Koszty marynarki.
    360% kosztów utrzymania. Trochę sporawo :Devil:.

1435 Anno Domini
    Decyzja prowincjonalna na Cyprze: Conduct Population Census!. Oczywiście z minusem dla populacji :|.

Uzyskano 16 dukatów za zatrudnienie cypryjskich dorardców.

Sojusz z Achają toczącą wojnę z Wenecją i zyskane Casus Belli.
    Może się przydać :Devil:.

Wenecja w wyniku wojen zaczęła się powoli rozpadać. Odrodziły się Ateny oraz Korfu. Przed waszymi oczami wyspa Korfu..

..osamotniona.
    Trzeba to wykorzystać :Devil:.

Achaja shańbiła sojusz, ale to i tak nic nie zmieni. Pewnie zaraz stanie się częścią Wenecji.

Pomorzanie wylądowali na Cyprze !:shock:.

Fakewar przekształcił się w regularną wojnę. Czas ją zakończyć xD.

1436 Anno Domini
    W kwietniu zdobyty został zamek a flota Korfu poszła na dno.

Event: The Weeping song.
    Kasa, jak miło :smile:.

6 czerwca 1436 roku Korfu stało się częścią Królestwa Cypru.
    Czas na zbijanie infame.

Zawarto sojusz oraz mariaż królewski z Atenami.
    Oby nowy sojusznik okazał się przydatniejszy :smile:.

1437 Anno Domini
    Nowa prowincja Korfu.

Na Cyprze pojawił się Gregorios Doria (4 poziom Quartermaster).

Zakończyła się katolizacja Morei. Misja została wypełniona.
    Good job :smile:.

Nowa misja narodowa: Odzyskanie Janiny. Czyli AI wpycha Królestwo Cypru w ramiona konfliktu z Imperium Osmańskim.
    Zdobycie core'a to odpowiednia nagroda. Ta misja raczej prędko nie zostanie zrealizowana, ale kto wie, kto wie ;).

Rozpoczął się proces katolizacji Korfu.

1438 Anno Domini
    Reforma monetarna..
    ..oraz minter (Phamphilos Plethon) i -2 staba :|.

Wybuchł bunt prawosławnych na Korfu.
    Z pewnymi problemami ale w miarę szybko stłumiony.

Uzyskano 12 dukatów za zatrudnienie cypryjskiego kwatermistrza.

Korupcja i -1 staba.

To nie był dobry rok. Wybuchł bunt religijny a w dwóch eventach Cypr stracił 3 punkty stabilności. Mimo wszystko lepsze to od inflancji, która cały czas jest na zerowym procencie.

1439 Anno Domini
    Uzyskano 12 dukatów za zatrudnienie cypryjskiego mintera.

Nowy-stary sojusznik czyli odrodzona Achaja.
    Wenecja utraciła wszystkie ziemie we wschodnim basenie Morza Śródziemnego.

1440 Anno Domini (styczeń)
    Mapa prowincji.

Mapa polityczna

W następnym odcinku zostaną opisane widoczne zmiany terytorialne, pojawi się także mapa kulturowa oraz coś bonusowego. Co to będzie, to zależy już od was drodzy czytelnicy. Sytuacja Polski , konfikt Burgundia - Francja, rozwój HRE to tylko przykładowe tematy. Wpiszcie swoje własne pomysły, a ja wybiorę najciekawszy i zrealizuję w najbliższym odcinku :smile:.

9. buszmen85

Odcinek VIII styczeń 1440
    Mapa kulturowa, top13, konfikty, linia dynastyczna
    oraz bonusowa mapa polityczna świata
    Janus de Lusignan

Mapa kulturowa
    Swoją obecność w Atenach odcisnęła Republika kupiecka Wenecji. Trochę kiepsko bo to wkońcu grecka kultura była.

Top13
    Najlepsi generałowie i admirałowie.
    Imperium Osmańskie posiada dwóch bardzo dobrych generałów. Mam nadzieję, że długo sobie nie pożyją :Devil:.

Największe armie.
    Dzięki zdobyciu korony cesarskiej i pokonaniu Węgier oraz Wenecji, Austria stała się czołową potęgą w Europie.
    W tym zestawieniu najbardziej brakuje Kastylii, która nie poradziła sobie z Portugalią i Aragonią.
    Nie ma również jakiegokolwiek państwa Europy Wschodniej, co jest pewnie zasługą Złotej Ordy.

Największe marynarki.
    Królestwo Cypru zajmuje razem z Portugalią zaszczytne 7 miejsce :smile:. Mimo wysokiej pozycji w rankingu brakuje jednak flocie cypryjskiej dużych okrętów. Na szczęście Wenecja przestała się liczyć we wschodnim basenie Morza Śródziemnego a do floty tureckiej i mameluckiej brakuje tylko liczebności galer.

Konflikty
    Tym razem na muzłumańskim wchodzie zbyt wiele się nie działo. Imperium Osmańskie zajęło się nawracaniem podbitych prowincji, a Mamelukowie próbowali zdobyć Półwysep Arabski. Walczyli za to chrześcijanie i to dużo. Lata 1430-1440 przyniosły szereg wojen na terenie Włoch, Austrii i Węgier.

Zniknęły z mapy:
    1. Korfu /06.06.1436/- oswobodziło się /05.09.1434/ z rąk weneckich by dwa lata później stać się częścią Królestwa Cypru. Pewnie już na zawsze xD.
    Powstały:
    1. Grecja /01.10.1437/ - udany bunt narodowy w genueńskiej Kaffie przyniósł wolność.
    2. Ateny /05.09.1434/ - razem z Korfu odrodziły się z ziem weneckich w wyniku wojny "Milanese Subjugation of Ferrara" /14.09.1428 - 05.09.1434/.
    3. Mołdawia /11.12.1430/ - oderwała się od Wołoszczyzny dzięki "War of Hungarian Aggression" /14.06.1429 - 11.12.1430/.
    4. Kreta /01.02.1437/ - jest wynikiem przegranej wojny Wenecji "Venetian Conquest of Friuli" /11.09.1434 - 01.02.1437/.
    5. Naksos /01.02.1437/ - to samo co wyżej.
    6. Czarnogóra /01.02.1437/ - to samo co wyżej.
    7. Achaja /01.02.1437/ - państwo zostało zbrojnie podbite przez Wenecjan by się później odrodzić.
    8. Chorwacja /10.10.1430/ - powstała w wyniku "Bohemian Reconquest of Ersekujva" /11.09.1429 - 10.10.1430/
    1. Szolnok /09.01.1439/ - kolejna samobójcza wojna AI Węgier "2nd War of Hungarian Aggression" /28.03.1438 - / przeciwko Austrii. Skorzystali na tym Chorwaci zagarniając Szolnok. Austriacy ciągle walczą i podbijają kolejne prowincje..
    2. Mosul /23.06.1437/ - zapomniałem umieścić tą zmianę na mapie polityczne, wybaczcie :roll:. Irak w wyniku "Mamelukan Reconquest of Mosul" /14.03.1436 - / stracił Mosul na rzecz Mameluków. Mimo to wojna nie dobiegła końca, Mamelukowie usiłują podbić kolejne ziemie Półwyspu Arabskiego.
    Aktualnie trwające wojny:
    Ta wojna Mameluków jest chyba o jedną za dużo. Wyczerpanie wojnne, nacjonalizm i niecorowe prowincje robią swoje. Już pojawiły się bunty - Dulkadirów na północy, Iracka na wschodzie, a w stolicy pojawił się pretendent do tronu.Może to podkopie fundamenty państwa Mameluków... oby :Devil:.

Napięcia dyplomatyczne Cypru
    Obustronne Casus Belli z Imperium Osmańskim... Zapowiada się ciekawie :>.

Linia dynastyczna Lusignanów
    Jak wiadomo system dynastyczny w HTTT jest totalnie niezrozumiały, niedopracowany i nieprzejrzysty.. Ale miło widzieć jak dynastia Lusignanów rozwija się :smile:. Wołoszczyzna to mały pikuś, ale Litwa czy Burgundia to już silne kraje europejskie. Jestem dumny z mojego panującego rodu:p.

Mapa polityczna świata (bez Ameryk)
    /Rozdzielczość 2000 x 1500 piksli./

Co przyniesie przyszłość ? Najpierw trzeba uporać się z Infame (17.1) a potem można spojrzeć pożądliwiej na Kretę :Devil:. Następny odcinek najwcześniej jutro :smile:.

10. buszmen85

Odcinek IX 1440-1450
    Część I
    Janus de Lusignan

1440 Anno Domini
    Ekskomunika Modeny..
    .. czyli kolejne włoskie wojny?.
    To bardzo prawdopodobne :D.

Pojawiła się okazja podbicia Krety.
    Szkoda, że tak szybko. Cypr ma 17.0 infame, to może nie tak strasznie dużo, ale to zawsze szybszy spadek relacji z Turkami -> wcześniejsza wojna.
    Zdobycie Krety jest mimo wszystko zbyt kuszące, trzeba wykorzystać taką nadażającą się szansę. Cypr on War! :].

Dobry sojusznik.

Zły sojusznik.
    Gdyby Achaja była krajem wyspiarskim... Ehh szczęściarze ;).

Przewaga floty cypryjskiej.
    Nie ma to jak złudne poczucie bezpieczeństwa :).

Wprowadzono na Cyprze decyzję prowincjonalną: Conduct Population Census!. Oczywiście -10% populacji plus tax bla bla bla. Chyba przestanę o tym pisać, ta decyzja trwa tylko 5 lat :p.

W październiku zdobyta została Kreta.

A w listopadzie była już częścią Królestwa Cypru.
    Lider sojuszu wojskowego Mediolan nie poprzestał na próbach desantów i nie chciał zakończyć wojny. Dobrze, Cypr zyska dodatkowy wojenny tax :].

Infame skoczyło na 24.6 i osiągnęło czerwony status... Nie dobrze, oj nie dobrze. Trzeba będzie to jak najszybciej zbić. Wróg nie śpi, wróg czuwa.

1441 Anno Domini
    Nieudana próba infliltracji.
    Ciekawe czyja...

Zmiana ustawień polityki wewnętrznej. Efektem jest cetralizacja/decentralizacja na poziomie -1 (yeahh, -0,01 rocznej inflacji zawsze cieszy) oraz spadek staba (to już cieszy dużo mniej).

Odkryto 5 poziom navaltechu.
    Jeszcze daleko do wymarzonych blokad portów :p.

1443 Anno Domini
    Prowincja Kreta.
    Grecka kultura, prawosławie, światynia, niezły dochód, wyspa i ważne położenie strategiczne. Jest ok.

19 grudnia 1443 roku z przyczyn naturalnych zmarł panujący król Cypru Janus de Lusignan.

Historia panowania.

Najważniejsze osiągnięcia:
    • zdobycie Rodosu, Morei, Korfu oraz Krety
    • zbudowanie silnej i liczącej się w świecie marynarki
    • dobra polityka ekonomiczna - 85 dukatów w skarbcu i 0% inflacji
    Charlotte I de Lusignan

Umiejętności królowej.

Nowy dziedzic Królestwa Cypru.
    Ehh znowu przyszła królowa :/. Na Turków przydałby się król-generał z wysokimi umiejętnościami militarnymi. Ahh rozmarzyłem się ;).

Dyplomacja 7 i Militarność 6 to z całą pewnością dobre umiejętności, ale słaba Administracja na poziomie 3 trochę niepokoji. Mały kraj, taki jak Cypr potrzebuje każdego dukata. Za coś wkońcu trzeba utrzymać ponadlimitową flotę, szczególnie przy 100% sprawności bojowej. Będzie ciężko, oj będzie.

Jeszcze przed końcem roku zawarto królewskie mariaże z Litwą, Wołoszczyzną i Gruzją.
    Wysokie infame, kilka podbitych zbrojnie królestw znacząco popsuły reputację Cypru w Europie. Dużo trudniej będzie zawierać królewskie mariaże a linia dynastyczna Lusignanów nie będzie tak szeroka jak za panowania Janusa.

1443 Anno Domini
    Odkryto 5 poziom landtechu.

Katolizacja Krety.
    Trochę pospieszona decyzja tym bardziej, że Korfu nie zostało jeszcze nawrócone, a trwała wciąż wojna pozycyjna z państwami włoskimi.
    Zostałem oślepiony potencjalnymi przyszłymi zyskami (znika ujemny bonus do taksa za inną religię) ;).

Zawarto królewskie mariaże z Raguzą, Chorwacją oraz jeszcze silną Francją ;).

1444 Anno Domini
    Bunty w Morei.
    Podchody ? :p.

Zawarto królewskie mariaże z Badenią, Wurttembergią, Aragonią oraz Kastylią.

Ostrzeżenie Imperium Osmańskiego.
    Wojna z muzłumanami coraz, coraz bliżej. Trzeba już teraz myśleć o przygotowaniach. Wykorzystano w tym celu dostępne rezerwy w skarbcu na budowę 3 galer i kogi w stoczni na Cyprze.

Ze względu na wprowadzony limit 20 zdjęć na post zostałem zmuszony do dzielenia odcinków na części oraz do zaprzestania używania emotów, które wykorzystują ten limit. To dość wkurzająca sytuacja, że nie mogę pisać tak jak chcę, ale nic na to nie poradzę. OK. Koniec marudzenia, zabieram się do pisania drugiej części odcinka.

Czemu zwęża mi tekst do 50% strony ?.... ://////

11. buszmen85

Odcinek IX 1440-1450
    Część II
    Charlotte de Lusignan

1444 Anno Domini
    Casus Belli na Turków i ich sojuszników.
    Nie dzięki, innym razem :D.

Koniec wojny pozycyjnej z państwami włoskimi...
    ale i koniec podatków wojennych :(.

W tym momencie sytuacja finansowa nie był najlepsza. Koszty zaczęcia katolizacji na Krecie oraz zakup nowych statków wyczyściły doszczętnie cypryjski skarbiec. Odpływ podatków wojennych oraz nawracanie Krety i Korfu pożarły dochody. Królestwu Cypru groziły.. pożyczki :p.
    Najgorsze, że dzięki ostrzeżeniu Imperium Osmańskiego nie można było sprokurować fakewara, nie bez odpowiedniego przygotowania ;). Pozostało mintowanie.

1445 Anno Domini
    Udane nawrócenie na Krecie.
    Ufff, nareszcie ! :).

Poza tym wprowadzono decyzję prowincjonalną na Cyprze. Wiecie, tą o której nie będę już więcej pisał :p.

1446 Anno Domini
    Odkryto 5 poziom productecha.

Nowy austriacki cesarz HRE.
    Austria to potęga numer jeden w Europie, lepiej z nimi nie zadzierać.

Nowy-stary sojusznik.
    Państwo Kościelne zostało okrojone do samego Rzymu. Wiele nie zdziała taki sojusznik. Obym się mylił :).

Nowe statki.
    Flota cypryjska powiększyła się o koga i 3 galere co łącznie daje 27 statków.

Decyzja kulturalna x 4: Commission Painting.
    magistraci -> punkty kultury -> minter i doradca lądowy -> 9 dukatów do skarbca

1447 Anno Domini
    Odkryto 5 poziom tradetechu.

Ryzykowny fakewar przeciwko Polsce.
    Imperium Osmańskie nie zareagowało. Uff.. Choć flota cypryjska była gotowa na wielką bitwę morską.
    Ale właśnie takiej reakcji się spodziewałem ;). Turcy mieli wysokie infame i wyczerpanie wojenne, stabilność poniżej 0 oraz mniejszą flotę.

Do wojny przyłączyło się Państwo Kościelne a do cypryjskiego skarbca zaczęły napływać podatki wojenne :).

Event: Merchant harassed.
    Poprawa relacji z Turkami ?. To uśmiech od losu :). Dzięki temu zyskano dodatkowy czas na przygotowania do Świętej Wojny.

Odkryto 5 poziom govtechu.

Zawarto królewski mariaż z Meklemburgią.

1448 Anno Domini
    Zakończona katolizacja Korfu.
    Wkońcu, trochę to trwało ale wreszcie budżet skarbu zostanie odciążony.
    Do tego czasu inflacja wskoczyła z 0,0 na 0,7. Niewiele, można się z tym pogodzić :).

Portugalski papież nakłada ekskomunikę na Francję.
    Ciekawe co z tego będzie, czy Burgundia ruszy na sąsiada :).

Zawarto sojusz z Wołoszczyzną i Chorwacją.
    Napewno Chorwaci będą chcieli odzyskać Dalmację z rąk tureckich. Nie powinni odmówić pomocy w walce z muzłumanami.

1449 Anno Domini
    Do sojuszu dołącza Raguza.
    Ciekawe jak długo przetrwa zanim nie pochłonie je Imperium Osmańskie :D.

Event: Support for dissidents abroad.
    Na koniec roku przytrafiło się negatywne zdarzenie. Wybrałem mniejsze zło czyli -2 stabcosta zamiast -50 dukatów i -60 relacji z Imperium Osmańskim.

1450 Anno Domini (styczeń)
    Mapa polityczna

Mapa prowincji

W następnym odcinku zostaną opisane widoczne zmiany terytorialne, pojawi się także mapa półwyspu arabskiego oraz przyjrzymy się bliżej kraju Mameluków.

Przy okazji chciałem podziękować za głosy oddane na Cypr w głosowaniu na Najlepszego AARa EU3 2009 roku. 10 miejsce cieszy :). Wkońcu AAR pisany jest od niedawna a w takich głosowaniach nie wygrywa ten która ma najlepszego AARa ale ten który ma najwięcej forumowych kumpli ;).

12. buszmen85

Odcinek X styczeń 1450
    Konflikty, sytuacja Mameluków oraz mapa Półwyspu Arabskiego
    Charlotte de Lusignan

Konflikty

Lata 1440 - 1450 nie przyniosły zbyt wielu zmian terytorialnych jak to bywało w poprzednich dziesięcioleciach. Wynika to po części z coraz mniejszej liczby krajów do podbicia ;). Mimo wszystko z tego okresu można wyróżnić trzy istotne wydarzenia:
    • podbój państw greckich
    • rozpad Węgier
    • ekspansja Mameluków na Półwysep Arabski

Zniknęły z mapy:
    1. Kreta /29.11.1440/ - podbita i wcielona do Królestwa Cypru, to cieszy :).
    2. Achaja /13.11.1444/ - w wyniku "Ottoman Jihad against Achaea" /08.03.1444 - 03.02.1447/ stała się częścią Imperium Osmańskiego, to wcale nie cieszy :/.
    3. Ateny /05.02.1445/ - to samo co wyżej.

Powstały:
    • Żaden kraj nie został oswobodzony ani nie oswobodził się sam.

1. Carpathia i Partium /09.01.1442/ - na osłabione państwo węgierskie rzuciły się Czechy rządne podbojów. Madziarzy nie mieli szans i w wyniku "War of Bohemian Aggression" /08.08.1440 - 09.01.1442/ pozostał im tylko Pecz.
    Aktualnie trwające wojny
    Mamelukowie kontynuują swoją politykę eskpansji na wschód. Timurydzi będą mieli ogromne problemy z obroną, tym bardziej, że zaatakowała ich również Gruzja. A do cypryjskiego skarbu wpływają podatki wojenne :D.

Sytuacja Mameluków
    Powstały w IX wieku Sułtanat Mameluków nigdy nie był tak potężny jak teraz. AI sprawiło nielada niespodziankę i stworzyło hegemona w regionie. Dlatego też warto przyjrzeć mu się nieco bliżej.

Aktualna sytuacja
    Rzuca się w oczy wysoki prestiż, zdobyty na podbitych krajach arabskich.
    Dodatni stab i wysoka legitymizacja dają bonusa do obniżenia ryzyka buntów.

Władza, polityka wewnętrzna i technologia
    Despotyzm plemienny bardzo utrudnia rozwój Mamelukom. W dłuższym okresie czasu musi odbić się zacofanie technologiczne.

Póki co nie widać większych różnic z innymi krajami.

Obecny sułtan ma bardzo dobre umiętności, a przyszły z kolei niewiele gorsze. Ale to nie jest najważniejsze. Najistotniejsza jest siła roszczeń dziedzica do tronu. Akurat Sha'bam Burji ma silny claim, ale gdyby były niskie roszczenia to Mamelucy mieliby sporo problemów z falą rewolt.

W ustroju plemiennym każda zmiana władcy przynosi bunty. Im częściej będzie do niej dochodziło tym więcej będzie rewolt do stłumienia. Oby tak właśnie było ;).

Podboje i mapa Półwyspu Arabskiego
    Mamelucy zamiast południa (Etiopia, Adal) zainteresowali się Półwyspem Arabskim. Odnieśli tam spore sukcesy czego efektem są liczne podboje.
    Póki co są to prowincje nie core'owe więc przy najbliższym kryzysie mozna spodziewać się ruchów niepodległościowych.

Sułtanat Mamelucki jest aktualnie drugim największym krajem na świecie.

Siła militarna
    Jedna z największych armii, zdecydowanie liczniejsza od tureckiej.

Trzon floty stacjonuje w basenie Morza Czerwonego.
    Śródziemnomorksa marynarka mamelucka nie stanowi większego zagrożenia dla Cypru.

Jest kim dowodzić armiami lądowymi.

Jeżeli nic nie stanie na przeszkodzie i nie będę grał w Warcrafta 3 TFT przez sieć, to jutro powinien pojawić się kolejny odcinek :). Do usłyszenia drodzy czytelnicy.

13. buszmen85

Odcinek XI 1450-1460
    Część I
    Charlotte de Lusignan

1450 Anno Domini
    Wykorzystano dostępne punkty kultury na sprowadzenie czterech dyplomatów.

Najzdolniejszy z nich, Konstantinos Lusignans został nowym doradcą królowej Charlotty.
    Trochę zbyt niska reputacja na ewentualne podboje ;).

Infame.

Event: Excellent Vintage.
    Przyda się, tym bardziej że pozostał punkt stabcostu do odrobienia.

1451 Anno Domini
    Udana akcja szpiegowska Turków.
    Lepsze to niż wzniecanie buntów ;).

Zawarto królewski mariaż z Grecją.

Nowy dziedzic Królestwa Cypru.
    Pierwsza reakcja gdy zobaczyłem te okienko to zdziwienie... przecież już mam dziedzica. Charlotta żyje i ma się świetnie. Tak, ale tym razem to męski potomek, a oni mają pierwszeństwo do władzy :).

WOW! Doskonały zarządca i wojskowy. Gdyby tylko Jean de Lusignan miał trochę wyższą dyplomację to byłoby naprawdę bosko.
    W każdym razie nie narzekam i już nie mogę się doczekać, kiedy zostanie koronowanym władcą Cypru :).

Linia dynastyczna Lusignanów.

Biały pokój z Austrią.
    Bez podatków wojennych roczny dochód Cypru znacznie cierpi.

Relacje z Turkami.
    Niebawem spadną do możliwie najniższych, do -200.

Uzyskano 8 dukatów dzięki zatrudnieniu cypryjskich doradców.

1452 Anno Domini
    Ekskomunika Luneburga.
    To dobra okazja do dodatkowego taxa :).

Ale Grenada była lepszym celem.
    Kraj muzłumański i Święta Wojna to bardziej przekonuje.

Raguza i Wołoszczyzna na tak, Chorwacja na nie... szkoda.

Efekt krucjaty.
    Bonus do podatków, to zawsze cieszy :).

Zmiana suwaków polityki wewnętrznej. +1 do centralizacji i mamy bunty.
    W tym momencie armia stocjonowała na Krecie ale większa rewolta miał nastąpić na Rodosie. Nastąpił klasyczny chwyt, okno na bok ekranu, transport morski, czekanie aż morale rycerzy osiągną maksimum i wtedy potwierdzenie eventu. Kreta została splądrowana, ale cóż, nie mogło być inaczej. Bunty zostały szybko stłumione.

Event: Rozwój miast przyciąga poddanych.
    Wyższy poziom podatkow na Cyprze ? Pasuje. -1 staba już nie.

Zawarto królewski mariaż z Neapolem i Czarnogórą.

1453 Anno Domini
    Handlowe embargo Złotej Ordy.
    Oraz wynikające z tego trade casus belli. Zbyteczne póki co ;).

Event: Doskonały minister.
    Tradycja wojskowa nawet pokaźna. Ktoś wie jakie są progi i szanse losowania generałów/admirałów ?.

1454 Anno Domini
    Bunt na Krecie.
    W okolicy stacjonowała cypryjska flota więc nie było problemu. Za drugim podejściem rewolta została stłumiona :).

Druga z trzech części pojawi się.. po obiedzie ;).

14. buszmen85

Odcinek XI 1450-1460
    Część II
    Charlotte de Lusignan

1454 Anno Domini
    Królestwo Cypru straciło casus belli "Holy War" przeciwko Grenadzie. Spodowodowało to usunięcie bonusa krucjaty. Szkoda :/.

1455 Anno Domini
    Kolejna skuteczna próba infiltracji przez Turków.

Biały pokój z muzłumanami.
    Gdy tylko wyczerpanie wojenne spadnie do zera, to zacznie się kolejny fakewar :).

Poza tym nic ciekawego się nie działo, był to kolejny spokojny rok.

1456 Anno Domini
    Odkryto 6 poziom navaltechu.
    Możliwość blokady portów coraz bliżej :).

Złota Orda zniosła embargo handlowe.

Nowy-stary sojusznik. Chorwacja chce dołączyć do paktu wojskowego.
    Yes, yes, yes :).

Event: Niezadowolenie wśród kupców.
    Lepiej stracić 1 staba i kupca niż -500 dukatów w tradetechu.

Zawarto królewski mariaż z Siedmiogrodem. Kolejny sukces dyplomacji cypryjskiej tym bardziej, że dla większości krajów szansa takiej akcji jest "Very Unlikely". Infame i fakewary robią swoję :p.

Zwiększona obronność Rodosu.
    Świetnie, niemal napewno przyda się ;).

Duński papież ekskomunikuje Hanzę. Uzyskano również casus belli przeciwko Mamelukom, którzy przekroczyli limit infame.
    Źle dzieje w Sułtanacie Mameluckim. Kraj pustoszony jest przez kolejne fale rewolt. Armia mamelucka nie nadąża z ich pacyfikacją i powolutku, powolutku zbliża się upadek. To dobra wiadomość ;).

Fakewar przeciwko Hanzie.

Tym razem Wołoszczyzna odmówiła pomocy :p.

Nieudana próba wzniecenia buntu na Rodosie.
    Nie dziwie się, wkońcu mają fundusze na takie akcje :).

1457 Anno Domini
    Złożono zamówienie na 3 nowe galere w stoczni na Cyprze.

Stało się !. Sułtanat Mamelucki rozpadł się, a władzę w zrujnowanym kraju przejął przywódca rebeli.
    Więcej na ten temat już w następnym odcinku :).

Wołoszczyzna wraca do sojuszu wojskowego.

A miesiąc później stała się celem agresji Imperium Osmańskiego.
    Wybaczcie, nie mogę wam pomóc. Prestiż w dół ale ciągle na plusie.

Hanza anektowała Raguzę. To już nie był fakewar ;P.
    Widziałem płynącą wrogą flota, widziałem jak oblegana jest prowincja, nie zrobiłem nic aby Raguza nie stała się częścią Hanzy. Dlaczego ?. Zdobycie prowincji na ekskomunikowanym kraju to tylko 1.0 Infame i 0 stabu :p.

1458 Anno Domini
    Nowy cesarz HRE, ale już nie Austriak.

Flotę cypryjską zasiliły trzy galere, co łącznie daje 30 statków.

Koszty utrzymania ponadlimitowej marynarki.

Pozostała już tylko jedna część. Szybko ją napiszę, bo wiele do opisywania nie pozostało :).

15. buszmen85

Odcinek XI 1450-1460
    Część III
    Charlotte de Lusignan

1459 Anno Domini
    Imperium Osmańskie również przekroczyło limit infame.
    W przeciwieństwie do Mameluków Turcy mają sporo core'owych prowincji i nie mają ustroju plemiennego... powinni przetrwać, niestety :p.

Odkryto 6 poziom landtechu.
    Nie będę ukrywał, że trochę podtechowałem. Nowy typ jednostek przyda się szczególnie jak mam do zdobycia Raguzę na Hanzie ;).

Od razu wprowadzono Azab Infantry i Eastern Swab Cavalry.
    Bójcie się, Królestwo Cypru nadciąga ! :p.

25 marca Raguza została zdobyta.
    Choć obsada obrony była nieliczna to wcale nie spieszyłem się ze szturmem. Po co ?. Niech wyczerpanie wojenne się Hanzie nabija ;).

Embargo handlowe ? To Królestwie Cypru krzywdy nie zrobi :).

Dotychczasowy wynik wojny.
    W okolicach Messyny kręciła się flota hanzatycka, ale nie udało mi się jej dopaść :).

Uzyskano core'a na prowincję Rodos.
    Świetnie, będzie druga prowincja do ewentualnej odbudowy statków ;).

Aktualny stan Królestwa Cypru.

Mapa prowincji.

Mapa polityczna.
    Królestwo Neapolu podbijane jest przez jednoprowincjonalne Państwo Kościelne :eek:. Na mapie pojawiła się Francja jak również skrawek Litwy ;).

Mapa Europy z 1450 i 1460.
    Jeżeli lata 1440-1450 można nazwać spokojnymi, to lata 1450-1460 to jedna wielka, totalna, wojenna zawierucha. W każdej części Europy doszło do zmian terytorialnych. Widać upadek kilku państw jak Anglii, Danii czy wspomnianych już Mameluków ale widać również zwycięską Francję nad Burgundią. Działo się oj działo :).

W następnym odcinku zostanie przedstawiony zapowiedziany rozpad Sułtanatu Mameluckiego, top13, zmiany terytorialne na mapie, trwające konflikty oraz coś co sami wybierzecie drodzy czytelnicy. W Europie sporo się działo więc macie w czym wybierać. Najciekawszy pomysł zostanie zrealizowany. Zatem czekam na propozycje i do usłyszenia :).

16. buszmen85

Odcinek XII styczeń 1460
    Konflikty i zmiany terytorialne, Top13, upadek Sułtanatu Mameluckiego oraz sytuacja na Wyspach Brytyjskich
    Charlotte de Lusignan

Mapa prowincji 1460
    Poprawiona mapa, zapomniałem w poprzedniej uwzgędnić aneksję Bizancjum.

Konflikty
    Ostatnie dziesięciolecie to okres bardzo burzliwy w dziejach Europy. Każdy zakątek kontynentu opanowała gorączka wojenna. Nie inaczej było we wschodnim basenie Morza Śródziemnego. Sporo się zmieniło na mapie, zatem przyjrzemy się temu bliżej.

Zniknęły z mapy:
    1. Raguza /31.12.1457/ - tymczasowo należy do Hanzy, tylko tymczasowo ;).
    2. Czarnogóra /04.06.1458/ - to efekt zwycięskiej wojny "French Conquest of Lombardia" /12.03.1457 - 15.06.1458/. Pokonanie Burgundii wyraźnie dodało animuszu ekskomunikowanej Francji.
    3. Bizancjum /06.09.1458/ - Imperium Osmańskie przekroczyło limit infamy to Bizancjum postanowiło samotnie rzucić się na Turków i ich sojusznik "2nd Byzantine Reconquest of Janina" /24.06.1457 - 06.09.1458/. Jak dla mnie ta ofensywa powinna się nazywać "Byzantine Suicide War"... Totalna głupota AI, inaczej tego nie można nazwać :/.
    4. Siedmiogród /16.09.1458/ - kolejna samobójcza wojna "Transylvanian Crusade against Ottomans" /17.03.1458 - 16.09.1458/. Ehh..
    5. Wołoszczyzna /12.11.1458/ - to samo co wyżej "Wallachian Crusade against Ottomans" /12.12.1457 - 12.11.1458/. To staje się mocno irytujące :/.
    6. Kandar /12.04.1453/ - los po raz kolejny uśmiechnął się do Turków. Nastąpiła pokojowa aneksja.
    7. Gruzja /23.08.1455/ - Gruzini próbowali podbić nowopowstałą Armenię "2nd Georgian Crusade against Armenia" /25.04.1455 - 20.06.1457/. Ale za obrońcami wstawiła się Złota Orda i stało się nieszczęście :).

Powstały:
    1. Armenia /01.11.1441/ - kolejna część sagi rozpadania się państwa Timurydów. Tym razem Ormianie zbrojnie odzyskali niepodległość.
    2. Dulkadir /01.05.1457/ - powstałe z upadku Sułtanatu Mameluckiego.
    3. Syria /01.05.1457/ - to samo co wyżej.
    1. Carpathia /22.04.1456/ - czeska agresja na Mołdawię zakończyła się stratą prowincji na rzecz Liwy. To nie była udana wojna pepików :).
    2. Tabouk /01.05.1457/ - Hidżaz zyskał na rozpadzie Mameluków.
    3. Mosul /01.05.1457/ - podobnie Irak :).
    4. Kartli /31.08.1455/ - Kari Kojunlu udało się wyszarpać część Gruzji, gdy ta próbowała podbić Armenię.
    Aktualnie trwające wojny
    Wojna Złotej Ordy z Chinami to rodzynek wśród obecnych konfliktów. Ciekawe czy stoczą chociaż jedną bitwę miedzy sobą :D. Na uwagę zasługują również podoboje większych krajów przez te mniejsze. Anglii przez Walię oraz Królestwo Neapolu przez Państwo Kościelne.

Top13
    Największe infamy.

Najniższa legitymizacja władzy.

Najniższa stabilność.
    W tym momencie najtrudniejszą sytuację ma Anglia. -2 staba i 0 legitymizacja władzy daje +5 do ryzyka buntów. Na domiar złego infamy na poziomie 10,1 to zwiększenie kosztów stabilności.
    Niewiele lepiej ma się sytuacja Burgundii. Tyle, że ona ma przynajmniej doskonałą reputację.

Największe armie.
    Francja posiada 2 razy większy manpower od Austrii. To kwestia czasu kiedy stanie się potęgą wojskową numer jeden w Europie.

Największe marynarki.
    Cała ta najpotężniejsza flota angielska okazuje się teraz zbyteczna. Wrogowie znajdują się na Wyspach Brytyjskich i nie dają się pokonać. To samo ma się z marynarką Neapolu. Silna a bezużyteczna w obliczu podbojów armii Państwa Kościelnego.

Coty.

Największy dochód.
    Trochę martwi bogactwo Imperium Osmańskiego :/.

Upadek Sułtanatu Mameluckiego
    Mapa Półwyspy Arabskiego 1460 roku.
    Największym beneficjentem został Hidżaz, wasal Mameluków. Drugi z lenników, Jemen, zyskał Mochę i Sokotrę. W takiej sytuacji można widzieć jakiś plus, ale z drugiej strony Sułtanam Mamelucki utracił kilka core'owych prowincji na rzecz Syrii, Dylkadiru i Iraku. Pewnie z czasem będzie próbował je odzyskać ;).

Przyczyny
    Każda zmiana władzy w ustroju plemiennym przynosi bunty + pretendenta do tronu, a w latach pięćdziesiątych XV wieku były takie aż dwie. I to jest główną przyczyną. Pośrednio do rozpadu przyczyniły się częste wojny co skutkowało wysokim infamy oraz stabcostem. Armia skupiona była na podbijaniu innych krajów a w tym czasie jeden z samozwańców zdobył władzę sułtańską :).

Wraz z przejęciem władzy, Sułtanat Mamelucki przeszedł na szyizm, choć nie miał już ani jednej prowincji z taką religią :eek:.

Stabcost.

Przyrost legitymizacji władzy.

Armia i koszt utrzymania.
    Ponadlimitowa armia nie w pełnych składach i bez dostępnych rezerw. Słodko :).

Sytuacja na Wyspach Brytyjskich
    Nie dostałem pomysłu do realizji, ale wspomniana przez casanundę Irlandia skłoniła mnie do opisania tego regionu świata.

Mapa Wysp Brytyjskich 1460 roku.
    Szkocja jest wasalem angielskim.

Przyczyny
    Jedenastoletnie rządy Rady Regencyjnej zakończyły się totalną porażką w wojnie z Francją. To dzięki francuskim zwycięstwom szansę na oswobodzenie dostała Walia oraz Irlandia. Zgaduję, że ostateczny akt rozpadu był efektem przejęcia władzy przez pretendenta ;).

Cały kraj poza jedną prowincją w południowej Francji znajduje się pod okupacją walijską. Wysokie wyczerpanie wojenne może przynieść bunty czyli szansę na pokonanie Walii :).

Od nowego odcinka rozgrywka Cyprem toczona będzie na patchu 4.1b.
    Niektóre błędy AI zaczęły mnie lekko irytować a w tym patchu zostały one poprawione.
    Kolejne 10 lat gry już rozegrałem i na dniach powinien się pojawić kolejny odcinek. Zatem wyczekujcie dalszych losów Cypru, bo sporo ciekawego się działo ;).

17. buszmen85

Odcinek Bonusowy
    styczeń 1460
    Irlandia

Z dedykacją dla wiernego czytelnika casanundy ;).

Mapa.

Historia Irlandii.
    W wyniku udanych buntów niepodległościowych Irlandia powstała jak feniks z popiołów (01.01.1454) :).

Przegląd prowincji.
    Oczywiście, wszystkie są core'owe :).

Władca.
    Stary król i stary dziedzic :).

Poprzedni władcy.

Polityka wewnętrzna.

Aktualna sytuacja Irlandii.

Siła militarna.

Dowódcy.
    Dokładniej ujmując, dowódcy byłych armii buntowniczych ;).

To by było na tyle jeśli chodzi o Irlandię. A co do następnego odcinka, najwcześniej pojawi się jutro.

18. buszmen85

Odcinek XIII 1460 - 1470
    Część I
    Charlotte de Lusignan

1460 Anno Domini
    Ekskomunika Saksoni.
    Kto wie, kto wie, może się przyda ;).

Stan wojny z Hanzą.

Duńska porażka.
    Udana hanzatycka wojna obronna zakończyła się zdobyciem Szlezwiku. Hmm :/.

1461 Anno Domini
    Wprowadzno na Cyprze decyzję prowincjonalną: Conduct Population Census!. Warto wspomnieć, tym bardziej, że to nowszy patch i może przydarzyć się dodatni przyrost.. Może, ale jeszcze nie tym razem ;).

Poza wciąż trwającą wojną na wyczerpanie z Hanzą, to nic więcej się nie działo. Najnudniejszy rok jak dotąd :p.

1462 Anno Domini
    Rządania szlachty.
    Królestwo Cypru nie stać na takie wydatki, lepiej odrobić staba :).

Zmiana polityki wewnętrzej. +1 do innowacji czego efektem jest kolejny stracony punkt stabilności.
    Ponieważ Cypr znajduje się w grupie technologicznej Eastern to w przyszłości czeka go westernizacja. Właśnie do tego zmierzam ;).

Centralizacja na poziomie 2 została już osiągnięta, potrzebna jest jeszcze innowacja na poziomie 3 + monarcha z ADM 6 + graniczenie z krajem z porządaną grupą technologiczną.. a potem witaj Western (dawniej Latin) :).

1463 Anno Domini
    Sojusz militarny z Pańswem Kościelnym.
    Oby tym razem okazał się bardziej przydatny ;).

Osiągnięto 6 poziom productecha.

Koniec zamieszek religijnych w Sułtanacie Mameluckim.
    Religia narodowa: szyizm. Religia prowincji: sunnizm. Oj bardzo wątpie czy to aby napewno koniec ;).

1464 Anno Domini
    Królem Czech..

.. i cesarzem HRE został..
    .. Eduard I de Lusignan :).
    Miło jest mieć tak potężnych krewniaków, ale szkoda tylko, że z tak niskimi relacjach.

Osiągnięto 6 poziom tradetechu.
    Póki co najmniej porządana z technologii.

Event: Rozwój miast przyciąga poddanych.
    Ostatnio trochę za dużo tracę staba w eventach. Cóż, taki los :).

Cypr powolutku staje się bardzo, ale to bardzo dochodową prowincją :).

Roczny dochód od razu idzie mocno w górę.

Przyszła kolej na papieża z Litwy..

i na jego walkę z sąsiednimi krajami.

Pozstałe dwie części ukażą się dzisiaj przed i/lub po spaniu ;).

19. buszmen85

Odcinek XIII 1460 - 1470
    Część II
    Charlotte de Lusignan

1465 Anno Domini
    Magistraci.
    Zbliża się limit, trzeba to wykorzystać :).

Decyzja kulturalna: 4 x Arrange Festival.
    Losowy efekt decyzji przyniósł poza 20 punktami kultury, zysk i stratę 10 prestiżu. Wyszło na zero :).

Nastał urodzaj dyplomatów, aż siedmiu pojawiło się na cypryjskim dworze :).
    Wszyscy jednopoziomowi poza jednym rodzynkiem.
    Czy dyplomaci znajdą zatrudnienie?. Czy może zostaną na dożywotnim bezrobociu ? :D.

1466 Anno Domini
    Stan wojny z Hanzą.
    Wyczerpanie wojenne nabija się, a czas nieubłaganie leci.
    Szkoda by było zakończyć konflikt białym pokojem ;).

Wprowadzono decyzję prowincjonalną na Cyprze: Conduct Population Census!.
    W patchu 4.1b poprawili tą decyzję i wkońcu można wylosować dodatni przyrost ludności. Tak się właśnie stało, to historyczna chwila ! :p.

Dwóch dyplomatów cypryjskich znalazło zatrudnienie w.. Imperium Osmańskim... Ekhm, mogłem to przewidzieć :/. Uzyskano 9 dukatów z tego tytułu.

Event: The Weeping Song.
    Wzrost o 1.0 Infamy to coś, z czym się można łatwo pogodzić :).

Miesiąc później po raz drugi pojawił się event: The Weeping Song. Taki niespodziewany zysk dukatów w skarbcu bardzo cieszy :].

Casus Belli przeciwko Imperium Osmańskiemu..

.. nie pierwsze i nie ostatnie.
    Jest w czym wybierać ;).

Po raz trzeci "The Weeping Song" co daje łącznie 120 dukatów w jeden rok ! :eek:.

Zatrudniono rodzimego dyplomatę Hieronymosa Lusignansa.
    Przyda się do zbijania infamy.

1467 Anno Domini
    Po raz czwarty "The Weeping Song" i kolejne dukaty do skarbca.

Zatrudniono kolejnego doradcę.
    Przed dyplomatą Ailosem Rendisem dużo pracy ;).

Ifamy i jego roczny spadek.

Po raz piąty "The Weeping Song"... Co jest grane? :eek:.

Rozpoczęte na Rodosie szkolenie 2000 rycerzy pieszych.

Nowa koga "Transport".
    Maksymalna ładowność floty to 6 jednostek.

Ekskomunika Ferrary przez papieża z Państwa Kościelnego.
    Czyżby sojusznik szykował się do wojny ? ;).

Imperium Osmańskie zatrudniło trzeciego cypryjskiego dyplomatę. Może uda im się przekonać sułtana do pokojowej polityki? :p.

W październiku zakończyło się szkolenie nowych oddziałów piechoty. Cała armia lądowa została załadowana na kogi i w eskorcie cypryjskiej floty popłynęła do Calais.
    Dzięki danemu dostępowi militarnemu Francuzów będzie gdzie naprawić uszkodzone statki przed dalszą podróżą w stronę Hanzy.

Nowy admirał.

Umiejętności Thaddeosa Bragadina.

Po objęciu dowódctwa jego pierwszym zadaniem było bezpieczne dopłynięcie z transportem rycerzy do Lubeki. Gdy tylko zbliżył się do nadbrzeża Skandynawii na horyzoncie pojawiła się potężna marynarka hanzatycka. Admirał Wenzel Dreyer dowodził 14 karakami i galerą. Wielka bitwa morska miała się właśnie rozpocząć...

Następna, ostatnia i najciekawsza część już wkrótce :).

20. buszmen85

Odcinek XIII 1460 - 1470
    Część III
    Charlotte de Lusignan

1468 Anno Domini
    Szósty raz pojawił się event: "The Weeping Song". LOL ? :).

Wielka bitwa morska w Skagerrack.
    Dwukrotna przewaga w liczebności oraz bonus z terenu dla galer. Będzię dobrze :).

Zwycięstwo!.
    Na dno poszły trzy hanatyckie karaki a "Seewolff" stał się częścią floty cypryjskiej :).

Sytuacja w regionie.
    Hanza zdobyła Szlezwik na Duńczykach, ale nie miała jak wrócić wojskiem do swoich pierwotnych prowincji. Dodatkowo AI Hanzy nie produkowało kog tylko karaki.
    Nadarzyła się okazja na łatwe zdobycie Hamburga i Lubeki. Miło :).

Uzyskano dostęp wojskowy do Gotlandii.
    Bliżej się niestety nie dało. Od razu flota cypryjska popłynęła do Gotlandii na naprawy kadłubów. Gdyby tego nie uczyniła to poszłaby w całości na dno, a tego nikt by nie chciał ;).

1469 Anno Domini
    Wojna Państwa Kościelnego.
    Czechy i Neapol ?. To skończyłoby się katastrofą dla Cypru. Cesarska armia przyszłaby z pomocą do obleganego Hamburga i Lubeki, z drugiej strony cypryjskie miasta stałyby otworem dla neapolskich sił lądowych i morskich. Trzeba było odmówić i pogodzić się z karą -50 prestiżu :/.

We wrześniu zdobyty został Hamburg.

Oblężenie Lubeki wynosiło 100% do której w między czasie przeniosła się flota Hanzy. Marynarka Cypru wyszła w morze i czekała no zdobycie miasto oraz na kolejną bitwę morską.

1470 Anno Domini
    Miesiące mijały a obrona Lubeki dzielnie się broniła. Gdy już flota Cypryjska była lekko wyniszczona i miała wracać do Gotlandii to hanzatycki admirał Wenzel Dreyer rozpoczął bitwę.
    Wynik: Anihilacja floty Hanzy oraz zdobycie karaki "Adler von Lubeck".

W maju wkońcu upadła Lubeka.
    To był koniec.

3 czerwca 1670 roku podpisano pokój.
    Hanza oddała Raguzę, anulowała wszystkie umowy dyplomatyczne i została wasalem królowej Cypru, Chralotty de Lusignan. To przyniosło sporo prestiżu i mało infamy.
    Oto jak fakewar przekształcił się w wojnę na wyczerpanie by potem stać się wojną totalną :).

Ostrzeżenie od Francji.
    What?. Z Francją mam najlepsze relacje ze wszystkich krajów bo aż +162. Może to przez ich ekskomunikę.. hmmm.

Sojusz z Państwem Kościelnym
    Czy nie robię błędu ?.

Nowa prowincja Raguza.
    Katolicyzm, kultura chorwacka i graniczenie z Francją (co spełnia warunek do westernizacji).

Mapa polityczna czerwiec 1470.

Mapa prowincji czerwiec 1470.

W następnym odcinku konflikty, zmiany terytorialne na mapie, Królestwo Cypru w statystykach oraz analiza i dalsza strategia.

21. buszmen85

Odcinek XIV czerwiec 1470
    Konflikty, zmiany terytorialne na mapie, Królestwo Cypru w statystykach, dyplomacja, oraz analiza i dalsza strategia
    Charlotte de Lusignan

Konflikty
    Z całą pewnością lata 1460 - 1470 można nazwać jednymi z najspokojniejszych w całej historii. Niewiele wojen toczyło się w regionie, zmiany terytorialne były nieliczne. Czyżby była to cisza przed burzą ?. Zatem co przyniosie następne dziesięciolecie ?. Stawiam i liczę na wojenną pożogę ;).

Zniknęły z mapy:
    1. Irak /11.07.1462/ - prawdopodbnie w wyniku odziedziczenia, ziemie od Mosulu aż po Bahrain stały się częścią Persji.
    2. Trapezunt /13.07.1462/ - to również wygląda na dziedziczenie. Nowym, szczęśliwym posiadaczem Trebizonu został Kara Koyunlu.
    3. Hidżaz /03.09.1469/ - wasal Mameluków stał się pokojowo Mamelukami.. :/. W ten sposób odzyskali sporo utraconych po rozpadzie ziem.
    4. Węgry /23.08.1462/ - czeski cesarz odziedziczył resztki dawnego potężnego kraju Węgrów. Pecz stał się prowincją pepików.
    5. Naksos /16.06.1468/ - jest to jedyny zbrojny podbój i to jeszcze przez durne AI "Naxosian-Ottoman Punitive War". Inaczej tego poza wojną samobójczą nazwać nie można :/.
    Powstały:
    Żadne państwo nie oswobodziło się same bądź dzięki czyjejś pomocy.

Abruzzi /18.02.1460/ - pamiętamy mapę ze stycznia 1460 roku?.
    Raguza/03.06.1470/ - najnowsza zdobycz wojenna Królestwa Cypru. Zapewniam, że napewno nie ostatnia ;).

Aktualnie trwające wojny
    W sumie.. nic ciekawego się nie dzieje, kilka pomniejszych wojenek :).

Królestwo Cypru w statystykach
    Przegląd prowincji.
    Prowincja Cypr wybija się zdecydowanie swoim bogactwem ponad resztę kraju.

Diagramy kołowe.
    Jednolitość religijna, podstawowe dobro - ryby, dominująca grecka kultura oraz przewaga niecore'owych prowincji. Mogłoby być lepiej, ale nie ma co narzekać :).

Technologiczne możliwości.
    Sporo jeszcze brakuje do ideału ;).

Dyplomacja
    Pozytywne relacje.

Negatywne relacje.

Analiza i dalsza strategia
    Dzięki niespodziewanym i tak licznym eventom "The Weesping Song" uzyskano spore rezerwy wojskowe.
    Dodatkowo w cypryjskim skarbu znajduje się 274 dukaty. Sporo czyż nie ?. Jest to wystarczająco dużo aby pokryć koszty ewentualnej wojny.

Czas przyjrzeć się nieco bliżej potencjalnym celom agresji :p.

Porównanie ogólne, technologiczne i wojskowe z Imperium Ośmańskim, Sułtanatem Mameluckim oraz z Syrią.
    Mamelukowie znajdują się w niełatwej sytuacji..

.. technologicznie też są trochę do tyłu.

Cyprowi brakuje kilku tysięcy rycerzy.

Silna flota turecka może sprawić wiele problemów. Przy złych rzutach może nie udać się wygrać na morzu.

Najzdolniejsi generałowie są Turkami :/.

Jak widać Turcja jest zbyt potężna dla Królestwa Cypru i nie można jej brać pod żadnym pozorem jako cel agresji.

Sojusze wojskowe.
    Siedem łajdackich casus belli i nienajsilniejsze sojusze.

Brak CB, turecka strefa wpływów i Złota Orda jako obrońca wiary. Nie wygląda to najlepiej.

Zawsze można spróbować zaatakować sojuszniczy kraj, ale nie ma gwarancji, że Syria przystąpi do wojny.

Wszystko wskazuje na to, że łatwiejszym przeciwnikiem może się okazać ten znacznie większy czyli Sułtanat Mamelucki. Tym bardziej kusi możliwość zdobycia prowincji z CoTem czyli Aleksandrii ;).

Zanim do jakichkolwiek działań wojennych dojdzie, to trzeba najpierw wrócić wojskiem z Hanzy i zbić ponad 5 punktów wyczerpania wojennego. Kto wie, co się w tym czasie zmieni w sytuacji...

Czy Królestwo Cypru rozpocznie krucjatę przeciwko Mamelukom przekonacie się już w następnym odcinku. Do usłyszenia :).

W tym odcinku nie robiłem dodatkowej mapki. Odrobię to w XVI części AARa :).

Imageshack gubi zdjęcia! Niektóre dodane jpgi przestają działać, ale najgorsze to, że nie mogę ich zastąpić. Bo jak ominać limit i zmienić treść wiadomości z 40 zdjęciami ? :).

22. buszmen85

Odcinek XV 1470 - 1480
    Część I
    Charlotte de Lusignan

1470 Anno Domino
    Ponowny sojusz militarny z Chorwacją.
    Gdyż Imperium Osmańskie wymusiło w zawartym pokoju anulowanie wszystkich umów dyplomatycznych.

Kolejne Casus Belli przeciwko Turkom.
    Będzie więcej do kolecji ;).

Modyfikator: Western Arms Trade.
    Zyskany dzięki graniczeniu z francuską Zetą.

Ekskomunika Urbino.
    Państwo Kościelne szuka powodów do wszczęcia kolejnych wojen na Półwyspie Apenińskim :).

Trzech cypryjskich dyplomatów zostało zatrudnionych w.. Polsce :). Dzięki temu uzyskano 6 dukatów.

1471 Anno Domino
    Wprowadzono na Cyprze decyzję prowincjonalną: Conduct Population Census!. Tym razem przydarzył się ujemny przyrost ludności.

Rozpoczęła się wojna francusko-turecka.
    Ciekawe.. ciekawe.. co z tego będzie :].

Nowy samozwańczy władca Sułtanatu Mameluckiego.
    Znowu państwową religią Mameluków został sunnizm. To oznacza koniec religijnych zamieszek :/.

Rozwój landtechu.

Event: Niezadowolenie wśród rzemieślników.
    Taka zmiana polityki wewnętrznej jest zgodna z moimi intencjami :).

1472 Anno Domini
    Odkryto 7 poziom landtechu.
    Zagapiłem się i podtechowałem technologię lądową zamiast morskiej :/.

Wypowiedziano wojnę Sułtanatowi Mameluckiemu.
    Turcy byli zajęci Francuzami więc jakoś nie kwapiło im się do kolejnej wojny :p.
    Niech muzłumani drżą przed potęgą Królestwa Cypru. To dopiero początek krucjaty ;).

Dobrzy sojusznicy.

Biwy morskie we wschodnim basenie Morza Śródziemnego.
    Flota mamelucka już nie będzie stanowiła zagrożenia :).

Gwarancje dane cesarzowi czeskiemu..
    .. zostały potwierdzone.

Zaczęła się wielka wojna europejska.
    Kto wyjdzie zwycięsko z konfliktu czesko-austriackiego ?.

Desant rycerzy cypryjskich w Gazie...
    ...początkiem walki z muzłumanami na islamskiej ziemi.

Zmiana polityki wewnętrzej. +1 do innowacji przyniosło nowego doradcę na cypryjskim dworze.
    No proszę, wkońcu jakiś pozytywny efekt zmian :).

Phamphilos Rendis od razu został zatrudnony, a jeden z dyplomatów, Aiolos Rendis (może to ktoś z rodziny ?) stracił pracę.
    Cypr dziękuje i życzy powodzenia w poszukiwaniu nowego pracodawcy :p.

Rozwój navaltechu.
    Od razu lepiej :).

Zyskano core'a w prowincji Morea.
    Szybko zleciało te pięćdziesiąt lat :p.

Jak można się domyślić w następnej części pojawi się opis wojny z Mamelukami.

23. buszmen85

Odcinek XV 1470 - 1480
    Część II
    Charlotte de Lusignan

1473 Anno Domino
    Desant morski okazał się totalnym zaskoczeniem dla obrony Gazy.
    Dwa dni później 20 czerwca prowincja została zdobyta.

Mamelucka galera, która dokowała w Gazie, nie miała żadnych sznas z całą flota cypryjską ;).

Nadchodziła potężna armia Mameluków, czas było uciekać na statki.

Kolejny desant.. znów natrafił na nieprzygotowanych obrońców.
    Hmmm.
    Prowincja Delta została zdobyta 27 lipca.

Przegrana armia mamelucka została rozbita 1 sierpnia.
    Mamelucy wycofali się z Aleksandrii wprost na wrogie, cypryjskie siły. Mieli dużo pecha :p.

Powrót na statki i powtórka z rozrywki.
    Nie sądziłem, że będzie szło tak łatwo. 30 sierpnia Diamientia znalazła się pod okupacją Królestwa Cypru.

12 września 1473 roku bez walki zdobyta została stolica Sułtanatu Mameluckiego.
    Kair bez fortyfikacji staje się łatwym celem.

Sytuacja w regionie.

Armia buntownicza w Aleksandrii.
    Niestety zbyt potężna. Wrogi CoT zostanie zdobyty w przyszłym konflikcie ;).

Stan wojny.
    Wygrywamy ! :).

Nowy Casus Belli.
    W przyszłości może okazać się przydatny ;).

Powrót na statki, lądowanie na brzegu i 27 października Judea zostaje zdobyta.
    Niemcy powinni się uczyć Blitzkriegu od Cypru ! :p.

Oblężenie Gazy przez siły mameluckie dobiega końca.
    Sporo punktów wojennych zostało nabity więc czas pomyśleć nad zakończeniem wojny.

28 października 1473 roku zawarto pokój z Mamelukami.
    Zdobyto Gazę, Diamientię oraz Judeę. Więcej nowych prowincji nie trzeba, tym bardziej, że nie ma na tyle wojska aby obronić się możliwymi rewoltami.

Zyskano kolejne Casus Belli...
    ...znowu przeciwko Turkom ;).

Modyfikator: The Conquest of Jerusalem.
    W Jerozolimie znowu rządzą chrześcijanie. Czy to historyczna chwila ?. Tak, jak najbardziej tak ;P.

Roczny przyrost misjonarzy.
    Przy zwiększającej się innowacji taki bonusa napewno się przyda :).

Nowa prowincja Judea.
    Kultura arabska, zboże, islam.

Nowa prowincja Gaza.
    Kultura arabska, sól, islam.

Nowa prowincja Diamientia.
    Kultura arabska, ryby, islam.

Coś czuję, że ten odcinek zmieści się przynajmniej w czterech częściach...

24. buszmen85

Odcinek XV 1470 - 1480
    Część III
    Charlotte de Lusignan

1473 Anno Domini
    Rozpoczęło się szkolenie tysiąca rycerzy konnych.
    To poprawi możliwości bitewne :).

Wojskowość.

Roczny dochód.
    Nie ma wyboru, trzeba balansować na granicy zysku/straty.

Rowój technologii.

Ropoczęta katolizacja Gazy.
    Królestwo Cypru stać tylko na jedno równoczesne nawracanie. Na pierwszy ogień pójdzie Gaza, bo to najmniej zamieszkała prowincja. Potem przyjdzie czas na Diamientię a na samym końcu Judea. W czasie w którym Gaza stanie się katolicka, spadnie nacjonalizm w pozostałych prowincjach, co da mniejsze ryzyko większych liczebnościowo buntów ;).

1474 Anno Domini
    Mediolan przegrywa wojnę...

... jak i jego sojusznik Czechy.
    Wygląda na to, że Austria wygrała wojnę z cesarzem.

Zyskano Casus Belli przeciwko Ferrarze i Wenecji.

1475 Anno Domini
    Odkryto 7 poziom navaltechu.

Państwo Papieskie wypowiada wojnę ekskomunikowanemu Urbino.
    Królestwo Cypru jest dobrym sojusznikiem i dołącza do tej wojny. Dla podatków wojennych wszystko ;).

Porównanie sił.
    Bardzo silna flota wenecka to spore zagożenie, które trzeba zneutralizować (czyt. posłać na dno :p).

Desant rycerzy Urbino na Raguzę przy silnej eskorcie morskiej.
    Nie uciekajcie, flota cypryjska już płynie ;).

14 i 25 kwietnia doszło do dwóch bitew morskich.
    W wyniku których została zdobyta karaka "Arma di Colognia", stacono galerę oraz zatopiono całą wrogą flotę. Było warto, oj było :).
    Czemu Wenecjanie nie mieli dowodzącego statkami admirała ?.

Event: Dar dla państwa.
    A to dopiero miła niespodzianka :).

Ryzyko buntów w prowincjach.

W stoczni na Cyprze rozpoczęto budowę kogi.

1476 Anno Domini
    Aneksja Urbino.
    Na placu boju pozostała osamotniona Wenecja.

Wykorzystując teren (cieśnina) reszta floty weneckiej skutecznie blokuje dostęp do stolicy.
    Gdyby posiadali mniejszą armię lądową to próbowałbym szczęścia, a tak to Wenecja pozostaje mi obojętna :).

Śmierć cypryjskiego dyplomaty Hieronymosa Lusignansa.
    Zastąpił go rodak po fachu Theodoros Tocco.

Nowa koga "Ragusa".
    Większa armia potrzebuje większej ilości transportowców. Logiczne :).

Nowy samozwańczy władca.
    Sułtanat Mamelucki to aktualnie jeden z najmniej stabilnych krajów na świecie.

Jednocześnie wybuchły rewolty w Raguzie i Diamienti. Pewnym problemem, nie były ich liczebności, ale odległości między prowincjami. Transport morski pochłąnął trochę czasu.

Wprowadzono na Cyprze decyzję prowincjonalną: Conduct Population Census!. Tym razem los dopisał i przybyło 10% ludności :).

Angielska flota na horyzoncie..
    .. czyli konflikt Imperium Osmańskiego z Anglią.

Kolejna część już niebawem :).

25. buszmen85

Odcinek XV 1470 - 1480
    Część IV
    Charlotte de Lusignan

1477 Anno Domini
    Udana katolizacja Gazy.
    Nawet szybko zeszło :).

Ekskomunika Kolonii.
    Trzeba przyznać, że AI szasta na lewo i prawo te ekskomuniki.

Zawarto królewski mariaż z Hanzą.
    Sojusz nie będzie zawierany, gdyż w przypadku ewentualnej wojny z cesarzem wasal miałby duże problemy z obroną.

Katolizacja Diamientii.

W marcu zakończyła się wojna z Wenecją, ale..

.. dwa miesiące później zaczęła się nowa. Tym razem Państwo Papieske zapragnęło ziem Toskanii.
    -2 staby, podatki wojenne albo utrata prestiżu i sojusznika. Wojna jest zawsze lepsza ;).

Stabcost.
    Kraj z dziewięcioma, w większości niecore'owymi, prowincjami już tak szybko nie odzyskuje punktów stabilności.

Porównanie sił.
    Znacznie silniejsze siły lądowe, ale słabsza marynarka. Cypryjczycy mogą spać spokojnie :).

Ostrzeżenie od Syrii.
    Trzeba dodać, że dość zaskakujące. Armię mają minimalnie większą od cypryjskiej :eek:.

Rozpoczęto szkolenie tysiąca konnych rycerzy.
    Lepiej dmuchać na zimne :).

Udało się dopaść 6 galer Neapolu.

Państwo Papieskie osiągnęło swój cel, Toskania znikła z mapy politycznej.

1478 Anno Domini
    Przegrana wojna sojusznika z Królestwem Neapolu.
    Państwo Papieskie straciło Abruzzię i zostało zmuszone do anulowania umów dyplomatycznych.

Dzień później znowu byliśmy sojusznikami :p.

Embargo handlowe Mameluków.
    To Cyprowi nie zaszkodzi a tylko da handlowe Casus Belli :).

Wybuchła rewolta w Gazie. Szybko zostałaby stłumiona gdyby po przegranych bitwach buntownicza armia nie wycofywała się ciągle za granicę, do Mameluków :/.

1479 Anno Domini
    Odkryto 6 poziom govtechu.

Zyskano CB przeciwko Polsce i Modenie.

Event: Rewolta w Reguzie.
    Gdyby odległości były nieco mniejsze to wybrałbym walkę z buntownikami :).

W październiku uzyskano stabilność +3.

Rozwój navaltechu.

Kolejny samozwańczy władca Mameluków.

Wielkość armii mameluckiej.
    W obecnej sytuacji siła lądowa zależna jest od ilości i siły buntowniczych armii w momencie przejęcia władzy sułtańskiej. Im mniej rewolt tym łatwiej pokonać Mameluków ?! :eek:.

Mapa prowincji styczeń 1480.

Mapa polityczna styczeń 1480.

W następnym odcinku standardowo pojawi się opis trwających konfiltów oraz dokonanych zmian terytorialnych. Nie zabraknie map, a mają się pojawić aż dwie: kulturowa i religijna. Do tego informacje o linii dynastycznej Lusignanów oraz przyjrzymy się bliżej centrum handlowemu w Aleksandrii :).

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie