Czerwona misja (ZSRR)

Temat na forum 'HoI III - AARy' rozpoczęty przez Capricorn, 22 Październik 2009.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Capricorn

Capricorn 6 kwietnia

Normal
    Fix do umów handlowych
    Patch 1.2

PROLOG

ROK 1935

Wielkie było zaskoczenie Stalina gdy okazało się iż nie ma on tak wielkiego poparcia partii jak przypuszczał, ani , że terror jego osoby nie wywarł ostatecznego wpływu na tak zwanych "sprzymierzeńców" Teraz partia wybrała nowego przywódcę. Człowieka, który zna realia świata, wierzy w ideę komunizmu i ma siłę oraz charyzmę, by zmienić kapitalistyczny i faszystowski śmietnik świata w utopię dla mas. Ostrzegłem ich wszystkich, że przemiana pochłonie wiele ofiar. Byli gotowi zapłacić te cenę, Ja także. Przejąłem ster władzy, czasu jest niewiele...

ROK 1936

Na początek zająłem się reformami polityki, technologii i produkcji, zacząłem w pośpiechu zwiększać zdolności bojowe armii oraz trenować nowe wojska. Wywiad zaczął preparować propagandowe materiały potrzebne do zwiększenia jedności narodowej. Tak zaczyna się podnoszenie kraju z ruiny. Rozpoczyna się, niemrawe jeszcze, szkolenie piechoty, przemysł jest zbyt słaby by rozpocząć masową produkcję ciężkiego sprzętu. W Hiszpanii wybucha wojna domowa, wysyłam zaopatrzenie.

ROK 1937

Kontynuuję modernizację armii lądowej. Niestety wzmacnianie jedności narodowej postępuje zbyt wolno, z inicjatywą w tej sprawie wychodzi minister bezpieczeństwa, proponuje on szeroko zakrojoną akcje ścigania „wrogów narodu” pierwsze fałszywe procesy przynoszą bardzo dobre skutki. Okrutna akcja rusza na całego, opinia publiczna szybko podchwytuje całą sprawę, jedność obywateli związku radzieckiego gwałtownie wzrasta umożliwiając przepchnięcie nowych reform.

ROK 1938

W międzyczasie wybucha wojna na dalekim wschodzie, wspieram w wysiłkach rząd Nacjonalistycznych Chin. Akcje te skutkują możliwością przepchnięcia reformy ekonomicznej, dzięki której wydajność przemysłu zostaje zwiększona o 25% Z taśm produkcyjnych zaczyna zjeżdżać co raz więcej nowych oddziałów – w większości zmechanizowanych.

Naziści dokonują serii bezkrwawych aneksji w europie.

ROK1939

1 stycznia, jeszcze zalatujący posylwestrowym kacem, odwiedza mnie minister spraw zagranicznych Rzeszy. Oficjalnie Niemcy proponują pakt o nieagresji, nieoficjalnie przybywają w innej sprawie. Atak na Polskę został postanowiony, Naziści domagają się gwarancji iż ZSRR nie podejmie żadnych akcji, które mogłyby przeszkodzić narodowi Niemieckiemu w realizacji jego założeń. W zamian oferują wschodnie tereny polski. Zgadzam się na ten układ, choć nie ufam nazistowskiemu słowu, przyjmuje jedynie dla perspektywy poszerzenia granic Związku Radzieckiego. Niebawem nowo zdobyte tereny poznają ideę komunizmu i pławić się będą w jej sprawiedliwości. dodatkowo, odpowiednie naświetlenie sprawy społeczeństwu, umożliwia łatwe przepchnięcie nowych ustaw dotyczących służby wojskowej oraz Ekonomi.

Widząc iż na wschodzie sytuacja Chin zaczyna się pogarszać, nakazuje wysłanie kolejnych zapasów zaopatrzenia. Chiny muszą utrzymać się jak najdłużej, a najlepiej wypędzić Japończyków z kontynentu.

1 Maja Niemcy zaczynają wojnę z Polską. Pierwsze ataki nadchodzą od strony Słowacji.
    Alianci honorują pakt i wypowiadają wojnę Osi.

3 tygodnie później, podczas gdy Polska wydawała już ostatnie tchnienie, w Stupinie pod Moskwą powstaje rakietowy poligon doświadczalny, oraz laboratoria mające za zadanie okiełznać zabójczą siłę tego typu pocisków i umożliwić stosowanie je w Armii na szeroką skalę.

Warszawa upada 13 czerwca, Naziści honorują pakt, połowa polski od tej chwili należy do ZSRR. Europa nadal jest w szoku i nie mówi o niczym innym. Zamierzam wykorzystać ten fakt, jeszcze tego samego pechowego dnia zostaje wysłane ultimatum do krajów nadbałtyckich. Anexia, albo konsekwencje. Dobitna treść wiadomości sprawia, iż na odpowiedź nie trzeba długo czekać. To wielkie zwycięstwo naszej dyplomacji. Przyłączyliśmy do naszej wspólnoty trzy kraje, oddano nam połowę czwartego, wszystko to bez jednego wystrzału, bez znaczącego uszczerbku na światowej opinii.

Tak jak przypuszczałem, oczy Europy zwrócone są w inne miejsce, kolejne akcje Faszystów wprawiają w osłupienie wszystkich, atak na Francję wywołuje falę mobilizacji. Banda głupców. Dostrzegłem te wydarzenia już w 33 roku, na nic się zdadzą wasze marne wojska. Tylko Potęga Komunizmu i Siła ZSRR są w stanie uratować świat. Tak się stanie, ale za swoją arogancję, musicie teraz zapłacić sami.

Kolejny raz postanawiam wykorzystać wydarzenia w europie do własnych celów. Od 3 lat modyfikuje armię, szkolę oficerów i usprawniam taktykę wojenną. Teraz przyszedł czas by sprawdzić prawdziwą wartość mojej Armii. Jako Cel obrałem Finlandię, przesłane roszczenia oczywiście zostały odrzucone przez dumnych Finów. 12 Lipca Zaczęła się wojna, Taktyka natarcia nie była zbyt skomplikowana…

Trwa ona całe trzy dni, kolejne państwo z dumą może pochwalić się czerwonym sztandarem.

ROK 1940

Niemcy podbili Danię, lecz Francuzi, mimo znacznych strat terytorialnych, wielu zniszczonych i okrążonych jednostek, oraz straconej Linii Maginota , trzymają się dzielnie. Wielu wróżyło upadek Paryża przed końcem 39 roku, lecz miasto nadal jest niezdobyte.

Stan radzieckiej Armii z 1 stycznia 1940 roku.

Mimo bohaterskiego oporu Paryż kapituluje 22 marca, wojska nazistów zaczynają ofensywę w kierunku Sztokholmu. Brytyjczycy, choć nie pomagają swoim sojusznikom w doraźny sposób, nie siedzą jednak bezczynnie. W ramach zemsty na Italii za zaatakowanie Francji, Imperium Brytyjskie wyparło włoskie wojska z Afryki północnej. To ważny ruch z punktu widzenia dowództwa Royal Navy.

Pod koniec roku siły włoskie zniknęły także z południowo-wschodniej Afryki.

ROK 1941

Oko za oko, ząb za ząb. Kontruderzenie faszystów następuje szybko i wcale nie jest wymierzone w Afrykę. Po pozornych zwycięstwach Aliantów w Afryce, mają teraz większe zmartwienie, o wiele większe. Pierwsze niemieckie oddziały dokonały skutecznego desantu na Wielką Brytanię. Teraz machina wojenna Anglii zostanie wystawiona na ciężką próbę.

22 czerwca minął jak każdy inny dzień, spodziewana agresja Nazistów nie miała miejsca. Czas rozpocząć operację „Burza” ZSRR dokonuje inwazji na Niemcy, która wkrótce przeobrazi się w wojnę ideologiczną ze światem. 5 Lat zajęło przeobrażenie państwa, teraz wszystko jest gotowe, zaczyna się prawdziwa wojna.

Technologia Związku radzieckiego.

Natarcie rozpoczyna się z pełną mocą. Wszystko wskazuje na to, że Niemcy nie spodziewali się tak odważnego ruchu ze strony ZSRR. Granica jest słabo broniona, dywizje pancerne przy wsparciu piechoty z łatwością przebijają się przez pierwsze linie obrony, a gdy wróg w pośpiechu próbuje ułożyć plan działania, okrążają Niemieckie dywizje.

Opór Nazistów został zmiażdżony, lecz te pierwsze zwycięstwa nie znaczą, że wojna została wygrana. Zapewne w tym momencie Niemieckie dywizje setkami przemieszczają się w kierunku frontu. Blitzkrieg obraca się przeciwko swojemu twórcy. Po zniszczeniu okrążonych wojsk nieprzyjaciela wojska pancerne zaczęły natarcie wewnątrz terytorium nieprzyjaciela na pełnych obrotach silnika. Zdobywanie terenu postępowało tak szybko, że z trudem panowałem nad moimi własnymi wojskami, by skutecznie rozprowadzać je wzdłuż linii frontu wedle potrzeb. Przewaga szybkości kolejny raz sprawia iż nazistowskich dowódców oblewa zimny pot, wschodnie Prusy zostały okrążone, a wraz z nimi Niemiecka armia, która prawdopodobnie spieszyła na pomoc wojskom okrążonym pod Memelem.

Niedługo później, po drugiej stronie frontu, pierwsze pancerne oddziały wjeżdżają do stolicy Słowacji. Mimo iż Słowackie oddziały kilka godzin wcześniej odcięły dopływ zaopatrzenia dla radzieckich żołnierzy. Rząd widząc ciężką sytuację Niemiec decyduje się na współpracę.

Przeciwnik chaotycznie sprowadza kolejne armie do walki, powstają silne punkty oporu. Co raz ciężej jest nacierać czołgom, choć nadal potrafią wykrzesać z siebie moc potrzebną do kolejnych spektakularnych czynów takich jak okrążenie gdańska i całego Pomorza wschodniego. Miejsca w których Niemcy stawiają największy opór zostają objechane bokami i okrążane. Spodziewałem się o wiele mocniejszego oporu ze strony Nazistów, widocznie nie radzą sobie oni z własną taktyką. Być może większość armii skierowali do Francji i ku wybrzeżom Anglii. Choć z drugiej strony liczba zniszczonych dywizji jest znacząca, gdyby były teraz na froncie nie byłoby dobrze.

O ironio, kto by pomyślał, że pierwszą ważną postacią, która ucierpi dzięki Blitzkriegowi, będzie jeden z jej ojców. Raporty z Gdańska donoszą iż obroną oblężonego miasta dowodzi nie kto inny jak Heinz Guderian. Propagandowcy już zacierają ręce. Cała dywizja ,która schwyta Guderiana żywego dostanie awans na wyższy stopień, dodatkowo żołnierze, którzy osobiście schwytają Nazistowskiego generała otrzymają Złote Gwiazdy Bohatera Związku Radzieckiego. Euforia nie trwa jednak długo. Hitler wie, że nie może pozwolić sobie na taki cios w tych krytycznych chwilach, pod osłoną nocy do gdańska wpływają transportowce z posiłkami. Dodatkowe 6 dywizji piechoty i wsparcie Sztukasów ma utrzymać miasto do przybycia odsieczy.

Bitwa o Gdańsk zdaje się nie mieć końca, wojna nie morze jednak czekać na jedno miasto, front przesuwa się dalej na zachód. Niemcy ustawili skuteczną linię obrony, natarcie Blitzkriegiem na całym froncie przestało być możliwe. Wojna zmieniła się w wojnę pozycyjną, wojska ZSRR nacierają nieustannie , wspierane zawsze ze swoich flank. Gdzieś w oddali widać już Berlin, jednak ataki przez Odrę w kierunku miasta nie przynoszą zwycięstw. Trzeba opracować alternatywny plan.

Tymczasem bitwa o Gdańsk ma się ku końcowi.

W tym czasie na południu, po wielu krwawych i zaciętych walkach nazistowskie wojska zostały wypchnięte z dawnej Czechosłowacji, nie ukrywam, że zdobycie umocnionych pozycji i fortyfikacji będzie wielce pomocne. Teoretycznie jeśli Hitlerowcy nie wymyślą jakiegoś szalonego planu – nie powinienem się martwić o przerwanie tej linii obrony.

Gdy wojska zostały już zreorganizowane zaczęła się wielka operacja mająca na celu odcięcie Berlina od reszty kraju i schwytanie całej Armii znajdującej się w pobliżu miasta. 2 września o 2 w nocy wraz z pierwszą linią pancerną, rusza największe i być może decydujące o losie wojny natarcie. Setki tysięcy żołnierzy przedzierają się za linie wroga, czołgi na pełnej mocy gnają w stronę morza. 27 dni zajmuje realizacja założeń i okopanie się na pozycjach, zaciekłe kontrataki przeciwnika w końcu ustają, Berlin znalazł się w potrzasku, który zaczyna się zamykać.

Gdy ostatnie oddziały Berlińskiego kotła poddały się lub zostały zrównane z ziemią, cały świat zobaczył klęskę , w której kierunku spadają państwa Osi. Wojska wermahtu z królowych, wież, gońców i skoczków stały się drewnianymi pionkami. Jego oddziały zawiodły w bitwie o Anglię, nie zdołały nawet dokończyć podboju Skandynawii. Włosi po utraceniu kolonialnych wojsk i terenów całkowicie utracili jakąkolwiek inicjatywę wojenną. Po drugiej stronie globy, choć formalnie nie przynależna do Osi Japonia nie jest wciąż w stanie pokonać oporu Chińczyków. Świat Faszyzmu kurczy się, Demokracje nie są zdolne do oporu, a nawet jeśli są, nie są zdecydowane na żadne działania. Adolf Hitler popełnił samobójstwo w swoim bunkrze, szkoda chciałem przekonać go do swoich racji. Wszak komunizacja świata jest nieunikniona nawet On musiał to widzieć. Niemiecka ludność nie musi cierpieć. Dowodzenie nad pozostałościami armii Niemieckiej przejmują generałowie. Ich wola jest nieugięta nawet w obliczu zagłady, będą walczyli.

Głupcy. Zatem zostaną zmiażdżeni i starci z powierzchni świata. 7 listopada ,mimo niesprzyjającej zimowej aury, nakazuje żołnierzom czerwonej armii frontalny atak wszystkimi możliwymi środkami.

Niemcy zostają wypchnięci ze swojej własnej ziemi, niedobitki Wermachtu i SS panoszą się tu i ówdzie, nie są już zdolni do jakiegokolwiek oporu. Armie ZSRR zajmują miasto po mieście. Na północy rządowi Danii ledwo udaje się uciec przed 2 dywizją pancerną 14 zmechanizowanego korpusu. Widocznie stracili połączenie z rzeczywistością, nie ma ucieczki przed komunizmem.

Za wspieranie nazistowskiego reżimu postanawiam dać Włochom wspaniały prezent na gwiazdkę – Inwazję. W normalnej sytuacji musiałbym zastanowić się pięć razy nad przepuszczaniem ataku przez góry w czasie zimy. Jednak wyższość Armii Czerwonej nad jakąkolwiek armią świata jest niezaprzeczalna. Sprawę z tego zdaje sobie każdy będący członkiem jakiegokolwiek społeczeństwa człowiek. Na mój osobisty rozkaz na front zostają wysłane sztuczne brody i czapki mikołaja, oraz trzy butelki wódki na każdego żołnierza. Słowiański duch nie może zginąć, zasłużyli sobie, oby przyszły rok był równie dobry.

Także na polu nauki ZSRR nie ma sobie równych, w Stupinie pod Moskwą powstała pierwsza na świecie Elektrownia atomowa. Potencjał i potęga wzbogaconych pierwiastków jest nie do przecenienia. Zespół naukowców odpowiedzialny za zadania związane z realizacją atomowego planu pokoju i wojny otrzymuje odznaczenia.

Rok 1942

Oswobadzanie Europy trwa nadal. We Włoszech po pierwszych nieudolnych próbach obrony kraju i bitwach z weteranami Armii Czerwonej, Włoskie wojska są w rozsypce. W efekcie czego zostają systematycznie okrążane i niszczone. Droga w głąb kraju jest lekka i przyjemna.

Włosi zdobyli się jeszcze na jeden wysiłek. Rozpaczliwa próba obrony Rzymu zakończyła się druzgocącą klęską. Benito Mussolini zostaje schwytany na lotnisku podczas próby ucieczki samolotem. Zostaje on przewieziony do Stupina, gdzie przysłuży się nauce przyjmując w ramach badań ogromną dawkę promieniowania, po czym zostanie poddany obserwacji.

Po wyeliminowaniu dyktatora, utrapiony naród poddaje się zbawiennej woli komunizmu.

Teraz gdy najważniejsi przeciwnicy zostali pokonani, czas wdrożyć w życie operację „Czerwona Misja” Oczywiście jak to bywa w każdym planie, nie wszystko idzie zgodnie z założeniami. Niespodziewane informacje dotarły do mnie z Anglii, otóż ci egoiści zabraniają mi, pod groźbą wojny, wkroczenia na teren Belgii i Holandii. Dobrze wiedzą, że właśnie na tych terenach stacjonują ostatnie niemieckie oddziały. Chcą zapewne sami złapać resztki nazistowskiej generalicji i ogłosić się reszcie świata jako zwycięzcy. Dodatkowo wielce niezadowalającym jest fakt, iż Norwegia, Szwecja i Jugosławia także stoją po stronie aliantów. Podejmę decyzje w najbliższych dniach. Teraz czas na czerwoną misję, niesienie Komunizmu światu. Zaczyna się wojna o Bałkany.

Wojska ZSRR przechodzą przez każdą przeszkodę, pokonują każdą trudność i nie zważają na żadne przeciwności, to super-żołnierze. Do marca 43 roku Rumunia, Węgry, Bułgaria, Grecja i Turcja zostają przyłączone do wielkiego ZSRR.

9 kwietnia zostało wysłane ultimatum do Szwajcarii. Związek radziecki domaga się bezwarunkowego dołączenia terytorium Szwajcarii do ZSRR dla wspólnego dobra. Odpowiedź przyszła wczesnym rankiem.
    „Nie dostaniecie naszego złota wy socjalistyczne knury” Oto co kapitalizm robi z ludźmi. O godzinie 10:00 10 kwietnia został wydany rozkaz do ataku.

Na początku Lipca świat obiega niesłychana wiadomość. ZSRR i Alianci wypowiedzieli sobie wojnę. Niestety nie mogę dłużej tolerować nic nieróbstwa w wykonaniu Anglików. Czas skończyć raz na zawsze z nazistowską ideologią, jeśli Alianci są na to za słabi nawet teraz gdy Niemcy klęczą, nie mają prawa bytu w nowoczesnym świecie. Moje wojska już od dawna gotowe zaczynają ataki na kraje sojusznicze: Belgię, Holandię, Jugosławię, Iran, Szwecję i Norwegię. Brak rozeznania przywódców tych krajów w rzeczywistości, jest dla Związku Radzieckiego obrazą nie mniejszą niż policzek wymierzony w twarz mokrą ręką. Mam dość głupców tego świata. Od tej pory każdy kraj który jest ślepy na potęgę komunizmu i nie zamierza pomagać budować utopii, będzie ścierany z mapy na poczekaniu. Taka wiadomość uleciała w eter na cały świat prosto z Moskwy.

Po zajęciu krajów Beneluksu stała się rzecz jeszcze bardziej niesłychana, niż nagranie Adolfa Hitlera podczas nagiego tańca na dachu Reichstagu w sylwestrową noc. Holendrzy i Belgowie (jako jedyni Alianci) dokonali próby odbicia swojego terytorium. Zakończyła się ona klęską dla ich wojsk.

Dawanie upominków na święta bożego narodzenia oraz nowy rok bardzo mi się spodobało. W tym roku przygotowałem niespodziankę dla anglików. 60 wyrzutni rakiet SCUNER zostaje zainstalowanych w Cherbourgu. Tej zimy w Anglii, na gwiazdkę spadnie nie tylko śnieg.

Ściganie ukrywających się Niemieckich generałów trwało aż do lipca 44 roku, przyznaje, ze złamanie woli Niemieckiego narodu nastręczyło nam wielu problemów, było to chyba większe wyzwanie niż pokonanie ich w boju. Chwila zwycięstwa nareszcie nastąpiła. ZSRR raduje się, kapitaliści z obawą patrzą w przyszłość.

Czerwony Sztandar powiewa nad Europą. Przyszedł także czas na rozliczenie się z przeszłości z Imperium Brytyjskim. Kraj po miesiącach ostrzału rakietowego, to płonąca Ruina, ale ich wola walki nadal sprawia iż nie chcą się poddać. Inwazja morska będzie konieczna. 11 listopada na Wyspy brytyjskie dociera pierwsza fala wojsk. W tym samym czasie z mapy Europy zostają wymazane państwa Hiszpanii, Portugalii i Francji Vichy. Europa jednym narodem.

Anglicy w pośpiechu mobilizują cała swoją Armię, lecz ich wychudzeni żołnierze nie mogą się równać z Armią Czerwoną.

W tym samym czasie Mongołowie biją się z Anglikami o pustynie….

Bitwa o Anglię trwa do marca 45 roku.

I kończy się bezwarunkową Kapitulacją.

Cóż mogę wam dalej powiedzieć, krzewiłem komunizm wzdłuż granic mojego państwa. Persja, Afganistan, Chiny, Japonia. Europa, Azja, ¾ Afryki i pół Oceanii to teraz terytorium Związku Radzieckiego.
    I tak kończy się moja Historia, śmierć jak zwykle w swoim stylu przyszła niespodziewanie. 29 marca 1950 roku opuszczam ten świat, podczas planowania inwazji na wyspę Japonii. Gdy ostatni raz go widziałem, układ sił sił świata wyglądał tak:

Sorki za takie streszczenie samej końcówki, ale opisywanie ataku na Afganistan czy inny Seinkjang to nie jest to co tygryski lubią najbardziej ;) Zdecydowałem się na taki koniec AARka, ponieważ system rozprowadzania zaopatrzenia, przy takiej wielkości terytorium nie pozwala już na jakąkolwiek ofensywę w jakimkolwiek miejscu, po prostu żadna armia nigdy nie ma zaopatrzenia (no może gdzieś blisko Moskwy) Generalnie byłem na to gotowy, założeniem gry było podbicie lub dołączenie do Kominternu każdego państwa na świecie. Wiedziałem już z wcześniejszych gier, że nie da się tego wszystkiego zrobić armią, ale da bombami atomowymi. W tym celu rozwijałem szybko technologie do produkcji atomowej i rakietowej, idąc myślą hearts of iron II wybudowałem ponad 700 reaktorów jądrowych i wyobraźcie sobie moją minę kiedy okazało się, że nie ma to absolutnie żadnego znaczenia dla prędkości budowy bomby ;]

Pozdrawiam, mam nadzieje, że komuś się spodoba.

AAR oczyszczony i zamknięty, w razie chęci kontynuacji proszę o kontakt z funkcyjnymi działu.

Pozdrawiam
    Goliat

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie