Czerwone Chiny

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez dabranocka, 27 Maj 2007.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. dabranocka

dabranocka Aktywny User

S M O K
    CZĘŚĆ I PRZETRWANIE
    Owinięta brunatnym poplamionym płaszczem postać z trudem zmierzała w kierunku baraku stojącego pośrodku obozu. Raz po raz chłostana była lodowatym wiatrem i wielkimi kroplami ulewnego deszczu. Z pomiędzy desek, którymi zabite były okna sączyło się słabe światło.
    - Spóźniłeś się towarzyszu Wang
    Rzucił wyraźnie senny już generał Zhu De, głos zabrał przewodniczący Mao
    - Naradziliśmy się tu z towarzyszami i postanowiliśmy wprowadzić zmiany w kierownictwie partii, wiecie, starzy już jesteście a obecne czasy wymagają postawy energicznej, pomysłów
    - Ale...
    - Zastąpi Was Towarzysz Zhou Enlai, uznaliśmy, że dobrze sprawuje się jako szef Rządu Tymczasowego i dlatego do jego zadań należeć będzie nawiązanie kontaków dyplomatycznych
    - Wy, tak jak i towarzysze Xie Juezai i Lin Bojiu, których zastąpili Zhou Xing i Cao Qiuru zajmiecie się organizowaniem naszej administracji na prowicji i zorganizujecie szkolenie poborowych.
    Wyszczerzył zęby Zhu De
    - Kiedy mam objąć nową funkcję?
    - Natychmiast. Dobrze, późno już, dziękuję wszystkim za przybycie.

Skład Rządu Tymczasowego po przeprowadzonych zmianach.

Drzwi otworzyły się z hukiem, razdzewiałe zawiasy ledwo wytrzymały

- Deeng!!? Mam Ci te drzwi wsadzić w dupę??! - wrzasnął wyrwany ze snu Zhu De
    - Świnie – wydyszał zziajany
    - ??
    - Z Shanxi, przyłączyli się do Chang Kai-Sheka
    - Mao wie?? ... Jaki mamy dzień?
    - 6 stycznia, stary jeszcze śpi, właśnie biegłem do niego, Ciebie miałem po drodze
    - Ja mu powiem, ty weź swoich ludzi i...
    - Nie było czasu, już wydałem rozkazy, maszerują na Taiyuan, wszystko albo nic
    - To się kur@a pozrabiało, jeszcze dziś do Ciebie dołączę – rzucił zapinając spodnie – musimy jak najszybciej rzucić do walki wszystkie siły jakimi dysponujemy, czas jest naszym wrogiem, wracaj do swoich, ja się tu wszystkim zajmę

Nigdy nie lubił porannych wizyt u Mao.
    - Wejść
    Powoli zamknął za sobą drzwi, gdy wzrok przyzwyczaił się do panującego w pomieszczeniu mroku ujrzał śpiącą na łóżku nagą kobietę, obok leżał Mao.
    - Niezła
    Przewodniczący spojrzał na spokojnie oddychającą dziewczynę
    - Do rzeczy
    - Shanxi stanęło po stronie nacjonalistów i wypowiedziało nam wojnę, liczą na łatwy łup.
    - Co zamierzacie?
    - Większość sił mamy skoncentrowanych tu w Yan'an, wydałem rozkaz ataku na Taiyuan, jeśli nam się uda wpadną nam w ręce naukowcy z Uniwersytetu Sinkiang, zapasy i dobrze wyposażone zakłady przemysłowe
    - Wywiad Denga się spisał, zgadzam się z wami – ponownie spojrzał na dziewczynę – jeszcze dziś do was dołączę, a zapomniałbym zostałeś marszałkiem

Ofensywa przeciw Shanxi okazała się wielkim sukcesem. W operacji wzięło udział 6 dywizji piechoty i 3 dywizje górskie. Już 16 stycznia po rozbiciu 4-ech dywizji wroga zajęto Taiyuan, następnie prawie bez walki Datong, Baoding, Kalgan, o Beiping stoczyliśmy 3 dniową krwawą bitwę. Jako ostatnią zajęliśmy prowincję Tianjin.
    Wielu żołnierzy i dowódców dostało się do naszej niewoli. 27 stycznia do wyzwolonego przez nas Pekinu przybyła misja pokojowa, Shanxi zaoferowało nam poszerzenie strefy wpływów o prowincje graniczne i Kalgan. W skutek coraz potężniejszych ataków nacjonalistów na nasze osłabione garnizony w Pingliang, zgodziliśmy się na rozejm i przerwaliśmy zwycięski marsz wyzwoleńczy naszej armii. Zrezygnowaliśmy jednak z Kalganu.

Od ostatniego odcinak minęło ponad 30 dni w związku z tym AAR oczyszczam i zamykam. W przypadku chęci kontynuowania zgłoś się do HOI Officium w celu ponownego otwarcia.
    Shogun

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie