Deus Creator Omnium - Mediolan AAR

Temat na forum 'Total War AARy' rozpoczęty przez Fergi, 25 Kwiecień 2008.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Fergi

Fergi Znany Wszystkim

Poziom: średni/średni. Brak Modyfikacji w grze. Błędy i poziom AARa zamierzony.

Wstęp

Nazywam się Puccio Rossi i mieszkam w Genui. Mam 11 lat.
    Mój tata nazywa się Bernardo. Ma 36 lat. Jest najlepszym generałem i namiestnikiem Genui. Jestem z niego dumny. Moja mama nazywa się Maria i ma 30 lat. Bardzo ją kocham. Mam też brata Catelano. Catelano jest do mnie podobny. Bardzo lubi słuchać opowiadań o wielkich rycerzach. Ma 8 lat. Mój dziadek ma 54 lata i jest diukiem - rządzi caaałym Mediolanem. Jak mój dziadek, Giorgio umrze, to tata będzie rządził. Kiedyś ja też będę rządził Mediolanem. Będę niósł pomoc uciśnym i pokonywał ogronne armie. Tak mówił mi tata.
    Moja babcia nazywa się Jacopa i ma 52 lata. Niedawno uszyła mi piękną tunikę z wielkim herbem Mediolanu po środku. To moje ulubione ubranie.
    Mam jeszcze wujka Cristoforo. Wujek ma żonę Bellę, córkę Simonę i syna Agostino. Mam też ciocię Fiorę. Ciocia jest ode mnie młodsza, bo ma tylko 10 lat!

Tata i dziadek mają piękne portrety. Dziadek powiedział, że jak będę miał 16 lat to zamówi malarza który namaluje mi taki sam piękny portret.

W Mediolanie i Genui jest też kilka innych osób, które lubię. To kupiec Lerino, dyplomata Frolio i szpieg Faccio. Nie wiem, jak on się na prawdę nazywa, ale wszyscy mówimy do niego Faccio. Oprócz nich w Mediolanie mieszka kardynał Evio. Evio czasami przyjeżdża do Genui i opowiada mi historie o Jezusie.

2. Fergi

Fergi Znany Wszystkim

Od Autora: u mnie 1 tura=2 lata, w dodatku postać starzeje się o rok w 2 tury, co daje czterokrotnie dłuższe życie (1 rok w 4 lata). Też tak macie? Sory za mało tekstu, ale niewiele się działo i pewnie paru drobiazgów zapomniałem, jak odtwarzałem. Hamnis: podoba się napis teraz?

Odcinek I (1080-1091)

Ech. Wszyscy gdzieś wyjechali. Lerino pojechał handlować tkaninami. Poprosiłem go, żeby kupił mi jakąś piękną tunikę. Frolio z jakimś uczonym w mapach rozpoczął podróż mającą na celu poznanie nowych ziem... Faccio gdzieś zniknął. Evio został, ale on mieszka w Mediolanie.

Ostatnio zaczęto coś budować w mieście. Tata powiedział, że to nowy kościółek. Wreszcie będziemy przychodzić na msze do dużego budynku i nie zemdleję już tak, jak w kapliczce. W koszarach też zaczęło się coś dziać, pewnie rekrutują nowych żołnierzy. W Mediolanie ruszyła budowa wielkiej strażnicy miejskiej.

Dowiedzieliśmy się, że Niemcy zostali naszym nowym sojusznikiem, czyli będą nam pomagać. Tata bardzo się cieszył, bo Niemcy są bardzo silne. Ale stało się coś złego, nagle tata zrobił się zdenerwowany. Mówi coś o jakimś inkwitorze i papieżu. Chyba się na nas obraził, ale nie wiem, dlaczego.

In-ki-zy-tor przyjechał do miasta, a potem Cristoforo. In-kwi-zy-tor powiedział, że Cristoforo jest heretykiem, ale obroniliśmy go!

Tata wyjechał z miasta na czele wielkiej armii, mówił że jedzie na wojnę. Przyszła też wieść o tym, że nagle staliśmy się przyjaciółmi papieża i podpisaliśmy z nim sojusz.

Dowiedziałem się też, że tato oblega Florencję.

Dziś, w moje 14 urodziny, czyli 28 kwietnia 1091 roku, ojciec wrócił. Wieczorem przyszedł do mej komnaty, nalał sobie wina, wypił, po czym nalał mi - pół kielicha. Usiadł na stołku naprzeciw mnie. Miał na sobie nową szatę, zapewne zdobyczną. Wlałem trunek do ust.
    - Synu - powiedział poważnie - Wróciłem z wojny.
    - Skopałeś im rzycie? - spytałem podekscytowany
    - Musisz wiedzieć synu, iż wojna nie jest igraszką - zignorował moje pytanie - Kiedyś też będziesz dowodził armią.
    - Będę generałem?
    - Będziesz odpowiedzialny za wiele ludzi i za honor ojcowizny swojej. Nie będziesz mógł ludzi swych posłać na rzeź bezmyślnie, ni uciec z pola bitwy.
    - A jeśli to zrobię? - zadałem ostrożne pytanie
    - Niezmywalną plamę na honorze swym zostawisz i wzgardzi Tobą każda dziewica.
    - A nie-dziewica?
    - Przestań - warknął - Mówimy o poważnych sprawach. Teraz o oblężeniu i zdobyciu Florencyi Ci opowiem.
    Oblegaliśmy miasto długo, lecz jadło i wszystka potrzebna rzecz przybywała od dziada twego, a Mediolanu diuka wspaniałomyślnego. W końcu, a było to w lipcu tarany wznieśliśmy i rozłupały one miejskie wrota. Łucznicy nasi ostrzeliwać wrażego woja poczęli, lecz florenccy kusznicy, którym w armii naszej miejsca nie ugruntowaliśmy, bełtami swymi znacznie większe straty po stronie naszej słusznej powodowali. Ruszyła więc piechota, z początku marszem. Ruszyło też wszelkie rycerstwo konne, przeze mnie w bój prowadzone. Zadąłem tedy w róg, od ojca otrzymany, gdym siedemnastej wiosny sięgnął. Zerwał się wój wszelki, lecz moi kompani, o życie me w głębokiej obawie pozostający surowo wzbronili mi rzucenia się do walki. Również łucznicy ostali się na swych miejscach.
    Tymczasem w bramach miasta wojska się starły. Duże straty ponieśliśmy, a w szczególności oddział najznamienitszych rycerzy, co z wielkim zdziwieniem się spotkało. Jednak wróg był słabszy i w końcu został pokonany. Pozwoliliśmy niedobitkom uciec, gdyż w liczbie nie większej niż cztery dziesiątki nie mogli nam zagrozić. Tymże sposobem cała Toskania pod panowanie dziada Twego wielkiego przeszła.

- Tato? - zapytałem nieśmiało
    - Tak? - wstał, szykował się do odejścia
    - Jak to dokładnie jest z tymi... dziewicami?
    Wzniósł oczy ku niebu, wziął głęboki oddech, westchnął, a potem bez słowa wyszedł. Poczułem się nieco niezręcznie.

3. Fergi

Fergi Znany Wszystkim

Od Autora: zmieniłem trochę styl, w miarę jak on dorasta. Teraz AAR jest bardziej szczegółowy i ubogacony obrazkami. Hamnis: nie mam Worda, tylko Open Office'a. Open Office to crap. Wolę notatnik :p. Błędy sprawdza mi FF, a w notatniku zapisuję.

Odcinek II (1092-1100)

Wzmogła się w państwie radość, gdyż najbogatszym wśród państw wszelakich zostaliśmy. We Florencyi kościółek niewielki budować poczęto, a w Mediolanie znakomitych rozmiarów stanęła strażnica. Rozpoczęła się piechoty wielka rekrutacyja.

Ja natomiast począłem wszelakie nauki pobierać ze szczególnym wskazaniem na strategyi i taktyki meandry, a także języka mego giętkość. W walce wyszkolili mnie już fechmistrze i moje ciało jest do boju gotowe, teraz umysł mój muszę wyszkolić. Ojciec mój osobiście zajął się szkoleniem mnie w przeróżnych taktykach, Frolio natomiast sprawuję pieczę nad mym językiem i zagranicy znajomością. Czasami przybywa do mnie również Lerino, aby o pieniądzach słów kilka rzucić. Faccia od kilku lat nie widziałem, zapewne w misyjach sekretnych jest teraz.

Do zarządzania państwem jestem gotowany, coraz to więcej wiem o ruchach naszych wojsk tudzież o planach dziada. Kuszników niedobór poprzez drogich najemników ma zostać rozwiązany, póki zamku zdolnego szkolić takie jednostki nie zdobędziemy. Najbliższy podobno w Bernie się znajduje, jednak bardzo silnie jest obsadzon, a i Cesarz Niemiecki chciałby Berno w swych granicach widzieć. Przysłał jednak zdecydowanie za słabą armię pod wodzą Tancreda, człowieka o małych kompetencyjach, a rangą kapitana. Ojciec powiada, iż póki co jedynie długim obleganiem fortecy do kapitulacji zmusić można Szwajcarów.

Wrócił dziś mój ojciec do Genui z najemnym oddziałem kuszników, który to najął w okolicach Nicei. Bardzo dumny jest z siebie, gdyż Genua najbardziej wpływowym miastem w kraju i całych chyba Włoszech północnych się stała. Ustępuje jednak ona Mediolanowi mieszkańców ilością i porządkiem, który w Mediolanie jest trzymany twardą ręką przez dziada mego.

Przybyła do Mediolanu urodziwa królewna francuska, Konstancja. Poprzez młódkę ową z mocną Francyją sojusz podpisaliśmy. Natomiast armia Tancreda z okolic Berna się wycofała, zajęły za to wojska cesarskie Metz. Ojciec ruszył po kolejnych najemników i z dwoma oddziałami nicejskich kuszników znakomitych wrócił. Dziad mój dwa wynajął w Pawii włóczników oddziały.

Od dzisiaj jeszcze jednego kuzyna mam, kuzynkę właściwie, jest nią Ridgarda - takie imię dla córki wybrał Cristofori. W Toskanii pojawił się groźny heretyk, Spartacus. Przywędrował z Umbrii, gdzie przeklęta tworzy się sekta, zwana spartakami. Sekta owa centrum swoje ma w Spoleto, w państwie papieskim. Evio wyruszył do Toskanii, by skazać przeklętego i duszę jego na stosie oczyścić.

Kolejna rozbudowa strażnicy w Mediolanie się zaczęła - teraz i oddział kuszniczy będzie w jej skład wchodził. W Genui natomiast wielka się armia zebrała, mówi się iż ruszyć ona ma na Berno pod ojca mego, hrabiego znakomitego komendą.

I ruszyła, jak powiadali.

Bój między miastami kraju wyraźny toczy się. Ich wpływy zmieniają się, obecnie największe posiada Florencyja. Najczęściej hegemonem stołeczne miasto jest, Mediolan, on też najbardziej stały jest w swych wpływach. Tymczasem papież uprzedził Evia i Spartacusa na stosie spalił, a ruch spartaków rozbił.

Oto i nadszedł dzień 28 kwietnia 1100 roku. Cała rodzina prócz ojca zebrała się w wielkiej sali jadalnej. Ksiądz otworzył biblię i rozpoczął czytanie. Gdy zakończył tę chwalebną czynność, pomodliliśmy się, po czym dziad mój nałożył wszystkim jadło. Po posileniu się do sali weszli słudzy. Nieśli coś wielkiego, płaskiego, owiniętego płachtą. Diuk Mediolanu chwycił za płachtę i odrzucił ją w bok...

4. Fergi

Fergi Znany Wszystkim

Elerin, nie wiesz? :D

Odcinek III (1101 - 1107)

Wspaniały namalował dla mnie portret malarz z samego Rzymu sprowadzony. Czoło moje, starannie wygoliłem, by włosy moje w boju nie przeszkadzały, ni widoku w życiu codziennym nie słoniły.
    Młodym jeszcze i nauki wiele przede mną. Jednak zmuszony jestem namiestnika Genui dumny urząd objąć z racji nieobecności ojca mego, który w wojnę pojechawszy, miasto same zostawił.

Podjęto dziś też decyzję o Florencyi na gród kamienny przemianowanie i utworzenie tam dróg systemu. Doprowadzi to ostatecznie do zamku powstania na terenach owych.

Evio zakończył homilię. Wszyscy wstali.
    - Puccio i Ginevro, Słowa Bożego wysłuchaliście, znaczenia miłości człowieczej i małżeństwa do pamięci waszej wróciły. W imieniu Kościoła was pytam, jak postanowienia wasze się przedstawiają. - tu przerwał - Czy pragniecie dobrowolnie i bez nijakiego przymusu związek małżeński powziąć?
    - Pragniemy - odpowiedzieliśmy zdecydowanie. Świeciły się nasze oczy, opalone twarze uśmiechały się.
    - Czy w związku onym wytrwać pragniecie w zdrowiu i chorobie, w doli dobrej i złej, aż żywoty wasze zakończą się?
    - Pragniemy.
    - Czy z miłością pragniecie przyjąć i wychować w jedynej słusznej wierze potomstwo przez Boga wam zesłane?
    - Pragniemy - kapłan odmówił formułkę, po czym hymn do Ducha Świetego zaśpiewano. Podaliśmy sobie nasze prawe dłonie, a kardynał stułą je powiązał. Powtarzałem za nim przysięgi małżeńskiej formuły.
    - Ja, Puccio Rossi, ciebie, Ginevrę Fantini za żonę obieram i ślubuję ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską. Oraz że aż do śmierci cię nie opuszczę. Tak mi dopomóż Bóg Wszechmogący, w Trójcy Jedyny, i Wszyscy Święci.
    - Ja, Ginevra Fantini, ciebie, Puccia Rossi za żonę obieram i ślubuję ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską. Oraz że aż do śmierci cię nie opuszczę. Tak mi dopomóż Bóg Wszechmogący, w Trójcy Jedyny, i Wszyscy Święci.
    - Co Bóg złączył, człowiek niech nie rozdziela - Evio rozciął stułę, pobłogosławił obrączki, któreśmy zaraz potem nałożyli. Z zapałem wielkim ucałowaliśmy się i do pałacu mediolańskiego na znakomite wesele się udaliśmy.

Tak oto, w wieku lat 16, w roku pańskim 1102, poślubiłem Ginevrę, rówieśnicę moją.

Niedługo potem, dzięki zabiegom Froliowym sojusz z Królem Rogerem, całych Włoch południowych panem szlachetnym podpisaliśmy. Kuzynka moja natomiast, Fiora, hrabiego Viterbo, Bindello imieniem poślubiła, dokumentując w sposób ów sojusz nasz z papieżem, Bindello bowiem wasalem jest jego. Doszły mnie słuchy, iż człowiek ten zastąpi mnie jako Genui namiestnika, ja natomiast wysłany zostanę na wyspę dziką, Korsykę, w celu poczynienia tam zwiadów.

Ojciec mój zaś Berno oblegać począł, a Francuzi spod Dijonu się wycofali. Zastąpili ich Niemcy, sojusznicy nasi prawi. W Mediolanie powstała natomiast strażnica metropolii i kuszników najznamienitszych oddziały poczęto szkolić; florencyjskie miasto w gród kamienny się przekształciło i stajnie budować tam poczęto.

Dziś ze zwiadu korsykańskiego wróciłem - wioska dzikusów tamtejszych słabo jest broniona, a Ajaccio zwie się. Znajduje się też tam winorośli sporo, z których najznamienitsze wino wytworzyć można i sprzedać drogo z korzyścią dla państwa naszego. Również dla marynarki naszej będzie to baza korzystna.

Niemcy Dijon i całą przy tym Burgundię zdobyli, Francja i Wenecja sojusz zawarły, a Cesarz Bizantyjski Turkom Seldżuckim po kraju jego się panoszącym wojnę otwartą wypowiedział. Dzicy Saraceni Dżihad zwołali, którego celem Bagdad się okazał - w dalekiej Arabii miasto zamożne.

Do miasta posłaniec przybył na koniu, niosąc wspaniałe wieści. Genuejczyków pan, Bernardo, zdobył szwajcarski zamek, na jego cześć Bernem nazwany. Wielka jego armia do szarży przystąpiła grudniową nocą, po tym jak bramy zamczyska taranem w pył obrócono. Włócznicy wspaniali wraże armie w wejściu na podzamcze zmasakrowali, a potem nędzne resztki dobili. Żaden Szwajcar się nie ostał.

Bindello otrzymał nakaz do Berna wyjazdu, by rządy namiestnicze tamże objąć. Ojciec już w drodze jest do naszego miasta.

5. Fergi

Fergi Znany Wszystkim

Początek był stylizowany.

Aneks I - Puccia Rossi odpowiedź na list wielmożnego konkwistadora Andrzeja Wójtowicza

A któż ich tam wie, szwajcarskich zbuków wysokogórskich... Jednak przeszłością już ów wój i pewnym, czytelniku znakomity być możesz, iż garb ony "operacyinie" usunien został :Devil:.

P.S
    Czytam se Twój fotoblog i tak Ci nieskromnie wyznam, że mam swojego własnego wujka Andrzeja W. :p

P.S 2
    Trzeba być sadystą, żeby nazwać żółwia Zachariasz xD.

6. Fergi

Fergi Znany Wszystkim

Odcinek IV (1108 - 1118)

W Bernie natychmiast kapliczkę wznosić poczęto. Stanęła ona tam szybko. Wtenczas również stajnie we Florencyi ukończono i gród ów poczęto ufortyfikowywać mocniej, by zamek z niego powstał. Mnie samego w zwiady kolejne wysłano - tym razem na Sardynię. Kraina owa spore wpływy kultury saraceńskiej posiadała, a osada, Cagliari, słabo była broniona. W dodatku uczeni nasi złoża srebra tam rozpoznali.

Na granicy z Francyią grupa rozbójników grasować poczęła - wybrał się tam mój ojciec, by nauczyć zbójów rozumu.
    Tymczasem Catellano, brat mój, dorósł i z Drudą Montello związek zawarł.

Wielka armia się w Genui zebrała, a ojciec zdecydował się rozbójników w spokoju zostawić, jednak Facciowi każąc ich śledzić. Rozbójnicy prawdopodobnie niedługo do Francji zajdą, a hrabia po cudzych terenach nie chce się za nimi uganiać.

- Piraaaciii! - rozległ się krzyk bosmana. Wbiegłem na pokład. Już admirał Adelmo był tam i większa z nim część załogi.
    - Dwa lepiej uzbrojone statki!
    - Do ataku! Nabić działa, kotwica w górę! - wrzasnął Adelmo. Wracałem ze zwiadu. Na noc u wybrzeży Korsyki się zatrzymaliśmy.
    Po pokładzie się załoga rozbiegła. Nagle usłyszeliśmy salwy z armat trzy. Nie pochodziły z naszego okrętu, nie byliśmy również ich celem. Po chwili ujrzeliśmy opadający, złamany maszt piracki. Chwilę jedną potem drugi wraży okręt wybuchnął. Adelmo wspiął się na bosmańskie gniazdo i przyłożył do swego oka sokolego lunetę.
    - Trzy lilyie! Francuzi! Sojusznicy!

W tenże sposób szczęśliwie ze zwiadu żem powrócił. We Florencyi zamek stanął na dobre. Natomiast w Genui porcie wielkie armie poczęły się zbierać, by na wyspy ruszyć.

Do pałacu wbiegł posłaniec. Wrzeszczał na całe gardło:
    - Diuk kona! Diuk kona!
    Natychmiast wsiedliśmy na konie, by pośpieszyć do Mediolanu. Niestety, spóźniliśmy się.

W roku pańskim 1116, w wieku lat 63 zmarł mój szlachetny dziad. Ojciec mój został diukiem, ja natomiast następcą tronu.

Lerino tymczasem z biznesu wielkiego wyeliminował swego konkurenta francuskiego, tym samym dobra swe powiększając znacznie.

Mój ojciec na Korsykę wyjechał i Ajaccio począł oblegać, mnie natomiast zaszczyt przypadł namiestnikiem Mediolanu zostania. Po kraju poczęli się zbóje panoszyć, kolejni pojawili się pod Mediolanem. Brat mój Catelano otrzymał zadanie ich wytępić.

W Szwajcarii drogi pobudowano w końcu, a i sojusz z Węgrzynami udało nam się podpisać. Przystąpił brat mój do bitwy ze zbójami Heinricusa Echtera. Odbywało się to na przedmieściach Mediolanu, więc czym prędzej z posiłkami przybyłem.

Wróg zajął pozycję na wzgórzu, między mną a bratem. Nakazałem swoim kusznikom ostrzelać oddziały wroga. Wtem zerwała się wielka armia Catelana. Konnica na łuczników się rzuciła, takowoż poszedłem w ich ślady. Wyrżnęliśmy ich co do jednego, jednak konnych pikinierzy Echtera zaatakowali. Z pomocą przyszła jednak piechota genueyiska brata, która niemal wszystkich pozostałych wrogów, zaszlachtowała, Echtera w to wliczając.

Ojciec mój natomiast do szturmu Ajaccio przystąpił. Wieść niesie, że po tym, jak piesi do miasta się wdarli, on z wszelkim swym rycerstwem wroga sflankował i łuczników bezlitośnie wybił. Na placu otoczeni mieyiskim Korsykanie zostali pokonani w rzeźi potwornej.

Mówi się, iż teraz ojciec Cagliari sardyńskie oblegnie, a Catelano z huncwotami z Galii Cisalpińskiej się rozprawi, gdyż konwoje na trasie Marsylia - Genua rabują.

AAR zamknięty i oczyszczony. Jeżeli będziesz chciał napisać nowy odcinek to daj znać.

MenEl

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie