DIE HARD-Szklana Pułapka

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez KatAAk, 25 Listopad 2009.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. KatAAk

KatAAk Zbanowany

Die Hard

PROLOG

Historia gloryfikuje zwycięzców. Patrząc z perspektywy czasu śmiało mogę stwierdzić, że 90% moich rówieśników odruchowo powie, że Wielka Brytania to ''dobro'' lub inny byt filozoficzny etyczny. Pokonali złego Malarza i dolce. Ale o jednym nikt nie myśli. Afryka. Kontynent przez wieki traktowany jak dojna krowa, ba zwykła prostytutka której po stosunku się nie płaci.
    Nawet żadnym nietaktem byłoby nazwanie Afryki Swietłaną lub Carmen. Lecz do czego zmierzam? Nie będę budowała tajemniczego nastroju. Nazywam się Sylvia. Nie miałam normalnego dzieciństwa. Urodziłam się w Lagos, w 7 osobowej rodzinie. Może nie mieliśmy tak źle, jak zapewne byś ocenił. Chodziłam do szkoły, poznawałam klasyków europejskiej literatury, mogłam iść na Uniwersytet, gdyby nie dziecko. Jakimś cudem mogę ingerować w przeszłość. Bez jakichś wehikułów i innych funkcjonujących w waszych umysłach. Po prostu mogę...

Obudziłam się dziś rano o 5. Wstałam, umyłam żeby, poranny makijaż, całus dla dziecka i w drogę. Myślę o nim cały czas.
    Nazwałam go John. To zabawne teraz mi się wydaje. Wtedy jeszcze nie byłam tak wrogo nastawiona do historii mojego kraju. John, czyż nie jest to typowe dla anglika imię.
    ...
    W swoim życiu poznałam 3 białych, którzy jakoś pozytywnie się odcisnęli ''na mnie''. Nie będę mówić o nich dokładnie bo to nie w tym rzecz. Pewnie myślisz co spowodowało niechęć do Anglii, historii i tego co mnie otacza. Mam mieszkanie w centrum, dziecko, niezłą sytuacje finansową kochającą rodzinę, AIDS, niezłą **** i brak szacunku. Czego chcieć więcej?
    ...
    Dokładnie 209 dni temu wracając do domu zobaczyłam grupkę bawiących się dzieci. Niby nic niezwykłego. Ale pomyślałam:
    jak by to było gdyby ich nie było? Gdyby mnie nie było? Czy świat byłby w jakimś stopniu inny? Rozpłakałam się. Zostało mi 208 dni życia.
    ...
    -Jezu jakie Lagos jest paskudne.
    ...

Czyszczę i zamkykam.

Goliat

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie