Dla równych - równy szczęścia świat! - RFSRR AAR

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez A Shining Cross, 29 Kwiecień 2009.

?

W związku z postulatem Nikogo Ważnego - dac Kałmukom autonomię?

Poll closed 9 Maj 2009.
  1. Tak!

0 głos(y/ów)
    0,0%
  2. Po co im!

0 głos(y/ów)
    0,0%
Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Dla równych - równy szczęścia świat!

Wyobraź sobie współczesny świat nietknięty ręką Stalina. Człowieka, który zmarł 50 lat temu, lecz zmienił go nie do poznania. Człowieka, który swym chorym umysłem potrafił przerażać i omamiać ludzi. Człowieka, który de facto nim nie był, gdyż sam zerwał z resztkami swego człowieczeństwa. Masowego mordercę. Istotę, która była niby dopust boży dla świata świeżo dotkniętego katastrofą Wielkiej Wojny.
    Czy wyobrażasz sobie, co by się stało, gdyby on i jego niewyróżniający się niczym poplecznicy utonęli w odmętach historii, a na jego miejscu pojawiły się postaci, które w naszej rzeczywistości nie przetrwały próby przeznaczenia?...

- - -

Jak widać - powracam. ^ ^ Jakiś czas temu pisałem AARa o Rosji, lecz niestety z przyczyn czysto życiowych nawet nie miałem zbytniej możliwości wejść na forum, za co bardzo przepraszam. Udało mi się jednak już wszystko pozałatwiać, a z racji zbliżającego się końca roku szkolnego mam coraz więcej czasu, a zarazem całkiem interesującą wizję historii alternatywnej ZSRR. Częściowo już w zapowiedzi zdradziłem główny motyw, już w pierwszym odcinku pojawi się coś nieco nieprzewidzianego, lecz sporo innych rzeczy również się zmieni - niekoniecznie na lepsze, niekoniecznie na gorsze.

Szczęścia Świat, jak będę nazywać mojego AARa w skrócie, będzie AARem do pewnego momentu niemal czysto narracyjnym, z racji tego, iż jego akcja będzie toczyć się od 24 kwietnia 1919 roku. W stylu inspiruję się AARem z Victorii ze strony Paradoxu - 'Fire Warms the Northern Lands -- A Prussian AAR', czytaj zamierzam posługiwać się mieszanymi formami literackimi. Jeden odcinek będzie pisany w formie dziennika, inny wspomnieniami jednej z postaci. Posługuję się też zasadą TL stamtąd - 'timeline'. Mogę swobodnie przesuwać daty narodzin kogoś o rok, dwa, przesuwać datę śmierci nawet o 10 lat, o ile nie była ona wywołana przyczynami czysto naturalnymi, a nie np. zamachem lub zawałem serca z powodu nagłej wieści, więc się nie zdziwcie na widok paru rzeczy - chociaż przesadzać nie będę. ^ ^

Szczerze mówiąc sprawy przyszłej mechaniki jeszcze nie mam rozstrzygniętej, ale zrobiłem już kilka rzeczy - do czasu przejścia do właściwej gry trochę czasu minie. Na zakończenie chciałbym powiedzieć jedno - komentarze mile widziane. ^ ^ Będę to pisać dla siebie, nawet jak będą jakieś narzekania o tym, iż właściwej gry jeszcze się to nie tyczy. Przywiązałem się całkiem do tej koncepcji, która mnie już z mniejszym i większym natężeniem prześladuje od dwóch miesięcy.

Więc...
    Enjoy!

2. Dziennik Róży - cz. 1, od. 1

Dla równych - równy szczęścia świat!

3. Biografia Róży - cz.1, od. 2

- - -

Bazowane na wikipedii angielskiej i polskiej, tego, co wysupłałem z paru książek nietraktujących bezpośrednio o niej oraz mojej wyobraźni. ^ ^

@Irkuck - Przepraszam, że zapomniałem ci odpisać. Twój post tak między moje się wbił, że aż nie zauważyłem. ^ ^" Jeszcze raz gomene.
    Nie chcę za dużo kart odkrywać, ale kształt Związku Radzieckiego, a właściwie Federacji Radzieckiej, będzie nieco inny niż w naszej rzeczywistości.

@gen. Franco - cóż, nie ukrywam, że Róża jest postacią, z którą jestem emocjonalnie związany :D Dwie formy będą niejako jej dotyczyć, cała ta książka biograficzna i jej pamiętnik - ale jeżeli komuś przeszkadza skoncentrowanie się takie na jednej postaci, niech da znać. Zawsze mogę coś napisać o Bucharinie itp. ^ ^

Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie niech da znać, są dla mnie bardzo ważne. ^ ^

4. Raz sierpem, raz młotem! - cz. 1, od. 3

@TROCKI2 - Powiedzmy, że wojna długo nie potrwała. ^ ^

@Franco - Dzięki wielkie ^ ^ Mam nadzieję, że ten Ci się też spodoba : ) Mi jakoś tak mało pasuje, ale może to tylko moje wrażenie.

5. Pamiętnik Róży - od. 4, cz. 2

@Nikt ważny - dzięki za Kałmyków, więcej masz na PW. ; )

@Trocki - oby i ten odcinek ci się spodobał. ^ ^

6. Dokumenty FSRR - cz. 1, od. 5

@Sasza - modowanie to ciężka sprawa, a do samej gry mam jeszcze duużo czasu.
    Do samego 1924 roku mam parę zwrotów akcji przygotowanych, zobaczymy co będzie dalej. : P

@Sprawa Kałmuków - Dam im 10 PP, starczy im to na dywizję piechoty plus coś tam jeszcze - chociaż pewnie będzie to ahistoryczne. ^ ^

Wszystkich przepraszam za drobne obsunięcie, parę różnych czynników się na to złożyło i taki był ich rezultat. ^ ^

Czyszczę i zamykam.

Dżemik

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie