Dzika zagłada - Wielka Brytania

Temat na forum 'EU III - AARy' rozpoczęty przez Nerond, 17 Wrzesień 2009.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Nerond

Nerond Aktywny User

Okey, to mój 2gi AARek, tym razem na poziomie trudnym, IN 3.1 z modem Rising Nations. Nazwa "Dzika zagłada" odnosi się do tego, że mam zamiar całkowicie wyplenić dzikusów z Ameryki i zbrytanizować ich :king:

Coś za coś...
    Bardzo nie lubię mieć podzielonych terytoriów i odrębnych prowincji, do których należały od początku gry Calais i parę prowincji obok Francji. Jakże byłem szczęśliwy, gdy po 5 latach gry zobaczyłem, że ma ona sojusz ze Szkocją. Oczywiście wypowiedziałem wojnę szkocji i ją powoli podbijałem, a Francuzom pozwalałem bez niczego podbijać swoje prowincje. Szkocję po zaledwie paru miesiącach walk odebrałem wszystko prócz stolicy, a Francja wysunęła mi propozycję, że oddam jej parę prowincji. Zgodziłem się. Miałem do pozbycia się jeszcze 1 prowincji w tamtych rejonach. Poczekałem aż minie rozejm, znów wypowiedziałem wojnę Szkocji i ją zaanektowałem, a Francja po podbiciu Gaskonii zgodziła się na pokój przez jej odebranie. Zaanektowałem jeszcze jedno z państewek Irlandzkich, które też były w sojuszu ze Szkocją. Teraz zmieniłem się w Wielką Brytanię, zostawiłem taką armię, żebym mógł się rozwijać bez wielkiej inflacji. Na pierwszą doktrynę właśnie z powodu inflacji wybrałem Bank Narodowy. Teraz musiałem czekać na spadek BB i podbicie reszty Irlandii.

Europa
    Patrząc na mapę Europy bardzo się zdziwiłem widząc wolną Chorwację, która w dodatku podbija Węgry no ale mniejsza o to. Całe dochody miesięczne przeznaczałem na tech. rządową, i tyle, aby inflacja nie szła do góry(jakieś 2.5$) w kasę. Raz Francja mi wypowiedziała wojnę nie wiem czemu, ale po rozbiciu jej floty(miałem ponad 20 dużych okrętów od początku gry) zgodziła się na status quo.

Tymczasem

To jeszcze bardziej mnie zdziwiło, ale wróćmy do mojej fajnej Wlk. Brytanii. Wkrótce uda mi się podbić Irlandię, BB spada szybko.

Po jakimś czasie nudnego czekania na techy, dostałem propozycję król. mariażu od Prus, no więc chciałem zobaczyć czy są mocne szukam szukam... Kur... gdzie one są... Nie znalazłem, jednak gdy dostałem propozycję mariażu od Szwecji zobaczyłem jak im idzie i zobaczyłem to:

Nie mam pojęcia co tam się działo i jakim cudem tam powstały Prusy, cały czas mają 10 mieszkańców prócz 1 dnia każdego miesiąca(wtedy 7). Zdaje się, że 10 to minimum bo spada ich ilość. Później niestety zajęła ich Francja.

Na 2 doktrynę wybrałem +1 kolonistów, za niski handel na Wielkie Odkrycia, a nie chciałem potem stabilności tracić. Po następnych wielu latach nastąpił przełom:
    Pierwsza kolonia brytyjska. Chciałem zacząć od Grenlandii, jednak zasięg kolonialny(mimo, że była bliżej) nie pozwolił na to. Podczas, gdy ja kolonizowałem w Europie główną rolę grała Francja, zdążyła podbić Burgundię, Mediolan, parę niemieckich państewek i Węgry(tzn Chorwację ;>). Po zdobyciu paru kolonii podbiłem Indian, trochę się potem buntowali, ale 5000 konnych szybko rozwiązywało sprawę. Paru misjonarzy wysłanych, obecnie prawie wszystko skatolicyzowane. Niestety protestantyzm zaczął dawać się we znaki. Parę szkockich prowincji i jakaś w Irlandii przeszły na Luteranizm, na szczęście już większość nawrócona. Jednak w Jednej prowincji Indiańskiej teraz panuje Kalwinizm... którego od 11 lat nie mogę się pozbyć.

Planuję teraz skolonizować resztę Ameryki Płn. i podbić paru tubylców. Zapewne w dalekiej przyszłości dojdzie do konfliktu z olbrzymią Francją, która już zdążyła podbić 1/4 Turcji. Z tego co widziałem w save, Kastylia podbiła jakieś plemiona w centrum Afryki ^^.

Obecne kolonie

2. Nerond

Nerond Aktywny User

Ano, niedługo gram w EU3 a jeszcze mniej na tym forum jestem, więc nie wiedziałem jak było za dawnych 'klasycznych' czasów :D. Co do tych fabularnych to nie piszę tego, bo mnie to nie interesuje zbytnio. Od fabularnych mam Gothica i inne RPG. No ale kontynuacja:

Po wielu latach cierpliwej kolonizacji nadszedł ten szczęśliwy dzień:

Stabilność mi trochę spadła, jak wprowadziłem mon. administracyjną a potem jeszcze jakiś głupi event ale teraz jest git. Wkrótce zaatakuje Creek, jak tylko skolonizuje parę pobliskich prowincji i poprawię stabilność. Przejąłem niedawno kontrolę nad papiestwem, chciałem nawet zrobić krucjatę na Creek, ale niestety wcześniej Francja zrobiła to z Turcją. Do tego Norwegia podbiła kaffę i zaczęła kolonizować południową Afrykę, oraz jakieś wysepki, których nazwę zapomniałem, koło Madagaskaru.

A kiedyś była taka mała...

Jak widać Francja niestety rośnie w siłę, już dokopała się do Aten. Mam nadzieję, że w końcu trafi się jakaś koalicja Polsko-Litwesko-Szwedzko-Hiszpańsko-Portugalsko-Czesko-Turecka przeciw nim. Nie wiem jakim cudem oni "Cieszą się ogromnym szacunkiem" ale cały czas czekam na moment, gdy ktoś im wypowie wojnę. Może nie włączę się bezpośrednio, ale z pewnością będę wspierał buntowników itp(właściwie to robie to regularnie ale podczas wojny się wyciśnie więcej :D). A nawet jeśli już się włączę, to tylko po to, by im zabrać Kalifornię, którą sobie skolonizowali :(.

Ciekawostki ze świata:
    -Chimu podbiło Inków...
    -Nowogród już 3 razy ogłosił się obrońcą wiary
    -Obrońcą katolicyzmu są Czechy
    -Bihar podbił prawie całe Indie
    -Kastylia znęca się nad murzynkami w Afryce(podbiła centralną i jedzie Suahilli).
    -Abhazja istnieje!! Gruzja niestety już nie... podbita przez Persję, ale abhazja ma -100% prestiżu więc i tak nie mają się z czego cieszyć
    -Największą inflację ma... Timuridżi - 130%
    -Właśnie doszła do mnie wieść o odkryciu pewnej prowincji i teraz wiem też, że już istnieje Irak ^^.

---------- Post dodany 18.09.2009 o 14:12 ----------Poprzedni post został napisany 17.09.2009 o 20:34 ----------

Ostatnio zmieniłem ustrój na Republikę administracyjną, co poskutowało stabilnością na poz. -3. Ciężko było i dochody poszły w dół, kolonie się rozwijają, jednak niestety inne państwa też zaczęły i mam już sąsiadów :/.

Kasy b. mało, spadła do 500 z około 2000. Musiałem też przestać inwestować wszystko w tech. rządową i władować w stabilność bo bunt szedł za buntem. Nadeszły złe czasy dla WB.

@edit, parę postów wyżej napisałem, że od początku gry utrzymał się sojusz z Portugalią... wpadka, Portugalia mnie w pierwszej lepszej wojnie zdradziła, Szwecja mi pomagała z Francuzami a potem ja ją zdradziłem(za dużo staba by spadło przy wojnie, bo ciągle do kogoś kozaczyli). Z Portugalią mam aktualnie sojusz, nawet stosunki 200+ od paru lat. Jakoś tak się odnowił sojusz i już mnie nie zdradzili jak wypowiedziałem wojnę Indianom :p. Po za tym sojusz trzymam z Norwegią i Szwecją(które się nienawidzą, ale tsss... nie mówcie im ;d)

---------- Post dodany o 22:27 ----------Poprzedni post został napisany o 14:12 ----------

AAR chwilowo zawieszony. Coś mi się z EU skopało, wywala od razu po intro. NIE ZAMYKAĆ! Jak znajdę w końcu tą cholerną płytę to będę kontynuować.

---------- Post dodany 19.09.2009 o 15:28 ----------Poprzedni post został napisany 18.09.2009 o 22:27 ----------

Eh, jednak chyba nic nie będzie. EU i modzik działają dobrze, ale coś się z save skopało :/

To samo z sejvami z Italii i auto. Na całym świecie niczego nie ma. Chyba będę musiał jechać od nowa czymś innym. AAR zakończony. ALE jeśli ktoś wie jak naprawić te sejvy to bardzo bym prosił o kontakt na PW!

Zgodnie z prośbą zamknięto. JAk coś to pw.
    Pozdrawiam, konserw.

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie