Etiopia is Free!!!

Temat na forum 'HoI - AARy' rozpoczęty przez wizard, 2 Marzec 2009.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. wizard

wizard Guest

Etiopia is free!!!
    Etiopia, była położona w wschodniej afryce- a wojna Włosko Etiopska była największym konfliktem kolonialnym na Świecie...

W XIX wieku krzyżowały się tu interesy mocarstw kolonialnych.

O dominację nad Etiopią bezskutecznie starali się Brytyjczycy i Włosi. Kulminacja konfliktu z Włochami była pierwsza wojna włosko-abisyńska...
    Cele : obronić Etiopie, ew. podbić kilka prowincji włoskich, dołączyć do aliantów
    A ten Aar dedykuje TROCKI-emu bo on mnie do tego zainspirował

2. wizard

wizard Guest

Etiopia strategia obrony cz.1

Etiopia duzy kraj, o małym potencjale przemysłowym i bez żadnych technologi
    Niby brak szans na wygraną ale zobaczymy co da się zrobić...
    Plany obronne i gospodarka kraju
    Jak widać jedną prowincje odpuszczę sobie w celach strategicznych, ale zobaczycie to potem...

Pierwsze walki​

Pierwsze walki odbyły się 23 lutego Anno dominium 1936
    jak widać etiopskie wojska praktycznie są na straconej pozycji i wycofują się w góry.
    Król Etiopi Nakazuje wybudowanie dywizji Konnej- jak sam za cytował "jest to dla nas duża inwestycja ale potrzebna!"
    i Na to właśnie czekał Hajle Syllasje aby dywizje broniące jak naj dużej trzymały dywizje włoskie i zeby nie mieli dokąd następnie włosi wracać
    !

operacje tą można uznać za wielki sukces Etiopi w ten sposób wyeliminowawszy 2 dywizje Włoskie z walki...
    Liczne proby Włoskie nic nie dały włochom lecz jedynie co najbardziej niepokoji Ministra Obrony to dywizja pancerna na granicy...
    Liga narodów nie pomaga Etiopi, wiec walczymy sami...!
    Kolejna włoska dywizja zniszczona
    Powstanie nowoczesnej jak na etiopie dywizji Konnej...

Podsumowanie
    Straty
    włochy 2 dyw- milicji 1 dyw- piechoty
    Etiopia Utracona kontrola nad jedną prowincją

A oto moje pozdrawiania dla forumowiczów wzraz z rozrastaniem armii będę pozdrawiał kolejne osoby:)

Wasz wizardzik:*

3. wizard

wizard Guest

no i play in normal Hoi , Thank you for good komments:)

---------- Post dodano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ----------

Po długiej obronie Cesarz zorientował się ze ich zapasy są bardzo małe, kryzys gospodarczy, ale będziemy walczyć "Włosi go away!

Pomimo kryzysu Etiopczycy bronili się bardzo dzielnie i nie straszne im były dywizie pancerne... Generał Desta Damtew rzekł "prędzej tu umrę niz ziemie oddam!"
    I co się okazało dywizja pancerna pierwsza uciekła !
    , Nagle wbiega posłaniec do Cesarza , próbując zebrać dech, Cesarz na to dac mu wina, po spożyciu wina Cesarz pyta się go , co takiego się stało, ze nawet honorów mi nie oddałeś wchodząc?
    -Panie Nasze wojska nie utrzymają juz Prowincji Makalle!
    -Na to jego doradcy, stolica jako linia frontu
    - a mamy inny wybór?
    Lecz ataki włochów na stolice były tak nie skuteczne ze Cesarz nakazał najlepszym oficerom przygotować plany ataku...
    Lecz atak ten nie obył się bez strat..
    Cesarz rzekł w orędziu
    -za cenne wolności mogę zapłacić każdą cenę nawet własne życie!
    Ale odzyskaliśmy to co nasze!

Podsumowanie odcinka...

Straty Eti- 2 dyw milicji
    Straty Wło - 1 dyw kawaleri

4. wizard

wizard Guest

Brytyjczycy! na ratunek!

Takie właśnie miały być flagi w stolicy Etiopii zgodnie z dyrektywą Mussolini-ego.​

-Panie, panie !
    -Tak posłańcu?
    -Włosi atakują stolice!
    -Jak to i czemu dopiero teraz mi to mówicie , przyprowadzić moją gwardie i zebrać 1000 żołnierzy przed ratuszem
    - Tam Panie.
    Walki te trwały 12 dni aż dzielni żołnierze mimo, mniejszej armii i słabszej technologi zdołali wygonić Włochów z naszych ojczystych terenów...
    to ich odwaga wygoniła przybysza!!! ​

Kryzys
    Cesarz widząc wielki kryzys w państwie i brak pomysłu na jego rozwiązanie, zarządził iż skoro przemysł nie może działać bez surowców aby rozwijać przemysł w każdej prowincji, a gdy kryzys i wojna się skończą kupimy tyle surowców ile jest nam potrzebne...
    I plan się powiódł !​
    Wiadomości z Europy...
    Polska Ulega Niemieckim naciskom i oddaje prowincje!
    Czy przed szerzącą się faszystowską propagandą nie ma ratunku?

Brytania postanawia interweniować!!!
    I Cesarz widząc to postanawia wstąpić do Aliantów i wspólnie z nimi Wygonić "Zło"

:)
    Koniec odcinka
    Myślę ze się podobało i Dziękuje tym osobą które mnie zmotywowały, ale najbardziej mnie zadziwiła sytuacja w europie :) Pozdrawiam :*

5. wizard

wizard Guest

Włosi, go away!

Obrona Kraju​

-Skrybo!!! skrybo!!! zawołał cesarz Etiopii,
    -Tak panie?
    -jako iż 23 czerwca nasi budowlańcy zaalarmowali ze systemy ochronne w prowincji Harar i Gonder będą gotowe i suwerenność państwa będzie nie zagrożona, proszę aby najwyżsi generałowie przyszykowali plany ataku i odbicie Włochów i wygonienie ich z Absyii...
    Atak czyli nowi niewolnicy, jak my ich wykarmimy?
    -Panie depesza od Brytyjczyków przyszła...
    -Wszyscy wyjść a ty Posłańcu czytaj...
    Kanał Suezki odcięty. STOP Małe zapasy Włochów. STOP Można ich atakowac.STOP udzielimy wsparcia z morza .STOP Powodzenia.STOP

Nareszcie krzykną pan! i rzekł
    -wyślijcie dywizje naszej najlepszej armii konnej i macie wygonić ich z Prowincji Asmara ! wykonać!
    - Tak panie
    Walko zostały szybko zakończone i po sprawnej 8 godzinnej akcji udało się wyprzeć i wziąć do niewoli około 70000 żołnierzy i 3 bataliony Lotnicze...
    -To nasz wielki sukces ale nie możemy na tym poprzestać! , a Cesarz odznaczył najdzielniejszych oficerów, a wszystkim koniom biorącym udział w bitwie zakupił nowie siedzenia i podkowy!
    I przyszedł czas na południe kraju czy dzielni Etiopczycy dadzą rade, czy się nie ulękną już w następnym odcinku:)!]

Podsumowanie:
    Straty włoskie 6 dywizji piechoty, 1 kawaleryjska dywizja i 3 dywizjony lotnicze
    Straty Etiopii : brak

Ogólnie domyślam się ze dziwne ze mi się udaje wygonić Włochów ale właściwie do ataku się nie garneli:) i przyszedł czas na Odbicie naszych ziem:)
    myślę ze się podobało i zachęcam do czytania jak i wystawiana komentarzy bo coś ich ostatnio mało:) pozdrawiam :) Wizard:)

6. wizard

wizard Guest

Operacja wschód

Operacja wschód​

To były wybory trudne przyznacie, ale teraz na zawsze pożegnany włochów z naszych terenów, połączone nasze siły ,Anglików i Francuzów .Siły włoskie zostaną rozniesione w pień! po operacji "Kubek z mlekiem" i wschodnie wybrzeże znów będzie należał do nas!
    Obbia Odbita!!!

-Hurra wodzu! plan wykonany w 120% normy ! ich armii ucieka w strachu...
    -Brawo proszę powiedzieć wszystkim żołnierzom ze za miesiąc dostaną nowe karabiny i wyrzutnie, które dostaniemy od anglików za dzielną walkę

Podsumowanie
    Genialne zwycięstwo kolejne! wódz zadaje pytanie co teraz?
    Sytuacje w Europie opisze już wieczorem!!!

7. wizard

wizard Guest

ok, chciałem taki długi napisać ale kumpel zadzwonił żebym wyszedł:) wieczorem jak starczy mi czasu napisze cały przebieg inwazji na USA:) nie no żartuje:) ale opisze inne ciekawe fakty;)

---------- Post dodano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ----------

Europa
    Po mimo tego ze Polacy ulegli i oddali prowincje Niemcom oni ich zakatowali, i specjalny wysłannik Cesarza, ma sporządzić raport, oto jego notatki
    Jak widać Polska jest atakowana z 3 stron a my nic nie możemy zrobić!!! , Niedługo wyślemy nasze siły do walki we Włoszech!!!
    Tym czasem wracając do Etiopi
    Plany ataku na prowincje Berbera i sam atak jest już w końcowej fazie i pragnę przypomnieć ze jest tam aż 10 dywizji Piechoty i 1 pancerne !!!
    I nasi sojusznicy docenili to jak przyczyniliśmy się do zagłady włochów aż dali nam nowy sprzęt i ich taktykę wojenną!!!
    Atak!!! uuurraaa urraaaa uraaaa!!!
    Pierwsze jednostki zaczęły atak na wygłodzonych włochów którzy mają kłopoty zarówno z amunicją jak i z jedzeniem
    I po długich walkach 3 słabo uzbrojone, mające braki w sprzetach dywizje Etiopskie pokonały 10 dywizji piechoty 1 pancerną i jeden Dywizjon mysliwski !!!

A tym czasem w północnej Afryce
    Dzięki wielkim wyczynom słabej Etiopii Anglicy bez problemu wygonili włochów z afryki , i włosi zmuszeni są do obrony w górach i na pustyni....
    Cesarz Etiopi wystąpił z prozą o oddanie Dżibuti w Celu lepszej i sprawniejszej walki!

Prośba ma być nie długo rozpatrzona na konferencji, w Londynie

A tym czasem od jakiegoś czasu w Etiopii trwa straszliwy kryzys... brak Gumy na rynku światowym...
    Cesarz mając na względzie dobro Etiopczyków oddaje wszystkie dywizje tym czasowo pod władanie Anglików!!!
    A we Włoszech...
    Anglicy dokonują desantu na wybrzeża we Włoszech już nie długo mają do nich dołączyć dywizje etiopskie i Belgijskie...
    Na Bałkanach
    Po mimo początkowych sukcesów , po wstąpieniu Jugosławii do Aliantów, Jugosławia jest zmuszona się cofać do defensywy po szturmie Niemców
    Tunezja i Ponowne sukcesy Etiopskiej armi
    Po mimo tego że Oficjalnie Cała Etiopska armia została przekazana Anglikom, Cesarz pomimo wszystko Dał plany ataku Generałowi Demisie i Kazał atakować i nie cofać się co przyniosło pożądane skutki I 11 dywizji Włoskich znów uciekało!!!
    5 lipiec 1940 Roku
    Podsumowanie
    Straty Etiopii : 2 dywizje...
    Straty Włochów ogromne , nasze systemy pomiarowe nie są w stanie tego obliczyć

Zapiski Cesarza
    Pozdrawiam Wizardzisko:)

Jako, że już od ponad 30 dni nie pojawił się nowy odcinek, AAR-a wyczyściłem i zamykam. W razie chęci kontynuowania Autor jest proszony o kontakt z administracją forum.

Pozdrawiam
    Severian

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie