"Finlandia walczy"- fiński Dawid na frontach II wojny światowej

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez Fafciu, 6 Marzec 2009.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Fafciu

Fafciu Aktywny User

(Tak, Warzkins, to znowu mój AAR)

Witam wszystkich. Postanowiłem rozpocząć kolejny AAR... Tym razem czekałem, aż napiszę trzy odcinki.
    Małe ostrzeżenie- przedtem oglądałem "Wojnę zimową" (IMO dobre fińskie kino wojenne) dla inspiracji, więc przepraszam za wszelkie podobieństwa w fabule.

Za graficzkę tytułową i eventy dziękuję Problemowi. Dziękuję także Mandeelowi za podeślenie na PW obrazka, który wykorzystam w trzecim odcinku.

Pomysłu na tytuł nie miałem, a akurat czytałem "Europa walczy" Daviesa, gdy pisałem pierwszy odcinek.
    Odc. I "Nie od razu Rzym zbudowano"

1. Ordre de Bataille armii fińskiej na 1 września 1939 roku.
    Rozmieszczenie wojsk

Skład armii lądowych. Wojska lądowe na początku września liczyły w sumie:
    - dwadzieścia dywizji piechoty
    - dwie dywizje kawalerii
    - jedno samodzielne zgrupowanie piechoty
    - dwa samodzielne zgrupowania piechoty górskiej
    - jedną dywizję Gwardii Narodowej (Soulejuskunnat)
    Fińscy żołnierze

Skład marynarki i lotnictwa. Marynarka wojenna liczyła w sumie:
    - dwa ciężkie krążowniki
    - jedną flotyllę okrętów podwodnych
    Lotnictwo (jeśli tak to można nazwać) liczyło jedną eskadrę myśliwców przechwytujących Fokker D.XXI.
    Fińskie Fokkery
    Okręt "Ilmarinen"

Armia wciąż ulegała modernizacji. Póki co trwała produkcja dział przeciwpancernych kalibru 45 mm, a także szkolenie żołnierzy do ich obsługi.
    Z kolei Carl Mannerheim już gdzieś w lipcu-sierpniu zebrał specjalistów (od mechaniki, chirurgii polowej i teoretyków wojskowych), i zabrał się do pracy nad unowocześnieniem medycyny polowej stosowanej przez fińską armię. Prace skończono jeszcze przed końcem września.
    11 września 1939 roku znowu nastąpił krok w modernizacji armii- do żołnierzy 6. Dywizji dostarczono nowe uzbrojenie.

14 września 1939 roku 8. Dywizję wyposażono w działka ppanc, zlecono produkcję nowych.

2. Dyplomacja
    Finlandia starała się prowadzić politykę neutralności. Nie oznaczało to braku pomyślności na arenie międzynarodowej- miała bardzo dobre stosunki z innymi krajami skandynawskimi, krajami nadbałtyckimi, Niemcami i Polską. Najgorzej było ze Związkiem Radzieckim, które jednak samo prowokowało poprzez ciągłe próby wysyłania szpiegów.
    Stosunki Finlandii z najbliższymi państwami

Koniec Polski?

3. Wywiad i kontrwywiad.
    Tutaj działo się bardzo dobrze. Działało kilku agentów kontrwywiadu, kraj przeczyszczono ze szpiegów. Ponadto wywiad w Szwecji, Norwegii, Danii, Estonii, Łotwie, Litwie, Niemczech, Polsce, Wielkiej Brytanii, ZSRR…
    16 września 1939 Stalin wysłał kolejnego szpiega, próba została jednak udaremniona, agent został złapany tuż po przekroczeniu granicy. Domagano się przeprosin od Moskwy, nadaremnie jednak.

Którą drogę obierze Finlandia wobec zawieruchy, ogarniającej świat lotem błyskawicy? Czy przetrwa?

Zapraszam do komentowania ;).

2. Fafciu

Fafciu Aktywny User

Odc. II
    „Nie można mieć wszystkiego”- październik- listopad 1939

- "Avidis, avidis natura parum est" ("Dla chciwych mało jest i całego świata")- Seneka

Sytuacja Finlandii po upadku Polski stawała się coraz bardziej niepewna.

12 października Stalin znów zażądał, jak w poprzednim roku, przesunięcia granicy na tzw. Przesmyku Karelskim o 25 km , demontażu tzw. Linii Mannerheima, a także oddania południowo-wschodniej Karelii, wysp w Zatoce Fińskiej i udostępnieniu bazy na Półwyspie Hanko. W zamian „zaoferowano” wschodnią Karelię, o którą zabiegała Finlandia- były to jednak obszary słabo zaludnione, pokryte gęstą tajgą, bez znaczenia strategicznego.
    Do Helsinek przyleciał sam Wiaczesław Mołotow…

Sowieckie żądania
    Gdy Mołotow tylko wyleciał z Helsinek, rozpoczęto wszelkie działania ku zwiększeniu obronności kraju- kontrwywiad pracował na pełnych obrotach, marszałek Mannerheim ogłosił częściową mobilizację.

Pomimo wyraźnej odmowy ze strony władz fińskich, Stalin wciąż domagał się ustępstw terytorialnych. Do Moskwy poleciała delegacja pod przewodnictwem Juho Kusti Paasikiviego, byłego premiera (pełnił tę funkcję krótkotrwale w 1918 roku) dyplomaty, który m.in. podpisał 14 października 1920 roku traktat pokojowy z bolszewikami, kończący wojnę domową w Finlandii. Teraz również miał ważną misję do spełnienia…
    Juho Kusti Paasikivi

Jednocześnie 15.X.1939 odbyła się tzw. konferencja tallińska, zwana entuzjastycznie nawet „konferencją antybolszewicką”. Państwa tzw. „ententy bałtyckiej” (Litwę, Łotwę i Estonię) reprezentował Konstantin Pats, prezydent Estonii, zwany „estońskim Piłsudskim” (z powodu sprawowanych przezeń rządów autorytarnych). Stronę fińską reprezentował fiński minister spraw zagranicznych.
    Konstantin Pats

Podczas konferencji minister zapewnił, że Finlandia nie pozwoli Związkowi Radzieckiemu na aneksję państw bałtyckich, co spotkało się z wielkim entuzjazmem opinii publicznej w Estonii, a oburzeniem władz w ZSRR, które dążyło do zwasalizowania państw ententy bałtyckiej, a następnie ich wchłonięcia.

26 listopada 1939 roku świat obiegła wiadomość o pewnym incydencie…

Tego samego dnia radio radzieckie podało wiadomość o „haniebnym ataku fińskiej artylerii na domy radzieckich proletariuszy”, Stalin domagał się przeprosin ze strony Finlandii, oraz ponownie naciskał na oddanie zażądanych wcześniej terytoriów. Rząd fiński ogłosił, że nie ma z tym incydentem nic wspólnego i nie zamierza spełnić nieuzasadnionych radzieckich roszczeń…

Manewry jednak nie potrwały zbyt długo- 30 listopada Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich zaatakował Republikę Finlandii bez wypowiedzenia wojny (łamiąc konwencję haską z 1907 roku), pogwałcając postanowienia fińsko-sowieckiego pokoju w Tartu w Estonii z 1920 roku…
    A więc wojna...

-----------------------------------
    Od autora:
    Napisałem "Związek Radziecki chce ziem, które do niego nie należały"- zaraz pewnie napiszecie, że przecież przed 1917 Finlandia była częścią Imperium Rosyjskiego itp. Tak, wiem, ale to było Imperium Rosyjskie, a nie ZSRR. Tyle wyjaśnień.

3. Fafciu

Fafciu Aktywny User

A i zapomniałem o pewnej rzeczy. Raczej nie wszyscy userzy znają się na geografii Finlandii, zatem mapka Linii Mannerheima z Wiki, gdzie widać ową Summę:

4. Fafciu

Fafciu Aktywny User

Nowy odcinek. Ta, wiem, kiepawy, ale niedziela jest, okropny dzień :<
    Odc. III „T jak Talvisota”

„Mój Boże, tylu Rosjan, gdzie my ich wszystkich pochowamy!?”- anonimowy fiński żołnierz.

Sytuacja Finlandii była ciężka. Miała przed sobą ogromne mocarstwo, zbrojące się intensywnie niemal od początku jego niezbyt długiej egzystencji. Stosunek sił był mniej więcej 2,5:10 dla Finlandii. 6541 czołgów radzieckich na 30 fińskich, 3800 samolotów radzieckich na 180 fińskich… Ponadto kiepska łączność, braki w uzbrojeniu…

Jeden ze skutków braków w ekwipunku- żołnierze zbierający w mieście stare, cywilne buty, które po naprawie zostaną przeznaczone dla wojska

Co ciekawe, mobilizacja Gwardii Obywatelskiej (Soulejuskunnat) przebiegła nadzwyczaj szybko i sprawnie, bo zakończyła się już 3 grudnia- zapewne dlatego, że rozpoczęto ją już 26 listopada, a już wcześniej czekały rezerwy. W ramach mobilizacji Gwardii utworzono 5 zgrupowań taktycznych piechoty.

Szwecja, tak jak wiele innych państw, zdecydowała się pomóc Finlandii. Oprócz sławnych „dział bez amunicji”, wysłano także około 8 tysięcy ochotników szwedzkich, z których utworzono Pułk Szwedzki (fin. Rykmentti Ruotsi).

Szwedzcy ochotnicy

3 grudnia armia radziecka, pod dowództwem marszałka Siemiona Budionnego, zaatakowała wojska fińskie stacjonujące w Kajaani. Po czterogodzinnej walce, wobec przewagi wroga, wojska wycofały się.

Budionnemu nie udało się 19 lat wcześniej w Polsce, próbuje w Finlandii

Jednocześnie, na niebie nad Tampere odbyła się bitwa powietrzna.
    Owym F-3 okazał się niejaki Hans Wind, jeden z lotniczych asów tej wojny. Miał potem na sumieniu wiele sowieckich maszyn…
    Hans "Hasse" Wind

Wojna jednak nie zakłócała życia politycznego. 11 września obywatele poszli do urn. Tym razem rząd Pehra Sfinhufvunda i Toivo Kivimaki się nie utrzymał u władzy. W wyborach zwyciężyli inni konserwatyści- Kyosti Kallo i Risto Ryti. Czy będą mieli więcej szczęścia niż poprzednicy?
    Nowy prezydent
    Nowy premier

Z dala od Helsinek wciąż grzmiały działa. W dniach 19-20 grudnia odbyła się bitwa pod Joensuu, tym razem zwycięska.

Nowa broń nie była oficjalnie nazwana mianem "koktajlu Mołotowa", w rozporządzeniu Mannerheima nazwano ją po prostu "butelką zapalającą". Koktajl Mołotowa to żartobliwa nazwa nadana jej przez fińskich żołnierzy. Są różne wersje historii, skąd wzięło się to określenie. Pierwsza mówi, że to humorystyczna odpowiedź na słowa Wiaczesława Mołotowa, że w dniu urodzin Stalina, 18 grudnia 1939 roku, wypije w zdobytych Helsinkach koktajl na jego cześć. Inna głosi, że nazwa początek ma w przemówieniu Mołotowa, który oświadczył, że radzieckie lotnictwo nie zrzuca na fińskie miasta i wsie bomby, tylko pojemniki z żywnością. Finowie nazwali więc żartobliwie radzieckie zapalające bomby kasetowe RRAB-3 "koszami chlebowymi Mołotowa", a gdy w arsenale fińskiej armii oficjalnie pojawiły się butelki z benzyną, postanowiono ironicznie "podziękować" za "udzieloną pomoc".

Piknik z Mołotowem

Sprzątanie po pikniku

Siły generała Martina-Wetzera przeszły do kontrofensywy na Kajaani. Bitwa odbyła się w dniach 23-25 grudnia, kontrofensywa nie powiodła się.
    Dnia 28 grudnia Armia Czerwona zaatakowała Rovaniemi, ponosząc klęskę.

Lotnictwo radzieckie, mimo złej pogody, zbierało żniwo. Z powodu ogromnych strat osobowych w wyniku nalotów rozwiązano 2 stycznia 12 Samodzielny Batalion Piechoty.

5 stycznia odbyła się kolejna kontrofensywa na Kajaani, tym razem wojska fińskie zwyciężyły. Jedną z przyczyn sukcesu była taktyka motti. Polegała ona na na tym, że siły radzieckie, które po udanych ofensywach bez sensu zatrzymywały się w miejscu i okopywały, rozdzielano na mniejsze oddziały, które okrążano i niszczono głodem, odpierając jednocześnie odsiecz nieprzyjaciela. Sama nazwa oznacza stos drewna- fińscy drwale, dokonując wyrębu, szli przez las, zostawiając za sobą sterty w każdym miejscu, w którym ścinali drzewo. Płacono im za każde takie motti. Ponieważ wielu żołnierzy armii fińskiej było drwalami, nazwano tak tą taktykę.
    Porzucone radzieckie czołgi zdobiące lasy Finlandii- jeden z efektów taktyki motti

Tego samego dnia, w którym odbyła się zwycięska bitwa pod Kajaani, Armia Czerwona przełamała fińską obronę pod Joensuu...

Reakcja innych państw
    Agresja na Finlandię nie przeszła mimo uszu innych państw. Oficjalnie potępiono działania Związku Radzieckiego, który wykluczono z Ligi Narodów. Wysyłano sprzęt, nawet z tak dalekich krajów jak Związek Południowej Afryki (dziś Rep. Poł. Afryki), i ochotników (głównie ze Szwecji, Danii, Norwegii i Węgier). Zachodni korespondenci wojenni nieustannie nadawali z frontu.
    Karykatura komentująca wojnę w Finlandii
    Do marszałka Mannerheima przyszedł także tajny telegram od brytyjskich i francuskich sztabowców, którzy pragnęli zorganizować tajne spotkanie dotyczące pomocy dla samotnie walczącego z sowiecką agresją kraju. Mannerheim zdecydował się wysłać na spotkanie swojego szefa sztabu, Hugo Ostermana, ponieważ sam był zajęty. Ustalono, że spotkanie odbędzie się w Szwecji, kraju neutralnym...

--------------------
    Kilka słów wyjaśnienia:
    1. Hans "Hasse" Wind nie wziął udziału w wojnie zimowej bo nie było dla niego samolotu. Ale to nie jest "Kataklizm XX wieku", więc postanowiłem odbiec od historii :razz:
    2. Kyosti Kallio zmarł 15 grudnia 1939 roku, ale wydłużyłem mu żywot.
    3. Modyfikując event o szwedzkiej pomocy popełniłem literówkę w nazwie dywizji.
    4. Wiem, że tekst eventu o mobilizacji dziwny, ale to nie ja go pisałem- chciałem to zmienić, ale zapomniałem :/.

Wiem, że kiepsko wyszło, ale komentujcie!

5. Fafciu

Fafciu Aktywny User

Na zakończenie wojny o nim napiszę, ale wstawki fabularnej mi się nie chce robić :/

A przy okazji (wiem, najgorszy odcinek ever :/):

Odc. IV „Niet, Mołotow!”

„Aut vincere, aut mori” („Albo zwyciężać, albo umierać”)- sentencja łacińska

Trwał drugi miesiąc bohaterskiej obrony Finlandii. Żadna ze stron nie mogła osiągnąć przewagi. Przewaga liczebna i sprzętowa była na korzyść Rosjan; warunki pogodowe i teren- na korzyść Finów. Jednostki Armii Czerwonej nieraz przekonywały się, co oznacza sroga zima, rozległe lasy oraz snajperzy zmieszane razem, oddziałom fińskim z kolei nie zawsze udawało się odpierać kolejne ataki radzieckie.
    Wojna pozostawała nierozstrzygnięta…

Fiński plakat propagandowy

Sztab fiński był niemal pewien, że ofensywa w rejonie Kajaani powiedzie się. Jednak siły radzieckie, zasilone ogromną ilością poborowych z głębi „Matki Rosji”, szybko się przegrupowały i zorganizowały obronę. Mimo lepszej wiedzy o terenie, lepszej taktyce (a także mimo partyzantce i dywersji na tyłach wroga, która była jednak znikoma, gdyż większa część ludności sama się ewakuowała przed przybyciem Armii Czerwonej), siły fińskie musiały ustąpić. Batalia trwała w dniach 23-24 stycznia
    Co ciekawe, trzecia kontrofensywa pod Kajaani była pierwszą bitwą fińskich sił pancernych w tej wojnie, brał w niej bowiem udział 1. batalion pancerny (przydzielony do 1. Pułku Dragonów), sformowany na szybko z czołgów Vickers, zdobycznych T-26, przestarzałych FT-17 oraz samochodów pancernych Landsverk 182.

Landsverk 182

Vickers E

Zdobyty przez Rosjan fiński FT-17
    Nie użyto tej jednostki z jakimś większym skutkiem. Batalion przebił się na odległość 67 km od samego Kajaani, gdzie zaatakował z zasadzki radzieckie czołgi. Fińscy czołgiści okazali się godnym rywalem, lecz wobec przewagi liczebnej wroga, ustąpili, odwrót osłaniał 4. batalion dragonów i pociąg pancerny.

Pociąg pancerny

Gdy 1. batalion pancerny przechodził pod Kajaani chrzest bojowy, niewielkie siły fińskie zgromadzone pod Kuopio, złożone z Gwardii Obywatelskiej, zostały zaatakowane przez przeważające oddziały Armii Czerwonej. Jednodniowa bitwa siłą rzeczy została przegrana.

5 lutego skończyło się kolejne uzupełnienie…

Mannerheim na okładce Times'a
    [taki tam bonusik :p- przyp. aut.]

----------------------------------
    Od autora:
    *puukko- tradycyjny nóż lapońskich myśliwych, używany podczas II WŚ w fińskim wojsku, w Polsce znany jako harcerska finka

Po pierwsze: wybaczcie długość
    Po drugie: wybaczcie ogromne podobieństwo do "Wojny zimowej", tak wyszło :(
    Po trzecie: w ostatnim odcinku był mistejk- szefem sztabu w mojej grze jest Oesch, nie Osterman, i to jego "wysłałem" na spotkanie z alianckimi sztabowcami
    Po czwarte: dziękuję obermenowi za event.

Jako, że już od ponad 30 dni nie pojawił się nowy odcinek, AAR-a wyczyściłem i zamykam. W razie chęci kontynuowania Autor jest proszony o kontakt z administracją forum.

Pozdrawiam
    Severian

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie