Francja AAR

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez tk17, 9 Sierpień 2006.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. tk17

tk17 Nowy

WSTEP

Trudnosc/Agresywnosc - Normal/Normal
    Mod - AGCEEP v1.51 + Mapa AP
    Scenariusz - od 1520

Juz 2 Stycznia otrzymalem list w ktorym dostalem informacje iz spotkanie ministrow i wazniejszych osobowosci odbedzie sie 15 Stycznia w Paryzu naszej stolicy.

..::Zgromadzenie::..

K - Krol
    A - Ja
    Z - Zgromadzeni

K: Panowie prosze usiasc. Witam a zarazem rozpoczynam posiedzenie w sprawie panstwa Francuskiego.
    Z: Krolu czy moglbys nam wyjasnic dlaczego zwolales zgromadznie?
    K: Owszem. Spotkalismy sie tutaj aby omuwic wszelkie sprawy dotyczace panstwa. Pierwsza prozbe a zarazem rozkaz mam do Pana Alfonsa La Panica.
    A: Słucham Krolu.
    K: Alfonso prosze zrobic mi raport o:
    1. Sila marynarki wojennej
    2. Sila wojsk ladowych
    3. Dowodcow ktorzy dowadza naszymi armiami
    A: Tak jest Krolu
    K: panowie zajmijmy sie teraz sprawa.....

Reszta spotkania mnie nie za bardzo interesowala. Krol omawiam to i tamto lecz ja juz dostalem zadnaie do wykonania.

..::25 Stycznia::..
    Zaczolem sporzadzac raport ktory wygladal nastepujaco: (potem przeslalem go Krolowi)
    Sily marynarki wojennej - 10 okretow wojennych, 14 galer, 1 statek transportowy
    Sily wojsk ladowych - 45 000 Piechoty, 18 000 Kawaleri, 0 dział
    Dowodcy wojsk ladowych - La Palice, De La Tremoiile oraz Lautrec
    Technologie:
    Ladowa - 12
    Morska - 10

Dalo mi to do myslenia wiec wraz z raportem przeslalem do krola list w ktorym zaproponowalem reforme...

Nastepna czesc juz wkrotce ;D

2. tk17

tk17 Nowy

[center:D94203a8c8]Część I[/center:D94203a8c8]
    [center:D94203a8c8]Pierwsze reformy[/center:D94203a8c8]

Od lat rościmy sobie prawa do prowincji państwa Foix. Jest to malutki kraj a wywiad donosi, iż maja do obrony około 11 000 żołnierzy. Jest to nie wiele w porównaniu z naszą Ogromną armią.

..::plan inwazji::..
    Kryptonim: Dzień Dzików
    Data: 1 Styczeń 1521
    Założenia: Zdobyć Bern, Zwasalizować Foix
    Po wypowiedzeniu wojny Foix, 2 armie:
    1’ pod dowództwem De La Tremoille miała zdobyć szturmem Bern, po czym
    2’ pod dowództwem Claude De Cuise miała rozpocząć obleganie stolicy Foix i zacząć szturm tylko wtedy, kiedy dostanie posiłki z 1’ armii De La Tremoille

Pamiętnik
    ...Przygotowania do wojny idą pełną parą. Już nie długo Styczeń i wojna z Foix. Uważam, że sprawa jest przesądzona! Francja do boju!

..::Dzień Dzików::..
    A więc wojna! Nasze dzielne armie zaczęły marsz ku fortyfikacją wroga.

1’ Armia zaczęła walkę z armią w Bern

Bitwa pod Bern ;D

2’ Armia przystąpiła do oblężenia Stolicy Foix
    Wydałem rozkaz szturmu Bern! Zobaczymy, co z tego będzie.

..::28 Luty Roku Pańskiego 1522::..
    Nasi sojusznicy militarni tzn. Szkocja poprosili abyśmy wspomogli ich i wypowiedzieli wojnę Anglii. Razem z królem nie byliśmy przekonani. Jednak, aby zachować dobre imię dołączyliśmy się do nich. No tak wojna na 2 fronty... Jednak Stolica Foix już powoli poddaje się jeszcze tylko jeden szturm i jest nasza.

..::Herbaciarze::..
    Po wypowiedzeniu wojny Anglii musiałem natychmiast sporządzić plan działań.
    Nasza flota nie jest zbytnio silna. Zajęliśmy się, przeto wojną z Foix. Plan w pierwszej fazie nie jest skomplikowany. Nie dopuścić „Herbaciarek” na ląd na tereny wolnej Francji!
    Wysłałem natychmiast list do Króla, w którym poprosiłem o natychmiastowe spotkanie 10 Marca 1522 roku. Również otrzymałem ekspresową odpowiedz. Spotkanie między mną a Królem odbędzie się 12 Marca 1522 roku. Musiałem omówić z Królem parę ważnych spraw.

..::Spotkanie::..

K – Król
    A – Ja

A: Witam Królu.
    K: Witaj Alfonso mój przyjacielu!
    A: Królu muszę omówić z Tobą bardzo ważną sprawę.
    Jesteśmy w stanie wojny z Anglią i możemy to wykorzystać...
    K: Tak! Mów dalej.
    A: Mianowicie rościmy sobie prawo do jednej z ich ziem. A więc czy nasz pułk północny nie mógłby zaatakować i zacząć oblężenia tej fortecy?
    K: Alfonso wiem o tych ziemiach. One należą do nas i na pewno je kiedyś odzyskamy! Ale....
    A: Tak.
    K: To będzie wojna na 2 frontach.... Takie wojny nie przynoszą wiele korzyści. Mogą nawet doprowadzić do zagłady....
    A: Wojna z Foix to już przeszłość. Ona się już kończy proszę spójrz na te raporty. (Król ogląda z zaciekawieniem)
    K: Tak, Alfonso uważam, iż masz rację. Zaczynamy prawdziwą wojnę z Anglią!
    Może teraz przejdziemy do salonów....
    A: Owszem Królu...

Po spotkani wróciłem do swojej siedziby. Nowy plan ataku na Anglię zakładał, iż poślemy tam Pułk Północny pod dowództwem La Palice który ma rozpocząć oblężenie Calais.

..::5 Lipiec 1522::..
    Nareście koniec wojny z Foix! Najpierw Bern podpisało kapitulację a zaraz po nich Stolica. Król Franciszek zażądał od Foix 25 dukatów jako kontrybucję wojenną, prowincję Bern, która została przyłączona do Wolnej Francji oraz Hołdu lennego ze strony Foix. Od dziś będą podlegali nam ich sprawy będą naszymi oraz będą nam płacić lenno.

W tym czasie nasze wojska maszerują na Calais. Niestety potyczkę na morzu przegraliśmy, bilans:
    Francja – 10 Okrętów Wojennych, 1 Transportowiec STRATY: 1 ow
    Anglia – 9 Okrętów Wojennych, 6 Transportowców STRATY: 0 statków

Doszedłem do tego, iż nie możemy prowadzić wojny z Anglią nie mając statków na przetransportowanie naszych wojsk na wyspy brytyjskie.

..::Kampania Straconych Szans::..
    Mój następny plan jest następujący:
    Po zajęciu Calasis sprawdzę ile pozostało nam statków. Desant wyglądałby następująco:
    Takie właśnie byłoby założenie desantu na wyspy jednak zostawię ten plan dla siebie i okaże go królowi w odpowiednim czasie. (Może wojska przepłyną w pław kanał La Manche 8) )
    Musze się jak najprędzej zająć gospodarką państwa, ponieważ minister od spraw gospodarki Pan De Minoto nie wywiązuje się z powierzonych mu zadań. Chyba powinienem zaproponować Królowi nowego ministra. Mojego wiernego Towarzysza Gilberta Sroki.
    Bardzo nadawałby się na to stanowisko....

CDN... ;D

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie