Galactic Civilizations II - AAR

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez Slodki, 17 Wrzesień 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Slodki

Slodki Aktywny User

Jest to mój pierwszy aar, w grze w którą nie jestem jakimś specem więc proszę o wyrozumiałość :)

Wstęp.

Galactic Civilizations II to strategia turowa osadzona w kosmosie.

Zaczynamy więc nową rozgrywkę. Jako że lubię duże mapy oraz długą rozgrywkę więc wybrałem galaktykę o wielkości olbrzymia, to prawie największa w grze. Z możliwości zwycięstwa wyłączyłem ascencje, jakoś ona do mnie nie przemawia :)

Jako rasę wybrałem oczywiście ziemian. Liczba innych ras losowa, więc zobaczymy z czasem z iloma rasami będę rywalizował.

Na screnie widać jakie zdolności wybrałem dla rasy, jak i partię polityczną oraz kolorystykę okrętów.

Kilka z tych zdolności jest odgórnie przypisana do rasy, a pozostałe zostały wybrane przez mnie za pulę dostępnych punktów na początku gry.
    Standardowe dla ludzkości to: dyplomacja(łatwiejsze rozmowy z innymi rasami), szybkość(szybsze okręty), szlaki handlowe - dodatkowy szlak handlowy. Ja dodałem do tego gospodarkę na najwyższym poziomie - wiadomo pieniądze zawsze się przydadzą, morale, badania oraz produkcje socjalną czyli to co buduje się na samych planeta, budynki. do tego ludzie mieli minusa do produkcji wojskowej ale został on zneutralizowany za punkty w drugą stronę. Do tego dochodzi bonus za partie polityczną. Ja wybrałem technokratów dla zwiększenia tempa badań.

p.s. na razie to wstęp, ale mam nadzieje że pierwszy odcinek niedługo się pojawi. :)
    proszę o komentarze i wyrozumiałość.

2. Slodki

Slodki Aktywny User

Odcinek 1 - Początek

Układ Słoneczny.

Ziemia, a na orbicie ziemskiej krążą 3 okręty nowej generacji. Na ogromnym statku kolonizacyjnym znajduje się 100 milionów śmiałków, którzy pragną opuścić rodzimą planetę i osiąść na nowym świecie. Koło tego okrętu znajduje się statek badawczy, specjalnie przystosowany do badania anomalii kosmicznych. Ostatni pojazd kosmiczny został stworzony z myślą o wydobyciu surowców z pól asteroidów rozsianych w układach planetarnych.
    W skarbcu widnieje 3000 kredytów, które w nadchodzących czasach zostały w dużej części zainwestowane w nowy statek kolonizacyjny oraz dwa kompleksy przemysłowe na Ziemi. Dzięki tej inwestycji budowa była prawie natychmiastowa.

Widok Ziemi, z kompleksami przemysłowymi oraz z bieżącą produkcją - kolejnym statkiem kolonizacyjnym i z siecią rozrywkową dla podniesienia morale obywateli.

Czas ruszać na kolonizacje galaktyki. Pierwszy cel to Mars - Czerwona Planeta.

Jednak Mars nie jest usłany różami. To planeta trudna do życia gdzie może powstać ograniczona liczba kompleksów. Postanowiłem stworzyć tu jedną fabrykę oraz dwa laboratoria. W między czasie rozpoczęto przystosowywanie pasa planetoid do wydobycia surowców.

Skolonizowanie Marsa przyniosło na razie koszty związane z utrzymaniem tej koloni.

W następnym tygodniu nasz statek badawczy odkrył pierwszą anomalie dzięki której nasza broń stała się lepsza.

W tym samym okresie statek kolonizacyjny przybył do układu Amber odkrywając cudną planetę klasy 19 (Ziemia jest klasy 10 a Mars 4)

Podczas kolonizacji na orbicie natknięto się na dziwny okręt.
    Czasem podczas kolonizacji planet występuje dodatkowe zdarzenie, które daje różne korzyści w zależności od wybranej opcji - jednak opcje zmieniają również moralność. Pierwsza opcja z góry powoduje, że cywilizacja staje się dobra, druga neutralna, natomiast trzecia zła. Na nowo skolonizowanej planecie rozpocząłem budowę fabryki.

W kolejnych tygodniach nic się nie działo aż do pierwszego odkrycia.
    Ulepszenie napędu przyspieszy statki.

W pierwszym okresie poza skolonizowaniem 2 planet odkryto także parę innych układów planetarnych. Pięć planet które można skolonizować (trzy z nich z klasą planety powyżej 10) oraz 4 planety które na razie nie mogę skolonizować - dwie wodniste i dwie radioaktywne.

Z pierwszego odcinak to tyle (wiem mało) jutro postaram się dać ciąg dalszy.

3. Nuke

Nuke [heinkel intensifies]

Fajne, czekam na więcej.

4. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Ciekawe, będę tu zaglądać :)

5. Peeguła

Peeguła Ten, o Którym mówią Księgi

Czekam na jakieś większe walki kosmiczne. I mam nadzieję, że przy zdolności "dyplomacja" jakieś się nawiążą.

6. Zoor

Zoor Ideolog gender

AAR z jednej z moich ulubionych gier - na pewno będę czytał na bieżąco. Jak na razie - jest dobrze.

7. michall55

michall55 Znany Wszystkim

Dawniej grałem w CIV więc chętnie poczytam.

8. Slodki

Slodki Aktywny User

Odcinek 2 - Rozwój​

Na planecie Amber V przyspieszyłem produkcje pierwszej fabryki. Kolejne tygodnie mijały na odkrywaniu coraz to większych połaci kosmosu. W pewnym momencie natknąłem się na pierwszy surowiec. Później wybuduje koło niego bazę.

W między czasie udało się wybudować nowe budynki na Ziemi i Amber V oraz na Marsie.

Nowo wybudowany na Ziemi kolonizator z 250 milionami ludzi na pokładzie udał się do systemu Shugar aby tam założyć nową kolonie. W systemie tym są aż trzy planety zdatne do kolonizacji. Jedna o klasie 12 i dwie Ziemskiej klasy 10. Na kolonie wybrałem tą o klasie 12.

W czerwcu udało mi się w układzie słonecznym wybudować czwartą kopalnie w pasie asteroid, dzięki czemu Ziemia dostaje dodatkowy przemysł. Statek wydobywczy został posłany do systemu Amber aby tam wybudować kopalnie.

Na planecie Amber V dzięki bonusowi do produkcji udało się wybudować kompleks innowacyjności który jest cudem galaktycznym.

W następnym miesiącu poza odkrywaniem galaktyki i wyczekiwaniem na kolejne statki kolonizacyjne (jeden leci już w stronę nowych planet) udało się wybudować na Amber V laboratorium.

W przestrzeni kosmicznej trafiłem na parę anomalii, które odkrył mój statek badawczy.

W opisywanym okresie udało się też odkryć dwie nowe technologie oraz wybudować na Ziemi centrum handlowe (zapomniałem zrobić screena).

Na koniec zestawienie planet, które są pod moją władzą. Niestety jak widać mój budżet topnieje a nowe kolonie na razie przynoszą straty.

9. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

Też miałem GalCiv, jednakże bez dodatku. Chętnie będę czytać...

10. Sasza

Sasza Znany Wszystkim

Świetna gra, na pewno będę śledził.

11. Simoners

Simoners Ten, o Którym mówią Księgi

Dobry aar z fajnej gry będę śledził

12. Slodki

Slodki Aktywny User

Odcinek 3 - Pierwszy kontakt.​

Bilans ciągle ujemny, ilość pieniędzy ciągle spada. Natomiast na planecie Amber V udało się wybudować port kosmiczny, od razu rozpocząłem tam budowę statku górniczego. Tymczasem statek badawczy odkrył tunel podprzestrzenny jednak nie wlatywałem w niego.

Koło anomalii planeta z dużą grawitacją.

Aby powiększyć obszar w którym panuje nowa kolonia została założona w innej gromadzie gwiazd niż Ziemia.
    Okazało się, że pod wodą na tej planecie egzystuje jakaś cywilizacja.

W następnych tygodnia stan skarbca spadł poniżej 0 i nie wiedziałem za bardzo co z tym zrobić, na szczęście doszło do spotkania z inną cywilizacją.

Thalanie, rasa insektoidów, jednak brak uniwersalnego tłumacza spowodował, że nie mogłem się z nimi porozumieć. Jako że środków pieniężnych już brakowało, postanowiłem zarobić coś na wymianie z Thalanami, jednak do tego był mi potrzebny uniwersalny translator, rozpocząłem jego wymyślanie w trybie pilnym. W tak zwanym między czasie zasiedliłem kolejną planetę.

Zauważyłem też statek zwiadowczy Thalanów, dzięki temu znałem już sposób skąd się o mnie dowiedzieli.

W następnym tygodniu sensory statku badawczego odkryły niezidentyfikowany statek kosmiczny, na razie kontakt z tą cywilizacją trochę opóźniłem.

Na marsie ukończono budowę drugiego laboratorium, tym samym na dzień dzisiejszy nic więcej nie mogę tam postawić i czerwona planeta jest planetą laboratoryjną.

Kiedy liczba kredytów przekroczyła -500 i wszystkie środki miały iść na spłatę tego zadłużenia udało mi się odkryć uniwersalnego tłumacza. Od razu rozpocząłem rozmowy z Thalanami.

Postanowiłem dla ratowania budżetu sprzedać im parę technologi i przy okazji parę też wymienić.
    Xeno biologia nic nie dawała poza dostępem do Xeno medycyny.

Na trochę odetchnąłem, znów miałem pieniądze jednak dalej ujemny bilans

W kolejnych tygodniach nic ciekawego się nie działo. Udało mi się wybudować wszystkie kopalnie w systemie Amber oraz nowy statek górniczy. W planecie Shugar II port kosmiczny oraz fabrykę.

Statek badawczy dotarł do systemu Altaris. Rodzimej planety Altarian, którzy są bardzo podobni do ludzi.

Nawiązałem z nimi kontakt i także dokonałem wymiany.

Technologie które nabyłem dają takie bonusy:
    Dzięki technologi handel mogłem handlować z innymi rasami, aby zatkać dziurę w budżecie rozpocząłem budowę frachtowców.

Na koniec roku odbyło się zebranie Organizacji Planet Zjednoczonych (OPZ). W skład organizacji wchodzi Sojusz Ziemski, Republika Altarii oraz Imperium Thalan. Odbyło się głosowanie na temat podatków na kolonizatorów, którzy zajmują planety w sektorach innych ras, moja opcja którą również wybrali Thalanie przeszła. Prawo to będzie obowiązywać 2 lata.
    Tak minął pierwszy rok gry.
    Na koniec zestawienie planet, nowych wynalazków oraz odkrytych anomalii.

p.s. Jeśli ktoś ma jakieś propozycje na zmianę nazw planet poza Układem Słonecznym proszę pisać w temacie, którą planetę i na jaką nazwę zmienić. Jedna osoba może zmienić jedna nazwę planety oraz nie będę już zmieniał nazw planet, które już mają jakieś nazwy bez rzymski numerów.

13. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

Ja proponuję ku czci Kerbal Space Program Jebediah lub Kerbin ;P

14. Slodki

Slodki Aktywny User

Odcinek 4 - Pierwsze szlaki handlowe.​

Na planecie Megrez II wybudowano fabrykę, w kolejnym miesiącu na Shugar II centrum handlowe. Pieniędzy dalej ubywało więc postanowiłem jeszcze raz przeprowadzić wymianę handlową z Republiką Altarii.

Uzyskane technologie dają takie o to rzeczy:
    [​IMG][​IMG]

W marcu udało się skolonizować kolejną planetę.
    Na planecie tej przebywał naukowiec, przekonaliśmy go aby nam trochę pomógł.
    Również na planecie Amber V udało się wybudować centrum handlowe. Dochody rosną ale bilans ciągle jest ujemny. Miesiąc później Ziemia została Stolicą Gospodarczą dzięki czemu największe dochody w moim imperium dostarcza mi trzecia planeta od słońca. Tego samego dnia na planecie Megrez II wybudowano nowe laboratorium.

W tym samym okresie udało się wybudować pierwszą stacje kosmiczną, która wydobywa surowiec zwiększający wpływy.

W kolejnych miesiącach dalej zajmowałem się rozbudową planet. Na Shugar I powstała fabryka, na Amber V centrum rekrutacyjne, Shugar II również otrzymał nową fabrykę, a na Megrez II wybudowałem Port kosmiczny. 22 maja frachtowiec z Amber V dotarł do planety należącej do Imperium Thalan o nazwie Asgard V i utworzył pierwszy szlak handlowy, nie przynosi on takich dochodów jakie mi się marzyły ale zawsze coś.

W czerwcu udało się wybudować na Amber V ambasadę, a na Shugar II centrum rekrutacyjne. W lipcu natomiast kolejny frachtowiec z Amber V dotarł tym razem do rodzimej planety Altarian tworząc kolejny szlak handlowy.

Na Shugar I zbudowano centrum handlowe, a pierwszego sierpnia skolonizowano planetę w układzie Quatrale niedaleko Układu Słonecznego.

Mapa kosmiczna znana ludziom na 1 sierpnia 2228 roku wygląda tak:

W opisywanym okresie udało mi się zwiększyć dochody dzięki czemu zysk netto jest już tylko -21.

Na koniec tradycyjnie zestawienie planet, odkrytych anomalii oraz nowych technologi.

[​IMG][​IMG][​IMG]
    Niestety nie jestem aż tak bogaty jakby to wynikało ze screenów anomalii, ponieważ te 750 w rzeczywistości okazało się że do skarbca wpłynęło po 250 bc za każdą z tych dwóch anomalii.

15. Simoners

Simoners Ten, o Którym mówią Księgi

Nazwę z Shugar II można zmienić na Nowy Świat. W sumie jak grasz ziemianami to możesz wszystkie planety nazywać w taki sposób (np. Nowa Polska itp)

16. PIAJR

PIAJR Ten, o Którym mówią Księgi

Simmoners... tutaj to trochę dowaliłeś do pieca. Już widzę te "Nowe Bułgarie"...

Wiesz nie chciałbym obrazić miłośników klasyki, ale jest tyle fantastyki z podróżami galaktycznymi i t p., że np. nazwy niektórych mniej znanych planet z uniwersum SW, czy Diuny, nie powinny nikogo dziwić. Gra wydaje się ciekawa, chyba będę się musiał z nią zapoznać.

17. kamil3212

kamil3212 Znany Wszystkim

Imiona bogów rzymskich, później przejdziemy na nordyckich, słowiańskich, azteckich, inkaskich, indiańskich, hinduskich i hawajskich :p

18. Slodki

Slodki Aktywny User

Nowy Swiat się pojawi ale innych "nowych" raczej nie przewiduje :p a co do nazw bogów to trzeba odrobinkę uważać bo trafiłem dziś np na układ planetarny z gwiazdą Zeus :p
    czekam na więcej konkretnych nazw jakie planety zmienić na jakie nazwy.
    Nowy odcinek zapewne dziś się jeszcze pojawi :)

p.s. no i np jest jeszcze Asgard też powiązany z mitologią (tu nordycką) no i jeszcze z czymś :p ciekawe czy ktoś z was wie gdzie ta nazwa jeszcze występowała.

19. Zoor

Zoor Ideolog gender

W Stargate SG-1. Co wygrałem? ;)

Ja sam prawie nigdy nie nadawałem swoich nazw planetom - trudno się było potem w tym połapać.

20. Slodki

Slodki Aktywny User

Jasne że Stargate :) a co do nazw to jednak trochę by się ich przydało bo dziwnie mi się piszę o planetach z liczbami rzymskimi w nazwach :p

21. Elas

Elas Genialdo

Możesz jedną przemianować na Elas, najlepiej, jakby miała dużo niebieskiego koloru :p

Masz mnie jako czytelnika.

22. kamil3212

kamil3212 Znany Wszystkim

To może nicki userów WoW (czyli w sumie też bogów :p)

23. michall55

michall55 Znany Wszystkim

Zeus ? W minecrafcie wszyscy do mnie mówią Zeus chociaż mam nick Zhouss xD

24. Peeguła

Peeguła Ten, o Którym mówią Księgi

Takie propozycje: Illion, Baldur, Vidhi, Sancere, Grendel, Kosatka, Lakota, Kaliban, Cavalos, Sutrah, Dilawa, Padronis, Atalia. Obeznani wiedzą :)

25. Wilusa, Arzawa, Kizzuwatna, Assuwa.

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie