Habemus Papam! AAR

Temat na forum 'CK - AARy' rozpoczęty przez tjord, 30 Czerwiec 2005.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. tjord

tjord Nowy

Nowy AAR, może wrzescie sie uda zrobic megaaar? :twisted:

(Secret Message: Ksiaze Akwitanii zabity przez neiznanego sprawce (powiadaja ze przez boga Tjorda komendą DIE) władztwo podzielone na 2 części)

Książę Brodeaux Otto musial zdobyc popracie. Musiał. Dlatego obdarzył mnie hrabstwem Agen bym tam rządzil i dzielil.

Wiedziałem już, że nie moge wszystkiego zagraniac siła, jak robiłem to wczesniej. Postawilem na intrygi i wiecie co?- to był sadze, ze to był dobry wybów

A, zapomniałem się przedstawić. jestem Henryk Plantagenet (9/8/7/5), syn rycerza z Blois. W dzieciństwie przepowiedziano mojemu prawnukowi tron Angielski. Chcę mu więc przygotować grunt.

By związać się z Brytanią, poslubiłem córke hrabiego Surrey, Havise. Żadna pięknośc. Jednakże dawała nadzieje na sukcesję po ojcu. Niestety, ojciec jaj niebawem zginął, hrabstwo objął jakiś daleki kuzyn. No cóż, na arzie z dziedziczenia nici.

2 lata poźniej urodził się mój Roger. Wyraźnie wdał się we mnie (8/7/7/5). Postanowiłem, ze dam mu dworskie wychowanie. Chłopak ma się uczyc dyplomacji.

W następnych latach Havise urodzila jeszcze Roberta i Margaret. No coż, nie najgorzej.

Przez następne lata nic się szczególnego nie działo. Jedynie w Hiszpani Królestwo Kastyli podbilo 3/4 połwyspu, zaś Aragonia upadła.

Dalekie królestwo Polski zaś wdao się w utraczki z poganami, czym straciło Śląsk i Wielkopolskę

Wkrótce papież oglosil krucjate w celu oswobodzenia Jerozolimy. Pierwski włączyli się Polacy i Wegrzy, lecz pokonani pod Tyrgiwiszte, utracili Wołoszsczyznę. Wtedy się włączyl krol nasz Geoffrey syn Filipa, który szybkim atakiem zdobył Jerozolime oraz Krak-de-Montreal, osadzajac tam Templariuszy.

Roger dorósł, jednak nauka przebiegała mu wolno. Zdążył się nauczyć jedynie podstaw dyplomacji, choć był tak utalentowany

Potem zapukało do anszych wrót chyba z 9 weteranów wojennych, któryz żądali od nas wojska za 200 dukatów. A kysz, krwiopijcy!

2. tjord

tjord Nowy

ZNów zmieniam formułę :D Teraz pisze po to, by udowodnic niedowiarkom, że gra papieżem JEST MOŻLIWA

ALEKSANDER II
    Prekursor

1151-1581

Ciężkie czasy nastały dla papiestwa

Od czasów Sylwestra II, papieże byli ograniczani, szykanowani, kontrloowani. Za swe przywileje musieli płacić klątwami, edyktami...

Aleksander II postanowił to zmienić

Rok 1066 rozpoczał się spokojnie. Papiez, po ostantniej nieudanej próbie wzmocnienia wladzy, utracił Ferrare, Bolonię i Ankone na rzecz Cesarstwa, które zwyciężyło dzięki zdardzie Abp Johna Henry'ego
    Kontrolę nad papieżem przejął książę Toskani Stefan

Jednak papież nie załamał rąk. Począł supłac nici intryg, ale przede wszystkim postanowił uczynic z Rzymu silne gospodarczo miasto.

Jeszcze w 1064 postawił Manufakture, teraz zaś ustanowił Nadleśnictwo oraz wybudowal siec tartaków.

Dzieki zgromadzonym środkom, w 1073 roku rozpoczał gre o uniezaleznienie
    14 marca nieznany sprawca zabił Stefana Toskańskiego, 3 dni poźniej zaś jego syna, Matteo.
    W taki sposób pozbył się pierwszej przeskody.
    Druga przeszkoda był Cesarz. Tu Alexander użył słynnego dyplomaty Nateo Edita, by skłonił on cesarza do oddania inwestytury w ręce papeiża.
    Misja zakonczyła sie sukcesem :mrgreen:

Cesarz posatwił jednak warunek- oto książę czeski Vratislav przyjąl samowolnie koronę. Cesarz nie mugł nie zareagować na niesubordynację wasala.
    Papież ekskomunikowal ksiecia Czeskiego.

W 1077 muzułmanie dokonali rzezi na Palermo. Papiez odłosil wiec krucjate.

Zjednoczone wojska Rzymsko-Neapolitańskie pokonaly emira Sycyli pod Syrakuzami. Zdobyto Palermo i Tripani, gdzie osadzono osobistego wychowanka papieża, Rainerusa na stanowisku biskupim.

Aleksander II zamrł w roku 1081, pozostawiajac Papiestwo w dogodnej sytuacji strategicznej i politycznej. Jednakże, czy lud rzymski wybierze godnego następce?...

3. tjord

tjord Nowy

Prośba do moderatorów; usuńcie pierwsze posty :D

ANASTAZY IV
    Krzyzowiec

1081-1098

Wojna: 7
    Dyplomacja: 10
    Intrygi: 5
    Zarządzanie: 5

Annuntio vobis gaudium magnum;
    habemus Papam!:
    Eminentissimum ac Reverendissimum Dominum,
    Dominum Josephum
    Sanctae Romanae Ecclesiae pontifex dum Ligurium da Romano
    qui sibi nomen imposuit Anastasio quadrum

Wybrany na papieża Congarde da Romano, biskup Genui, znany był w świecie ze swej nieprzejednanej nienawiści do niewiernych.

Anastazy IV przeszedł do histori, jako twórca nowoczesnego systamu wojska Państwa Papieskiego. Wybudowal poligon, wprowadził długi łuk, zalegalizował kuszę, pozwolił kelrykom Zakonów Tempalriuszy oraz Krzyżackiego na noszenie broni.

W 1089 roku w ręce niewiernych wpadł Burgos. Długotrwała kampania wyznawców Allacha na półbysepie Iberyjskim zakończyła się sukcesem. Jedynie królestwo Nawarry opierało sie atakom Emiratu Toledo, zdobywajac nawet Bareganze dzięki rebeli chłopów Galicyjskich.

Na wieśc o upadku Kastyli, Anastazy wyczół moment na wpisanie się w karty histori. Zwolał sobór na Lateranie, podczas którgo ogłosił Wyprawę krzyżową przeciw Maurom w Iberii.
    Na wezwanie odpowiedzieli władcy Czech (Oldrich I), Anglii (Ryszard I Pobożny), Walii (Owen III Zły) i książe Bertanii Guy II

Samą wyprawę poprowadzil osobiście Anastazy IV

Anastazy IV na czele wojsk, ok. 2000 w tym 400 jazdy

Anastazy jako pierwszy cel obrał wyspę Majorkę, z której uczynic hciał bazę wypadową. Las Palmas, twierdza wyspy, poddała się w Marcu 1092

W tym czasie do Rzymu dotarla hiobowa weśc - muzułanie zAfryki Pólnocnej skrycie wysadzili desant w Walii, po czym z nienacka zaatakwoali Cardiff, zdobywajac je w maju 1092

Wsciekły Anastazy odlożył wyprawę do Hiszpanii, transportujac swoje wojska pod Tunis.

W tym czasie armia krola Oldricha wkroczyła do Sorii, zaś Bretończymkom podała sie Zaragoza

Tunis upadl 14 lipca 1093. Restytuowano tam biskupstwo, osadzajac tam słynnego teologa, twórce scholastyki Anzelma z Cartenbury.

Nastepnym celem wyprawy była Almeria. W drodze do niej Anastazy zdobył Murcję i Denie.

Emir ALemri zdobyl sie na ostateczny wysiłek, wystawiajac 1000 jazdy. Armią ta próbował przebic sie do oblęzonego miasta, lecz droge skutecznie zagrodzili mu Włosi. Po ciężkich stratach emir wycofał swoje oddziały. Jednakże sprawa chrzescijańska poniosla niepowetwoaną stratę. Smiertelnie raniony został Anastazy IV. Na łozy smierci zdązyl się jedynie dowiedziec o upadku Burgos
    -Krucjata więc spełnila swe zadanie- i wyzionął ducha

Almeria poddała się 15 sierpnia 1098

Państwo Koscielne, biskupstwo Tunisu, biskupstwo Palermo, ksiestwo Aragoni (wszystko pod protektoriatem papieskim) w 1098 r.

Wyczyszczone.
    Zoor

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie