Hildago - Powieść epistolAARna

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Baribal, 5 Marzec 2007.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Baribal

Baribal User

info techniczne.
    -Mapa kasperusa
    -Kraj:Kastylia
    -Normal/normal

Hildago
    czyli z dziennika łotrzyka

Drogi bracie mój, najbliższy mój przyjacielu
    Jak widzisz udało mi się dopiąć swego. Uciekłem od rodziny, od Lucy i, co najważniejsze od tych zgniły pasibrzuchów z Londynu. Teraz kiedy czytasz ten list jestem najpewniej gdzieś wśród wzgórz Kastylii, lub plaż Katalonii, równin Extremadurii, a może nawet w samej nowej Hiszpanii. Słowem mogę być wszędzie.
    Pytać musisz siebie dlaczego jednak napisałem do ciebie ten list. Otóż wiąże się z tym zaiste przednia historia, ale od początku.
    Siedząc w jednej z obskurnych spelun u samych stóp Pirenejów, natrafiłem dwóch przedziwnych ludzi. Tego samego dnia o mało nie postradałem życie w walce z jakimś pijanym szlachciurą i jego równie nietrzeźwymi kamratami. Szczęśliwie zdołałem ocalić nie tylko siebie ale i tych dwóch przedziwnych wędrowców, którzy od teraz w drodze mej towarzyszą, umilając wspólnie spędzony czas historiami o dumnej przeszłości ich ojczyzny.
    Jeden z nich dostojny starzec, który okazał się być emerytowanym profesorem historii, drugi, oślepiony w dzieciństwie śpiewak, odmalowali przede mną dawną tych ziem dumę i szlachetność, z taką urodą i wdziękiem że podjąłem się trudu spisania ich powieści. Będę je tobie przesyłać, gdyż tylko tobie jednemu mogę zaufać na tym łez padole.
    Ale już bez zbędnego nudziarstwa przejdźmy do pierwszej opowieści...

I Gawęda
    Na dzisiaj to wszystko mój przyjacielu, na dniach jednak wyczekuj posłańca z kolejnym listem.
    Z pozdrowieniami
    Hildago

2. Baribal

Baribal User

Drogi bracie
    Wybacz, że przez ostatnie tygodnie milczałem, ale zbyt wiele spraw musiałem załatwić i nie miałem czasu na żadne pisanie. Dzisiaj kiedy przemierzaliśmy przez wzgórz Andaluzji, starzec zaczął kontynuować swoją zarzuconą wcześniej gawędę...
    Towarzysz jego również postanowił umilić nam wieczór, piękną pieśnią o szlachetnym Maurze, który... ale o tym później w innym liście, najpierw gawęda.
    Gawęda druga
    ps.
    udało mi sie znaleść na targu stary rękopis przedstawiający rzeczonego księcia de Luna. Przesyłam ci go tak na wszelki wypadek jakbyś chciał kiedy z tych moich zapisków książkę jaka układać...
    z pozdrowieniami
    Hildago
    Ponad miesiąc od odcinka, zamykam, w celu kontynuowania PW
    Serek

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie