HoI3 - Bugi i sposoby ich obejscia

Temat na forum 'HoI III - Pomocy!' rozpoczęty przez Modes, 14 Sierpień 2009.

1. Modes

Modes Znany Wszystkim

1. Intelligence-> Support Ruling Party
    Opis w grze jest niewlasciwy, ta opcja powoduje ze nasi szpiedzy wspomagaja aktualnie rzadzaca partie w danym kraju (opis mowi ze nasza).
    Stosujcie zamiast tego "Support Our Party".

2. Duza wielkosc save'a.
    Okazalo sie ze w plikach save czesto na wskotek bugu powtarzaja sie wielokrotne wypowiedzenia wojen, np.
    Kod:
    War_with={
    id="GRE"
    value=100.0000
    }
    Zeby to naprawic potrzebna jest reczna edycja pliku i usuniencie powtarzajacych sie ciagow.
    Na forum paradoxu pojawil sie programik ktory usuwa te wielokrotne wpisy (przy uzywaniu go zrobcie sobie kopie save'a jakby cos poszlo nie tak):

http://dl.getdropbox.com/u/877292/HoI3SaveCleanerA3.zip

3. Gra nie moze wczytac save'a
    Gra ma problemy z zapisywaniem informacji o zatopionych okretach ktore to moga powodowac niewczytywanie sie zapisanej gry.
    Potrzebna jest reczna edycja save'a i wykasowanie tych danych z pod sekcji
    Kod:
    sunk_ships={ }
    Wszystko miedzy { } musi byc wykasowane.

UWAGA Jednym z powodow dla ktorych save nie chce sie wczytywac moze byc zbyt duza wielkosc, w takim wypadku zastasujcie rozwiazanie podane w 2. punkcie.

4. Niemozna skasowac "influence nation" po tym jak kraj wstapil do innego sojuszu NAPRAWIONE w patchu 1.2
    ...
    Pozostaje nam edycja save'a. Szukamy w pliku
    Kod:
    influence={
    Tak dlugo az znajdziemy interesujace nas ustawienie dwoch panstw
    Kod:
    first="GER"
    second="FIN"
    .
    Kasujemy wtedy caly wpis
    Kod:
    influence={
            first="GER"
            second="FIN"
            start_date="1939.7.15.23"
        }

5. Szpiedzy niszczacy technologie ktorych nie da sie usunac. NAPRAWIONE w patchu 1.2
    1. Gra nie radzi sobie z czyszczeniem szpiegow po tym jak dane panstwo zostanie zaanektowane. Potrzebna jest edycja reczna by wykasowac szpiegow.
    2. Nie da sie usunac szpiegow "rzadow na uchodzctwie".
    3. Blad w grze powoduje ze panstwa sojusznicze przeprowadzaja na tobie akcje sabotazowe (roznego typu, ale najbardziej bolesne jest technologia)

Potrzebna jest reczna edycja save'a.
    1. Szukamy "spy_allocation={" wsrod sekcji interesujacych nas panstw.
    2. Dokonujemy modyfikacji w tej sekscji zmieniajac ilosc szpiegow na "0.000"
    3. Dokonujemy modyfikacji w sekcji "spy_date={" zmieniajac date na "1.1.1.0"
    4. Dokonujemy modyfikacji w sekcji "spy_mission={" zmieniajac obecna wartosc na "0"

Teraz tak, trik polega na znalezieniu w ciagu danych w tych sekcjach ktore w kolei jest nasze panstwo. Najlatwiej zrobic to na samym poczatku gry jak tylko bedziemy mieli 10 szpiegow wewnatrz wlasnego kraju (nie mozesz miec 10 szpiegow w innym kraju). Gdy juz bedziemy to mieli, zachowujemy, edytujemy save'a i w sekcji szpiegow w naszym kraju sprawdzamy ktore liczba w kolejnosci od poczatku ma wartosc 10.000.
    Miejsce to odpowiada za szpiegow w naszym kraju niezaleznie od panstwa.

Dla przykladu dla niemiec to jest miejsce trzecie. Tak wiec w kazdym anektowanym kraju, kraju na wygnaniu i sojusznikach modyfikujemy miejsce 3 w tych ciagach ustawiajac zmienne na takie jak powyzej podalem.

6. Blad z wielkoscia dowodzenia dowodcow morskich
    W grze jest blad powodujacy iz ilosc jednostek jakimi moze dowodzic dowodca morski jest odwrotnie proporcjonalna do jego rangi.
    Mozna to obejsc poprzez obnizenie rangi wszystkich dowodcow do poziomu pierwszego (jedna gwiazda).
    Dla tych bardziej ambitnych:
    1 gwiazdka - 30 jednostek
    2 gwiazdki - 18 jednostek
    3 gwiazdki - 12 jednostek
    4 gwiazdki - 6 jednostek

7. Technologie nie poprawiaja zasiegu HQ
    Wedlog instrukcji technolgoie powinny powiekszac zasieg HQ, niestety tego nie robia
    Prostym obejsciem tego jest wykorzystanie (jak sie wydaje) innego buga. Po dolaczeniu do HQ jakiejkolwiek brygady (ENG, INF, GAR, AA, itd.) jego zasieg zwieksza sie o 50% bazowego. Pozwoli to rozwinac zasieg poszczegolnych HQ do:
    Teatr - 6000km (bylo 2000km)
    Grupa Armii - 1800km (bylo 600km)
    Armia - 1200km (bylo 400km)
    Korpus - 600km (bylo 200km)

Temat przyklejony.
    Biedrona

2. Morgul

Morgul User

3. Modes

Modes Znany Wszystkim

Poprawione, w momencie pisania byly jeszcze aktualne.
    Dzieki :)

---------- Post dodany 15.08.2009 o 23:54 ----------Poprzedni post został napisany 14.08.2009 o 22:09 ----------

Dodalem nowy bug i sposob jego ominiencia.

4. polki90

polki90 Znany Wszystkim

Dobra udało się z Stalingradem to teraz nurtuje mnie jedna rzecz - mianowicie bug kapitulacji Państwa (np. Chin) i gdy staje się marionetką to nadal jest w stanie wojny z państwem które go podbiło:p wiecie może który plik jest odpowiedzialny za kapitulację państwa?

5. MarcinGL1

MarcinGL1 User

Znalazłem bug w postaci wysylania wojsk do sojuszników . Gdy wyslalem sily ekspedycyjne do Angli - Niszczyciel oraz okret Podwodny - po pewnym czasie postanowiłem odzyskac moje jednostki . Oczywiscie odzyskalem z duzym dodatkiem - do mojego niszczyciela dołaczył HMS Hood , HMS Rewnon i HMS Calypso. Postanowłem ze zatrzymam te jednostki ( bonus ogromny ) wiec znów wyslalem niszczyciel jako sily Ekspedycyjne ale tym razem - juz do mnie nie wrócił

6. arc

arc User

Postanowiłem zagrać jeszcze raz. Niemcami od '44. Jest tylko "mały problem". Po kilku miesiącach zapis się co prawda normalnie wczytuje, jednakże po kliknięciu ctrl gra wywala mnie do Windowsa. Nienawidzę Pardoxu. Wie ktoś dlaczego? I jak to naprawić edytując sejwa?

7. Modes

Modes Znany Wszystkim

Dodalem dwa nowe bugi i sposoby ich obejscia. Oby dwa sa dosc wazne dla rozrywki wiec polecam je przeczytac i zastasowac.

8. laskuna

laskuna Ten, o Którym mówią Księgi

Jak klikam desant spadochronowy to na transportowcach w polu misja jest : "desant 'gdzieś tam' powrót" i tak sterczą na lotnisku nie racząc startować, ktoś wie co z tym zrobić?

9. Forever

Forever Znany Wszystkim

Czy samoloty mają paliwo i zaopatrzenie ?? pamiętaj że żeby zaatakować (ruszyć się) na czyjeś terytorium musisz mieć zaopatrzenie i w przypadku jednostek zmechanizowanych paliwo a żeby poruszać się po swoim nie
    Sprawdź również czy dywizja powietrzno desantowa nie miała innych rozkazów przed załadowaniem jeśli tak to komp głupieje

10. laskuna

sam sobie odpowiem :p - mogła tam być burza ale nie sprawdzę tego już.

11. Virtus

Virtus Ten, o Którym mówią Księgi

Bug numer 5 nie został w pełni naprawiony, zostali jeszcze szpiedzy od sojuszników. Zasada z ich usuwaniem jest taka sama jak z szpiegami z GIE.

12. Lt. Benny

Lt. Benny Nowy

Plymouth

Mam taki bug: ląduję Niemcami na wyspach Brytyjskich, zajmuję całe... oprócz Plymouth. To znaczy rozbiłem ich wojsko tam, ale nawet jak wejdę do prowincji, to i tak nie mogę jej okupować - moje wojska tam pozostają bez zaopatrzenia. Pomóżcie, gdyż w Plymouth jest baza lotnicza i marynarki, skąd mnie bombardują

13. Forever

Forever Znany Wszystkim

Znany bug nie ma rady musisz podbić inne prowincje zmuszając WB do kapitulacji wtedy problem zniknie

14. laskuna

Ale na 1.3 ci się tak robi? Bo miał ten pacz to naprawiać.

15. ZsrrusA2

ZsrrusA2 Aktywny User

Nie chce zasmiecac forum wiec zapytam na tym temacie , mianowicie mam ostatnio problem z prowincjami jak widac nie sa polaczone calkowicie , czasem sa miedzy nimi przerwy o co chodzi , jest jakis sposob na to :p sorry za bledy ale sie spiesze ...

]

16. Krisus1

Krisus1 Ten, o Którym mówią Księgi

To nie bug - to rodzaj mapy jaką używasz.
    Sposobem na to jest wgranie jakiegoś moda do mapy, ale poczekaj - lada chwila (czytaj dzień) wyjdzie patch 1.3 i pewnie będą nowe mody do niego.

17. laskuna

na oddaleniu widać granice regionów z tego co mi wiadomo.

18. ptaku

ptaku User

Mam dziwny bug. Gram ZSRR w '41 napadaja na mnie Niemcy, odpieram atak, troche tam zdobywam i w okolicach przelomu roku '42-'43 (dokladnie nie wiem, teraz mam polowe '43) przestalo mi uzupelniac jednostki, ale nie z powodu braku IC czy Man Power'u tylko wogole nie dodaje jednostek do puli reorganizacji. Czasami wyskoczy na jeden dzien ze potrzeba 90 IC ale nic nie uzupelnia i znowu na 0 spada. Wczytalem ta gre ale Niemcami i to samo. Patch 1.3

Rozwiazalem problem. A mianowicie szpiedzy panstw Aliantow (sojusznik w wojnie) ktorych sie nie da usunac, uderzaja w produkcje czyli w uzupelnienia. Im ich wiecej tym wolniej uzupelnia albo nawet wcale.

Zmienilem w pliku static_modifiers.txt wartosc akcji szpiegowskiej disrupt_production na 0.0, wczesniej juz zmienilem wartosc disrupt_research na 0.0 bo potrafili mi spowalniac technologie w sumie o 40%.
    Moze troche cheat ale nie mam zamiaru ich co chwile usuwac z savu, a jak wiadomo kontrwywaid szybko sobie radzi ze szpiegami ktorych da sie usunac.

19. Wojak

Wojak Znany Wszystkim

Gram Węgrami na TFH 4.02. i mam problem z zakupem licencji produkcyjnej w dalszych latach. Na początku bez problemu a teraz w 1939 wyskakuje jakiś :short w kolejce produkcyjnej i czarny żeton pojawia się na planszy.To jakiś bug. Wie ktoś coś na ten temat ?

20. tunio

tunio Znany Wszystkim

Spróbuj umieścić tą jednostkę na mapie, zapisać grę i włączyć od nowa. Kiedyś tak miałem, to co napisałem przedtem, pomogło ;)

21. Wojak

Wojak Znany Wszystkim

Bez zmian, zapis gry w różnych wariantach nie pomaga.

- - - - - - - - - - DODANO / AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Problem rozwiązany. Po pierwsze trzeba mieć coś w kasie pieniędzy na zakup licencji, a po drugie ignorować darmowy zakup(stąd problem), tylko kupować za określoną kwotę.

22. Kubacki99

Kubacki99 Znany Wszystkim

Witam.
    Chcę zrobić screenshota, klikam F11, ale nie mam folderu hoi3 w moich dokumentach, a printscreenem robi zdjęcia pulpitu.
    Mam Windows 8 laptop hp.Proszę o pomoc.:sos:

Wersja hoi3: 2.03c.

23. Alternative

Alternative Ten, o Którym mówią Księgi

Zobacz tam, gdzie zainstalowałeś grę. W głównym folderze powinien być folder ze screenami.

24. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Za stara wersja, żeby screeny były w moich dokumentach. 2.03 to chyba Semper Fi, w katalogu z grą będą.

25. Kubacki99

Kubacki99 Znany Wszystkim

No w katalogu z grą też nie ma, nie ma tam też moich save'ów.
    Wydanie Cenegi

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie