HoI3 Węgry AAR

Temat na forum 'HoI III - AARy' rozpoczęty przez KptSLukas, 6 Sierpień 2013.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. KptSLukas

KptSLukas Znany Wszystkim

Prolog
    Węgry były małym krajem bez dostępu do morza i nie miały dobrych stosunków z sąsiadami.Wobec Czechosłowacji roszczenia terytorialne co do Słowacji, wobec Rumunii co do Siedmiogrodu a wobec Jugosławii co do miasta Novi Sad i okolic.Wszystkie te kraje przewyższały Węgry pod względem produkcyjnym i militarnym jednak na zachodzie istniał słaby kraj-Austria, to właśnie ona stała się celem Węgier...

Węgierska armia była pod względem organizacyjnym w opłakanym stanie natychmiast należało połączyć 2 brygadowe "Dywizje" w silne 4 brygadowe Dywizje...

Poza tym należało przygotowywać się do wojny z innymi sąsiadami.Siła Węgierskiej armii tkwiła w piechocie zatem to na niej skoncentrowano badania

W przygotowaniu do następującej wojny zadbano o dobra dla narodu

Węgierska armia była gotowa do ataku.1. Korpus przygotował się do nadchodzącej kampanii w Austrii zaś 2. Korpus rozlokowano przy granicy z Jugosławią i Rumunią aby oddalić te kraje od pomysłu interwencji.

6 lutego ogłoszono mobilizację

Los Austrii wydawał się przesądzony...

​KONIEC

- - - - - - - - - - DODANO / AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Zrezygnowałem z koncepcji "Więcej screenów, mniej tekstu!" na rzecz "Więcej tekstu, mniej screenów!". Mam nadzieję że nowy AAR zostanie pozytywnie przyjęty mimo iż osoby ze statusem VIP pewnie on znudzi gdyż już kiedyś był AAR o Węgrach którego nie miałem okazji zobaczyć gdyż nie mam statusu VIP

2. KptSLukas

Chodzi że koniec odcinka jak będę kończyć AAR-a to zamieszczę Oświadczenie o jego zakończeniu ale na razie się na to nie zanosi

Odc.1
    O 7:00 6 lutego wypowiedziano wojnę Austrii, 1. Korpus ruszył w stronę wroga

Zwiad jednej z dywizji 1. Korpusu zauważył lukę w linii frontu prowadzącą bezpośrednio na Wiedeń

Kiedy wojska węgierskie zajęły Wiedeń, Austria skapitulowała

Austria stała się marionetką Węgier, gdyż jej silna armia była potrzebna do walki z nowym wrogiem-Jugosławią...

​KONIEC

3. KptSLukas

Szkoliłem 2 oficerów dziennie a armia za duża nie jest więc wystarczyło trochę oficerów aby podnieść ten wskaźnik (Jeśli myślisz że użyłem kody addofficers to się mylisz ponieważ aar chce prowadzić uczciwie)

Na potzeby aar-a użyłem noneutrality

A co miałem robić spokojnie czekać i zanudzać widzów?? zaatakowałem Austrię od razu ponieważ później nastąpiłby anschluss

Odc. 2
    Od czasu utworzenia rządu pod kontrolą Węgrów w Austrii rola Węgier wzrosła.Sąsiednie kraje zaczęły się bać.Węgierska zbrojeniówka podniosła jakość armii.Opracowano nowe karabiny, CKM-y, moździerze i broń ppanc., ulepszono również taktykę stosowaną przez Węgierską piechotę.Regent Horthy wiedział że niedługo Węgry uzyskają dostęp do morza toteż nakazał rozpocząć pracę nad wykorzystaniem okrętów podwodnych.W końcu wypowiedziano wojnę Jugosławii, po spontanicznym przekroczeniu granicy wojska Węgier w końcu opracowały dalszy plan działań

Przeciwko Jugosławiańskiemu lotnictwu wysłano węgierskie myśliwce

Dowództwo zamierzało uchwycić ważne Jugosławiańskie miasta

Sytuacja na północnym-zachodzie

Walki o Belgrad

Mapa

Ostatni obrońcy Belgradu

Jugosławia kapituluję!

Wielkie Węgry :D

​KONIEC

4. KptSLukas

Odc. 3
    Po aneksji Jugosławii i wstąpieniu do Osi Węgry stały się kluczowym krajem w Europie środkowo-wschodniej.

Taka rola zobowiązywała.Węgierska zbrojeniówka opracowała nowsze karabiny i CKM-y, oficerowie wprowadzali w swoich jednostkach nową taktykę piechoty.

Regent Horthy jako były oficer marynarki bardzo entuzjastycznie przyjął wieść iż Węgry przejęły 2 ex-jugosławiańskie porty.Bardzo szybko zlecił opracowanie systemów szkolenia załóg przyszłych okrętów podwodnych oraz opracowanie silników i torped dla U-Bootów.Bardzo szybko wprowadzono plan rozbudowy Marynarki Wojennej, w budowie były 2 flotylle niszczycieli oraz przy pomocy niemieckich konstruktorów MKH Esztergom

Węgry szykowały się do nadchodzącej II Wojny Śiwatowej

​KONIEC

Wojny z Rumunią nie planuję, Jugosławię zająłem całą żeby mieć porty.Pamiętaj że Austro-Węgry obejmowały Węgry Austrię Czechosłowację i Jugosławię (Bez Serbii,Czarnogóry oraz Macedonii) i według mnie zajęcie całej Jugosławii jest uzasadnione

5. KptSLukas

Odc. 4
    We wrześniu Niemcy ruszyły na Polskę i na Zachodnią Europę, wojna rozpoczęła się na dobre jednak mimo to pozostałe kraje Osi nie zostały wciągnięte w wojna gdyż wojnę wypowiedziały Niemcy, nie Oś

Węgry nie zmarnowały czasu jaki upłynął pomiędzy zdobyciem portów a wojną.W czasie okresu przedwojennego rozpoczęto plany rozbudowy Marynarki Wojennej.Główną siłą miała być flota liniowa która dotychczas przedstawiała śmieszną wartość bojową jak na tak zacną nazwę.

Jednak Flota Liniowa miała zostać poważnie wzmocniona okrętami MKH Esztergom oraz MKH Budapest

1. Flotylla Podwodna miała za zadanie w przypadku wojny atakować konwoje wroga

Tak przestawiał się stan Węgierskich technologii:

​KONIEC

6. KptSLukas

Odc. 5
    Trwająca rok "niewypowiedziana wojna" dobiegała końca.

Sztab Marynarki Wojennej podał do wiadomości iż okręty podwodne są gotowe do ataków na konwoje, a Flota Liniowa gotowa to metodycznych uderzeń na pojedyncze okręty wroga

Włosi w Egipcie po klęsce pod El Alamein wycofywali się do Libii

9 września 1940 roku Węgry wypowiedziały wojnę Aliantom

Węgrzy odnosili spektakularne sukcesy w wojnie podwodnej

Włosi ponosili klęskę za klęską w Egipcie

Wkrótce klęski ponosili również w Libii

Węgry nie marnowały swojego potencjału przemysłowego

KONIEC

Od Autora: Najnowocześniejszym okrętem marynarki jest lekki krążownik (!)MKH Esztergom (ma większą wartość obrony morskiej niż MKH Budapest, mało tego ma nawet radar

Kiedyś mi się udało na normal zlikwidować front zachodni pod koniec Lipca ale wymagało do posłania U-Bootów na Kanał La Manche dzięki czemu odciąłem brytów od zaopatrzenia (dostawali podczas walk -50% do skuteczności) ale na La Manche zatonęły 4 flotylle U-Bootów

Zapewne zagram właśnie Japonią z racji że ma silną flotę (choć trochę zacofana jest flota podwodna) i walka na lądzie nie odgrywa tak wielkiej roli.Zagram zatem Japonią na scenariuszu 7 grudnia '41 (Ponieważ w 1944 to Japonia nie ma szans).Wprowadzę wątki fabularne itp.;.Zatem ma do was pytanie czy zakończyć mało interesujący AAR-a Węgrami od razu i jeszcze dzisiaj wziąć się za atak na Pearl Harobour??????

Liczę na szybką odpowiedź

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie