Holenderski AAR!

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Pablos_, 12 Sierpień 2005.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Pablos_

Pablos_ Guest

Holenderski AAR (cóż za prosta nazwa, nie?)
    --------------------------------------------------------------------------------------
    W Roku 1617, powstało królestwo Niderlandów, władcą królestwa tegoż został Maurice of Nassau, stolica mieściła się w Haarlem.
    --------------------------------------------------------------------------------------
    Mercedes!
    Tak panie?
    Przynieś mi kiść andaluzyjskich winogron które skradliśmy Syberyjskiemu kupcowi Szin Hen Szo!
    Oczywiście, coś jeszcze?
    Ile lat trwało nasze powstanie?
    20 panie.
    I nie panie tylko Marciek jestem!
    Dobra Marciek!
    List od Kolonizatora Jakarty do Marćka :)

Szanowny panie, miasto nasze, w odzczytach międzynarodowych rozwinęło się do poziomu miasta, czyli uzyskaliśmy liczbę mieszkańców wyższą od 700, mam z tego powodu prośbę, czy król Holenderski Maurice of Nassau podniesie mi pensję?
    List Marćka do Kolonizatora:

Ani mi się śni!
    List od -||- do spec-naz'u

Włodek, trzeba liknąć kolkę (Trzeba zlikwidować kolonizatora)

Ale jaja, jak berety! Anglia w Wojnie Domowej :)

No to fajnie, pusty skarbiec, zero, nul, nada! (Avuuu, bede plakał)

K-k-k-k-k-r-r-r-r-ó-ó-ó-ó-l-l-l-l-l-u-u-u-u-u!!!!!!!!!!!!!!
    Czego się drzesz małpo jedna?! Przecież jestem tuż za tobą!
    Król wie że mam zapalenie pęcherza? Że muszę siusiać co godzinę, więc wstałem za potrzebą i zajrzałem do Ministra Finansów, zwykle nie zaglądam, ale tym razem jakoś tak...
    Streszczaj się!
    Minister założył ograniczenia Celne na wszystkie państwa, na 54 miesiące!
    Co?!
    Embarga!
    To znaczy że każdy ma do nas Cassus Belli?
    Nie, ograniczenia BEZ ŻADNYCH KONSEKWENCJI!
    Ale fajnie!
    No-o-o-o-o-o-o...

Królu! Królu, w porcie siedzą jakieś śmieszne człowieki!
    A co mnie to?
    Ano bo jak my im mówimy: Wracajcie do siebie! To oni do nas: Hong łong ciong! To my do nich: Sam sie ciong!
    A potem zaczęli krzyczeć Maurice of Nassau!
    A dużo ich jest?
    A ze 40-45.
    Dobra, ide do nich.
    (Po rozmowie w komnatach królewskich)
    Marciek!
    Kuba(James I król Angielski)! O co chodzi?
    Co to za jaja z tą zablokowaną Japonią??
    Ano przyjechało do mnie 40 chłopa z Japonii i z tego co słyszałem to powiedzieli że ogłaszają SHOGUN!
    Ale tak wcześnie? Dopiero w 1621??
    No też mnie to zdziwiło!

JAPONIA ZAMKNIĘTA NA ZACHÓD!

No dobra, nasze państwo nie błyszczy na świecie więc trzeba kogoś skasować, Hesja ma za dużo wojska, tyle co ja, Kolonia jest ze mną(była) w Sojuszu, więc wybór padł na Hanower.

Nie zajęliśmy całego Hanowera bo się pchało dużo Saksończyków i Turyngów, wzięliśmy tyko Oldenburg.
    W Niemczech to zmienianie religii państwowej na Protestantyzm stało się Modą, księstwo Kleve'ów które jest katolickie zmieniło religię na protestantyzm(sic!)

Wplątaliśmy się w kolejną wojnę, tym razem Hiszpanom wypowiedzieliśmy pojedynek, o resztę Niderlandów!

Wojna wyglądała mniej- więcej tak: My im zajęliśmy Flandrię, oni nam nic, Anglicy zajęli im Gwatemalę, oni nam nic, My zajęliśmy im Artois, oni nam nic, itd. aż zająłem całe niderlandy!

Hiszpany oddały nam Flandrię, Artois i 250 dukatów :)

KONIEC CZĘŚCI PIERWSZEJ!

2. Pablos_

Pablos_ Guest

A teraz pytanie, czy wolicie suche notatki czy fabularyzowany?

Sorry za brak Screenów, już daję ostateczny screen, w razie czego pododaje pare!

3. Pablos_

Pablos_ Guest

Na tron Holenderski wskakuje Frederik - Hendrik of Nassau

Mercedes, chodź no tutaj!
    Tak panie?
    Co to jest? - Zapytał król wskazując na żyrafę przywiezioną z wyspy Mahe.
    Żyrafa panie.
    A do czego to służy?
    Jak to, do czego służy, to jest zwierzę, żyrafa!
    Aha, to będzie mi czyściła okna w pałacu, te na piętrze!
    ??
    No tak, jest wysoka to dostanie, no nie?
    No tak... ale...
    Żadnych ale!
    Ale jak będzie myła, czym?
    Dupą! Jak to czym? W pysk gąbkę i pucować!
    Ale..
    Mam kazać cię spalić na wolnym ogniu?
    No dobrze.

Holandia jest największą światową potęgą:

Turki się wrypały do Włoch, konkretnie to w Neapol:

Maaniek!
    Tak królu?
    Zakładamy nowe centrum handlu?
    Dobrze, ale gdzie?
    Wiem, w Table, Północna Afryka, co ty na to?
    Podoba mi się!
    Ok, to wysyłam kupców aby to jako tako zorganizowali, ok?
    Ok!

Wypowiadamy wojnę Kolonii, zapowiada się szybki sukces, gdyż Kolonijczycy mają tylko 8 tys. piechoty, a ja ok. 35 tys. piechoty w jednej armii i 15 w drugiej

Kleve'owie byli z Kolonią w sojuszu więc ich także zajmiemy :twisted:

Po zajęciu Kleve'ow i Kolonii ustabilizowała się nasza pozycja mocarstwa.

Królu, królu, królu!
    Zaciąłeś się? Rzekł król spoglądając, podnosząc głowę znad jakichś dokumentów.
    Chodzi o to... że... huu, ale się zmahałem, chodzi o to że jesteśmy najpotężniejszym państwem świata!
    O, to bardzo miło, tyle?
    Tak!
    To wyp...!

Watykan zmienił religię na KONTRREFORMACJĘ!
    A to znaczy że mogą nas zaatakować i zmienić naszą religię na taką?
    Dokładnie!
    Ale my się nigdy nie poddamy, nigdy nie oddamy naszej wiary w Reformację!!!
    Tak jest, za króla, za ojczyznę, za boga!
    I teraz na balkonik, ale powoli, do tłumu, z uśmiechem panowie, z uśmiechem, nie wpyadać z roli, i drzemy się, ZA KRÓLA, ZA OJCZYZNĘ, ZA BOGA!!!

4. Pablos_

Pablos_ Guest

Oooo, Hendrik, witaj Holendrze!
    No, cześć Karolu, cześć.
    Co robisz?
    Ano, siedze na bankiecie, z tobą... :/
    Eee, nie narzekaj.
    No, nie mam na co...
    <Król Hiszpański pił wino, pił, pił, aż musiał>
    Hendrik, mam prośbę...
    No, tak?
    Gdzie tu są toalety?
    <W tym czasie cała sala ucichła, wszyscy zaczęli patrzyć się na króla Carlos'a>
    No co?!
    Czwarte drzwi w prawo.
    Dziękuje...

Szykujemy się do wojny z Turcją, mam nadzieję że bóg nam pomoże i napluje Allachowi w twarz!
    <Zapisane na marginesie: Allach jest wielki bo zbiera butelki>:

Czerwiec pierwszego, roku pańskiego 1631

Taadzik!
    Tak królu?
    Nudzi mi się... może wypowiemy wojnę komuś, tylko komu??
    Możeee... możeee...
    Wiem!
    Turcji, wepchali się w nasz rejon Afryki to muszą poczuć zemstę Hendrik'a - Frederik'a of Nassau'a!
    Dokładnie!!!

O Matko, ale masakra, wycofujemy się bez walki, cóż za błąd, próbowaliśmy uciec przed 57(!) tys. wojsk Tureckich ale się nie udało, doszło do bitwy, jednak tym razem uciekamy bez walki, rzucimy się na jakieś małe miasteczko...

No to fajnie, doszło do wojny na linii - Hiszpania- Holandia, a konkretnie, Hiszpania, Austria i Bawaria - Holandia i Anglia :)

I jeszcze Francja, sytuacja zaczyna robić się poważna...

Robimy Tour the Bałkany ażeby uniknąć starcia z wojskami tureckimi, a to heny...

No kurde, to będzie jatka, nie wyjde z tych wojen zwycięską ręką, jednak mam zapas punktów więc nie powinienem stracić pozycji najpotężniejszego państwa świata...

Bitwa pod Antwerpią...

W pył poszło dwadzieścia tysięcy ludu... MAMO!!!!

Juraa!!
    Tak królu?
    Pomóż mi, ja tu sobie wyrywam włosy żeby wymyślić w jaki sposób pomóc naszemu państwu, a

szlachta nawet nie drgnie... pomóż!

(Event: Konkretnie dar od szlachty, 200 dukatów :)

Szala zwycięstwa zaczynała przeważać się na stronę Holandii dopiero koło września 1631...

Drugiego Września roku pańskiego 1635 zawarliśmy z Francją pokój na następujących warunkach:

Holandia wraz z Anglią i Francja, Szwajcaria, Lotaryngia i Badenia, zobowiązują się do

pokoju, bez płacenia żadnej ze stron kontrybucji...

Królu, witam króla!
    A kim ty jesteś? Kto cię tu wpuścił? Straże!
    Spokojnie, jestem posłem Francuskim, przyszłem powiedzieć że Francja wypowiada wam wojnę,

spokojnie!
    Zabić!!!!
    <Marnie skończył...>

Izanev manerka ikopaaf, Ibrahim firswe kfale needeladeen iraamenioo!
    Że jak?!
    Tłumacza z tureckiego!
    Jeszcze raz!
    Izanev manerka ikopaaf, Ibrahim firswe kfale needeladeen iraamenioo!
    Sułtan państwa Tureckiego, Ibrahim Pierwszy wypowiada królestwu Niderlandów wojnę...

No to się teraz turki wepchały:

Po drugiej wojnie Paryskiej umocniła się nasza pozycja najmocniejszego państwa świata,

Francuzi oddali nam miasta Calais i Amiens!

^ Bitwa pod Antwerpią, podczas gdy reszta wojsk oblegała Paryż i Amiens!

5. Pablos_

Pablos_ Guest

To jak?
    Co jak? Kim ty jesteś? Jakim posłem? Muszę powiedzieć pani Heni żeby już nikogo nie wpuszczała bez pytania!
    Jestem posłem Hazetańskim, przyszedłem wypowiedzeić wam wojnę!
    Tak?
    Dokładnie!
    Na pewno?
    Tak... powiedział zniecierpliwiony lekko poseł
    Straże!
    Tak?
    Wykastrować go i powiesić za jaja!
    Jak?
    Może być odwrotnie!

Wojna z Hanzą okazała się prawdziwym koszmarem, nie dość z wjechała we mnie Hanza to do tego, napadły mnie

łazęgi z: Turcji i Szwecji, najgorsze kraje jakie w życiu widziałem!!!

Musiałem wydać ponad 500 dukatów na pokój dla Hanzy...
    MAM W GDZIEŚ HANZĘ, SZWECJĘ I TURCJĘ!!

NIEEEEE!!!! Jeszcze mi Portugalia wypowiedziała wojnę, a z nimi: Majsur, Hajderabad, Persja i Parma!

Mam do was prośbę, czy mógłbym używać event'ów do podpisywania pokojów, bo już mi pieniędzy zaczyna

brakować... Hanza wzięła 500, Portugalia też pewnie weźmie 500, zostanie 145 dukatów!

Kurde, co ja im zawiniłem, teraz jeszcze Francja mi wojnę wypowiedziała...

W czwartej wojnie paryskiej Francja utraciła dwie kolejne prowincje...

Cały czas nie opisany do tej pory, czyli jakieś 20-25 lat, przeszedł na zbrojenia lądowe, kolejne lata

ofiaruje na zbrojenia wodne, dziękuję ;)
    (Wiem że trochę przynudzam chwilowo, ale zaraz coś się wymyśli ;) )

Mam czterech wasali, Hesję, Palatynat, Szwajcarię i Mediolan :)

Aż mnie zdziwsko chapło! Przez 40 lat nikt nie wypowiedział mi wojny!!

Witam Audi!
    Jestem Mercedes!
    Nieważne, jak ci się tu żyje?
    Całkiem, całkiem, mogę jadać obiady z królem, mam swoją komnatę...
    A więc od dzisiaj śpisz w Lochach i żyjesz na chlebie i wodzie!
    Ale jak...
    Żadnych ale!
    To ja odchodzę!
    A to idź w diabły najgorsze!

W skrócie, mamy nowego króla: Willam III of Nassau!

Królu, jestem Maaniek von Śmierdzącakupa!
    Bueh, czego chcesz?
    Wynalazłem coś!
    ??!!
    Oto(powiedział Śmierdzącakupa zdejmując zasłonę z czegoś) silnik spalinowy, z podwójną komorą spalania, V8,

w systemie Common-Rail II!
    Co?
    Coś, fajno no nie? Dżazda!!!
    No, fajno?

Po przejęciu Hesji, weszliśmy w Sojusz z Francją...

Drep, Drep, Drep, Drep, Drep, Drep, Drep, oj, moja czapka, jestem, huu, Staten Generaal, nowy królu

Holandii, mam prośbę, nasz kraj (Francja - przyp. Autor), jest w stanie wojny z Palatynatem, wspomożesz nas

w wojnie?
    Oczywiście...

O kurde, wojna domowa u nas wybouchła...

Obalono rząd, straciliśmy 40 tys. wojska, poza tym nic większego się nie stało...

Po przejęciu Szwajcarii mój kraj budzi respekt...

(Za chwilę będą Screeny, konkretnie jeden bo znowu się zapomniałem, tyko sie musza zaladować na Imagshit'a! )
    (I ze screenów h**, łączę sie popciuło :] )

6. Pablos_

Pablos_ Guest

Wkur... mnie Hiszpanie, po 3 razy do roku wypowiadali mi wojnę, i zajmowali mi Les Cayes, to się ja wkurzylem i im ten Les Cayes oddałem, chwilowo jest spokój...

Numer 435, jeszcze miesiąc a wybijemy pół Francji, wiem że król Francji oddaję mi Pfalz, ale ja wolę Luxemburg, więc spalcie go jak resztę, na wolnym ogniu...

A więc pokój przyjęliśmy na nie-wymarzonych dla mnie warunkach, Nivernais i Pfalz dla mnie, a Hiszpanom znów musiałem zapłacić 500 dukatów :(

No, turki dostają łomot, jeszcze dorzucił się do tego Krym

Ło matko boska, królu, katastrofa :!: :!: :!: :!:
    Co się stało???
    Inflacja podskoczyła!!!
    Tzn.? O ile?
    25%!
    Czemu?
    "Uwaga" wpadła do jakiegoś urzędu i voila!
    Na ile?
    7 miesięcy!
    No, dobrze że nie na stałe!

No, Wołoszczyzna została mocno okrojona, ale przetrwała!

Holendrzy w EUF(I)orii, gazety nie piszą o niczym innym, król cały czas lata na aniołach!
    Powód: WOJNA DOMOWA WE FRANCJI, 3 BODAJŻE!!!

Sieść klólu!
    O, witam, jak się tu dostałeś?
    Pzez blamę!
    Ile masz lat?
    Ci!
    A gdzie mieszkasz?
    Na Sante- Neuvie- Geneve, w Paryżu
    O ty gnoju!
    Flancia wpadła w wojne domofą!
    A dlaczego przysłali ciebie??
    Bo lesta poslów posla do innych klajóf mówić o wojnie domofej!
    Aha, dziękuje za wiadomość, Majkel!
    Tak królu?(W tej chwili do komnaty wchodzi przybysz z przyszłości, konkretnie Majkel Dżekson :) )
    Masz, możesz sobie z nim pooglądać brzydkie ruchome obrazy itd.
    O! Dziękuje!

Wieczór, 1. Czerwca, 1740 roku, Sala bankietowa w Milanie, nagle wszystko cichnie, wszyscy wstają od stołów, ustawiają się w ciasnym kole naokoło królów Mediolańskiego i Holenderskiego, obecni są monarchowie: Austrii, Maria Teresa; Korony Polskiej, August III Sas; Francuski, Ludwik XV; Hiszpański, Regent; Rosyjski, Ivan VI; Angielski, Jerzy II i Portugalski, Joao V
    Do tego kilka osób z kręgu królów Holenderskiego i Mediolańskiego.

Czcigodny panie, królu zjednoczonego królestwa Niderlandów, Hesji, Północnego Hanoweru, Palatynatu, Szwajcarii, Normandi i płn. - wsch. Francji, Szampanii i dużych rozmiarów kolonialnych, ja król Mediolański, Ludovico, składam ci hołd, oddając w twoje ręce moje królestwo, mam nadzieję, że jak innymi, tak i tymi terenami będziesz zarządzał doskonale, dzięki twojej wspaniałej polityce zagranicznej, do swoich terenów będziesz mógł dopisać: Mediolan (W tej chwili rozbrzmiewa hymn holendreski grany przez orkiestrę, a także hymn Mediolański, królowa Mediolańska zaczęła płakać, tak samo jak ekipa króla Ludovico i on sam).
    Przyjmuje twój hołd, obiecując jak najlepsze rządzenie rejonami twojego królestwa, najlepszego i najpotężniejszego, po królestwie holenderskim!

Efekt: Przejęcie Mediolanu!

Król nasz nowy, Willem IV, za pierwsze zadanie, powziął sobie dotarcie do morza śródziemnego!

No, panowie, z uśmiechem, nie wypadać z roli, wchodzimy!

(O = osadnicy, K = Król)

O - Witamy króla!
    K - Siema
    O - Mamy do króla spraaawę!
    K - Jaką spraaawę macie??
    O - Jest nas trzech i chcemy się wyprowadzić, do Indii, Chin, Ameryki, jak?
    K - No, przyznam, całkiem, całkiem, ale macie pieniądze na pokrycie kosztów?
    O - A my myśleliśmy że... a to nic, żegnamy!
    K - No dobra, ja zapłacę za kolonizację, pakujcie manatki, i wyjazd na dworzec konniczy, potem do portu i o 17.35 odpływa statek na Australię, tam popłyniecie!!
    O - Do Australii??
    K - Tak, do Australii, no przecież że nie do Austrii!
    O - No tak, ale my, ten tego, no mamy, no ten... no mamy, tego... jak to...
    K - No co macie? Streszczaj się, jestem umówiony z królem Polskim na ryby!
    O - Ale my mamy uczulenie na wełnę!
    K - A do Ameryki, do Gujany, na złoto chyba nie macie uczulenia, co?
    O - No nie!
    K - Ale tam nie pojedziecie, o 19.42 odpływa statek na Alaskę, odprawa, żegnam!

Przyjęcie powitalne nowego króla Willem'a V

Ekipa z Afryki: Uga szaka baga, meiiija una kasza manna pannija!
    Ekipa z Azji: Hong mong, łong fong sziueja, mikenjo kilaje, unakaije!
    Ekipa z Ameryki Południowej: Szzz... szzz... szzz... szzz... (Zjadł gumę balonową i nie może nic powiedzieć :D )
    Ekipa z Ameryki Północnej: Ołszyn is big, ałer king is big, end ałer kingdom is weri big! :)

Król jest big, tzn. biedny, wysłał prawie wszystko, bo 500 dukatów królowi Florencji, w nadziei że ten, w razie prośby odda swoje królestwo w nasze łapska :)

Po kolacji, ok. 15.000 gości obległo największą salę pałacu królewskiego w Holandii, wszyscy Europejscy królowie (Bez szwedzkiej mendy), Sułtan Turecki, Adeński, Nubijski, Algierski, Marokański, Tuniski, Trypolitański, władca Majsur'u i Hajdebarad'u, zarządcy wszystkich Holenderskich kolonii, rodziny wszystkich królów, m. in. 6.000 braci sułtana tureckiego, ci których nie wybił.

Król Hanowerski, płacząc, na kolanach, składa hołd, ofiarując swoje królestwo królowi Holenderskiemu: Ja, król Hanoweru, Ludwik Georg, składam tobie, Willem'ie V, hołd, ofiarując ci w zamian za świetne zarządzanie, królestwo moje, nasze, mojego narodu, przyjmij ten hołd, w pokoju, amen!

Szykujemy się na wojnę z Francją, może my mamy 104. tys. piechoty, a oni nic, to wygrali z nami w koloniach, ale wojna zakończyła się bez kontrybucji, teraz ruszamy na Hiszpanię i Portugalię!

za to z wojny z Hiszpanią i Portugalią wyszłem obronną ręką, zabrałem im 500 dukatów i Maroni :)

Doszło do wojny na linii: POLSKA - LITWA, ROSJA vs. TURCJA, SZWECJA, ADEN, MAROKO, ALGIERIA, ale dostaną polaki łomot, nawet Wiśniowiecki nie pomoże! :)

A nie mówiłem, zabrali im Sandomierz i Wielkopolskę, dwie największe prowincje!

Hahahaha, a to ci dopiero, francuzy miały w jednym roku, w jednym miesiącu, w jednym dniu(!) dwie(!!) wojny domowe(!!!), wskutek czego powstały Bretania i Lotaryngia!!

Obydwa kraje weszły w mój sojusz :)

Spotyka się dwóch generałów po pogrzebie Willem'a V:

Ty, stary, słuchaj, na tym pogrzebie to byli sami idioci!
    Co ty nie powiesz?
    No tak, jak orkiestra zaczęła grać, tylko ja poprosiłem wdowę do tańca!

Willem V nie żyje, władzę obejmuje regent, czyli JA :)

Jeje bambom, jeje kutu, jeje siakalaka łuuuu :) Mam dwóch wasali, Lotaryngię i Bretanię, zadziwia mnie spokoj jaki panuje w całej Europie, jedynie zasmarkane Truki się wyłamały i sz(ch)uje ciąglę z kimś wojują, jak nie z Polską to z Rosją, jak nie z Rosją, to z Anglią, jak nie z Anglią to z Hiszpanią, i tak w kółko!

Wojenko, wojenko, wojenko, wojenko, cóżesz ty za pani, że za tobą idą, że za tobą idą chłopcy malowani, także ci z Holandii, także ci z Holandii, na Wenecje idą...

Hehe, Benedykta XIV wywalili z domu, komornik w postaci wojsk Francuskich przyszedł i dobił resztki państwa Watykańskiego :)

Mam tyle pieniędzy a nie mam co z nimi robić, zacznę manufaktury zaraz stawiać, takiej sytuacji dawno nie miałem! :/

Pierwsza wojna światowa! Holandia, Toskania, Majsur, Hajderabad, Lotaryngia, Bretania i Toska, vs. Hanza, Prusy, Brandenburgia i Polska z Litwą!

Hanzie zabraliśmy Bremen i tak się skończyła pierwsza wojna światowa po 4 miesiącach :)

Ale jaja, Sabaudia się odrodziła! Ale juz niedługo :twisted:

Któregoś dnia, po "rybkach", król Lotaryngii powiedział że oddaje nam swoje królestwo, jaka mogła być moja odpowiedź??

Kasy, a kasy, matko boska, nie wiem co z nią robić, powiecie, inwestować, ale w co inwestować? Kolonie już zapchane wszystko, handel mi oddaje 5x więcej niż zainwestowałem, trzeba się będzie pozbroić, lądowo i wodnie!

Po wojnie z Francją, która nawet nie wiem kiedy się zaczęła ja wziąłem sobie Luxemburg, a Toskanii dałem Rzym :)

A oto Europa i mój kraj!

No, panowie, możecie być ze mnie dumni, przejąłem Toskanię, z Rzymem :)
    Od teraz jestem otwarty, z każdym się zgadzam na wszystko, koniec z wojnami(Wojska w razie czego utrzymuje :) ), staram się mieć na +200 stosunki (Znalazłem sposób na wywalanie kasy :) ), czekam na 1792 r. :)

Czcigodny panie, przynosimy dobre wieści twemu domostwu:

GRATULACJE, ZWYCIĘŻYŁEŚ!
    A teraz, proszę, możecie tutaj wychwalać mojego AAR'a! :twisted:

!!KoNiEc!!

P.S. Przepraszam was bardzo, ale wszystkie screeny diabli wzięli... :(

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie