Imperium Włoskie - 1936r.

Temat na forum 'HoI III - AARy' rozpoczęty przez Coolidge, 26 Styczeń 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Coolidge

Coolidge Nowy

Imperium Włoskie - 1936r.​

Cześć. Dziś przystąpiłem do pisania mojego ARR'a. Postanowiłem zagrać Włochami , ponieważ jest to kraj , który posiada wielki potencjał. Postaram się dodawać odcinki systematycznie , jednocześnie dbając o to by były one zadbane.
    Mam nadzieję , że będziecie zadowoleni z efektów mojej pracy.

Specyfikacja:​

-Hearts of Iron III.
    -Dodatek Semper FI.
    -Brak modyfikacji.
    -Poziom normal
    -Tryb Arcade Wyłączony.

Odcinek I.
    Upadek Etiopii. 01.01.1936r - 01.04.1936r.

Po rozpoczęciu rozgrywki , pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było , podzielenie punktów władzy tak aby możliwie jak najlepiej je wykorzystać. Po podziale przystąpiłem do rozpoczęcia badań. Priorytetami dla mnie były kolejno : piechota 1936 , niszczyciele , ciężkie krążowniki , przemysł , doktryny lądowe.
    Owe Badania pozwolą mi , wykorzystać jak najlepiej potencjał militarny , przemysłowy przyszłego Imperium.
    Tabela ukazująca podział punktów.
    Kolejną sprawą , którą się zająłem były sprawy polityki wewnętrznej. Postanowiłem zmienić Min. spr. wewn. Guido Buffarini na polityka , który był z partii PNF. Był nim Benito Mussolini. Zmiana ministra nie przyniosła żadnych zmian , dotyczących bonusów.
    Skład rządu.
    Jako kraj dobrze rozwinięty , muszę liczyć się z aktywnością szpiegów na terenie mojego państwa. Walka z taką siatką szpiegowską będzie długotrwała , postanowiłem aby moi szpiedzy za pomocą aresztowań , szantaży , zabójstw zwiększyli popularność partii rządzącej. Zapewni nam to większe zaufanie.
    Cele szpiegów w kraju.
    Ostatnią rzecz jaką zrobiłem , było rozpoczęcie szkolenia 2 nowych dywizji piechoty "7 dywizja "Lupi di Toscana" oraz "Pistoia" , w skład , których wchodzą 3 brygady. Szkolenie powinno zakończyć planowo się końcem kwietnia.

Po załatwieniu spraw wewnętrznych , zmuszony brakiem surowców naturalnych , rozpocząłem handel z takimi krajami jak Niemcy , ZSRR , USA , Rumunia.
    Aby posiadać fundusze na zakup surowców , sprzedawałem zaopatrzenie. Za zdobyte fundusze kupiłem niezbędne surowce aby gospodarka kraju utrzymała swój potencjał.
    Surowce importowałem głownie z takich krajów jak Niemcy , ZSRR.
    Podpisane umowy handlowe.

Po zakończeniu dyplomacji i zabezpieczenia się gospodarczo , przystąpiłem do wojny z Etiopią. Wojska włoskie ustawione na granicy , Erytrei oraz Somalii Włoskiej ruszyły do ataku. Początkowo wojska nie napotkały żadnego oporu se strony wroga. Dopiero wraz z przesunięciem linii frontu , wojska zostały zaatakowane przez słabo wyszkolone , wyposażone odziały milicji. Opór był znikomy. Sprzęt jakim dysponowali Włosi był o wiele lepszy. Efektem tego było szybkie usuwanie punktów oporu. Do 1 lutego włosi zbliżyli się do stolicy Etiopii Addis Abeby. Niestety nie mogli przystąpić do ataku bowiem groziło to załamaniem linii frontu.
    Linia frontu na dzień 01.02.1936r.
    Aby móc przystąpić do ataku na , Addis Abebe należało zabezpieczyć flanki. Przez następny miesiąc , żołnierze włoscy zdobywali nowe tereny aby zabezpieczyć flanki i przystąpić do ostatecznego szturmu. Na nieszczęście dla Włochów , żołnierze Etiopscy zdążyli przyszykować obronę , co skutkowało krwawymi walkami. Podczas jednej z takich walk , dzielny szeregowy Vito Galdaci sam w pojedynkę zniszczył 3 stanowiska obronne wroga. Dzięki jego odwadze reszta kompani mogła ruszyć do ataku. Vito za swoje męstwo został odznaczony medalem męstwa oraz awansował na kaprala. Walki które miały trwać do końca lutego przedłużyły się. 10 marca osiągnięto cele umożliwiające atak na Addis Abebe.
    Żołnierze włoscy na przedmieściach Addis Abebe
    Pozycje włoskie na dzień 01.03.1936
    12 marca rozpoczął się atak który miał zakończyć wojnę. Walki były ciężkie. Włosi ponosili straty ale w porównaniu , ze stratami Etiopii były one mizerne. 16 marca przeciwnik podał się. Włoscy dyplomaci rozpoczęli negocjacje. 20 marca utworzono nową Etiopię pod rządami Włochów.

Koniec cz.1 .

Mam nadzieję że moja praca was zainteresuje. Proszę o wyrażenie swojej opinii.

2. Coolidge

Coolidge Nowy

Odcinek II.
    Wnioski powojenne. 02.04.1936r - 16.10.1936r.

Po zakończonych negocjacjach i ustaleniu granic nowe Etiopii , włoska armia zaczęła wyciągać wnioski z zakończonej zwycięsko wojny. Sztab doszedł do wniosku , że czas potrzebny na ponowną reorganizacje przed atakiem powinien się skrócić. Zaczęto opracowywać nową taktykę którą obmyślono 20 czerwca. Pozwoliło to na zmniejszenie czasu na ponowną reorganizacje o ~24 godziny. Sztab po pomyślnych testach chciał skrócić ten czas jeszcze o ~48 godzin. Zatrudniono najlepszych strategów wojskowych którzy zaczęli opracowywać nową doktrynę.

Jednocześnie wraz z powrotem włoskich żołnierzy do rodzinnej Italii , Głowno dowodzący armią Rodolfo Graziani oświadczył , że wraz z demobilizacją rozpocznie się reorganizacja wojsk. Powodem tego miały być następujące czynniki :
    - Złe rozlokowanie armii na wypadek wojny.
    - Reorganizacja pozwoli skrócić linie zaopatrzenia.
    - Dywizje rezerwowe będą na tyłach , zaś dywizje regularne będą je osłaniać do uzyskania przez nie gotowości bojowej i pilnować granic.
    - Zastąpienie generałów nowymi którzy mają większe umiejętności oraz specjalizacje.

Rodolfo Graziani ustalający nowe pozycje dla wojsk.

Włosi prawie zrezygnowali już z podziału dywizji na 2 brygady. Ustanowiono że każde dywizja przeznaczona do działań ofensywnych musi posiadać min. 3 brygady. Dywizje broniące terenów macierzystych oraz zdobycznych mogą się składać tylko z dywizji 2 brygadowej , z czego brygady muszą być brygadami rezerwowymi. Rodolfo uważał ten podział za najlepszy jaki mógł wprowadzić.

10 lipca Min. spr. zagranicznych poinformował głowę państwa , sztab oraz nadał przez włoskie radio informację o rozpoczęciu wojny domowej w Hiszpanii. Benito Mussolini zwołał zebranie na którym zdecydowano wysłać sprzęt oraz zaopatrzenie dla żołnierzy walczących po stronie Franco. Włosi dali jako jedyny kraj na świecie gwarancję niepodległości Hiszpanii Franco. Niemcy również wysłali pomoc materialną dla Franco. Republikanie mogli się pocieszyć jedynie starym uzbrojeniem przekazanym ze strony ZSRR.
    Hiszpańscy nacjonaliści używający broni produkcji włoskiej.

20 lipca - 25 lipca zaczęto reorganizacje floty. 29 lipca sformowano flotę pod dowództwem Inigo Campioni , w skład której wchodziły 3 pancerniki , 3 ciężkie krążowniki , 2 lekkie krążowniki , 4 niszczyciele. 6 sierpnia sformowano 2 floty łodzi podwodnych w skład których wchodziło po 6 łodzi na flotę. 23 sierpnia zakończono reorganizację wojsk. Zabezpieczono takie wyspy jak Sardynia , Rodos , Dardanele , Sycylię. Ustawiono dywizje regularne na granicy z Francją , Szwajcarią , Jugosławią.

Inigo Campioni podczas uroczystości odbioru dowództwa nad I. flotą.

Końcem sierpnia rozpoczęto budowę nowych okrętów transportowych aby wydajność przesyłania zaopatrzenia została zwiększona , oraz przystąpiono do budowy 3 najnowszych ciężkich krążowników.
    Były to :
    - RM Marco Polo.
    - RM Corlo Alberto.
    - RM Vettor Pisani.
    Powodem ich budowy było zwodowanie II. floty mającej działać u wybrzeży Egiptu.

16 Października zakończono pomyślnie reorganizacje wojsk lądowych. Rodolfo za sprawnie przeprowadzoną akcję dostał medal. Mussolini wygłosił także przemówienie na jego cześć.
    Benito podczas przemówienia w Rzymie.

Koniec.

Mam nadzieję , że wam się spodobało i nie jest za krótkie.

Od 30 dni nie pojawił się nowy odcinek, więc aar zamykam. W razie chęci kontynuowania skontaktuj się z którymś z moderatorów działu.
    Pozdrawiam, N.

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie