Jan i Władca na Krańcu Świata

Temat na forum 'CK - AARy' rozpoczęty przez OArsti, 29 Lipiec 2008.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. OArsti

OArsti Nowy

Był sobie kiedyś czas. Czas ten nazwano później Średniowieczem. Świat w tym czasie miał bardzo dziwne granice. Po prostu kończył się w pewnym miejscu, i nikt nie wiedział, co się dalej znajduje. Dziwne, lecz prawdziwe. Nie zmieniało to faktu, że nawet na tej dziwnej granicy Świata, i ... Ciemności osiedlali się ludzie. Często jednak nie z własnej woli...

Oto Jan:

Tak, nazywam się Jan, i jestem z Polski. Nazwiska nie podam, bo moi kochani przyjaciele ze starego kochanego Cieszyna chętnie wydadzą fortunę aby tu przypłynąć i mnie... internować. Cóż, bywa i tak. Przybyłem tu, aby odpocząć od nudy życia na wsi. Szlachta nie ma lekko. A tu takie ładne widoki... Na północy ciemno, na południu woda, ciemna woda. Ale i tak lubię to miejsce.

A oto władca:

Ég heiti Flosason. Gellir Flosason. Jestem Władcą Islandii. Piękny ten kraj, piękna wyspa, chociaż trochę mrozem wieje od "Wielkiego i Niepojętego Krańca Świata". Mam paru poddanych, mam nawet WASALA! O, popatrzcie!
    OTO MÓJ PODDANY!! BUHAHAHAMUHAHAMUHUHUBUHUHUHUHAHA

Dziwak, biskup, co ma dziecko... Z prawego łoża... Chyba jakiś pogański biskup. Ale co mi do tego? No, dość o nim, pomówmy o mnie. Albo może opowiem wam o moim królestwie. Pieniędzy mam w bród.

Cóż, może przesadziłem... Ale moje ziemie prezentują się lepiej. Mam bardzo rozwinięte zachodnie wybrzeże

Dobra, na wschód, tam musi być cywilizacja!

Kościółek to też coś. Tylko czemu w całym biskupstwie na zachodzie nie ma żadnego? Zdarza się. Ehh, ale najważniejsze, że mamy sąsiada. Wielkiego morskiego potwora.

Codziennie wypluwa jakieś ciekawe rzeczy. Tak właśnie przybył tu Jan. Spodobał mi się, więc jest moim osobistym doradcą.
    Tak, piękny to był dzień. Cała armia próbowała ubić tego stwora. Nie udało się im, może przez liczebność.

Nie marudź. To piękne, ustronne miejsce. Bardzo ustronne...

A oto ostatni aktor, Kraniec Świata:

Nie powiem o sobie zbyt dużo, przecież jestem taki tajemniczy...

Panie, dlaczego mieszkamy na krańcu świata?
    Mieszkamy w centrum świata, tylko, że go tak trochę przesunęło. Ale mamy chociaż część morza nazwaną na jakąś cześć.
    Naprawdę?
    No patrz...

2. OArsti

OArsti Nowy

Nieprzemyślane decyzje...

Był sobie kiedyś czas. Czas ten nazwano później...
    Ale to już byłooooooo, i nie wróci więcej
    Co tam mruczysz? Przeszkadzasz mi w narracji!
    Co nie zmienia faktu, że się powtarzasz... Dał byś coś świeżego!
    Słyszałeś o czymś takim jak czołówka?
    Nie, jako Kraniec Świata nie mam czasu oglądać telewizji...
    Cóż, przejdźmy do rzeczy...

Janie! JANIE! J A N I E !
    Jestem, o Gellirze Wspaniały, czegóż pragniesz?
    Nie podlizuj się! Powołałem nową radę ministrów... Staniesz na jej czele, jako mój zaufany człowiek. To, że zostałeś wypluty przez Misia, czyni cię szlachetnym.

Twoim pierwszym zadaniem będzie uzdrowienie budżetu, bo przy tych zyskach zbankrutujemy za kilka miesięcy...

Nie dam rady... Ktoś nagmerał przy polityce, dał władzę chłopom... A, i wolną er... znaczy elekcję wprowadził.
    A tatuś mówił, że ma problemy seksualne... Ale chłopi? To dlatego tak źle sie działo.
    Co ci ci chłopi zaszkodzili? Nie potrafią już sami się rządzić?
    U nas nie ma wsi, a jak nie ma wsi, to nie ma chłopów... U nas jest lodowiec, a na lodowcu - Trolle. Naprawimy to...

A teraz bierz sie do roboty!
    Pogrążyłem trolle... O dziwo - są chrześcijanami, bo zaraz wszystkie do tego małego kościółka się zwaliły...

Nieźle, co?
    Nie jest tak dobrze... Nie schlebiaj sobie
    I tak wolę bułki. Ale mam coś na poprawę humoru - zabierzmy wasalowi jego ziemię!

Niezłe. I jaka jest odpowiedź?
    Napisał "Farðu í rassgat dverga serdir. Ertu algjör hálviti?"*...

To dobrze?
    Nie pytaj tylko szykuj wojsko!

Wszystko gotowe, czekamy tylko na twój rozkaz.
    Masz jakieś urządzenie do wzmocnienia głosu? Muszę przemówić do moich wojaków. Służba! Dlaczego nikt nie reaguje?
    Bo to nie służba, to twoja armia...
    Dobrze... Zaczekajmy z atakiem. Może mariaż z przyjacielem wasalem?

Propozycja wysłana, oczekujemy na odpowiedź panie. A tymczasem, powołałem armię z chłopów twego... księstwa.
    Nie dam jakimś trollom walczyć w mej pięknej armii. Hej, gdzie wszyscy idziecie. Moi piękni rycerze odchodzą!
    To właśnie były trolle. Acha, przyszła odpowiedź. Milsza, jak mniemam.

O wiele, bo zarobiłem trochę pieniędzy. Przeznaczam je na fundusze wojenne! Armio, DO ATAKU!

Czuję się spełniony. No, jak wieści z frontu? Janie?
    Jest nieźle. Mamy przewagę liczebną... ale oni nie mają w armii połowy wiewiórek.

Ale to wschodnie wiewiórki są... Mam nadzieję, że to coś zmienia.
    PANIE, ZWYCIĘSTWO!
    Cieszę się, tak bardzo się cieszę, że już się nie gniewam za kryzys! Możesz już wypuścić skarbnika z lochów.

Nareszcie umie dodawać! Cudnie! Jak to mówią górskie trolle: "Jak se ni posiedisz, to sie ni naucys", czy jakoś tak.
    Na razie i tak wystarczy mu umiejętność odejmowania...
    Ekhm.... EKHM...
    Panie, proszę, tylko żartowałem.
    Ale ja nie! Psik!!!

O, panie. Mam nadzieję, że szybko ozdrowiejesz. Zrobię wszystko, co tylko zechcesz, aby ci pomóc.
    Ja ci pomogę, dobry władco!
    To ja już wolę.. Psiiiiiik! podskoczyć do kościoła...

HRRR, HRREE CIach! Coś mi to nie wyszło na zdrowie...

Trzeba było wybrać mnie. A teraz cierp!
    Hrrrr, Nie opuszczaj mnie, proooszę!
    Dobrze, już dobrze. Jedynym lekarstwem na to jest Bimber z Bobra, popularnie zwany Bobrówką.
    Mam flaszkę tej nalewki! Jeszcze ze starego, dobrego Cieszyna.
    Daj to komuś do spróbowania, ja tego pierwszy nie wypiję!
    Dałem marszałkowi, nic mu nie jest, a nawet wypiękniał!
    Dawaj! GUL GUL GUL... Nawet nie kiepskie, i czuję sie jakoś dziwnie tak... Słabo coś.
    Ehh, hyba powinieneś o czymś wiedzieć, panie...

Przyspieszyło to trochę jego starzenie...
    A ja się tam dobrze czuję, tak dobrze że aż...<odgłos upadku>
    O Helvíti*! Zemdlał...

Gdzie ja jestem, co mi się... Jan? Kochany! Jak to dobrze, że cię widzę! Co się stało?
    Mam 3 wiadomości. Zła to taka, że zemdlałeś. A dobre, to po pierwsze, że jesteś zdrowy

Druga dobra, to... Lepiej sam zobacz!

Jaka słodka... Podobna do mamusi. Ale ma moje oczęta! Postanowiłem wybaczyć memu wasalowi! Niech daje kasę, to go oszczędzę!
    To nie będzie dobry pomysł, panie. Stracimy wpływy w tej części świata...
    To żeś walnął. TU JEST KONIEC ŚWIATA! O, wpłynęły pieniądze!

Pieniądze może i wpłynęły, ale straciliśmy pół wyspy, te bliżej krańca świata...
    Mógłbyś czasem się zamknąć.
    Gellirku, pożyczysz troszkę złota na remont mojej komnaty?
    No, dobra, przecież moje pieniądze to twoje pieniądze. Tylko nie bierz za dużo

To co teraz zrobimy, władco? Nudno coś... I koniec świata sie obraził.
    Ja chcieć podbić zachód!!!!
    To będzie trudne.

Nie wyjdzie... A ja tak chciałem! Ja nie lubię mieć tylko wschód!

Proponuję powrócić do normalności, panie, co o tym myślisz?
    Dobrze, bądźmy poważni, moje niezadowolenie jest zbyteczne, bądźmy mili, dajmy kościołowi władzę...
    Co ty wygadujesz, panie?
    Za późno...

Cóż, żadnych strat, tylko zyski, a to małe to co to jest?
    Podobne do ciebie, panie, to nie moje...

Jaka ślodziusia, milusia, a gididigigididcici, moja maleńka ciu ciu ciu
    Bez komentarza. A to co? Patrz, drugie idzie...

To nasze córeczki, mężu... Prawda, że piękne?
    Janie? Dlaczego to drugie jest podobne do ciebie?
    Nie powiem nic, najpierw muszę przedłożyć sprawę prokuratorowi!
    Już, starczy, nie baw się w polskich prezydentów, oddam dziewczynki ci pod opiekę, za karę...
    Chyba dam radę. Zaufałeś mi, nauczę ich tego samego.

Ufność to nie jest zbyt dobre cecha, można się na tym przejechać...
    Na ufności do mnie, no jak to możliwe?
    Nie skomentuję... Muszę sobie polepszyć samopoczucie. Zagarnę sobie tytuł.
    Jaki? Przecież najbliższe ziemie są... Daleko.
    Czy ja mówię o ziemiach?

Tą mieliznę chcesz zagarnąć? Tam ktoś mieszka?
    Jak byś czytał Pomarańczowe Kroniki, to byś wiedział...
    Kończ waść, wstydu oszczędź.
    No popatrz jak nasze ziemie pięknie wyglądają na tle Europy...

Jak już mówiłem, bez komentarza...

Podoba się czy nie, ogłaszam, że na następne odcinki poczekać trzeba będzie. Wyjeżdżam na wakacje, i nie będę miał dostępu do CK...T_T

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie