Japonia AAR - Dai Nippon Teikoku - Cesarstwo Wielkiej Japonii

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez Art, 1 Maj 2007.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Art

Art Ten, o Którym mówią Księgi

Japonia AAR - Dai Nippon Teikoku - Cesarstwo Wielkiej Japonii

Ogólny rys historyczny:
    Cesarstwo Japońskie na początku XX wieku miało wielkie możliwości. Po otwarciu granic i zreformowaniu państwa przez cesarza Mehjiego w drugiej połowie XIX wieku Japonia stała się jednym z najszybciej rozwijających się państw na świecie. W celu zapewnienia sobie źródła surowców, których ilości znajdujące się na wyspach przestały wystarczać, Japonia musiała zwrócić swój wzrok w kierunku kontynentu. Pod koniec XIX wieku podbita została Korea, a w trakcie I wojny światowej, po przyłączeniu się Japonii do aliantów, udało się zdobyć poniemieckie terytoria na pacyfiku. Po wielu incydentach, w 1931 roku utworzono satelickie państwo na kontynencie – Mandżurię, które miało za zadanie stworzenia pozorów restauracji cesarstwa chińskiego przez Japonię.

Rozdział 1: Rozwój

Państwo japońskie w 1936 roku było w niezłym stanie, pomimo licznych konfliktów pomiędzy rządem a armią. Przemysł stał na bardzo wysokim poziomie w porównaniu z pozostałymi państwami azjatyckimi, a także w porównaniu z resztą świata – Japonia zajmowała 6 miejsce na świecie pod względem gospodarki.

Sytuacja w gospodarce na początku roku

Porównanie startowego potencjału przemysłowego w sąsiednich państwach.

Na początku roku, jak to zwykle bywa, dokonano pewnych zmian w składzie rządu, niestety jednak konflikty wewnętrzne doprowadziły do kolejnych zmian, w wyniku których na stanowiska dostawały się niekompetentne jednostki.

Rząd przed zmianami

Rząd po zmianach

Jednym z celów, którymi Japonia od dawna się zajmowała było podporządkowanie sobie Chin. Aby tego dokonać, należało przeprowadzić gruntowną modernizację i reorganizację wojsk.

Jako pierwsza zreorganizowana została flota. Dokonano zmian strukturalnych i taktycznych, czego wynikiem było utworzenie 3 grup bojowych:

W tym samym czasie trwała też reorganizacja sił powietrznych, z których utworzono następujące grupy:

TAC 1: 4xTAC
    TAC 2: 1xTAC – do uzupełnienia do 4
    NAV 1: 1xNAV recon – do uzupełnienia o normalne bombowce morskie
    NAV 2: 1xNAV recon – j/w
    INT 1: 2xINT
    INT 2: 2xINT

W celu doprowadzenia do maksymalnej efektywności wojsk na kontynencie, dokonano również reorganizacji struktury wojsk, stworzono mobilne armie konne oraz mniej mobilne, ale bardziej wszechstronne grupy piechoty.

Rok rozpoczął się również nakierowaniem badań naukowych na odpowiednie tory, rozpoczęto następujące badania:

Rząd postanowił scentralizować gospodarkę w celu uzyskania większej efektywności przemysłu. Zaczęto również rozbudowę 9 fabryk na obszarze całego kraju.

Przeznaczono również wiele funduszy na rozwój siatki szpiegowskiej, do końca 1936 roku udało nam się umieścić 10 szpiegów na obszarach państw takich jak nacjonalistyczne Chiny, Wielka Brytania oraz ZSRR.

Braki surowców typu ropa naftowa na wyspach musiano uzupełnić w inny sposób. Rozpoczęto badania nad syntezatorami sztucznej ropy, oraz na drodze dyplomatycznej - zaczęto polepszać stosunki i podpisywać kolejne umowy z bogatą w ropę naftową Wenezuelą. Działania te umożliwiły dostarczanie ponad 30 ton ropy dziennie w zamian za zaopatrzenie.

Do końca roku 1936 wynalezione zostały następujące technologie:

------------------------
    Od autora:
    Ostatnio zajrzałem do działu AARów, i zobaczyłem że Losal tworzy coś nowego, więc stwierdziłem, że zrobię mu konkurencję ;) Mam nadzieję, że mój aar będzie na conajmniej równie wysokim poziomie co jego AAR.

Będę go prowadził w formie sprawozdania z rozgrywki, bez dodatkowych wątków fabularnych.

Informacje techniczne:
    mody:
    Epsilon Project + CLMIP + pewne eventy ze SMEPa + sprite'y Bebro.

Chcę żeby ten AAR był niejako reklamą modu Epsilon Project, który jest naprawdę świetny, niestety jego autor z powodu braku czasu zawiesił nad nim pracę, mam jednak nadzieję, że zwiększone zainteresowanie modem pozwoli mu na znalezienie czasu na kolejne aktualizacje. :)

Temat na p-doxie: http://www.europa-universalis.com/forum/showthread.php?t=280943&page=1

Mam nadzieję, że aar się spodoba. Pozdrawiam AARoczytaczy ;)

AAR oczyszczony i zamknięty. W celu ponownego otworzenia zgłoś się do HOI Officium.
    Shogun

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie