Kosmici AAR /od 1.09.1939/

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez arekrem, 28 Wrzesień 2008.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. arekrem

arekrem Znany Wszystkim

Gra na kodach

Kosmici AAR

wrzesień 1939

odcinek I

Qapla'!
    (sukces!)​

Statek Matka; posiedzenie Naczelnego Dowództwa (w spotkaniu uczestniczą Imperator Ming, zarządca Klaatu, dowódca wojsk naziemnych Worf, dowódca floty Srebrny Surfer)

Imperator Ming (transkrypcja z klingońskiego): Witam wszystkich zebranych. Żeby było jasne, jestem zadowolony z inwazji, by nie rzec zdegustowany postawą III Rzeszy. Lądowanie w Stuttgarcie musiało im napędzić strachu, ale żeby aż tak? (tutaj następuje szturchanie się po żebrach i wspólny śmiech) Mniejsza z tym. Wiadomość poszła w świat - "jeżeli nie zaprzestaniecie polityki agresji, rodzaj ludzki zostanie zniszczony". Ciekawe czy uwierzą w to. Ale proszę teraz, Worf, przedstaw nam raport.

Dowódca sił lądowych Worf: Wylądowaliśmy w miejscowości Klewken na południe od Stuttgartu, i w szybkim czasie dowódca desantu, generał Zorg zniszczył stacjonujące w okolicach miasta jednostki niemieckie. Obawiamy się jednak, że w najbliższym czasie mogą tam ściągnąć większość dywizji ze wschodu kraju...

Zarządca Klaatu: W obliczu wojny z Polską jest to jednak raczej mało realne, nie uważasz Worf?

(Słychać głuchy wrzask i tępe uderzenie, jakby fotel wywrócił się do tyłu. Przeraźliwy krzyk szybko się oddala)

Imperator Ming: Dziękuję Klaatu. Myślę, że w czasie wojny nie możemy tolerować niekompetencji na tym pokładzie. Miejsce Worfa zajmie więc nasz wspólny znajomy Zod. Witaj Zod.

Dowódca sił powietrznych Srebrny Surfer: Ale tak się nie godz...

(Słychać głuchy wrzask i tępe uderzenie, jakby fotel wywrócił się do tyłu. Przeraźliwy krzyk szybko się oddala)

Dowódca sił lądowych Zod: Witam Wasza Ekscelencjo, tak jak kazałeś podpisaliśmy pakt sojuszniczy z Wielką Brytanią, więc jednocześnie z Polską. Jesteśmy teraz aliantami.

(Słychać rubaszny śmiech)

Imperator Ming: Przykro mi to mówić, ale będziesz chyba musiał zająć jeszcze stanowisko dowódcy sił powietrznych. Dobrze. Jakieś pytania?

(Słychać niepewne pomrukiwania)

Imperator Ming: To dziękuję państwu serdecznie, pan Klaatu zostanie i posprząta szczątki pana Worfa i pana Srebrnego Surfera.

Rząd Imperium po drobnych korektach

Diariusz Inwazji:

1 września 1939 - lądowanie 25 dywizji pozaziemskich w Stuttgarcie; bitwa w obronie zajętych pozycji, kontratak i wyrzucenie dywizji niemieckich poza Stuttgart; rozpoczęcie niemieckiej ofensywy w Polsce

Lądowanie w Stuttgarcie

2 września - zajęcie Norymbergi i Friedrichschafen, jak się okazuje tymczasowe;

2-12 września - ciężkie walki o Norymbergę, Friedrichschafen i Freiburg. Ostatecznie udaje się zająć dwa ostatnie miasta; armia francuska przychozi na pomoc sojusznikom; Kolejne lądowania wojsk inwazyjnych; Polska notuje coraz większe straty

Francuskie wojska w Stuttgarcie i Friedrichschafen

24 września - po zadziwiająco trudnych walkach zajęcie Monachium; wojsko Polskie zostało w posiadaniu tylko kilku prowincji na wschodzie;

Zajęcie Monachium

Polska - między młotem a kowadłem

28 września - III Rzesza wraz z ZSRR dokonują ostatecznego podziału II RP; ucieczka polskich ekspertów do państwa Obcych, w nadziei na przysłużenie się ojczyźnie przy armii sprzymierzonych

Stefan Banach - jeden z uciekinierów

30 września - zajęcie Norymbergi przez wojska sprzymierzone pod dowództwem Królowej Matki.

Statek Matka; posiedzenie sztabu kryzysowego; 1 październik 1939;

Imperator Ming: (po długim milczeniu) Ktoś mi może wytłumaczyć dlaczego nie dokonujemy tak prędkich postępów, na jakie liczyłem?

Niezależny ekspert geograficzny i biologiczny, prof. Jan Szulc:
    Wydaje mi się, że jest to spowodowane niedostosowaniem biologicznym, do grawitacji ziemskiej. W ciągu najbliższych tygodni wojska inwazyjne będą się dopiero przystosowywać.

Imperator Ming: Długo to potrwa?

Jan Szulc: Co najwyżej do grudnia.

Imperator Ming: Aha... Wtedy kiedy spadnie śnieg...

Imperator Ming: To nie było konieczne

Zarządca Klaatu: Przepraszam, to było silniejsze ode mnie

Spis Treści:
    - Część II
    - Część III
    - Część IV
    ------------------------------------------------------------------------------
    Na wszelki wypadek, jakby ktoś nie zrozumiał - to powyżej, i kontynuacje są parodią typowego AAR`a. Nie miałem intencji urazić kogokolwiek.

2. arekrem

arekrem Znany Wszystkim

Kosmici AAR

październik 1939

odcinek II

ylnlu`taH 'e' bajnlSlu'
    (Na przetrwanie trzeba sobie zapracować)​

Spotkanie w konsulacie francuskim w Stuttgarcie; 1 październik 1939;

Imperator Ming:
    Dziękuję za zaproszenie, chciałbym przeprosić za mały bałagan przed drzwiami, ale Klaatu ostatnio rzadko poruszał się po tego typu gruncie. Wiecie panowie - grawitacja.

Minister Bezpieczeństwa Francji Pierre Pené: Accueillir les nouveaux venus de la lointaine planète au nom du gouvernement français. Nous avons pour vous une suggestion.

Imperator Ming: (po cichu do Klaatu) Co mówi ten łysiejący typ? Próbuje mnie obrazić?

Zarządca Klaatu: Wydaje mi się, że próbuje nas przywitać, Wasza Złowieszczość.

Pierre Pené: Je m`appelle Pierre Pené, je suis un Ministre de la Sécurité de la France et je tiens à dire que votre appel à soulever la conscience des peuples du monde. Nous voulons vous offrir toute l'aide possible.

Imperator Ming: A teraz?

Zarządca Klaatu: Chyba że jest Małym Rudym Kojotem, i jeżeli nie kopnie go pan w krocze, będzie pan sam musiał stawić czoło Złu i Niesprawiedliwości.

Imperator Ming: Powiedział to dużymi literami?

Zarządca Klaatu: Dokładnie tak. Musimy go posłuchać, pamiętasz, Wasza Imperialna Dostojność? Public relations.

Imperator Ming: Jak public relations, to public relations (słychać westchnienie, następnie stłumiony trzask, i jęki)

Kronika Wojny
    Francuzi tak jak obiecali rozpoczęli wspieranie wojsk Obcych Najeźdźców. Głównie dopingowali im z Linii Maginota, jednakże kilka dywizji rzeczywiście wsparło ogniem Pokój i Wolność (koniecznie dużymi literami).

Front dnia 2 października 1939​

Zajęcie miasta Imst w prowincji Lech przez wojska sprzymierzone 13 października

Zajęcie Zagłębia Saary 16 października

Ofensywa trwa - 22 października, wojska sprzymierzone w Innsbrucku, Salzburgu i Frankfurcie nad Menem

[​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]
    Zajęcie Kolonii - 25.10.39; Akwizgranu i Essen - 27.10.39; Dortmundu i Linz - 30.10.39

Spotkanie Połączonych Sztabów; Statek Matka; 26 października 1939;

(...)

Premier Francji Edouard Daladier: Nous sommes fiers de travailler avec vous, Nos Frères de l`espace. Vous ouvert nos yeux à la de la méchanceté d'Adolf Hitler.

Imperator Ming: Klaatu, ten też chce żeby go kopnąć w Jądra w Imię Wolności?

Zarządca Klaatu: (zasłaniając mikrofon) Nie Niszczycielu Światów. Niech pan założy słuchawki, to będzie pan rozumiał co mówi.

Imperator Ming: Już założyłem.

Zarządca Klaatu: (zasłaniając mikrofon) To się zakłada na uszy. I proszę zasłaniać mikrofon w rozmowie prywatnej, nie chcemy żeby wszyscy słyszeli o czym mówimy

Edouard Daladier: Teraz widzimy dokładnie, do czego zdolny jest ten uzurpator. Oto zdjęcia wykonane przez naszych Kosmicznych Przyjaciół, pokazujące obozy, w których koncentrowana jest ludność pochodzenia żydowskiego i masowo mordowana, przy wykorzystaniu trujących gazów. (...) Dzieki naszym Przyjaciołom, w końcu możemy działać, podejmując pełne konsekwencje. (...) Z tego powodu, proponuję, by zarząd nad niemieckimi prowincjami po wojnie przejęli nasi Przyjaciele.

(ktoś z sali rzuca pytanie)

Imperator Ming: (zasłaniając mikrofon) Odpowiadamy czy czekamy na odpowiedź innych?

Zarządca Klaatu: (zasłaniając mikrofon) Myślę że kwestia Polski jest na razie zbyt problematyczna. (klik, klik)

Imperator Ming: (zasłaniając mikrofon) Przykro mi Klaatu, ale tymczasowo musiałem zablokować Przycisk. Public relations (odsłania mikrofon) Dziękuję państwu za przybycie. Spotkanie uważam za zamknięte. Do widzenia za kilka dni, tym razem gospodarzem spotkania będzie pan Daladier.

Spis Treści:
    - Część I
    ========================================================
    - Część III

3. arekrem

arekrem Znany Wszystkim

Kosmici AAR

listopad 1939

odcinek III

muSH jagh
    (kochaj wroga)​

Konferencja pomiędzy Imperium, a Imperium Minga; 23 października (ew. 44 ru`ok) 1939 roku (ew. 17250 roku);

(...)

Imperator Palpatine: Tak więc przykro mi bardzo, ale Vadera ci nie podeślę. Wiesz - dzieci. Ostatnio stał się zbyt banalny. Zamiast tego obiecuję, że wkrótce podeślę Darth Mausa z kilkudziesięcioma dywizjami.

Imperator Ming: Darth Maus?

Imperator Palpatine: Swój chłopak, gdyby nie on, Luke byłby jakimś komunistycznym Rebeliantem, Leia zapewne puszaczałaby się za pieniądze gdzieś przy autostradzie na Coruscancie, a Solo dawno by zawisł. Tylko nie mów o tym Vaderowi, jest bardzo czuły na punkcie swojej rodziny. No i ma Moc, a nie chciałbyś się przekonać jaka jest silna.

Imperator Ming: Mhm, dobrze mimo wszystko dziękuję za pomoc. Kiedy możemy oczekiwać tego Mausa?

Imperator Palpatine: Wyląduje w Stuttgarcie za jakieś dwa tygodnie. Radziłbym wyburzyć centrum, bo inaczej może nie wylądować.

Imperator Ming: Dzięki bracie, jak będziesz pacyfikował Dagobah, to możesz na mnie liczyć.

Imperator Palpatine: Nara, wielka polityka czeka.

Tak tak. Ming był bratem Imperatora Palpatine. Młodszym. Nie darzył byłego senatora wielkim uznaniem, ale w niektórych momentach mógł się do niego zwrócić o pomoc i nie zostać odrzuconym. Palpatine był jednocześnie największym sprzymierzeńcem jak i wrogiem. Wrogiem - gdyż w przeciwieństwie do Minga posiadał w swojej kolekcji całkiem sporo ZAMIESZKAŁYCH planet. Z kolei największym sukcesem Minga było zdobycie Marsa (posiadanie planety jest konieczne do tytuowania się Imperatorem), podczas którego stracono ponad trzysta dywizji. Inwazja na Ziemię miała rozpocząć nowy rozdział w historii braci. "Mama będzie ze mnie dumna" - myślał Ming gdy jego flota wlatywała w orbitę okołoziemską.

Dziennik Podboju Świata:

Stan frontu dnia 1 listopada 1939 roku

Zajęcie miasta Kassel, wieczorem 6 listopada...

... oraz utrata Linz tego samego dnia, trochę później

7 listopada - lądowanie Dywizji Cierpienia dowodzonych przez Darth Mausa​

Darth Maus z lewego profilu

Darth Maus: Piękna robota z tym wyburzeniem centrum. Idealne lądowisko.

Zarządca Klaatu: Szef nie mógł przyjść, ma spotkanie z baronessą Baden - Baden. A pan nie jest przypadkiem admirałem Ackbarem, z Rebelii?

Darth Maus: Byłem, ale przeżyłem wewnętrzną przemianę, dzięki której dostrzegłem prawdziwe, złe oblicze Rebelii.

Zarządca Klaatu: Mówisz serio?

Darth Maus
    : Oczywiście, że żartuję! Ale się dałeś nabrać, Rebelia była po prostu do bani. Kiedy się do nich przyłączałem, liczyłem na sławę, ostre balangi, panienki et consortes, a otrzymałem jedynie patetyczne przemowy i rangę admirała. Kumasz to? Wystarczyła legitymacja ukończenia przyspieszonego kursu obsługi pojazdu poduszkowego, i od razu jestem najważniejszy! Ale my tu gadu gadu, a blastery stygną. Kompaniaaaaa! Odjazd!

Wymarsz 34 dywizji Darth Mausa w stronę Innsbrucku.

8 listopada to z kolei zajęcie ważnego strategicznie miasta Munster

Historyczna data - 15 listopada, uzyskanie dostępu do morza

19 listopad - zajęcie górskiego Klagenfurtu przez Darth Mausa otwiera drogę na Wiedeń

6 dni później jest już w Grazie

Tymczasem 25.11.1939 generał Rieekan zajmuje Regensburg

Tego samego dnia ciężkie dywizje pancerne Thopoka wjeżdżają do zrujnowanego Hannoveru.

Hannover po kilkudniowych atakach pancernych

28 listopada wyrzucenie Niemców z Austrii staje się faktem

Wiedeń wita wyzwolicieli

30 listopada Niemcy chwilowo odbijają ruiny Hannoveru; z drugiej strony Obcy zajmują Bremę.

Trochę propagandy:

Niemcy:

Niemiecka satyra na "galopujących" przez front kosmitów

Wlk. Brytania:

"On cię obserwuje" - tak "The Guardian" reaguje na inwazję obcych, przestrzegając przed nieznanymi intencjami przybyszów

Fragment brytyjskiego plakatu propagandowego porównującego wyposażenie niemieckiej armii do średniowiecznych dzid i mieczy

Francja:

Oderwani od rzeczywistości Francuzi przejmują się bardziej Armią Zbawienia, która rozpoczęła kampanię nawracania świata właśnie od laickiej Francji, wysyłając 1941 misjonarzy w pakach.

USA

Wznowienie emisji radiowego show "Wojna światów" autorstwa Orsona Wellesa. Ludzie znowu dali się nabrać.

Konferencja Wiedeńska; Warsztat Samochodowy Larsa Ketke - jedyna ocalała budowla w mieście;

(...)
    Neville Chamberlain; Premier Wielkiej Brytanii: Wyzwolenie Austrii to wielki dzień dla demokracji i sprawiedliwości międzynarodowej. Nie możemy jednak zapominać, że nasz sojusznik zniszczył w trakcie wyzwalania jedno z najpiękniejszych miast świata.

Zarządca Klaatu: Pozwolę sobie zabrać głos za Jaśnie Ozłoconego. Otóż gdy wydawaliśmy rozkaz do szturmu na Wiedeń Darthowi Mausowi, nie wiedzieliśmy że potraktuje dosłownie słowa o "rozjechaniu Niemców". W jego imieniu przepraszam wszystkich, którzy poczuli się urażeni. Jednocześnie oświadczam, że podejmiemy wszystkie możliwe działania, aby odbudować stolicę Austrii.

Tymczasowy burmistrz Wiednia, Lars Ketke: Więc tego, no... Chciałbym podziękować panu Ciemnej Myszy za zostawienie mię przy życiu, gdy demolował wszystko wokół. W imieniu rządu austriackiego i Ligi Narodów, wręczam panu Klaatu mandat, zgodnie z treścią którego zarząd nad Austrią przechodzi w ręce Obcych, do czasu pokonania Sił Osi Zła.

Kilka godzin później, Statek Matka

Imperator Ming: Witaj Klaatu, jak się udała konferencja?

Zarządca Klaatu:
    Same nudy. Próbowali nas przekonać że zniszczenie Wiednia i Hannoveru to był jednak zły pomysł.

Imperator Ming: Zwaliłeś wszystko na Mausa?

Zarządca Klaatu: Jak kazałeś.

Imperator Ming:
    Teraz musimy jeszcze przedyskutować twoją rolę w przyszłości tej planety.

Zarządca Klaatu: Słucham?

Imperator Ming: Jako Imperator będę musiał przebywać w swoim dominium, wiesz, wielki pałac, hordy krwiożerczych potworów jako strażnicy, a na samej górze, w wielkiej sali mój ogromny złoty tron. Ty zaś zostaniesz na Ziemi jako Wielki Wezyr. Jeżeli ci to odpowiada...

Zarządca Klaatu: Zarządzać Ziemią w Twoim imieniu, o Przenajwiększy? To byłby zaszczyt.

Imperator Ming: ...musisz jeszcze tylko poślubić baronessę Baden - Baden, myślę że ci się spodoba. Sto pięćdziesiąt kilogramów dobrego humoru. Sześćdziesiąt lat doświadczeń. Metr czterdzieści żywiołowości. Dwadzieścia centymetrów...

Zarządca Klaatu: (w pośpiechu) Myślę, że jednak moim powołaniem jest służyć ci jako prawa dłoń w twoim dominium, Najdostojniejszy.

Imperator Ming: To teraz muszę poszukać jakiegoś innego kandydata na Wielkiego Wezyra. Darth Maus może się nada. Chyba gustuje w takich kobietach.

Spis Treści:
    - Część I
    - Część II

4. arekrem

arekrem Znany Wszystkim

Kosmici AAR

grudzień 1939

odcinek IV

nom juh
    (szybko stało się domem)​

Pałac Wielkiego Imperatora Minga; Mars;

Imperator Ming: Klaatu, co mamy dzisiaj w planach?

Zarządca Klaatu: W ramach kreowania wizerunku odwiedzi pan dzisiaj szkołę w Stuttgarcie i da sobie zrobić zdjęcie przy lepieniu bałwana z dziećmi.

Imperator Ming: Lepieniu bałwana? A cóż to takiego ta bałwana?

Zarządca Klaatu: To chyba rodzaj jakiegoś bożka zimowego. Lepienie, to tworzenie jego podobizn ze śniegu.

Imperator Ming: Mógłbym zobaczyć jakieś przykłady?

Zarządca Klaatu: Już służę Wasza Buńczuczność.

(następuje przekazanie zdjęć)

Imperator Ming:
    Jesteś pewien, że to bezpieczne? Wydaje mi się, że ten czerwony nos jest dość agresywny, nie uważasz? Nasuwa skojarzenia z clownami. Boję się clownów.

Zarządca Klaatu: To marchewka, Panie i Władco.

Imperator Ming: Aha. No dobrze, ale osłaniać mnie mają trzy dywizje piechoty. Każda osoba która zbliży się na odległość metra ma zostać zanihilowana. Ok, już. No to chodźmy do tych dzieciaczków. Muszą się cieszyć że wujcio Ming przyjeżdża.

Konflikt dzień po dniu:

I tak nastał grudzień. Miesiąc, w którym kosmici mieli osiągnąć pełną sprawność bojową, okazał się miesiącem, w którym śnieg przykrył czołgi. W związku z powyższym obie armie ograniczyły swoją aktywność. Front przesuwał się w tempie galopującego ślimaka.

Zajęcie Drezna 5 grudnia

Hollabrunn w obcych rękach 7 grudnia

Problematyczny Schweinfurt został wreszcie opanowany dziesiątego dnia grudnia

Ofensywa na dawnej granicy czesko-austriackiej postępuje. Zdobycie Brna - 12 grudnia.

Linz wpadł w ręce i czułki przybyszy z kosmosu 16 grudnia

Przez cały grudzień trwały zacięte walki o Hannover. Mimo liczebnej przewagi obcych, III Rzesza ani myślała odpuścić sobie na północy. 1 stycznia koścista dłoń śmierci dosięgła Generała Zegova.

Fragment filmu "O 5 metrów za daleko" (prod. mars. 1997, reż. Clint Eastwood)

Zarządca Klaatu (Dustin Hoffman): O, najdostojniejszy! Generał Zegov nie żyje!

Imperator Ming (Johnny Depp): Jakżeż to tak? Cóż mu się stało? Ach mówże!

Zarządca Klaatu: (ze łzami w oczach) Próbował samemu wykurzyć Niemców z Hannoveru... Prawie mu się udało, gdy zauważył małego kotka na parapecie jednego z budynków. Postanowił go ocalić, i wtedy... (łamiącym się głosem) Niemcy go zabili!

Imperator Ming: Dlaczegóż to jego? Cóż on zawinił? Pamiętam, że razem z małżonką mieli założyć wkrótce rój... To takie straszne!

(Obaj płaczą. Kamera oddala się, obraz się zaciemnia. W tle zaczyna lecieć marsz żałobny. Pojawiają się ostatnie sceny życia Generała Zegova - widzimy czterometrowe monstrum wyposażone w macki, przebijające się przez Hannover. Nagle zauważa on kota na oknie. Kot zaczyna uciekać. Zegov chytrze łapie go macką i wrzuca do otworu gębowego. W tym czasie Niemcy detonują materiały wybuchowe w kocie.)

5. arekrem

arekrem Znany Wszystkim

Kosmici AAR

styczeń 1940

odcinek V
    van be`Hom
    (pozdrawiam wszystkie dziewczyny)​

Zarządca Klaatu: O, najdostojniejszy! Generał Zegov nie żyje!

Imperator Ming: Nareszcie jakaś dobra wiadomość. Nigdy nie lubiłem tego głowonoga. Powiedz sekretarzowi, żeby napisał list do pani Zegov, a Niemcom zaproponuj w nagrodę jeden dzień wolnego.

Zarządca Klaatu:
    Wolnego?

Imperator Ming: No... Że nie będziemy do nich strzelać czy coś. Zresztą, dzisiaj ichni Nowy Rok, więc odpuśćmy im.

(dzwoni telefon)

Imperator Ming: Fajne cacko, co? W dobie komunikacji videotranskosmicznej taki telefon bardzo się przydaje. Osoba z którą rozmawiasz nie widzi twojej twarzy. (odbiera telefon) Słucham?

Imperator Palpatine: Skrewiłeś bracie. Zamiast podboju i krwawych rządów terroru urządzasz sobie na ziemi zabawy z młodzieżą szkolną. Kto to widział! Przez ciebie stałem się pośmiewiskiem...

Imperator Ming: O co ci chodzi Pulpet?

Imperator Palpatine: ... całej galaktyki. NIE NAZYWAJ MNIE PULPET. JESTEM IMPERATOR PALPATINE. Dobra Ming, skończyło się babci sranie. W The Coruscant Times na pierwszej stronie dali zdjęcie, na którym z uśmiechem na ustach obściskujesz jakieś krasnoludy.

Imperator Ming: Ale Public Relations...

Imperator Palpatine: Ja ci dam Public Relations, że jeszcze pożałujesz. Za dwa miesiące Vaderowi kończy się urlop. Wtedy też przejmie kontrolę nad twoimi wojskami, a ty nic nie powiesz, bo inaczej skończysz jako dziwka Jabby. Zrozumiano?

Imperator Ming: Nie.

Imperator Palpatine: Co to ma z(pip, pip, pip, klap)

Imperator Ming: Klaatu, jesteśmy w dupie.

Zarządca Klaatu:
    Hmm?

Imperator Ming: Pulpet chce wysłać Vadera na Ziemię, żeby przejął kontrolę nad wojskami inwazyjnymi. Rozumiesz to? Chce przywłaszczyć sobie mój sukces! Ale my tu byliśmy pierwsi, i to my wygramy.

Kronika Wojenna:

3 stycznia do Bratysławy docierają pancerne zagony

5 stycznia Niemcy zostają całkowicie odcięci od Morza Północnego

Kolejnego dnia tracą Tabor i Strakonice

Ranek 7 stycznia - zajęcie Erfurtu

Himo zaciekłej obrony, Hannover pada 8 stycznia, gdy Niemcy orientują się że nie ma więcej piwnic w których mogliby się ukrywać

9 stycznia inwazja planetarna do Hamburga się zbliża

Opanowanie przez kosmitów 10 stycznia Ostravy, oznacza przejście do walk w terenie jako tako zurbanizowanym

Machina wojenna wtacza się do Gottingen 11 stycznia

I dnia następnego do Lubeki...

... i Banskiej Bystricy

13 styczeń - ogromny czeski kocioł się zamyka...

Kilkanaście godzin później front przemieszcza się w okolice Berlina - 22 dywizje wkraczają do Lipska. W tym samym czasie następuje zajęcie Usti.

Dzięki temu 70 dywizji rusza spod Drezna, by zamknąć kocioł. Operacja nosi kryptonim "Czeski Film"

14 stycznia wydaje się, że koniec Słowacji nastąpi w ciągu kilku dni.

16 stycznia - zajęcie Wolfsburga

17.01.1940 - i już po Słowakach

Osiemnastego rozpoczyna się wyzwalanie Polski. Co ciekawe, od południowego wschodu.

Kolejnego dnia kółko się zamyka

20 stycznia, po jednoczesnym zajęciu Magdeburga i Poczdamu, w bezpośrednim zgrożeniu znajduje się Berlin

Następuje chwilowe uspokojenie działań wojennych. 24 stycznia Opole staje się kolejną zdobyczą Minga.

26 stycznia rozpoczyna się operacja okrążania Berlina

A jeszcze tego samego dnia następuje przejęcie miasta Rostock

27 stycznia kończy się trwająca tydzień operacja czyszczenia kotła z wojsk III Rzeszy

30 stycznia Berlin już wita w okrążeniu. Hitler i jego świta uciekają w niewiadomym kierunku, przebrani za polskich jeńców wojennych.

Przed końcem miesiąca wojsko wkracza do intelektualno/kulturalnej stolicy Polski

Imperator Ming:
    Klaatu! Klaatu! O, tu jesteś. Widzę, że sprawdzasz zabezpieczenia drzwi.

Zarządca Klaatu: Na.. Naturalnie Wasza Bystrość. Bezpieczeństwo przede wszystkim.

Imperator Ming:
    Jesteś wiernym sługą Klaatu. Cała świta mnie opuściła w oibliczu zagrożenia, tylko ty jeden nie. Ale przejdźmy do rzeczy. Jak myślisz, czym spowodowane jest to przełamanie... Nie, rozerwanie frontu?

Zarządca Klaatu: Ekhem, no cóż... Może śmiercią Zegova? Morale znacznie się podniosły od tego czasu.

Imperator Ming: A to ciekawa koncepcja. Dobra, chodź do Hali Imperium, wydaje mi się, że będę musiał otoczyć się ludźmi z Ziemi. Trzeba to obgadać.

Pogranicze niemiecko - rosyjskie. Wczesny poranek 1 lutego.

- Stać! Stać mówię!
    - Ja?
    - Tak, ty i twoi koledzy. Po mundurze widzę że Polacy. - strażnik graniczny wyglądał na typowego bolszewika.
    - Ja. - odpowiedział wąsaty jegomość na czele pochodu Polaków, podając jednocześnie Rosjaninowi gruby plik rubli
    - Dobrze... No to nie będę uchodźcom stawał na drodze do komunistycznego raju.
    - Argh, argh, argh... W stzebziezinie chzionz bzmi w ccinie.
    - Tak, tak. Tylko nie pijcie więcej. Witamy w Rosji.

6. arekrem

arekrem Znany Wszystkim

Intermedium

odcinek VI

Motto:

"Zawsze wierzyłem, że przynajmniej połowa ze słynnych postaci historii ludzkości nie istniała naprawdę. Ludzie często wymyślają to, co jest im w danej chwili potrzebne. Całkiem prawdopodobne, że Karol Marks został stworzony przez jakiegoś wynajętego pisarza. I jeśli to prawda..."
    Philip K. Dick​

Kapitan Ulysses Ravine z żandarmerii francuskiej nie wiedział co myśleć o wydarzeniach ostatnich godzin. Przewertował jeszcze raz nagłówki gazet berlińskich z ostatnich dni, by znaleźć jakąś lukę w tej nonsensownej teorii.

17.01.1940
    Adolf Hitler aresztowany!

19.01.1940
    Zbrodniarz przemówił: Byłem marionetką

20.01.1940
    Były fuhrer stracony

21.01.1940
    Gdzie jest Hans Baade?

Hans Baade... Wydawało mu się, że gdzieś słyszał to nazwisko. Jednakże moment, w którym dowiedział się z gazet, że Hitler był tylko marionetką w rękach tego człowieka...

Pomyślmy - Hans Baade. W gazecie piszą, że to teoretyk wojskowości, który w niewyjaśnionych okolicznościach zniknął w 1929 roku. Brał udział w I Wojnie Światowej, na froncie wschodnim, przed zaginięciem był jednym z przywódców lokalnej partii socjalistycznej. Podobno geniusz.

Z drugiej strony Hitler. Człowiek charyzmatyczny, kapral z I Wojny Światowej, na pewno chory psychicznie. Czy taki człowiek dałby się zdominować?

Gdyby dostał obietnicę zostania fuhrerem - na pewno.

Teraz z tą tajemnicą przyszło walczyć Ravine`owi. Czuł pod skórą, że pomysł z Baade to absolutnie nieprawdopodobna historia. Że Hitler śmieje się mu w twarz. Wtedy zabrzmiał alarm.

- Co się dzieje? - zapytał jakiegoś sztabowego wybiegając z pokoju
    Sztabowiec się zachłysnął i wzruszył ramionami.
    - Zamieszki pod Reichstagiem, podobno to zwolennicy Baade.

Pod Reichstag dotarł na własnych nogach, było to raptem pięć przecznic od kamienicy w którym zatrzymał się jego oddział. Uzbrojony tłum strzelał do skrytych za kolumnadą żołnierzy francuskich, z drugiej strony spodki latały w tą i z powrotem siekąc rebeliantów z laserów.
    - Maurice, nawiąż łączność z Zaargiem i każ im przestać fruwać, jeszcze trafią kogoś z naszych! My już to załatwimy!

Nastąpiła wymiana ognia, mimo znacznej przewagi francuzów, niemieccy cywile bronili się jeszcze kilka minut, zanim pozostali przy życiu poddali się.

- Imię i nazwisko.
    - Jurgen Hallervorden
    - Dlaczego strzelaliście do naszych żołnierzy?
    - Fuhrer nam kazał
    - Hitler?
    - Nie, prawdziwy fuhrer. Hans Baade.
    - Gdzie przebywa w tym momencie?
    - Nie powiem, choćbyście mnie mieli zabić! Deutchland, deutchland uber alles!

- Imię i nazwisko
    - Ann Viegel
    - Dlaczego brała pani udział w tych zamieszkach
    - By bronić narodowego socjalizmu
    - A kto wam kazał go bronić?
    - Hans Baade.

- Kto był ważniejszy - Hitler czy Baade?
    - Baade.

- Gdzie jest Baade?
    - Ukrywa się w Berlinie

- Gdzie jest Baade?
    - Nie powiem!

- Gdzie jest Hitler?
    - Nie żyje

- Gdzie jest Hitler?
    - W piekle

- Co się stało z Hitlerem?
    - Został powieszony

W końcu dzień przesłuchań dobiegł końca. Następny nie przyniósł odprężenia, bo okazało się, że w oddziale był przeciek. Wszystkie zachodnie gazety informowały o "człowieku który stworzył Hitlera", szarej eminencji III Rzeszy, osobie która wszystkim rządziła. Hans Baade, nawet jeżeli był wymyślony, był w tym momencie bardzo realny.

Wojsko szukało go w Berlinie jeszcze wiele tygodni. Ostatecznie znaleziono ciało. Świadkowie mówili, że to był Hans Baade. Alianci byli zadowoleni. Gdy ogłaszano światu, że Hans Baade został zastrzelony przy próbie ucieczki, nikt już nie pamiętał o Adolfie Hitlerze...

Okolice Charkowa, luty 1940;

- Jesteście pewni, że możemy być bezpieczni? zapytał Hitler
    - Absolutnie Wodzu, nikt nas tu nie zna...
    Telefon zaczął dzwonić. Goering odebrał.
    - Słu...
    - Wiem z kim rozmawiam, więc nawet nie próbuj mi wciskać swojego koślawego rosyjskiego. - mówił głos w słuchawce - Daj Hitlera.
    Speszony Herman zakrył słuchawkę ręką.
    - Mówiłeś, że tego telefonu nikt nie zna! Wodzu, do ciebie.
    Twarz Hitlera mówiła jedno - odkryli oszustwo, i zaraz się do mnie dobiorą. Już tu są. Już nie żyję. A jednak wziął słuchawką.
    - Miło mi cię słyszeć Adolf. Ty mnie nie znasz, ale ja ciebie bardzo dobrze. Posłuchaj, bo mam dla ciebie propozycję nie do odrzucenia. 16 marca masz być w miejscowości Roswell w USA, a teraz parę szczegółów...

7. arekrem

arekrem Znany Wszystkim

Kosmici AAR

luty 1940

odcinek VII
    bot ten
    (Zapobiec przegrupowaniu)​

Mars, posiedzenie Naczelnego Dowództwa; obecni są wszyscy ministrowie;

Imperator Ming: Jak widzicie, po początkowych problemach zdławiliśmy opór niemiecki. Do końca miesiąca nie będą istnieć. Słucham Zod?

Szef Sztabu Zod:
    Chciałem zakomunikować, że w obliczu sukcesu naszych wojsk, przydałoby się wyszkolić nową kadrę dowódczą. Jedyny Darth Maus alias Ackbar jako tako dowodził. Inni kompletnie nie nadają się do tej roboty, że tylko przypomnę Zegova.

Imperator Ming: Istotnie. Trzeba będzie wybudować Akademie na nowo podbitych terenach. Słucham D`ano?

Minister Bezpieczeństwa D`ana: Mimo naszych najszczerszych chęci nieudało się schwytać Adolfa Hitlera żywcem. Powieszono go, a truchło spalono, pokażę wam teraz szczegółowy raport z sekcji zwłok, proszę tylko spojrzeć na to zdjęcie.

Imperator Ming: Tak, tak. Zdecydowanie nie żywy. Jestem się gotów założyć o kilka milionów kredytek, że już nigdy nie będzie żyć. Skoro ten ochydny widok mamy już za sobą, przestańmy żyć przeszłością, i pomówmy o przyszłości.

Minister Edukacji Derma g`Then: Z punktu widzenia aktualnej filozofii państwa, nie istnieje coś takiego jak przyszłość, sam pan pisał, że "jest tylko tu i teraz", oraz że "planowanie jest dla tchórzy".

Imperator Ming: Coś ostatnio edukacja podupadła, co nie panie Klaatu?

Imperator Ming: Tak to już jest, gdy się źle cytuje moje rozprawy filozoficzne. Kto przypomni cytat, który pan g`Then przekręcił?

(nieśmiały głos z sali): "Przeszłość i przyszłość są tylko i aż parametrami teraźniejszości"?

Imperator Ming: Doskonale. Panie Klaatu, pan Zdrogh zasłużył na karmelkę. Dobrze, jeszcze raz. W ciągu najbliższych tygodni na Ziemi ma wylądować Armia Imperium. Wydaje mi się, że mój brat tylko szukał pretekstu, żeby mnie wycyckać z interesu, a lepienie bałwana nadawało się po temu idealnie. Co musimy zrobić? Czy w obliczu potężnej, miliardowej armii Imperium, wobec tych wszystkich Gwiazd Śmierci, AT-AT, Mocy i innych takich, mamy czego tu szukać i czy nie lepiej byłoby uciec?

(wszyscy kiwają głowami)

- Byłoby
    - Fakt
    - Tak bedzie lepiej

Imperator Ming: A gówno! Nie dostaną nas żywymi. Ziemianie nas kochają, jesteśmy dla nich zbawcami od nazizmu. Przynosimy im pokój. Pulpet nie docenia potęgi PR-u, a my to wykorzystamy. Klaatu leci ze mną w tournee po światowych stolicach. Mam zamiar spotkać się z dziennikarzami, przywódcami i innymi ważnymi ludźmi. Póki PR jest po naszej stronie, dopóty mamy przewagę. My tu byliśmy pierwsi... To ja lepiłem bałwana, a nie on, więc nie ma nawet prawa się dąsać. Pokonamy Imperium.

Wszyscy na sali: Jeeee...

Relacja z frontu, dzień po dniu:

3 lutego na Bramie Brandenburskiej zostają zawieszone flagi francuska, brytyjska i kosmiczna

4 lutego kosmici wkraczają na Jasną Górę

Dzień później zajęte zostaje zagłębie włókiennicze - Łódź

6 lutego garnizon w Zamościu definitywnie kapituluje

Na północy 7 lutego ofensywa postępuje

8 lutego wojska Minga wkraczają do Lublina, witane przez miliony mieszkańców tego miasta

Kolejnego dnia, front ostatecznie opuścił Niemcy.

9 lutego w Toruniu zapanowała radość

Tak samo jak w Gdańsku jedenastego

Zajęcie fabryk scyzoryków w Kielcach dnia 12 lutego było wielkim sukcesem

13 kosmici poznali znaczenie słów "puszcza" oraz "żubr". Rzeź przeżyły rapem dwie dywizje.

Zajęcie Radomia szesnastego, zamknęło Niemców w okrążeniu w Warszawie. Pozostaje pytanie - prędzej zostaną pokonani przez obcych, czy wyrżnięci przez Polaków?

17.02 to zajęcie Bydgoszczy

Osiemnastego Elbląg zostaje wyzwolony

Suwałki - 19.02.1940

Warszawa zostaje wyzwolona tego samego dnia

Dwudziestego Królewiec gości przybyszy...

... którzy atakują i zdobywają Memel. Tym samym 25.02.1940:

Do końca miesiąca wojska rozstawiają się na granicach, a francuskie oddziały wracają do swojego małego, francuskiego świata

Kongres Warszawski (innymi słowy raut na trupie III Rzeszy):

Imperator Ming: Możesz mi wyjaśnić Klaatu, kim są ci wszyscy ludzie? Żadnego z nich nie znam.

Zarządca Klaatu: O, Złotousty. Zaproszenie tych wszystkich ludzi było konieczne z powodu panujących konwenansów. Teoretycznie miało to być spotkanie na temat pokoju i wolności, ale żaden człowiek nie jest w stanie o tym mówić całą noc.

Imperator Ming: To po co ich tu jeszcze trzymamy?

Zarządca Klaatu: Protokół dyplomatyczny. Taki polityczny odpowiednik public relations.

Imperator Ming:
    Dobrze, no to trzymajmy się planu. Witam pana Chamberlain, co tam?

Neville Chamberlain: Wszystko bardzo dobrze. Jak widzę opanował pan już angielski? Mam dla pana pewną propozycję.

Imperator Ming: Zamieniam się w ucho.

Neville Chamberlain: Mówi się "w słuch". Ale nie ważne. Chodzi o to, że dajemy wam ciche przyzwolenie na zajęcie się ZSRR i Włochami.

Imperator Ming:
    To znaczy, że mamy ich zaatakować? Pan nie wie jakie mamy straty!

Neville Chamberlain: Ciszej, na miłość Boską, bo jeszcze ktoś nas usłyszy.

Imperator Ming: Miłość Boską? To ma coś wspólnego z lepieniem bałwana?

Okolice Jakucka 28 luty 1940;

- Zimno, ziiiiiiimno
    - Nie mów tyle, idź
    - Nie zwracaj się tak do Fuhrera, tylko ściągnij swoją kurtkę i mu daj.
    - Zi-zi-zimno
    - A tak poza tym, to nie uważacie, że łatwiej by było pojechać koleją do Estonii a stamtąd jednym z ocalałych U-Bootów?
    (zapadła niezręczna cisza...)
    - Tak w ogóle to kto wymyślił żeby iść na piechotę przez Syberię?!?

8. arekrem

arekrem Znany Wszystkim

Kosmici AAR

marzec 1940

odcinek VIII

d`Uppa Ya;siu ca`Ru-zela
    (I tak nikt tego nie czyta)​

Największym marzeniem pani profesor Rosenkrantz, było życie w świecie, w którym uczenie innych nie wymaga przebywania z tymi innymi w jednym pomieszczeniu. Na tym konkretnym odcinku czasoprzestrzeni wydawało się to niemożliwe, a jedyną rzeczą która ją odżegnywała od samobójstwa, bądź dzieciobójstwa, był fakt, że w każdej klasie zawsze znajdzie się ktoś taki jak Ming Kowalski z IVb, czy Klaatu Anzelm Nowak z VId. Ci, którzy lubią historię.

Zdjęła z głowy kubeł na śmieci i rozejrzała się po śmiejących się rubasznie małych potworkach. Do sali wkroczył ochroniarz.
    - Wyczuwam zakłócenia Mocy - powiedział ubrany na czarno jegomość z pomalowaną twarzą. Pan Jędrek, odkąd zatrudniła go agencja ochrony "Sidious" zmienił się bardzo
    - Nie, nie. To nic panie Jędrku - powiedziała stara nauczycielka, a widząc wzrok ochroniarza dodała - I niech pan nie próbuje ich dusić na odległość. Są grzeczni, nic mi nie zrobili. Proszę zobaczyć...

Aniela Rosenkrantz gestem przywołała do siebie Jasia i zaczęła go odpytywać.

- Dobrze Jasiu, a teraz opowiesz nam wszystkim co się stało z ziemiami polskimi po aneksji III Rzeszy przez Wielkiego (Oby Żył Lat Tysiace) Imperatora Minga? - zapytała z wiarą w geniusz Jasia nauczycielka
    - Chodzi o Postanowienia Zakopiańskie? Jeżeli tak, to po pierwsze przyznał Polsce prawo do autonomicznych rządów, oczywiście będąc dalej pod opieką Międzygalaktycznego Imperium, po drugie, rozszerzył prawa administracyjne na Śląsk, Gdańsk i Prusy Wschodnie, później miały być one rozszerzone również na Litwę.
    - Dobrze. A konsekwencje międzynarodowe?
    - Austria, Niemcy, Czechy i Słowacja uzyskały status autonomii na tych samych zasadach co Polska. Miały własny budżet, ale nie armię, a produkcja przemysłowa była podporządkowana Obcym.
    - Dziękuję Jasiu, 5+. - w tym momencie rozległ się dzwonek - W przyszłym tygodniu omówimy wydarzenia z 16 marca i ich wpływ na losy świata

Jaś był dobrym uczniem. Zaskakująco dobrym, jak na trzydziestoletniego faceta, który został siłą cofnięty do nigdy nieukończonej podstawówki. Pan Jędrek powiedział coś nauczycielce do ucha.

- Aha, poczekajcie jeszcze, pan Darth Jędrek zaprasza wszystkich na Zieloną Szkółkę Jedi, która odbędzie się za dwa tygodnie w Bornem Sulimowie. Pobyt na miejscu jest gratis, musielibyście tylko poprosić rodziców o pieniądze na dojazd.

Dzień pracy się kończył. Znowu przetrwała.

Zakopane; Krupówki; 5 marca 1940 roku;

Imperator Ming:
    Powiedz mi, mój drogi Klaatusiu, po co zgadzaliśmy się na częściową suwerenność tych wszystkich państw? Public Relations?

Zarządca Klaatu: To by było zbyt proste. Niech pan sobie wyobrazi, że jeden Wielki Wezyr nie da rady zarządzać na raz całym światem. Trzeba stworzyć lokalne samorządy, uznające nasze zwierzchnictwo. Oprócz tego, taki system zaspokoi nacjonalistów w każdym państwie, bo wkrótce dla wszystkich niepodległość będzie wyglądać, tak jak teraz niepodległość Polski czy Austrii.

Baca: Panoćki, macie ochote na oscypki z łowcej cipki? Hie, hie?

Imperator Ming: Co ten człowiek mówi?

Zarządca Klaatu: Chyba nam grozi... Niech pan spojrzy na jego broń, ma małe ostrze, ale jest chyba laserowa, to może być pułapka! Wasza wysokość, niech pan padnie!

Baca: Pedoły. Idem stond.

Kronika Czasów Pokoju:

Środkowa Europa dnia 1 marca:

2 marca - rozpoczęci odbudowy oraz rozbudowy istniejącej infrastruktury; rozpoczęcie produkcji bomb atomowych w Radomiu, oraz rakiet balistycznych w Czechach i Krakowie

3 marca 1940; Posiedzenie Sztabu Inwazyjnego; Stuttgart;

Szef Wywiadu Andromeda: Według naszych informacji, 16 marca Darth Vader wraz z kilkudziesięcioma dywizjami AT-AT i szturmowców wyląduje w Nowym Meksyku. O ile wiemy, chcą wciągnąć do wojny ZSRR, i zająć nas na wschodzie, a w tym czasie zająć USA i przygotować się do rozprawy z nami. Szczerze mówiąc - nie jest dobrze.

Imperator Ming: A co mi tam... I tak ten pokój trwa już za długo. Francuzi i Brytyjczycy sami nam proponowali atak na ZSRR i Włochy, zrealizujmy więc ich pomysł. Włochy na razie sobie odpuśćmy.

Kronika czasów kolejnej wojny:

Już 4 marca trwa ofensywa na całej granicy, szybko zostaje zajęty Brześć nad Bugiem

Kowel zostaje zajęty 6 marca

[​IMG][​IMG]
    Tego samego dnia po południu zajęte zostają jeszcze Stryj oraz Grodno

Front dnia 15 marca; Opanowano Lwów, Tarnopol, Pińsk, Wilno i Slonim; w kotle białostockim zostało zniszczonych 6 dywizji pancernych wroga

16 marca 1940 roku; godz. 0:58; Rozmowa telefoniczna

Darth Vader:
    Ming, (hhhhhhhhh) twój opór jest bez(hhhhhhhhhhh)celowy. Uznaj moje zwierzc(hhhhhhhhhhhhhh)nictwo, a nic ci się nie stanie, może nawet brat da ci w zarząd tą (hhhhhhhhhhhhh) planetę.

Imperator Ming: Przykro mi, ale Pulpet może mnie w dupę pocałować. Przykro mi podwójnie, bo cię lubię.

Darth Vader: Zaws(hhhhhhhhhhhhh)tydzasz mnie. Truno, skoro tak(hhhhhhhhhhhhhh), to spotkamy się na polu bitwy (hhhhhhhhhh).

Lądowanie wojsk Imperium w Roswell, początek kolejnej wojny światowej

[​IMG][​IMG]
    Porównanie administracji rządowej oraz polityki Imperium Minga, i Imperium

Mimo spadku morale w wojsku, ofensywa na wschodzie trwa. Tutaj - zajęcie Równego, dnia 18 marca

Stanisławów wyrwany z bolszewickich łap dnia 19 marca

Zajęcie Żytomierza i Winnicy otwiera drogę na Kijów

Przy udziale lotnictwa fińskiego zostają zajęte Świeciany - 22.III

Od 25 marca Mogilev Podolski nie jest już czerwony

26 kosztem Żytomierza zostaje zajęty Kijów

27 Obcy wkraczają do Lunińca

28.III.1940 USA zostają przyjęte do sojuszu przez Wlk. Brytanię.

29 padają Baranowicze

IMPERIUM:

- 24.03.1940 - zajęcie Lubbock

- 27.03.1940 - wkroczenie do Amarillo

- Do końca miesiąca zostają jeszcze zajęte Albuquerque i Dallas

Sztab Inwazyjny; Stutgart; 28 marca 1940

Imperator Ming: Na razie wszystko idzie po naszej myśli, oprócz tego że właśnie wylądowali nam na plecach żołnierze mojego brata. Mam nadzieję, że nie macie złudzeń co do tego, że USA zostaną zniszczone w przeciągu dwóch miesięcy? Dobrze. Teraz musimy się zastanowić jak rozegrać kolejną partię tych szachów...

Zarządca Klaatu: Władco, jesteśmy gotowi do zrzucenia bomb atomowych na wojska imperialne.

Imperator Ming:
    Nie, to byłoby w złym guście. No i wyobraźcie sobie sytuację, w której na wieść o zniszczeniu wojsk w Roswell czy gdzieś tam, Palpatine włącza jeden, maciupki, czerwony guziczek, na swojej malutkiej Gwiazdce Śmierci.

(niespokojne milczenie)

Imperator Ming: Dobrze. Wielki Wezyrze Ackbar, czy zakazano już produkcji tak zwanych "oscypków"?

Okolice miasta Roswell; 16 marca; godz. 01:04

- Dziękuję wam wszystkim dobrzy ludzie. Fuhrer też dziękuje.
    - Uhm.
    - Co to za światło, Herman, tam w górze?
    - To chyba to na co czekamy
    (Witam wszystkich zebranych na dole, zapraszam pana Hitlera, pana Goeringa, pana Goebbelsa, pana Himmlera i pana Hessa do środka, w celu rozdzielenia kompetencji)
    - To do nas?
    - Najwyraźniej.
    - Heeej, tam na górze! Jak niby mamy się do was dostać!
    (O, przepraszam, zapomniałem opuścić drabinę)
    - Cholera jasna, jestem za gruby na to...

9. arekrem

arekrem Znany Wszystkim

Aj... Teraz zauważyłem, że mam w nich błędy... Wina AI kosmitów.

10. arekrem

arekrem Znany Wszystkim

Intermedium

odcinek IX

Słowo wstępne:

Miał być dzisiaj kolejny normalny odcinek, ale w związku z atakiem troll straciłem ochotę na dzisiaj. Zamiast tego mały skok w bok...

Tej nocy miało stać się absolutne nic. Miejscowość była kompletnie opustoszała - wszyscy albo spali, albo bawili się u gubernatora 30 mil dalej. Żadnych zapowiadanych trzęsień ziemi. Nikt nie uciekł z pobliskiego więzienia. Nikt nie miał zamiaru bić się z ochroną. Witajcie w Lake Arthur, siedzibie bogatych snobów na utrzymaniu rządu USA.

Jedna osoba nie spała. Jedna osoba czuwała na posterunku pociągając whiskey z nieporęcznej butelki Jim Beam.

W tym momencie jedna osoba spojrzała na zegar ścienny.

- Cholera, przydałoby się światło... - zabulgotała osoba, gdy opierając się o biurko starała się dojrzeć pozycję wskazówek na tarczy zegara. Nagle przez okno wdarł się oślepiający, błękitny blask. - Dzięki.

Była godzina 1 AM, szesnastego marca tysiąc dziewięćset czterdziestego roku.

Po chwili pijany szeryf zaczął kojarzyć fakty. Obrócił się w stronę okna. To, co za nim zobaczył nie było zbyt miłe. Szybko sięgnął do stojaka po broń, wyciągając kolejno parasol, kij do krokieta, kij do golfa, szczotkę i w końcu starego, dobrego pana Winchestera. Zataczając się doszedł do drzwi, gdzie przy próbie wykopnięcia ich, zrobił dziurę w ścianie obok.

- Cholerna meksykańska architektura - powiedział do siebie, po czym otworzył drzwi rękami.

Szedł przez pustynię z wyraźnym zamiarem zabicia kogoś. Gdyby był trzeźwy, pewnie najpierw zadzwoniłby do swojego psychiatry, bądź do lokalnej jednostki wojskowej. Gdyby był dwa razy inteligentniejszy, wziąłby swoją ciężarówkę i uciekał jak najdalej.

Nie był jednak ani inteligentny, ani trzeźwy.

Pierwsi zaczęli desantować się Stormtrooperzy - niewielki oddział w celu rozpoznania. Zdziwieni faktem, że właśnie idzie na nich przedstawiciel lokalnej rasy rozumnej z archaiczną bronią, zaczęli się śmiać, wyciągali już nawet konserwy, żeby poczęstować wychudzonego policjanta. Miny im trochę zrzedły, kiedy Winchester przemówił.

- Nikt nie ma prawa lądować na mojej pustyni! Zrozumiano?! - do szeryfa Wayansa powoli docierało co właśnie robi. Nie mógł się już jednak wycofać - Gińcie ufole!

Nawet najwięksi weterani Imperium nie byli przygotowani na coś takiego. Nigdy, żadna armia nie zaatakowała wojsk inwazyjnych od frontu. Nigdy nie zdarzyło się, żeby jakakolwiek armia składała się z jednego człowieka. Richard Wayans walczył za dziesięciu.

Kalkulacja była prosta - po pijaku wdepnąłem w to gówno, wyjdę z niego na trzeźwo. Zacznę uciekać - zginę. Zwątpię w swoje działania - zginę. Jedyna szansa to przeć na przód, osłaniać się za czym tylko się da, i modlić się, żeby nie było ich więcej na pokładzie.

Dookoła latały promienie blasterów. Jeden minął ucho szeryfa o pół cala, po czym pofrunął nad willami i zniszczył wieżę ciśnień. Woda rozlała się po okolicy. Drugi trafił w lufę Winchestera stapiając ją. Trzeci w ramię. Czwarty i kolejne chybiały.

- Gdzie zniknął ten człowie...argh!
    Dowódca oddziału został przerzucony nad pakami za którymi ukrywali się Stormtrooperzy. Zanim reszta zdążyła zorientować się w sytuacji, byli już ostrzeliwani ze swojej własnej broni. Zaklinowani między poduszkowcem a pakami byli skazani na śmierć. Mimo przewagi liczebnej, przewagę taktyczną miał szybko trzeźwiejący Wayans.

- Hańba... - powiedział umierając jeden z żołnierzy, do przyjaciela który mimo ryzyka odciągał go z pola bitwy pod poduszkowiec - Ha...

Coś się zmieniało. Wayans wyczuł to dopiero teraz, ale działo się to już dłuższy czas. Spojrzał w górę, na statek. Szybko przebrał się w kombinezon Szturmowca, swój mundur nałożył na ciało nieżyjącego dowódcy, po czym strzelił mu dwa razy w twarz. Włożył mu w rękę stopionego Winchestera, ułożył ciało tak, żeby było jasne z jakich powodów nie żyje. Następnie położył się obok zwijając się z bólu.

- Co tu się stało do cholery jasnej? - wyraźnie zdenerwowany głos obchodził prowizoryczny obóz starając się znaleźć jakiegoś żywego Stormtroopera. - Ty, XL - 874, tak do ciebie mówię! Co tu się stało?!

Nikt nie potrafił wyjaśnić do końca co się stało. Winą za całą akcję obarczono załadunkowych, którzy źle przeprowadzili Zrzut, blokując Szturmowców między pakami z zaopatrzeniem, a następnie psując przypadkowo windę, na skutek czego dwudziestu szturmowców pozostawało bez wsparcia ponad godzinę. Kolejną rzeczą którą zauważono podczas śledztwa była nielogiczność postępowania Ziemianina. Żeby w przyszłości zapobiec tego typu zachowaniom wojsko przeprowadziło badania psychologiczne na ludziach.

Równocześnie, za bohaterstwo w tragicznym boju, z którego tylko on wyszedł żywy, odznaczenie otrzymał kapitan Stjarven.

Nikt, nigdy miał się nie dowiedzieć co stało się z Richardem Wayansem...

17 marca 1940 rok; Odprawa dla oficerów Grup Szturmowych;

- Dobrze, każdy zna swoje zadania? W takim razie do zobaczenia na kolacji. Ty Stjarven zaczekaj.
    - Ekhem... Taaak?
    - Widać po tobie, że wiele wczoraj przeszedłeś. Dobrze, że nic poważnego ci się nie stało. Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego nigdy nie pozwalają wam ściągać tych piekielnych hełmów, nawet gdy jesteście bliscy śmierci?
    - ...?
    - Też nie wiem... Ale nie ważne. Ty masz zadanie specjalne. Jako że twój oddział został wybity do nogi, musimy przydzielić ci żółtodziobów z Tatooine. Łącznie dwudziestu zdrowych i silnych chłopaków. Zrób z nich żołnierzy.
    - Gdzie... Hm... Będę operował?
    - No właśnie tu jest problem. Dowództwo jest pod wrażeniem tego, że udało ci się przeżyć tą masakrę, więc postanowili dać ci możliwość wykazania się. Chodzi o jakiegoś człowieka. Nazywa się Hi.. Hui... Hitler. Twój oddział będzie z nim współpracował. Hej, nic ci nie jest? Halo?! Siostro, basen!

11. arekrem

arekrem Znany Wszystkim

Kosmici AAR

kwiecień 1940

odcinek X
    tuj
    (gorąco)
    2.IV.1940; Zebranie generalicji Wojsk Inwazyjnych Imperium Minga;

(...)

Feldmarszałek Shas`O Kais: Do omówienia zostały nam jeszcze trzy - bodaj najważniejsze - kwestie. Zacznijmy od frontu wschodniego. Przede wszystkim, Rosjanie nie mają absolutnie żadnych szans. Kłopot w tym, że wojna może trochę potrwać uwzględniając fakt, że terytorium ZSRR jest ogromne. Z drugiej strony mamy zapewnienia Brytyjczyków i Francuzów, według których otworzą drugi front na Kamczatce.

gen. Maar: Przepraszam, ale dlaczego rozmawiamy o strategii, zamiast po prostu przygnieść wroga przewagą liczebną? Strategia jest niezgodna z naszą tradycją. Nigdy w historii nie zniżyliśmy się do zabawy w taktyków, zawsze liczyła się siła. Nie podoba mi się to. Gdy walka zostaje sprowadzona do strategii, kilkuset ludzi może zatrzymać armię...

gen. Tassadar: ...albo na odwrót.

gen. Maar: Eee... Hmm?

gen. Tassadar: Nie ważne, coś mi się pomyliło.

Feldmarszałek Shas`O Kais: Dobrze, zostawmy już ten nieszczęsny front wschodni... Druga sprawa - Darth Vader w Nowym Meksyku, szybko zajmujący kolejne miasta. O ile dobrze pamiętam, gen. Tassadar ma ciekawy pomysł, tak?

gen. Tassadar: Ok, więc (ekhem, ekhem) tego, no... (Yyyyy)... Najpierw spójrzmy na tą (yyyy) mapę. To jest Ameryka Północna...

gen. Maar: To twoja żona debilu.

gen. Tassadar: A! Tak (eee), nie ten slajd hehe. No więc TO jest mapa Ameryki Północnej. Spójrzmy. Tu wylądował (hmmm) Darth Vader ze Szturmowcami, trochę dalej, bo tu są rozładowywane AT-AT. Łącznie jakieś (yyyy) 170 dywizji. Według ostrożnych szacunków. W tym momencie są (hmmm) na wojnie z USA, kiedy się tylko z nimi uporają zaatakują Kanadę jako iż jest to sojusznik zarówno USA jak i nasz. Potem cała Ameryka Południowa. Jak temu zapobiec? Widzicie to (yyyy) to jest (hmmmmm) Meksyk? Chyba tak, Meksyk. Są słabi, ale strategicznie doskonale położeni. Bez zajęcia Meksyku, wrota do Ameryki Południowej zostaną zamknięte. Oprócz tego (yyy) bedziemy blisko tymczasowej siedziby Imperium, trzymając cały czas rękę na pulsie. Tak więc proponuję szybko anektować Meksyk, i przerzucić tam znaczne siły.

Feldmarszałek Shas`O Kais: Ciekawa koncepcja. Dobra panowie, głosujemy. Kto jest za, kto jest przeciw, wstrzymali się. Tak więc projekt został przegłosowany, wysyłamy do Imperatora Minga z prośbą o akceptację. Przejdźmy do ostatniego punktu dzisiejszego posiedzenia. Widzicie to pudełko? Były w nim ciastka czekoladowe, które ktoś raczył zjeść. Albo się przyznacie który z was to zrobił, albo wy też obudzicie się pewnego dnia bez ciastek. W plastkiowym worku.

W Rosji ciągle wojna trwa:​

Mołodeczno zdobyte 1 kwietnia

Mozyr i Lida dzień później

Rosjanie przeprowadzają desant na lewy brzeg Dniepru 4.04.1940

Przerwa na reklamy

Wojna zimowa z końca 1939 roku miała zniszczyć Finlandię. Finowie jednak dzielnie się bronią, a nawet zaczynają przechodzić do kontrataków.

W Azji niekwestionowaną potęgą jest Japonia

Tymczasem wojska Imperium dochodzą do granicy z Meksykiem

Po reklamach

Odessa zostaje zdobyta 5 kwietnia

6 kwietnia zostaje zajęta stolica Białoruskiej SRR

Powtórka z 1579 roku - Połock bronił się zaciekle do 7 kwietnia

Ósmego następuje zajęcie Orszy

Zajęcie Korsunia dnia 9.04 rozpoczyna fazę walk o Krym

Zajęcie Bobraiska - 10.04

11.04 - 4 Korpus Kawalerii Powietrznej zajmuje Zhlobin

Zajęcie Dniepropietrovska 12.04 oraz...

... kontynuacja ofensywy - Melitopol, 14.04

15.04 siły zbrojne Imperium Minga docierają do Vitebska

Szesnastego wojsko wkracza do miasta Mogilev

Siedemnastego rozpoczynają się ostateczne przygotowania do operacji Viva la Mexico

18.04 to zajęcie Wyszogrodu i zamknięcie 4 dywizji radzieckich w kotle

Yevpatoriya zostaje opanowana tego samego dnia

Dziewiętnastego kapituluje baza morska w Sevastopolu...

... oraz garnizon w Opoczce

Rosjanie uciekają ze Smoleńska - 20.04

Również dwudziestego cały Krym znajduje się w mackach przybyszów z kosmosu

Wykorzystując zaangażowanie Obcych w innych punktach frontu, bolszewicy zajmują na krzywy ryj Krzywy Róg

W kolejnych dniach (20-22) Obcy wkraczają na tereny zaporoskie i do Czerkas

(22-23) Czernichów i Rogaczew

Dwudziestego siódmego zostaje wzięty Nevel

30 kwietnia 1940; Gdzieś na północnym Atlantyku;

- Na szczęście rosjanie nie wiedzą o tym transporcie. Gdyby się połapali...
    - Nie martw się, Ming jest za sprytny, żeby tego nie przewidzieć. Mamy luki pełne dział protonowych.
    - To dobrze. Co do...
    - Trzeba było odpukać w niemalowane, strzelają do nas!
    - Odpalaj z tych protonówek!
    - Odpalam cały czas!
    [KAB-OOM]
    - No, to tyle jeżeli chodzi o radziecką marynarkę... Tych wysp też nikt nie będzie chyba żałował. No to za parę dni lądujemy w Miami, dzień odpoczynku i desancik w Meksyku... Będzie fajnie.

12. arekrem

arekrem Znany Wszystkim

Kosmici AAR

maj 1940

odcinek XI

bel Hjol
    (wygodny transport)​

Stuttgart; Bal na cześć Imperatora Minga;

Imperator Ming: Starczy tych tańców, mój drogi Klaatu. Czas się naprawdę zabawić.

Zarządca Klaatu: Cóż takiego wymyśliłeś, o Najjaśniejszy?

Imperator Ming: Ten telefon jest poza jakąkolwiek kontrolą. Patrz. (następuje kręcenie tarczą telefonu, Ming zaciska palcami nos) Halo, halo? Czy to premier Wielkiej Brytanii? Siema Artie, to ja twój kuzyn Fred z Portsmouth. No jak nie pamiętasz? Tak, ze strony matki. Doszło do nas twoje zaproszenie. Nie wiesz nic o żadnym zaproszeniu? Teraz będziesz się wypierał, kiedy całą rodzinką wykupiliśmy bilety na pociąg do Londynu? Tak, ja, moja małożnka Margaret, trójka wspaniałych dzieci, kuzyn Joe, kuzyn Archie i jego żona. Tak tylko dzwonimy, żeby powiedzieć, że jutro będziemy. Nie słyszę co mówisz. Pa. (odkłada słuchawkę) I co ty na to Klaatu?

Zarządca Klaatu:
    Bardzo... Tego. Oryginalnie.

Imperator Ming: Może ty chcesz spróbować?

Zarządca Klaatu: Nie, o Panie. Lepiej nie. Może lepiej porozmawiajmy o wojnie i podboju?

Imperator Ming: Tak, tak... Ziemianie mnie teraz kochają, bo walczę z niesprawiedliwością tego świata... Zaskakujące jak ważna jest psychologia, kiedy chcesz podbić świat. Kiedy wygramy, wszyscy nas będą kochać. Gdybyśmy jednak jakimś cudem przegrali z Imperium, nikt Pulpeta czy Wiadernego kochać nie będzie. Rebelia dotarła by i tutaj. Jeżeli już nie dotarła.

Zarządca Klaatu: Mimo całej mojej lojalności i ślepej wiary muszę spytać - czy inwazja na Meksyk nie jest trochę spóźniona? Na granicy amerykańsko-meksykańskiej stoją AT-AT tylko czekając na rozkaz do ataku.

Imperator Ming: Póki co, mają związane siły w walkach z USA. Trzeba amerykanom przyznać jedno - bronią się dzielnie. Vader zajmie się najpierw tymi, z którymi ma wojnę. Imperium jest teraz osłabione, jeżeli pokonamy ich na Ziemii, zostaną rozsadzeni od środka. Bunty dowódców et caetera.

Zarządca Klaatu: A front wschodni?

Imperator Ming: Rosjanie padną prędzej czy później. Raczej prędzej. W tym momencie zastanawiam się nad rozprawą z innymi państwami faszystowskimi w Europie. Ale to już kwestia najbliższych miesięcy. Wiesz co, chodźmy jeszcze potańczyć.

Działania wojenne w maju:

Przede wszystkim warto zauważyć znaczne postępy Imperium... Hmm...

Na Ukrainie, wojska Imperium Minga przekroczyły Dniepr 5-go maja

W tym samym dniu zajmują Psków

Oraz Konotop i Sumy

Lądowanie w Miami - 6.05

13 dywizji w Wyzimie - 7 maja

Zajęcie Stalino - 8 maja; wycofujące się wojska rosyjskie tymczasowo zajmują Melitopol

Tego samego dnia zajęty zostaje Kursk ze swoim mitycznym łukiem

Początek inwazji na Meksyk (Operacja Tortilla) - 10.V.1940

10 maj to również wkroczenie do Rogaczewa

11.05 - front przemieszcza się coraz bardziej na wschód - na tym konkretnym przykładzie wojska Minga wkraczają do miejscowości Bryansk

Dwunastego maja zajęte zostaje miasto Orel

Oczywisty sukces wojsk inwazyjnych przypisują sobie brytyjczycy, którzy wkroczyli do Meridy z terytorium Belize

16.05 Charków wpada w ręce wojsk sprzymierzonych

Siedemnastego następuje przerzucanie sił do Noworosyjska. Tak rozpoczyna się operacja Kaukaski Kalafior

Ofensywa w południowo - wschodniej części frontu

Kolejny desant przez rzekę - 19 maj

23.05 rosjanie w odwrocie na całym froncie - Północnym,...

...Środkowym,...

... i Południowym

Wraz ze zdobyciem Nogińska (24.V) rozpoczyna się frontowy atak na stolicę kacapów

Ofensywa - jak widać - powiodła się

Fronty wojny dnia 1 czerwca 1940 roku:

Na północy Finowie zadają ciężkie straty, Murmańsk przechodzi z rąk do rąk

Brytyjczycy zgodnie z zapowiedzią lądują na Kamczatce. W jakim celu? Normalny człowiek tego nie pojmie.

No cóż... Powyższy obrazek nie wymaga komentarza. Nadgorliwi Szturmowcy wkraczają powoli na tereny kanadyjskie.

Gwiazda Śmierci; Rezydencja Imperatora Palpatine; 19.V.1940

Imperator Palpatine:
    Wyczuwam w nim silną ciemną stronę Mocy...

Darth Vader: Istotnie (hhhhhhh) jest bardzo... Mroczny. Robił wiele złych rzeczy.

Imperator Palpatine: Ale czemu to ma w ogóle służyć? Po co nam jakiś wąsaty malarz pokojowy, kiepski żołnierzy, morderca swojego ludu...

Adolf Hitler: FUHRER

Imperator Palpatine: Ten głos... Faktycznie, może być użytecznym sojusznikiem, trzeba tylko nauczyć go panować nad Mocą. Hmm... Myślę, że przydomek Darth Fuhrer będzie ci odpowiadał? Udaj się teraz z Vaderem, on nauczy cię podstaw.

Darth Vader: Dziękuję (hhhhh) Wasza Wysokość.

Imperator Palpatine: Będzie wam towarzyszył kapitan Stjarven ze swoim oddziałem. Dla ochrony. Będziecie trenować na Ziemi. Mamy dla ciebie parę zadań, eee "młody" padawanie.

Kapitan Stjarven: (przez zęby) Jstem szcznśliwy, ż bdę mgł wspłprcować z pnem. (podaje rękę Hitlerowi)

Darth Fuhrer: Heil! O, przepraszam. Lata przyzwyczajeń. Mam jeszcze drobne pytanie - co z moją ekipą rządową?

Imperator Palpatine: A... Tak. Jabba Hut potrzebuje oryginalnych sex niewolników do swojego haremu. Myślę, że są wystarczająco oryginalni. (dzwoni telefon) Halo? Jaki kuzyn Xander z Coruscant? Co ma do tego moja matka? Nie wysyłałem żadnego zaproszenia! Ale o co... Kto? Cholera (rzuca słuchawką)

Darth Vader: Krewnych się nie wybiera

Imperator Palpatine:
    Wyjdź!

13. arekrem

arekrem Znany Wszystkim

Kosmici AAR

czerwiec 1940

odcinek XII
    gorDu'e'Hich
    (kompania braci [dosł. "rodzina pistoletów"])​

Pustynne okolice Oklahomy; Pierwszy dzień czerwca 1940 roku;

Darth Vader: Uczniu, myślę że jesteś gotowy do poważnego treningu. (hhhhh) Zacznijmy od Tai - Chi.

Darth Fuhrer: Od czego? Nie za bardzo rozumiem.

Darth Vader: Ech(hhhhhhhhh)... Po prostu patrz na mnie i powtarzaj moje ruchy (hhhhhh). Jednocześnie myśl o jedności ze Wszechświatem (hhhhhh). I raz, i dwa, i trzy...

Darth Fuhrer: Myślałem, że będziesz uczył mnie posługiwać się Mocą, a nie jakichś głupich tańców.

Darth Vader: Nie krzycz. Najpierw (hhhhhh) musimy uwolnić twoją Moc poprzez (hhhhh) medytację. Dopiero wtedy nauczysz się poszczególnych technik. Na razie... (hhhh) mogę ci podarować miecz świetlny. Nie zgub go. To potężna, a jednocześnie delikatna broń. (hhhh) Włącza się tym przyciskiem po lewej...

Darth Fuhrer: Argh!

Darth Vader: ... ale najpierw radziłbym ci skierować rękojeść w stronę ziemi. No trudno, będziesz mógł się przekonać jakie doskonałe protezy wytwarzamy. (Hhhhh). Wiesz, w sumie łatwo przyszło, łatwo poszło hehe(hhhhhhh).

Kapitan Stjarven: Hej, coś się stało (zaciśnięte zęby)Drth Fhrerowi?

Darth Vader: Nic poważnego, (hhhh) tylko lewe ramię. No cóż, nic tak nie h(hhhh)artuje ciała, jak utrata kończyny. Na pocieszenie powiem, (hhhh) że mnie też to spotkało. Zrobimy sobie wieczorek kaleków przy piwku, co ty (hhhh) na to? Ej, no (hhhh) nie płacz. Mężczyzną bądź.

Kapitan Stjarven: Przepraszam, ale ponownie muszę przeszkodzić. Przyleciał niejaki Jar - Jar Binks, szuka Anniego. Co mu przekazać?

(Darth Vader zaczyna płakać)

Czerwcowe walki:

"Dowództwo zleca wszystkim Armiom zatrzymanie się na Wołdze, w celu przegrupowania oraz uzupełnienia zapasów, braków w małych zielonych ludzikach czy sprzęcie"

Front Północny

Na północy 18 dywizji pod wspólnym dowództwem gen. Taldeera, gen. Cylona oraz gen. T'Visa po krótkim odpoczynku, 2 czerwca kontynuują uderzenie

3 czerwca zostaje zajęta Luga, co zamyka kilka elitarnych dywizji Armii Czerwonej w wielkim kotle

W tym samym czasie, gen. Korok Borg we współpracy z feldmarszałkiem Shas'O'Kais przeprowadza atak na Rzhev

5 czerwca padają Kalinin i Rybińsk

13 czerwca kończy się likwidacja kotła Leningradzkiego; Finowie się cieszą;

Tego samego dnia, opanowany zostaje Zalew Rybiński i Demiańsk; Na północy rozpoczyna się oczekiwanie;

Niesubordynowane oddziały ścigające uciekinierów z Leningradu dwa dni później zajmują Wołków i Tikwin;

[​IMG][​IMG]
    Siedemnastego Finowie przechodzą do kontrataku; Widząc okazję, Sztab Wojsk Inwazyjnych decyduje o próbie odcięcia 27 rosyjskich dywizji z półwyspu Kolskiego;

Opanowanie Mołotowska (25.06) skazuje radzieckie dywizje na półwyspie Kolskim na powolne wyniszczenie; Finowie zacierają ręce;

Front Centralny

W środkowej części frontu feldmarszałek Hirsh atakuje Jarosławl, a feldmarszałek Quen miasto Murom.

3 czerwca do Jarosławla docierają oddziały Hirsha, następuje podział na dwie armie - jedna atakuje Rybińsk, druga Iwanowo;

22 czerwca w centrum frontu wojska zajmują pozycje nad Wołgą

Front Południowy

Nieniepokojone oddziały generała Merdaka dotarły aż pod Saratov, gdzie zatrzymały się, czekając na podciągnięcie linii zaopatrzenia.

32 dywizje gen. Vorika atakują Frolovo; gen. Pran wkracza do Stalingradu; gen. Maar operując z terenów Morozovska, likwiduje garnizon w Kasharach; armia gen. La`Kais ośmiokrotnie przeważa nad radzieckimi czołgami w Kotelnikovie; z inicjatywy gen. Gorta tworzą się dwa zgrupowania Armii, kontynuujące operację "Kaukaski Kalafior";

Kotelnikovo i Stalingrad poddają się 3 czerwca

5 czerwca zostaje zajęty Kuźnieck; rozpoczyna się ofensywa z okolic Saratova

Dalej na południe, wojska inwazyjne nie napotykają na jakikolwiek, choćby najmniejszy opór

Również na Kaukazie rosjanie w ciągłym odwrocie

7 czerwca zajęta zostaje Bashanta

Ósmego gen. Mendak po raz kolejny potwierdza niesamowitą sprawność w działaniu zajmując Syzran;

22.VI wydaje się, że klęska Rosjan na Kaukazie to tylko kwestia czasu. Niedługiego.

Meksyk

17.VI - zajęcie Wilhermozy

Dwudziestego czwartego rozpoczyna się kolejny desant - na plażach Culiacan ląduje 17 dywizji

Świat dnia 1 lipca 1940:

Czerwoni biją niebieskich i jasno czerwonych, z kolei niebiescy i biali zielonych

Finowie na najlepszej drodze do opanowania półwyspu Kolskiego

Na Dalekim Wschodzie... Cholera, to zbyt trudne...

Dominium Minga; Mars; Data nieistotna;

Imperator Ming: Macie tego Stalina?

Minister Bezpieczeństwa Andromeda: Tak panie. Nawet specjalnie się nie opierał.

Imperator Ming: Świetnie. Towarzyszu Stalin?

Józef Wissarionowicz Dżugaszwili: Da?

Imperator Ming: Wyczuwam w Tobie (tak to leciało? Andromeda? Ok, dzięki) zaburzenia Mocy... Nie, to znaczy... Nieważne. Chcesz być znowu Wodzem, Generalissimusem i tak dalej, i tak dalej?

JWD: Da!

Imperator Ming: Tak więc możemy rozpocząć te... Szkolenie Jedi. Twoimi nauczycielami będą ten o to Darth Maus i sprowadzony właśnie z Dagobah Mistrz Yoda...

JWD: Еврей?!?

Yoda: Żydem jestem nie. Młody... Ekhem... padawan wiele nauczyć musi się. Drogę ruszajmy w.

(...)

Imperator Ming: To jak już sobie poszli, to wyjaśnij mi Klaatu o co tu chodzi? Po co nam Jedi?

Zarządca Klaatu: Nie mogłem powiedzieć wcześniej... Imperium przeprowadza przyspieszone szkolenie Jedi. Wiemy to od naszego szpiega.

Imperator Ming: Kim jest ten szpieg?

Zarządca Klaatu: To musi na razie pozostać tajemnicą. Bez urazy, Wasza Przezorność. Nie wiemy też, kim jest osoba którą szkolą.

Imperator Ming: Jeszcze jedno - dlaczego ten człowiek, który tu był przed chwilą tak bardzo się cieszył z tego, że go złapaliśmy? Przecież najechaliśmy jago państwo...

Zarządca Klaatu: No cóż, z tego co mówili żołnierze eskortujący go, jest zafascynowany nami. Uważa, że jesteśmy bardziej zbrodniczy od komunistów. Wydaje mi się, że to ma być komplement.

14. arekrem

arekrem Znany Wszystkim

Kosmici AAR

lipiec 1940

odcinek XIII

tam loDHommeyvaD
    (zmowa milczenia)

Motto: "Lepiej mądrze milczeć niż głupio mówić"

Wizytacja wojsk w Kansas; 3 lipiec 1940;

Gen. Ozzel: Jesteśmy zaszczyceni wizytą takich znakomitych gości.

Darth Fuhrer: Lepiej żebyście byli Ozzel. Imperator każe przekazać, że będziesz dowodził pacyfikacją Kaliforni. Tymczasem ja, razem z moim nauczycielem przejmę dowodzenie tutaj.

Gen. Ozzel: Rozumiem. Kiedy otrzymam raport o stanie wojsk w okolicach moich przyszłych działań operacyjnych?

Darth Vader: Nie zrozumiałeś (hhhh). Twoja niekompetencja jest tak wielka, że wysyłamy cię do Kaliforni. Tak jak stoisz (hhhhh).

Gen. Ozzel: Co? Jak?! Ni...

Darth Vader: Teleportacja to przydatna rzecz. Szkoda, (hhhh) że różnica poziomów między kanadyjskimi górami, a plażą w Los Angeles (hhhh) jest taka duża. Gdyby nie to, mógłby sobie nawet odpocząć.

Darth Fuhrer: Tak się zastanawiam...

Darth Vader:
    Słuch(hhhh)am uczniu?

Darth Fuhrer: Skoro macie taką znakomitą medycynę, to dlaczego cały czas robisz to swoje (hhhhh)?

Darth Vader: Widzisz, istota sprawy polega na tym, że nie muszę tego robić. Słyszysz? To jest tylko kolejny groteskowy element mojej postaci, który ma przerażać i kreować charyzmę. Pełni taką samą funkcję jak czarne ciuchy, odpowiednio dobrane słownictwo, władcze gesty. Nawet wzrost. No i w ten sposób mogę zatuszować drobne wady wymowy.

Darth Fuhrer: Ja wady wymowy zawsze tuszowałem krzycząc.

Darth Vader: Zły pomysł. W końcu kogoś rozbolą uszy, i sobie pójdzie. Może to przyciąga uwagę, ale na krótką metę. Lepiej już milczeć.

Darth Fuhrer: A jak robię takie miny, o takie. I pięścią w stół. I cytrynka. I Heil Hitler.

Darth Vader: (milczy)

Kapitan Stjarven:
    Wszystko gotowe do przeprowadzenia akcji. Idziecie na trzy.

Darth Fuhrer: Nauczycielu, czy nie uważasz, że to co zaraz będziemy robić nie ma najmniejszego sensu?

Darth Vader: (milczy)

Kapitan Stjarven: Raz...

Darth Fuhrer: Zastanawiam się dlaczego akurat nam dali takie zadanie, a nie na przykład okolicznym chłopom (...dwa...) , albo choćby szeregowym szturmowcom

Kapitan Stjarven: Trzy. Obstawiliśmy całe pole, możecie przystąpić do wycinania znaków. Według zaleceń Imperatora, powinno być to coś niezobowiązującego, kółka czy coś.

Kronika wojenna - lipiec 1940:​

[​IMG][​IMG]
    2. VII - Sztab Frontu Północ decyduje o natychmiastowym wykorzystaniu sytuacji, i odcięciu Rosjan od portu w Archangielsku; Na południu następuje zajęcie Maikopu i rozpoczyna się atak na Nalchik;

[​IMG][​IMG]
    4.VII - w związku z brakiem widocznych ruchów wojsk sowieckich, na południowym froncie rozpoczyna przerzucanie wojsk przez Wołgę; W Meksyku pierwsze dywizje docierają do dawnej granicy z USA, na której wkrótce rozpocznie się budowa fortyfikacji;

[​IMG][​IMG]
    5.VII - Zajęcie Wołogdy; Tego samego dnia wojska wkraczają do siedziby Radia Erewań (przy okazji:

- Drogie radio, dlaczego nie cytujecie kawałów politycznych?
    - Drogi słuchaczu, bo nam jest bardzo dobrze, że jemy biały chleb nad Morzem Czarnym, a nie odwrotnie...)

[​IMG][​IMG]
    7.VII - Wołga przekroczona w kolejnym miejscu; zajęcie strategicznego portu w Archangielsku;

10.VII - rozpoczyna się generalna ofensywa na całym froncie południowym;

11.VII - kolejne dywizje docierają na granicę meksykańsko-amerykańską;

[​IMG][​IMG]
    12.VII - zajęcie Melekess i Mikołajewska;

13.VII - rusza wielka ofensywa na północy;

[​IMG][​IMG][​IMG]
    14.VII - kolejne prawobrzeżne miasta nad Wołgą zostaje zdobyte;
    15.VII - korpus gen. Mendaka po raz kolejny udowadnia swoją wartość bojową;

[​IMG][​IMG]
    16.VII - wojska wkraczają do Nowożyńska i Kubyszewa;

17.VII - zakończenie operacji "Kaukaski Kalafior"

[​IMG][​IMG]
    18.VII - dotarcie wojsk ekspedycyjnych do Durangi; plan zakłada podejście pod granicę ze strefą okupacyjną i czekanie na dotarcie dywizji z południa, które przyjmą na siebie większą część walk;

19.VII - zajęcie Izajewska;

20.VII - 26 Korpus w Szkalowie;

22.VII - ogromne pustynne tereny prowincji Mezen;

23.VII - Witaj Ufo

26.VII - zajęcie Kulsar, początek ataku na Fort Szewczenko;

27.VII - wkroczenie wojsk do Aktiubińska;

28.VII - zajęcie Fortu Szewczenko

Wydarzenia na świecie;

Kanada wytrzyma miesiąc, USA 2-3; do Meksyku przerzucane są dodatkowe siły, łącznie 15 dywizji. Daje to razem 41 dywizji ekspedycyjnych (liczba ta może zostać zwiększona w przyszłości), które w przyszłości będą bronić Południowej Ameryki; Wujek Sam razem z żoną wyprowadza się do Paryża;

Finowie nie potrafią wykorzystać okazji, którą im podsunąłem; zapowiada się wojna pozycyjna;

W ciągu tego miesiąca Imperium Minga zwiększyło swoją powierzchnię o ponad połowę;

W Chinach nie dzieje się nic ciekawego, dlatego obrazka tym razem nie zamieszczę;

Trochę propagandy:

Plakat zachęcający Kanadyjczyków do ucieczki na Wyspy Brytyjskie

Amerykanie też powoli "odpływają". Tymczasowy rząd powstaje na Hawajach.

Z drugiej strony USA próbują zahamować ogromną liczbę urlopów branych przez urzędników państwowych i wojskowych, podczas których odwiedzają rodziny w Europie. Zwykle nie wracają.

Brytyjczycy zapraszają do swoich fabryk amerykańskie samoloty, w celu przetopienia ich na żyletki (kryzys żyletkowy roku 1940)

Owi nieliczni (amerykańscy piloci [wszyscy żywi]) na obrazku. Forma podziękowania za surowiec do produkcji żyletek.

Morał? Przestań plotkować przez telefon.

Amerykanie chwytają się każdej możliwej broni (którą można przetopić na żyletki)

Mars; Dominium Minga; Sala Sypialna; Część Łazienkowa; Lustrzany Gabinet;

Imperator Ming: Dlaczego to musiał być akurat największy producent żyletek na świecie? Cała fabryka i magazyn poszły w... Teraz będę miał problem z utrzymaniem swojego idealnego zarostu...

Zarządca Klaatu: Niech Wasza Wąsatość się nie obwinia. Wilkinson oficjalnie ogłosił, że nie wysunie żadnych roszczeń.

Imperator Ming: Tyle dobrego. O ile się orientuję, w sprawie kryzysu zwołano specjalna naradę Ligi Narodów, tak?

Zarządca Klaatu: To ma być głównym tematem rozmów. Oprócz tego będzie odbędzie się dyskusja nad pomocą dla USA, wojną z ZSRR, kampanią w Meksyku. Na koniec zapowiedziano przyjęcie Imperium Minga do LN.

Imperator Ming: Doskonale. Z tego co słyszałem, to amerykanie wydzierżawili od nas jeden statek?

Zarządca Klaatu: Tak. Początkowo chcieli go przetopić na żyletki, ale ostatecznie przeskoczyli nim do innej galaktyki i szykują się do działań partyzanckich.

"USS Enterprise" opuszczający San Francisco 23.VII

Imperator Ming:
    To dobrze, że będą robić bałagan za liniami wroga. Ała.

Zarządca Klaatu: No tak - nożem stołowym ciężko jest się golić. Ja osobiście mam tak gęstą brodę, że używam tarki do warzyw. Przepraszam, zrozumiałem. Już wychodzę.

Imperator Ming: (milczy)

15. arekrem

arekrem Znany Wszystkim

Kosmici AAR

odcinek specjalny nr 1

Wojsko niemieckie na uchodźstwie

25 lutego 1940 roku to data historyczna - tego właśnie dnia podpisano równocześnie akt kapitulacji i aneksji III Rzeszy wraz z terytoriami przezeń okupowanymi*. Tego też dnia rozpoczęło się rozbrajanie wszystkich pozostałych dywizji niemieckich. W trakcie podsumowań kampanii w Niemczech okazało się, że mimo ogromnych strat nazistów, setek tysięcy jeńców, rannych i nieżywych, wciąż kilkadziesiąt tysięcy żołnierzy z Wehrmachtu spaceruje wolno pod gołym niebem. Po dłuższym dochodzeniu okazało się, że nieposiadająca floty armia inwazyjna kosmitów nie mogła zatrzymać przewożących żołnierzy statków, które nieniepokojone docierały do Argentyny, Meksyku czy Liberii. Spytany później o genezę i sposób przeprowadzenia ewakuacji gen. Alfred Jodl miał powiedzieć: "Oni byli wszędzie, my nigdzie. Koniecznie musieliśmy znaleźć dla siebie miejsce na Ziemi". Tak zaczął się największy w historii exodus sił zbrojnych.

Włochy i Afryka

Zacznijmy od tego, że niejako przymusowa emigracja nie była w jakikolwiek sposób skoordynowana. Każdy uciekał tam gdzie miał bliżej, bądź było mu wygodniej. Spora część zbiegów, przez Włochy dotarła do Afryki Północnej, gdzie wspierała makaroniarzy w walkach z tubylczymi plemionami.

Niemiecka kawaleria pod Trypolisem

Oprócz tego, Niemieccy naukowcy i dysydenci założyli w Trypolisie rząd na uchodźstwie. Organizacja Thule sprawowała pieczę nad projektowaniem nowych rodzajów uzbrojenia "Italienisch Wehrmacht", jak choćby muły bojowe czy super małe, nowoczesne samoloty. Do końca 1940 roku opracowano siedemnaście nowych typów uzbrojenia, jednakże z powodu niskiego uprzemysłowienia Afryki Północnej samoloty i czołgi produkowane były we Włoszech. O dziwo, niektóre z nich po wyjechaniu z fabryk działały.

Superstarkeflugzeuge w wersji podstawowej

Jeden z najnowocześniejszych niemieckich wynalazków, łączący prostotę, naturę, oraz jednocześnie nowoczesną technikę. Ölschlammtank ver. 3/40

Liczebność niemieckich wojsk w Libii wyniosła w szczytowym okresie ok. 15.000 żołnierzy. W momencie inwazji Obcych Najeźdźców na Włochy większość dostała się do niewoli.

Niemiecki oficer próbujący** wymienić w kantorze niemieckie marki

Należy pamiętać, że jednak nie wszyscy opuścili kontynentalne Włochy. Benito Mussolini zaangażował pozostałych do swojego planu pomocy socjalnej najuboższym rolnikom, w zamian za co Niemcy mieli otrzymywać posiłki, oraz regularną pensję***.

Tajna operacja pod kryptonimem "Melken Stier"

Masowe wyprowadzanie dzieci na spacer. Wehrmacht zapewniał ochronę i opiekę

Rosja i Japonia

Co interesujące, niechętni sobie na wzajem wobec inwazji kosmitów Niemcy i Rosjanie**** ostatecznie doszli do porozumienia, co doprowadziło do wcielenia chętnych do Armii Czerwonej, i pomocy w ewakuacji przez Wisłę i Bug. Właśnie ten fakt został podany przez Zarządcę Klaatu jako uzasadnienie zbrojnej agresji na ZSRR. Po zniknięciu Stalina, zdecydowano o wykluczeniu niemieckich proletariuszy z AC, oferując jednocześnie samemu Imperatorowi Mingowi podanie ich na srebrnej tacy. Gdy propozycja spotkała się z odmową Obcych, spróbowano znowu włączyć niemieckie dywizje do puli dostępnych oddziałów, jednakże drugi raz Niemcy nie chcieli wchodzić do tej samej rzeki. Na skutek buntu, kilka dywizji niemieckiej proweniencji, pokonało po drodze kilka doborowych jednostek AC***** i ostatecznie dotarło do Władywostoku.

We wcześniejszym okresie, Niemcy walczyli m.in. pod Leningradem czy Kijowem (z sukcesami)

Świeżo przemalowany, zdobyczny AT-AT pod Leningradem

Tu również testowano nowe rodzaje uzbrojenia - głównie podczas ewakuacji do Japonii.

Minimalistyczna barka desantowa, niedostrzegalna dla radarów

Interesującym epizodem jest proklamowanie Fatherlandu Władywostockiego. Nikt do końca nie wie, kto był inicjatorem koncepcji, ale według niektórych teorii propozycja miała wyjść od Hitlera, który upozorował swoją śmierć i uciekł do USA stając się padawanem Dartha Vadera. Jednakże tą teorię powinniśmy traktować bardziej w kategorii żartu.. Państwo to zostało stworzone na terytoriach Władywostoku i okolicznych kilkudziesięciu wsi. Stało się to możliwe, gdyż jedynymi oddziałami wojska stacjonującymi w tym rejonie były właśnie niemieckie dywizje które przebiły się przez front. Celem powstania państwa, było przygotowanie do uzgodnionej z cesarzem ucieczki na Wyspy Japońskie, które wymagało zmuszenia do współpracy miejscowej ludności. Istniejące przez raptem dwa tygodnie spowodowało jednak rozwój lokalnej gospodarki i zwiększenie produkcji o 320%. Do dzisiaj spacerując wśród eleganckich biurowców Władywostoku na Elm Strasse można spotkać ludzi w jesieni życia śpiewających z rozrzewnieniem "Deutschland, Deutschland über alles".

Osławiony Legion Heimat złożony z rodzimej ludności władywostockiej

Po ewakuacji, przez kilka lat Niemcy zadomowiali się w Japonii. Kiedy już powoli zaczynali traktować wyspy jak swój nowy dom, tragedia wojny dosięgnęła ich ponownie. Większość jednak nie stawiała oporu - przyjmując do serca japońską kulturę doskonale poznali tradycje panów Sepuku i Harakiri.

Inne kierunki ucieczki

Warto jeszcze zanotować (choć nie były to już takie spektakularne akcje), ewakuację do Szwajcarii (internowanie wojsk, po czym oddanie w ręce obcych), Szwecji, Francji, USA (często bezpośrednio po dotarciu do Japonii, albo nawet omijając Japonię), gdzie byli często wcielani do Armii Imperium. W najlepszym okresie Imperium służyło łącznie 50.000 żołnierzy Wehrmachtu, co jest porównywalne z łączną liczbą mieszkańców Yavina 4 w analogicznych formacjach. Do Argentyny uciekła większość floty, co można zauważyć sprawdzając przyrost liczby oficerów Argentyńskiej Marynarki Wojennej z niemiecko brzmiącymi nazwiskami pomiędzy 1940 a 1941 rokiem. Nie mówiąc już o ilości statków.

Kolejnym intrygującym epizodem jest porwanie przez Luftwaffe krążownika kosmicznego klasy Enterprise i lądowanie na Księżycu.

Czym był księżyc? No cóż, to już zagadnienie na inną lekcję.

===========================================

*W rzeczywistości akt został podpisany tylko przez jedną stronę. Żaden Niemiec z kręgów władzy nie był dostatecznie żywy, by unieść pióro.
    **Bezskutecznie.
    *** W markach
    ****Coś w stylu: "- Ratunku! Niech mi pan pomoże, biją!" "- Co? Jak? Ja nic nie widzę."
    *****Traktował o tym film "Wielka ucieczka" ze Stevem McQueenem i Charlesem Bronsonem w rolach głównych

16. arekrem

arekrem Znany Wszystkim

Kosmici AAR

sierpień 1940

odcinek XV
    Skończyły mi się klingońskie powiedzenia
    (mówi się trudno)​

[Szczegółowe dane dotyczące poniższych wydarzeń są utajnione]

(...)

Darth Vader: Więc tego (hhhhh) puknąłeś ją?

Darth Fuhrer: Daj spokój, to był tylko masaż stóp.

Darth Vader: Masaż nigdy nie jest tylko masażem. Zwłaszcza masaż stóp. Hhhhhh.

Darth Fuhrer: Proszę cię, zamilcz. Dobra, wchodzimy?

Darth Vader: Jeszcze minuta. Wiesz, zrozumiałbym jeszcze gdyby to był masaż pleców, ale stopy... Stopy są intymne.

Darth Fuhrer:
    Weź się... A zresztą, wchodzimy.

(pukanie do drzwi)

Głos zza drzwi: Kto tam?

Darth Vader: Pi(hhhhhh)zzeria

(otwieranie drzwi)

Brett: O nie...

Darth Vader: Bystrzak z ciebie. Dobra(hhhhh) panowie, to ja i mój kolega Fuhrer, będziecie mili, to my będziemy mi(hhhh)li dla was, ok? Mogę spróbować twojego (hhhhh)hamburgera? Dzięki.

Brett: B-b-b-b

Darth Fuhrer: Dobra, przejdźmy do rzeczy. Gdzie to trzymacie?

Brett: Co?

Darth Fuhrer: Zła odpowiedź (bziuuum)

Brett: Ała, moja ręka!

Darth Fuhrer: Nie może boleć coś czego nie masz. Dobra, więc gdzie?

Brett: W szafce, w kuchni!

Darth Vader: Dobra, mam (hhhh), chodźmy stąd.

Darth Fuhrer: Czekaj. Brett, widzisz tego tam pana Lorda Vadera? Powiedz mi jak wygląda.

Darth Fuhrer: Jak wygląda Darth Vader?

Darth Fuhrer: Z jakiego jesteś kraju?

Darth Fuhrer: Czy w "Co" mówią po angielsku? Mówisz po angielsku? I wiesz, co mówię? Więc opisz mi Dartha Vadera!

Darth Fuhrer: Powiedz jeszcze raz: "co"! Wyzywam cię, fajansie! Powiedz: "co"!

Brett: Jest... Jest czarny.

Darth Fuhrer: Dalej!

Brett: Łysy.

Darth Fuhrer: Wygląda jak Ewok?

Darth Vader: Ej, odpuść sobie.

Brett: Co? (bziuuum) Aaaa!

Darth Fuhrer: Czy wygląda jak Ewok?!

Brett: Nie!

Darth Fuhrer: No to spoko. My spadamy, nara.

(za drzwiami)

Darth Vader: (hhhhhhhh) Po co była ta rozmowa na końcu? (hhhhh) Przecież nawet się specjalnie nie opierali.

Darth Fuhrer: Gdybyśmy tylko weszli, zabrali i wyszli, to by mieli do siebie pretensje. A tak, będą dziękować, że ich nie pozabijaliśmy. W sumie chciałem to zrobić, tylko nie mogłem znaleźć jakiejś pointy do owej rozmowy. Następnym razem wezmę po prostu losowy cytat z Biblii i będzie dobrze. Myślisz, że zawartość walizki nam się przyda?

Darth Vader
    : Nie doceniasz (hhhhh) potęgi pieniędzy mój uczniu.

Wojna jest kontynuowana:

[​IMG][​IMG]
    4 sierpnia zajęte zostają prowincje Chelkar i Nighnij Tagil

Machina wojenna dociera do Aralska 8.08

Na północy, do 10 zostaje zajęty dystrykt Troicko-Pechorski

14.08 to na wschód od Morza Kaspijskiego data znana przede wszystkim z dotarcia do granicy perskiej kosmitów

15.08 - rozpoczęcie zamykania bolszewików w kotle, w okolicach tymczasowej stolicy ZSRR - Mołotowa

16.08 - rozpoczęcie projektu "Droga do dobrobytu" - budowa gęstej sieci autostrad w każdej zajętej przez obcych prowincji.

22.08 - kolejny obrazek z cyklu "jaka to prowincja?"

23.08 - dotarcie na pogranicze z Afganistanem

5 dni później te same oddziały wkraczają do opuszczonej Samarkandy

Świat 1 września 1940 roku:

Front wschodni praktycznie nie istnieje - wojska rosyjskie są całkowicie rozbite, wystarczy spojrzeć na Finlandię, która wreszcie wykorzystuje swoją szansę

Amerykanie bronią z całych sił wschodniego wybrzeża, co zmusza Imperium do przerzucania wojsk w okolice Waszyngtonu. Dzięki temu, na zachodzie miejscami dochodzi do kontrataków. Nie łudźmy się jednak - Imperium ma trzykrotną przewagę liczebną nad wszystkimi alianckimi wojskami w tym rejonie. Uciekinierzy z USA udają się głównie do Meksyku. Koniec tego państwa to kwestia czasu.

W Azji niekwestionowaną superpotęgą są Japończycy

Propaganda:

Przesłanie jasne... Ale wyrażenie "vital work" jest co najmniej dwuznaczne

Y.M.C.A. zaangażowała się w walkę z Armią Zbawienia we Francji

Ty!

No cóż... Sytuacja Kanady nie jest wesoła...

- Brett, żyjesz jeszcze?
    - Tak, nic mi nie będzie
    - Nie masz rąk człowieku!
    - Trudno, sprowadzę sobie biotyczne protezy. A w sprawie tych dwóch, to zaraz będzie tu wynajęty człowiek, o już tu jest.
    - Co jest kurde frag? Przerywacie mi obiadek i każecie przylecieć jak najszybciej. Macie minutę, po tym czasie wyrywam flaki. Start.
    - Milion kredytek za Vadera i jego ucznia. Może być?
    - Dwa. Dwóch ludzi, dwa miliony kurde bele.
    - Ech, dobra. Masz na to miesiąc.
    - Spoko chłopie, zabieram się do roboty. Ważniak zawsze wykonuje umowę.

- Ty
    - Co?
    - Jesteś pewien, że ten Lobo podoła?
    - Żartujesz? To największy zabijaka we Wszechświecie... Co prawda przy okazji może zburzyć miasto czy dwa...

17. arekrem

arekrem Znany Wszystkim

Kosmici AAR

odcinek XVI

wrzesień 1940
    Na kosmicie czapka gore

Dominium Minga; Mars; 2.09.1940;

(...)

Imperator Ming: Tak więc mija rok, od rozpoczęcia naszej inwazji na tą błękitną planetę... Przydałoby się jakieś podsumowanie.

Zarządca Klaatu: Dowódcy o tym wiedzą, zgodnie z zasadą dobrowolnego poddania się terrorowi przekażą raporty do końca tygodnia.

Imperator Ming: Doskonale. Wszystko idzie po naszej myśli. Podobno Vader zbiera ostre cięgi za bardzo powolne postępy w swojej inwazji.

Zarządca Klaatu: Istotnie, Wasza Wszystkowiedzącość. Amerykańskie prawo zezwalające prawie wszystkim na noszenie broni, do tego jaskrawe i plastikowe pancerze szturmowców... To daje im w efekcie olbrzymie straty.

Imperator Ming: Bogom dzięki, że wylądowaliśmy w pokojowo nastawionych Niemczech...

Zarządca Klaatu: Nie zmienia to faktu, że USA padną prędzej czy później. Do tego czasu musimy zabezpieczyć zachodnia granicę. To znaczy - Meksyk. Mistrz Yoda ze względu na gęstą puszczę na Jukatanie, chciałby objąć gubernatorstwo prowincji. Lubi te klimaty. I ten ich alkohol z robaczkami.

Imperator Ming: Dobra, dobra. Dostanie. Jak już jesteśmy w tym temacie - jak tam trening przyszłego mistrza Jedi?

Zarządca Klaatu: Nie wiem czy to dobry pomysł... Moim zdaniem Lobo wystarczy do wykończenia tamtej dwójki. I przy okazji zachodnich stanów USA. Poza tym, Stalin jest... No, zły.

Imperator Ming:
    Zły? My też jesteśmy źli, a cały świat traktuje nas jak zbawców. Pamiętasz, jak byłem młody? Ty mnie tego wszystkiego nauczyłeś - public relations. Dzięki PR-owi gburowaty seryjny morderca może być odbierany jako szalenie interesujący mężczyzna z przeszłością. Seksowny macho. Dlatego masowy morderca Stalin, może być tymczasem traktowany jako nasza tajna broń. Kumasz czaczę?

Zarządca Klaatu: Czy kumam czaczę? To jakiś ziemski frazeologizm? Jeżeli tak, to chyba kumam, co "kumać czaczę" znaczy. To znaczy, wiem co znaczy "kumać czaczę", bo to znaczy wiedzieć, rozumieć.

Imperator Ming:
    Wiedziałem, że będziesz wiedział.

W Rosji ciągle wojna trwa:

4.09 - 6 dywizji operujących w środkowej części frontu dociera do Bereżników.

5.09 - Kazachskie stepy są stosunkowo łatwe w zajmowaniu...

6.09 - ...w przeciwieństwie do meksykańskich gór. Tutaj ponowne zajęcie miasta Leon przez wojska inwazyjne

9.09 - następuje przełamanie na froncie meksykańskim - wcześniej zajmowane strategiczne pozycje w górach, zaowocowały możliwością blitzkriegu na nizinach

10.09 - zniszczenie kilkunastu dywizji radzieckich w Mołotowsku

15.09 - meksykanie uciekają w popłochu, z portu w Puebla następuje ewakuacja oddziałów meksykańskich do zaprzyjaźnionych krajów Ameryki Południowej.

19.09 - następuje aneksja Meksyku. Od tej pory terytorium tego państwa ma być strefą buforową między Imperium, a resztą świata. Przynajmniej na jakiś czas. Oprócz tego to tu będą ewakuowane wojska amerykańskie, oraz przerzucane wojska Imperium Minga (obecnie 41 dywizji). Rozpoczyna się budowa "Twierdzy Meksyk".

Świat 1 października 1940 roku:

Na wschodzie panuje totalny chaos. Rosjanie praktycznie nie istnieją, oddziały kosmitów obozują gdzie się da i nie garną się do walki z praktycznie nieistniejącą już antyutopią ZSRR.

Imperium atakowa Ziemia... Kończą się przygotowania do ostatecznego zdławienia oporu Amerykanów i Kanadyjczyków. Na zachodzie amerykańskie oddziały (cywile również) uciekają do Meksyku poprzez "wąskie gardło" między Półwyspem Kalifornijskim a terenami okupowanymi.

Propaganda i temu podobne:

Radzieckie dywizje uciekające z pola bitwy. Rysunek nieznanego autora.

Ostatnie pożegnanie...

Oszczędzaj gumę - przesłanie aktualne po dziś dzień

Jeszcze tu wrócimy!

"Poad murami patrzymy"... Niedobrze, niedobrze...

Mexico City; koniec września 1940;

Mistrz Yoda: Tu ciepło jest! Ale dżungla moja gdzie? Hej, wszyscy poszli gdzie?

(Mistrz Yoda rozgląda się. Przed chwilą przyleciał samolotem - samolot zniknął. Byli z nim ludzie, z którymi miał odbudowywać administrację Meksyku - zniknęli. Dookoła był pas startowy - ale przeszedł kilka metrów, i za wieżą kontroli lotów znalazł się w wąskiej uliczce, wzdłóż której stały kilkupiętrowe kamienice. Dzielnica nędzy. Z okien zaczęli wychylać się bezzębni latynosi, sporo z nich miało ciekawe rany w stylu pustego oczodołu, czy blizny po drucie kolczastym na ramieniu. Tak szybko jak się wychylili, tak się schowali, ale stojący na brukowanym chodniku Mistrz Yoda słyszał jak schodząc po schodach.)

Mistrz Yoda: Yoda wdepnąć w gówno...

18. arekrem

arekrem Znany Wszystkim

Kosmici AAR

odcinek XVII

październik 1940
    Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
    (nie ważne co to znaczy, powtarzajcie to sobie przed zaśnięciem każdego dnia)​

Południowy Pacyfik, pokład luksusowego jachtu pancernego "Bismarck";

Imperator Ming: Daleko to jeszcze panie Howardzie?

Tajemniczy pan Howard: Zapewniam pana, że już niedaleko.

Imperator Ming: Niech mi pan to jeszcze raz wytłumaczy - pańscy klienci chcą się ze mną spotkać, w sprawie zarządzania planetą Ziemia?

T. p. H.: Tak, tak. Proponują, że w pańskim imieniu będą rządzić światem. Znają się na tym, rządzili tu już kilka milionów lat temu, więc mają wprawę.

Imperator Ming: A co ja z tego będę mieć?

T. p. H.: Święty spokój. O ile się orientuję, do pańskiego pałacu na Marsie, dziennie dociera kilka tysięcy skarg od ziemian, prawda? No właśnie. To blokuje waszą administrację międzyplanetarną, zgadza się? Widzi pan. Natomiast moi klienci, deklarują uporządkowanie ziemskich spraw. Mają tylko jedną, małą prośbę.

Imperator Ming: Słucham?

T. p. H.: Proszą mianowicie, aby skonjugował pan następujące gwiazdy - tu ma pan listę. Zdaje się, że jest pan w stanie to zrobić?

Imperator Ming: Tak, tak... Z tymże chciałbym ich najpierw zobaczyć.

T. p. H.: Problem w tym, że nie mogą się pojawić przed nastaniem tego układu gwiazd. Są uwięzieni. Wielcy Przedwieczni.

Imperator Ming: No dobra, zrobimy to. Klaatu!

Zarządca Klaatu:
    Tak panie?

Imperator Ming: Czy nasi inżynierowie kosmiczni już są wolni?

Zarządca Klaatu: Będą za godzinkę, o Przekosmiczny. Właśnie kończą malowanie loga Coca-Coli na księżycu.

Imperator Ming: Aha, dobrze. To przekaż im tą listę, z zadaniem ustawienia ich tak, zeby z Ziemi wyglądały jakby stały w szeregu. A z panem, panie Howard muszę jeszcze zamienić parę słów odnośnie pańskich klientów. Nie ma innej możliwości kontaktu?

T. p. H.: W twoich snach.

Tymczasem, na wojnie:

3.X - zajęcie Tomska

6.X - rozpoczęcie wojny z Włochami.

9.X - mimo niesprzyjających atakowi warunków, wojska wkraczają do Triestu i zajmują Bolzano

10.X - już są w Mediolanie

11.X - Wenecja wita zwycięzców

[​IMG][​IMG]
    12.X - Na froncie wschodnim ofensywa porusza się coraz wolniej, ale przewaga jest w dalszym ciągu po stronie Obcych. We Włoszech z kolei atak dopiero nabiera prędkości

15.X - Zajęcie Turynu

17.X - Światowa stolica spaghetti w oślizgłych mackach kosmitów

20.X - zajęcie Rimini i rozpoczęcie zamykania "kotła genewskiego"

22.X - zajęcie kolejnego strategicznego punktu w ZSRR

23.X - Będzie bolało...

25.X - dopinanie operacji na ostatni guzik

28.X - No i 14 dywizji włoskich poszło spać z rybkami...

29.X - Ściganie Armi Czerwonej po stepach Kazachstanu przypomina szukanie igły w stogu siana

Świat dnia 1 listopada 1940 roku:

W Europie dominują kosmici, włoski but trzyma się tylko na sznurówkach. Za to w północnej Afryce poczynają sobie całkiem nieźle.

Rosjanie starają się ratować co się da, ale ich armia w tym momencie praktycznie nie istnieje. Każda nowo tworzona jednostka trafia od razu pod ostrzał blasterów.

W Ameryce Północnej sytuacjęmożna opisać tylko jednym słowem - pat. Zachodnich Stanów bronią wszyscy mieszkańcy, którym nie udało się znaleźć miejsca na promach. Kanadyjczycy z kolei uciekli do Wielkiej Brytanii. Propaganda zadziałała.

Jak widać, Ameryka Południowa na razie jest spokojna...

Dominium Minga; Mars; Trochę później;

Zarządca Klaatu: Doszedł Pan już do siebie?

Imperator Ming: Myślę że nigdy do końca nie dojdę. Te macki... Bleh. No, ale trudno, pomówmy o czymś weselszym.

Zarządca Klaatu:
    Na przykład?

Imperator Ming: Według relacji świadków, Yoda żyje, ale z jakichś powodów ukrywa twarz. No i do tego zaczął chodzić BARDZO wolno, jednocześnie szeroko i delikatnie stawiając stopy. Dziwne, nie sądzisz?

Zarządca Klaatu: Tak, tak... Ale obejmie stanowisko gubernatora Meksyku?

Imperator Ming: Bardzo śmieszna sprawa, ale powiedział, cytuję: "Dupa swędzi cię chyba, wrócić tam ja nie!". Tak więc wysłałem go na front wschodni. Meksykiem zajmie się jeden z... A z resztą, mieliśmy o nich nie rozmawiać... Coś jeszcze?

Zarządca Klaatu: Aha, mam tu też raport od Lobo. Pisze tak: "Kurde bele, jestem na tropie tych jełopuw, ale cienszko jest myśleć bez piwka, więc chwilowo aklimatyzuję się i wtapiam w tłum. Aha, miałem nie zabijać frajerów?". Kropka. No cóż, pisać to on nie potrafi, ale przynajmniej jest skuteczny.

Imperator Ming: Czyli jest na tropie, i działa tak jak chcemy, delikatnie i z ukrycia?

Zarząca Klaatu: Jak na niego to bardzo delikatnie. Na razie spalił tylko jedno miasteczko i zabił w bójce w barze kilka osób. Jest dobrze.

Imperator Ming: I tego się trzymajmy. Przynieś mi kawę. Nie mogę sobie pozwolić na sen.

19. arekrem

arekrem Znany Wszystkim

Kosmici AAR

odcinek XVIII

Dramatis personae

czyli

Panopticum

czyli

Galeria Osobowości
    (czyli przedstawienie postaci, które dotychczas pojawiły się w AARze, wraz z ich działaniami do 1 listopada 1940 roku)​

Na początku, musimy sobie powiedzieć, że ten AAR w większości opiera się na ciekawych i niebanalnych postaciach. Autor jednak, popada w przesadę, dodając w każdym odcinku co najmniej dwóch - trzech nowych bohaterów, co skutkuje totalnym chaosem. Jak temu zaradzić? Właśnie w tym celu stworzony został krótki przewodnik po osobach.

Część I - Imperium Minga

Ming Okrutny

Ming Okrutny - Pan i władca Imperium Minga, brat Imperatora Palpatine`a, a zarazem jego największy wróg. Uczęszczał do WSZG (Wieczorowa Szkoła Złych Gości), skończył Uniwersytet Mordor, uzyskał doktorat za pracę na temat "Dlaczego zło jest lepsze niż dobro". Po skończeniu pracy naukowej, inspirując się działaniami swojego brata dostał się do amerykańskiego Senatu pod fałszywym nazwiskiem John Doe, jednakże nie przewidział, że w dwuizbowym parlamencie ciężko mu będzie skupić całą władzę w jednym ręku.

Zamiast drogi dyplomacji, obrał więc drogę podboju. Rozpoczął od niezamieszkałej planety Mars, która miała zostać punktem wypadowym do prawdziwego celu ataku - Ziemi. W tym czasie Palpatine widząc, że jego brat działa w niezbyt cywilizowanym zakątku Wszechświata, z którego nie może mu za bardzo zaszkodzić, zgodził się na oddanie "błękitnej planety" Mingowi. Mimo wielkich strat poniesionych podczas inwazji na Marsa, podjęto natychmiastowe działania zmierzające do ataku na Ziemię. Już tydzień później, 22.VIII.1939 podpisano pakt Klaatu - Darth Vader, regulujący działania wojsk inwazyjnych na Ziemi. 1.IX.1939, wykorzystując jako argument do ataku, napaść hitlerowskich Niemczech na Polskę, kilkadziesiąt dywizji zdesantowało się w Stuttgarcie zajmując w krótkim czasie całe Niemcy. Państwa alianckie, widząc w Imperium Minga siłę, która chce wykonać za nich brudną robotę, ogłasza oficjalne poparcie polityki Minga i zaprasza do sojuszu. Następnym celem uderzenia stało się ZSRR. Początkowo chciano uderzyć na Włochy, jednakże w obliczu systematycznie pogarszających się stosunków z Imperium, i groźbie sojuszu ZSRR - Imperium, podjęto działania prewencyjne wymierzone w ZSRR. 16 marca 1940 roku następuje atak Imperium, w sile 155 dywizji w okolicach Roswell. W obliczu zagrożenia, Ming podejmuje decyzję o odcięciu Ameryki Południowej poprzez zajęcie Meksyku i wybudowanie na granicy z USA ogromnych fortyfikacji, osłaniając jednocześnie odwrót żołnierzy amerykańskich, którzy 12 dni później dołączają do aliantów.

Lubi lody truskawkowe.

Klaatu Nijaki

Klaatu Nijaki - Doradca i spowiednik Imperatora Minga. Wie więcej o polityce niż jego pan. Zaślepiony charyzmą Minga, nie zwraca uwagi na jego ograniczone horyzonty intelektualne.

Poznali się na studiach, obaj uczęszczali na fakultety z "Podboju Światów" oraz zajęcia "Dziel i Rządź". Z obu lepsze wyniki miał Klaatu. Po skończeniu studiów prowadził franczyzową sieć restauracji "Restauracja na krańcu Wszechświata". Po zbankrutowaniu firmy, odnowił dawne kontakty, szczególnie te z przyjaciółmi ze studiów. Kiedy okazało się, że Ming ma wakujące stanowisko Zarządcy, złożył swoje CV, wysłał kilkaset wiadomości, oraz ponad dwadzieścia listów. Z braku innych kandydatów został przyjęty.

Jako Zarządca jest raczej delikatny i nie podejmuje pochopnych decyzji. Lubi zabijać ludzi [PRZYCISKIEM].

Dowódca Sił Lądowych Worf

Na skutek swojej indolencji, ginie w pierwszym odcinku [PRZYCISK].

Niekompetentny głupek, który dostał to stanowisko jedynie dzięki groźnemu wyglądowi i twardej głowie. W wieku 34 lat ukończył Zaoczną Szkołę Podstawową na Magrathei. W wieku 35 lat wygrał bójkę w barze z czterdziestoma pijanymi footballistami amerykańskimi, wtedy to też zwrócił na niego uwagę Ming.

Autor bestsellera "W kobiecym przebraniu", w którym opisuje swoją operację zmiany płci.

Dowódca Sił Lądowych/Powietrznych/Marynarki Zod

Genialny dowódca z paroma brakami intelektualnymi. Przejął dowództwo po Worfie. Więcej o nim nie wiadomo.

Dowódca Sił Powietrznych Srebrny Surfer

Dzięki otwarciu kosmicznego rynku pracy, opuścił Galactusa, i zajął się ciekawszą jego zdaniem pracą. Jako iż Ming proponował Srebrnemu dwa razy większą niż dotychczas pensję, ten nie zastanawiał się długo i zatrudnił się w Imperium Minga jako Naczelny Zwierzchnik Sił Powietrznych. Na skutek niewyparzonej gęby [PRZYCISK], [PRZYCISK], [PRZYCISK].

Darth Maus

Istota o rubasznym poczuciu humoru, Onufry Zagłoba wcielony. Będąc Admirałem Akbarem opuścił Rebelię, po serii klęsk zawinionych przez naczelne dowództwo. Przyjmując imię Darth Maus dołącza następnie do Imperium, a pamiętając o dawnym przyjacielu - Mingu - prosi o wysłanie swojego oddziału na Ziemię. Dzięki niemu przełamano niemieckie linie oporu, a jego oddział był najszybciej poruszającą się jednostką podczas całej kampanii. Po ataku Imperium, złożył wymówienie i zatrudnił się u Minga.

Darth Stalin

Widząc potęgę Imperium Minga, Józef Wissarionowicz nie odczuwał potrzeby ginięcia za ojczyznę. Oddał się do dyspozycji Minga, który wiedząc o treningu nieznanego Sitha przez Dartha Vadera postanawia wykorzystać Stalina jako nowego padawana Mocy. Do jego szkolenia zostają oddelegowani Darth Maus i Yoda.

Gen. Zegov

Mackoidalna istota z innego wymiaru, były dowódca Północnego Frontu Niemieckiego, obecnie znajduje się to tu to tam, rozrzucony po Hannoverze. Z powodu braku krtani i mózgu, uważa się te istoty za mało inteligentne, co jest oczywiście nie prawdą. Zginął na skutek podstępu, w którym użyto kota i materiałów wybuchowych.

Część II - Imperium

Imperator Palpatine

Najpotężniejszy człowiek we Wszechświecie, guru niebezpiecznej sekty Sithów. Brat i wróg Minga, założyciel największego w historii gwiezdnego imperium. Rządzi twardą ręką, nie boi się używać Mocy (a Moc jest w nim silna)... Lider, może niezbyt charyzmatyczny, ale skuteczny. Za największy autorytet uważa swoją matkę, która potrafiła zrobić ojcu awanturę, gdy wracał o 4 nad ranem, mimo iż ojciec był znanym Sithem, a jedyną bronią jaką potrafiła się posługiwać był wałek do ciasta.

Darth Vader

Chciałoby się powiedzieć - mężczyzna z przeszłością. Wiele wycierpiał, żeby stać go było na eleganckie czarne uniformy robocze. W Imperium pełni analogiczną do Klaatu rolę, z tymże jest jednocześnie naczelnym zwierzchnikiem sił zbrojnych i wypełnia niewielkie zadania wywiadowcze i kontrwywiadowcze. Szkoli Darth Fuhrera.

Darth Fuhrer

Chciałoby się powiedzieć... Nic by się nie chciało powiedzieć. Najlepszy przykład na to, w jaki sposób można źle wykorzystać swoje talenty. Od 1933 roku kanclerz, od 1934 fuhrer, od 1940 Darth Fuhrer. Po upadku Niemiec, uciekał przez Syberię do Ameryki, tworząc po drodze państwo ze stolicą we Władywostoku, za pomocą którego mógł się ewakuować przez Japonie do Stanów. W Roswell 16.III.1940 roku porwany wraz z resztą żywych współpracowników przez Imperium, zaczyna pobierać nauki u Dartha Vadera.

Część III - Wielcy Przedwieczni

z powodów bezpieczeństwa nie będą wymieniani po imieniu, ponieważ nie bez powodu są "niewypowiedzianą grozą". Gdybym wypowiedział imię takiego np. Has-

Część IV - Inni
    a) ludzie

Pierre Pené

Minister Bezpieczeństwa Francji, zwany również Małym Rudym Kojotem. Jak każdy francuz uważa, że jak mówi po francusku to wystarczy, żyje wraz z innymi francuzami w MEMOŚ (Mały Eklektyczny i Mentalnie Ograniczony Świat). Od 1.X.1939 bezpłodny.

Edouard Daladier

Ekhem... Ta twarz... W każdym razie jest premierem Francji. W związku z tym, iż Francuzi są oderwani od ziemskiej rzeczywistości, decyduje o podpisaniu sojuszu z Imperium Minga, które zna się mniej więcej na ziemskich realiach tak samo.

Neville Chamberlain

"Człowiek, który wiedział za mało". Słuchając francuskich przyjaciół podpisuje porozumienie z Hitlerem. Słuchając francuskich przyjaciół podpisuje porozumienie z Mingiem. Słuchając francuskich przyjaciół...

Generalnie postać tragiczna.

Lars Ketke

Do 28 listopada 1939 roku mechanik samochodowy w Wiedniu. Od tej daty - tymczasowy mer tego miasta.

Hans Baade

Człowiek - mistyfikacja. Tak naprawdę nigdy nie istniał. Został wymyślony na potrzebę brawurowej ucieczki Adolfa Hitlera i jego świty.

Ulysses Ravine

Starał się odkryć co stoi za zniknięciem Hitlera, oraz kim był Hans Baade. Nie udało mu się, dał się nabrać na podstawione dowody.

Aniela Rosenkrantz

Symbol poświęcenia życia dla edukacji. Kobieta z wizją, monarchistka. Doskonały pedagog, średni nauczyciel, kiepska motywatorka.

Jasiu

Ograniczony umysłowo trzydziestolatek, kaleka, ciamajda i generalnie niechluj. Nie ma podejścia do kobiet, urodzony Polakiem, z punktu widzenia psychologów wydaje się być Francuzem. Jego autystyczny mózg jednak doskonale przyswaja wiadomości z zakresu historii.

Darth Jędrek

Wybrany NOS-em (Najlepszym Ochroniarzem Szkolnym) 1997 roku. Ukończył kurs przygotowawczy dla Sithów na Marsie. Człowiek z Mocą, jednocześnie tajny agent MEN.

Baca

Ćłowiek z łościpem.

Richard Wayans

"Szeryf, który oszukał Imperium" - tak mogłaby się tytułować jego biografia. Kiedy 16.III.1940 roku Szturmowcy zaczęli desantować się w okolicach Roswell, zaatakował ich, i wykorzystując anonimowość większości z nich, udawał dowódcę oddziału rozpoznawczego - kapitana Stjarvena. W uznaniu zasług, skierowany do Wydziału Zadań Specjalnych, gdzie skompletował nowy oddział wsparcia dla Dartha Vadera i Dartha Fuhrera. Aktywnie przekazywał dane wywiadowcze poprzez francuskiego łącznika. Nie dał się złapać.

Brett

C-co?

b) Kosmici

Lobo​

Ważniak to osoba, z którą raczej nie chciałbyś się spotkać. Jest ostatnim z Czarnian (wszyscy inni zginęli w akcie terroru biologicznego, którego się dopuścił. Kiedy planeta umierała, on stał na balkonie i grał na swojej thrashowej gitarze). Jego ulubioną bronią jest hak. Nieśmiertelny (spuścił manto patałachom w zaświatach). Zatrudniony jednocześnie przez Bretta i Minga do zabicia Dartha Vadera i Dartha Fuhrera, zajmuje się obecnie głównie piciem australijskiego piwa. Ulubione powiedzonka - kurde, frag, kurde frag, kurny flać. Przemieszcza się na motorze kosmicznym Kosmożyleta 666. Ocalił od zagłady stado delfinów kosmicznych, które uważa za jedyne rozumne istoty we Wszechświecie.

Yoda

Legendarna szara eminencja Rebelii, znany chirurg plastyczny i mały rycerz Jedi. Po zakończeniu swojej części szkolenia Darth Stalina miał objąć placówkę w Mexico City, jednakże kultura nie spodobała mu się za bardzo. Od czasu opuszczenia Meksyku chodzi powoli, starannie i szeroko stawia kroki oraz używa laski.

Jako, że już od ponad 30 dni nie pojawił się nowy odcinek, AAR-a wyczyściłem i zamykam. W razie chęci kontynuowania Autor jest proszony o kontakt z administracją forum.

Pozdrawiam
    Severian

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie