Król Pustyni-Nubia

Temat na forum 'CK - AARy' rozpoczęty przez Omega210, 27 Czerwiec 2005.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Omega210

Omega210 Guest

Agresywność:Wysoki Poziom trudności:Normalny Raferti Bugfix mod
    Sytuacja
    Obecna Sytuacja Królestwa Nubii jest dość nieciekawa. Na północy (i wschodzie przez może czarne) graniczy z potężnym królestwem Fatymidów a na południu i zachodzie rozciąga się nieprzebyta pustynia. Ziemie wchodzące w skład królestwa są dość bogate jednak Królestwo jest zbyt małe i za mało ludne żeby mieć choć cień szansy na pokonanie Fatymidów i jeśli w najbliższej przyszłości nic się nie zmieni to Nubia zostanie przez nich podbita.
    1067-1071
    Haroun Amin rozpoczął swoje rządy od wprowadzenia w kraju jednolitego prawa Królewskiego. A następnie przystąpił do budowy nowych sądów do 1069r w Nubii była już w pełni zorganizowana władza sądownicza. W 1069 zdarzyła się także wspaniała rzecz Safiya urodziła dziecko ale to była dziewczynka więc nie ma o czym mówić. Po zajęciu się sprawami wewnętrznymi Haroun zwrócił uwagę na sprawy zagraniczne. Szczególnie zainteresowali go władcy szejkanatów Al. Akaba i Aelana których stosunki z Królestwem Fatymidów stale się pogarszają. Kto wie być może nie długo zbuntują się przeciw swojemu seniorowi A wtedy armia Nubii nie będzie miała żadnych kłopotów z podbiciem ich. W 1071r. Safiya znowu urodziła i znowu dziewczynkę trudno mówi się. Do trzech razy sztuka. Do końca 1071r. Haroun ustanowił w kraju dwa nowe Nadleśnictwa zupełnie jakby były jakieś lasy na pustyni ale z królami się nie dyskutuje.
    Ps: Życzcie mi powodzenia. Mam nadzieje że uda mi się to zrobić lepiej niż Nawarre.

2. Omega210

Omega210 Guest

1071-1075
    W 1072r. Safiya urodziła kolejne dziecko. I wreszcie jest to syn. Szczęście zapanował w całym narodzie z tej okazji nawet chłopi zostali zwolnieni od pracy w polu i to na cały jeden dzień!

Na początku 1073r. Wybudowano dwa obozy szkoleniowe zwiększając tym samym ilość dostępnych wojsk nasze wojska dalej nie stanowią nawet 20% wojsk Fatymidów ale cóż zrobić? Niedługo potem król Haroun doczekał się kolejnego potomka. Pod koniec 1073r. Wydarzyła się wspaniała rzecz dla Nubii Zakariach Qasim szejk Al Akby zerwał stosunek lenny z królestwem Fatymidów to była najgorsza decyzja w jego życiu i zapewne jedna z ostatnich.
    Cała Nubia szykuje się już do wyprawy wojennej! Jesienią 1074r. Armia Nubii była już gotowa do wypłynięcia. W międzyczasie Safiya urodziła kolejne dziecko- dziewczynkę. Od tej pory przestaje wymieniać kolejne dzieci tej pary bo dziedziczonczy potomek już się urodził a chutliwość pary królewskiej na pewno sprawi że urodzi im się jeszcze z jakiś tuzin dzieci. Do 1075r. Nubia poszerzyła się o ziemie szejkanatu Al Akby! Nasze nowe ziemie są na razie bardzo biedne ale już niedługo zostanie rozciągnięte na nie Nubijskie prawo a dzięki pomocy finansowej zrównoważą się poziomem gospodarczym z resztą terenów.

3. Omega210

Omega210 Guest

1075-1080
    Następny rok po podbiciu Al Akby Król musiał poświęcić na spłatę długów zaciągniętych na utrzymanie armii i przede wszystkim przetransportowanie jej na tereny szejkanatu. W 1076r. Papież wezwał wszystkich chrześcijańskich władców do walki z niewiernymi to może być wielka szansa dla królestwa Nubii! Niedługo potem wojnę królestwu Fatymidów wypowiedziały niemal wszystkie europejskie potęgi między innymi Cesarstwo Niemiec. W 1078 Pojawił się zakon Templariuszy ale raczej nie na długo bo od razu został zaatakowany przez królestwo Fatymidów.

Do 1080r. Nic się nie działo owszem kilku szejków było na krawędzi zerwania stosunków z Fatymidami, Królestwo Niemiec było na krawędzi wysłania wojsk przeciwko Fatymidom no ale właśnie na krawędzi jeśli coś się zaraz nie stanie to nie będzie żadnych szans na dalszą ekspansje Nubii.
    (coraz krótsze te części mi wychodzą. :( )

4. Omega210

Omega210 Guest

1080-1095
    Król dokonał kolejnej zmiany w prawie wprowadzając Supremacje władzy świeckiej.
    1086r.Zakończono budowę zamku w Sudanie.
    Widząc poprawiające się stosunki między królestwem Fatymidów a szejkanatem Nagev król postanowił zabić szejka Nagevu. Skryptobujca odniósł sukces i nie został złapany pozostaje mieć nadzieje że nowy szejk okaże się bardziej nieprzychylny Fatymidom. Kilka miesięcy później syn króla ukończył edukacje i przyszedł czas aby znalazł sobie żonę wybór padł na Todę z rodu Jimenez.
    W 1092r. Zdarzyło się wielkie szczęście dla królestwa Nubii emirat Medyny przestał być zależny od królestwa Fatymidów sam emirat dalej jest potężniejszy od nas ale różnica 800 ludzi nie jest aż tak wielka jak 10 000.
    W 1093r. Wybudowano kolejny zamek tym razem Nubii. Kraj coraz bardziej się rozwijał i można było zacząć myśleć o wojnie z Emirem Medyny. Wojna nie została wypowiedziana bezpośrednio emirowi tylko jednemu z jego wasali szejkowi Tabuku którego ziemie zostały zajęte bez najmniejszego problemu. Wojna skończyła się w 1094 Sam emir nie stracił żadnych ziem ale ziemie wszystkich jego wasali zostały wcielone do Królestwa Nubii.
    (nie napisałem nic o wojnie z Cyrenejką ale ona skończyła się zanim się zaczęła. Na zapłaceniu 63[] kontrybucji)

5. Omega210

Omega210 Guest

1095-1107
    Podczas gdy Haroun zajmował się wojną z Medyną Królestwo Fatymidów miało poważne kłopoty. Królestwo Norwegii ruszyło na wyprawę przeciwko nim i po długich walkach zajęło całkiem sporą część ich terytoriów. Po udanej wojnie rozpoczął się żmudny proces wprowadzania Nubijskich praw na nowo zdobytych ziemiach niestety nikt nie chciał słyszeć o przyjmowaniu prawdziwej wiary. W 1099r. Fatymidzi odbili większość swoich ziem jednak zostali w tej wojnie mocno osłabieni i nie prędko odzyskają swoją potęgę.

1104r. Umiera król Haroun władze po nim obejmuje jego syn Farid.

W 1105v rozpoczęła się druga wojna z emirem Medyny jego wojska były o wiele liczniejsze od naszych ale nasze wojska zaatakowały całą swoją mocą zanim emir połączył swoje regimenty w jedną armie. W 1107. Nastał wilki dzień Mekka i Medyna znalazły się w rękach chrześcijan! Z emiratu został jeszcze szejkanat Ar'Ar ale on został podbity bez najmniejszych problemów dzięki przekupieniu obrońców twierdzy.

6. Omega210

Omega210 Guest

(W tej części Arr'u zobaczycie najgłupiej zakończoną wojnę w historii tej gry ale ja nie wstydzę się swoich pomyłek)
    1107-1116
    I znów trzeba było odbudowywać kraj po wojnie. Jednak dzięki bogactwu nowo zdobytych ziem odbudowa szła o wiele szybciej. W 1114. Król Nadał swojemu najmłodszemu synowi Aminowi tytuł Księcia Petry. A w 1115r. Nubia była już gotowa by rozpocząć wojnę z Fatymidami o władze nad Afryką Północną. Wojna zaczęła się atakiem całej potęgi Nubii celem wojny było zdobycie portu Aleksandrii jednego z najbogatszych miast Afryki. Niestety plany te się nie powiodły z bardzo prostego powodu- braku pieniędzy po kilku miesiącach było jasne albo wojna zostanie zakończona albo część królewskich budynków będzie musiała zostać sprzedana. Ale i tak wojnę można było uznać za wygraną do królestwa Nubii zostały dołączone Asuan i Kina. A do księstwa Petry miasto Petra.

7. Omega210

Omega210 Guest

1116-1127
    Jak po każdej wojnie następny rok trzeba było poświęcić na spłatę długów i uzupełnienia w wojsku. W 1117r. Król rozpoczął fortyfikowanie całego kraju. Wybudowano 5 nowych zamków. Po ufortyfikowaniu nowo zdobytej ziemi została ona nadana Arseniosowi Atrapes razem z tytułem księcia Asunanu. W 1123r. Król Nubii wypowiedział wojnę Al Habbarrija małemu emiratowi położonemu między Nubią, Fatymidami a Turkami Seldżuckimi. Emirat został zdobyty bez najmniejszego kłopotu przed końcem roku. Niemal natychmiast po zdobyciu Al Habbarriji rozpoczęto budowę w niej zamku po ukończeniu której ziemia ta została nadana Davidowi Atrapes. W 1127r. Król Nubii Farid Amin koronował się na króla całej Arabii.

8. Omega210

Omega210 Guest

Ale u mnie jest Arabem. :)
    ----------------------------------------------------------------------
    1127-1132
    Królestwo Nubii dawno było już gotowe do walki z Fatymidami ale nie miałem ochoty na długą i kosztowną wojnę za to chciałem kolejnych łatwych podbojów. Dlatego w 1128 roku zaatakowałem szejkanat An Nadżaf który został wsparty przez Szejkanat Ar Nasirija oba zostały podbite bez najmniejszych problemów. Jeszcze przed zakończeniem wojny z ofertą sojuszu ze mną wystąpił król Turcji Seldżuckiej po namyśle postanowiłem ją przyjąć nigdy nie wiadomo kiedy będzie potrzebny potężny sojusznik. Niedługo potem postanowiłem nadać Davidowi Atrapes ziemie An Nadżaf i tytuł księcia Karbali (sama karbala nie była jeszcze pod naszym panowaniem ale niedługo się to zmieni). W 1130 rozpoczęła się kolejna wojna z fatymidami. Wojna toczyła się w sposób bardzo pomyślny do Nubii już po pierwszym roku walk zdobyto wszystkie posiadłości fatymidów w Afryce północnej.

Ekkleisowi Rurikovichowi nadałem tytuł księcia Kairu. Po tym wydarzeniu stoczyliśmy jeszcze kilka dużych bitew z fatymidami wszystkie wygrane przez nas król fatymidów nie widząc żadnych szans na odzyskanie terytorium zgodził się na zawarcie pokoju. Po wojnie uznałem że mojemu następcy przyda się praktyka w rządzeniu więc nadałem mu tytuł księcia Akby. Na rok 1132 Królestwo Nubii wygląda następująco:

9. Omega210

Omega210 Guest

Wielka tragedia się stała :( :( :( ! Robiłem format dysku i zapomniałem przekopiować gdzieś wcześniej ostatnią część Arr’a na szczęście pamiętałem o sejwah więc mogę pisać dalej teraz wymienię pokrótce co zrobiłem w ostatniej części:
    -podbicie szejkanatów An Nadżaf i Al. Habbarija oraz nadanie ich Davidowi Atrapes razem z tytułem księcia Karbali
    -Wysunięcie pretensji do hrabstwa Al. Alamein obecnie w posiadaniu republiki weneckiej
    -Ogólna rozbudowa wszystkiego.

10. Omega210

Omega210 Guest

1138-1144
    W 1138 samobójczą (die ) śmiercią ginie król Farid Amin jego następcą został Izzadin. Pierwszą decyzją po objęciu władzy było przekazanie Nsiriji księciu karbali. Następnie nadał jednemu ze swoich synów Arifowi księstwo Damietty nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie to że nowy Książe miał tylko nieco ponad 1 rok. Sam Izzadin nie okazał się zdolnym monarchą pod jego rządami dochody królestwa spadły prawie o połowę a większość możnych z zniecierpliwieniem czekała aż władze przejmie jego młody i zdolny (przynajmniej zdolniejszy od ojca) syn Anastasios.

11. Omega210

Omega210 Guest

1141-1149
    W 1142 nastąpiło wspaniałe wydarzenie. Nieudolny król Izzadin Amin umarł A władze przejął po nim jego najstarszy syn Anstasios.
    Dochody państwa zwiększyły się ciągle nie były o wiele mniejsze niż za rządów Farida „Wielkiego” Amina ale sytuacja poprawiała się z dnia na dzień.
    W 1145r. Anstasios postanowił poprawić finanse Nubii podbijając bogaty Al Arisz. O wiele potężniejsze wojska Nubii z łatwością podbiły szejkanat.
    Nowo zdobyte ziemie zostały nadane Marii Kontakouzenos.
    Niedługo potem została skrytobójczo zamordowana (złośliwi mówią że przez Anastasiosa który został obrażony przez nią niedługo po nadaniu ziemi) a rządy w prowincji po niej objął Kyril.

12. Omega210

Omega210 Guest

Nie wiem czy ktoś by chciał czytać raporty z tego co gdzie zbudowałem. Zresztą w każdej prowincji wygląda to tak samo po podbiciu stawiam zamek później te budowle które przynoszą dodatkowe złoto (chodzi o konkretne sumy) później te które dają dodatkowy procent do dochodów.
    Co do planów. To przygotowałem plan 100 letni:
    -Podbić Jerozolimę.
    -Wygrać wojnę z Turkami.
    -Podbić Konstantynopol.

13. Omega210

Omega210 Guest

1149-1158
    Królestwo Nubii ciągle rosło w silę liczebność wojska zbliżała się do 27 000 a dochody ciągle się zwiększały. W 1150r. rozpoczęła się budowa wielkiej świątyni w Aleksandrii która miała być równie wspaniała jak Hagia Sophia w Konstantynopolu. Budowa trwała 27 miesięcy. W 1151r. przyszedł czas na kolejne podboje król Nubii wypowiedział wojnę szejkanatom Synaju i Faramy. Nowo zdobyte ziemie nadane zostały Kyrilowi. W 1154 w Aleksandrii rozpoczęła się budowa pałacu Królewskiego. W 1155 Petros amin syn królewski odziedziczył hrabstwo Naksos.
    Co za tym idzie został wasalem księcia wysp egejskich. W 1157r. Królestwo Nubii podbiło szejkanat Maan. W 1158r. miała miejsce koronacja Anastasiosa na króla Egiptu. Teraz w jego rękach były trzy tytuły królewskie: Nubii, Arabii i Egiptu.

14. Omega210

Omega210 Guest

Nagle jakoś zacząłem mieć dość Nubii stworzyłem najpotężniejsze państwo Afryki i za bardo nie mam co robić walczyć z jakimiś mikrymi szejkanatami nie mam ochoty na Bizancjum też mnie nie ciągnie chyba czas poprowadzić jakieś inne państwo w innym czasie.

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie