Królestwo Jerozolimskie AAR

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez RyldArgith, 29 Czerwiec 2006.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. RyldArgith

RyldArgith Nowy

Moja Wersja: EU2 1.08 PL + mod MongolEmpire
    Poziom trudności: normalny.
    agresywnosć: normalny

Królestwo Jerozolimskie
    Tak więc w roku pańskim 1150 nasz pan i władca, miłościwie nam panujący Baldwin III, król Judei i Samary, król naszego pięknego i jedynie prawdziwego królestwa chrzescijańśkiego, ten Miecz na Muzułmanów, który objął swą prawowitą władze i rządził nami w pokoju i miłości dla nas, teraz wydawał sie zaniepokojony.
    Dopiero co rozpoczął się ten nowy rok, a mój pan i władca, którego jestem kronikarzem, miał zasępioną twarz i wydawało się ze jakieś nienaturalne troski uderzyły w niego z wielką siłą. To myślenie chyba jednak coś dało, bo po wielu godzinach siedzenia w swojej izbie, ze mną jako milczącym towarzyszem jego wywodów, wstał nagle i kazał przywołać do siebie posłańców i skrybe.
    Wnet przybył skryba, a król nasz podyktował mu dwa pisma, które wnet opieczętowano i dano posłańcom. Owi posłańcy wyruszyli wnet na północ do sąsiednich królestw. Co znajdowało się w listach nie wiem, bo mnie wyprosili z izby. Ale na pewno musiały być wielkiej wagi listy. Tydzień później niesamowita wieść powtarzana w całym królestwie, dwa państwa chrześcijańskie, Hrabstwo Trypolisu i leżące dalej na północ Księstwo Antiochii zawarły z naszym królestwem sojusz wojskowy, by wspólnie walczyć na chwałe i cześć naszego miłosiernego Pana oraz jego Syna Jedynego Jezusa Chrystusa.
    Radości nie było końca. Wszyscy świętowali to wydarzenie. Nasz pan wydał tego samego dnia, w którym sie dowiedzieliśmy o tym, to jest 9 stycznia AD 1150, dekret powołujący pod broń niesamowitą ilość rycerzy. Słał też pisma do państw w Europie, by co zacniejsi panowie ściągali by bronić Ziemi Świętej.
    Tak więc nasza armia liczy już 10 tysięcy, bez połowy, bitnego i dobrze wyekwipowanego woja, którzy chcą bic sie i umierać na chwałę Pana.
    Ja zaś nadworny kronikarz króla Baldwina opisuje.
    Oto jak wygląda sytuacja w Królestwie Jerozolimskiem:

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie