Kronika Królestwa Rzeczypospolitej Obojga Narodów (1593-1821)

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Ober, 15 Grudzień 2009.

?

Kwestia Prus

Poll closed 21 Grudzień 2009.
  1. Spróbujmy wykupić Prusy Ksiązęce!

0 głos(y/ów)
    0,0%
  2. Spróbujmy odbić Prusy siłą!

0 głos(y/ów)
    0,0%
  3. Czekajmy na koleje losu.

0 głos(y/ów)
    0,0%
  4. Zostaw. Prusy są fajne i powinny tam sobie leżeć.

0 głos(y/ów)
    0,0%
Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Ober

Ober Ten, o Którym mówią Księgi

Kronika Królestwa Rzeczypospolitej Obojga Narodów

Sejm Wielki Anno Domini 1593

Rys historyczny - jak Korona i Litwa do siły dążyły w wieku piętnastym.

Anno Domini 1593. Europa. Kresy Europy. Rzeczypospolita stoi tutaj na straży, tutaj dom jej i ojczyzna. Od blisko dekad dwóch zjednoczona, pod berłem, niegdyś Zygmunta Augusta, podług założeń lubelskich z roku 1569, gromi i dzieli na kresach Europy, niepokornych miażdząc, niewiernych nawracając, wiarę chrześcijańską Ukrainie całej zanosząc, ziemi wołyńskiej i czernihowskiej. Od Krewy poczynając, przez wiek piętnasty - zwycięstw z Zakonem i Brandenburgią, rozłamowi - niedługiemu, ale rozłamowi - w unii z Litwą, przeszła Korona drogę burzliwą w dziejach końca średniowiecza. Waleczne chorągwie i pułki kolejnych królów Ojczyzny granicę Polszy na rzecze Oder, Odrą z naszego zwaną rzeką, ustanowiły, Gdańsk i Pomorze do rąk Jagiellonów przywróciły, z barbarzyńskim Chanatem Krymu o Dzikie Pola wojowały, dostęp wąski do Czarnego Morza zdobywając. Granica Orła Białego w ten sposób oparta ostała o Oder wspomniany, wszystek grody Silesii, Wrocław nawet, z niemiecka ohydną nazwą Breslau ochrzony i góry węgierskie, gdzie umiłowany Madziar grody swoje trzyma. Dopomogli królowie i Litwie zagarnąć resztę Dzikich Pól, pobić Krzyżaka w walnej Wojnie Czternastoletniej (1419-1433), wspomógł i Litwę w wojnie ofensywnej, przez Moskwę zaczętą. Zwycięsko zresztą. A gdy wieki średnie zachodzić poczęły, Korona i Litwa świeciły, jaśniejszym coraz i ostrzejszym światłem - i w wiek szesnasty, Odrodzenia wejść przyszło.

Rzucił więc w wieku szesnastym myśl o wojowaniu Polak i Litwin jak najdalej, o rozwoju myśląc. Nie dał jednak Niemiec okropny spokoju zaznać, atakując razu pewnego, po rzekom swoje Pomorze. Jak srogiego łupnia rycerz polski, najemny wojownik czy jeździec ciężki zadał okropnemu Niemcu, opowiadać wstyd, wstydem tak zachwalać ponad niebiosa człowieka zwykłego. Dziesiątki, jeżeli nie setki tysięce wojsk elektorów z Miśnii, Saksonii czy Brandenburgii krwawym trupem swym usiały pola nad Odrą. Niewidoczna już granica zmarłych w walce Niemców przestrogą dla nich - odtąd, gdy miłosierny król Zygmunt I, Starym zwany usadził Elektora Brandenburgii pod buta swojego, żaden ni myślał ruszyć w stronę naszą, nawet uniżony i zmiażdżony Krzyżak hołd złożył, hołd zwany Pruskim. Lata spokoju od lat czterdziestych trwały, kontynuując do pamiętnego roku 1569. Unia złączyła Litwę i Koroną w Rzeczypospolitą Obojga Narodów, na wieki potęgę tworząc, pod koroną Zygmunta II. Struchlał każdy, okrutny Moskal nawet, który Carat zrodził, nie myślał o powrocie na barykady Smoleńska, gdzie tępiony był dziad i pradziad jego. Pokój miłująca Korona zaprowadzała ku radości miejscowych w Wielkim Księstwie rzymski obrzędek, jednolitość budując. Nie szczędził na te cele naówczas elekcyjny król, Batory, złotych, oj nie. Sukcesem wielkim było więc to działanie, za które król świętej pamięci nagrodzony w niebie będzie. Wojna wybuchła niedawno, w roku 1590, zwaną Małą Północną. Unii i Szwecji sojuszniczej przyszło zmierzyć się ze słabym królestwem Danii, resztce Kalmaru i Carem znienawidzonym. Dwa laty, uzbrojony w nowoczesne oręże, zawstydzające i Habsburga zajął domeny carskiej większość, Moskwy garnizon, piętnastu tysięcy chłopa z bronią starodawną, szturmem krwawym dlań, a efektywnym biorąc. Złożył Carewicz pokonany, choć car z małej powiedzieć musiałbym hołd lenny, przyrzekając płacić Warszawie trybut. W tym momencie historia się zatrzymuje, w roku 1593.

Po wielkim triumfie w wojnie na północy, Armia Koronna nieuzupełniana, odpoczywa po bojach krwawych w stolicy Księstwa, Wilnie.

Ziemia Korony urodzajna...li w zboże pospolite, acz jednak, choć i inne surowce odnajdziesz wzdłuż i wszerz krainy. Wiara zaś, nie jak na Zachodzie, uporządkowana i jednolita, z niewielkimi odstępstwami. Ale i to kwestią czasu, niech tylko uda się misję jakąś nad Wisłę przyciągnąć.

Rozwojem zaś swoim - mimo pewnej dekadencji ziem ruskich i odległości od centrów kultury - zawstydza Korona sąsiadów wszystkich, nade wszystek w rozwiniętym sposobie organizacji urzędowej, produkcji i metodach handlowania. Inwestycją morską trudnią się za nas specjaliści zagraniczni, w Gdańsku żyjący, armia zaś celem i ośrodkiem potęgi polskiej.
    W dyplomacji zaś...najważniejszym sojusznikiem zostaje Sztokholm luterański, wasalem Prus, Brandenburgia i Car wyśmiany przez świat, jednak stosunki z nimi kulawe, żeby nie powiedzieć tragiczne.

Tako więc staje Koronie z Renesansu do Baroku przejść, wieku XVII...

Chodzi mi o to - o czym w nocy wczoraj na HS pisałem - że grałem se tą Polonyą na AGCEEPie, grałem...i tak jak już tego Cara złoiłem, sobie zatrzymałem grę i pomyślałem, ***?! Co ja mam teraz robić?! Przecież teraz będzie nudno :( I tak i tak każdemu dam **********.

No więc pomyślałem...

Że to wy będziecie grać za mnie. Znaczy, inaczej. Myślałem sobie dzisiaj o fajnym shieldzie Unii i o szlachcicach...no i tak sobie wymyśliłem, że to wy macie mi radzić, co ja mam robić. Tu nie będzie fajerwerków. Macie mi robić za Sejm (chociaż arystokracja niska, ale jednak). Ja już nie mam pomysłów na grę. Można robić cokolwiek - stylizować, wymyślać opowiadania, albo tylko suchym językiem proponować. Nie ma zapisywania żadnego, ani stanowisk - chociaż stylizować sobie można. Co odcinek wysunę wobec Sejmu(ludzi) jakieś zapytania, dot. gry. Jeżeli jakieś ludzie tutaj się odezwą ;)

Stanowię jakieś tam pytania, dot. gry, podam screeny ze stanem sytuacji, a wy proponujecie, co można zrobić - kogo zaatakować, ile wojsk zebrać, co zbudować, itp. Bo ja w tym momencie totalnie nie mam pomysłu. A może inni będą mieli zabawę, a wiecie, że ja se lubie popisać. Taki Har-Mageddon w skali bardzo małej, taki 3b ;) Jakbyście już coś chcieli, to mówcie, jakie screeny jeszcze dać.

Techy mam, bo nie napisałem: 20/11/4/4(EDIT, bo pomieszałem - pro nie jestem). Normalny/Agresywny, AGCEEP. Polska ;) Dobra, to teraz oczekuję, czy ktoś chce wziąć bierny, lub bardziej bierny udział w tej zabawie :D

Tera mi Szycha mówi - można się pobawić w jakąś luźną organizację wojewodów, ale to będzie chyba za mało ludzi ;)
    Jak mówiłem - jakiś odzew = sztarte :D

TAK WIĘC, ZWOŁUJE SEJM WIELKI ROKU PAŃSKIEGO 1593. OBRADOWAĆ BĘDZIEMY KOLEDZY WAĆUSERZY NAD SPRAWĄ ROZWOJU KORONY I LITWY. ;D

Ober.

2. Ober

Kronika Królestwa Rzeczypospolitej Obojga Narodów

Wojna Krymska (1593-1595)

Ja sądze, że forma będzie prosta. Nie będę się bawił w opisy, dam tylko najważniejsze screeny, resztę bd rzucał wam w .rarze - bo obrabianie jest nonsensowne w tym wypadku. Nie chodzi o słowa, a czyny ;)

Dobierając 64 tysiące wojsk przeciwko Osmanom, wyraził król Waza dodatkową chęć zebrania szesnastu tysięcy żołnierzy, nierzadko katolików z północy i z Rzeszy, chcących walczyć z Islamem. W ten więc sposób, na granicy z Osmanią stanęło bite 80 tysięcy wojsk, od Kozaków rejestrowych, przez zwykłego, polskiego piechura, po wybitnych szwedzkich piechotniaków. Latem Waza zdecydował atakować - od krwawego rozwiązania nie było już odwrotu.

Suma sumarum, wojna była ogromną demonstracją siły Rzeczypospolitej. Do zimy 1595 roku (swoją drogą, okazała się ona największym wrogiem), Żołnierz Koronny zajął Bukowinę, a na Krymie doszedł on do Kaukazu. Straty były ogromne, a takiego obrotu sprawy nie przewidział Waza - wysłać musiał część Koronnych z Połocka, a i zebrać szybko kolejne 14 tysięcy piechoty ukraińskiej, żeby szturmy wesprzeć. Sam Osman nie przeszkadzał - większymi siłami nie był w stanie przełamać nas w bitwie pod Ługańskiem, którą pomimo ogromnych strat, wygraliśmy. Zwycięstwo jednak, pomimo, że krwawe, to wielkie. Nowy sułtan, Mehmed III prosi nas o pokój, gdyż osiągnęliśmy nad nim wielką przewagę, ścierając w proch armię i zajmując to, co nam należne.

Pozostaje pytanie, które ziemie przygarnąć do Rzeczypospolitej?

Nie będziemy się babrać :D Rzucać szybko propozycje, tak do około 18, żebym rozegrał dalej do 160x i żebyśmy mogli zrobić kolejny Sejm. Nie wiedziałem, że to pójdzie tak błyskawicznie ultrafest :( Chciałbym poznać postulaty dotyczące pokoju. Osobiście proponuję spróbować wziąć Krym, Ługańsk i Kaffę, ew. do tego Budziak. W następnych wojnach możemy przesunąć Turcję za Morze Azowskie, lub nawet za Kaukaz ;D

Dajecie waść, co sądzicie. Paczka screenów się jeszcze wrzuca, był jeden random - poszedłem w stronę zyskania ministrantów wszelakiego nawrócenia, taki ruch był mój :)

SCREENY NA FILEFRONCIE!!11

3. Ober

ZA czy PRZECIW(-1 stab).
    Pewno za, ale demokracji głos ^^

Szybko mówcie teraz, akurat EU2 odpaliłem. Panowie, to jest za****sty event i proponuję poprzeć mój głos, ZA ;D

Tutaj drugi event, w sumie tylko se możecie poczytać ;D

4. Ober

Za więc niechaj będzie, jednogłośnie !

A patrzcie waćpanowie na tą rzecz oto, komedia słowem!

Zawarto z Turczynem przebrzydłym pokój. Niechaj więc waść posły oczekują, albowiem Sejm następny zwołuję na rok 1604, gdzie zwrócę się z pytaniami i zagadnieniami, a i waszych spraw w imieniu Króla Rzplitej wysłucham.

---------- Post dodany o 19:27 ----------Poprzedni post został napisany o 19:14 ----------

Kolejna już sprawa zwłoki nie cierpiąca, o której waść wiedzieć powinni.

Jezu, ja to se nie pogram wcale ;(

5. Ober

...

Taki prosty i szybki język, wybaczcie panowie - nie mam siły na głowienie. Jakby jakieś screeny, prosić i pisać, dam coś ;)

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie