Kroniki przez ród von Pavian-ów pisane

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez von-Pavian, 3 Grudzień 2005.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. von-Pavian

von-Pavian Guest

AAR pisany rekreacyjnie niemający większych ambicji.Poprostu pisze bo zawsze mnie jakoś tak korciło aby spróbować :D co do wersji to gram na AGCEEP1.38 i mapie Agung Pasha na ustawieniach Hard i Agresive

...I nastał dzień pierwszy 1419 roku pańskiego.Juz blisko 8 lat mineło od czasu triumfu olbrzymiego koalicji Polsko-Litewskiej w wojnie w której zakon krzyżowców, Krzyżakami zwanymi potocznie klęski zaznał w bitwie wielkiej i walnej pod wsią co ją Grunwald zwą, i pokojem musiał się ratować przed klęską całkowitą. Od czasu tego w królestwie Polskim pokój i dobrobyt panuje.Kraj silny jak nigdy dotąd, i stosunki przyjazne z sąsiadami utrzymuje. I tak oto opisać moge juz 34 rok miłościwie panującego nam Króla Władysława II Jagiełło.Decyzją pierwszą w roku owym jest finansów nowych przekazanie na szkół nowych budowę aby lud prosty świat w którym żyje rozumem pojąć mógł(innowacyjność+1).

16 maja 1419 roku
    Widać potęge państwa naszego bowiem Stargard mariaży poszukuje u krola naszego jako gwarancji stosunków przyjaznych.Król siostrzenicę swoją za żone księciu Pomorskiemu wydać zalecił, a była ona rozumu i urody pełna.

18 Sierpień 1419
    U sąsiadów naszych południowych konflikt domowy wybuchł.W imie wiary prawdziwej Czesi z Husyckimi heretykami walkę rozpoczeli.Król nasz wiary w Boga pełen pomoc Czechom pomoc nieoficjalną wysłać postanawia jako wkład Polski w walke z heretykami.

1 stycznia 1420
    W dniu pierwszym 25 roku panowania swego Król Władysław dowództwo osobiste nad armią w Sieradzu przejąć postanawia.Teraz wróg potencjalny więdząc o talętach wojennych wodza wojsk naszych jeszcze bardziej zastanowi się nad agresją na kraj nasz.

20 luty 1420
    Litwini bez porozumienia z Królem naszym sojusz z heretyckimi Husytami zawarła Król nasz ostro zaprotestował bowiem Polska niegodziła się na sojusz z poganami którzy zagrażali wiarze jedynej i prawdziwej w czechach.Król zapowiedział że w razie wojny Husycko Czeskiej niepoprze heretyków.

20 marzec 1420
    Stało się to czego król nasz się spodziewał.Niecni pogani łasi na ziemie katolickie na Czechów ruszyli i na pomoc Litwe i Polskę wezwały.Polska tak jak wcześniej zapowiadał Król niewesprze w tej wojnie Heretyków.Tymbardziej że pakty o pomocy z Czechami podpisane juz zostały przez poselstwo Polskie

2 września 1420
    Król nasz reformator wielki wzorem państw zachodnich poborców podatków kazał wyszkolić i po kraju rozesłać tak aby grosze do skarbca królewskiego na Wawelu zbierali.

7 Pazdziernik 1421
    Wedle rozkazu króla w roku poprzednim jeszcze wydanym reforma się zakończyła i mozna powiedzieć że wpływy wzrosły okazale.Teraz gospodarka kraju zyzki przynosić skarbcowi będzie ku chwale Korony Polskiej.

25 Kwiecień 1425Potęga w kraju niemieckim nowa powstała.Elektor Brandenburski dąży do zjednoczenia krajów Rzeszy niemieckiej.Król nasz wsparcie okazuje tym szczytnym celom, i pomoc finansową aby pokazać i utrzymać stosunki przyjazne wysłał.Niechaj wiedzą w niemczech że idee tak wspaniałą poparł Król Władysław.

2 marca 1426
    Listy dziś po wsiach i miastach przez Króla samego pisane.Wielka radość w kraju zapanowała bowiem 2 zdania z tekstu całego niczym dar na lud Polski spadł

,,...Ogłaszam takżę wojne z ciemiężycielem ziem Polskich, a jest nim zakon Krzyżacki. Przeto wzywam. Niechaj każdy kto polak u wojewody swojego się stawi i wraz z nim na wojne rusza!...
    W Poznaniu samym 12 tyś chłopów do piechoty stawiło się zaś w Sieradzu szlachty konnej 6tyś w bój się szykowało.Zaś w armi pod wodzą Króla 10tyś piechoty i 15tyś kawaleri do wojny gotów było. Lecz szlachta zanim w bój ruszyła przywilejów nowych zażądała, a Król spełnić postulat musiał bowiem odmowa mogła bunt szlachty rozpocząć a wtedy wojna porażką zakończyć się mogłaby.
    Armia pod królem samym na Lębork ruszyła zaś 2. armia na miasto zwane Thornruszyła i 16. czerwca oblężenie rozpoczeła

16 lutego 1427
    ...I twierdza plugawców co za świętych rycerzy się mają padła w Thorn i Lęborku pod oblężeniem wojów naszych.Lecz radość niebyła pełna bowiempsubrat Poznań zaczoł oblegać i z odsieczą miastu ruszyć trzeba...

25 marzec 1427
    Król wiktorie w wojnie całej ruszył ku miastu gdańsk i oblegać je poczoł aby cios straszliwy zakonowi zadać.

8 kwiecień 1427
    I starły się wojska dwa wielkie pod Poznaniem w bitwie walnej do Grunwaldzkiej porównywanej bowiem po obu stronach po 20tyś ludzi walczyło.Lecz mimo męstwa wojów nazychklęski sromotnej zaznali i blisko połowa zmarłą za polu bitwy.

30 kwietnia 1427
    I cios straszliwy zakon zadał królestwu bowiem Poznańskie mury padły i oblegającym się poddały.Król na straszną tą nowine porzucić gdańskie oblężenie chciał i z całą armią w puch roznieść Krzyżowców jednak generałowie go od pomysłu tego odprowadzili.

1 czerwiec 1428
    I odbili Poznań wojowie polscy i witani w mieście niczym Chrystus zostali.A po krótkim odpoczynku do boju znów ruszyli , tymrazem Kostrzyń oblegać.

1 czerwca 1428
    Król stanowczej odmowy udzielił w sprawie korony królewskiej na litwie co stosunki między krajami pogorszyło znacznie.Kolejną nowiną złą jest fakt że armia która Kostrzyń oblegała dwie klęski zaznała i Poznań znów oblegany jest

1 luty 1429
    W tym trudnym czasie gdy na polach pomorskich i w Polsce krew się przelewa nakazał król aby w trakcie szkolenia armii nowych więcej uwagi zwracać na wyszkolenie chłopstwa i szlachty która w bój wyruszyć zamierza(jakość+1)

27 luty 1429
    Padł Gdańsk!twirdza pluagców dobyta a Król w pierwszym szeregu wraz w chłopami zatknoł sztandar na ratuszu.Mieszczanie wiwatują i modlą się oto aby ziemie te juz na zawsze do Korony włączone zostały.

15 kwietnia 1429
    I kolejnego przywileju szlachta zażądała zaś król znając sytuację wiedział iż odmowa rewolucje spowodować moze co w trakcie wojny zgubnym być moze, przywilej nadać został zmuszony.

21 maj 1429
    Wieść wspaniała się po kraju rozeszła gdyż psubraty widząc potęgo oręża polskiego pokuj zaproponowały korzystny.Od czasu traktau pokojowego Pomorze oraz ziemie chełmskie w rękach Polskich pozostaną. Ponadto Mistrz zobowiązał się wypłacić trybucje wojenne w wysokości 50sztuk złota

2 pazdziernik 1429
    Inżynieroie nasi po badaniach wielu do wniosku doszli jakoby twierdze nasze niebyły dość silne by najazdy wrogów powstrzymać i projekty fortec nowych królowi przedstawili aby w przyszłości z nich skorzystać(tech lądowa 2)

6 lipiec 1430
    Zignorował Król nasz żądania magnatów mimo wiedzy że bunty wywoła ta decyzja.Miejmy nadzieję że król upora się z tym zagrożeniem

30 pazdziernika 1430
    Zaznał śmierci kniaz Witold.Król wykorzystuje okazje i przyłancza do Korony niemie podolskie co wywołuje niechęć między narodami.

9 lipiec 1431
    Wesprzć król nasz w wojnie o tron Litewski postanawia Zygmunta któremu wsparcia finansowego udzielać postanowi.Jednak na cel ten musipożyczkę zaciągnąć

6 czerwca 1432
    I wojna krwawa się w czechach zakończyła heretyków wygraną.I Król czeski moc ziemi oddać jako trybut musiał niewiernym.Husyci zaś wiktorie swą sławiąc strach na sąsiadów swoich kładą bowiem armie oni liczną a i dobze dowodzoną posiadają

4 czerwca 1434
    Złe wieści!Tragedia!Miłościwie nam panujący król Władysław II zmarł wczoraj w komnatach swoich na Wawelu,Śmiertelnie zachorował śpiewu ptasiego słuchając wieczora pięknego.
    Jeno pociechą marną jest to że szlachta elekcji szybkiej obrała i na Tron Syna nieboszczyka obrała Władysława imienia tegi trzeciego.Miejmy nadzieję że Król nowy talenty po ojcu odziedziczył bowiem wódz wielki to był a i dyplomata wspaniały.

20 czerwca 1434
    I wojnę nową wszczeli Husyci tymrazem w odnawiające się cesarstwo niemieckie budowane w brandenburgi.I miejmy nadzieje ze niemcy wygrają wojnę owo bo hordy plugawców Husyckich zagrożeniem dla chrześcijanizmu są wielkim.

11 września 1434
    I sojusz w imie obronności naszych ziem zawarł Król nowy z wasalem swoim na Mazowszu ulokowanym

12 stycznia 1435
    Armi wielka reforma.Z rozkazu króla 11tyś piechoty oraz 3tyś kawaleri powołano pod berło hetmana.W kraju chodzą pogłoski jakoby Król na wojne z Zakonem nową się szykował

25 czerwiec 1435
    W Gdańsku Zakonowi udało skupić się część wielką handlu bałtyckiego przezco zdobył on na znaczeniu olbrzymie.Teraz chłop prosty w Koronie pewien wojny bowiem Gdański ziemią Polską jest naprawde a przez zakon zagarniętą przez oszustwo

1 Stycznia 1437
    Nieporaz pierwszy lud prosty intencje Króla swego odgadł że ten na wojne nową armie szykuje, aby raz na zawsze z zakonem się uporać.Jeno wyzwanie teraz trudne bowiem zakon wsparty przez Litwe i Mieczowych Kawalerów zaś korone wesprze tylko Mazowsze.

27 stycznia 1437
    I armia nasza 1. Kostrzyń oblegać zaczeła aby zagrożenie ze zachodu zlikwidować

3 luty 1437
    I wojowie nasi znowusz na polach przed gdańskiiem stoją aby ziemie do Korony prawnie należącą złodziejowi niemieckiemu odebrać prawem stali

16 pazdziernik 1437
    Kresy nasze nieprzygotowane na wojne były i niebronione odpowiednio przeto Litwa zatakowała ziemie na Podolu i zagarneła je.Król wiedząc że Litwa jest krajem najbardziej zagrażającym pokuj z nią podpisał na mocy którego podoje do Litwy powróciło.

11 luty 1438
    Armia nasza dobyła ostaniego umocnienia w Kostrzyniu i ziemie te pod naszą okupacją się znajdują

27 luty 1438
    Wszystkie fortece na Mazurach padły pod naszymi wojami którzy odcieli je od dostaw prowiantu z zewnątrz

17 kwietnia 1438
    I btwe wielką wydaliśmy Kawalerom Mieczowym pod poznaniem a w armiach obu po około 15 tyś ludu było.Jeno porażke Piaści ponieśli sromotną i Poznań poraz kolejny w oblężeniu się znalazł

5 lipca 1438
    WIKTORIA!!!
    Sam Mistrz Krzyżacki o pokój do Krakowa pojechał prosić, na warunkach znakomitych.Od dziś dzień należą do polski ziemie wykradzione przed laty przez zakon.Gdańsk, Kostrzyń oraz Mazury od dziś dzień cieszyć się mogą wolnością od niemca pana!!

2 luty 1439
    Król nasz miłościwy nakazał zmniejszyć wpływ kościoła na szkolnictwo w kraju tak aby ludzie nietylko psalmów uczyc się w nich mogli ale i nauk świeckich(innowacyjność+1)

odnośnie pisowni alternatywnej bardzo przepraszam ale podobno jakieś tam dysmózgowie posiadam :p

[ Dodano: Sob Gru 03, 2005 2:22 am ]

2. von-Pavian

von-Pavian Guest

5 stycznia 1442
    Armia nasza co w wojnach z psubratem męstwem wykazała się wielkim uzupełnień potrzebuje bowiem straty podczas kampani ostatniej coto klęskom zakonu się skończyła wielkie były.I ze skarbca królewskiego kwote na uzbrojenie i wypłaty dla 7tyś chłopa oraz żołd dla szlachty co w sile 4tyś zwerbowana do korpusu Królewskiego została.

13 luty 1443
    Straszna nowina dla rodu mego bowiem senior i Ojciec mój Czesław co go zwali Walendowczykiem a z dziada pradziada do von Pavianów należał zmarł w posadzie swojej ze starości biedula.I jak tradycja w rodzie naszym żę najstarszy syn kroniki pisaniem się zajmuje przeto tradycji dotrzymać pragne.I jako w tradycji niepisanej jest że na początek twórczości swojej coś pisnąć o sobie trzeba przeto od tego zaczne.
    Imie po Ojcu ,niech mu ziemia lekką będzie a dusza zbawioną będzie, otrzymałem a dumnym jestem z tego bowiem dziad mój takrze Czesławem zwany był.
    Zwom mnie takorz Czesław Walendowczyk von Pavian i rodziny szlacheckiej o tradycjach długich ja pochodze.Ród nas z pomorza sie wywodzi a ze miasta co je Stargardem zwą.
    Z tamtąd pra pra pra dziad mój Hieronim przyjechał i w polsce się osiedlił,a że pisać i czytać umiał przeto kronikarzem wojewody Poznańskiego został.I oto on dzieło wielkie rodu naszego zaczoł i od pokoleń wojewodowie za prace nasze płacą nam grosz niemały.Jeno tragedia się stałą wielka bowiem w wyprawie na Ruś ród cały prawie wybity został i bieda spadła na przodków moich.Tera jeno ojciec mój co zmarł niedawno do odnowy rodu sie przyczynił w czasie swoego życia.
    Jeno teraz o sobie napisze troche.Imie swoje podałem a cherb juz wcześniej przez dziada Hieronima opisanym i zilustrowanym został.Lat ja 20 mam i żone co Jadwigą ochszczoną została.Szkołe królewską w Krakowei ukończyłem za pieniądz przez ojca zaroniony aby w niebie sie mnie wstydzić niemusieli.Dzieci jeno niemam puki czas ale cosik mi widzi sie że Jaga jakoby przytyła ięc moze niedługo juz czekać mi przyjedzie na potomka.
    Ród mój bogatym niejest i dopiero na nogi wstaje co ilość wsi pokazuje bowiem jedną wię mam małą jeno kosciolek w niej stoji i chałup kilka.
    I jeszcze wole mego ojca spełnić musze i portret jego w izbie zawiesić bowiem tradycją kolejną jest że portret po śmierci się wiesza.

24 pazdziernik 1443
    Szczęśliwym Ojcem jestem bowiem Jaga moja kochana syna mi urodziła w dniu dzisiejszym a na zdrowego on wygląda, oczęta zas niebiesie posiada.Imie on po przodkach swoich mieć będzie wedle tradycji i Czesławem zwać go będą.

16 listopada 1444
    ...Żałoba wielka bowiem orszaki anielskie zabrały nam Króla Władysława co przydomek Pogromca otrzymał od ludu bowiem jeno jego zasługą pogrom zakonu Krzyżackeigo był.I szlachta na króla nowego Kazimierza wybrała co Litwą od lat kilku włada i włada nią doskonale, a w dyplomacji wykazał się już biegłością godną ojca swego Władysława II.Przeto szczęściem w nieszczęściu owym jest to że króla nowego obrano w spokojnym czasie gdy wojny Królestwo nieprowadzi żadnej...

15 grudnia 1448
    Szlachta zacny ruch uczyniła i podatek na siebie nałożyła zaś grosze zebrane w sposób owy królowi przekazała w podzięce za władzę mądrą i sprawiedliwą.Widać w świecie boweim że Polska krajem jest gdzie chłop z szlachcicem w miłości żyje a Królowi wszystkiego njlepszego rzyczą.

3 luty 1449
    I Krol nowe starania poczynił by ludzie umysłem nie duchem w kraju naszym żyli.I szkoły On nowe otworzył gdzie w Polskim języku pisać i czytac ludzie uczyć się będą a nie jak w parafialnych w łacinie jeno.

26 czerwca 1450
    I nadzieje się na niemiec zjednoczenie zakonczyły bowiem elektor Brandenburski wojen wypowiedzał zbyt wiele i obronic się niemógł.Jeno przykro Królowi naszemu bowiem wsparciem onej sprawie słusznej aprobaował.

12 stycznia 1451
    Jeno burza w kraju wybuchła bowiem Król przywileju nowego nadać odmówił.Szlachta i magnaty rewolucją wielką grozić poczeli Królowi naturę swoją prawdziwą pokazując.Jeno Król nieprzejoł się tym bowiem jak to określił ,,A dawajcie skurczybyki mi z rokoszą,jeno pamiętajcie że armai mi oddana rozpizdziel z was zrobi jeśli walki wam się zachce!!!'' Słowa owe prawdą były bowiem armia królewska silna była i oddana.Jeno magnaty zamieszanie w kraju poczyniły decyzji Króla się sprzeciwiając, bowiem siły strasznie na Królewską sprawe utracily. ( -6 stab,-2 arystokracja,+2 central)

20 maj 1453
    Lud Francuski rados wielką trwa obecnie bowem stolica ich królestwa co Paris ją zwą w ręce ich powróciła nareszcie.

1 stycznia 1455
    Król wielką inwestycje poczynił boweim akademie nową w Krakowei otwiera co o wojaczce i Polskości w niej uczyć bedą i naukach innych umysłowych.Król zapowiedział że otwarcie za dwa lata się uroczyste odbędzie teraz zaś zapisy należy składać.Kwota która uiścić trzeba wielka niejest jak na poziom jaki być w szkole owej zapowiadanym jest.Czesiek juz po szkole podstawowej jest i za lata dwa mógłby akurat na akademie iść.Ja zaś z koleji pieniądz uzbierany na ten cel wydać zamierzam.

5 czerwca 1456
    I rozprawy z mnichami zbrojnymi nadszedł czas bowiem ziemie oni nasze zadługo juz okupują.A wojny przyczyną postelstwo co z Warmi przyjechało było.A w składnie szlachta mniejsza była i o opieke się do Króla zwracali bowiem niemiec ich gnębił.Król zaś niemogąc patrzeć jak na słabszym tyran gwałtu dokonuje wojne wopowiedział ku radości poselstwa.

18 lipiec 1456
    I psubrat się z elektorem com mu zawsze Królowie nasi dobze życzyli.I niewierny niewdzięcznik jakim okazał się Brandenburg wojne wypowiedial jakoby nóż w plecy Koronie wbijając.

1 stycznia 1457
    I otworzył król akademie nową co ją dwa lata budowano.I nauki ścisłe w niej wykładane będą po polsku, i łaciny,niemieckiego oraz ruskiego uczyć w niej będą.Jeno radość mnie tym większa napawa bowiem syn mój Czesław na kronikaża się dostał i nauk od mistrzów największych pobierać będzie.I wiadomość wspaniała dla rodu mego boweim syna kolejnego Jaga urodziła dni trzy temu a Karolem zwać go będą.

9 czerwca 1457
    I bitwe nasi o Lęborka co go sojuszniki Zakonne z Holsztynu oblegały.I chłopy co z odsieczą miastu ruszyły klęske poniosły w bitwie z niemcami,jeno osłabili ich znacznie.

10 września 1457
    Jeno jeszcze niezdarzyło się nigdy by piast do odsieczy trzy razy ruszać musiał i tak terz tym razem było boweim odsiecz miastu co ku upadkowi się chyliło sukcesem się zakonczyła i Holsztyn sromotną klęske zaznał.

1 pazdziernika 1457
    I padła Warmia co ludzie krzywdzeni w niej byli niewinni przez tyrana co z Królewca swymy niecnymi występkami sterował.I armia zwycięska na ul plugawców ruszyła aby mistrza samego przed majestet Króla sprowadzić.

30 kwietnia 1458
    I pokuj szubrawiec elektorski zaproponował.I traktat Król nasz podpisał jeno 25 złota zapłacić musiał jakoby to elektor zdradziecki wojne ową wygrał.Ale Król pokuj przyjąć musiał bowiem wojna z Zakonem kraj wyczerpuje,zaś czas na rozprawe ze zdrajcą co mu dobrze życzyliśmy zawsze i co nóż w plecy jako Brutus wbił nam, przyjdzie bowewim Król nasz miłościwy jest dla tych kórzy miłują Honor,zas mściwy dla zdrajców co jeno okazji do ciosu oglądają.

3 luty 1459
    Wojna juz przeciąga się lata 3 i król widząc jednak że armia nasza jednak pokonana została pod Lęborkiem reforme wprowadzic w życie kazał jakoby mniej ludzi w armi służyło jeno lepszych(jakość+1).

2 styczeń 1461
    Korpus w sieradzu objoł dowódca uzdolniony co naswisko Dunin posiada.I z korpusem swoim na Królewic ruszył który od lat juz kilku armi naszej sie poddac niechce.

15 czerwca 1461
    Jeno przybył ledwo Dunin na oblężenie i obaczyć mozna było jak cegły pękają bowiem oblegać się uczył w szkołach najlepszych.I obległ stolice pugastwa co za Chrystusowych rycerzy mieli.

28 lipiec 1461
    I o pokuj poraz wtóry mistrzowie musieli prosić Królów Polskich.I odebrał ziemie król nasz co Polskimi były i lennikiem mistrz musiał zostać.W kraju duma z wojaków naszych wielka bowiem sławą kraj swój w europie całej okryli.Zaś na Warmi szlachta w podzięce za bohaterstwo rycerza Polskiego festyn wielki na cześć owych zorganizowała.

15 grudnia 1462
    Lud prosty co na terenach Haliczy żyje w obronności kraju naszego siła swoją własną fortece nową wzniósł, co jedną z największych w kraju naszym jest obecnie.

12 czerwca 1463
    I kare straszliwą zdrajca niemiecki co w Brandenburgi się gniezdzi poniusł,bowiem czech co bratemm nam krwi jest i z plemienia jednego się wywodzi ziemie odebrał szubrawcy owemu moc

30 czerwca 1463
    I zakonczył nauke mój syn kochany w akademi królewskiej.Jeno powód kolejny do dumy mi przesporzył bowiem stypendium od Króla samego on otrzymał za wyniki w nauce doskonałe bowiem wśród 5 prymusów największych on sie znalazł.I w nagrode na studia do włoch pojedzie ,a opłaci to Król miłościwy.

3 maj 1464
    Król nasz wszystkie niegodziwości Zakonowi wybaczył co lennikiem Królestwa jest i do sojuszu go z Mazowszem przyjoł.Na koniec Król wraz Mistrzem list napisali w którm słowa padły piekne ,,Przebaczamy i prosimy o przebaczenie''

11 luty 1465
    Student akademi Królewskiej z Kraowa co go Feliksem zwom a Paniewski nazwisko jego korpus królewski w Krakowie przejoł

1 sierpień 1466
    I dług Król miłościwy spłacił co go ojciec jego nieboszczyk zaciągnoł by zygmunta w wojnie o tron Litewski wspomóc

3. von-Pavian

von-Pavian Guest

7 czerwiec 1467
    Bratnie dwa narody Polski i Mazowiecki unie podpisały co jakoby krajów obu połączenie nastąpić miało.Pakt ten Król nasz miłościwy Kazimierz i książe Konrad III co Rudym go zwą podpisali w Warszawie co to stolicą księstwa była.Na mocy paktu owego armia co księstwa broniła pod rozkazy Króla przeszła a w sile ona 16tyś piechoty i 1tyś kawaleri była.

Zbiegło się zdarzenie owo z przyjęciem syna mojego drugiego Karola do akademi królewskiej w której syn mój starszy Czesław prymusem był.I na wydział wojskowy przyjętym został coby strategiem był znanym w kraju i poza nim.Uczyć go sam bedzie hetman Dunin co rektorem w akademi owej jest.

16 grudzień 1469
    Chłopy wierne Królowi naszemu za pieniądz zebrany ekwipunek zakupiły prosty i pod wojewode Poznańskiego się stawili coby armia owa na Króla zawołanie każde w bój sie rzucić.(5000tyś piechoty)

23 marzec 1471
    Potęga czeska coto bratem krwi dla Polaków jest lennikiem Królestwa zostały bowiem Króla ich Jerzego z Podiebradu coto zmarł nagle, następcą w trybie pilnym przez lud czeski Władysława Jagielonczyka coto z rodu Kroló Polskich się wywodzi,Królem nowym obranym został.I sojusz natychmiast Krolestwa oba zawarły coby obronność swoją nawzajem zwiększyć.

1 luty 1472
    I wszystkie kraje co to nimi Jagielonów ród włada w sojuszu jednym się wielkim a i przepotężnym znalazły.Litwa bowiem dołączyła do sojuszu naszego coto z Krzyżakami i Czechami zawarliśmy wczęśniej.Część kontynentu sporą sprzymierzeni zajmują a potęga ich w krajach wszystkich znana jest.

2 marzec 1474
    Król Angielski przebiegły chcąc władanie swoje na kontynencie powiększyć do wojny Czechy sprowokował, Króla Czeskiego pucybutem nazywając.I wojne Czechy Angli wypowiedziały bowiem obelgą straszną to było i przez sojusznikow zrozumiane wojny wypowiedzenie zostało.I dwie potęgi staneły w wojnie wielkiej i straszliwej

21 kwiecień 1474
    Wielka Armia Koronna przez samego hetman Dunina coto nauki w akademi Krakowskiej na czas wojen przestał udzielać, miasto Stralsund oblegać poczoł.

8 czerwiec 1474
    Nowina do stolicy dotarła wspaniała boweim krewniak Króla naszego, Krol Czech Cesarzem przez elektorow niemieckich obranym został.Gratulacje Kazimierz Król Polski na tron Cesarski od teraz gratulacje śle.

11 listopad 1474
    I kolejny raz niemce pokazali swoją prawdziwą twarz nóż próbując w plecy Cesarskie wbić.Bawaria bowiem ręke podniosła na sojusz Jagieloński, coby w czasie wojny z Anglią ziemie nienależne im prawem Czechom wydrzeć.I jak mąż jeden wsparciem w wojnie owej dla Czech beda Polska,Litwa i Zakon

1 styczeń 1475
    Dobieslaw Kurozwecki coto adeptem akademi krakowskiej jest korpus Poznański przejoł pod dowództwo swoje.

1 luty 1475
    Miejsce w szeregu potęg w europie Królowi Angli pokazali wojacy nasi i pokój monarchowie obaj zawarli na mocy ktorego Anglia trybut w wysokości 225 sztuk złota zapłacić musieli na żecz Królestwa Polskiego zapłacic musiała.A król nasz o lepszee warunki starać sie niechciał bowiem wojna z bawarczykami trwała i wroga jednego chociaz pozbyc się chciał.

9 luty 1475
    Starły się wojska dwa wielkie pod Kostrzyniem.A oblegał miasto owe sojusznik bawarski co ze Stargardu się wywodzi.Moc ludzi się starło bowiem po stronie naszej 34tyś piechoty i 4,5tys kawaleri staneło a naszych wrogow 32tys piechoty wybornej i az 17 tys kawaleri lichej jeno było.Jeno po stronie naszej wodzem w bitwie owej Kurozwecki był i chrzest w boju swój przeszedł.A rozbił on wrogow bowiem w zasadzke ich wzioł piechote wrogą zniszczył.

1 czerwiec 1475
    Kurozwecki jako pomoc do Czech wysłanym został wraz z korpusem swoim coby Cesarzowi z bawarczyami pomóc.

19 styczeń 1476
    Syn moj Karol nauki pobierać w akademi zakonczył i do korpusu najemnego sie zaciągnoł.I zaraz jednostka jego przez hrabie jakiegoś Francuskiego wynajęta zostało coby się z rewoltą chłopską uporać mieli.Strach mi syna mojego do kraju obcego na wojne puszczać ale on wybór sam obrał bowiem bogactwa mu sńią się po nocach i jako mowi sławe chce rodowi naszemu przysporzyć

30 styczeń 1476
    Wroga śmiertelnego się Polska pozbyła bowiem sojusznik bawarski co na Pomorzu się usytułował pokój podpisał na mocy którego do Korony włączonym został.A w oblężeniu udział brał syn mój Czesław coto na wieść o wojnie do kraju powrócił boweim podczas nauk w europie sztuk wojennych się nauczył wielu i męstwem wielkim wykazał.A za męstwo owe nagrodę otrzymał wielką od samego Króla i ziem moc w rejonie owym otrzymał.A Król się uradował na wieść że ziemie nasze rodowe są to akurat i błogosławieństwo rodowi naszemu śle coby sława i honor nasz inne rody wielkie europejskie przyćmiła

28 czerwiec 1476
    Hetman Dunin inspekcje przeprowadziwszy w korpusie swoim i rozkaz od Króla samego otrzymawszy, do oblegania twierdzy Linz się zabrał coto przez bawarczyków Czechom odebrana została.

26 wrześeń 1476
    Kurozwecki oblęzenie twierdzy miasta co Straubing przez niemców zwane jest,od armi Czeskiej przejoł i ku chwale Polski poczoł oblegać

12 pazdziernik 1476
    I kolejny wróg ręke podniósł na Cesarza.Węgier niegodny wiary prawdziwej a zazdrości pełen wojne wraz z sojusznikiem swojim Austrią Habsburską wypowiedział. I jak zwykle sojusz nasz męski pomoc swoją wyśle i wojne wraz z Czechami prowadzić będzie przeciwko wrogom naszym wspólnym,bowiem jeżeli ręke na jednego Jagielona podniesiesz,bądz pewien że inny odrąbie ci ją!

26 luty 1477
    Padła forteca Linz okalająca,zaś hetman na czele wojsk swoich alejami miasta pieszo podąża ludności wskazując że armia Królewska nieboji się niedobitków co to wieży ostatniej bronią.Gestem tym coby niepatrzeć ryzykownym,bowiem spiskowcy się czajić mogli wśród mieszczan hetman koronny potęge pokazał i odwage Polskiej armi.

22 maj 1477
    Straszną bitwe rozegrali wojacy nasi z węgrem pod Opolem Czeskim.Jeno odwaga wojów naszych do wiktori niestarczyła i klęske oni ponieśli mimo siły porownywalnej do węgrów.

16 sierpień 1477
    Jako juz kiedyś pisnołem,armia co ją Piaści tworzą dwa razy nieprzegrywa z rzędu,i poraz kolejny wojska pod Opolem się starły.I węgrzy do ucieczki rozpaczliwej zmuszeni zostali,boweim kawaleria nasza zmiotła ich skrzydło lewe a wtedy piechota nasza ruszyła i szeregi pierwsze wroga zniszczyła.

15 listopad 1477
    Padła twierdza Monachium okalająca,które to stolicą Bawari jest.I niegodziwcy pokój podpisali z naszym Królem na mocy którego 200sztuk złota zapłacili oraz wasalem się Korony stali.

4 czerwiec 1478
    Kolejna bitwa wielka pod Opolem się rozegrała,lecz tym razem węgier atak swój na najemników skupił którzy opór dzielnie stawiali,lecz niewytrzymali i do odwrotu zmuszeni zostali.Armia nasza niechcą w kleszcze zostać wzięta odwrót wykonała i do Krakowa się udała w celu sił odnoweinia.

3 luty 1479
    Kolejną reforme Król nasz wspaniały wprowadził aby magnaterie osłabić a wpływ na losy państwa Polskiego Król większy miał(centralizacja +1)

6 marzec 1480
    Hetman Dunin na Wiedeń ruszył aby Habsburgów do pokoju zmusić i fortece szybko do kapitulacji zmusza zaś dwór Austriacki do ucieczki ze stolicy.

15 czerwiec 1480
    I pokój podpisało poselstwo Austriackie z poselstwem Polskim, a zebrali się owi przedstawiciele krajów owych we Wiedniu.I monarchia Austriaków kare poniosła i trybut w wysokości 152złota sztuk wypłacić się zobowiązała.

23 lipiec 1481
    hetman Dunin bohaterem wojen się ostatnich okazał wielkim bowiem fortece wroga jedna za drugą padały pod geniuszem jego.I kolej przyszła na Węgier stolice Pesztem zwaną.Po krótkim oblężeniu lud miasta zrozumiał że szans na obrone niema i bramy otworzył dla wojsk Polskich które ku zaskoczeniu owych mieszczan i wbrew propagandzie zachowywały się bardzo kulturalnie jakoby we własnej stolicy a nie w mieście dopiero co dobytym.
    Dnia tego samego Królowie Polski i Węgierski w Krakowie się spotkali aby warunki pokoju ustalić.Król nasz widząc zmęczenie Polaków wojnami długimi zgodził się na propozycję Węgierskom jakoby do Korony włączonymi Karpaty być miały i Węgry 196złota w trybucvie wypłacić miały...

8 sierpień 1483
    Nowe machiny armia nasza otrzymała od kowali naszych.Pozwalają one na szybkie zajęcie fortecy wroga bez oblegania długiego jeno przez szturm.( Land tech 5)

[ Dodano: Sob Gru 10, 2005 2:50 am ]
    aaaa wszelkie literówki prosze zgłaszać na PW wraz z datą w której wystąpiły a bedzie ich zapewne od groma.Sorka ale w momęcie jak to pisze jest 3 w nocy.sorka i mam nadzieje że nieprzeszkadzają albo niezniechęcają one Was do czytania.

4. von-Pavian

von-Pavian Guest

1 sierpień 1483
    Ludność coto Stargard zamieszkuje Polakami się czuje i do Króla naszego miłościwego poselstwa ślą aby urzędników Polskich on słał bowiem dość mają kultury Niemieckiej coto jak psami nimi obracała

13 sierpień 1483
    Ja Czesław syn Czesława Walendowczyk von Pavian-a wierność ślubuje tradycji i brzemię przyjmuje rodowe które na barki moje spadło.Dnia dzisiejszego w wieku lat 60 zmarł Ojciec mój kochany Czesław.Kaszel męczył ojca mego czas długi i nawet lekarze najlepsi niemogli go z choroby wyzdrowić.I jako śmierć nadeszła po Ojca mego takoż ja tradycje wypełnic musze i Kronikę ową pisać będe.
    Czesław imie moje i ten jestem coto do upadku fortecy stargardzkiej się przyczynił w 1476roku.A ziemi moc od Króla otrzymałem przy Stargardzie i ród tam przeniesionym został.Wykształcenie pobierałem w Akademi Królewskiej i z pierwszego rocznika owej Akademi jestem. Kronikarstwo studiowałem tam od mistrzów największych i w Królestwie oraz poza nim znanych.Prymusem byłem i w nagrode stypendium od Króla samego dostałem na podróż po krajach zachodu w edukacji celu.Potem w czasie wojen do kraju wruciłem i w oblężeniu Stargardu udział brałem.Od czasu tego włościami swymi się zajmuje i nad jedną sprawą ubolewam tylko.Żona moja syna mi dać niechce a w wieku juz jestem niemłodym bowiem 40lat mam juz. Rozpisałem się troche wieć czas konczyć wpis dzisiejszy.Pozostało mi portret ojca w izbie głównej zawiesić.

30 kwiecień 1484
    Zmarł hetman Dunin coto rektorem w Akademi był i nauczał sztuko wojennej brata mego Karola.Mąż zacny o był i na rozkaz króla pogrzeb wielki się i uroczysty odbył, zaś żałoba dni 7 trwać będzie.

1 styczeń 1486
    Reforma w państwie naszym kolejna bowiem Krol miłościwy i doradcy Jego osobiści metode opracowali na wydajność produkcji zwiększenie i manufaktury nowe budować będzi teraz mozna coby potęg Królestwa zwiększyć(Infra 3poziom)

2 kwiecień 1486
    Wojne kolejną Królestwo Angielskie sprowokowało z Czechami niemogąc się z porażką pogodzić.Król ich dumny niczym paw jakowy ponad sojuszem naszym się stawia i za zwycięzce w tej wojnie się ma mimo ze niezaczeła się ona jeszcze nawet dobrze

15 czerwiec 1486
    Z błędu armia nasza Anglików wyprowadza boweim fortece przy graniczną Stralsund szturmem nasi zajeli szybko.

4 grudzień 1486
    Kolejny raz duma wyspiarzy zraniona przez miecz naszych wojów został i o pokój proszą.Tymrazem Królestwo ich kontrybucje w wysokości 125dukatów wypłacić się zobowiązało dla Królestwa naszego

15 styczeń 1488
    pokój podpisali Anglicy z Czechami na mocy którego zapłacą za szkody Czechom zadane 390dukatów

3 luty 1489
    Reforma w armi naszej wspaniałej następna zatwierdzona została.Baczniej uwage teraz zwracać się będzie na umiejętność szturmu niźli do oblegań fortec wrogich.(ofensywna+1)

4 kwiecień 1490
    Nowina wspaniała po kraju się rozeszła bowiem Królestwo Węgierskie wasalem naszym będzie.Władysław z rodu Jagielonów Królem ich oobranym został i pod opieke się Polską udał.

17 grudzień 1491
    Królestwo Dani z zazdrością patrzące na potęge Czech ręke na sojusz nasz podniosło.I tak samoo jak anglicy wygranej jest pewny Król ich i juz parade w Pradze organizuje.

1 styczeń 1492
    Jan Olbach armią królewską na Pomorzu dowodzić będzie od dnia dzisiejszego.I rozkaz otrzymał juz piewszy aby przeciw Dani ruszyć w celu pomocy sojuszniczej

27 styczeń 1492
    Cios spadł na ród nasz bowiem brat mój Czesław zmarł przez zbója zraniony,zaś rana chorobe wywołała śmiertelną.Godność moja,Karol Walendowczyk von Pavian, brat nieboszczyka Czesława, który w wieku 49lat ten padół opuścił,niepozostwiając po sobie potomka.O sobie napisze tylko tyle że nauki pobierałem w Akademi Krakowskiej na wydziale Wojskowym.Po ukonczeniu owego wydziału zaciągnołem się do grupy najemników ,,Purpurowy Rekin'' która została wynajęta do stłumienia rewolty chłopskiej we Francji.Następnie troche czasu spędziłem we Włoszech gdzie poznałem swoją żone Marie.Do kraju wruciłem 2lata temu.Po bracie odziedziczyłem ziemie, zaś jako najemnik zdobyłem niemało pieniędzy.W chwili obecnej mam 35lat i jednego tylko syna któremu imie Karol dałem a ma 2lata zaledwie.Jako dziedzictwo rodowe,Kronika mi przypada, i z nieukrywanym zwątpieniem w moje umiejętności powinność kontynułowania jej przyjmuje.Jako tradycja rodzinna portret poprzednika mego umieszcze teraz na ścianie w izbie.

23 marzec 1492
    Poraz kolejny forteca Stralsund padła pod naporem wojów naszych,jeno tym razem nie Anglicy się bronili lecz Dunczyki.Tym sukcesem pokazaliśmy ich Królowi błąd jakim była wojna z sojuszem naszym.

24 kwiecień 1492
    Miesiąc minoł ledwo a juz kolejna forteca szturmem przez wojska Polskie pod dowódzctwem Jana Olbach coto z rodu Królewskiego się wywodzi i następcą w sukcesji o tron jest.Tym razem Roctok pada.

5 czerwiec 1492
    Następna forteca pada jeno teraz sprzymierzeniec Dani, Holsztyn upada.

9 czerwiec 1492
    Msza dzisiejsza nowine smutną objawiła.Król miłościwy zmarł.Odszedł wielki wódz który poskromił Anglików i umocnił kraj.Szlachta na tron obrała szybko i jednogłośnie Jana Olbarachta, coto wodzem wojsk naszych jest w dani obecnie.Koronacja odbędzi się za czas nieodległy, kiedy Król tylko w Krakowie się zjawi.

8 wrzesień 1492
    Holsztyn z wojny wyeliminowanym został i do pokoju podpisania z nami został zmuszony.Wypłacili nam 52dukaty w zamian za pokój.

8 pazdziernik 1493
    Walna bitwa pod stolicą Dunczyków się stała.Armia nasza w sile 25 tys męża desant na wyspe ich przeprowadziło i z armią wielką bo 62 tysięczną bitwe stoczłyło.Mimo liczby większej Dania przegrała bowiem generałowie nasi sprytem i umiejętnościami sie większymi wykazali a i wyszkolenie armi naszej lepsze od wroba było

polski piechociniec przed walką

34 pazdziernik 1493
    Padła stolica Dani, Kopenhaga, i jak w zwyczaju mieli wodzowie Polscy tak i tym Razem Wódz wojska naszego ,Król Jan ulicami w orszaku szedł piechotom aby potęge i odwage pokazać swoją i armi swojej.

29 styczeń 1494
    Ostatnie twierdzi wroga naszego w Skandynawi padły.Król nasz osobiście pertraktował pokój z ich Królem w namiocie pod murami Kopenhagi.Dania przyjeła warunki naszego Pana i wasalem Królestwa się stała.

24 wrzesień 1494
    Król nasz miłosciwy wrescie w Krakowie sie pokazał aby oficjalnie korone przyjąć.Na rynku głównym ceremonia się owa odbyła, tak aby kazdy,nawet chłop najbiedniejszy brać w niej udział mógł,i jadłem wspaniałym z tej okazji przygotowanym częstować.

5 styczeń 1498
    Zakon wojne Mołdawi wypowiedział i sojusz znowu cały do walki stanoł.Tym razem poseł Mołdawski Wielkiego Mistrza obraził wielce i jedyną drogą Honoru wojny wypowiedzenie było.

1 czerwiec 1498
    Bronić się armia nasza musiała przed hordami mołdawów w karpatach bitwe z nami stoczyli.Lecz armia nasza pod Królem samym była i wygrana łatwo przyszła naszym.

4 luty 1499
    Król na ustępstwa wobec szlachty poszedł bowiem niechciał w kraju buntu wywołać w czasie wojny z Mołdawią.(arysto+1)Co do samej wojny to inicjatywe oddano Zakonowi który oblega stolice teraz wrogą.

5 maj 1499
    Pokój z Mołdawią podpisano.40 dukatów oni nam zapłacą.

20 sierpień 1500
    Król nasz miłosciwy wypadek miał i rany się nabawił.Na szczęscie niejest ona grozna ale w boju uczestniczyć juz niebędzie móg.

1 marzec 1501
    Z krajów dalekichwynalazek dworzanie nasi sprowadzili nowy coto w wojnie wspomoze wojów naszych.Działa obmyślili do murów burzenia coby obleganie twierdz wrogich przyśpieszyć.Teraz juz potęga nasza niema równej sobie w europie całej.

20 czerwiec 1501
    Król Jan niepanował długo i zmarł dnia dzisiejszego.Królem obrany został brat jego Aleksander pierwszy tego imienia na tronie Polskim

1styczeń 1503
    Kolejny absolwent Akademi Krakowskiej w armi wysoko teraz się znajduje.Mikołaj Kamieniecki na Hetmana Koronnego mianowanym został, i armią Poznań dowodzić teraz będzie.

1 wrzesień 1503
    Wynalazek nowy powstał w warsztatach kowalskich w Poznaniu.Działa które naszaz armia posiada pozwoliły na stworzenie małych dział dla wojaka pojedynczego coby podczas walki strzelić wrogowi w twarz z uśmiechem mógł(Land tech 9)

3 wrzesień 1503
    Austria wojne lennikowi i sojusznikowi naszemu,Bawarii wypowiedziała.Znowu Habsburgowie poznają moc stali naszej w wojnie krwawej.

8 listopad 1503
    Hetman wraz ze swoją armią Wiedeń oblega aby Austriaków do pokoju zmusić.

12 grudzień 1503
    Krótko Wiedeń wytrzymał boweim juz dziś padł pod szturmem wojów naszych.Cesearz Austriacki pokoj proponuje na mocy którego 170dukatów zapłaci.Propozycja została przyjęta.

5 styczeń 1505
    ,,Ogólne prawa i ustwy nie jednostek,lecz całego narodu dotyczą,przeto no przyszłość nioc nowego nie ma być postanowionym przez nas i naszych następców bez wspólnego senatorów i posłów ziemskich przyzwolenia''-Konstytucja Nihil novi

20 sierpień 1506
    Krótko panował Król Jan, lecz Aleksander jeszcze krócej.I poraz kolejny żałoba w kraju naszym ogłoszona została aby cześć nieboszczyka którego orszak niebiański do nieba zabrał,uczcić.Następcą jego ,i Królem obrany Zygmuntco go Starym juz zwą.
    Oby On kraj nasz ku sile prowadził.

28 sierpień 1506
    Jestem Karol Walendowczyk von Pavian młodszy.Ojciec mój i Matka zmarli w pożarze stajni nocy ubiegłej.Jestem sierotą,niemam rodzeństwa.Jednak Rodzice o przyszłość moją zadbali i na nauki mnie w Akademi Krakowskiej wysłali.Przez 6 lat kronikarstwo studiowałem,teraz gdy moji rodzice zmari i musze wracać do domu musze zakonczyć takze nauke.Mam 16 lat,władam łaciną,niemieckim,francuskim. Kronike ową pisać będe z wielką chęcią bowiem juz w Akademi byłem kronikazem i rozpisywałem się o wszelkich wydarzeniach z Akademią związanymi.I tak jak w tradycji trzeba teraz portret Ojca w izbie wywiesic.

4 luty 1509
    Coraz większa władza w kraju w rękach Króla się znajduje co dobze na gospodarke wpływa boweim pieniądze nierozchodzą się po urzędnikach nieuczciwych.(centarl+1)

11 grudzień 1510
    Czechy wojne Dani wypowiadają i po stronie naszego sojusznika stajemy.

9 grudzień 1511
    Zajeliśmy stolice sojusznikadunskiego,Ryge w której siedziba kawalerów mieczowych się mieści

8 luty 1512
    Boże!!! Papież wojne Czechom wypowiedział!!! Miej nas w opiece Boże miłościwy bowiem niemozemy sojuszu naszego schańbić i do wojny tej z ciężkim sercem przystępujemy

20 luty 1512
    Spotkałem kobiete mego serca.Jej ime Elzbieta brzmi i jest ona córką tutejszego kupca.Jest w moim wieku a urodą olśniewa wręcz.Zamieniłem z nią słów kilka.Będzie się trzeba postarać bowiem Ona moją żoną Musi zostać.

17 czerwiec 1512
    Kolejny Pokój z Danią podpisano,tym razem w Krakowie i tym razem az 466dukatów zapłacić muszą wzamian za pokój z naszym Królestwem.

15 marzec 1514
    Ojciec Święty mądrością się wielką wykazał i zgodził się rozejm podpisać z nami,Synami Boga.

19 kwiecień 1514
    Dziś jest mój najszczęśliwszy dzień.Razem z Elzbietą w kosciele staneliśmy i sakrament małżeństwa przyjeliśmy.Jestem taki szcześliwy...

1 styczeń 1515
    Armia Królewska wzorem dla zagranicznych jest,a świadczą o tym nasi dowódcy którzy za wspaniałych uchodzą i takimi są.Kolejnym który zaszczyty wielkie w armi zdobył jest Mikołaj firlej który armią Poznańską od dnia dzisiejszego dowodzić będzie.

1maj 1516
    Kolejna przełomowa technika opracowana została przez dwór Królewski.Tym razem zrozumieli nasi uczeni jak budować większe fortece coby wróg niemógł ich zdobyć nawet mając moc ludzi(land tech11)

9 czerwiec 1517
    Zakonczyła się wojna Papieską zwana,między Czechami i Ojcem Świętym prowadzona.Podpisano rozejm.

13 marzec 1518
    Herezja wielka w niemczech wybucha!!! Niejaki Marcin Luter ruch nowy rozpoczoł który władzy Papieskiej się sprzeciwia!!!

17 marzec 1522
    Na zebraniu monarchów sojuszu naszego Król nasz myśl powiedział ,,niechaj nasze kraje jednym się staną pod panowaniem Moim a będzie ciekawie''.Czeskie poselstwo zrozumiało to jako żądanie poddania się pod tron Polski i wypowiedziało nam stosunek lenny!!!Król nasz długo nieczekał i z sojuszu ich wyzucił, oraz wojne im wypowiedział!!!Tak konczy się przyjazn dwóch narodów bratnich.

28 kwiecień 1522
    Armia nasza dzielna zdobyła Opole niedając czechom szans najmiejszych

7 czerwiec 1522
    Padły wszystkie fortece na Śląsku!!!

18 pazdziernik 1522
    Generał Firlej zajoł stolice wroga!!! Praga zdobyta!!!

23 kwiecień 1523
    Generał Firlej bitwe stoczył z czechami w niemczech,pod Budziszynem.Udział w niej wzieło w niej po 40 tyś ludiz lecz nasi na mieczach roznieśli Czechów.

13 Grudzień 1523
    Pokój!!!! Czechy zrzekły sie praw do Opola,Śląskaoraz części niemiec!!!

14 lipiec 1524
    Wielki Mistrz Krzyżacki Księciem prus się stał i wiare w kraju swym zmienił!!!.Od dnia dzisiejszczego kraj jego religie Lutra wyznaje.Chcąc chronić się przed gniewiem innych krajów pod skrzydłami naszymi pragnie pozostać.Krol widząc zaś kłopoty,ale i wierność swego wasala zgadza sie na to

5. von-Pavian

von-Pavian Guest

Tak coś niepisze juz długo bo Święta i takie tam ale jezeli ktoś wątpi to AAR będzie kontynułowany po Sylwestrze

6. von-Pavian

von-Pavian Guest

15 sierpień 1526
    Miasta kolejne poddają sie herezji niemieckiej przez Lutra wszczętej.Poznań,Gdańsk w większości juz wiary Rzymskiej nie wyznają lecz Król nasz kochany tolerancją wielką się wykazuje i tych którzy za heretyków branymi są w europie, prawami równa z resztą społeczeństwa.

23 sierpień 1526
    Czechy coto przed upadkiem się bronią pod opieke Austri uciekły, poto by monarchia Habsburska potęge w Czechach nową wyzwolić miałą.Oddali takze część ziemi swoich swemu seniorowi nowemu.Austria zaś wojne Węgrom wypowiedziałą pod pretekstem roszczeń do terenów Węgierskich.

1 styczeń 1527
    Na rynku Krakowskim kolejny absolwent Akademi Hetmanem Koronnym został.Został nim wódz wybitny, Jan Tarnowski.

25 styczeń 1529
    Zamieszki w kraju wybuchły spore,bowiem Król nasz miłościwy chcąc ukarać część nieposłusznej szlachty, paragrafy znalazłwszy konfiskate jej miena przeprowadził(+100złota).Szlachta sprzeciw zgłosiła przeciw jak to nazwali ,,Władzy Królewskiej która zbyt wielką siłą włada"(-3 stab).Król który niezniósł sprzeciwy zaaresztował część tych którzy tak się wypowiadali(-2 arysto) i jako przeprośiny oraz ułaskawienie od zastraszonej szlachtu prwo nowe wymusił(+1 central)

1 styczeń 1529
    Królestwo przykładem świeci dla krajów europy. Mędrcy Królewscy,artyści i urzędnicy narodowi ogłosili że Korona na droge nową wkroczyła we wszystkich tych dziedzinach i na czele nie tylko w europie ale i na świecie stajemy!!!(infra 4)Z tej okazji początek reform w kraju,a mają one na celu ianowanie w kazdej prowincji Sędziów Królewskich

2 luty 1530
    Elzbieta ciężarna!!! Doktor mówi że dziecka mozna spodziewać się na lato,nawet jego początek!!!

24 czerwiec 1530
    3.3.3..........Trojaczki!!!!!!!!!!Trzej chłopcy!Ciesze że podczas porodu nic się niestało bowiem ostatni fatum jakowe przez Stargard przeszło i okolice,ze matki podczas porodu umierały.Trzej chłopcy!!!Juz wraz z Elżbietą uzgodniliśmy imiona.Najstarszy-Karol młodszy-Czesław najmłodszy-aby chwalić imie Królewskie-Zygmunt

22 czerwiec 1532
    Szwedy wojne wasalowi Korony , Prusą wypowiedziały.I znowu wojna wybuchła, bo mimo uzasadnionych pretensji Szwedów do części ziem Pruskich Król nasz w obronie nietylko wasala,sojusznika,Ale i przyjaciela Swego praz Rodu całego.

19 listopad 1532
    hetman Wielki Koronny rozkazy dostał aby z Krakowa na Austrie wyruszyć w celu zlikwidowana sojusznika szwedzkiego

24 listopad 1532
    Palatynat wypowiada wojne Królestwu!Te psy myślą że skoro armia Nasza zajęta jest walkami z Austriakami to niemamy czym bronić naszego terytorium.Król wysłał listy z rozkazem werbunku części chłopów do armi

2 Luty 1533
    Nikt niewie chyba dlaczego tak bardzo władcy niemieccy nienawidzą naszego kraju.Od samych początków,od cesarza Ottona I-ego i III-ego , az po nasze czasy.Niemniej palatynat podpisał rozejm z poselstwem Królewskim.

14 luty 1533
    Kolejna wojna.Królestwo nasze ma to szczęście że jego sojusznicy zawsze są wierni paktom wzajemnej pomocy.Ale ten miecz jest dwusieczny,bowiem Polska takze zawsze pomaga swym sojuszniom.A ze sojusznicy nasi często napadanymi są.
    Krym wojne Litwie wypowiedział i pociągnoł za sobą całą horde islamską.Król nasz widząc ten problem rozejm ze szwecją podpisuje.

30 listopad 1534
    Turki zapłacą Królestwu 10szyuk złota jako pokój.Niejest to kwota wielka, lecz pokazująca ze to Korona jest największą potęgą.W tym samym czasie padła stolica węgierska,Peszt.

2 luty 1535
    Teraz węgry muszą się pokłonić i prosić o koniec wojny.Kolejny kraj który poznał potęge wojska Polskiego.Jako odszkodowanie wojenny zapłacą oni 35sztuk złota oraz oddadzą część sowich ziem.Warto takze wspomnieć o pogłoskach mówiących o nowej kawalerii która jakoby pieron jaki węgrów mordowała.Podobno skrzydlatą jest ona zwana,bowiem na plecach kazdy jezdziec skrzydło jedno lub dwa ma zamocowane, orła albo ptaka innego.Jeno niewiadomo czy to prawda, bowiem chłopy mogły widzieć to czego tak naprawde niema a tylko się wydaje że jest.......A!Mówi się na nich podobno Husaria, i są podobno tak potęzni co i pięknie ozdobieni.Ale wiara w to co mówią chłopy...

4 luty 1539
    Kolejna reforma będoąca inicjatywą Króla weszła w życie.I poraz kolejny sprytnie zwiększa ona władzie Króla w kraju(+1 cenrt)

2 styczeń 1540
    Jeszcze jedna wojna.Teraz moskale napadli Litwe.I znowy musimy wypełnic nasze sojusznicze obietnice.

5 kwiecień 1540
    Armia nasza oddelegowana jako pomoc dla Litwy juz na tereny rosji wkroczyła i pierwesz fortece zacznie szyurmować.

24 czerwiec 1540
    Nadszedł dzień rozpoczęćia nauki przez synów mych.Nauki pobierać oni będą w Akademi Krakowskiej.Karol na nauki ścisłe zapisanym został,Czesław wydział militarny, zaś Zygmunt medycyne poznawać będzie.

10 sierpień 1540
    Po szturmie krwawym Hetman zajoł stolice wroga naszego,Moskali.Car do ostatniej chwili w stolicy przebywał aby pokazać że swemu ludowi że się obronią.Uniekł tajnym tunelem,gdy nasze wojska wkraczały na Kreml.Przed ucieczką zdążył przez balkon, wyzwać matke Hetmana i jeszcze 10 pokoleń wstecz,tak aby nasz wódz to usłyszał.Miał szczęście car że umknoł,boweim Hetman by go poprostu na pal wbił zapewne za owe oszczerstwa.

3 maj 1541
    Jedną tylko wielką bitwe stoczyli z nami moskale, a była to bitwa mająca pozwolić im odbic Moskwe.Starło się z60 albo nawet 70 tyś ludzi.Naszych było ze 20 tyś reszta to moskale.
    I jednak prawdą było to co mówiły chłopy z terenów Węgrom zabranych.Husaria naprawde istnieje, i boleśnie uświadomiła o tym moskali.jeden jej atak i połowa wroga padła na ziemie.Reszty dopełniła piechota która zniszczyła większość wrogich dział.

21 czerwiec 1542
    Pokój z moskalem!!!Od teraz wasalem on naszym jesy boweim klęski wielkiej doznał w wojnie z Koroną.Cieszy nas to niezmiernie bowiem wpływy na wschodzie nasze to powiększyło znacznie.

wartym jest takze zapisanie ż e monarchia czeska istnieć przestała.Tereny do nich nalezące do Austri zostały wcielione

4 kwiecień 1547
    Ludność Magdeburga przeszła na strone Korony,bowiem jak to powiedział ich wysłannik do Krola naszego ,,Prześladowań religijnych znieść niemozemy''

2 kwiecień 1548
    Zmiana na tronie Krakowskim!Zmarł miłościwie panujący nam Zygmunt Stary.Następcą jego obrany potomek jego został, Zygmunt II August.Niech Bóg ma Króla nieboszczka wśród zbawionych, a młodemu Królowi pomaga we władaniu krajem

23 czerwiec 1548
    Zakonczyli nauke synowie moji.Karol,najstarszy coto nauk ścisłych się uczył no Francji wyjechać ma zamiar aby nauke kontynułować, Czesław do armi najmowanej do walk w niemczech się zaciągnoł, Zygmunt zaś do Włoch medycyne studiować dalej jedzie.

1 Pazdziernik 1548
    Nietrwałym tworem okazała się monarchia Austriacko Czeska.Większość ziem niemczech północnych odłączyło się od Austri,zaś reszta przez rebelioantów jest opanowana.

ps.Jak zwykle lekko chaotycznie i zapewne koślawo pod względem ortografi ale cotam :D
    chociaz charakterystyczny jest :wink: no i bym się niepogniewał jakby jakiś koment był

7. von-Pavian

von-Pavian Guest

20 listopad 1555
    Kolejny naród bratni w sojusz z nami wstąpił.Wasal nasz Ruski, pod protekcje bezpośrednią się oddał i sojusz oficjalny z Królestwem naszym podpisał.Jest to takze wieść radosna boweim kraje oba wroga śmiertelnego mają.Turcy bo o nich mowa na sybir daleki wkroczyli, przeszkadzając w ekspansji Moskiewskiej.

22 pazdziernik 1557
    Lwów poraz kolejny pokazał jak wierny i cenny jest dla Korony.Ludność chłopska,mieszczanie oraz szlachta procent znaczny na budowe manufaktóry miejskiej wyłozyli, wierność swoją Królowi okazując.Wiedzą oni bowiem że w przyszłości korzyść mieć będą z wydatku tego

1 czerwiec 1558
    Reforme wojska znaczną przeprowadzono_Od dnia dzisiejszego kazdy wojak Krolewski broń udoskonaloną dzierżyć będzie.Kraj nasz poraz kolejny reszte świata wyprzedził w wyścigu o techniki walk nowe.(LT14)

12 wrzesień 1558
    Otrzymałem list dziś od Karola. Zamierza do kraju spowrotem się udać.A to dlatego że kobiete poznał we Francji i ślub pragną wziąść.Napisał że Jego powroty moge spodziewać się na początek zimy.

15 listopad 1558
    Dziś odbyło się wesele syna mego Karola z Joanną, coto z rodu szlacheckiego bliskiiego samemu królowi pochodzi. Cała wieś została zproszona na msze i bal.I Janko coto ślepcem jest, i Kazik drwal nasz bez trzech palców ,I grajek Juzek, i wdowa Hela po Januszu młynarzu, i ksiądz Hieronim, i dzieci wszystkie.Obecnością zaszczycili takze rodzice panny młodej.Sympatyczni ludzie.List z zaproszeniem do wojewody wysłałem takze, lecz ten przyjedzie dopiero jutro boweim wizyte u Króla samego miał juz zaplanowaną.
    Zabawa trwać będzie przez 3 dni, a huczna jest ona teraz jak gdyby cała kompanija wojska się tu zjechała.

powóz którym będą jezdzić mlodzi

5 grudzień 1559
    Żal wielki dziś mię dosięgł.Syn mój Czesław, ten który w niemczech najemnikiem był, zginoł w walkach.Kompani jego przywiezli go wraz z całym jego dobytkiem.Serce kraja mi się gdy myśle o tym.A zginoł w walkach w Koloni.Tłumili rewolte, i jeden z rewolucjonistów dzierzył łuk.Jeden tylko strzał.Prosto między oczy.Marną pociechą że ów morderca zginoł chwilę potym strzale...

13 kwiecień 1561
    Sukces dyplomacja nasza odniosła wielki.Wyjechawszy do krajów dalekich zbadać mieli tylko to jak nas tam odbierają.Jednak Oni zostali tam tak pokochani że władcy Kraju zwanego Delhi zgodził się nawet na wymiane map.Świat jest większy niz nam się do tej pory zdawało.A wiemy żę nie są to wszystkie ziemie na wschodzie.

3 styczeń 1563
    Koljny cios spadł na Mój Ród.Kolejny sn\yn mój, tym razem Zygmunt, zmarł.ZAraza wielka w Itali zapanowała a on jedną z ofiar się stał.A zginoł bo jako medyk chciał pomuc chorym.Jednak jego poświęcenie do choroby doprowadziło...

15 sierpień 1565
    Nareszcie nowina jak dobra dla mego Rodu.Syn moj ostatni,Karol ojcem został.Syn mu się urodził.Rad jestem że imie nadał mu jak tradycja Rodowa kaze.Takwięc mam wnuka Karola.Oby był to znak na to że czarne chumury rozeszły się juz na dobre, a dla von Pavianów Walendowczyków juz będzie tylko słońce świecić.

8 marzec 1569
    Coraz głośniej w kraju było o jakowym spotkaniach poselstw Polskiego i Litewskiego.Mówiło się że rozmowy będą o pomocy Polski dla Litwy, o wojsku wysłanym przez polaków na granice Litwesko Turecką.Mowiono że Litwa odda ziemie do których Korona miała pretensje.Niektórzy mowili nawet że Litwa ma hołd lenny składać.Ale to co postanowiono było zaskoczeniem.Dziś po wszystkich wsiach i miastach, po wszystkich dworach, nawet po wszystkich krajach sąsiedzkich wieść została posłana.Polska przestała istnieć!!!Wielkie księstwo Litewskie nieistnieje!!!Poselstwa obu krajów zadecydowały że unia personalna jest złym pomysłem.Czas zrobić to co było oczywiste dla wielu.Powstało połączone Królestwo Polski i Litwy.Od dnia dzisiejszego żyjemy w Rzeczpospolitej Obojga Narodów!

3 Kwiecień 1569
    Dnia dzisiejszego odbył się pogrzebo Ojca mego Karola Seniora.Godność moja, Karol von Pavian Walendowczyk, Syn Karola i Elżbiety, ojciec Karola i mąż Joanny.
    Ojciec mój kochany zmarł jak się zdaje z powodu boleści jakie go trapiły od czasu śmierci braci mijich kochanych.Gdy zmarł Zygmunt, ojciec posiwiał, i mimi narodzin wnuka jego stan był coraz gorszy.Wreszcie, w wieku 79 tat opuscił ten świat.
    Jestem absolwentem Uczelni Królewskiej w Krakowie, oraz Faryskiego Uniwersytetu nauk.
    Mam 39 lat i cztero letniego syna.Dobrze, prezyszedł czas na wywieszenie portretu ojca.

17 kwiecień 1569
    Pierwszą decyzją sejmu nowego, było wydanie polecenia rozpoczęcia reform podatkowych na terenach byłej Litwy.Na ten cel poświęcono całą zawartość skarbca Królewskiego

15 lipiec 1570
    Mamy nową stolice! Jest nią Warszawa.Została wybrana bowiem jest to miasto prawie pomiędzy dawnymi stolicami Polski i Litwy.

12 maj 1574
    Zmarł ostatni Jagielon!Król ilościwie nam panujący ducha wyzionoł podczas snu.Szlachta problem wielki miała z wybraniem następcy.Ostatecznie zdecydowano się na Króla obrać Henryka Walezego z Francji.

1 wrzesień 1574
    Syt mój jedyny Karol nauke na Uniwersytecie Krakowskim zaczoł.Tak jak wielu ojców Rodu naszego literature studiować będzie.

1 Styczeń 1575
    NIe był Królem naszym nielunbiany Henryk długo.Na wieść o możliwości zajęcia tronu we Francji umknoł z kraju.Dlatego poraz kolejny szlachta musiała Króla wybierać.Tym razem wybranym został Stefan Batory z Siedmiogrodu.Jest on uwazany za idealnego kandydata na Króla.Mądry , sprawiedliwy,rozważny.Jedyną wadą jest to iż niemówi On po Polsku.Jednak niepowinno to byc wielką barierą ponieważ tłumaczy mozna zatrunić łaciny, bowiem w tym języku komunikować się z poddanymi będzie Król

26 maj 1576
    Król Stefan decyzje podjoł aby Uniwersytet w Wilnie zbudować.Ma być to siedziba nauk wszelakich, a poziomem ma dorównywać Uniwersytetowi Krakowskiemu i innym największmy uczelnią świata.

1 kwiecień 1578
    Do sejmu wpłyną raport odnośnie zakonczenia reform gospodarczych na terenach byłej Litwy.Zakonczyły się pełnym powodzeniem.

1 styczeni 1579
    Jako do końca doszły reformy postanowiono poprawić system podatkowy w Polsce.Sejm podjoł decyzje aby na terenach zachodnich kraju rozpocząć mianowanie gubernatorów(infra 5)

17 czeriwec 1581
    Po wielu latach pokoju wybuchła nowa wojna!
    Szwecja wypowiedziała wojne Rosji, a tym samym całemu sojuszowi Rosyjskiemu.Oczywiście staneliśmy w obronie naszego wiernego sojusznika.Jest to kres Długiego okresu spokoju.

Jak zwykle troszke chaotyczne.Jakby ktoś znalazł jakieś wielkie błędy gramatyczne to prosze o podanie gdzie i jaka data.
    Miłego czytania i prosze o kamenty bo zawsze moze byc lepiej pisany i niechodzi mi tu o pisownie alternatywną niektotych wyrazów

8. von-Pavian

von-Pavian Guest

23 czerwiec 1582
    Zakonczył nauk pobieranie syn moj Karol.

30 listopad 1582
    Pierwszym krokiem w nowej kampani wojennej było wylądowanie armii Zamoyskiego we włościach Austriackich usytułowanych w Skandynawi.Z tego miejsca miał wyruszyć na szweje , co ma doprowadzić do rychłego pokoju.

12 luty 1583
    Szybko sie hajta syn mój Karol.Żoną jego córka samego wojewody została,Iza!Młoda ona jak on równie,a i nauki pobierała znamienite.Mariaż ten znaczenie rodu naszego podnosi boweim jest to najstarsze z dzieci wojewody Przemysła.Zaszczycił on młodych na ślubie,i jako prezent ślubny ziem całkiem duzy kawałek dał.

20 maj 1583
    Król sam widząc problemy na froncie, wraz z armią swoją w szwecji wylądował.Teraz siła naszych liczebnością obronców przewyższa,a i wyszkoleniem są nasi lepszymi.

24 sierpień 1583
    Rada Królewska ogłosiła zakonczenie reform podatkowych w całej Rzeczpospolitej.Kazda prowincja posiada gubernatora.

23 listopad 1583
    Wieści zza morza doszły dziś ludzi.Król stolice szwedów ,Sztokholm szturmem zdobył! Wojna ku koncowi rychło zmierza.Jeno tera wszystko zalezy od tego co Król Miłościwy chce uzyskać przez wojne ową i jakie warunki będzie chciał wrogowi zaproponować.

piękny zamek w stolicy szwecji

9 marzec 1584
    Kwiat arystokracji szweckiej, oraz armia cała ich zaciężna, bitwe wojsku Naszemu wydała.A odbyło sie to pod stolicą wroga, Sztokholmem, który to odbić chcieli.Z jednej strony armią dowodził Zamoyski, oponentem był generał Hertig.I mimo przewagi liczebnej, klęske zadali Piasty szwedom.A sukces owy manewrowi Husari naszej zawdzięczamy.Bowiem flanke lewą,coto chłopy do armi nowo zwołane broniły, a przez strzelców zajmowaną nasi z tylu najechali.W wir walki rajtary wysłane zostały,coby Husarie powstrzymać. Wtedy do walki piechota nasza poszła, przez jazde litewską i ukrainców wspierana.I jak przed walką szweda 50tyś piechota,10tyś jazdy i 82armaty,Które ani razu niewypaliły,tak po walce jeno połowa uciekła, a armat 20 uratować zdołali.Nasi jak w sile 29tyś byli, tak 5tyś orszaki anielskie pod bramy nieba zawiozły.

24 czerwiec 1584
    Ledwo się młodzi zaślubil a juz potomka sprawili.Wnuka mam, a imie mu wedle tradycji,Karol nadano.

1 wrzesień 1587
    Zmarł Król nasz waleczny, Stefan Batory,szwedów pogromca,Kraju reformator.Za panowania męża tego dzielnego Królestwo siłe wewnętrzną zdobyło,Skarb napełniono a armie zreformowano, tak ze potęgą na świecie całym największą jest.Polityke sprawną prowadzono tak aby sojusze z wasalami naszymi w Rosji,Prusach oraz Bawari umocnić.Zmarł wódz wielki.Wedle prawa naszego zwyczajowego szlachta Króla nowego obrać została zmuszona.Wybór padł na Krolewicza Zygmunta, ze szwedzkiego rodu Wazów.Wybór ten politycznie jest wspaniałym bowiem wojska nasze szwecje okupujące,walczą o ziemie do których Król nasz Miłościwy pretensje posiada.

3 pazdziernik 1587
    Szwedzkie poselstwo do Warszawt przybyło o pokój błagać.Krol nasz widząć rozpacz w oczach posłów, i wiedząć jak wojna owa kraj nasz wyczerpała,zgodził się na warunki jakie przedstawiono.Na mocy owych południe szwecji pod panowaniem Korony się znalazło.Jest to kara dla szweda aby pamiętał który szczep rodu Wazów jest mocniejszym

2 listopad 1587
    Wojnaaaaaaaaa!Wojna która nad krajem naszym wisiała od dawna wybuchła.Potęga turecka ruszyła na kraj nasz piękny aby grabić za wolnoś wiary w Rzeczpospolitej.
    Armia nasza która w wojnach ze skandynawami straty poniosła, uzupełnienie dopiero otrzymała.Sejm wraz z Królem postanowili wydać całą rezerwe złota na powołanie pod broń,wyszkolenie i wyposażenie armi wielkiej która na agresora ruszyć miała.Do wojny po stronie naszej dołączyli wszyscy sojusznicy nasi.I Moskal któremu turczyn droge na wschód blokował,i Bawar który tereny Węgier zapragnoł posiąść, i Prusak który niemiał nic z wojny owej,jeno wdzięczność społeczeństwa naszego.Jednak mimo wystąpienia sojuszu naszego całego,turek ilością przewage miał nad naszymi.

wykres przybliżonych sił 4 największych armi biorących udział w wojnie

27 styczeń 1588
    Objąwszy armie południową,Król Zygmunt na włości tureckie na krymie ruszył.Było to jedno z wielu miejsc gdzie kampania się wojenna toczyła.

25 maj 1588
    Armia nasza główna przeciw armi tureckiej staneła, przez wezyra samego dowodząną.Bitwa pod stolicą dawnych Węgier,Budą sie odbyła.Mimo siły większej w ludziach i działach,Wódz naszych wojsk,Hetman Zółkiewski,mając 60 tyś piechoty oraz 4 tyś konnicy doborowej,przeciw 52tyś piechoty 21tyś tatarów konnych oraz 85 dział tureckich przed sobą,klęske im zadał.A plan był prosty boweim wojska nasze wzniesienia pobliskie opanowały, co pozycją do natarcia dogodną było.Pierwsza do boju ruszyła piechota mająća zetrzeć szeregi pierwsze wroga i wycofać się spowrotem.Gdy tak się stało turek porywczy do boju ruszył konnicą,ktora na pozycjach naszych się zatrzymala.Wtedy do biju nasi konni poszli, i w puch starli.Chcąc ratować swojich tatarów wezyr piechote wysłał do boju.Jeno nasi na wzniesieniu stali i bronić się im łatwiej było.Jak poszła piechota turecka w atak to armaty bez opieki odpowiedniej zostawili, i konnica nasza je zniszczyła.Wtedy wezyr do panicznej ucieczki wojska swoje zmusił.Działa wszystkie tuki straciły, i moc konnych.A piechoty poległo ich tyle że maki bledszymi od wzniesień owych są.

17 pazdziernik 1590
    Wiktoria!!!Krol nasz Miłościwy sztrurmem pierwszym stolice turecką,Stambułem przez nich zwaną,zdobył.Jeno pamiętać trza że jest to Konstantynapol wielki,stolica Cesarstwa Bizancjum,przez turka podbita.Triumf wielki jest to,bowiem miasto to miej niz 5 razy dobytym zostało,a od czasu jak turki je zdobyły,wojsko nasze jest pierwszym które je zdobyło.Wojan juz ku koncowi się ma,i Król teraz jeno nad karą się zastanawia jaką wymierzyć Sułtanowi.

25 kwiecień 1591
    Kraj który miał się za imperium największe na świecie,którego władca za cień boga na ziemi się uwazał,kraj w którym wyznawcy innej niz islamska religia byli szykanowani,kraj który zajmował największe terytorium na ziemi,który rozciągał się od Węgier,przez azje miejszą,egipt, az po centrum lądu czarnego.Kraj ktory szczycił się największą armią na świecie.Kraj który zniewolił tak wielu.Kraj który straszył wszystkich wojną.Kraj który zdobywał ziemie nie po to by oświecać lecz grabić i siła nawracać.Kraj który mial się za tak silnego że rzucił rękawice Rzeczpospolitej,niejest juz tym za kogo się miał.Klęske zaznał ze strony tego kogo napadł.Gdy padła stolica turecka pytanie padło jaką kare Król nasz Miłościwy Zygmunt turkowi wymierzy.Mógł ziemi moc na bałkanach zabrać, Mógł trybut wielki nakładać.Jednak policzek subtelny,delikatny,ale i karcący zarazem,pweny i celny zadano.Bowiem czym było by ziem odebranie turkowi?mieli ich wiele przeciez jeszcze.Czym była by trybucja wojenna skoro zaraz w furi napadli by ogoś aby skarby swoje odzyskać?NIechaj więc napadają,kradną i rabują.Jednak jako Lennik Rzeczpospolitej,połowe dochodu swego,swemu seniorowi są zmuszeni przekazać.Czym bowiem jest odebranie ziem,skoro bycie ponad władcą państwa tureckiego jest większym wycznynem a i satysfakcje większą daje?

stan wojsk krajów biorących udział w wojnie po jej zakonczeniu

mimo że turki nieoddawały żadnych ziem jako trybut,to rewolucje spowodowały całkiem sporą utrate terytorium

1 wrzesień 1594
    Wnuk mój Karol na nauki został wysłanym.Jeno nie do Krakowa jak w rodzie naszym przodkowie,ale na szkoły uniwersytetu w Wilnie.

22 kwiecień 1594
    Kolejny wnuk się urodził.Ten z koleji imie Zygmunt otrzymał,na cześć Króla naszego turka pogromcy

24 czerwiec 1599
    Kraj nasz który jest potęgą na świecie niezaprzeczalną, prym swój chcąc okazać,kolonie pierwszą załozył w afryce,na wybrzeżu złotym zwanym.>Fort koloniści nasi Nadzieją nową nazwali i oknem naszym na afryke jest.

1 maj 1601
    Potęga nasza na lądzie i w gospodarce była wiadomą,jednak flota nasza niebyła za potęge brana.Jednak dzięki stoczni która to w Gdańsku powstaje zmienić to będzie mozna.(11morska)

1 luty 1604
    Wielki zamieszanie u wasala naszego,Moskala wybuchło.Niejaki Dimitry,podobno syn cudownie ocalały Iwana groznego,o tron carski się ubiega i pomocy u szlachty Litewskiej szuka.Jednak Król nasz wierność w przyjaźni okazuje narodowi Rosyjskiemu i od zawieruch uchronić postanowił.Dymitri do Moskwy wysłany został,aby Car ukarac go mógł osobiście.

23 marzec 1604
    I jeszcze jeden wnuk na świat ten przyszedł.Tym razem imie zego brzmieć Przemysł będzie,tak jak dziad Jego,wojewoda.

28 styczeń 1605
    Święto wielkie w Gdańsku bowiem w perle Rzeczpospolitej stocznie wielką otwarto i pierwsze zamówienie na galery złożono.Będą to 23 statki,Które mają wzmocnić zdecydowanie siłe floty naszej na Bałtyku.

13 Lipiec 1605
    Jako że stocznia w Gdańsku szybko uporała się z zamóweiniem na galery Król postanowił że dalsza rozbudowa floty jest jaknajbardziej wskazana.Następnymi statkami jakie wypłyną w morze ze stoczni Gdańskiej mają być Silne okręty wojenn w sile 5 sztuk.Są to siły które będą mogły wypływać poza terytora morza Bałtyckiego.

takie oto okręty będą strzec morza Bałtyckiego

16 maj 1606
    Aby okazać swoją wdzięczność ludowi Gdańskiemu Król Zygmunt postanowił z własnej kieszeni opłacić budowe nowych umocnień miejskich,tak aby wrazie wojny i chaosu w kraju zlikwidować zagrożenie upadku tego jakże waznego dla Korony miasta.

14 styczeń 1607
    Odpuszczono szlachcie kolejne ustępstwa wobec władzy Królewskiej,bowiem Jaśnie PAn zdecydował że zwiększenie arystokracji moze wyjść krajowi na dobre.Jak to określił ''Więcej bogatych szlachciców,więcej dyplomatów którzy będą służyć dla dobra kraju,tylko cza ich krótko za mordy trzemać żeby swawola i władza im we łbach niepoprzewracała''

15 styczeń 1607
    Jak odpuscił Król nasz Miłościwy z walką o władze absolutną,tak jego wojna prywatna,o utworzenie z Korony kraju Tylko katolickiego niemogła być odpuszczona.Uznał Król nasz wiare Katolicką za jedyną wśród wszystkich, lecz niezmienił ustroju na kontreformacje bowiem wiedział że prześladowania religijne do wojny domowej doprowadzić moze

Miałem dać wieczorem albo jurto w nocy,dałem wcześniej bo mi sie lekko nudziło :wink:
    Miłego czytania i takie tam standardowe gadania.

9. von-Pavian

von-Pavian Guest

Wiatm po dłuższym czasie.Do napisania kolejnego odcinka zmobilizowała mnie konkurencja która ujawniła się w postaci AAR-u Polską na my-Map-ie tworzonego przez Larry(ego)2903.Odcinek ten jest eksperymentalny i oczekuje komentarzy które określą która forma była lepszą.

Mimo że reformy ostatnie w kraju prowadzone stabilnością zachwiały, fortyfikacje w Gdańsku zostały zgodnie z planem powiększone,i dnia 26 marca 1607roku załoga nowe pozycje zajeła [​IMG]

.Była to zapowiedz niejaka że kraj w czasie najbliższym ku morzu kierunek będzie coraz większy obierał. W kraju zaś armie powoływać wielką zaczęto,bowiem wasal nasz Pruski szykował się do wojny z Danią, do której niewątpliwie będzie chciał Rzeczplitą wciągnąć, zaś Korona jako wierny sojusznik do wojny owej przystąpić zamierzałą.
    Tak jak planowano wojna wybuchła na początku listopada 1607roku.Po stronie dunoli Król Francuski stał, boweim widział że dalsze powodzenia w wojnach kraju naszego zagrozić mogą mu bezpośrednio.Jednak jako że do wojny nieprzygotowani byli Francuzy, a i przegrawszy kilka bitew morskich, w tym u włości Króleskich w Szwecji, w której to flota nasza w sile 40 okrętów przeciw ich 36, zwycięstwo odniosła topiąc 5 a tracąc 2 okręty.Tak więc dnia 3 stycznia 1608roku rozejm w Gdańsku został podpisany między poselstwami Krolestw obu.

W czasie owym śmierci zaznał se starości senior rodu naszego,dziad mój,Karol.Starzec który Mądrością nieraz się wykazał, a i wzorem dla mnie i braci moich był, zmarł w wieku 78 lat, i 3 lutego pochowanym został.

Nad kroniką piecze oficjalnie ojciec mój obrał,bowiem juz lat kilka wczesniej wpisy prowadzil do niej, a powodem tego było zdrowie słabe dziada.Wtedy takze sposób obmyślił,aby kronike w sposób nowy pisać.Chciał on bowiem aby wydarzenia opisywać, nie tak jak wcześniej bywało,jako dziennik jaki, a raz na lat 30 wszystkie sprawy wpisać,tak jak ja robie to teraz.
    Jednak to co się w Rodzie działo, w czasie się zbiegło z oblężeniem stolicy dunoli,Kopenhagi.Do misji owej sam Hetman Koronny,Żółkiewski wysłany został, i wraz z armią swoją doborową, co w Koronie oraz poza Nią za w świecie najlepszą uważaną, dnia 4. maja bitwe stoczono z gwardią dunską,a juz 1 czerwca szturmem twierdze wzięto.Wróg widząc klęske swoją pokój zaproponował, na mocy którego zobowiązał się 125złota sztuk zapłacić.Mimo że o większe trybucje mogli się nasi ubiegać, postanowiono podpisać pokój owy, w Gdańsku jak to bywa zwykle.
    Przez 6 miesięcy niedziało się nic w kraju waznego odnotowania, az wielkie w Rosji zamieszanie wybuchło,konflikt ze szwecją, Który doprowadził do mozliwości objęcia tronu carskiego przez potomka Króla naszego.Jednak wiedząc że kosztem stosunków pogorszenia, a nawet to grozi, odrzucił pomysł owy.
    Kraj nadal odczuwał decyzje z 1607roku,i 3 stycznia 1609, chłopi pomorscy butn ogłosili,i na Gdańsk ruszyli.Z początku mówiono o 10tysiącach, potem 15 i 20tysiącach.Wiedziano tylko jedno,sprawa jest pilna i do walki zostanie wysłany Żółkiewski.Gdy ten ujrzał siłe buntowników słowa dosadne wypowiedział. ,,O ku..a , ja pie....e to miał byc bunt a nie rewolucja!!!''Nie 10,15 czy 20tysięcy.Baaa, nawet nie 30!40 takze mało.Na oko widać było że siła ludzi ponad 50tysięcy była!A dział kilka mieli ze sobą,i konnych całkiem sporo było.
    jednak Koronni przewage mieli,mimo że tylko 20tyś ich było.Wodza mieli wybitnego,doświadczenie i wyszkolenie za nimi stało takze.I gdy sie stalri z chłopami w puch ich roznili.Wodzów powstania zabić kazano, zaś reszte na rozkaz Króla miłościwego wypuszczono, co łaski dowodem wielkim było

Jednak mimo wielu problemów kraj stawał się coraz silniejszy.Dnia 28 listopada 1610 ogłoszono że pierwsza kolonia Korony otrzymała surowce na budowe fortecy, zaś kolonizacja pozostałych idzie nadzwyczaj dobrze.
    Jednak gdy kraj się umacniał, ród nasz kolejny cios otrzymał.tym razem ojciec mój karol zmarł,od kuli zbłąkanej,na polowaniu wyszczelonej

Przez kolejne 5 lat kraj przestał odczówać negatywne skutki roku 1607, i w roku 1615 utworzono HKI,a jest to skrót od Handlowa Kompania Indii.Kupcy z kraju wyroszyli na podbój bogatych centrów handlu w tych dalekich krajach.Wykorzystując zaniedbanie spraw kontynentu,przez naszego Króla,Brandenburgia zagarneła Prusy.Jednak niebyło to w kraju zbytnio zauważane,boweim kwitł daleko morski handel, a kupcy dostarczali coraz większych ilości złota(TT3 dopiero ;))W czasie owym Królestwo oraz Carat Moskiewski uzgodniły porozumienie o zerwaniu stosunku lennego przez Rosje.Jako ostatni hołd wpłacili sumy znaczne na rzecz Korony,oraz ustępstwa liczne dla obywateli korony Moskal miał poczynić.W pazdzierniku 1620roku zmarł hetman Koronny,Żółkiewski.Na jego pogrzeb przybyły tłumy, bowiem był on ojcem jednej z najwspanialszych armi na świecie.Król,będący bliskim przyjacielem Żółkiewskiego, na cześć zmarłego ogłosił 30-sto dniową żałobe w całym kraju.

W rodzie działo się jednak jak najlepiej.Ja oraz żona moja doczekaliśmy się całkiem licznej gromady dzieci.Najstarszy Kraol miał 10lat,najmłodsza Justyna roczek.
    Życie w Koronie kwitło.W czerwcu 1624-ego nasza kolona w Sierra Leone zaczeło przyciągac kupców z całej afryki, co spowodowało skupienie większości handlu z rego regionu w stolicy tej prowincji, Nowej Warszawie.
    W sierpniu 1627 wybuchł skandal który pogorszył stosunki między Koroną a Brandenburgią.Król widząc okazje jaką to mu dawało wypowiedział wojne elektorowi.Wojska nasze szybko skierowały się na prusy i pomorze przednie, omijając stolice wroga ktora była juz zajęta przez Austrie.Juz w grudniu padł Królewiec oraz Pomorze.17 stycznia 1628 podpisano w Gdańsku pokój na mocy którego owe ziemie znalazły się pod panowaniem Korony.Dodatkowo elektor wypłacił odszkodowanie w wysokości 70 sztuk złota.Pieniądze owe zostały przeznaczone na rozwój naszych koloni w afryce.

odrazu mówie. To niejest niemiecka flaga tylko sztandar kolonistów z terenów o kulturze niemieckiej

W tym samym roku postanowiono rozbudowac flote o kolejne 8 okrętów wojennych.Zamówienie złożono na rece burmistrza miasta Gdańsk
    Gdy nasi kupcy zaczeli dominowac na rynkach Indyjskich, zaczeli przynosic jeszcze większe zyski, obmyślono nową doktryne która jeszcze bradziej zwiększyła nasze dochody(TT4).

Jedną z ostatnich decyzji Monarchy Miłościwie nam panujacego,Zygmunta z rodu Wazów,aby nawracanie prowincji na religje Katolicką rozpocząć.Jeno nie tak jak w Hiszpani czy krajach innych siłą, a dobrym przykładem i miłością.Nie doczekał jednak Ojciec narodu sukcesów decyzji owej,bowiem dnia 30 kwietnia 1632roku Pańskiego zmarł w Warszawie.Na następce jego obranym został syn zmarłego,Władysła,będącym czwartym Królem w Koronie imniena tego.

Jednym z postanowień traktatów z Carem podpisanych było zezwolenie na Armi Koronnej swobodne przez kraj Jego przemieszczanie.W czerwcu wyprawa pod kierownictwem Pułkownika Arciszewskiego wyruszyła na tereny nieznane dotąd.Efektem działań owych było dotarcie az po granice lądu na znanego,oraz rozpoczęcie przygotowań do tworzenia koloni w tym rejonie.10-ego lutego utworzono osade nazwaną Nowy Kraków.

Tak więc słowem końca.Lat ostatnich 30 nieprzyniosło wojen jakich wielkich w europie, a krajowi naszemu dało czas aby siłe swoją jeszcze bardziej zwiększyć.Jedyna większą zmianą na mapach europy było odzyskanie niepodległości przez kilka państw niemieckich na terenach Austri Północnej.

10. von-Pavian

von-Pavian Guest

,,Ku Potędze''

Koljne lata dla Korony ważne opisać przedstawicielowi Rodu naszego przyszło.I wedle doktryny przez przodków moich lat 30 histori w rozdziale owym opisanych będzie.

A zaczeło się od wieści bardzo złych,bowiem kolonie nasze w Afryce plaga wielka dotkneła.Śmierci wiele osób zaznało,a w reszte kraju niepokój wtrąciło.
    Przez kresy wschodnie fala buntów przeszła,a trwała ona aż do początków 1644roku,kiedy to Król ugode z Kozakami zawarł.W czasie owym zaszły jednak na lepsze zmiany,bowiem nasze kolonie na wschodzie dalekim rozwijac w tępie ekspresowym poczęto, a efektem działań owych jest zwiększenie zainteresowania kupców tymi terenami,co doprowadziło do skupienia handlu na Kamczatce.
    W maju 1645roku inżynierzy z Akademi Krakowskiej przedstawili radzie Królewskiej projekt murów nowoczesnej budowy,które miały by być scianą nie do zdobycia dla wrogów naszych, a problem nawet wojską naszym sprawić wrazie gdyby się na podobne umocniena natkneli,co rekomendacją było wystarczającą.

Jednak budowe owych na czas przyszły odłożono bowiem jak w świecie wiadomo wojowie nasi na wroga terenach walczą zawsze.
    Takze w maju ogłoszono oficjalnie że fiaskiem się nawracanie kresów się zakończyło .

W styczniu 1647roku glową rodzina zaś zostałem bowiem ojciec mój zmarł.I teraz napisze o mnie słowo jakieś.Jestem Karol, Syna Karola,wnuk Karola.W wieku lat15-stu odziedziczyć przyszło mi nasze dzieło rodzinne i ksiąg pisaniem się zająć.I jak tradycja wymaga portret ojca wywiesiłem po pogrzebie jego.

Datą kolejną wagi wielkiej dla Korony była zmana na tronie Warszawskim.Wstąpił nań kolejny z Wazów Rodu,Jan Kazimierz.Niechaj Bóg ma Króla i Krolestwo w swojej opiece.

I wtedy nastapił przełom nie dla kraju naszego lecz Rodu von Pavian-ów Walendowczyków,bowiem dnia 15-ego pazdziernika odbyło się wielkie polowanie na ktore zaproszono takze wojewode naszego Macieja,ten zaś jako przyjaciel dobry Króla zabrać ze soba mógl osob kilka o randze mniejeszej.I zabrał na polowanie owe mnie.Jako zapłata za pomoc Ojca mego,z Królem samym za cel honorowy zapoznać mnie sobie wybrał.Jak mówił wtedy Krolowi nieobca twórczość jest nasza,wię jak doradził mi Maciej wziełem tom 1 kronik naszych aby je Króllowi pokazać i o recenzje Jego prosić.i jak powiedział Maciej,tak postąpił.Poznałem osobiście Króla.Jest onobą mądrą,zdolna,sumienną i rozważną.Słów nawet sporo z Nim zamieniłem w rozmowie szczerej bardzo,a wdzięcznym wielce byłem gdy obiecał że tom który przywiozłem przeczyta i osobiście ocene wyda.

W czasie niedługim świat opłyneła wiadomość o zaniechania handlu na terenach Rygi,co doprowadziło do zwiększenia wpływów Gdańska w regionie.
    I wtedy, w czasie gdym się tego niespodziewał,dostałem zaproszenie do Warszawy.Jak pisało w liście owym sam Król Kazimierz spotkać się ze mną pragnie.Gdy przybyłem do stolicy, i na sale audiencji Królewskich dworzanie mnie zaprowadzili, gałki oczne mi z orbit prawie wyleciały.Stał tam Krol Miłościwy w towarzystwie dworzan swojich, zas w rekach trzymał Zwój długi,pozlacany,oraz tom który Mu osobiście przekazałem podczas polowania.I gdy kazano mi podejść,Krol czytać poczol recenzje swoja.Słowa były w niej zawarte tak pochlebne,że miód gorzkim w ich towarzystwie się stawał.Zas słowa ostatnie jakie Krol wypowiedział brzmiały jakbym zmarł i w niebie się odrazu znalazł... ,,Widząc talen tak Twój,jak i Ojców Twych prace na dworze cie Karolu proponuje.Pisać kroniki dla Krola samego możesz jeżeli przyjmiesz propozycje ową...''

Tak więc stałem się jednym z dworzan, a jak mniemam takze przyjacielem Krola naszego.
    nauki prowadziłem w bibliotekach Królewskich, i na kilku zjazdach dyplomatów byłe, bowiem Król mówi że mam gadane i cza to wykorzystać.Byłem tym który z Watykanu przywiózł słowa Ojca Świętego,odnośnie tolerancji jaka cza wykazać wobec ludzi innej wiary,byłem wśród tych którzy zawieżli prezent Carowi Ruskiemu z okazji jego urodzin.
    Niebyłem coprwda na wyprwie w podczas której wymieniono mapy z krajem Manczu,ale byłem jednym z pierwszych w Koronie ktorzy je widzieli

Jendak prawdziwa szansa na zaistnienie pojawiła się gy 12-ego lutego otrzymałem wiadomość od Króla.Pragnoł on abym udał się do dalekiego kraju Japoni, w celu naiązania kontaktów.Miałem stawić się w pornie Gdańsk 6-ego marca.Zostałem mianowany dowodca ekspedycji.Dnia 9-ego marca 1656roku, wraz z flotą bałtyku wypłynełem na spotkanie nieznanego...wyprwa do kraju zwanego krajem kwitnącej wiśni,wyprawa do...

mam nadzieje że da sie to czytac z przyjemnością.I prosze komentowac

11. von-Pavian

von-Pavian Guest

9 marzec 1656
    Wypłyneliśmy.Nareszcie rozpoczyna się przygoda która moze doprowadzić do tego że nazwisko von Pavian-ów znane będzie w świecie całym.Koniec z podarkami dla Cara.Moja obecna misja jest wagi conajmniej oldrzymiej.Ta wyprawa ma dać początek kontaktą dyplomatycznym z japonią....
    Stoje na czele floty pięciu okrętów.Wspaniałych okrętów,na czele których płynie ..NEPTUN'',jeden z najwspanialszych okrętów w całej europie....
    Planowana trasa wyprawy ma przebiegać wzdłuż kontynentu, zaś przy krańcach portugali mamy odbić w morze ku lepszym wiatrom.Następnie mamy obrać kurs na nasze kolonie na złotym wybrzeżu.Tam mamy uzupełnić zapasy,oraz odebrać portugalczyków którzy juz byli w japoni.Mają oni być tam zaszymi przewodnikami.Jest to pierwszy etap tej ekspedycji...

Neptun

20 marze 1656
    Bożeeeeee jak tu nudnoooooo.Teraz sie ciesze że zabrałem ze sobą farby i duzo papieru.Niby nie umiem malować,ale chociaz troche sie zajme tym...

15 kwiecień 1656
    Nienawidze morza!Od tego kołysania na morzu mozna się rozchorować...
    Dobze że Hening,nasz bosman
    umie grać w szachy bo gdyby nie to chodziłbym po suficie z braku zajęć.

Hening,obraz na papierze

20 kwiecień
    Nareszcie ziemia!!!Aż nie moge uwierzyć że nareszcie zejde z tego przeklętego pokładu...Tzreba teraz załatwić wszystkie formalności i odebrać portugalców.

21 kwiecień
    Wraz z Heningiem załatwiliśmy wszystkie sprawy.Zakwaterowaliśmi takze naszych gości.Sporo ich jest.5 zespołów po 5 osob.Szefami poszczegulnych są:Sao Pintol,Alfonso Garcia,Manuel,Hose Muriano oraz Luis Figiel.W japoni byli jako badacze,spędzili tam około 4lata,co daje nadzieje że dobrze nam pomogą...Mówią że mozna się tam wmiare dogadać po Holendersku,bo nederlandzi tam duzo handlują.To dobrze.W załodze jest dużo holendrów,a ija sam mówie po takiemu.

25 kwiecień
    Wypływamy.
    Prowiant załadowany,przewodnicy wzięci,załoga wychuczała się,a ja zadbałem żeby ta część wyprawy była przyjemniejsza.Oprocz wielu książek zakupiłem coś o intrygującej nazwie.Kostke Rubika.Kosztowała majątek,ale powinna dać wystarczającą rozrywke na ten miesiące...Teraz czas na drógi etap wyprawy.Musimy płynąś wzdłuż brzegu,aż dopłyniemy do Arabi.Jest to nasza kolejna baza zaopatrzeniowa.Ale tym razem musimy juz za wszystko zapłacić, bo jak wiadomo araby pazerne na złoto są...

10 maj
    Mamy pierwszą ofiare.
    Dziś rano,majtek Arnold,który jak codzień czyścił pokład,jakimś cudem wypadł za burte!Jak sie okazało nie umiał pływać!Coto za marynarz który nie umie pływać!Inna kwestia że nigdy nie brałem Go za geniusza.Tak czy siak szkoda chłopaka.

3 czerwiec
    Coś jest nie tak.Juz powinniśmy widzieć Arabie, a tu ciągle to przeklęte morze!,,Odbijmy lekko w prawo szefie,lepsze wiatry,będziemy szybciej,Pan się niezna na pływaniu''.
    Posłuchałem.,,Lekko'' odbiliśmy w prawo.Teraz załuje.

7 czerwiec
    -Zieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeemia!!!!!Budzić szefa!!!!
    Ten dziki wrzask obudził mnie dzisiejszego ranka(chyba ranka).W normalnych warunkach byłby kolejną(drugą)osobą która nie wruci do ojczyzny,ale jakby nie patrzeć to dobra nowina.Bardzo dobra...

9 czewiec
    2 dni musieliśmy szukać tego diabelskiego portu.Ciesze się że sie spuźniliśmy,bo trafiliśmy na przejazd wielkiej karawany.Dar Boży.19-ego wyruszamy w dalszą podróż

mieszkaniec arabii

10 czerwiec
    Ci portugalce mieli racje.Tutejsi kupcy utwierdzająmnie w tym że przed końcem września nie dotrzemy do celu.To niezbyt dobrze.W dodatku nasze lądowanie w Indiach odpada z powodu wojen jakie tam się toczą.W Chinach znowy wojna domowa.Przez 3 miesiące niebędzie gdzie lądować,dlatego musimy zabrać ze ssoba olbrzymie zapasy owoców.Jest nie ciekawie...

18 czerwiec
    Prawie zakończono załadunek.Jutro ładują reszte owoców i wypływamy...

19 czerwiec
    Czas na ostatni etap wyprawy.Ten najtrudniejszy.Przez około 3 miesiące(albo i dłuzej) niebędziemy złazić ze statku.Będziemy mijać Indie,następnie przepłyniemy przez indonezje,i na północ do japoni...Budujące jest to ż niewybuchł szkorbut...

1 lipiec
    Wodaa.............woda........woda.......woda
    Juz cholera bierze jak tylko spojrze przez okno w kajucie.

18 lipiec
    Rozmawiałem z Pintem o tym co może nas czekać u celu.Według jego relacji kraj ten jest całkiem inny od wszystkich europejskich.Bardzo przypomina średniowiecze.Uczulił mnie takze na ich język.JEst podobno dosyć dziwny.Aaaaaaaaaa...musze jeszcze uwazać na to aby nie urazić dumy tamtejszych rycerzy,samurajów.Są on bardzo wyczuleni na punkcie tradycji oraz kultu miecza.Zupełnie jak Polacy...

8 sierpień
    Dopłyneliśmy do Indonezji.Jest to wieeeelkie skupisko wielu wysep,małych i dużych.Coprawda mieliśmy nie zchodzzić z pokładu bo niebezpiecznie i takie tam,ale zaczyna nam brakować owoców.Juz dziś zeszła pierwsza grupa w poszukiwaniu czegoś do jedzenia...

9 sierpień
    Tutejsze owoce są naprawde dobre...

10 sierpień
    ...ale powodują straszliwe gazy i reakcje żołądkowe...

3 wrzesień
    Nareszcie na otrwartej wodze.Kto by pomyslał że będe sie z tego cieszył.Ale teraz najgorsze.Musimy trafić w japonie.Bo jak popłyniemy źle to wyladujemy gdzieś na oceanie...

15 wrzesień
    Hening ograł mnie w szachy...to morze źle na mnie wpływa...

28 wrzesień
    -Her Kapitan,Her Kapitan!
    -Czego! -W drzwiach stał Hening w samych gaciach i koszulce,dobrze że czystych,ale za takie widoki co ranek powinno wypłacać się olbrzymie odszkodowania.-co znowu??
    -Ziemia!Wielka wyspa!-w tych słowach było czuć radość,szczęście...podniecenie??-japonia przednami, her Kapitan!
    -Nareszcie.Na pokład.
    2min pozniej
    -Hening!Luneta!
    -Prosze
    -Cośtam cośtam cośtam coś-z tyłu słychac było jakieś gadanie niezrozumiałe.
    -Pinto,mów po holendersku.
    -A tak,przepraszam.Powiedziałem że zaiste Japonia przd nami.Tak jak mówiłem, tamta mniejsza wyspa to była Okinawa.Ta którą widzimy to ,,Kiusiu''trzecia pod względem powierzchni wyspa Japonii...
    -A więc jesteśmy...Przygotować się do zejścia...teraz się dopiero zacznie...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Witam.Kolejna zmiana formy.tym razem jednak niejest to wpis do kroniki,a do osobistego pamiętnika,dlatego jest to takie troche inne.
    Jak zwykle mam nadzieje że da sie to czytać z przyjemnością

_______________________________________________________________________________________
    OT skasowano - AAR zamknięty - w celu kontynuowania proszę zgłosić się do administracji forum.
    Raferti

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie