Księstwo Wielkopolski - mini AAR

Temat na forum 'CK - AARy' rozpoczęty przez Quendi, 12 Kwiecień 2005.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Quendi

Quendi User

CK 1.04a + bugfix PL v4(w tym last beta CK 1.04a)
    Trudność = Very Hard
    Agresywność = Hard

Jest to opis mojej pierwszej gry w CK, raczej będzie to opis tego co się działo niż dokładny AAR.
    Ponieważ nie wiedziałem co i jak poczytałem troche forum i zapytałem się co i jak Eminey-a

Trudne początki

Na starcie przeprowadziłem reforme wewnętrzną kraju, zmieniając prawo na KRÓLEWSKIE, dziedziczenie na SEMISALICKIE, z supremacją władzy ŚWIECKIEJ.
    Ustawiłem też podział władzy w prowincjach na :
    Chłopi ~~30%
    Mieszczanie ~~35%
    Duchowieństwo ~~5%
    Rycerstwo ~~30%

Zaowocowało to dużym spadkiem ilości mojej armii, jednak wzrosła jej jakościowa struktura

Ponieważ jak się domyślacie wierność duchowieństwa najbardziej spadła dałem im dziesięcine na MAX, co dało +0,5 / mies oraz co później okazało się ZBAWIENNE wzrost pobożności, która niby do niczego miała nie służyć.

Tak więc spokojnie zaczołem rozwijać moje Księstwo, wiedząc że z taką śladową ilością wojska nic nie zwojuje, a i pretensje Hrabiowskie na Very Hard to ~~650-800 prestiżu.

Atak pogan

Nie mineło kilka lat kiedy najechały mnie hory Plemienia Pomorzan z północy. Nie pozostało nic innego ja Mobilizacja i taktyczny odwrót :wink: . Jako że byłem wasalem Króla Polski jego wojska przyszły mi z pomocą.
    Tutaj władca okazał się zmyślnym LISEM i zostawił Armii Króla Polskiego główną rozprawe z poganami.

Przejmowanie oblężeń na LIDERA

Książe nasz wiedział że jego mizerna armia ~~600 padnie przy pierwszej próbie samodzielnego oblegania której prowincji, postanowił więc że najlepiej zrobi gdy będzie w odpowiednim miejscu i odpowiednim czasie.
    Tak więc przejmując końcową faze oblężenia Księstwo Wielkopolski zdobyło Hrabstwo:
    Słupska
    Gdańska
    Szczecina
    Wołogoszcza

Kolejne hordy pogan

W trakcie działań do wojny przystąpiło pogańskie Księstwo Meklemburgi, gdzie Książe nasz także odznaczył się wielkim kunsztem ostatniej fazy oblężenia :twisted: .
    W ręce Księstwa Wiekopolski dostały się następne Hrabiostwa:
    Dymin
    Meklemburgia
    Lubeka
    Rugia
    oraz zajete przez naszych sojuszników Chorwatów , Roztoka

Tytuły Książęce i nowa żona oraz syn szaleniec

Po zajęciu terenów pogańskich Książe nasz obwołał się Księciem Meklemburgii i Pomorza.
    Armia oscylował gdzieś w okolicy ~~300, na szczęście teraz mamy także wasali na nowych terenach
    Pierwsza żona dała mi syna SZALEŃCA jak się później okazało.
    Sprawiedliwością Pana Naszego było że zmarła rodząć kolejne dziecko
    Na nową żone wybrał nasz Książe kobiete o wielkich walorach ekonomicznych, jednak nie pierwszej młodości co okazało się później przeszkodą

Wielkie Powstanie Chłopskie

Niestety nowe ziemie przyniosły z sobą wybuch rewolty chłopskiej, która ogarneła w końcu wszystkie 5 prowincji jakimi zarządzał władca.
    Jako że było to jedo pierwsze zetknięcie z problemem rewolty chłopskiej całe zamieszanie trwało DŁUGIE lata, aż sytuacja w Kaliszu stała się krytyczna.
    Książe nasz zaradził temu wyzwalając Hrabstwo Kalisza oraz obniżając pogłówne do MINIMUM.

Jam jest Legat Papieski :twisted: , Ręka Boga

Wymaksowanie dziesięciny i 400 pkt pobożności do czegoś się jednak przydały.
    Stałem się Legatem Papieskim, Karzącą Reką Boga.
    Praktycznie tylko dzięki EKSKOMUNIKOM da się zdobyć jakieś rządania tytułu, na dodatek można spokojnie zarządać np Króla Polski.
    Nasz Książe jednak na początku zarządał Hrabstwa Pomezania gdzie siedzibe miał Zakon, który był w stanie wojny z Królem Polski.
    W międzyczasie nadal miałem wojne z Jaćwinagami na Litwie gdzie zajołem :
    Warmie
    A że Jaćwindowie zabrali Królowi Polski Sieradz, postanowiłem odbić go dla siebie.
    Następnie skorzystałem z okazji że wojska Króla Polski są już wymęczone wojnami i zabrać się za Śląsk który złupili Czesi.
    Ekskomunikowanie Księcia Śląska pozwoliło mi uzyskać prawo do tego tytułu.

Walki o tytuł Księcia Ślaska z Królem Polskim

W obronie Księstwa Śląskiego, okrojonego tylko do Opola przez pepiczków stanoł Król Polski.
    Pepiczki zabrały też Kraków Królowi Polski
    Na pomoc Wielkopolsce i moim wasalom Armia ~~1000 przybyła Chorwacja, a jej z kolei Szwecja. W międzyczasie Zakon zaproponował nam sojusz.
    Śląsk padł dość szybko ale walki z Królestwem Polski nie były takie łatwe, dyż po obleganiu śląska zostało nam ~~700 Armii
    Książe nas okazał się jednak niezapomnianym mistrzem ostatniej fazy oblężenia, którego trzonem była armia Chorwacji
    Padł Sandomierz.
    Potem nastąpiła nieuchronna wyprawa reszty armii ~~450 na Mołdawie gdzie buntownicy kończyli oblegać ostatnią prowincje Króla Polski.
    Szybka piłka z buntownikami i było sprawie.
    Król musiał zresygnować z roszczeń do wszystkich tytułów posiadanych przez naszego Księcia.

Ekskomunikacja Króla Polskiego i najazd Czechów

Król Polski musiał schronić się, a wybrał Opole :twisted: , na jego nieszczęście Arcybiskup Gnieźnieński, który walczył z nim o niezależność przeszedł teraz do ofensywy.
    Nadszedł też czas kiedy mogliśmy juz jawnie wystąpić o Korone Polski.
    Pierwszym krokiem była EKSKOMUNIKA nałożona na delikwenta.
    A następnie tak osławiona już ostatnia faza oblężenia.
    Staliśmy się Królem Polski.
    Niestety pepiczki nie zasypywały gruszek w popiele i ruszyły na nas swą WIELKĄ armią.
    Wielkim dobrodziejstwem stało się mianowanie naszego szalonego syna na Księcia Meklemburgii gdzie po chwili buntownicy załatwili za nas problem pozbycia się kłopotliwego następcy.
    Kolejnym dobrym omenem było przyjęcie wasalizacji przez Opole

Wojna bez końca

Walki z pepikami przeciagały się niemiłosiernie.
    Nasza armia ~~700 + 250 z Sandomierza była cieniem Armii Czech.
    Dwie główne armie po 1700 pozwalały nam tylko na działania defensywne.
    Udało nam się utrzymać zajęcie Krakowa, ale Sląsk został przez nich odbity.
    W międzyczasie zakończyliśmy bunty chłopskie i wojne z Jaćwingami

Legat Papieski po raz 2 :twisted:

Po paroletniej przerwie na Księcia Toskanii , znów nasz władca stał się Legatem Papieskim, co pozwalało myśleć o ekskomunikowaniu Króla Czech.
    Przeszkodą była jednak mizerna armia

Posiłki z Zakonu

Wojna trwała i trwała, aż Rycerze Zakonu Najświętszej Mari Panny domu Niemieckiego zwani potocznie Krzyżakami, zaczeli się zgłaszać do naszego wojska.
    200 zgłosiło się już wcześciej ale ~~1100 Armia nadal mogła tylko bronić się przed Czechami, z którymi bawiliśmy się w kotka i myszke.
    Jednak potem nastąpiły 3 kolejne posiłki po 200 i wtedy zmuszeni zostaliśmy do działania, zwłaszcza że Krzyżaci słono sobie kazali płacić za swoje usługi.

Rozprawa z Armią Czech i blitzkrieg Armii Polsko-Zakonnej

Jako że Czesi nadal przerastali nas liczebnie, a walki unikali nalezało wciągnąć ich w głąb kraju i tam rozprawić się z liczniejszym przeciwnikiem.
    Plan powiódł się w 200% i choć nadal uciekali to pościg dokonywał rzeźi.
    Następnie nasztąpił szybki wypad na Górny Śląsk, potem Praga i Pilzno.

Ojciec zdobywa, syn zbiera śmietanke

Tuż przy końcu rozprawy z Czechami, a przed osławionym blitzkiegiem, władca nasz ekskomunikwał Króla Czech i zarządał WSZYSTKICH tytułów posiadanych przez niego.
    Prestiż nasz spadł do 20.
    Jakim to cudowmym zrządzeniem losu, zmarł on przed podpisaniem pokoju z Czechami, wtedy uzyskane 700 prestiżu za Czechy poszły by na znarnowanie.
    Tak więc Król zmarł a władze objoł syn, szkolony na wojaka. Szaleńca szczęśliwe zabili buntownicy.
    Tak więc pokój i 700 pestiżu do zagospodarowania.
    Posiadamy 2 tytuły Królewskie i 10 Książąt wasali

Połączenie z Mołdawią, wyprawa na Halicz i Kijów

Mając tak wielki prestiż należało działać.
    Mimo że nie byliśmy już Legatem, teraz rządania tytułu kosztowały nas 150-170 a nie 650-800 jak przedtem.
    Należało więc połączyć Mołdawie z macierzom, przy okazji zdobywając bardzo bogaty Halicz i jeszcze bogatszy Kijów.
    A którz do tego się lepiej nie nadaje niż armia pepiczków.
    Tym razem wystawiliśmy ~~2600 wojska które szybko spacyfikowały ziemie ruskie, oraz biskupa Ołomuńca.
    Na nieszczęście dla hrabstw Ruskich były one na dodatek osłabione bardzo walkami toczonymi z sąsiadami i cała operacja przebiegła szybko i bez większych starć.
    Zajęto:
    Włodzimierz Wołyński
    Halicz
    Kijów
    Bracław
    Ołomuniec w Czechach

Co dalej ??

Chyba zagram od nowa Aragonią, Gruzją lub Templariuszami jak radzi Eminey.
    Bo co prawda przy sprzyjającym szczęściu, taktyce lisa i ogólnej agresywnej roztropności jestem potęgą w 30 lat, ale dalsze granie mija się z celem.
    A mam jeszcze 482 prestiżu i duży przyrost.
    Dochód:
    33,7 w tym 18,5 Tarczowego - 3,7 dziesięciny = +30/mies
    Armia 7500

Wyczyszczone po latach.
    Zoor

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie