Ku chwale Imperium i Wirakoczy! - AAR Imperium InkĂłw

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez mucha_001, 11 Listopad 2008.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. mucha_001

mucha_001 Nowy

Ku chwale Imperium i Wirakoczy! - AAR Imperium Inków

To mój pierwszy AAR. Zastanawiam się, jak zostanie przyjęty.

IMPERIUM INKÓW 1492-? (tzn. 1819, o ile mnie nie zaanektują :p)

-Cesarzu Tupac-Yupanqi! Cesarzu Tupac-Yupanqi! – wśród cesarskich korytarzy rozległ się głos Eberralpy, prawej ręki monarchy.
    -Wystarczy: „Cesarzu”, Eberralpo. Ile razy mam Ci powtarzać?
    -Cesarzu, znaleźliśmy Qibę.
    -Żywego?
    -Niestety nie.
    -Wyprawcie huczny pogrzeb memu najwspanialszemu żołnierzowi. Niech Wirakocza ma go w swej opiece!

1 kwietnia 1492 roku nie był szczęśliwy dla Imperium. Odnaleziono woja, który wyruszył na wyprawę w celu odkrycia terenów południowych i z niej nie wrócił. Leżał na gorącym piasku Atakamy. Słońce wysuszyło krew, jednak nadal było widać rany zadane przez południowych tubylców. Sprawowanie oddziałem wojska przejął młody, zaledwie szesnastoletni Atahuallpa.

[​IMG][​IMG]
    Atahuallpa przejął dowództwo

Pogrzeb wodza odbył się w rodzinnym mieście Taqari piątego dnia po jego znalezieniu. Cesarz wygłosił do ludu przemówienie:
    -Mój ludu! Oto zginął nasz największy wódz! I oto zostało spalone jego ciało. Dowodził on jedyną armią naszego kraju. Jedyną! A przecież możemy zbudować potęgę z naszej ojczyzny! Dlatego też, moi poddani, ja, Wasz cesarz, przyrzekam na boga Inti, że w każdej prowincji powstaną oddziały wojska! W każdej!
    Rozległy się gromkie wiwaty. Cesarz jednak nie skończył:
    -I jeszcze coś! Obiecuję poprawienie stosunków z Chimu i zawiązanie sojuszu!
    Tym razem ludność nie była już tak rozentuzjazmowana. Inkowie niezbyt lubili północnych sąsiadów. Decyzja ich monarchy była dość ryzykowna. Może i zbyt ryzykowna. Póki co, nie miał jeszcze na swych usługach dyplomaty.

Pierwsze oddziały stworzono w prowincjach graniczących z Chimu – Limie, Ayacucho i Manu. Ludność inkaska z początku odebrała to jako niespełnienie obietnicy i chęć ataku na kraj obok. Wkrótce ludność obaliła i zamordowała władcę. Cesarscy rzecznicy podali do wiadomości śmierć cesarza przez choroby gardła. Na tron wstąpił syn Tupaca-Yupanqi, Huayna-Capac. Wstrzymał on militaryzację kraju i skupił się na polityce wewnętrznej. 8 stycznia, tydzień po objęciu władzy, zaczął promować komornika z Cuzco na urzędnika zbierającego podatki.

Jest komornik urzędasem,
    Teraz będzie zdzierał kasę...

Pierwszego dnia marca 1493 roku do pałacu cesarskiego przybył pewien schludny człowiek.
    -Mój najwyższy cesarzu! Padam na kolana przed Tobą!
    -Kim jesteś?
    -Zwią mię Qapac-Huni. Jestem obytym uczonym z Cuzco. Przybyłem tu, by zaoferować Ci swe usługi. Mianowicie, mogę służyć Ci jako dyplomata.
    -Hmmm… Interesujące. Niebawem otrzymasz zadanie. Sługowie! Opiekować się nim, jak Złotą Maską!
    -Och, dziękuję, czcigodny władco! To zaszczyt być Twym pracownikiem! Jestem jakże wdzięczny! Czy mogę ucałować Twe szlachetne stopy?
    -Lepiej nie, Dziś jeszcze ich nie obmyłem.

3. marca.
    -Straże!
    -Tak, cesarzu?
    -Przyprowadzić tego uczonego, co mu byt zapewniłem.
    -Tak jest!
    Po chwili wracali z dyplomatą. Coś jadł.
    -Och, miłosierny panie! To wspaniały owoc, jakiego wcześniej nie jadłem! Jak go zwą?
    -To pyra. Lepiej smakuje gotowana i obrana, niż taka jak Twoja. Powróćmy do tego, po co się tu znalazłeś. Wyruszysz na dwór króla Chimu i wynegocjujesz z nim sojusz wojskowy. Na wszelki wypadek, gdyby Ci nie uwierzono, weź tą tkaninę z pismem węzęłkowym. Zrozumiano?
    -Tak, mój cesarzu!

I tak, Qapac-Huni wyruszył do sąsiedniego państwa z misją. Huayna-Capac przydzielił mu lamę rasy szlachetnej i eskortę złożoną z pięciu wojów. Jeźdźcy wędrowali przez świat, aż piątego marca znaleźli się w Montanie. Uczony czym prędzej pobiegł na zamek Atahuallpy, króla Chimu. Mijał żołnierzu i urzędników, „załatwiając” sobie przejście frędzlowaną tkaniną. Na owych frędzlach widniało polecenie cesarza. W końcu spotkał się w cztery oczy z królem.
    -Kim jesteś i skąd przybywasz, dostojny człowieku?
    -Jam Qapac-Huni i idę tutaj od Huayna-Capaca, mego cesarza. Mogę pokazać pismo urzędowe.
    -Pokaż. Puyna! Przeczytaj to!
    -„Ja, Huayna-Capac, cesarz Inków, wysyłam tu mego dyplomatę, by powiązać nasze państwa sojuszem wieczystym, przeciwko ewentualnym wrogom. Zaklinam na wszystkich bogów, że ten kto przysięgę złamie, potępiony przez drugiego będzie, a ten drugi powód do wojny posiądzie.”
    -Jakich wrogów Twój cesarz miał na myśli?
    -Ze skórą białą, jak słońce, zaborczych, którzy mają według starej przepowiedni przyjechać na silnych zwierzętach ze wschodu, władając piorunami.
    -Przecież to tylko przepowiednia. Nie sprawdzi się.
    -A przecież i ci, co daleko na północ poszli, a spólnego z nami pradziada mieli [Majowie – przyp. autora] mogą na nas natrzeć.
    -Masz mocne argumenty, mądry człowieku. Myślę, że możemy zawrzeć sojusz.

[​IMG][​IMG]
    Sorry, przypadkiem wyłączyłem okienko ^_^

I tym samym, naród Inków z narodem Chimu zostały połączone sojuszem. Gdy Qapac-Huni wrócił do kraju, cesarz się zdumiał, gdyż sam nie do końca wierzył w powodzenie misji. Następnie, przez długi czas życie w państwie biegło powoli, nie działo się nic szczególnego, albowiem w pogańskich krajach nie było mowy o ogromnej liczbie dyplomatów rocznie. Religii nie można było zmienić bez kontaktu z europejskimi kulturami. Z owym poziomem technologii nie można też było odkrywać nowych terytoriów. Jedyne, co zmieniało się na najwyższym szczeblu, to ilość kupców w centrum handlu w Cuzco, która wzrosła z trzech (trzydziestego maja) do pięciu (pierwszego października). O dziwo, Chimu nie wysyłało swych kupców do Cuzco…

[​IMG][​IMG]
    18 września doszło do ożywienia handlu…

Nadszedł rok 1494. 8 stycznia wreszcie uroczyście mianowano nowego „zbieracza” podatków w Cuzco. W związku z przyjęciem się pomysłu, cesarz postanowił stworzyć takie stanowisko w każdej prowincji. Inwestycja pochłonęła kolosalne koszty. Każda promocja kosztowała 51 dukatów. W kasie państwa po przeprowadzonej reformie pozostały tylko 23. Mieszkańcy oskarżyli władzę o rozrzutność. Woleliby rozbudowania fortec. Jednak cesarz, mimo swych statystyk, wolał postawić na swoim i nie militaryzować państwa.

[​IMG][​IMG]
    Prosimy o zwrócenie uwagi na stan budżetu... Ale nie jest tak tragicznie, jak we współczesnej Polsce - nie ma dziury

Wspomniane statystyki

1 lutego dyplomata powrócił do swego chlebodawcy.
    -Tym razem, Qapaku Huni, masz sprawić, by mój syn, Huascar ożenił się z córką króla Chimu. Krótko mówiąc, masz wynegocjować mariaż.
    Po trzech dniach, dyplomata znów przybył na „dwór” króla Atahuallpy.
    -Czcigodny królu Chimu! Padam przed Tobą, gdyż niebawem możesz zostać teściem naszego księcia. Tego chce nasz cesarz!
    -Huascar? Z Ayamike? Cóż… Nie wiem, czy Ayamike będzie chciała takiego męża. Zapytam ją. Zaczekaj tutaj.
    Osiem i pół minuty później.
    -Ayamike bardzo chciałaby takiego silnego chłopca na męża. Myślę, że znów się dogadamy. Niech nasze kraje połączy miłość mej królewny i waszego cesarzewicza. Ślub możemy zrobić już jutro.
    Qapac-Huni powrócił do cesarza, przywożąc króla Atahuallpę, królową Atutzmi i Ayamike. Tydzień po tym, wyprawiono królewskie wesele. Na ulice Cuzco wyszli nawet chłopi z południa kraju, by podziwiać to piękne wydarzenie.

[​IMG][​IMG]
    "Ogłaszam was mężem i żoną..."

[​IMG][​IMG]
    Tymczasem wróg się zbliżał…

Ciąg dalszy nastąpi (mam nadzieję)...

Minął miesiąc, AAR zamknięty, w razie kontynuacji PW

Aux Teergois

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie