La Guerra Civil Española Czyli Nacj.Hiszpania AAR

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez Kobama, 9 Czerwiec 2009.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Kobama

Kobama Nowy

No to bedzie moj pierwszy AAR bo zawsze musi byc ten pierwszy raz czyz nie ludu eufi ?;p

Technikalia
    HoI2Doomsday/Armaggedon
    Scenariusz Wojny Hiszpanskiej
    Wściekły/B.Trudny
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Majorka Rok 1935
    Bar przy okolicznej plazy południowa część wyspy.

Przy stoliku praktycznie umiejscowionym na plazy znajdowała sie piekna kobieta wraz z ubranym w wojskowy mundur mezczyzna.

-Ale jak to ?...
    -Właśnie tak jak słyszałeś Paco, nasza przygoda została skończona.
    -Przecież mówiłaś ,że będziesz pisać, że odwiedzisz mnie w Maroku ?!...
    -Ehh... zachowaj sie chociaz raz jak mężczyzna.Zresztą nie muszę ci nic
    tłumaczyć w tym kraju akurat można jeszcze decydować z
    kim się spotkać a z kim nie.
    Paco zmarnowany opuscił głowę podczas gdy kobieta jego marzeń
    powoli znikała z jego oczu,
    w odruchu wściekłości nasz bohater zdołał jedynie złamać
    uderzeniem blat stołu.
    -Hola,Hola amigo ,barczysty barman podbiegł do Paco odpychajac
    go od stołu, Rozróbę zaczynaj gdzie indziej żołnierzyku.
    Paco ciągle w amoku chciał zacząć awanturę ale niespodziewnie
    podszedł do nich szczupły Hiszpan z usmiechem ktory nie odklejał
    się od jego twarzy.
    -Senor Remedio po co ta bójka? Przecież widać że nasz towarzysz
    odczuwa poprostu ból po utracie ukochanej ,wie pan sam jaka jest
    nasza kochana Rosa.
    -To niech się szczur kolonialny wyniesie zpowrotem do maroka i
    wyładuje na jakimś kaktusie karramba. Pie***eni żołnierze na
    przepustkach wszystko rozwalają po pijaku.
    Paco juz miał mu odpowiedzieć ,że nie jest pijany i co może sobie
    w tym barze zrobić ale poczuł mocniejszy uscisk na ramieniu i
    pochamował się.
    -Dobrze Senor juz się z tąd z przyjacielem wynosimy i nie
    przeszkadzamy panu w prowadzeniu swojej restauracji.
    -Stop !-krzyknął Remedio-Raul niech cholera zapłaci za to
    co zniszczył !
    Raul cicho szepnął Do Pac'a-Masz jakieś pieniądze ?
    -Cholera, nic wszystko wydałem wczoraj na tą pute...
    -Przoszę Senor to powinno wynagrodzić panu te stratę-powiedział
    Raul wręczając barmanowi małą sztabkę złota.

Wieczór tym razem inna plaża

-... i wtedy jej to powiedziałem-odpowiedział szelmowsko
    smiejący sie Raul.
    -Hahaha... to było mocne.Teraz już przynajmniej wiem
    czemu dziewczyna tak brutalnie ze mną postąpiła.
    -Musi sie odgryźć na kimś słabszym-odpowiedział Raul
    lekko się uśmiechając.
    -tylko nie słabszym, udawany francuziku-odgryzł mu
    sie Paco.
    -Tylko nie francuziku Paco ! Psie na baby...
    -Dobra skończmy z tym, w każdym razie dzieki
    za pomoc.
    -Nie ma za co, a zresztą... żołnierz nie pomoże
    żołnierzowi ?
    -Dobra to teraz pomóż dostać mi się do koszar
    na czas i wytrzeźwieć "pomocniku"...

*****************************************************************************************
    Tło historyczne wybuchu wojny domowej
    W lutym 1936 odbyły się w Hiszpanii wybory. Prawica zdobyła więcej głosów niż lewica, ale wyniki zostały zfałszowane, unieważniając nieraz wyniki z całych prowincji. Prawica zdobyła o 118 mandatów mniej niż lewica. Wybory wygrał Front Ludowy (socjaliści, syndykaliści, republikanie i komuniści), a prezydentem został Manuel Azana. Palono kościoły, mordowano księży, Hiszpania była skąpana we krwii. Zaczynała się komunistyczna rewolucja. Lider prawicowej opozycji parlamentarnej. Calvo Sotelo protestował przeciw terrorowi antyreligijnemy, bolszewizującym ustawom wywłaszczeniowym i tzw. reformie rolnej. Przywódczyni komunistów, Dolores Ibarruri, zapowiedziała, że za swe wystąpienia przeciw Frontu Ludowego i jego reform zapłaci życiem. Dzień później w nocy z 12 na 13 lipca 1936, Sotelo został uprowadzony przez 15-osobowe komando Gwardi Cywilnej podległej ministrowi sprawiedliwości i zamordowany strzałem w tył głowy. Osobą, która pociągneła za spust był najprawdopodobniej socjalista Victoriano Cuenca.W tym momencie "Czerwona Hołota"posunęła się za daleko...

Sevilla 17 Lipca 1936 Rok.

Tego dnia Radio Ceuta w Maroku Hiszpańskim nadało komunikat, w którym padło zdanie: Nad całą Hiszpanią niebo jest bezchmurne. Był to sygnał do rozpoczęcia powstania. Powstańcy szybko opanowali Maroko, gdzie na czele zbuntowanych wojsk stanął generał Francisco Franco, a także większość północy kraju.Zaraz po opanowaniu Maroka Hiszpańskiego Franco zarządził desant w Sevilli który miał odciążyć wojska walczące na północy kraju.

Hiszpańskie Jednostki Legi Kolonialnej Tworzące przyczółek w Sevilli​

Generał Franco Dowodząc z Sevilli studiował mapę z frontu...

-Hmmm... Dobrze... Na północy dysponujemy stosunkowo małymi siłami ale
    teren i wyspecjalizowane centrum dowodzenia sprzyja tu obronie,
    Dodatkowo możemy oprzeć naszą linię defensywy na rzekach...
    Republikanie krwawo zapłacą za chociażby próbę ataku...Generale
    Sierra, jak wygląda sytuacja u Generała Moli i Arrando ?
    -Powiem to tak, Jest nas zdecydowanie mniej niz wojsk Republikanów
    ale wiekszość z nich to poprostu hołota której dano karabiny do rąk
    wiec liczebnością bym się nie przejmował.Także niemieckie czołgi które nam
    przysłano są pomocne, mimo iż jest ich nieco ponad pół dywizji.
    -Dobrze... Niemiecka pomoc to nasza jedyna nadzieja w walce z tym
    motłochem...
    -niestety nasza liczebność na północy znacznie ogranicza możliwosci
    ofensywne.
    -Czy znaczy to ,że grozi nam impas na froncie ?
    -Powiedziałem ogranicza, nie uniemożliwia.
    -...
    -Generale Jakie są rozkazy dla naszych wojsk ?
    -Chwile musze sie zastanowic...

-Ustanowienie perymetru defensywnego przez prownicję:Oviedo,Burgos,Siguenza,Valladolida.
    W razie potrzeby mozecie się wycofać z siguenzy.
    -mamy przejść do defensywy ?
    -w tym momencie to jedyna realna dla nas szansa. Zresztą niemcy zadeklarowali już swoja pomoc i podejrzewam ,że na kilku lekkich czołgach ich wsparcie dla nas sie nie skończy.Włosi też pewnie dorzucą swoje trzy grosze... I pamietaj o przetransportowaniu tej dywizji z Majorki, przyda mi sie tu.

Dywizje Lądowe Nacj. Hiszpani.

-Panie generale, mam dla pana wiadomość, nasza grupa morska wyznaczona do transportu wojska nawiązała walkę z statkami Republiki w okolicach Zatoki Cadiz.
    -Hmm... Rozumiem Admirale Fernandez.Czy ponieśliśmy jakieś straty ?
    -Jeden z naszych statków transportowych został poważnie uszkodzony, jednak dzieki brawurowemu atakowi jedego z naszych zespołów niszczycieli udało się uszkodzić okręt flagowy wrogiej flotylli.
    -Uszkodzić ?...
    -2 z 4 wieżyczek ogniowych zostało zmasakrowanych, Republikanie nie naprawią ich szybciej niż w 3 mieśiące.
    -Rozumiem... mieliśmy wiele szczęścia, jednak ta walka powinna zostać ogłoszona w prasie przekaz te informacje ministerstwu propagandy tylko powiedz im żeby nie wspominali o tych transportowcach...

Pierwsza Bitwa morska w tej wojnie i jej oficjalni "zwyciezcy"

-Panie generale.
    -Słucham szeregowy.
    -Kazano mi donieść że samolot z naszym przywódcą spadł na teren nieprzyjaciela,Generał Sanjurjo prawdopodobnie nie żyje.
    -Hmmm... Zrozumiałem
    -Dziwnie się zachował... ale to nie moja sprawa-pomyślał po czym wyszedł

Kolejna zła wiadomość...​

-Franco.
    -Tak ?-odpowiedział wyrwany z zamyślenia generał.
    -Republikanie wkroczyli do Valladolid, ale Mola ma przewagę 3 do 1 szybko ich ztamtąd wyrzuci.
    -Dobrze...

Raport Generała dywizji de Buruaga.
    Dnia 25 lipca nasza dywizja pancerna zaatakowana przez przewazajace sily Republiki w poblizu miasta siguenza, okazało się ze początkowe informacje o sprzedazy przez polskie prywatne firmy tankietek typu TK-S Republice okazały sie prawdą..Najprawdopodobniej bedziemy musieli sie wycofac.Wróg ma przewagę 3:1

Raport Generała dywizji de Buruaga z dnia 29 lipca
    Po 4 dniach wyczerpujacych walk okazało się ze niemieckie czołgi Panzer I a takze czołgi rodzimej produkcji typu Verdeja są o wiele lepsze niz Tankietki republikanów.Zanotowano wiele bezpośrednich trafień w przedni pancerz tankietek które po trafieniu ukazały dziwną właściwość swoich pancerzy przednich.Nitowane pancerze poprostu zamienialy cala obslugę w sieczkę więc jakiekolwiek próby ratowania załog były z góry skazane na niepowodzenie.
    Przy stracie lub powaznych uszkodzeniach około 20 pojazdów z czego 2 ze względu na defekt techniczny, udało nam się odeprzeć dywizje Republiki.Stracili oni około 76 pojazdów unieruchomionych,zniszczonych lub przechwyconych przez nasze siły.Nie oszacowano strat wśród piechoty nieprzyjaciela.Tak zwane "Brygady Miedzynarodowe" okazały sie zbieraniną źle wyszkolonych i uzbrojonych ludzi różnych narodowości.Kazałem wojskom pancernym okopać się wśród wzgórz i czekać na kontratak.Nieliczne wsparcie piechoty okopało się w mieście.Potrzebujemy uzupełnień i wiekszego wsparcia piechoty inaczej pozycja może okazać sie stracona.

Okolice miasta Siguenza Rejon zgrupowania sił pancernych.

-Widziałeś jak ci "bojownicy o socjalizm" pierzchali przed moim Panzerem ?! Wiali aż sie kurzyło !
    -Paco nie podniecaj się tak mieliśmy farta że nie sciagneli tutaj prawdziwej piechoty i tyle...
    -A tam Miquel ty umiesz tylko smucic! Cieszmy sie że to nie my mamy taki badziewie tylko prządny niemiecki sprzęt !
    -Mowie ci nie podniecaj sie tak bo jeszcze popuscisz i bedziesz zbyt rozkojazony zeby zabijać wieśniaków z strzelbami...
    -Wieśniaków ??! Wiesz ile czołgów zniszczyliśmy z zalogą ??Aronzo ile mamy przekreślonych gwiazdek na pancerzu ?
    -Cztery Paco. Było by nawet pięć tylko że ten ostatni wjechał w budynek a załoga uciekła... NO może prawie cała załoga-uśmiechnął sie do swoich myśli Aronzo.
    -No w te czołgi nie wątpie sam widziałem...
    -WIDZISZ !... a ty ciagle tylko "uważaj i uważaj"
    -Masz racje Paco -odpowiedzial usmiechajac sie Miquel- w takim razie trzeba to uczcic.
    -ciekawe czym.Nawet papierosy mi sie skonczyly...
    -Martinez!!!
    -po co wolasz tego dziwaka ?...
    -zobaczysz...-odpowiedzial usmiechajac sie Miquel- martinez masz to o co cie prosilem ?
    -Tak dowodco, o to pana łup z tego co zdobylismy na republikanach.
    -No widze że republikanie maja porzadne "Socjalistyczne" wyposazenie... Tyton fajkowy i Wódka... Martinez gdzi odchodzisz? Bez szcunku dla wyzszego stopniem ?
    -Przepraszam Majorze to sie juz nie powtorzy...
    -Za kare siadziesz z nami i oblejesz nasze zwyciestwo nad ta lewicowa holota !
    -...
    -To rozkaz
    -Tak Jest !-prawie odpisknal szczesliwy martinez.

Piechota okopana na obrzezach miasta Siguenza
    Raport Generała dywizji de Buruaga z dnia 1 sierpnia.
    dnia 1 sierpnia zostalismy ponownie zaatakowani przez sily pancerne republikanów w okolicy Siguenzy ,
    wsparte po 4 godzinach walki przez dywizje piechoty i brygade ciezkiej
    artyleri,(...) szturm ponownie odparto, ponawiam prośbę o uzupelnienia.

Raport Generała dywizji de Buruaga z dnia 4 sierpnia.
    Ze wzgledu na ponawiany atak Republiki tym razem za pomocą
    dywizji z zaskakujaco dobrym wyposazeniem musimy sie wycofac
    zeby uniknac strat wlasnych.Brak wsparcia zadecydował o naszej
    przegranej w rownej mierze co jakosc sprzetu Republiki.Oceniajc
    sily wroga powrot na nasze pozycje wyjsciowe przy wsparciu
    piechoty nie powinien byc problemem.

Rozmowa Pomiedzy Generałem Franco a Ministrem Gospodarki Juanem March Ordinansem

(...)
    -Generlae sugeruje dokonczyc budowe przechwyconych statkow. Nasze sily morskie znacznie ustepuja republice, a z tymi statkami bedziemy w stanie stawic im czolo a nawet wygrac.
    -rozumiem, to pan jest expertem wiec jezeli tak pan sadzi to ja sie z tym zgodze.
    (...)

Dnia 10 Sierpnia zwodowano pierwszy z statkow przechwyconych w stoczniach objetych Powstaniem.Pancernik Espana Jest aktualnie Najwiekszym okretem posiadanym Przez Nacjonalistow.

Dnia 20 sierpnia podpisano umowe handlowa z zadem portugali. Ktory za niewielkie ilosci stali udostepni nam znaczne ilosci materiałów potrzebnych nam do prowadzenia wojny.

Podsumowanie frontu Dnia 1 wrzesnia.

---------------------------------------------------------
    Sorki za to cos pierwszego co napisalem ;p miala byc calosc ale przez przypadek zamiast na podglad kliknalem na wyslij i bec... po ptakach :)
    AAR-a chcialbym poprowadzic bardziej fabularnie ale zobaczymy co mi lepiej wyjdzie ;p
    Jak ktos moglby mi objasnic 2 rzeczy 1 jak polaczyc te dwa posty bo kijowo to wyglada ;(
    a druga jak pozbyc sie tego *#$@!#&* po prawej na kazdym screenie to bylbym wdzieczny ;p

Minął miesiąc od ostatniego odcinka. Temat zamknięty i wyczyszczony.
    Raulekk

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie