Lejonet från norden - Szwecja AAR

Temat na forum 'EU IV - AAR-y' rozpoczęty przez R3fr3Sh, 28 Listopad 2013.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. R3fr3Sh

R3fr3Sh Znany Wszystkim

Lejonet från norden - AAR EU4

Lejonet från norden

Witam was w moim pierwszym aarze. Będzie to raczej Aar czysto techniczny z bardzo rzadkimi wstawkami(KŁAMSTWO! W 7 odcinku już jest poprawna forma AAR'a i polecam zacząć czytać dopiero od tamtego momentu). Planuję zbudować gigantyczne imperium szwedzkie które będzie dyktować warunki całemu światu, prawie jak Szwecja Veritasa w multiplayer. Teraz czas na małe dane techniczne. Wersja gry na której rozpocząłem swoją przygodę miała numerek 1.3.2
    Lista modyfikacji które używam:
    Alternate Mega Flags,
    Army and War (modyfikacja znajduje się u nas na forum),
    Better Terra Incognita
    Bigger Diplomacy view
    Flags improvement Pack
    Portugese Teco Unit GFX
    Spanish Tercio
    Spectre's Colonial Flags
    Spectre's Loading Screens
    Tooltip Font Mod
    Większość z tych modyfikacji nie ma wpływu na grę-są po prostu upiększaczami ale mimo to zmieniają sumę kontrolną.Tak więc czas przejść do właściwej części AAR'a

-------------------------------------------------------------------------------------

Szwecja na początku gry znajduje się w unii personalej z Danią, przez co naszym początkowym celem będzie wyrwanie się z niej. Potencjalne siły Unii wynoszą 26 tysięcy żołnierzy w tym 6 tysięcy Norwegów, i po 10 tysięcy Duńczyków i Szwedów.

Unią włada król duński "Christopher III von Wittelsbach". Jest on raczej przeciętnym władcą(statystyki 3 2 2). Teraz czas na omówienie doradców-teologa wybrałem z powodu stabilności państwa-nigdy nie wbija się powyżej 1 poziomu stabilności chyba że posiadamy ogromne ilości punktów administracyjnych, a co za tym idzie ryzyko buntu wzrasta, więc teolog zajmuje miejsce 350 punktów(+50% kosztu stabilności podczas jej wbijania z pierwszego na drugi poziom oraz +100% kosztu stabilności z 2 na 3 poziom). Na doradcę dyplomatycznego wybrałem handlarza aby częściowo chociaż zwróciła się kasa wydana na tego średnio potrzebnego doradcę. Najważniejszym doradcą jest Oskar Adlercreutz-daje nam on aż 10% forcelimitu przez co zwiększa nam możliwości utrzymania armii aż o 1-2 regimenty bez dodatkowych kosztów.

Ekonomia szwedzka ma ogromny potencjał produkcyjny i militarny. Jak widać na screenie mam aż 5.76 dukata nadmiaru, ale screen został zrobiony przed zatrudnieniem doradców(z doradcami jest około 2.5 co też jest dobrym wynikiem biorąc pod uwagę że pozwala nam zwiększyć armię o 6 regimentów bez ryzyka bankructwa). W tle można zobaczyć sytuację polityczną europy północno-wschodniej. Niestety tym razem kandydaci do tronu ulegli zniszczeniu przez siły duńskie(w innym wypadku Dania straciłaby 6 tysięcy żołnierzy lub około 4 tysięcy siły ludzkiej). Zacząłem także nawracać lapplandie która po nawróceniu także zwiększy swoje przychody.

Dania zawarła sojusz z Saksolauenburgiem(?), który niedługo potem zwasalizowała. Nawet przypadkowa kreska którą zrobiłem ostała się na symbolu Danii.

Dostałem nieprzyjemny event - no ale od czego mamy naszego ukochanego teologa?

Podstawą do wyrwania się z unii jest flota która będzie w stanie zablokować Duńczyków na Zelandii. Tak więc z tego powodu wybudowałem kilka galer które świetnie sprawdzają się na morzu wewnętrznym - gorzej z oceanem lub morzami zewnętrznymi.

Pierwszy generał, dupy nie urywa ale i tak nieźle jak na tak niską tradycję lądową. Do tego gdzieś tutaj dostałem event do wyboru albo 2 stabilności albo 3 inflacji, co jest głupotą bo 2 infalcji zbija się za 75 punktów administracyjnych, a 2 stabilności przy pomyślnych wiatrach wbijamy za 200 punktów. Widać też forcelimit-bazowo 13 z doradcą 15

Screen przedstawia statystyki armii 4 ważnych państw- Szwecji, Danii, Norwegii oraz Hanzy która może okazać się kluczem do pokonania Danii

Gdzieś w tym czasie wybuchła wojna 2 róż w Anglii - ale niestety Walia ani Irlandia się nie wyzwoliła

2. R3fr3Sh

R3fr3Sh Znany Wszystkim

lejonet från norden
    Odcinek 2

-------------------------------------------------------------------------------------

Austria wypowiedziała wojnę Czechom, a ja w tym czasie zajmowałem się robieniem claima na jedną z prowincji norweskich i wbijaniem stabilności na pierwszy poziom. Dodatkowo Wysłałem zniewagę do Danii co żeby jak im król padnie nie myśleli o utrzymaniu unii

Mimo to do walki przydałaby się jakakolwiek armia, co prawda dopiero minęły 3 lata od rozpoczęcia rozgrywki, ale chcę się wyrwać z unii zanim się rozpocznie jakaś wojna. Postanowiłem wybudować 3 regimenty kawalerii której Szwecja posiada mało oraz 2 regimenty piechoty. Pomimo zużycia 5 tysięcy siły ludzkiej dalej posiadam ogromne jej zasoby. Gdzieś rok później o tej porze zakończyła się misja dyplomatyczna z polską, a jeszcze przed zrobieniem tego screena robienie claima na prowincję której nazwy nie pamiętam.

Rozpocząłem budowę kolejnych statków - jak widać na screenie ściągnąłem z powrotem 3 lekkie statki(handlowe). Wojna wybuchnie niedługo, tego możecie być pewni

W końcu coś pozytywnego czyli event który daje 1 poziom stabilności lub 1 basetax, więc oczywistością było że wezmę basetax który zwiększa limity lądowe armii

Do wojny zostało bardzo mało czasu, co za tym idzie zrekrutowałem admirała który jest genialny w stosunku do mojej tradycji morskiej. Dodatkowo zrekrutowałem 3 regimenty piechoty.

Wojna wybuchła, co za tym idzie zostały wybrany nowy król - Karol III Waza, który jest lepszy od naszego poprzednika i teraz dodatkowo największego rywala, Strasznie zlamiłem bo nie zwiększyłem utrzymania armii lądowej, ale za to udało mi się złapać 2 duńskie statki pomiędzy Gotlandią a wybrzeżem szwedzkim. Plan jest prosty:
    -wziąć wartaxy które obniżą utrzymanie naszej armii, ale niestety zabiorą aż 50 punktów militarnych
    -rozbić armię norweską zanim będzie mieć jakiekolwiek szanse z połączeniem się z armią Duńsko-holsztyńską
    -zablokować cieśninę pomiędzy Zelandią a posiadłościami duńskimi na półwyspie
    -okupować wszystkie prowincje na półwyspie i wymusić wszystkie rdzenne prowincje i wyrwać się spod unii

Udało mi się rozbić 4 tysięczną armię duńską która przeszła przez cieśninę, choć plan był zupełnie inny, ale niestety moja flota uległa przewadze liczebnej wroga, który niespodziewanie wykazał się zdolnością do logicznego myślenia. Dodatkowo gdzieś po drodze zmiażdżyłem armię norweską ale screen'a nie zrobiłem co za tym idzie nie mogę wrzucić rezultatów.

Pierwsza walna bitwa tej wojny, wygrana dla mnie. chyba po tej bitwie zasoby ludzkie Duńczyków osiągnęły zero absolutne(rekrutowali na potęgę skurczysyny). Od razu po bitwie ruszyłem na północ w polowaniu na pozostałości armii norweskiej i co najważniejsze można zobaczyć na poniższym screenie.

Cud - Hanza dołączyła do wojny co całkiem nieźle może to dla nich wyjść. Po zobaczeniu tego dyplomata szwedzki został wysłany od razu do rządu republiki.

Obróćmy wzrok na wschód - państwo Moskiewskie jest rozbierane przez kilka państw, ale przetrwa i ...

Tym czasem na dalekiej północy zostali rozbici ostatni Norwegowie.

Zapraszam do komentowania i wytykania błędów logicznych oraz ortograficznych w moich wypocinach

3. R3fr3Sh

R3fr3Sh Znany Wszystkim

Lejonet från norden
    Odcinek 3

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wbiłem 4 poziom technologii administracyjnej i dyplomatycznej oraz wybrałem pierwszą ideę - ofensywną która idealnie pasuje do Szwecji. W tle widać rozstawienie armii

W armii Duńskiej zostało tylko 84 żołnierzy ale mimo tego ich armia nie została od razu anihilowana.

Nowy następca, który ma statystyki idealnie pasujące do moich planów czyli stawianie dużej ilości budynków wojskowych oraz inwestowanie w idee wojskowe. Niestety około miesiąca wcześniej padł Lappland.

Postanowiłem wbić stabilność na pierwszy poziom oraz zmniejszyć moje wyczerpanie wojną aby czasami bunty mnie nie zjadły.

Przed zawarciem pokoju dobrym pomysłem jest ustawienie państwa od którego bierzemy prowincje jako rywala co zmniejsza ilość zużywanych punktów dyplomatycznych. Dodatkowo zawarłem w końcu pokój z Danią bo moje zasoby pieniężne i ludzkie kończyły się. Za pieniądze wzięte w kontrybucji wojennej spłaciłem od razu pożyczki. Po wojnie zmieniłem kulturę w lapplandzie

Fajną regencję mają, sam chciałbym mieć taką. Po wojnie rozpocząłem robić claima na półwysep Kolski, który mam zamiar odbić od Nowogrodu i dodatkowo wyzwolić i zwasalizować Finlandię.

Na początku

Wojna rozpoczęta, zatoka Fińska zablokowana. Po 1 bitiwe wysłałem 2000 żołnierzy aby oblegali fort na półwyspie, ale niestety zużycie i brak siły ludzkiej zmusił mnie do wynajęcia najemników do oblegania prowincji, kiedy moja główna armia upolowała armię Nowogrodu i całkowicie ją unicestwiła. Gdzieś w międzyczasie zawarłem sojusz z państwem Moskiewskim

Wybrałem pierwszą opcję która zabiera 1 punkt stabilności. W tle widać rozbitą flotę Nowogrodzką która musiała wypłynąć z powodu zajęcia portu w którym byli.

Kilka miesięcy po bitwie został zawarty pokój który zmuszał Nowogród do wyzwolenia Finlandii oraz przekazania półwyspu władcy Szwedzkiemu.

Szybko zwasalizowałem Finlandię dzięki temu że miałem bonus do relacji za wyzwolenie(+100), następnie zawarłem sojusz, mariaż i wysłałem prezent, choć i tak musiałem się zapożyczyć aby dobudować armię aby się zgodzili.

29 stycznia wybuchła wojna chłopska która zakończyła się około 2 miesiące później(miałem sporo punktów administracyjnych w zapasie i szybko wbiłem pozytywną stabilność). Niestety za pokój musiałem zapłacić ciężko zarobionymi dukatami.

Kolejny pechowy event - albo spadek stabilności o dwa poziomy albo strata kasy i spadek stabilności o 1. Wybrałem opcję nr 2. W tle widać ubity bunt na półwyspie Kolskim.

Rozpocząłem wojnę pomimo tego że straciłem 2 punkty stabilności, ale za to zyskam wasala i będę mógł mu zwrócić prowincję podczas wojny z państwem Moskiewskim.

Pozytywny event - 40 dukatów na plus. W tle widać że dobudowałem 4 lekkie statki które kradną handel z Nowogrodu

Teraz obstawiamy zakłady kto kogo rozjedzie(Można napisać w komentarzu). W tle widać że Anglia podporządkowała sobie całkowicie Irlandię.

Kolejny pechowy event albo 50 punktów dyplo albo 10 prestiżu(wybrałem opcję 2). Dodatkowo zawarłem sojusz z Polską i Litwą zabezpieczający mnie przed agresją Moskwy.

Czerwony X - bitwa przegrana
    Żółty X - praktyczny remis
    Zielony X - wygrane bitwy
    1 etap wojny
    2 etap wojny
    Legenda:
    zielony kolor - ruchy armii Nowogrodzkiej
    pomarańczowy kolor - ruchy armii Fińskiej
    niebieski kolor - ruchy armii Szwedzkiej
    różowy kolor - ruchy armii Litewskiej
    czerwony kolor - ruchy armii Rosyjskiej
    ludzik - stacjonująca armia
    czołg - prowadzone oblężenie

"W 1477 roku został odebrany list od caratu Moskiewskiego w którym było postawione ultimatum - albo król Szwedzki zrzeknie się ziemii Torzhokckiej albo Sztokholm zostanie spalony. Król Szwedzki kazał wysłać dyplomatę spowrotem z odmowną odpowiedzią i jednocześnie wezwał Litwinów i Polaków zajętych odbijaniem Polskiego Kalisza od Krzyżaków do wojny. O dziwo pierwszy ruch wykonała armia Nowogrodzka która ruszyła na Beloozero i napotkała tam 18 tysięcy wrogich żołnierzy, którzy roznieśli armię kniazia Antoniego na strzępy. W tym samym czasie król Szwedzki kazał wysłać swojego najlepszego generała do miasta Borga gdzie znajdowały się główne siły Szwedzkie. Gdy generał przybył na miejsce i uporządkował armię od razu wyruszył na pomoc Antoniemu, który uciekał przed liczniejszym wrogiem. Przechodząc przez Oreshek napotkał siły Fiński i przejął nad nimi dowodzenie, a następnie wyruszył prosto do Nowogrodu. Dwa dni po przybyciu armii dołączyła do nich armia Nowogrodzka, a następnie armia Moskiewska która goniła oddziały Nowogrodzkie. Doszło do bitwy w której decydująca była szarża Ruskiej armii, po której dowódca kazał wycofać się spowrotem do Oresheku. Niestety tym razem Rosjanie posiadali przytłaczającą przewagę 2 do 1 i do tego doświadczoną armię. Podczas tej bitwy zginął najbardziej zasłużony generał Szwedzki Goran Love Bagge, a dowodzenie po bitwie przejął następca do tronu - zaledwie 25 letni Eryk Waza który już od najmłodszych lat wykazywał się zmysłem taktycznym. Kazał jak najszybciej wyofać się do Sztokholmu, uzupełnić i zwerbować nwoe jednostki - armia pod jego dowództwem osiągła zawrotną ilość 30 regimentów w tym 12 złożoną z ochotników i zanjemników. Tym czasem Rosjanie zmusili do kapitulacji Torzhok i Oroshek. Polsce w końcu udało zawrzeć się porozumienie z Krzyżakami na mocy którego odzyskiwali Kalisz - teraz cała uwaga Polski i Litwy mogła się skupić na wschodzie. Car Ivan III wiedział jakie zagrożenie stanowi sojusz Polski, Litwy i Szwecji naraz. Od razu wyruszył na Warszawę i na Wilno. Armia wyruszyła późną wiosną co za tym idzie nie mogli niczego zabrać od Litewskich chłopów przez co spora część żołnierzy dezerterowała. Na Podlasie dotarło zaledwie 29 tysiące żołnierzy z armii liczącej 40 tysięcy. Po bitwie pod Brześciem Litewskim w którym główną rolę odegrała szarża zreformowanej kawalerii Szwedzkiej oraz regularna kawaleria Litewska. Wróg uciekał w stronę Grodna ale nabił się na 12 tysięczną armię wracającą z niziny Samogickiej która rozbiła kolejną armię Moskiewską. Znowu Rosjanie zatrzaśnięci w potrzasku ponieśli ogromne straty. Pierwsze raporty mówiły o śmierci około 10 tysięcy Rosjan w bitwie o Brześć i o śmierci 13 tysięcy w bitwie pod Grodnem. Łączne straty koalicji w tej bitwie wyniosły zaledwie 10 tysięcy żołnierzy."

Raport rządu Szwedzkiego z roku 1479 roku.

Aktualnie łączne siły koalicji wynoszą 37000 żołnierzy w tym 6000 kawalerii. Według wywiadu siły Moskwy liczą już tylko 16000 żołnierzy w tym tylko 2000 kawalerzystów. Po wygranej bitwie pod Brześciem przychód ochotników do armii wynosił około 1000 żołnierzy na miesiąc kiedy do armii Moskiewskiej zaledwie 400. Po tej bitwie rozpoczęto pierwsze próby negocjacji.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Zapraszam do komentowania i wytykania błędów

4. R3fr3Sh

R3fr3Sh Znany Wszystkim

Lejonet från norden
    Odcinek 4

-------------------------------------------------------------------------------------[​IMG]

Zatrudniłem nowego doradcę bo tamten sobie umarł. W tym czasie wojska koalicji goniły uciekających Rosjan.

Wojska koalicji złapały wroga pod Rzhevem. 19 tysięcy wojsk Szwedzko-polsko-litewskich kontra 15 tysięcy Moskali starło się nad rzeką. Przewaga liczebna oraz szczęście pozwoliły wygrać bitwę bez większych strat.

Kolejna bitwa, tym razem o Nowogród.Wynik był oczywisty.

Król mi padł, przez co straciłem staba oraz powstał pretendent Plus jest taki że nowy król nie jesttaki zły.

Gdzieś mi po drodze wcięło generała więc zrekrutowałem nowego

Kolejna bitwa wojsk sojuszniczych i tym razem totalna anihiliacja.

Trzeci poziom idei ofensywnej odblokowuje pierwszą idee narodową szwedów czyli +1 do legitymizacji na rok.

Nowa następczyni, strasznie słaba.

Ostatnia bitwa tej wojny. Z tego co pamiętam Polska i Litwa wyszli z wojny już na tym etapie.

Kazałem zwrócić ziemie Nowogrodowi,co kosztowało mnie trochę punktów dyplomatycznych, ale lepsze toniż utrata punktów na tworzenie corów

Zostały odnalezione stare dokumenty w których Wazowie mieliby pochodzić od samego Juliusza Cezara - +5 legitymizacji za darmo

Zacząłem anektować Finlandię,zajmie to około 8 lat bo w tym czasie wyczerpanie wojną spadnie.Dalej uzupełniam straty wojsk po wojnie i powoli planuję wojnę z Zakonem Kawalerów Mieczowych.

Sclaimowałem 3 prowincję(Reval,Narva, Ozylię).

Wojnę czas rozpocząć. Dokładniej nie będę jej opisywać, choć siły wroga były raz blisko wygranej, choć na dłuższą metę i tak by przegrali.

Zwasalizowałem Rygę i zabrałem kasy akurat tyle aby mieć prawie równo 2 inflacji i teraz mogę ją zbić tracąc zaledwie 75 punktów administracyjnych

W pokoju zabrałem prowincje na które miałem claima. W przyszłej wojnie mam zamiar ich zwasalizować i oddać im te prowincje dlatego nie robię tam corów(tylko 40% overextension).Dodatkowo dałem Gdańsk Polakom.

Zorientowałem się jaką zajebistą mam regencję, tylko jeszcze żebym mógł wojny wypowiadać.

Młoda w końcu zasiadła na tronie(tym królewskim). Gdzieś w międzyczasie dostałem event na staba i mam dużo hajsu, więc postanowiłem jeszcze trochę oszczędzić

Pierwsza idea handlowa. Długą przerwę miałem i przez głupotę zrekrutowałem nowego genka, pomimo że miałem już jednego. Potem go skasowałem

Soon

Cdn.

Zapraszam do komentowania i wytykania błędów. Niedługo zrobię podsumowanie roku 1500 i mniej więcej zaplanuję co będę chciał zdobyć w przyszłości. Teraz pytanie do was, czy pobawić się trochę w modowanie sejwa i zarzucić unię personalną Osmanowie-Mamelucy i Austria-Węgry, aby zaostrzyć rywalizację tych blobów?

5. R3fr3Sh

R3fr3Sh Znany Wszystkim

Lejonet fran norden
    Odcinek 5, specjalny​
    --------------------------------------------------------------------------------------

Budynki w Szwecji, nic ciekawego. Screeny przedstawione w kolejności rynki, konstable oraz zbrojownie.

Armia krajowa liczna niczym turyści Rosyjscy na Krymie.

Technologie i idee, nic ciekawego

Akceptowane kultury, jasnozielony to kultura główna, ciemnozielony to kultury akceptowane, niebieski to kultury z mojej grupy, a czerwoni są źli i niedobrzy.

Koalicje, nic ciekawego.

W końcu coś ciekawego, czyli hajs. Do największych chomików świata należy Szwecja, Pomorze(!), Lotaryngia(!), Hanza oraz Liege(nieźle się biskupowi powodzi). Do największych złodziei należą Austriacy, Turcy, Francuzi, Anglicy oraz Hiszpanie z Kastylii.

W bezsensownym(W eu2 był zdecydowanie lepszy) rankingu prowadzi Austria, a następnie Imperium Osmańskie, Francja, Kastylia oraz Aragonia.

Największe armie świata, Czołówka jest oczywista, może poza Anglią. Podejrzane jest to że Czechy mają tylko 18 tysięcy wojska, co na tak bogate państwo słabo wygląda.

Religie, czyli jak bardzo nic nie zmienia się przez 50 lat rozgrywki

--------------------------------------------------------------------------------------

Odcinek zalegał od bardzo dawna. AAR przejdzie na 100% zmianę formy, ponieważ ta mi kompletnie nie odpowiada. Odcinek z sytuacją międzynarodową powinien pojawić się prawdopodobnie w Piątek, choć jak ostatnio pisałem że odcinek się pojawi to minęły chyba 3 miesiące. Sorry za wszelkie literówki, ale nie mam siły przeglądać odcinka. Zachęcam was do komentowania i proponowania co mogę zrobić dalej.

6. R3fr3Sh

R3fr3Sh Znany Wszystkim

Lejonet Från Norden
    Odcineczek 6 - Opis sytuacji międzynarodowej AD 1500
    ----------------------------------------------------------------------------------------

Skandynawia - Wyraźny podział na dwa obozy, duńsko-norweski i szwedzki. Możliwe że podział ten zostanie przełamany w nowej wojnie która nadciąga z Estonii.

Rosja - Tym razem podział na 3 obozy, szwedzki Nowogród, Moskwę oraz państwa tatarskie. Są spore szanse że w tej wojnie Moskwa jeszcze bardziej osłabnie i ruszy na wschód, za Ural do Chin.

Europa środkowo-wschodnia - Wyraźna dominacja sojuszu polsko-litewsko-szwedzkiego. Węgry strasznie pasywne, ale za to Wenecja pcha się na Bałkany. Serbia zdominowała lokalne państewka i urosła do rangi bardzo lokalnej potęgi. Imperium Osmańskie strasznie pasywne, więc będę musiał je jakoś pogonić.

Święte Cesarstwo Rzymskie i Francja - Sytuacja wygląda na zbalansowaną pomiędzy Francją oraz Austrią która pozbawiła głosu Czechów. Obawiam się że jednoczące się państwa północne będą mogły postawić realny opór jak będę je chciał zjednoczyć pod jedną flagą.

Półwysep Iberyjski, Afryka oraz Włochy - Muzułmanie zostali wypchnięci z Iberii przez Kastylię, która tak pewnie się poczuła że już ma przyczółek w Oranie. Aragonia walczy o dominację we Włoszech z Wenecją. Hiszpania już się raczej nie zjednoczy w tej rozgrywce, chyba że pod wodzą Austrii lub Francji.

Brytania - Totalna dominacja Anglii.

To może przejdę do opisu najsilniejszych państw na kontynencie europejskim.

Francją rządzi król 20 letni Henryk II Walezjusz. Koronowany w roku 1494 po śmierci ojca, któremu udało się zjednoczyć większość ziem francuskich. Jego statystyki wynoszą 1 adm, 2 dip, 3 mil. AI jeśli chodzi o idee poszło w ekonomię(5) oraz arystokrację(1). Głównymi sojusznikami są Czesi oraz Kolonia.

Z kolei Austrią rządzi 36 letni Fryderyk V Habsburg, który zasiadł na tronie w 1490 roku. Co ciekawe mając 100 prestiżu dalej utrzymują jego dodatni przyrost. Frederyk ma staty 3 adm, 2 dip, 3 mil. Ai poszło w dyplomację(3) i obronę (3). Ponad połowa świata to sojusznicy i przyjaciele.

Następna na liście jest potężna lądowo Anglia, która jakby się z Aragonią dogadała to by rozbiór Francji zarządziła. Zarządza nią także 36 letni Karol Lancaster. Jego staty to 6 adm, 4 dip, 4 mil, czyli po prostu GENIUSZ. Koronowany został już w 1478 roku. AI poszło w ekonomię(2) i eksplorację(0). Warto wspomnieć o sojuszu z Węgrami i Portugalią

Kolejnym państwem będzie islamskie Imperium Osmańskie którym włada 47 letni Ahmed Osman, który został ukoronowany w roku 1467. Ma staty 6 adm, 4 dip, 3 mil, czyli kolejny geniusz na arenie międzynarodowej. Jedynymi przyjaciółmi tego bloba są dzikusy z Krymu, Tunisu oraz Jemenu.

Litwa, czyli państwo zarządzane przez 30 letniego Władysława Jagiellona, koronowanego w 1490 roku. Staty poniżej przeciętnej 1 adm, 2 dip, 2 mil. Utrzymuje bliskie relacje z Polską, Czechami i Szwecją.

Moskwa, jedno z niewielu państw prawosławnych. Królem jest jakiś Rurykowicz, który jest władcą wybitnym czyli 5 adm, 6 dip oraz 3 mil. 32 wiosny już udało mu się przeżyć, a od 14 jest już Wielkim Księciem. Lubią się z Genuą i Gruzją, ot masz ci los.

Stawkę zamyka Szwecja którą rządzi 16 letnia królowa Ulryka Eleonora Waza, która zasiada na tronie od roku 1498. Jest władczynią wybitnie słabą czyli 1 adm, 0 dip oraz 3 mil.

No i taki bonusik na koniec.
    ----------------------------------------------------------------------------------------
    No i odcinek poszedł. Pewnie 90% czytających zamorduje mnie za czcionkę, ale mnie się osobiście podoba. AAR już nie będzie tak bardzo techniczny, a bardziej przybierze pewien rodzaj czegoś kronikopodobnego. Na pewno zwiększy się dokładność opisywanych zdarzeń oraz sporo rzeczy powinno ulec poprawie. A więc zostało mi was zachęcić do komentowania i konstruktywnej krytyki. ​

7. R3fr3Sh

R3fr3Sh Znany Wszystkim

Lejonet från norden
    Odcinek 7(chyba)

14 stycznia 1500 roku poseł szwedzki Knut Adlesparre przybył do Viljandi z informacją o wojnie, do której pretekstem okazały się sfabrykowane roszczenia Ulriki Eleonory I Waza do ziem Kurlandii. Po stronie szwedzkiej dołączyła Korona, Litwa, Republika Nowogrodu oraz Arcybiskupstwo Ryskie. Po stronie Zakonu Liwońskiego stanął jego suweren, Zakon Krzyżacki oraz Wielkie Księstwo Moskiewskie które było zaniepokojone dominacją Szwecji na Bałtyku. Pierwszym starciem tej wojny była bitwa w zatoce Fińskiej gdzie 4 statki sojuszu szwedzkiego starły się z pojedynczą barkom Liwońską i zmusiły ją do natychmiastowego odwrotu. W tym samym czasie wojska szwedzkie ruszyły do Ingrii i Newy. Królowa pomimo tego że większość obowiązków militarnych przekazała swoim doradcom, rozkazała się jak najszybciej pozbyć zagrożenia ze strony niezliczonych armii moskali, a najlepszym atakiem była obrona, niestety, ta strategia nie poskutkowała w przypadku Armii Nowogrodu która zniknęła z powierzchni ziemi w ciągu kilku dni. Litwini najwyraźniej myśleli tak samo i sprowokowali Rosjan do ataku na Kholm, gdzie mogli przygotować obronę. Bitwa rozpoczęła się 28 kwietnia i po przybyciu drugiej armii Litwy zakończyła się 15 Maja całkowitym rozbiciem sił Moskwy, gdzie straciło życie aż dziewięć tysięcy zbrojnych i kawalerii.

Podczas czasu kiedy bitwa pod Kholem rozgorzała, siły szwedzkie ruszyły rozbić siły Liwonii pod Nowogrodem i plan udał się lepiej niż ktokolwiek zakładał, ponieważ jedna* z armii ruszyła za uciekającą armią wroga i unicestwili ją w Kurlandii. Skarbiec królewski był pełen złota, ale za to w kraju rozpoczynało się lato i nie było nikogo kto by chciał zginąć za ojczyznę, więc trzeba było użyć innych środków rekrutacji ludzi i tak na początku czerwca zorganizowano 4 pułki najemników którzy mieli oblegać zamki na Inflantach wraz z częścią armii pościgowej która dotarła do Kurlandii. Następna wielka bitwa miała miejsce dopiero na przełomie marca i kwietnia roku 1501 kiedy to 20 tysięcy Rosjan zaatakowało 60 tysięcy wojsk sojuszu pod Królewcem. Przy takiej przewadze liczebnej obrońcy zmiażdżyli Rosjan co praktycznie przekreśliło szansę na wygraną Moskwy w tej wojnie. Pomimo przegranej w Królewcu moskale nie poddawali się i w połowie Kwietnia rozpoczęli szturm Ołońca, który okazał się nieskuteczny z powodu dostarczanych ciągle Nowogrodu i transportowanych Świrem** zapasów żywności oraz świeżego garnizonu który miał odeprzeć szturm. Ostatecznie miasto padło w Czerwcu w wyniku decyzji którą podjęto w Nowogrodzie. Warunkiem kapitulacji było to, że Moskale nie będą się mścić na ludności wsi i miast.

Eskil Öberg***, dowodzący jednym z oddziałów armii szwedzkiej nadział się pod Wilnem na Wielkiego Mistrza Zakonu, Karla I i w ciągu kilku dni całkowicie go pokonał. 8 Maja w Karelii wybuchło powstanie prawosławnych ortodoksów, którzy mieli zamiar oderwać wszystkie ziemie niekatolickie i utworzyć ultrareligijną prawosławną Finlandię. Przywódcy buntu mieli nadzieję że przyłączy się do nich większość mieszkańców tego regionu, jednak bardzo się przeliczyli. Dowódcy garnizonu w Kemie zamknęli przed nimi bramy miasta, ponieważ nikt nie chciał utworzyć państwa fińskiego które stałoby się celem wypraw wojennych Moskwy. Wielki Mistrz Zakonu Teutońskiego poszedł po rozum do głowy i 8 Lipca 1501 roku podpisał pokój w wyniku którego Szwecja zyskiwała ogromny wpływ na handel tegoż państwa przez następne pięć lat. W Październiku tego samego roku Teutoni dołączyli do ligi państw które przeciwstawiały się dominacji Polsko-Szwedzkiej na Bałtyku. W wyniku wycofania się Zakonu Krzyżackiego z wojny, większość armii sojuszu została wysłana na wschód, gdzie 6 listopada Władysław Jagiełło zmasakrował całkowicie siły moskiewskie i uratował Nowogród przed spaleniem. Następnym celem wojsko Jagiełły stała się Ładoga oblegana przez samego Króla.

Bitwa skończyła się 30 listopada całkowitą porażką wojsk Jurijego II. Tutaj postanowiono zreorganizować wojsko, Armia królewska, czyli 9 pułków piechoty, 4 pułki kawalerii oraz 10 dział**** przypadło generałowi Karlowi Filipowi z domu Torstenssonów który miał stłamsić powstanie heretyków którzy oblegali Reval oraz wyruszyć do Karelii aby stłamsić tamtejszy bunt ortodoksów. To co zostało z pozostałych sił po utworzeniu Armii Królewskiej miało zająć się odzyskiwaniem i podbijaniem ogromnych połaci terenów Rosji, zarówno tej Nowogrodzkiej jak i Moskiewskiej. Na początku 1502 roku wybuchła epidemia grypy w mieście Gävle, Erik Andersson, główny doradca królowej w sprawach administracyjnych podjął decyzję o całkowitej kwarantannie miasta oraz okolic na kilka miesięcy. W drugiej połowie lutego, kilka potężnych rodzin szlacheckich przejęło całkowity wpływ nad Värmlandem, co zmniejszyło wpływy z podatków oraz ilość żołnierzy z tego regionu o 1/2, niestety królowa nic nie mogła z tym zrobić, ponieważ wojna z Moskwą ciągle trwała. W lipcu 1502 roku stoczyła się ostatnia ważna bitwa tej wojny. Miała ona miejsce na bagnach, na północny wschód od Archangielska, w bitwie wzięła udział już zjednoczona Armia Królewska pod przewodnictwem Karla Filipa Torstenssona, która rozbiła większość pozostałych moskalom sił i praktycznie zakończyła tą straszną i wyniszczającą wojnę. Pokój został podpisany 17 Grudnia 1503 roku w Nowogrodzie, a w jego wyniku Zakon Kawalerów Mieczowych stał się wasalem Królestwa Szwecji. Według obliczeń Erika Anderssona, wojna kosztowała skarbiec szwedzki około 200 uncji srebra i 75 uncji złota.

Większość ważnych bitew tej wojny. Pewnie to kijowo na jasnym stylu wygląda, no ale życie.

Kiedy na dalekim wschodzie Europy trwała jedna z największych wojen tego okresu, w Hesji 9 kwietnia Marcin Luter wywiesił 95 tez podważających władzę papieża. Dwunastego dnia tego samego miesiąca Otto II Heski przyjmuję wiarę protestancką i zrywa wszelkie kontakty z papieżem. Do końca roku 1515 religię protestancką przyjmuje: Anglia; Dania i Norwegia; Saksonia; Czechy; Pomorze; Brandenburgia; republika Akwizgranu; Bawaria; Holsztyn oraz Królestwo Szwedzkie. W najskrytszych koszmarach papieży nikt nie spodziewał się utraty około 1/3 wyznawców w ciągu 13 lat. W samej Szwecji protestantyzm pojawił się dopiero w połowie 1504 roku i bardzo szybko rozprzestrzenił się w prowincji Tavastland. Na następne konwersje nie trzeba było długo czekać i już 11 grudnia 1507 roku królowa wydała Edykt kalmarski który ustanawiał religię protestancką religią państwową, ale państwem mogli władać tylko katolicy. Oczywiście wszystko było spowodowane tym że Ulrika była zagorzałą katoliczką, ale także kochała władzę i obawiała się jej utraty, w razie buntu szlachty protestanckiej, która miała poparcie większości mieszkańców miast. Bunty chłopskie o charakterze religijnym występowały często, ale zazwyczaj były słabo zorganizowane i były niszczone przez lokalne siły, choć był jeden wyjątek. Na początku stycznia 1514 roku w Sztokholmie wybuchł bunt części armii, na której czele stanął Johann von Wistinghausen. Pomimo tego że wojsko szwedzkie było całkowicie nieprzygotowane dzięki wsparciu mieszkańców miasta udało się w ciągu 2 miesięcy wykończyć główne siły buntowników, sporo sił uciekało widząc okrucieństwo Johanna, ale główną przyczyną wygranej bitwy na przedmieściach Sztokholmu była sama królowa, która postanowiła wydać akt ochrony mniejszości religijnych, zakazujący wszelkich prześladowań na tle religijnym(który de facto nie zadziałał, ale głupi lud miał uciechę).

Mapa przedstawiająca religię wyznawaną w danym regionie przez możnowładców i kapłanów

W wyniku wojny na Bałtyku prowadzonej z dwoma potężnymi teokracjami na południu, szwedzki wpływ na handel opadł, ale straty te zauważono dopiero po zawarciu pokoju. Królowa nie postanowiła nic z tym nie robić i założyła że koniunktura poprawi się w najbliższym czasie. 5 stycznie roku 1505 zmarł najbliższy sojusznik królowej w radzie, jej doradca wojskowy, Björn Zetterman, Pomimo tego że Bjorn nie zajmował się administracją kraju, jego śmierć wywołała obawy katolików, ponieważ był on jedynym pozostałym katolikiem w rządzie poza samą królową. Jego następcą został obrany utalentowany inżynier wojskowy Höger Mobatornacykel, lecz i to nie powstrzymało rozruchów, ponieważ był on protestantem i to oznaczało oddanie praktycznie całej władzy nad państwem protestantom. Jeszcze w roku 1504 szlachta szwedzka zaczęła myśleć nad rozbudową warsztatów, aby móc konkurować z rzemieślnikami zachodnimi, a wśród rządzących krajem pojawiała się idea usprawnienia administracji państwa poprzez rozbudowę sieci gmachów sądowych. Rok 1507 był przełomowym dla armii szwedzkiej. W tym roku Höger stworzył pierwsze plany fortów gwiaździstych które można by wykorzystać w warunkach napiętej sytuacji międzynarodowej oraz co najważniejsze, zreformował on armię szwedzką na wzór celtyckiej piechoty gallóglaigh, co dawało szansę generalicji, aby wykorzystać ją w razie wojny i zaskoczyć przeciwnika całkowicie nową jakością jednostek, a zwłaszcza państwa wschodnioeuropejskie oraz osłabioną Danię. Pod koniec roku królowa podpisała akt antypiracki, który miał chronić floty handlowe przed „dziwnymi” zniknięciami statków. Oczywiście w praktyce akt ten prawie nic nie dawał, ale większość sąsiadów doceniła ten gest. W wyniku reform Högera wszystkie państwa w europie bały się walczyć z armią szwedzką, a sam Johan Waza mówił że „Zapał naszej armii budzi lęk w sercach wroga”. W roku 1510 na zlecenie królowej Eleonory wsparto rozwój sztuki renesansowej, choć oczywiście tej części skierowanej do kościoła katolickiego. Höge nie poprzestawał w swych reformach, co oznaczało zmiany doktrynalne. Wcześniej armia szwedzka była nastawiona na ofensywę, ale dopiero teraz usprawniono zarządzanie armią oraz wprowadzono dużo większą dyscyplinę żołdaków. W lecie roku 1515 postanowiono przetestować nową armię w boju, a dokładniej w Karelii. Jednakowoż wynik bitwy był negatywny dla Szwedów i dopiero po wprowadzeniu drobnych poprawek armia wroga została zmieciona z powierzchni ziemi.
    Screen jest dosyć stary, stąd +15% do dyscypliny
    zamiast 7.5%

W roku 1504 poza nowymi ideami na dworze szwedzkim po raz pierwszy od dawna pojawił się strach przed prowadzeniem wojny obronnej, walcząc na swoim terytorium. Strach ten był spowodowany zerwaniem sojuszu przez Litwinów którzy wyeliminowali problem Moskwy na długie lata i teraz mogła spokojnie skupić się na rozszerzaniu swoich wpływów na Bałtyk. Pod koniec roku 1504 wybuchła wojna koalicyjna, jedną ze stron były Czechy oraz Francja, a przeciwnikami tych dwóch potężnych państw była Austria oraz Królestwo Prowansji oraz kilka księstewek z zachodniego Cesarstwa Niemieckiego. Pomimo ofensywy czeskiej na Wiedeń, Paryż pod naporem wojsk Cesarstwa pada na początku roku 1506, a w wyniku pokoju uwolnione zostaje królestwo Normandii oraz Księstwo Foix, a sama Francja zostaje ośmieszona na arenie międzynarodowej. W wyniku buntu 24 grudnia roku 1508 których wybuchł w Awinionie, teokracja ta uzyskała „całkowitą” niepodległość od papiestwa już 17 stycznia. W tym momencie Awinion stał się głównym ośrodkiem religijnym Francji, mimo tego że zachowywał swoją niezależność, a samemu papieżowi palił się grunt pod nogami. W 1512 roku do Sztokholmu przybyły pierwsze mapy okolic Morza Kaspijskiego. W lato roku 1514 wybuchło spore powstanie Niemców mieszkających w Gdańsku, lecz bunt nie miał szans powodzenia bez wsparcia Cesarza Niemieckiego, który postanowił zostać neutralny w tym konflikcie. Bunt ostatecznie zmiażdżono na początku grudnia, a Polacy którzy zdobyli Gdańsk wymordowali w ramach zemsty ogromną ilość bezbronnych Niemców. Dzień w którym Polacy zdobyli Gdańsk był także dniem żałoby narodowej w Litwie. Zmarł tam ostatni król z rodu Jagiellonów, Władysław I, a jego następcą został Jogaila II, z domu Wittelsbachów.
    Dlatego nie warto walczyć z Austrią :p

[HR][/HR]*Wtedy moja armia dzieliła się zasadniczo na dwie równe sobie armie.
    **Rzeka przepływająca przez Ołoniec i wpadająca do Ładogi.
    ***Generała takiego nie ma w grze, dodałem go dla celów estetycznych :p
    ****Wziąłem sobie przelicznik że 1 pułk artylerii=10 dział choć i tak myślę że to za dużo.
    Zachęcam do pozostawienia opinii oraz konstruktywnej krytyki. No i bonus :p

AAR oczyszczony i zamknięty z powodu nieaktywności autora. Jeżeli ów będzie chciał kontynuować niechaj powiadomi o tym odpowiedniego funkcyjnego
    moskal

Ostatnio edytowane przez moderatora: 23 Maj 2015
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie