Magyarország AAR - Węgry HoI3

Temat na forum 'HoI III - AARy' rozpoczęty przez Zwiastun96, 8 Sierpień 2013.

?

Co Węgry powinny zrobić w czasie wojny?

1. Do Osi!

0 głos(y/ów)
    0,0%
  2. Do Aliantów!

1 głos(y/ów)
    33,3%
  3. Do Komiternu!

0 głos(y/ów)
    0,0%
  4. Pozostań neutralnym i pod koniec wojny podbij Słowację i Chorwację

2 głos(y/ów)
    66,7%
Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Zwiastun96

Zwiastun96 Zbanowany

Ten AAR nie będzie miał wątku fabularnego, bo nie jestem dobrym pisarzem. Skupię się tylko na rozgrywce. Będę chciał odzyskać wszystkie rdzenne ziemie węgierskie i może jak się uda zająć Słowację, która od stuleci była prowincją węgierską. Następnie pomogę Niemcom w ataku na ZSRR.

PROLOG

Węgry to niewielkie państwo w Europie bez dostępu do morza.
    Sąsiadują z Austrią, Czechosłowacją, Rumunią i Jugosławią z czego tylko do tej pierwszej nie mają pretensji terytorialnych.
    Stan armii węgierskiej...
    i lotnictwa.
    Przykładowa dywizja.
    Najpierw zmiany w rządzie.
    Co ciekawe prawie wszyscy ministrowie w rządzie to faszyści, ale partia rządząca jest inna. Może to błąd twórców, ale przez to mam modyfikator "Rozbity rząd", który zabiera mi -0.05 jedności.
    Ustalenie badań. Najpierw trzeba opracować stare techy w większości przemysłowe, potem skupię się na piechocie. Jak dobiję do 10 szpiegów w kraju to ten 1 punkt dam na badania, a te 0.08 w oficerów
    Wywiad skupia się na kontrwywiadzie i małej części na zwiększaniu jedności.
    Zbliżenie do Osi.
    Przemieszczenie wojsk na granicę z Czechosłowacją. Zlikwidowałem sztaby żeby nie przeszkadzały, potem je utworzę.
    Piechotę dozbroję w działa przeciwlotnicze, a potem w artylerię.
    --------------------------------------

PS. Czekam na konstruktywną krytykę. Mogą zdarzyć się błędy językowe, ale staram się pisać poprawnie.

2. Zwiastun96

Zwiastun96 Zbanowany

Nie działo się zbyt dużo, ale postaram się to jakoś opisać.

Odcinek 1 (1.01.1936-1.01.1938)
    Po zebraniu pieniędzy postanowiono zmienić prawo szkoleń.

Ponieważ nic się nie działo to utworzyłem już drabinę dowodzenia.

[​IMG]Wywiad dostał zadanie wspomagania partii rządzącej.

Na pewno się przyda.
    Działa przeciwlotnicze gotowe do rozstawienia.

Po ich rozstawieniu okazało się, że poziom oficerów spadł do 80%, więc muszę jednak ten 1 dodatkowy punkt dać na oficerów zamiast na badania.

Nowe metody edukowania ludu będą przydatne dla państwa.

Nowe bataliony artylerii.

Tradycyjnie wybucha wojna domowa w Hiszpanii.

Trochę dziwne. Dużo państw kupuję ode mnie ropę, ale skoro nie jest mi potrzebna to ją sprzedaję.

Po dozbrojeniu istniejących dywizji przyszedł czas na nowe.

[​IMG]Te technologie pomogą w małych stopniu uniezależnić się od innych państw.

Kolejna wojna.

Nowa dywizja z nazwą, która na pewno utrudni zadanie obcym szpiegom.

I tradycyjnie generał Franco wygrywa co oczywiście jest na korzyść Osi.

Nowi rekruci chcą budowy Wielkich Węgier.

Stan armii na początek 1938 roku. Stan lotnictwa się nie zmienił, więc nie zamieszczam.
    ------------------------------------
    I to na tyle. Nie mogłem wyciągnąć z siebie więcej tekstu, bo w końcu to jest relacja z rozgrywki, a nie opowieść fabularna, a ja nigdy nie byłem dobrym pisarzem.

3. Zwiastun96

Zwiastun96 Zbanowany

Odcinek 2 (1.01.1938-1.01.1939)
    Z racji nastania nowego roku postanowiłem ustawić na priorytet edukacje i rolnictwo. Po zbadaniu technologii przemysłowych z 36' zacząłem badać technologię wojskowe (piechota, przeciwlotnicze i artyleria), gdyż nie chce zostać w tyle z armią, a przez obecną ilość PP zaczyna mi brakować surowców.
    [​IMG]Zmiany w rządzie. O ile pierwsza zmiana jest pomocna, o tyle druga jest zmianą czysto kosmetyczną, bo poprzedni minister dawał taki sam bonus, ale Horthyemu nie podobały się od początku jego poglądy (był liberalnym socjalistą), a nowy był zadeklarowanym faszystą.
    Chiny się poddają.
    Dobra wiadomość dla Osi.
    Jeden sąsiad znika na jego miejsce pojawia się kolejny potężniejszy.
    Postanowiłem kupić od Niemców licencję na samoloty wielozadaniowe. Uformuje z nich skrzydło, które będzie mogło wykonywać wiele zadań. Jednak będę produkował je po kolei, bo ich produkcja kosztuje mnie około 20 PP (na 39 PP dostępnego). Nie planuję też opracowywania technologii z nimi związanych, bo może się okazać, że jestem do tyłu z ważniejszymi technologiami.
    Niemcy anektują czeski Sudentenland. Węgrzy chcieli wysłać własne poselstwo, które postulowało by oddanie przez Czechosłowację terenów zamieszkanych przez Węgrów, ale pomysł został odrzucony przez zachodnie mocarstwa, które nie chciały jeszcze bardziej osłabiać Czechosłowacji.

Ukończona została produkcja pierwszego z czterech nowych myśliwców na licencji niemieckiej.
    Stan armii węgierskiej na początku stycznia 1939. Procentowo prawie nie widać różnicy.
    Oraz stan lotnictwa powiększonego aż o jeden myśliwiec.

Skład rządu oraz popularność partii rządzącej na styczeń 39'. Szpiedzy dobrze wykonują swoje zadanie.
    -----------------------------------------------------

PS. Czechosłowacji chyba jednak nie podbiję, bo dalej mam neutralność 49%. Węgrzy nie mają decyzji "Przygotowania do wojny" jaką mają inne państwa, ale nie szkodzi, bo nadrabiają to manpowerem. Czekam na opinie.

4. Zwiastun96

Zwiastun96 Zbanowany

Odcinek 3 (1.01.1939-1.01.1940)
    Plan ataku na Czechosłowację spalony na panewce. Jednak Węgrzy nie narzekają ponieważ odzyskali historyczną granicę z bratankami z Polski. Zaraz po tych wydarzeniach Brytyjczycy gwarantują Polsce niepodległość.
    Włosi zaanektowali Albanię, a następnie zaproponowali sojusz Węgrom. Każdy w Europie domyśla się, że jest skierowany przeciw Jugosławii.
    Węgry dostają zaproszenie do Osi i zgodnie z ankietą przyjmuję tę zaproszenie, chociaż ta ostatnia opcja była ciekawa, ale nie wiem czy straciłbym w końcu tą neutralność żeby móc zaatakować Jugosławię.

Zaraz po tym sojusznik Węgier też został przyjęty dzięki czemu mam przyjemny bonus
    .
    Z powodu aneksji Rusi Karpackiej i południowej Słowacji nastąpił kryzys surowców przez co musiałem ustawić odpowiednie priorytety w technologii.

Nowe pozycje wojsk węgierskich gotowych do ataku na Jugosławię. Ale nastąpi on dopiero gdy oczy świata zwrócą się w stronę Niemiec (czyt. wypowiedzą wojnę Polsce).

Zmiana ministra dzięki któremu udało się zażegnać kryzys.
    Turcy anektują Hatay, a Niemcy podpisują pakt z ZSRR.

Kilka tygodni po tym wybucha wojna.

W kraju ogłoszono mobilizacje i zaczęto modernizować armię.

Niemcy proszą o zaciągnięcie długu. Oczywiście się zgadzam, bo w końcu trzeba pomagać sojusznikowi.

Nowe technologię pomogą w przyszłości zażegnać kolejne kryzysy surowców.

Po zdobyciu wschodniej Polski ZSRR wypowiada wojnę Finlandii.

Stanu armii nie podaję, bo przez budowę myśliwców, zmianie ministra i modernizację armii przyszły 2-3 dywizję.
    ---------------------------------------------------

5. Zwiastun96

Zwiastun96 Zbanowany

Odcinek 4 (1.01.1940-1.01.1941)
    Ze względu na zbliżającą się wojną z Jugosławią, postanowiono przedstawić się na przemysł zróżnicowany.
    Nowe priorytety w technologiach. Dzięki pomysłowi jednego z ministrów, admirał Horthy zapragnął piechoty górskiej, która w jego ocenie bardzo się przyda w przyszłej walce z komunistami.

Nadszedł ten dzień. Pora odzyskać rdzenne tereny.

Początkowe rozkazy wojsk węgierskich. Jedynym celem jest zdobycie głównych miast Jugosławii.
    Całkowita mobilizacja narodu węgierskiego.

Pierwsza wygrana bitwa z sztabem jugosłowiańskim.

Bardzo ważna technologia dla przyszłej wojny z Kominternem.

Ogólnie wojska Jugosławii nie były przygotowane do wojny, dzięki czemu wojska węgierskie parły do przodu. Jedyny opór napotkały w Belgradzie, którego broniła dywizja garnizonowa i
    po upadku Belgradu Jugosławia, nie widząc sensu dalszej walki, się poddała.
    Jedyna wartościowa prowincja z ziem odzyskanych od Jugosławii.

Terytorium Węgier po wojnę z Jugosławią.
    Kolejna ważna technologia.

Początek rozbiorów Rumunii.

Za pozwoleniem Niemiec, Węgry zażądały Transylwanii, która była w większości zamieszkana przez Węgrów. Rumunia zupełnie nieprzygotowana do wojny ugięła się pod żądaniami węgierskimi.

Marzenie wielu Węgrów powstało! W kraju wybuchła euforia. Teraz przyszła pora na wyrównanie rachunków z ZSRR.

Na początku czerwca odpracowano sposoby szkolenia piechoty górkiej, która może się przydać w przyszłej wojnie z ZSRR.
    Postanowiono utworzyć 2 korpusy nowych dywizji w składzie 2x górska, ppanc i art.
    Francja upadła. Teraz tylko Wielka Brytania może stawić opór Niemcom.

Ostatni rozdział rozbiorów Rumunii.

Niemcy zaatakowały Jugosławię. Węgry się nie przyłączyły, bo nie miały już w tym celu.

Dwóch nowych członków w Osi.

ZSRR zaniepokojone postępami Osi ogłosiło mobilizacje.
    Z powodu ogromnej popularności KDNP, zmieniono priorytety w wywiadzie.

Stan armii i lotnictwa na początku 1941 roku.
    [​IMG][​IMG]
    -------------------------------------------------
    Jak widać nie zrobiłem tego eventu. Uznałem, że lepiej już do końca tą grę poprowadzić na normalnych warunkach. I przepraszam za znikomy opis walk w Jugosławii, ale nic wartego do napisania tam się nie działo.

6. Zwiastun96

Zwiastun96 Zbanowany

Odcinek 5 (1.01.1941-29.06.1941)
    Na początku roku nastąpiła zmiana ministra, który ugruntuje silną pozycję partii rządzącej.
    USA przygotowuje się do wojny, co dla przyszłej wojny z ZSRR może źle zwiastować.
    Wszystkie myśliwce wielozadaniowe na licencji niemieckiej ukończone! Teraz nie straszne będzie Węgrom lotnictwo radzieckie.

No i zaczęło się...

-----------------------------------------------

PS. Wiem, że ten odcinek jest strasznie krótki, zlinczujcie mnie za to, ale ostatnio okazało się, że mam limit zdjęć do dodawania na forum (25, a to i tak dużo), a nie wiem jak potoczy się wojna i ile screenów będę musiał zrobić. Za to zapewniam, że kolejny odcinek już w weekend.

7. Zwiastun96

Zwiastun96 Zbanowany

Odcinek 6 (29.06.1941-5.11.1941)
    Węgry, Finlandia oraz reszta Osi przyłączyły się do walki ze Związek Radzieckim. Na całej granicy węgierskiej ruszyło natarcie w głąb ZSRR. I udało się odnieść pierwsze zwycięstwo.
    Wojska komunistów mimo, że bardziej zaawansowane od Jugusłowian, nie mogą równać się z piechotą węgierską. Jedyny znaczny opór stawiają dywizje pancerne, ale działa przeciwlotnicze dobrze się spisują przeciwko czołgom radzieckim.

Przedtem ZSRR dostarczało surowce Węgrom, ale teraz trzeba się obejść bez nich. Nowe umowy z Niemcami oraz technologie znacząco pomogą.
    Z racji tego, że przemysł węgierski pracuje na pełnych obrotach to i tak to za mało, więc zwrócono się z prośbą do sojusznika.
    Fronty zaledwie po miesiącu walk.
    Nieliczne próby kontrataku bolszewików są odpierane.
    Finlandia padła. Nieliczne dywizje niemieckie, które chciały pomóc Finom. zostały okrążone, ale posiadają port dzięki któremu mogą się zaopatrywać.
    Naród pomaga jak może w walce z komunistami.
    Pierwsza dywizja górska w Węgrzech.
    Z racji tego, że nie chcę marnować manpower'a na kolejne dywizję daję do produkcji działa przeciwlotnicze, które być może pomogą w obronie przed bombardowaniami Aliantów.
    Bitwa o Winnice posiadającą złoża surowców, które na pewno pomogą węgierskiemu przemysłowi.

Niepotrzymany marsz na Odessę.
    A tymczasem Włosi nie mogą sobie poradzić z Irakijczykami.
    ZSRR w rozpaczliwej defensywie.
    Bitwa o Odessę, która była tym łatwiejsza, bo dywizja broniąca Odessy kontratakowała, żeby uratować swoich towarzyszy odciętych w Besarabii.
    Marzenie Horthy'ego o dostępie do morza się spełniło. Może nie chodziło mu o te morze, ale to zawsze coś. Jednak floty nie mam zamiaru budować, bo jedyne statki jakie mogę produkować to transportowce.
    Leningrad padł, a Moskwa jest coraz bliżej.
    Japończycy zaatakowali USA. Ciekawe czy walka na dwa fronty im dobrze zrobi.

-----------------------------------------------------------
    PS. I na tym zakończyłem ten odcinek ponieważ pojawił się taki problem:
    Ktoś może mi napisać jak przenieść USA do Aliantów? Inaczej kontynuowanie AARa nie ma sensu. Możliwe, że to moja wina, bo gdy dołączałem do wojny to nie wypowiedziałem "pełną" wojnę zamiast ograniczonej.

8. Zwiastun96

Zwiastun96 Zbanowany

Odcinek 7 (5.11.1941-1.06.1942)
    Na początku listopada obmyślono plan, którego powodzenie oznaczało by utratę przez ZSRR ok. 5 dywizji.
    Brytyjczycy tylko u siebie na wyspach są tacy mocni.
    Pierwsza poważna porażka wojsk węgierskich, która zwiastuje początek ciężkiej zimy.
    Po wypowiedzeniu wojny Francji Vichy przez USA, Niemcy robią z nimi porządek w kontynencie.
    Wybuchło polskie powstanie, które zostało zlekceważone przez Niemców w jej początkowej fazie przez co się rozrosło, ale Niemcy szybko je potem spacyfikowali.
    Plan ofensywy na Kijów połączony z okrążeniem wojsk radzieckich się nie powiódł, a ofensywa radziecka zmusiła Węgrów do wycofywania się za linię rzek, które są w stanie zatrzymywać bolszewików.
    Po głupiej stracie przeze mnie 3 dywizji piechoty (zwykłej) powstała luka w froncie, która Rosjanie bezlitośnie wykorzystali odcinając moje wojska w Besarabii.

Próba odzyskania połączenia z głównymi siłami się nie udała.
    Rumunia wstąpiła do Osi. To powinno mi bardzo pomóc.
    Wraz z nowym rokiem dokonałem paru zmian w rządzie.
    Rumuni nie śpieszą się z pomocą, a ja dalej próbuję połączyć z powrotem moje wojska.
    Wyłom się pogłębił, ale na szczęście Rumuni zaatakowali.
    Brak zaopatrzenia wojsk w Besarabii zmusza Węgrów do cofnięcia się za kolejną rzekę.
    Kolejna ważna zmiana w rządzie.
    Mimo że Rosjanie byli już po drugiej stronie udało się przeprowadzić kontratak, który ich odepchnął.
    Kolejna ofensywa, która odpycha komunistów za rzekę.
    A Włosi w końcu poradzili sobie z Irakijczykami i zajęli Kanał Sueski.
    Sytuacja na północnym fragmencie frontu.

Oraz na Dalekim Wschodzie.
    Sytuacja się ustabilizowała.
    Japonia zdobywa kolejne tereny.

W końcu musiało się to stać. Zabrakło surowców przez co przemysł węgierski przyhamował. Od jakiegoś czasu nic nie produkuję, tylko wszystko leci w zaopatrzenie.

--------------------------------------------------

Zwiększyłem trochę czcionkę, bo screeny ostatnio są zbyt duże. Nie wiem też czy przeprowadzę jakąś ofensywę ponieważ brakuje mi ciągle manpowera, a chciałbym odzyskać Odessę.

9. Zwiastun96

Zwiastun96 Zbanowany

Odcinek 8 (1.06.1942-1.01.1944)
    Na początek czerwca opracowałem plan, który pozwoli mi odzyskać Odessę i odciążyć trochę Niemców.
    Cała produkcja została przeznaczona na budowę fortyfikacji na Karpatach.
    Udało mi się też nadgonić wszystkie techy z wojsk lądowych oraz doktryny. Teraz Rosjanie nie będą mi straszni.
    Gdy zebrałem trochę manpowera zaatakowałem. Mimo kilku bonusów (np. rzeka i posiadanie czołgu) wojska radzieckie kiepsko sobie radzą.
    Poszerzanie wyłomu.
    Odzyskiwanie Odessy, której opór nie stanowił żadnego problemu.
    Próba kontrataku Rosjan. Nawet posiadając czołgi Rosjanie nie radzą sobie ze mną.
    Wyłom coraz bardziej się pogłębia.
    Co było dobre musi się kończyć. A skończył mi się manpower przez co Rosjanie przeszli do ofensywy i omal nie odcięli moich sił w Besarabii. Ale wykorzystałem to i zniszczyłem jedną dywizję ciężkich czołgów radzieckich.
    Status quo.
    Rumuni sobie nie poradzili. Próbowałem zniszczyć ten wyłom, ale się nie dało.
    Odwrót na całej długości frontu do Rumunii.
    Nie mogę zatrzymać Rosjan i muszę opuścić Rumunie inaczej grozi mi zagłada mojej armii.
    To było nieuniknione.
    Bułgaria też padła, a jedyne co zatrzymuje Rosjan to wzgórza, góry i rzeki. Niedługo cały wysiłek na Bałkanach spadnie na mnie.
    Chociaż jest jeszcze nadzieja...
    -----------------------------------------------------
    To co odwalają Japończycy przechodzi ludzkie pojęcie. I jeszcze z USA dobrze sobie radzą. Amerykanie dopiero niedawno odbili od nich Midway.

10. Zwiastun96

Zwiastun96 Zbanowany

Odcinek 9 (1.01.1944-5.09.1944)
    Rosjanie postanowili zrobić desant spadochroniarzy na tyłach. Gdyby to miało coś dać.
    Mała ofensywa, która pomoże ustabilizować front na linii Karpat i Dunaju.
    Brytyjski desant w Grecji. Chyba nie chcą żeby tereny te zajęli Rosjanie.
    Stabilny front. Moje wojska mają czas żeby odpocząć i odbudować siły.
    A ofensywa brytyjska idzie z pełną parą. A greccy partyzanci chętnie im pomogą.
    Spotkanie wojsk Wielkiej Brytanii i ZSRR w Grecji.
    To powinno bardzo pomóc.
    Niemcy powoli, krok po kroku, ale zbliżają się do Moskwy.
    Węgrzy jeszcze wierzą w zwycięstwo.
    Nie wiem co tu się wydarzyło, ale nagle wojska komunistów gdzieś znikły i Niemcy poprowadzili wielką ofensywę na całej długości frontu.
    Związku z tą sytuacją pomagam Niemcom na Bałkanach.
    Niemcy maszerują na Odessę, więc postanawiam im pomóc.
    Po tygodniu walk zbliżam się do odcięcia wojsk ZSRR na Bałkanach.
    Zwycięstwo jest coraz bliżej.
    Niemcy u bram Moskwy. Czyżby to miał być koniec?
    Szturm na Odessę.
    Dzięki tej technologii nikt już mnie nie powstrzyma.
    Moskwa padła!
    I to już chyba koniec.
    Mapa świata na dzień 5 września 1944.
    ------------------------------------------------
    Nie wiem jak, ale udało się dokończyć AAR i pokonać ZSRR.
    Nie widzę sensu dalszego prowadzenia AARa. Ktoś domyśla się dlaczego tak głupio AI postąpiło?

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie