Mataram - kraj na końcu świata

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Enay, 13 Sierpień 2009.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Enay

Enay Aktywny User

Znudziło mi się granie krajami Europejskimi dlatego zagrałem krajem znajdującym się na Oceanii, wybrałem Mataram dlatego że ma Hinduizm który daję premię do morale ;)
    Pierwsze zdjęcie mam z roku 1430, wczesniej zapomniałem zrobić

Opiszę pierwsze lata gry
    Na początku wypowiedziałem wojne Makasarowi, bez problemu zaanektowałem kraj, pare dni po zakończeniu wojny wojnę wypowiedział mi Brunei, zdesantowałem się na jego terytorium, on w tym czasie na moje, zajołem jego 2 prowincje, on w tym czasie jedną, zażądałem jednej prowincji na co się zgodził, po 5 latach wypowiedziałem mu wojne i zaanektowałem :)

jeśli chodzi o politykę wewnętrzną to 2 razy pojechałem na centralizacje.

teraz zbieram na poborców podatkowych, potem mam zamiar podbić Malakke u której znajduję się dochodowe centrum handlowe ;)

2. Enay

Enay Aktywny User

Zapomniałem w pierwszym poście napisać że gram na:
    agresywności: normal
    poziom trudności :normal
    wersja Eu2: 1.09

Odcinek 2
    Rozwój Gospodarczy
    bardzo dzielnym kolonistom udało się założyć miasto, jedna wyprawa kolonistów wyruszała co 2 lata
    w między czasie wzrósł poziom infrastruktury, który podniósł dochody z podatków
    nie znani misjonarze nawrcóli także prowincję Sabah z pogaństwa na Hinduizm
    Po stworzeniu armii liczącej około 21 tysięcy dobrze wyszkolonych Hinduskich wojowników władca kraju zadecytował o wojnie z Malakką która nieznacznie przewyższa nas pod względej technologi oraz posiada dowódcę, jednak nasz naród jest bardzo wojowniczy, będziemy walczyć o podbicie Mallakii....

3. Enay

Enay Aktywny User

odcinek 3
    wojna z Mallaką była czystą formalnością ;)
    w nieco ponad 2 lata opanowałem cały kraj i zażądałem 2 prowincji
    następnie wysłałem dyplomatę do Orissy z którą miałem stosunki +125 w celu wymiany odkryć, (władcy znali się z dzieciństwa, władca Mataramu już w dzieciństwie pływał do Niego przez Ocean na tratwie którą sam zbudował aby bawić się klockami) dzięki czemu widziałem nieco ponad 19 krajów i ceny technologi ladnie spadły.
    w między czasie przebiegły władca Atjehu wypowiedział wojnę Malacce, anektując ją, z tego powodu iż posiadaliśmy okresowy powód do wojny, wielki król Enay z Mataramu wypowiedział wojnę, przeciwnik nie miał szans, wynik wojny mógł być tylko jedny.
    nasi naukowcy także nie próżnowali
    i może na koniec wielkość królestwa oraz dyplomacja
    jeszcze nie oglądałem jak wygląda Europa, chyba zaraz wpisze columbusa i zobacze ;)

4. Enay

Enay Aktywny User

Chiny mają 4lt
    wkńcu się udało :D
    Chiny wypowiedziały mi wojnę, co prawda miały jakies 400k wojska, w oddziałach po 80k, ale jakoś się udało
    udało się, jeszcze tylko 57 technologii do końca !!!!!!!!!
    Po podbiciu stolicy Chin, pokazała mi się Europa ;)

Najlepsze jest to że po zrobieniu z Chin wasala moj dochód wzrósł dwukrotnie !!!

5. Enay

Enay Aktywny User

Chiny jadą równo ze mną w technologii
    mapa policztyna (już nie aktualna oczywiście) aha i mam pytanie, czemu ta prowincja jest Portugalska? Jest jakiś event dający ją Portugalii?
    Przełomowy moment w dziejach Mataramu: wynaleziono machiny umożliwiające napadanie na fortece
    teraz tylko wystarczy czekać na sprowadzenie broni palnej z Europy (jakieś 20-30 lat)

Aktualna mapa policztyna
    teraz muszę podbić Mandżurtę, oraz prowncje Bengalskie na północy Chin (Bengal razem z Chinami walczył z Mandżurtą)
    aby podczas rozpadu Chin w 1620r większość prowincji przechodziła na strone Mataramu, jeszcze musiałbym powalczyć z Chanatem Chagataja(czy jakoś tak) aby Chiny miały tylko jednego sąsiada czyli mnie :)

6. Enay

Enay Aktywny User

kody są dla lamusów co nie umieją normalnie grać, jaki ma cel granie gdy ma się 500k dunatów w skarbie, widzi się całą mapę i ma się cały czas stabilność +3

urozmaicenia prędko nie będzie ;P tzn jakby stab spadł to wojna domowa by była :D

chyba pierwszy monarcha od początku gry które ma w miarę umiejętności ;)
    fortyfikacje ;)
    wkońcu dostałem konkwiskadora, oczywiście odkrył drogę z Azji do Europy przez Syberię po czym zginął :D
    i Chiny przed rozpadem
    dałbym więcej zdjęć ale są one już podczas rozpadu, mogę powiedzieć że dużo się zmieniło ;)

7. Enay

Enay Aktywny User

no chciałbym więcej treści ale nie bardzo wiem co napisać ^^

Hindysi wkraczają w renesans, teraz opracowywuje 3 poziom handlu
    Tutaj jakiś event Chiński podczas rozbioru, który wyzwolił Mandżurtę i dał jej połowę państwa Chińskiego
    :)
    Po ponad 100 latach zaanektowałem Chiny, pewnie dzięki temu że straciły już sporo ziemii przez bunty :p
    Moje państwo
    Kompletna mapa Europy dzięki wymianie map z Hiszpanią

8. Enay

Enay Aktywny User

nie były większe odemnie po rozpadzie, sprawdzałem w "rozmiar terytorium"

Chiny w czasie aneksji wyglądały tak:

Temat został zamknięty i oczyszczony. W przypadku "odnalezienia" save'a proszę o PW.
    Maciej

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie