Materiał do prezentacji maturalnej: Heroizm wojny i absurd wojny

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez Bezimienny111, 18 Wrzesień 2014.

1. Bezimienny111

Bezimienny111 Znany Wszystkim

Witam.

Otóż zobowiązałem się pomóc przy przygotowaniu do prezentacji maturalnej i potrzebuje dobrych materiałów, liczyłbym na dobre książki ( proszę tylko nie lektury).

Temat jaki wybraliśmy to "Heroizm wojny i absurd wojny - omów temat na wybranych przykładach.", zaś kierunek jaki chciałbym obrać przy tworzeniu wypowiedzi to ukazanie, że tak naprawdę to czy wojna jest absurdalna, czy też heroiczna, zależy od sytuacji danej strony konfliktu czy też ogólnej sytuacji geopolitycznej danego regionu.

Aktualnie w moim zamyśle jest wykorzystanie powieści "Metro 2033" i skupić się przy niej na całkowitym absurdzie wojny w przedstawionych realiach, ale wiem że jeden utwór to za mało.

Nie znam niestety odpowiednich innych książek pasujących do tego tematu ( no cóż, kwestia książek o tematach historyczno-wojennych była planowana dopiero na niedaleką przyszłość jeśli chodzi o poszerzanie mojej biblioteczki).

Chciałbym znaleźć jeszcze dwie książki:
    - Jedna ukazująca heroizm wojny
    - Druga w której znajdziemy zestawienie absurdu i heroizmu
    Myślę że to doprowadziło by do spójności prezentacji i dosyć dobrze przestawiło temat.

Zastanawiam się nad wykorzystaniem też "Sztuki Wojny" Sun Tzu.

Nie zawiodłem się jeszcze na społeczności EUFI, więc liczę, że doradzicie coś.

2. Sevgart

Sevgart Targowica

3. Elaith

Elaith Nowy

"Paragraf 22" Josepha Hellera - też raczej pod drugi punkt, aczkolwiek bardziej w stronę absurdu.

4. pavioniusz

pavioniusz Znany Wszystkim

Możesz pocisnąć klasykę jaką jest Iliada Homera, i poszperać we wspomnieniach żołnierzy/oficerów (np. Sołdat Nikulina)

5. Master of Puppets

Master of Puppets Ten, o Którym mówią Księgi

"Na zachodzie bez zmian".

W sumie się nie znam, bo to już 3 lata, ale czemu nie wykorzystać filmu + dobrej recenzji do niego (z jakiegoś magazynu filmowego)? Bo lepszej podstawy jak "Czas Apokalipsy" czy "Grobowiec Świetlików" ze świecą szukać.

6. Severian

Severian Doctore

Książki Władimira Bieszanowa, a szczególnie ich fragmenty tyczące się propagandowych wyczynów np. mit dwudziestu ośmiu panfiłowców czy żołnierz niszczący czołg toporkiem.

7. Ordalicium1

Ordalicium1 Guest

"Przenicowany Świat" Braci Strugackich heroizm i absurd

8. Bezimienny111

Bezimienny111 Znany Wszystkim

Zamówiłem "Na zachodzie bez zmian", "Paragraf 22", oraz "Zapiski oficera Armii Czerwonej". Zobaczymy co z tego wyniknie.

9. vimes6

vimes6 Guest

Ja proponuję też "Przygody dobrego wojaka szwejka.", "Most na rzece Kwai" i może "Nostromo", jeśli chodzi o absurdy wojny.

10. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Co do heroizmu zobacz serię Honor Harrington Davida Webera.

11. moskal

moskal Опричник

Sun Tzu nie zajmuje się ani tym czy wojna jest dobra, zła, absurdalna, heroiczna itp. tylko kwestiami praktycznymi, że najlepiej to wojny unikać, nie warto walczyć o ziemie niewarte zachodu ("martwe ziemie" tj. pustynie, góry na których i tak nic się nie da zyskać), nie należy stawiać wrogiej armii pod murem (bo wtedy będą bardziej srodzy do walki niż do ucieczki/poddania się) itd.

Tołstoja do zagadnień wojennych wypadałoby użyć bo to klasyk, przez niektórych nazywany pierwszym dojrzałym pisarzem Europy co zainicjował głębsze odbrązowienie wojny. Znajdziesz tam i heroizm i absurd wojny.

Film "9 рота" (9 kompania) się dobrze nada. Z heroizmów to warto zasięgnąć do partyzanckiego kina jugosłowiańskiego.

12. Krakau

Krakau Ten, o Którym mówią Księgi

Ja polecam "Wojna nie ma w sobie nic z kobiety".

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie