Memento Mori - Luksemburg AAR

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Łosiu, 30 Wrzesień 2009.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Łosiu

Łosiu Nowy

Poziom trudności: Normal
    Poziom agresywności: Normal
    Państwo: Luksemburg

[​IMG]Luksemburg AAR - Część 1 - "Cisza przed burzą"
    Od 1419 do 1427

Późnego wieczora szlachcic jechał na swoim rumaku ze swoją świtą. Droga im się niewyobrażalnie dłużyła. W końcu po długiej jeździe szlachcic dotarł to zamku w Luksemburgu. Parobek pomagał mu zejść ,a w tym samym czasie dwaj strażnicy wyszli z zamku i gdy dotarli do nich jeden z nich spytał się:
    - Któż do nas odwiedza o tak późnej porze?
    - Jestem Fryderyk van Görlitz ,brat królowej
    Dwaj strażnicy niczym strzeleni z procy uklęknęli przed szlachcicem ,a głowę mieli skierowaną w ziemię.
    - Powstańcie - rozkazał brat królowej - zaprowadźcie mnie do zamku ,ugośćcie gdzieś moją świtę i dajcie koniom pić.
    Świta liczyła dwóch parobków, jednego grajka i trzech rycerzy. Niby nie dużo ,ale przy eskorcie jednej osoby to w zupełności starczyło. W tym momencie śnieg zaczął rzęsiście padać. Strażnicy pokazali świcie małą stodółkę , dali niewolnikom konie a Fryderyka zaprowadzili do zamku. W przedpokoju było bardzo okazale. Pochodnie świeciły wesoło na kamiennej ścianie ,na podłodze był dość duży dywan z frędzlami szyty podobno w Persji. Na ścianie obok pochodni wisiały piękne obrazy malowane przez wielkich malarzy. Wtem księżniczka zeszła po schodach i wtuliła się w młodszego brata.
    - W końcu przyjechałeś ,braciszku - powiedziała po czym uśmiechnęła się.
    - Te posiedzenia na Węgrze nie miały końca... - rzekł z skwaszoną miną Fryderyk
    Po czym weszli na górę do pokoju gościnnego. Miał on białe ściany, podłogę wybitą deskami i dwa ,wybijane skórą fotele. Usiedli na nich po czym Elisabeth powiedziała:
    - Uczyniłam nowego wasala...od teraz Niemcy będą nam płacić połowę swoich podatków
    - Czemuś to uczyniła? - spytał zdziwiony. Wiedział ,że Elisabeth van Görlitz jest kobietą uczciwą i niegłuchą na prośby ludzkie.
    - Przecież Straubing daleko a po co mieć państwo dzielone na dwie połowy?
    - Dobrześ uczyniła - uśmiechnął się - dobrze ,że myślisz w końcu o państwie
    - Tak myślisz? Późna już godzina pójdźmy spać - nalegała Elisabeth.
    - Dobrze...mogę spać tutaj
    - Dobrze więc...dobranoc - i wyszła.

Wiadomość o nowym wasalu.

Dobre wieści obeszły szybko królestwo, co przyczyniło się do lepszych wyników w badaniach.

Królowa Elisabeth dobra w stosunkach międzynarodowych zawarła trzy ważne mariaże

Trzy tygodnie później Luksemburg został wystawiony na poważną próbę. Prawie wszyscy sojusznicy wypowiedzieli komuś wojnę a Czechy opuściły sojusz.

[​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]

Na całe szczęście Luksemburga wojny toczyły się tak daleko ,że żaden wróg nie postawił swej stopy na terenie Luksemburga. Psków sam wysłał propozycję o pokój tak samo jak Wołoszczyzna.

A na nieszczęście Luksemburga Burgundia która zaanektowała już trzy państwa nie skorzystały zgody na przejście wojsk...

Mapa Europy z 1427 roku.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

To mój pierwszy AAR mam nadzieję ,że się podoba :p a takie słowo jak "dobrześ" napisałem specjalnie by się bardziej wczuć w tamte czasy :p

AAR został oczyszczony i zamknięty.
    Maciej

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie