[MEN] - Wybierzmy lekturę dla najmłodszych

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez moskal, 28 Listopad 2014.

1. moskal

moskal Опричник

MEN uznało, że kanon lektur dla pierwszych klas podstawówki jest niedobry, bo słabo zachęca ludzi do dalszej eksploatacji literatury.
    W związku z tych ruszyła strona z której możemy zaproponować tytuły do nowego kanonu lektur dla najmłodszych roczników. Ci, którzy złożą propozycje, mogą liczyć na pewne nagrody (nie wszyscy oczywiście, no ale... ;) ).

http://men.gov.pl/index.php/58-nie-przypisane/1642-ankieta

2. Legend

Legend リヴェン

Jasne, to książki są złe i się nie sprawdzają. System jest genialny, ale książki są stare i be. Nie podoba mi się takie podejście. Sam nie czytałem wszystkich lektur (do dzisiaj na dźwięk nazwiska pewnego polskiego "wieszcza" ciarki mnie przechodzą), ale kto wierzy w to, że dzieciaki zaczną czytać bo zmienimy "Dzieci z Bullerbyn" na "50 twarzy Geja"* ? Byłem w szkole, nie takiej elitarnej jak reszta forum, tylko w takiej zwykłej. Dla zwykłych dzieciaków. W mojej klasie na prawdę mało kto czytał lektury. Większość jechała albo na jakiś opracowaniach albo w ogóle odpuszczała bo to zajmuje dużo czasu i wogóle męczy strasznie i jest głupie.

Oczywiście nie znaczy to, że nowe lektury nic nie zmienią. Uważam po prostu, że problem leży gdzie indziej.
    Jestem bardzo ciekawy co nowego wprowadzą. Gdyby to były jakieś starsze dzieciaki to przypuszczałbym, że dostaną jakieś badziewia w stylu Potttera czy Władcy Pierścieni, ale że to jeszcze maluchy to może ich oszczędzą i spotka je coś dobrego.

3. moskal

moskal Опричник

Podstawowy problem to jest aktualna kultura, gloryfikująca nowoczesność. Książki, a zwłaszcza te stare (które w bibliotekach szkolnych często się rozpadają), nie są (i nie będą) obiektem zainteresowań, skoro dzieci są obserwatorami reklam, które mówią "Po co ci stara, rozwalająca, brudna rzecz, skoro lepiej mieć świetną, dobrą i funkcjonalną nowość firmy X!". Wszystko co nowe jest lepsze od starego i dzieci/młodzież potrafi robić rówieśnikowi problemy z tytułu, że ma "przestarzałą" (w mniemaniu rówieśników) komórkę, grę etc. Nic więc dziwnego, że uciekają od starych lektur zaserwowanych w starych książkach.

4. vimes6

vimes6 Guest

Od tego zacznijmy że cały przedmiot "Język Polski" potrzebuje zmian.
    1)Podział na na dwa przedmioty: literaturę i gramatykę. Nauczyciele nie radzą sobie z podziałem i ogromnym programem, który zawiera wyłącznie epoki literackie, a potem dzieciaki nie znają gramatyki ni ząb.
    2)Konsekwentna lista lektur z wcześniej ustalonym grafikiem.

Jeśli chodzi o lektury to nie można oczekiwać, żeby w podstawówce były "Chłopy" Reymonta. Znajdujące się tam lektury powinny przede wszystkim zachęcić dzieciaki do czytania, a to może sprawić, moim zdaniem, jedynie fantastyka i powieść przygodowa.

5. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Co do czytania to wiele zależy od rodziny, czy zachęca etc., ale lektury w podstawówce są dla mnie dziwne. Jedyną taką, która zachęca do czytania jest chyba Tomek w krainie kangurów

6. vimes6

vimes6 Guest

7. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Jak tak przejrzałem to się zgadza. Chociaż lista lektur jest jedynie sugestią dla nauczyciela. Bo np. u mnie w liceum jest jakieś 10 lektur albo i więcej na rok. A w innym mogą być cztery na krzyż.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie