Mexicanose AAr-e

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez Monti, 18 Czerwiec 2007.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Monti

Monti Nowy

Odcinek 1​

„ORDENARE”​

Porządki​

Rok 1935 był dla nas dobry…Nic złego sie nie działo.
    Teraz niestety nastał rok 1936 a w nim wszystko miało sie, rozstrzygnac ale oni o tym jeszcze nie wiedzieli. Prezydent Lazaro Cardenas kontynuował swoja polityke a reszta ministrów skupiała sie na sobie zamiast kraju.Pierwsza ofiara tego stał sie Benjamin G.Hill który mimo ze chyba jako jednyny z rady ministrów starał się cos zrobic dla panstwa został zastapiony przez gorszego ale bedacego pupilem dyktatora Pablo Quiroga Escamillo.Kazał on złozyc raporty ministrom najwazniejszych resortow.

Don Hernandes La Rasone były sekretarz El Presidente

Skład Rządu Przed

I Po Zmianach

Zmieniono także kierunek polityki armii. Specjalnie na wymogi prezydenta Carderasa zmieniono go na bardziej zawodowy co zmniejszy ryzyko buntu.

Sprawa armii
    W związku z zmienieniem kierunku rozwoju naszej armii na bardziej zawodowy w przyszłości będzie ona wkraczała do walki jako jedna z najbardziej doświadczonych i wyszkolonych. Ale na razie mamy przestarzałą część armii ale staramy się zmodernizować ich uzbrojenie do poziomu naszego obecnego roku. Ponieważ z przykrością muszę stwierdzić że 3 dywizje naszej piechoty są na poziomie 8 lat wcześniej niż obecnie! Także sytuacja z kawalerią nie jest dobra ale jestem pewien że minister Enrique Reynoso złoży o tym panu raport. Ja stwierdzam że posiadamy jedną dywizję piechoty na wzór obecnego roku oraz trzy modernizowane do tego samego wzoru .Kawaleria to 2 dywizje z przestarzałym sprzętem stacjonujące w Chiuachua na granicy ze Stanami.Nasza flota powietrzna to ledwo 1 dywizjon myśliwski bardzo starych samolotów typu Vought 02U-2M Corsair. Nie posiadamy jednak żadnych statków co nie jest zbyt dobre dla nas. Mamy dominację w regionie Ameryki Środkowej ale potężny sąsiad u północnej granicy-USA na pewno zareaguję na naszą jakąkolwiek próbą napaści.

Pozdrawiam Pablo Quiroga
    Raport Szefa Sztabu.

Główne siły Meksyku a zarazem wierna armia dyktatora.

Siły powietrzne armii Meksyku.

Stacjonująca na północy armia kawaleryjska.

Technologie i przemysl
    Sprawa nie jest zbyt dobra. Aktualnie zespół COMESA prowadzi badania nad usprawnieniem kawalerii do najnowszego uzbrojenia. Nasze samoloty są przestarzałe a mamy tylko jedną nową dywizję, a więc nie jesteśmy silni technologicznie. Co do przemysłu - jest on bardzo słaby, nie uważam że mamy coś pokroju Hondurasu ale w porównaniu do choćby Argentyny jest on bardzo słaby. Ludzie są niezadowoleni i żądają dużo nadwyżek do ich potrzeb. Opracowałem plan na 20 lat które pozwoli nam dogonić nawet czołówkę Europejską oczywiście biorąc pod uwagę że nic tego nie zakłóci.

Raport Enrique Reynosa
    Ministra Gospodarki

Badania technologiczne prowadzone przez zespół COMES

Dyplomacja
    Zaczynam mój raport. Mamy dobre stosunki z krajami uważanymi za mocarstwa a USA można by powiedzieć jest naszym przyjacielem, mamy na dodatek pakt o nieagresji z nimi. Żądamy jednak od nich południowego Teksasu od nich ponieważ większość na tych ziemiach stanowią Meksykanie. Istnieje bardzo mało prawdopodobieństwo że oddadzą nam te tereny ponieważ jest na nich 60 % Meksykan oraz 40% obywateli Stanów. Z małymi państwami Ameryki Środkowej mamy dość dobre stosunki, wiem o pańskich planach dominacji Meksyku nad całą Ameryką Środkową ale wtedy bylibyśmy zagrożeni od strony USA. Zalecam kilka lat pokojowego życia

Raport Eduardo Hey
    Ministra Spraw Zagranicznych

Meksyk na mapie dyplomatycznej.

------------------------------------------------

PS.Wybaczcie brak części polskich znaków w niektórych miejscach ale miałem nadzieje że wejdą fonty z Worda.Ogólnie bez tego jakoś słabo to wyszło bez pogrubiania.Powie mi ktoś jak tu pogrubiać tekst??To był tylko prolog z sytuacji ogólnej.

2. Monti

Monti Nowy

Odcinek 2
    „Rastarna”
    Napięcie

Z rozmowy 2 żołnierzy osobistej straży prezydenta-30 styczeń

-Kraj jest na skraju wojny domowej, widać napięcie w stosunkach prezydenta a dotychczasowego człowieka który miał w rękach cały gabinet-Don Callesa Plutarco . Pod jego naciskiem nasz wielki prezydent odwołał się z funkcji dowódcy armii Ejercito de Mexico i oddał pod dowództwo tego człowieka który toczy z nim rywalizację o władzę- odezwał się pierwszy z nich kapitan Juanito Percaso Vartez

-Masz rację, ostatnio prezydent ciągle potrzebuje ochrony. A jak z tym samobójcą schwytanym wczoraj w czasie Sylwestra? Nie możemy mówić nic prezydentowi póki nie mamy pewnych informacji.- to powiedział pułkownik Rembranco Josto Caresma

-Nic ciekawego torturujemy go ale ciągle się zaklina że nic nie wie.
    -Dobrze jak tylko coś wykombinujecie to daj znać kapitanie
    -Tak jest.
    -Możecie odejść.

Pułkownik Rembranco siadł na pobliskim krześle i zamyślił się nad ostatnimi wydarzeniami.

Dnia 21 stycznia nastąpiła śmierć brytyjskiego króla Jerzego V oczywiście przesłaliśmy kondolencje co poprawiło nasze stosunki z Wielką Brytanią w której nastąpił teraz miesiąc żałoby.

Oznajmienie przez Wyspy Brytyjskie tej smutnej wieści.

Dnia 22 stycznia nastąpiło spięcie na linii Meksyk-Gwatemala.
    Nasze samoloty patrolowe przechwyciły transport kokainy z Kolumbii okazało się że za tym stał rząd Gwatemali szmuglując towar do USA przez Meksyk i przy tym nieziemsko się bogacąc. Natomiast nasz kraj miał zamknięte granice dla uchodźców z Gwatemali oraz towarów stamtąd. Jedynym wyjątkiem były specjalne umowy handlowe ale nasz południowy sąsiad nie nawiązał jeszcze współpracy gospodarczej. Incydent ten mógłby stanowić Casuss Belli dla rządu naszego kraju ale sprzeciwił się jakimkolwiek próbom zajęcia Gwatemali Calles Plutarco który planował odzyskać władze w Meksyku.

To tym nowoczesnym samolotem przewożono kokę.
    Skonfiskowano go i przeznaczono dla osobistego użytku rządu.

Ugłaskano już prawie całkowicie ludność a więc środki które wymagała ta zbieranina przeznaczono na próbę modernizacji do nowszych modeli dywizje piechoty.
    Badania nad nowoczesnym uzbrojeniem dla kawalerii szły pełną parą i można by się spodziewać jego końca do końca kwietnia.

Próba wysłania szpiega do Gwatemali zakończyła się niepowodzeniem. Miał on postarać się ograniczyć przychód narkotykowy tego państwa.

Nieudana próba wysłania szpiega do Gwatemali.

Plantacja narkotykowa w Boliwii. Zmuszanie do niewolniczej pracy imigrantów z Afryki.

Ważniejsze sytuacje międzynarodowe w styczniu.

Wojna Etiopsko-Włoska- Żołnierze armii Italijskiej spokojnie wygrywają tą wojnę. Posuwają się bardzo wolno w kierunku Addis Abeby ale to tylko kwestia tego czasu kiedy zostaną zniszczone siły państwa rządzonego przez cesarza Hajle Selassje.
    Padają- Denakil, Adwa, Harar, Ogaden.
    Decyzją Wielkiej Brytanii, Francji i Niemiec dnia 4 maja zostanie otwarte specjalne 3-dniowe zebranie dotyczące tego konfliktu. Odbędzie się ono w Lizbonie.

Sytuacja na froncie dnia 30 stycznia.

--------------------------------------------
    PS.Jak ktoś to czyta to mógłby to skrytykować i powiedzieć czego brakuje??Bo tak pisze i nie wiem co poprawić.

3. Monti

Monti Nowy

1 lutego​
    Odcinek 3​
    "Lavista" ​
    Prowokacja​

Obóz wojskowy w Acapulco-2 rano 1 lutego

Piękny, wyjątkowo ciepły jak na luty dzień.
    Kapitan Vartez pełni wartę w obozie wojskowym w Acapulco, jego dywizja wraz z nim-mimo iż oficjalnie był strażą prezydenta, została przeniesiona do tej prowincji. W okolicy spokój i cisza, nic się nie dzieje, ale mimo to kapitan odczuwa niepokój-coś jest tak jak być nie powinno. Nagle słychać jakieś strzały , zza kraków wybiegają jacyś ludzie.Ostatnie co kapitan Juanito Percaso Vartez widzi to śmierć swoich towarzyszy dookoła po czym pada na ziemię.

Atak Gwatemalskich komandosów na 500 Meksykan pilnujących obozu do czasu przybycia pełnej ilości dywizji.

1 luty-11 rano
    Rozgłośnia radiowa Acapulco- Dzisiaj nasz kraj wypowiedział wojnę Gwatemali, prezydent w swoim wystąpieniu powiadomił że to co oni zrobili to szczyt wszystkiego. Oznajmił że to Gwatemala wypowiedziała wojnę atakując obóz w Acapulco-Gwatemalskie władze zaprzeczają temu i domagają się pomocy od Stanów Zjednoczonych.Jednakże prezydent Roosevelt w swoim wystąpieniu poparł Meksyk w naszej misji obalenia aktualnych władz naszego południowego sąsiada, tylko zażądał uwolnienia Gwatemali po jej zajęciu z nowymi władzami jako co najmniej republikę autonomiczną.W incydencie Ramzeso-bo tak się będzie aktualnie nazywać powód wojny zginęło 300 naszych żołnierzy oraz 50 Gwatemalczyków.
    Koniec Transmisji i niech się państwo nie obawiają o wynik wojny-napewno ją wygramy!

Sytuacja z frontu

Narazie nie doszło do żadnych starć poza incydentem z Ramzeso,3 dywizje pod dowództwem Carlesa Plutarco wyruszyły do Villahermosa aby odeprzeć atak dywizji wroga a następnie uderzyć na stolicę.Natomiast dywizja która zmierzała do nieszczęsnego obozu Ramzeso dalej tam rusza aby w razie zajęcia Villahermosa przez Gwatemalę uderzyć na nich i z pomocą generała Plutarco zająć całe państwo wroga.W przypadku gdyby wrogowie nie zdążyli zająć Villahermosa ta główna armia miałaby samotnie kontynuować ofensywę.
    Nasi lotnicy nie mają co robić gdyż Gwatemala nie posiada dywizji lotniczych dlatego prowadzą rozpoznanie.

Niestety duża część obywateli naszego wspaniałego kraju nie pogodziło się z tym atakiem dlatego koło 11% ludności manifestuje swoje niezadowolenie.

Manifestacje związane z niezadowoleniem ludności z wojny.

Zmodernizowano brygadę artylerii, co bardzo pomoże w wojnie.

Mimo poparcia dla naszej sprawy Roosevelt pod naciskiem Kongresu odwołał pakt o nieagresji z nami.

USN w stanie gotowości

Dnia 20 lutego o godzinie 3 rano wojska Gwatemalskie zajęły Villahermosa w związku z czym doszło do bitwy-około 40 tysięczna nasza armia przeciwko 10 tysiącom wroga.Walki toczyły się w dżungli a więc było bardzo trudno, ale ostatecznie wygraliśmy walki o tę prowincję o 15 popołudniu tego samego dnia.Siły wroga ruszyły do odwrotu i sądzimy że organizują obronę w okręgu ich stolicy.

Walki o Villahermosa

Modernizacja kolejnej dywizji piechoty do wzoru ’36 - Gwatemala nie ma szans

Wydarzenia międzynarodowe do dnia 30 lutego:

Incydent w Japonii, cesarz wysłuchuje buntowników i zgadza się na ich propozycje.

Wojna Włosko-Etiopska
    Włosi ciągle posuwają się naprzód ale nieoczekiwanie siłom Etiopii udało się zdobyć Ogaden i okrążyć wojska w Harar, a następnie je zniszczyć.Ale niestety ich państwo powoli zmierza ku upadkowi już 10 dni później tracą kolejne prowincje.

---------------------------------------------------------------------
    Uprzedzając pytania-na potrzeby AAR'a zmieniłem politykę Meksyku na bardziej autorytarną w związku z polityczną wojną Cardenasa i Plutarco.

4. Monti

Monti Nowy

30 lutego​
    Odcinek 4​
    Incomprensión​
    Zrozumienie​

Rozgłośnia Acapulco
    30 luty,15:00
    Wieści z frontu

Dalej bez zmian, jak nam wiadomo ludność z regionu Villahermosa nie musi już obawiać się najeźdźców z Gwatemali.
    Ich wojska wycofały się do granic ich państwa i tam będzie się bronić. Wojna potrwa jeszcze miesiąc, nie dłużej.
    To narazie wszystko żegnamy naszych słuchaczy.

Puebla
    Gabinet Szefa Wywiadu i Dowódcy Armii Ejercito de Mexico
    Callesa Plutarco-rozmowa z Lazaro Cardenasem Prezydentem Meksyku.

Calles Plutarco-Witam pana prezydenta i cieszę się że przbył pan tutaj by wesprzeć nas duchowo.
    Calles Plutarco-[/myśli] Ty zawszony draniu, już ja znajdę sposób by cię zabić po tej wojnie.Nie będziesz mi tu zgrywał chojraka, i przybywał demonstracyjnie do tego obozu!
    Lazaro Cardenas-Ja także się cieszę że mogłem tu przybyć i zobaczyć jak nasi żołnierze sobie radzą.Jak według pana idzie wojna?
    Calles Plutarco-Gwatemalczycy nie mają szans, szacowane jest że nasze wojska przybędą do Villahermosa około 7-8 marca a może wcześniej.Główną przeszkodą są już tylko te lasy tropikalne przez które trudno się przedzierać.
    Lazaro Cardenas-Czyli możemy być spokojni o to że w przypadku gdy żadne państwo ościenne nie interweniuje to możliwa będzie nawet aneksja??
    Calles Plutarco-Owszem,nasz Meksyk może się powiększyć o dokładna powierzchnię 108 890 km² bo tyle ma Gwatemala.Ale co z USA oraz państwami Ameryki Południowej??Co z Wielką Brytania i Francją??Jeśli one się nie zgodzą to nie będziemy mieli wyboru-Gwatemala zostanie w najlepszym wypadku państwem satelickim.
    Lazaro Cardenas-Proszę się nie martwić,co prawda USA zażądało od nas byśmy po pokonaniu stworzyli wolną,demokratyczną Gwatemalę ale prezydent Roosevelt jest mądry i wie że na nic się to nie zda.
    Calles Plutarco-W takim razie wspaniale,ale mnie wzywają obowiązki żołnierza,żegnam pana.
    Lazaro Cardenas-[/myśli] Cóż za arogancki typek, muszę zwiększyć liczbę straży bo po tej wojnie sytuacja nie będzie najmilsza.Muszę zlecić jego zamordowanie w odpowiednim czasie…

Te dwie odmienne osoby,prowadzące między sobą polityczną wojnę teraz muszą się na jakiś czas sprzymierzyć.

Dnia 8 marca wojska po dowództwem Pabla Quirogo Escamilli zajęły Villahermosa i zaczęły przysposabiać do ataku na Gwatemalę.

Natomiast 12 marca główne siły pod dowództwem Callesa Plutarco także dotarły do tej prowincji i rozpoczęte zostało planowanie ataku na wroga.
    Jednakże napotkano na trudności pogodowe co w ataku na kraj górzysty było wyrokiem.
    Atak odroczono na kwiecień.

Wieści ze świata
    Dnia 6 marca wojska Niemieckie zajęły teren Nadrenii. Pogwałciły tym samym traktat Wersalski. Francja i Wielka Brytania wyraziły swoje niezadowolenie, ale nie podjęły żadnych czynnych kroków. Meksyk wyraził oburzenie ale jego zdanie nic nie znaczyło.

Natomiast 19 marca zmarł jeden z greckich ministrów.Odprawiono mu wielki pogrzeb.

20 marca zginął minister USA.Wygląda na to że marzec nie jest zbyt dobrym miesiącem dla świata.

PS.Może skomentuje ktoś??

5. Monti

Monti Nowy

21 marzec​
    Odcinek 5​
    Ledvantage​
    Kłopoty​

Mexico City-przedmieścia,godz 18:20​
    -Panie La Resone!Panie La Resone!
    -Czego!?
    Błagam niech pan otworzy,wszystko panu wytłumaczę!

Juanito Vontaro Lacadre wpada do mieszkania Hernandesa Ojoci La Resone.
    -Czego chcesz??Nie widzisz że jest noc?
    -Bardzo przepraszam ale jestem ścigany!
    -Coo!Za co?!
    -Wracałem sobie nocą do domu gdy tu nagle wpadł na mnie jakiś człowiek,przyłożył mi pistolet do głowy i powiedział bym zaprowadził go do mojego domu,poszliśmy tam bocznymi uliczkami,on wpadł do mieszkania i kazał zamknąć drzwi oraz okna.Po tym powiedział mi że jeden gwałtowny ruch i mnie zabije!Ja spytałem się go kim jest.Odpowiedział że agentem Amerykańskiego wywiadu,miał podburzać ludność do sprowokowania władz strajkiem a jeśli byłyby jakieś ofiary Amerykanie wtargnęliby do kraju!Po tym jak powiedział walnąłem go tym mosiężnym świecznikiem,zabrałem pistolet i uciekłem tutaj!
    -O mój boże!Pokaż mi ten pistolet!
    -Proszę.
    -A teraz giń!!

W całym budynku słychać huk wystrzału

-Zzzzzzzaaaaa ccoooo??
    -Za to że żyjesz.

Wokół ciała Juanita wyrasta kałuża krwi.Przerażeni sąsiedzi wpadają do mieszkania jeden ma dubeltówkę.

-O mój boże!Co tu się stało?!!Zabiłeś go!!??
    -Wpadł do mojego mieszkania z bronią w ręku.Powiedział że jest z Amerykańskiego wywiadu.Chciał mnie zabić ale walnąłem go,zabrałem pistolet i zastrzeliłem.Niech ktoś zawoła dowódcę wojskowego.Ja tu zostanę!
    -Dobrze!Chłopaki szybko na rower siadajcie i jedzcie do dzielnicy armii.

Gdy wszyscy wyszli Hernandes La Resone a dokładniej agent wywiadu USA-MEK 122
    podszedł do swojego radia uruchomił częstotliwość i powiadomił
    Grapa 21,Grapa 21 tu MEK 122 tu MEK 122,były ofiary opuszczam punkt zbiórki.Operacja Czyszczenie ma być przesunięta o kilka miesięcy

Po czym opuścił lokum wsiadł do czarnego Fiata i ruszył w kierunku Bulwaru Prezydenta.

Gdy 30 minut później siły kontrwywiadu Meksyku prowadziły dochodzenie w skrytce znaleziono tą odznakę:

Natychmiast postawiono w stan gotowości cały kontrwywiad.

Tymczasem w pałacu prezydenckim Lazaro Cardenas myślał nad wojną z Gwatemalą,sytuacja przedstawiała się następująco.

W Villahermosa stacjonowało około 50 tys. żołnierzy to jest 4 dywizje.
    Głównodowodzącym jest Gen.Plutarco,natomiast siły Gwatemali to 5 tys. żołnierzy,mimo iż nominalnie była to dywizja jednakże w wcześniejszych walkach została przetrzebiona.Dowodził nimi Gen.Chacon De Leon,dość zdolny dowódca.
    Po ataku generalnym który powinien szybko nastąpić aby wróg nie zdołał się okopać w wysokich górach, wroga armia powinna zostać zniszczona.Tylko co dalej?Aneksja?
    Państwo marionetkowe?Czy wyzwolenie na zasadzie zwykły pokój?Co powiedzą inne państwa?Nie mam pojęcia…Na razie puśćmy bieg wydarzeń.

Dnia 21 marca ruszył szturm na pozycje sił wroga.
    Walki z powodu niezbyt dobrego terenu przeciągały się ale ostatecznie zakończyły się one wygraną naszego państwa oraz w związku z tym wygraną w wojnie.

Walki w górach i atak na umocniony obóz wroga.

I w końcu defilada w stolicy wroga która odbyła się dnia 11 kwietnia.

27 marca do wzoru ’36 została zmodernizowana ostatnia z naszych dywizji piechoty.

Po długich namysłach prezydenta została ogłoszona całkowita aneksja Gwatemali.
    Na całym świecie doszło do wysyłania wyrazów oburzenia.

W związku z tym została wysłana misja z USA która przekonała nas do stworzenia gospodarki wolnorynkowej.

Ważniejsze wieści ze świata w dniach 21 marzec-22 kwiecień.

Dzielnym żołnierzom Etiopii udaje się powstrzymywać wroga w dotarciu do Addis Abeby,ale mimo to upadek tego państwa wydaje się być kwestią czasu.Chyba że doszłoby do interwencji innych państw.Dlatego Duce jest wściekły.

Od ostatniego odcinak minęło ponad 30 dni w związku z tym AAR oczyszczam i zamykam. W przypadku chęci kontynuowania zgłoś się do HOI Officium w celu ponownego otwarcia.
    Shogun

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie