Mój pierwszy AAR

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez SaS TrooP, 2 Styczeń 2010.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. SaS TrooP

SaS TrooP Znany Wszystkim

Absurdem jest żądać pięciu rzeczy od pięciu osób: szacunku od głupiego, podarunku od biednego, dobra od wroga, dobrej rady od zawistnego i wierności od kobiety.

EGIPT AAR 1936

20 Stycznia 1936 roku
    - Nie żyje. - powiedział lekarz smutnym głosem.
    W pałacu Buckingham zapanowała cisza. Zupełna.

1 luty 1936 roku
    - Ładować i strzelać! - krzyczał angielski sierżant, cały w tynku ze ścian, do grupy młodzików broniących muzeum w Belfaście.
    Partyzanci nie ustępowali. W przeciągu 3 dni zginęło ponad 120 brytyjskich żołnierzy, niemal 600 powstańców z IRA oraz około 3000 cywili.

1 luty 1936 roku
    - Ładować i strzelać! - krzyczał angielski sierżant w arafatce do grupy swoich podwładnych, młodych żydów w jarmułkach, broniących Ściany Płaczu w Jerozolimie.
    Arabowie nie ustępowali. Jerozolima płonęła. w przeciągu 2 dni walk zginęło ponad 200 brytyjskich żołnierzy, ponad 800 powstańców z lokalnych ugrupowań terrorystycznych oraz około 5000 cywili pochodzenia żydowskiego.

1 luty 1936 roku
    - Ładować i strzelać! - krzyczał angielski oficer do swoich żołnierzy, broniących ostatniego brytyjskiego przyczółka po zachodniej stronie kanału Sueskiego.
    Arabowie nie ustępowali. Kanał Sueski był czerwony od krwi, zarówno Europejczyków jak i Arabów. Już po pierwszym dniu walk zginęło niemal 500 anglików, dwa tysiacę arabów. Straty wśród ludności cywilnej był małe. Na szczęście

2. SaS TrooP

EGIPT 1936 AAR

Bij żonę codziennie. Jeśli nie wiesz, za co, nie szkodzi, ona będzie wiedziała.

ODCINEK PIERWSZY: POCZĄTKI

Izba Lordów, 1 luty 1936 roku.
    - Sytuacja jest patowa. Nasze wojska są za słabe. Jesteśmy w stanie wojny z Irlandią, Palestyną a także Egiptem. Hindusi aż się rwą to buntu. Musimy zwiększyć wydatki na zbrojenia. Takie jest moje zdanie! - mówił Winston Churchill to zgromadzonych.
    Neville Chamberlain wstał.
    - Nigdy! Wojny nie ma i nie będzie. Niemcy nie podniosą się z klęski z 1918 roku. Francja to nasi sojusznicy, utrzymują potężną armię lądową. Ale po co nam ona! Niepodległość! Te kraje potrzebują niepodległości! - powiedział.
    - Bzdura. Ty zaś, Chamberlain, jesteś ślepcem. Twoje bajki o Hitlerze to my już znamy. Do tego...
    - Cisza! - powiedział Edward VIII. - Ci ludzie chcą wolności dajmy im ją!
    - Ależ panie! - Churchill zająknął się. - to jest ridiculous! Imperium to zbitek wielu nacji! Wojna wisi na włosku a ty chcesz to dzielić?! Z całym szacunkiem, ale sziedzisz na tronie parę dni raptem i jesteś panie dość... młody, działasz impulsywnie...
    - Chcesz mi powiedzieć, że nie myśle?!
    - Tego nie...
    - Nie chcę cię słuchać Churchill. Trzeba było być taki mądry w 1915.
    Ten argument był nie do przebicia.
    - Chcę mieć gotowe dokumenty. Na jutro. Niech Jerozolima i Suez złożą broń. Belfast też.

Kair, 2 luty 1936 roku
    Ludzie tańczyli na ulicach i błogosławili imię Allaha. Wszystkie meczety w nowo powstałym Egipcie były wypchane po po brzegi. Egipt, po setkach lat zależności odzyskał wolność.

Pałac Buckingham, 2 luty 1936 roku
    - Musisz mnie posłuchać, panie! - Churchill podniósł głos. Egipt, niech będzie. Al nie możemy oddać Suezu! Litości!
    - Z tym akurat się zgodzę. - odparł Edward VIII. - Suez jest zbyt ważny. Fuad I zgodził się na ten warunek. Otrzyma całą północno-wschodnią Afrykę do Sudanu, do granicy Włoskiej, włącznie ze strefą Gazy, która nam przysporzyła tylu problemów. Arabowie są u Arabów, jak chcieli. Lepiej dla nich. Zresztą, jak już utworzymy Palestynę...
    - Nie ma mowy! - krzyknął Churchill.
    Edward wstał przerażony.
    - Co panu Odbiło!?
    - Panie, jestem jednak nieco starszy. Arabowie naprawdę nie mogą mieć hegemonii! Wiem, że moje zachowanie podnosi brwi w całej Izbie Lordów, ale ja to wiem.
    - Ale Bliski Wschód musi być wolny! Chciałbym skupić się na naszym potencjalnym wrogu, ZSRR. A Alanbroke ma dwie dywizje w Jero...
    - Wiem panie. Dlatego mam propozycję. Żydki od dawna chciały miećwłasny kraj. Dużo ich tam. Co by było, gdybyśmy utworzyli... Izrael?
    - Arabowie się wkurzą...
    - Ale to już nie nasza sprawa, tylko Ben Guriona, prawda...

Aleksandria, 3 luty 1936 roku

Ali Mahir Pasha wszedł do pokoju na drugim piętrze hotelu Wiktoria. W pokoju siedziało dwóch mężczyzn. Wszyscy wstali, gdy premier wszedł.
    - Dobry wieczór. - przywitał się Ali Mahir.
    Hasan Sabry Pasha, minister zbrojeń podał mu dłoń. Drugi i ostatni w kolejce był Abdelhamid Soliman, jeden z ważniejszych Egipskich generałów.
    - Izrael... - zaczął Hasan Sabry. - To się nie mieści we łbie.
    - A Fuad to toleruje!
    - Co dokładnie powiedział na ten temat?
    - że Gaza jest nasza, reszta go nie obchodzi.
    Ali Mahir położył ręce na karku.
    - Jego polityka? - spytał
    - Stara jak Ottomanie. Zupełny konserwatysta, absolut, prawo koraniczne i dość wyraźny izolacjonizm.
    - Jaki jest cel tego spotkania? - spytał Abdelhamid. - Bo nie do końca rozumiem?
    - Tak dziecinnie się spytam: Kto jest za Fuadem, ręka w górę?
    Nikt ręki nie podniósł.
    - Czyli tak jak myślałem. - podsumował Abdelhamid.
    - Maksymalnie za pół roku. - odpadł Ali Mahir.
    - Ja widzę pewien... problem. - rzekł Hasan Sabry.
    - Jaki?
    - Ten gość jest "naznaczony przez Allaha" i takie tam bzdety. Jego nie można tak... po prostu.
    - Ja wiem. Dlatego trzeba coś wymyślić. Wypadek?
    - Facet boi się samochodów.
    - A po co samochód?
    - Gość jeździ na koniu. Od 40 lat...
    - Fakt. Postrzał?
    - Akurat...
    - Choroba?
    - Zdrowie ma adekwatne do swoich koni, przejeździ jeszcze drugie 40 lat.
    - No to jest źle.
    - Mahir, na razie nic nie kombinuj. Rozwiniemy Armię, rozwiniemy przemysł i będziemy myśleć.
    - Masz rację.

Egipt, 1 luty 1936r.

3. SaS TrooP

EGIPT AAR 1936

Błogosławiony, kto znając swoją siłę nie krzywdzi innych.​

ODCINEK DRUGI: Sprawy się komplikują (1 luty 1936 - 1 marzec 1936)

W czasie gdy rząd planuje jak tu pozbyć się swojego króla, małe spojrzenie na kraj:

Nasz ustrój jest dość mieszany. Kraj pchany jest w stronę izolacjonizmu. Wprowadzono prawo koraniczne. Rządzi król Fuad I. Nasz bohater jeszcze nie wie, że już nie jest premierem.

Graniczący z nami Izrael jest krajem absolutnie demokratycznym, ustrojowo podobnym do Wielkiej Brytanii.

Ale...

Wielka Brytania ponad wszelką moc próbuje nam okazać jak bardzo nas nie chce. Ale my się nie przejmujemy. Będziemy wystarczająco potężni by się im przeciwstawić!

16 lutego 1936 roku nastąpiła wielka chwila - Egipt ma armię!

Która została rozlokowana w Kairze. Jej dowódcą został generał broni Abdelhamid Soliman. Będzie to wstęp do antykrólewskich podburzeń w Egipskiej Armii. Zresztą nie trzeba się specjalnie w tej kwestii starać, ponieważ Egipt chce być krajem nowoczesnym i liberalnym. Niewielu tutaj konserwatystów...

Niestety, radość z naszej armii nie trwała długo. Niecały tydzień później Izrael odpowiedział tym samym. Jakim cudem tak szybko się zmobilizowali na tę chwilę nam nie wiadomo...

No to teraz pierwszy komentarz autora: Nie mam zamiaru grzebać w zdjęciach specjalnie, ponieważ jest to co najmniej kupa roboty, a poza tym osobiście wolę, gdy inni widzą to co ja widzę. Następne odcinki mogą jeszcze być krótkie (to przecież dopiero początki!). Potem zostaną sukcesywnie wydłużone do czasu wojen, gdzie znów ulegną skróceniu. Spadnie także wartość fabularna z czasem, bo po prostu nie będzie o czym pisać. To chyba tyle :p

---------- Post dodany o 23:50 ----------Poprzedni post został napisany o 23:48 ----------

Egipt był marionetką i małą armią. To jest wersja, gdzie Egipt jest zupełnie niezależny i dość zmilitaryzowany.

4. SaS TrooP

Poprawione :D

Lud niezadowolony jest przede wszystkim z władzy, zresztą zobaczysz. Efekt eventu zasłonięty, bo znak mi się pomylił. Armia, zamiar się pogorszyć, dość wyraźnie polepsza...

---------- Post dodany o 16:29 ----------Poprzedni post został napisany o 00:09 ----------

EGIPT AAR 1936

Brak cierpliwości w nieszczęściu jest gorszy niż samo nieszczęście.

ODCINEK 2: ROZWÓJ BARDZIEJ STATYCZNY (1 marzec 1936 - 1 maj 1936)

Niedługo po rozruchach w Palestynie do Egipcjan doszły straszliwe informacje: IDF dokonuje masowych zbrodni na Palestyńczykach, którzy masowo uciekają do nas!

Z tego powodu Abdelhamid Suliman natychmiast rozpoczął pracę nad nową doktryną: polepszoną wojną statyczną z okresu pierwszej wojny światowej.

Ale prawo koraniczne zaczyna zbierać krwawe żniwo. Miejsce miały liczne rozruchy kobiet oraz zakazanie innych religii, co wiąże się ze zwiększeniem niezadowolenia.

Na domiar złego, nasze mniejszości w Izraelu poinformowały o dostarczeniu temuż krajowi samolotów typu Hawker Hurricane, nowoczesnych jak na rok 1936. Rząd początkowo nie dowierzał tym wiadomościom. Ale wystarczył jeden dzień aby...

Aby skutecznie pogorszyć nasze stosunki, na początku kwietnia Izrael zdecydował się podpisać z nami umowę handlową. Zapytacie, dlaczego pogorszyć? Owe zaopatrzenie okazało się bronią zabitych Palestyńczyków, ich przedmiotami codziennego użytku, a nawet złotymi zębami wyrwanymi przed śmiercią naszym ziomkom...
    Naturalnie nie przyjęliśmy tej śmiesznej oferty!

W zamian zaczęliśmy się uzbrajać...

Działą będą gotowe w lato. To stare brytyjskie funtówki z pierwszej wojny, ale dobre na początek.

WIEŚCI ZE ŚWIATA
    Ze względu na nasz pseudo-sojusz z Izraelem znamy jako tako ich stan siły zbrojnej. I jest wyraźnie lepszy od naszego...

Włochy zaanektowały Etiopię po półrocznej wojnie. Zginęło i zostało rannych ponad 5000 włoskich żołnierzy, a także 700 tysięcy bojówkarzy etiopskich.

Zakończył się także rozmowy Irlandzko-Brytyjskie. Uk zgodziło się tymczasowo oddać we władanie Dublinowi region Belfastu, czyli Irlandię północną.

5. SaS TrooP

EGIPT AAR 1936

Brzydota jest stróżem kobiety.

ODCINEK 3: Potrójne planowanie (Maj 1936 - Lipiec 1936)

Ali Mahir Pasha stał przy oknie. Tuż pod jego mieszkaniem w Kairze Gwardia Narodowa biła mężczyznę, który nie zdążył do domu przed godziną 22 (godzina policyjna). Rozruchy osłabły od czasu sławetnej rewolty kobiet, ale Fuad I dalej nie potrafi zdobyć poparcia.
    Ktoś zapukał do drzwi. Ali Mahir otworzył je. Na zewnątrz stał Abdullah Soliman
    - Przyjacielu, jak się mają sprawy? - zapytał były premier.
    - Nie najlepiej. Kawaleria razem z naszym przyjacielem została przeniesiona do Gazy.
    - Faktycznie. masz pomysł?
    - Tak. Postaram się wyprowadzić w pole gwardię Narodową. Wtedy nasi działacze sprzątają Fuada...
    - Więc jednak tak po prostu...
    - Nie mamy wyjścia. A co na to Angole?
    - No tak generalnie to ciężko rzec. Możliwe, że wojna. Jeśli tak się stanie - tylko Allah nas wybawi...
    - Musimy spróbować. Jak chcesz wyprowadzić Gwardię w pole?
    - Do Port Saidu, postaram się przekonać Fuada, żę Anglicy coś knują. Nim będę musiał ich zawrócić, wejdziecie wy.
    - Pasuje mi to. Kiedy?
    - Połowa Lipca, wtedy Fuad chce zacząć kampanię promowania Koranu...

W międzyczasie:
    RPA podpisało umowę z Egiptem. Na razie handel z tym krajem działa tylko wewnątrz sojuszu.

Izrael wystawił 1st Infantry Division. To zły znak dla Egiptu...

Ale nasi nie próżnowali. Fuadowi zachciała się flota, ale pieniędzy brakowało> Wobec tego Fuad rozpoczął produkcję floty... przestarzałej...

Niedługo potem gotowa była brygada artylerii. Działa był stare, ale działo zawsze jest jare :)D). Fuad, który obawiał się utraty władzy przydzielił ją do Gwardii Narodowej.
    Jednak kawaleria została wyraźnie zmodernizowana. Sprzęt dla koni wyraźnie polepszył się, a także wyrzucono stare Mausery Model 1888 i zastąpiono je Enfieldami Mk.III. Pustynna Kawaleria stałą się najlepszą Egipską jednostką.

Finalnie, Egipt na łamach Ligi narodów próbował oczernić nowo przyjęty Izrael. Z mizernym skutkiem...

Pętla zaciska się...

ŚWIAT:

Guanxi-Clique wypowiedziało wojnę Kuomitangowi.

AAR wyczyszczony i zamknięty. W razie chęci kontynuowania, kontaktować się z funkcyjnymi działu.
    Biedrona.

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie