Moja biblioteka 2014

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez Raulek, 1 Styczeń 2014.

1. Raulek

Raulek Guest

Temat zakładam, bo mamy nowy rok, jasna sprawa :p

Na ten rok mam odłożony dość pokaźny stos książek do przeczytania - zawsze obiecuję sobie, że póki nie przeczytam tego co mam, nie kupuję nic nowego. Niestety, nie tak to działa w praktyce.

Moja lista książek do przeczytania:
    Fundacja Asimov
    Diuna Herbert
    Mówca Umarłych Card
    Dzieci Ziemi Card (ostatni tom - bardzo ciekawa saga, polecam)
    451 Fahrenheita Bradbury (fajny motyw - strony w środku są stylizowane na przypalone :))
    Za horyzontem Diakow
    Słoneczny Nurek David Brin (na allegro licytuję właśnie kolejne tomy cyklu Wspomagani - wydaje mi się dość ciekawy :))
    Ziemiomorze Le Guin
    Opiekun Snu McIntyre

No i jakieś książki young adult sci fi, które pozwoliłem sobie kupić, bo były tanie, mianowicie Prochy Ilsy Bick i BZRK Michaela Granta.

Mam jeszcze Czerwone Gardło Nesbo, bo słyszałem, że to dobry kryminał, ale po pierwszych 30 stronach nie potrafiłem się zmusić, żeby to dokończyć

2. Raulek

Raulek Guest

Bardzo dobra dystopia. Osobiście stawiam ją wyżej niż Rok 1984 Orwella i Nowy Wspaniały Świat Huxleya, ponieważ jest bardziej uniwersalna, aktualna.

No i bardzo ładnie wydana :p Kartki w środku są stylizowane na przypalone, fajne wrażenie, kiedy się czyta ;)

3. Raulek

Raulek Guest

Spodziewałem się większych fajerwerków po klasyku tego kalibru. Ale nie można też powiedzieć, żebym był zawiedziony. To był po prostu kawał świetnego sci fi. Szkoda, że z dostępnością niektórych części cyklu jest dzisiaj problem, bo fabuła jest na prawdę świetna i jestem cholernie ciekawy jak potoczą się losy Fundacji i Imperium. Na pewno dobrze, w końcu Hari Seldon wszystko przewidział ;)

4. tjord

tjord Nowy

Fantastyczna biografia jednej z najbardziej intrygujących kobiet w historii. Szczególnie pierwsze rozdziały, choć niby znałem ta historię, czyta się bardziej jak historyczną powieść sensacyjną niż biografię. Polecam, chyba, ze ma się skrzywienie na katolickich historyków.

Książkę przeczytałem z zapartym tchem, choć już wcześniej zgadzałem się z jej tezą. To nie historiozoficzne rozdziały są jej siła, zresztą moim zdaniem autor zapominał o paru czynnikach, ale te przedstawiające sytuację przed 1939 rokiem. Aż włos się jeży na głowie.

Mein gott, jak ludzie potrafią męczyć tą markę i mein gott, dlaczego ona ciągle jest tak dobra?

5. [​IMG]

Bardzo łatwo i szybko się czytało (przeczytałam w jeden dzień). Utwierdziłam się w przekonaniu, że Pan Jerzy to bardzo inteligentny człowiek o dość szerokich horyzontach. Polecam nie tylko walczącym o życie, ale również osobom, które chcą posłuchać (poczytać) kogoś bardziej doświadczonego i tak po prostu mądrego.

6. Alojzius Pendergast

Alojzius Pendergast Znany Wszystkim

Alfred Thayer Mahan, niech za recenzję wystarczy, że jest nazywany Clausewitzem wojny morskiej.

7. Alojzius Pendergast

Alojzius Pendergast Znany Wszystkim

Suworow- Tatiana-Tajna Broń
    "Cała historia ludzkości utkana jest z morderstw politycznych i spisków. Jednak ktoś usilnie wbija nam do głów, że spiski nie istnieją. Stara się nam zaszczepić myśl, że teoria spiskowa jest czymś niepoważnym. Mnie nieraz rzucano w twarz: To co piszesz, jest teorią spiskową! Nie obrażam się, słysząc takie opinie. Odpowiadam: Owszem i nie może być inaczej! Spisek! Gdyby z historii ludzkości wyrzucić spiski, nie zajmować się nimi i nie próbować rozwikłać, nic by z niej nie zostało." str.52

8. de Ptysz

de Ptysz Ten, o Którym mówią Księgi

Odświeżyłem sobie Cmentarz w Pradze Eco

9. PIAJR

PIAJR Ten, o Którym mówią Księgi

Trzeba przyznać, że książka zmieniła nieco moje odczucia odnośnie wojny domowej w Chinach, gdyż te jak do tej pory były - jak się okazuje, nie pozbawione propagandowych maoistowskich naleciałości. Szkoda tylko, że nowa seria Historyczne Bitwy, ma nieco mniej przystępny format niż ta stara.

10. Aktualnie czytam dwie pozycje (wyrobiłem sobie zwyczaj czytania równocześnie kilku książek):

1.) George Orwell "Hitler, Stalin, Dali i czerwony kapturek"

część tekstów z tych "ważniejszych" (Dziennik z Maroka, Kultura i demokracja [choć są pewne uwagi i należy ten tekst czytać z pewną rezerwą], tekst o S. Dalim), trochę tekstów z początków jego twórczości, ogólnie polecam.

2.) Biblia. I to do razu cztery tłumaczenia :p, choć w zasadzie trzy (Gdańska, Króla Jakuba z 1611+ jej unowocześnienie w wykonaniu Webstera z 1833 oraz Dosłowne Tłumaczenie Younga). Tak w ramach nauki angielskiego (serio, łatwiej się czyta niż "Dombey&son" Dickensa).

11. Sevgart

Sevgart Targowica

Kupiłem sobie do pociągu jakiś używany egzemplarz. Łatwe, szybkie i zaskakująco przyjemne.

12. Krakau

Krakau Ten, o Którym mówią Księgi

I brzydsze okładki.
    Do angielskiego, bardzo interesująca i warta polecenia pozycja.
    Tutaj angielski+guilty pleasure. Najlepsze fanfiction w historii, uczta dla fana serii. Koncepcja jest taka, że ciotka Petunia nie poslubiła księcia świdrów Dursleya, ale profesora uniwersyteckiego, a co za tym idzie Harry otrzymał całkiem inne wychowanie.
    No jest świat postapokaliptyczny, jest Polska, dwa duże plusy, sama książka mnie nie zachwyca. Jako ostatnio bardziej fan doznań filmowych myślę, że byłby to świetny materiał na miniserial wyprodukowany w koprodukcji między TVP a BBC (tak jak powstali "Szpiedzy w Warszawie"). Wzięliby tych gości od "Dead Set" i "In the Flesh" i byłby sukces.
    Jeden z lepszych polskich kawałków fantastyki wydanych w ostatnich latach, dla fana gatunku pozycja obowiazkowa.
    Nierówne, są rozdziały genialne, świetnie opracowane merytorycznie, a są takie, w których chce się tylko zakrzyknąć: "przestań wciskać swoje ideolo i śmieszny postmodernizm", generalnie warto przynajmniej poczytać parostronnicowe polemiki jak ta: http://nowe-peryferie.pl/index.php/2012/11/realne-czyli-polskosc/ Chyba, że ktoś się boi spoilerów.

13. Severian

Severian Doctore

Edward L. Rowny - Tango z Niedźwiedziem
    Autobiografia polskiego pochodzenia trzygwiazdkowego generała US Army uczestniczącego przez lata w procesach negocjacyjnych dotyczących rozbrojenia nuklearnego.

James May - James May i jego wspaniałe maszyny

Zabawna książka znanego brytyjskiego dziennikarza telewizyjnego o historii wielu odkryć. Książka napisana z przymrużeniem oka. Podaje sporo ciekawych faktów.

14. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

David Weber - Honor Harrington
    Seria 14 ksiazek przeczytana w 2,5 tygodnia. Uczta dla kazdego fana sci-fi nie brak w nij walk okretow kosmicznych, ale i jest dyplomacja i zabojstwa. Poczatkowo koncentruje sie na losach tytulowej bohaterki i jej awansie w strukturach floty jej ojczyzny. Ostatnie tomy to juz glownie przepychanki polityczne i walka wiekszych zwiazkow taktycznych.

15. Nuke

Nuke [heinkel intensifies]

Marcowe zakupy:
    Dziś skończyłem czytać. Pomijając idiotyczną polską okładkę (wydanie anglojęzyczne ma okładkę o wiele bardziej przystającą do treści: http://www.thehistorypress.co.uk/me...3525d08d6e5fb8d27136e95/9/7/9780752487182.jpg) książka jest niezła i ciekawa - całkiem ładnie opisuje krytyczne dwa miesiące, w których powstały założenia Unthinkable i w których zadecydowały się losy tego planu.
    Rozpoczęta, zapowiada się świetnie.
    Ta cegła czeka na święta.
    [​IMG][​IMG][​IMG]
    I oczywiście kolejne tomy martinowskiej sagi. Podobała mi się zwłaszcza Uczta dla wron, a to z powodu braku najbardziej irytujących mnie postaci.

16. Raulek

Raulek Guest

Isaac Asimov - Fundacja, Fundacja i Imperium, Druga Fundacja

Świetna pozycja dla fanów Sci Fi. Space opera w skali makro. Upadek i początek nowego imperium. Pisane fajnym stylem, czyta się to jak kronikę. Genialne jest to, że nigdy nie wiadomo czego można się spodziewać z każdym kolejnym rozdziałem. Plan Seldona, kryzysy, Muł i przede wszystkim Druga Fundacja - wciągająca, przemyślana fabuła. Skłania, żeby poznawać dalsze losy. ;)

17. Basileios

Basileios Ten, o Którym mówią Księgi

Ktoś jeszcze poważnie traktuje Beevora?
    To... miłe :)

A ja ostatnio odebrałem od pana listonosza "Trzy lata z Beckiem" Pawła Starzeńskiego i "Tarczę Europy" Wojciecha Materskiego. Co prawda książki docelowo nie są dla mnie, ale i tak się chyba na nie szarpnę. :)

No i przy okazji zaczynam przemysłowy przerób wszystkiego do licencjatu. Ale to się nie liczy ;)

18. Severian

Severian Doctore

Ostatnio serią przeczytałem książki nowego cyklu Bieszanowa pt. "Stalin - grabarz Armii Czerwonej":
    - Twardy Pancerz
    - Latające Trumny Stalina
    - Ślepy Bóg Wojny
    Bieszanow rozprawia się z mitami o Armii Czerwonej od jej powstania po rok 1941. Wprawdzie część trzecia moim zdaniem była słabsza, lecz zapewne wynikało to ze skupienia się na rozprawie z kadrą naukowo-techniczą. Niemniej jeśli chcesz wiedzieć ile ważył odlew, z którego robiono czterdziestopięciokilogramowy wał napędowy silnika lotniczego, to Bieszanow służy takimi informacjami ;)

Dzisiaj z okazji przecen w Matrasie (i ogólnego braku czegoś do czytania) zakupiłem książkę Simona Sebaga Montefiore - Stalin. Dwór Czerwonego Cara. Podobno jedna z lepszych biografii Stalina skupiająca się w znacznej mierze na jego życiu osobistym.

19. Raulek

Raulek Guest

George R.R. Martin - Gra o tron - Strasznie się wynudziłem, fantasy to nie moja bajka.
    David Weber - Placówka Basilisk - Pierwsze spotkanie z Honor, zapowiada się dobrze.
    Janusz Zajdel - Paradyzja - Interesująca fabuła. Nie spodziewałem się tak dobrej książki.
    Orson Scott Card - Cień Ender - Groszek. Lepsza niż Gra Endera!

20. iwetta

iwetta Guest

Jak podobała Ci się Paradyzja to tegoż autora polecam "Limes inferior" oraz "Cylinder van Troffa".

21. Raulek

Raulek Guest

Aktualnie mam na półce dobre 30 pozycji do przeczytania, także Zajdel to niestety już nie w tym roku raczej :)

22. Krakau

Krakau Ten, o Którym mówią Księgi

Jak można odkładać czytanie Zajdla na później? Rzuć robotę i czytaj całego. Ja polecam "Całą prawdę o planecie Ksi".

23. Raulek

Raulek Guest

Aktualnie czytam Mówcę Umarłych, a zaraz potem priorytet ma Blade Runner, Bukowski i Ślepowidzenie - cholera, muszę w końcu skończyć to co już mam, a nie tylko nowe kupować :D

24. pavioniusz

pavioniusz Znany Wszystkim

Sołdat - Nikołaj Nikulin

Kupione na dniach książki, wciągająca opowieść o wojnie z strony radzieckiego żołnierza, przeczytane w 4 dni.

25. Severian

Severian Doctore

Borys Sokołow - Prawdy i mity Wielkiej Wojny Ojczyźnianej 1941-1945

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie